Last news in Fakti

4 Май, 2023 21:00 2 688 74

Военно обучение в училище - от това ли имат нужда децата

  • казарма-
  • военно обучение-
  • ученици-
  • училище-
  • патриотизъм-
  • мон-
  • образование

Не липсата на патриотизъм е сред първите проблеми на българското образование, а отсъствието на функционална и математическа грамотност, както и на критично мислене

Военно обучение в училище - от това ли имат нужда децата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Военното обучение в училищата е само върхът на айсберга, казва Нели Колева, ръководителка на екип "Стратегически партньорства" в организацията "Заедно в час". Според нея приетата преди дни наредба за военно обучение за учениците от 10-и и 11-и клас не е големият проблем.

"Патриотичните" програми са по-скоро симптом за липса на прозрачност в процеса на вземане на решения за образованието, както и липсата на механизми за оценка дали дадено решение отговаря на нуждите на българските деца. Подобна позиция изразиха по-рано тази година и от организациите "Национална мрежа за децата" и "Асоциация Родители".

За военното обучение

Приетата Наредба за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството трябва да влезе в сила от учебната 2023/2024 година, а обучението ще се провежда в часа на класа за общо 10 учебни часа – по 5 часа всяка година. Новата наредба замества и досега съществуващото подобно обучение, провеждано в 9-и и 10-и клас.

През февруари т.г. проектът бе внесен от служебните министри на отбраната Димитър Стоянов и на образованието Сашо Пенов. Димитър Стоянов е считан за "дясната ръка на Румен Радев" и е бивш негов главен секретар, а Сашо Пенов е професор по финансово и данъчно право и дългогодишен съветник на Георги Първанов. По думите на Нели Колева под неговото управление МОН изцяло е прекъснало диалога с гражданския сектор и бизнеса, без да взима предвид експертните предложения за подобрение в образованието. "В резултат стратегическото програмиране се извършва по един и същ начин, който до момента не е довел до резултати", казва тя.

Новата наредба е мотивирана с административен жаргон и синхронизация с други нормативни актове. Пенов и Стоянов посочват, че "ако не бъде въведена нова форма за подготовка на българските граждани за защита на отечеството в изпълнение на конституционните разпоредби, в бъдещ период от време (след 10 – 15 г.) въоръжените сили в частност и Република България в цялост няма да разполагат с подготвени български граждани, които да бъдат използвани за комплектоване на военни формирования за военно време".

Как възпитаваме "родолюбие"?

Колкото до гимназистите, очакваният резултат от военното обучение e "да допринесе за формиране на ценности и нагласи за родолюбие, достойнство, дълг, чест и отговорност към страната". Не е изяснено каква е връзката на военното обучение с изброените ценности и защо например те не могат да се изградят в час по гражданско образование. Един от ключовите елементи – материалите, с които ще учат учениците – се споменава мимоходом. Според наредбата се очаква учебните пособия да се изготвят от Националния военен университет "Васил Левски", като не е предоставен анализ за ефективността на използваните досега пособия, нито достъп до предишни подобни издания. Според Нели Колева това е честа практика в МОН. "Процесът на създаване на програмите е непрозрачен. Няма оценка на нуждите, оценка на въздействието на направеното до момента. Не се залагат индикатори за резултат и никой не носи отговорност за това те да бъдат успешни. Това е и причината, въпреки огромния инвестиран финансов ресурс, да няма никакви резултати на ниво образователна система", казва тя.

Две други "патриотични" програми - "Неразказаните истории на българите" и "България-образователни маршрути" - са насочени съответно към българите в чужбина и ученето извън училище. Но МОН спира финансиране по две много важни линии: първата помага да се осигури присъствието на учениците в училище изобщо, а втората – учениците да се ориентират в кариерния си път.

За сметка на това се въвежда национална програма "Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия". Тя вече е била провеждана през 2021 г. и според МОН се радва на "голям интерес от страна на учениците". "Отново обаче очевидно се очаква да приемем това на честна дума – няма никакви обективни данни за резултатите, които са постигнали. Работя с десетки училища в цялата страна от 12 години и досега нито веднъж липсата на познания за историята на българската армия не е била цитирана като проблем номер едно на учителите и директорите, казва Колева.

Хиляди извън училище

Според доклад на МОН от юли 2021 г. до 25% от децата и учениците в България са в риск от отпадане от образователната система. "Образователните медиатори са хората, които работят на терен с такива семейства и деца. По-малко от две години след публикуването на доклада МОН решава да прекрати програмата "Подкрепа за образователните медиатори". Това вероятно ще остави без заетост поне половината медиатори и социални работници. И според Нели Колева ще прекъсне връзката на хиляди деца с училището.

МОН спира и програмата "Бизнесът преподава", която работи за запознаването на учениците с възможностите на различните професии. За Колева решението на служебния екип в министерството е изненадващо "предвид честите сигнали на работодателите, че образованието не подготвя учениците за съвременните изисквания на пазара на труда, още по-малко за близкото бъдеще, което ще изглежда съвсем различно заради технологичното развитие."

"Нямам нищо против която и да е било програма, включително 'Неразказаните истории на българите' и 'България – образователни маршрути'. Готова съм да приема и че те, при определени условия, биха могли да бъдат смислени и полезни. За да се случи това обаче, бих искала да видя как точно се планират тези три програми (подплатени с 15 милиона лева от нашите данъци), за да справим с най-спешните проблеми пред българското образование. Те не са липсата на патриотизъм, а функционална грамотност, критично мислене, математическа грамотност", казва Колева.

Въпросите остават – родолюбието, което една добре работеща образователна система би създавала като страничен продукт и без специални усилия, е чудесен параван, зад който да се скрие кризата в българското гимназиално образование. Особено във времена на политически национализъм. Доколко обаче това работи в полза на българските деца? За съжаление данните, които биха ни показали това, не са публични. Ако изобщо ги има.

Автор: Йоанна Елми


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    36 11 Отговор
    Деца са сега, след 4 до 8 год пушечно месо, както пацаните от Украйна.

    Коментиран от #40

  • 3 Дойчи зели

    38 9 Отговор
    жендар писание, без да го чета
  • 4 драгкуин кралица

    30 6 Отговор
    не се съвместява идейно с джендъробучението от втори клас натам

    Коментиран от #65

  • 5 Какво воинно обучение

    23 8 Отговор
    В колонията ⁉️🤣🤣🤣
    П р а й д 0 в ə му е
    майката/родител 1 и 2/
  • 6 Говорит Москва

    12 12 Отговор
    Трябва да се образова министерството на образованието и кохортата на радев
  • 7 Сталин

    34 7 Отговор
    Дойче ш@йзе -циониската медия пак пропагандират джендърите,но на белите хора им писна от тези извратени евреи и педофили и скоро време ще има изстъпления срещу тези изроди
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Уса

    34 5 Отговор
    Критичното мислене в сащ е забранено със закон.Нямате право да критикувате малоумниците,защото ще се ядосват

    Коментиран от #11

  • 10 Спецназ

    47 2 Отговор
    Вместо военно обучение, нека всеки ден имат по 2 часа физическо да тичат и да ритат топка, да жулят колена, да падат и да се научат да стават, да дишат въздух и да живеят навън.
    Само с висене в клас и/или търкане на теУефони няма да има развитие към нормалност.
  • 11 Таки Брашнаров

    8 21 Отговор

    До коментар #9 от "Уса":

    Ти кога беше в САЩ та знаеш или по ТАСС така викат

    Коментиран от #62

  • 12 Анонимен

    29 0 Отговор
    Не тропането на хора и възхвала та на минали герои са родолюбие, а съхранението им, почитането на рода и държавата с труд и грижа, дори и наборна, кой знае имената на дарителите за университета, малцина, сегашните богаташи пръскат пари за коли и имоти, кой построи една болница, никой, дребни души сме си.
  • 13 Локо Сф1956

    25 5 Отговор
    Не е лошо в училищата да се въведе и час по история на войните в Европа , както и теоретично и практично военно обучение. Елементарни занимания по даване на първа медицинска помощ, както и теория и стрелби с леко оръжие. Преди години това го имаше .
  • 14 Дойче Гьобелс

    27 7 Отговор
    Джендър обучение в училище - от това ли имат нужда децата
  • 15 Ундердог

    25 5 Отговор
    Или военно обучение или гей парад.
  • 16 Разбира че имат

    10 9 Отговор
    Скоро може да ги принудят да воюват
  • 17 Хи хи хи

    26 10 Отговор
    На, децата пожелавам две години казарма. На мъжките де.Да не мислят за глупости и за Що е пол " ТО"
  • 18 Всички знаят

    24 0 Отговор
    В средното училище не се учи нищо за демокрацията и политическата система! Как младите ще изберат за какво да гласуват!?
  • 19 Перо

    22 5 Отговор
    Не, няма да има военно обучение, ще има джендърия, самоопределяне на пола и шмъркане на бело!
  • 20 Далеч по-полезно от това

    21 6 Отговор
    да ги учат как момченце "гушка" по-малко момче!
  • 21 МНЕНИЯ. НА. ОВЕННИ

    11 18 Отговор
    НЕ. МЕ. ИНТЕРЕСУВАТ
    АМАН. ОТ. ШАПКАРИ С КУХИ КРАТУНИ

    Коментиран от #35

  • 22 Хаха

    26 5 Отговор
    Какво воено обучение, какви "отживелици"! Нужно е обучение за новите "ценности" - как да правиш Кекс с лице от твоя пол или как да си смениш пола щото това е "вери найс"...
  • 23 Редник

    25 4 Отговор
    Соросоидните НПО-та не харесват военното обучение. Те обичат меки китки, изкуствени джуки и дървени философи. Предпочитат гей паради, а не детски лагери...
  • 24 да бе

    18 4 Отговор
    радвали се децата на изучаване история на армията ни?? По-добре наблегнете на обучението по математика - постоянно виждаме "образовани", които не могат да правят елементарна сметка, а какво остава за логическо мислене?! Те са нужни във всяка област от живота! Не ви ли прави впечатлени защо най-добрите ни доктори са били и много добри математици в училище?
    Не виждате ли колко са неграмотни отличниците в ученическото състезание "Това го знам" - особено по история, география(където са много трагични), а в същото време познават по снимка "известните личности" от футбола,чалгата и поп-фолка, но не и тези от историята ни??

    Коментиран от #27

  • 25 полковник Дрангов

    6 7 Отговор
    $оро$оидите и копейките скимтят като бити жендъри 😁
  • 26 Сатана Z

    22 3 Отговор
    От сега насетне човечеството ще навлезе в дълъг сезон за ловни действия и ако искате да сте ловец ,а не дивеч се хващайте да усъвършенствате генетично заложените в човек инстинкти на хищник,какъвто е в действителност.

    Z

    Коментиран от #29

  • 27 Пръц

    27 1 Отговор

    До коментар #24 от "да бе":

    Ако поколението на демокрацията го оставиш без Смарт дивайс и без интернет няма да знае нищо.Ще се съревновава с Кучето на Павлов за кокала

    Коментиран от #42

  • 28 Автор: Йоанна Елми

    13 3 Отговор
    Липсва национална доктрина. А учениците, очевидно, не изгарят от желание да се бият за янките.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Нашите дечица пеят руски военни песни

    2 17 Отговор
    на фестивали субсидирани от Митрофанова!
  • 31 Наблюдател

    23 1 Отговор
    Военното обучение е необходимо, но по-необходимо е наборната военна служба. Тези неща подготвят хората за действия при война или при други извънредни ситуации.
    Нека се запитаме защо Турция и Гърция поддържат наборната военна служба?
    Ние ли сме най-миролюбовата държава?
    Какво може да се получи при военни действия подобни на тези в Украйна?
    Стига с джендърските идеи!!!
    Нека бъдем реалисти!!!
  • 32 Учител

    17 3 Отговор
    Освен безкрайните права, които имат и глупостите, които учат, би трябвало да имат и задължения. А тези задължения включват и защитата на Родината в бъдеще, ако се наложи (дано не се налага)! Същата тази Родина в която разполагат с всичките тези права и безплатни придобивки на какво ли не?

    Коментиран от #36

  • 33 Значи, обяснявам

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Соросоид":

    Немско зеле (развалено per se) , някакво нелче от "заедно в час" финансирано от неандерталците от х -америка за бг,
    Нямат право да дават никакви мнения, касаещи българския народ, общество, развитие и прочее.
    За важните неща си имаме история.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Абе като пише за Емили с тротинетката

    10 6 Отговор

    До коментар #35 от "Естествено":

    та се сетих

    това същество не беше ли агитирало активно за ДъБъ-то ли беше, или за козяшките пудели Кокорчо и простокиро?
  • 38 Студопор

    4 3 Отговор
    То и това ще е едно военно обучение... С него като без него!
  • 39 Има си

    15 2 Отговор
    Нужда поне от шест месечна казарма! Иначе много на зле отиват нещата!
  • 40 Дааа

    12 7 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Сащ ще въведат и задължителна казарма в България, така, както въведоха задължителна ваксина и избиха стотици хиляди българи! Вашите синове са обречени да умрат за интересите на САЩ, както еничарите навремето! Това ще направят с ръцете на ПП/ДБ/ЛГБТ и Бойко Борисов, разбира се и ДПС!
  • 41 Име

    8 1 Отговор
    Може единствено да ги научат на някакъв ред - да спазват график, да имат организация - но реално война да водят е толкова глупаво, впрочем - на Запад никой не иска касапници - но - явно нямат нищо против ние да се жертваме.

    Всъщност - може да има някаква форма - но нещо - за 2-3 месеца като казарма - а самото военно обучение - ни показваха някакви противогази и ни водеха по бомбоубежища, общо-взето - като забавление, като отпуска.
  • 42 а и да

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пръц":

    Може и да търсят котката на Шрьодингер?
  • 43 Шамара

    16 3 Отговор
    Върхът на айсберга е 5 -ет годишно дете да си избира пола, да му четат сексулни приказки драг- кралици да го тъпчите с хормони блокажи и тн. !!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Токсик

    9 4 Отговор
    Щом някой започва да говори за патриотизъм в България или недай си боже за военно обучение веднага се намесват манипулаторите от Дойче Зеле и Окупирана Европа. Българска армия също не трябва да има и в никакъв случай не трябва да се изучава нейната славна история. Никакъв патриотизъм не е разрешен, според тях това е популизъм който е вреден за младото поколение и най-вече насажда любов към братска Русия, а това е в разрез с фашистките разбирания на Европа и нейния рупор Дойче Зеле!
  • 46 Артилерист

    10 3 Отговор
    Пак хората на президента Радев и на Първанов, тоест комунистите, са виновни. Ами той и Слатински е бил съветник на Първанов, но Факти редовно ни го натрапват като автор. Истината е, че платените атлантически агенти зачеркнаха историята, традицията, културата, класиците ни и прочие, и натрапват евроатлантическите ценности, разбирай джендърските идиотщини, за да опростачат идващите поколения и да угодят на колонизаторите ни. Само за миг се опитайте да си представите, уважаеми колеги, какво значи да няма ЖЕНА и МЪЖ, МАЙКА и БАЩА? Ами те тез идиоти, ако го наложат този абсурд и за животните, току виж са ликвидирали въобще естествения живот, еволюцията, обновяването му. Даже въвличането ни в тази абсурдна дискусия е перверзия. Ама и обратните имали права! Че кой им пречи, защо всички трябва да стават ненормални? Как е възможно това? И това, забележете!, идва от американците, които се смятат за най-първите носители на прогреса и водят постоянно войни да го налагат! И за голямо съжаление има такива, които им уйдисват на акъла и ще подлудят света, ако решително не им се попречи...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Западна Европа ще изпрати нашите

    5 1 Отговор
    Младежи и деца за да ги ЗАЩИТАВАМЕ защото вярват в нас ! А за ШЕНГЕН нямаме никакъв ШАНС ! Аз бих им казал - Без нас !
  • 49 НАТО няма ВЪТЪК и е в ПАНИКА !

    6 2 Отговор
    Украина е изразходена а ИКОНОМИКА и РЕЗЕРВ у Запада - НЯМА !

    Коментиран от #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Янка

    4 6 Отговор
    От военното обучение има нужда само 80годишната Такева, несменяема баба. Затова образованието е толкова зле.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Урааа

    3 1 Отговор
    Дааа трябва, обучете ги и да стрелят. Но не забравяйте да им зачислите по един АК-47 и един Макаров, с ножове сами ще се въоражат...
  • 55 Г-ца каприз

    5 0 Отговор
    Разбира се че има нужда от Н.В.О. има нужда и от наборна армия със всичките и родове войски....
    Преди време бяхме сила с която се съобразяваха.....а сега .....
  • 56 Трябват войници които да защитават

    0 3 Отговор
    Войници интересите на САЩ по света

    Коментиран от #58

  • 57 Лендлийз

    0 1 Отговор
    Смятам, че след връщането на НВО в училище ни трябват няколко още стъпки, като връщане на член първи в конституцията, ергенски данък и прочие такива "дежа вю" и ще се върнем там откъдето тръгнахме да градим демократично общество.
  • 58 Трябват и пропагандатори

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Трябват войници които да защитават":

    да защитават путлерските интереси в България
  • 59 господа и госпожи невежества,

    3 0 Отговор
    Важна подробност е, че въпросният нов документ не въвежда тепърва "задължително военно обучение" - защото такова и по закон, и по правителствена наредба, е въведено още след 2013 г. Излиза, че дебатите по темата трябва ли или не трябва да има задължително военно обучение за ученици са закъснени с около едно десетилетие. ГЕРБ и Обединени патриоти го приеха. Да си спомняте приказките на билла торба ?
  • 60 учител

    3 1 Отговор
    Класен ръководител съм на младежи в 10 клас в предимно мъжко училище. Всички до един изявяват сериозен интерес към военно обучение, особено ако то е и практическо. Самият аз съм човек, чието ЕГН започва с 9 и смятам, че за хората от нашето поколение е крайно необходимо да има казарма, ако ще дори за 1-2 месеца. Това щеше да повлияе значително за намалянето на утайките, които друсат и мутреят по улиците.
  • 61 Чичо Дончо каза

    3 1 Отговор
    Зад заедно в час ,стой Америка за България.

    Коментиран от #64

  • 62 В днешно

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Таки Брашнаров":

    време не е необходимо да ходиш където и да е, натискаш няколко пъти по екрана и получаваш информация и клипове от всяка точка на света или инфо което търсиш. Излез от пещерния век.
  • 63 грес

    0 1 Отговор
    Много добре, много добре, въвеждайте, като ще въвеждате! То и без това народ не остана в тази територия, от кого и какво ще и защитават, тези катили! Явно комшиите няма да са последните с масови убийства, две на седмица! На някой хора много им се иска още по-чиста и светена република! Хаирлия, да ни е!
  • 64 Пак ли ти говорят звездите

    3 4 Отговор

    До коментар #61 от "Чичо Дончо каза":

    В НАТО,вски държави военно обучение в училищата няма. Има военно обучение в комунистически и проруски държави.
  • 65 Панова

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "драгкуин кралица":

    Да обаче войните-джендъри от годинии са основната ударна сила на Американската армия, особено в терористичните им войни в Близкия изток

    Коментиран от #67

  • 66 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Коя е тази Нели Колева и какви са тези Стратегически партньорства? Тъпи видения на DW.

    Коментиран от #68

  • 67 Абе на панчо внучката

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Панова":

    Я обясни какво значи да си неджендър.
  • 68 Любопитен

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "Павел пенев":

    Кой е този Павел пенев, какви са тези тъпи въпроси?
  • 69 Двоен евроатлантически аршин

    5 1 Отговор
    Защо дойчето на сорос защитава национализма в украйна, а тук не??
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 кочо

    1 0 Отговор
    трябва да има военно обучение във училище що годе до обучение за стрелба съз АК 74.аз учих военно от септември 71 до май 72.стреляхме със пушки манлихер 1895г.казармата беше друго нещо.
  • 72 пенко

    0 0 Отговор
    НЕЛИ И СОПОЛИ МЕЛИ !!!!!!!!!!!!
  • 73 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Странно,досега военното обучение се пренебрегвашеи се смяташе за ненужно и вредно,а сега поради каква чрезвичайна необходимост стана толкова наложително!?Види се,подготвя се млад,свеж контингент,бодра смяна на изтощените ук-ро-на.цис-ти,подготвя се гербер-югенд,очаква се възобновяване на движението Бранник и Ратник,отец Паисий от 2св.в.,които са създавали шовинистични настроения сред младежта.По принцип е правилно ,да има и казарма,но в настоящият момент е крайно опасно и създава възможност за мобилизация на невръстни младежи и пращане в колбасарницата в Украйна.
  • 74 ген.лейт. доц. д-р инж. БОКо

    0 0 Отговор
    Както всичко в т.нар. "образование и наука" и тая "военна" далавера е свързана с разгепването на едни бюджетни милиони от (този път) ранно-пенсионираните фатмаци, фуражки и лампази с максимални пенсии! Под прикритието на бла-бла-бла патриотарство и "загриженост"!
    Видяха фатмаците, че разгепването на милиарди годишно за "образование"и "наука" е къде-къде по-безотговорно, по-безнаказано, че и толерирано срещу личен процент (законни хонорари) от най-високо място по БКП-партийно-догматична целесъобразност, и решиха и те да използват войната в Украйна за да си натопят "гагата" в казана с бюджетния "мед"! Без проверки от ЕС, без медийно любопитство с прикриване под гриф "военна тайна"!
    Ще има ли хабилитаране на "преподаватели" и "учени" по "военно разгепване": Всеки ранно-пенсиониран старшина - "д-р"; всеки капитан - "доц.", всеки подполковник - "проф."; всеки генерал - "акад."!
    "Военното" ще бъде ли задължително?! Ще се пишат ли оценки, които да влизат в дипломата?! Ще има ли изпити и матура по "военно разгепване"?! Ще има ли частни уроци?!