Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Февруари, 2023 19:00 3 683 52

Разгорещена дискусия: да се върне ли казармата в Германия

  • танкове-
  • казарма-
  • германия-
  • армия-
  • нато-
  • военна повинност-
  • русия-
  • отбрана

Преди повече от 10 години беше отменена военната повинност в Германия

Разгорещена дискусия: да се върне ли казармата в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Германия тече разгорещен дебат за връщането на задължителната военна служба. Позицията на министъра на отбраната Борис Писториус е следната: "Беше грешка да се преустанови задължителната военна служба". А чл. 12а от Конституцията гласи следното: "Мъжете могат да бъдат задължени да служат във въоръжените сили, във Федералната гранична охрана или в подразделения на гражданската отбрана от 18-годишна възраст."

Патрик Зенсбург от ХДС е единственият политик от партията си, който гласува против отмяната на задължителната военна служба на 24 март 2011 година. Тогава бе прието германската армия да стане професионална. "Казах, че не мога да поема отговорност за факта, че няма да можем да отменим това толкова лесно през следващите десетилетия", коментира той. И допълва: "Разбира се, наборната армия струва пари, както и националната отбрана. Това е въпрос, на който политиката трябва да си отговори: Искаме ли изобщо да сме в състояние да защитаваме страната си? Да или не?"

Още новини от Украйна

Преход от наборна към доброволна и професионална армия

В последните две десетилетия числеността на Бундесвера е спаднала от 317 000 военнослужещи до малко над 183 000. Според Зенсбург този състав, заедно с приблизително 100-те хиляди резервисти, няма да е достатъчен при евентуална извънредна ситуация. Доброволната военна служба съвсем не е достатъчна за новите попълнения, които са необходими на Бундесвера, казва той.

Въпреки че според министъра на отбраната Борис Писториус задължителната служба няма да помогне на Германия през следващите 2-3 години, въпросът трябва да бъде обсъден открито. А федералното военно министерство заяви в отговор на въпрос на ДВ, че ведомството не възнамерява да поставя на дневен ред възстановяването на задължителната служба, но уверява, че "Бундесверът е в състояние да изпълнява задачите си в областта на националната и съюзническата отбрана заедно с въоръжените сили на нашите партньори от НАТО".

Освен всичко друго, в бюджета на страната няма достатъчно пари, а разходите биха възлезли на десетки милиарди евро. Вместо да губи ценно време за възстановяване на наборната служба, Германия трябва да се съсредоточи върху набирането на професионалисти, смята експертът в областта на отбраната и член на Комисията по отбрана на Бундестага Волфганг Хелмих. "Нямаме проблем с набирането на офицери и кадети, имаме проблем с техническите служби - от логистиката, до киберпространството", посочва той.

Доброволната служба трябва да стане по-привлекателна

Заключението на Хелмих е, че въпросът за набирането на нови попълнения за въоръжените сили трябва да бъде разгледан по-внимателно и интензивно. "Как привличаме хора да служат в Бундесвера? Трябва да направим доброволната служба по-привлекателна, за да привлечем хора, които да останат в армията. Задължителната военна служба изобщо няма да помогне за това", категоричен е той.

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    77 1 Отговор
    Трябват им Строителни войски за турските гастербайтери.
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    30 19 Отговор
    Германеца е войник в душата си.......Да се въведе казарма в Германия е опасно за света!
  • 3 дядото

    49 3 Отговор
    нима пак в днешна германия ще се върнат военните сборища от времето на хитлер
  • 4 Пучо Капучо

    74 3 Отговор
    И кой ще ходи войник в таз германска армия? Редник Юсуф? Или редник Орхан? Все арийци, от най чистокръвните...Там у алеманско отдавна е изтървана работата, така заповядаха господарите от ФАЩ, след ВСВ.
    А беше време, когато германската армия...мани, мани...и до днес съществува онзи лаф "чакаме немците да дойдат"...
  • 5 запасняк

    69 2 Отговор
    Защо се питат дали да я връщат, нали САЩ ги пазят? :))))

    Коментиран от #45

  • 6 Механик

    60 1 Отговор
    То и тука от скоро, едни евро-лапникурци, дето над 30 години ни убеждаваха как не ни трябва армия, понеже НАТО ни пази, сега почнаха да дават заден и се изказват за задължителна военна служба.
    Служба-неслужба, ама за 4 месеца не се става боец. За три месеца се става "пушечно месо"/ Е това ще бъдем ние. За това ни готвят.
    п.п.
    А ако българите не са умрели, горното няма да стане!
  • 7 Мой ред е да публикувам вица

    70 1 Отговор
    2030, руснаците обкръжили Берлин. Руснаците: "Германци, предайте се!" В окопите Али пита Хасан: "Ами сега, откъде да им ги намерим тия германци, че да им ги предадем"
  • 8 ха ха

    50 1 Отговор
    Хубаво нещо се оказа войната. Отрезвява! Корекция на малоумни решения от безумни лидери без визия и усет. Сега разбираме, че сме останали без сигурност в един привидно сигурен свят. Сега корекция - ще трябва индустрия, инфраструктура, технологично предимство и мотивирано население. Дълъг процес, който ще излекува пораженията от глобализацията и балоните на Давос.
  • 9 Аршлох

    35 1 Отговор
    Пари няма за армия,но за гости хирурзи,инженери,ядрени физици има.Ами направете си фольксщурм,и без това имате традиция в тази насока.
  • 10 Факт

    31 2 Отговор
    Нямат нито хората нито оръжията нито технологиите за война
  • 11 Кой ще върнете

    42 0 Отговор
    В казармата джендарите ли
  • 12 ПараШут

    57 5 Отговор
    Жалкото НАТО се оказа , че не може да опази себе си. То може да воюва само с разоръжени и нищожни държави, където демонстрира мускули като холивудски герой, но всъщност е въздух под налягане. Добре, че украинските нацисти им предоставиха 1 милион безмозъчно пушечно месо и хиляди бройки техника, за да си примерят силите с вечния им враг - братска Русия и да разберат най-накрая, че Русия не е хапка за тяхната алчна но беззъба уста.

    Коментиран от #38

  • 13 Токсик

    35 4 Отговор
    Най-добре е всички еврогейове да постъпят в джендърмерията , особено тези в Германия, Холандия, Франция, Италия и Скандинавия. В тези държави истински мъже не са останали. Изключвам източна Германия, изключвам и гастарбайтерите от Турция и имигрантите от близкия Изток.

    Коментиран от #34

  • 14 асдасд

    30 1 Отговор
    На тия овце германците всичко, което ще им се случи скоро - си го заслужават. Напълно си го заслужават!
  • 15 Сатана Z

    26 2 Отговор
    Днешните Немци трябва да си припомнят,как дядовците им са се предавали на Източния фронт и преди да постъпят в армията да научат този израз.Ще им потрябва със сигурност.
    В Сталинградския котел немците се предават с възгласи: „Unzere soldier handy hoh! Hitler kaput, niht schiessen.
    «Унзере солдатен хенде хох! Гитлер капут, нихт шиссен».

    Z
  • 16 КАР НА ВИЛИЦА

    13 0 Отговор
    за Германия и евроджендарите.
  • 17 :):);)

    30 0 Отговор
    "А чл. 12а от Конституцията гласи следното: "Мъжете могат да бъдат задължени да служат...
    След като могат всяка година да сменят пола си... Кой ли ще служи???
  • 18 БАЙ КУРТИ

    25 1 Отговор
    ТРИПОЛОВ и казарма , МДАААА . Едва ли ще стане . Не говоря само за ГЕРМАНИЯ/ сложете БЕЛГИЯ, НИДЕРЛАНДИЯ, ФРЕНЦИТЕ, ИНГИЛИЗИТЕ И...... Това едва ли ще стане. Трябва да мине 1/2 поколения за да се осъществи. . Евреите от 6 години до 90 всички боравят с оръжие. Същото е и ТУРЦИЯ. Тук освен за чупеща полуоска и ,СОРОС едва ли ще чуете от младежите.
  • 19 БгТопИдиот🇧🇬

    18 0 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945 г.
  • 20 давай

    17 1 Отговор
    да връщат казармата, докато още има време, че поляците искат репарации и се готвят да направят най-голямата армия в Европа, а американците май не са против.
  • 21 ханс

    18 0 Отговор
    Историята винаги се повтаря като фарс
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пропаганда за напреднали

    17 0 Отговор
    Дойче зеленце мило тук имате дилема дали да ги правите джендъри и лесно управляеми ЛГБТ елементи или да ги правите машини за трепаНе! Като гледам така, сте тръгнали по първата пътека посочена ви от господарите малко по назапад :)
  • 24 Евроатлантик

    31 0 Отговор
    Урсулата нали беше овенен министър - ето в какво превърна Бундесвера. В половин Европа овенните министри са жени без военно образование. Ей ви на - забъркахте война и ви бият. Осъзнахте по трудния начин, че нямате ни армия, ни оръжия, ни доктрина. Що се дървите тогаз? Сядайте да преговаряте и не си вирете евроатлантическите скопени гаги...
    Войната не е за вас, а ние няма да воюваме за вашите каузи. Пробвайте да ни мобилизирате и да ни въоръжите, стиска ли ви? Още сме доста тези дето сме държали оръжие и сме се клели пред Българското знаме.
  • 25 Шайка

    16 1 Отговор
    Оппааа Четвъртия райх е на дневен ред май се готвят за нападение срещу Русия... отново
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Генади

    16 3 Отговор
    ТРЯБВА да се върне! Знаете ли, каквито и да са украинците, те удържат руските атаки вече година ( което е пряко доказателство че са руснаци), я си представете това там да бяха новите LGBT германци, половината от които са амет, обонди, сковалски и тн и тн...Само че това е отдавна окупирана държава без собствена доктрина - че и отново пращат танкове по земи, по които когато последния път пратиха Райхстага горя
  • 28 Бу Бу

    17 1 Отговор
    Въпросът не е само за Германия. Цяла Европа е така( и България). Събитията в Украйна показват, че редовната(професионална) армия не е достатъчна. Проблема, е че няма резерви(запасняци). Примерно в България, кой след 88 набор има и най-малка представа от оръжие,(+танкове, ракети, специализирани военни машини и др.) дисциплина, тактика и др. армейски неща. Как по време на военни действия ще вкараш тези войници незнаещи и неможещи в битка. Това е гаранция за загуба на битката и огромни загуби на жива сила и техника.

    Коментиран от #40

  • 29 ПО добре

    7 0 Отговор
    По добре не, че ще се чудят после какво да правят с всичката мймуинска шарка и СПИН-ове.
  • 30 Ъъъъ

    14 0 Отговор
    Хасан, Мюмюн и Ахмед не са германци, за да ги задължат да ходят в казарма.
    А Мориц, Ханс и Мюлер - никой не ги е питал като какви се самоопределят, и какъв точно пол са…. Така че и с тях няма да стане.
  • 31 Леля Гошо

    15 0 Отговор
    Къде са феминистките, защо не врещят че това е чист сексизъм само мъжете да могат да служат? Защо не реват за промяна на Конституцията? Ами сега нали пола не се определя от това дали имаш чурка, а от това как се чувстваш? Какво правим ако искат да ме вземат войник, но аз кажа че винаги съм се чувствал момиче и като малък съм искал кукли, но те насила са ми купували камиончета???
  • 32 Завърне ли се в Германия,

    12 0 Отговор
    веднага ще се въведе и у нас!? Ние сме като жабата, която вдигала крак и нея да подковат!? Нали много се радват младите на Запада, сега да им видим радостта, плюеха по Русия, но сега заради нея ще служат в казармата, та дано малко им дойде ума. Не разбраха ли, тези западни джендъри, че ще става това което каже Русия? Русия си живее спокойно, но Запада е вече в агония.

    Коментиран от #35

  • 33 Трябва им

    8 1 Отговор
    Свежа кръв за Украйна.
  • 34 Дедо Пене

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Токсик":

    В Германия живеят за постоянно 182хил.българи
    и още 42хил. временно. Те в чия армия ще участват?

    Коментиран от #42

  • 35 Българин

    3 7 Отговор

    До коментар #32 от "Завърне ли се в Германия,":

    Русив е във война и в случая тя е агресор! Толкова спокойно им е, че 182хил. руски семейства загубиха син или баща, или се връща инвалид! БОГ да пази България! АМИН!
  • 36 Сашо

    11 0 Отговор
    А дали имат още юнаци с твърди китки да държат оръжие?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 натьо

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "ПараШут":

    Те са безработни от борсата....
  • 39 бай Дрън

    6 0 Отговор
    Гладни Жаби, ако само си помислите да стачкувате,
    ограничаваме периметъра на пазаруване само в квартала.
    Ако ако гласувате против, ще ви спрем помощите
    в банковите карти.
    Имате право само да се запишете доброволци в армията
    и да слушкате каквото ви каже чичо Сам.
  • 40 АБВ

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бу Бу":

    Който иска война, да праща синовете си и сам да се записва доброволец! Бизнесът с войната носи много пари, но и смърт за обикновения човек! На грозното на капитализма са войните!
  • 41 зависимости

    7 0 Отговор
    Основният проблем е, че в Германия все още има около 50 хиляди американски войници! Германската политика е изцяло функция на американската...
  • 42 стари данни

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дедо Пене":

    По-точно, в Германия, по последни данни живеят около 400 хиляди българи!
  • 43 Ха - ха

    1 3 Отговор
    Страшно се забавлявам като слушам разни самохвалковци да се хвалят какви мъже станали навремето понеже минали през "адската казарма 😆😂🤣
  • 44 Матей преображенски

    4 0 Отговор
    О,сега ще почнат да носят от сто кладенеца вода,директива от сащ за милитаризация на ес.С наемнически армии не могат да се опълчат на руската и да се състои баталията ,планирана от пентагона на европейски терен.Какво ще ги жалят ,било то германци,французи,поляци,българи,бе,подкарвай ги на талази към източния фронт,снаряди има за всички,на убой.И какво ще правят в Украйна ,ще гонят Михаля,те не достигат поне привидно до хитлеристката идеология,за расово превъзходство,за комунистическата опасност,сега не могат да измислят нищо приемливо.Затова,насила,мобилизирай и подкарвай добитъка,дръж изкъсо с шпицкоманди от настървени джандари и заградотряди.
  • 45 да да

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "запасняк":

    сащ пазеха и афганистан..ама за 60 секунди се изпариха от там.като оставиха оръжия за трилиони долари..накрая ще излезе че в германия няма кой да воюва..всеки ще изкара китаб че е джендър и няма пол..нито мъж нито жена....нормални хора избягаха от германистан..след като сигани напълниха улиците на Третия Райх..
  • 46 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    А казармата тук,това е по-важно?По-рано нали твърдяха ,че нямало нужда от такава солидна армия,достатъчна била една малка професионална ,защо сега почна обръщане на 180 градуса?На каква основа ,на патриотична или на конюнктурна,с оглед пращане на пушечно месо в помощ на всу.Какви са тия пируети и салто-мортале,вместо да изловят украинците,които избягаха от там и се крият тук от мобилизация,те искат да пращат български младежи,набързо обучени,колкото да ги убият в Украйна и да се издълбае кър-ва-ва бразда между българи и руснаци.Постоянно се пускат лакардии,че българите били предатели спрямо Русия и тям подобни неблагозвучни епитети,което е съвършено невярно.Предатели са българските политикани,които всецяло са се продали на американските империалисти.

    Коментиран от #52

  • 47 да да

    2 1 Отговор
    Армия на педали с Леопарди Пуми..!Фейшен! До тях са Абрамите-тъмните на помощ...

    Коментиран от #49

  • 48 зоххайл

    0 0 Отговор
    крайно време е германия да вземе пак в ръцете си защитата на европа явно е че францизите много искат да са първа дупка ама не стават за тва, и ние българите имаме да се реваншираме нийй помним
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 геча

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Матей преображенски":

    глупусти българските политици козируват само на МАскве и такива като тебе дето пишат глупусти да ти исъхнат ноктите, бкп и дс в задколисието дърпат конците в българия копейкооооо