Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Февруари, 2023 21:15 11 011 83

Защо Орбан поиска Украйна да се предаде

  • украйна-
  • виктор орбан-
  • русия-
  • унгария-
  • война-
  • владимир путин-
  • нато-
  • танкове-
  • капитулация

В Будапеща подходът на Орбан се разглежда отчасти като вътрешнополитически трик

Защо Орбан поиска Украйна да се предаде - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лили Байер, "Политико"/ БГНЕС

Докато украински знамена се веят в европейските столици, а западни танкове се отправят на помощ на Украйна, унгарският министър-председател открито поставя под въпрос жизнеспособността на Украйна като суверенна държава. В Будапеща неговото правителство е окичило улиците с билбордове срещу санкциите. Унгарската държавна опера поставя постановката "Война и мир" на Сергей Прокофиев.

Още новини от Украйна

Русия, заяви Орбан наскоро пред еклектична група чуждестранни консервативни дейци, вече е успяла да превърне Украйна в неуправляема развалина.

"Сега това е Афганистан", каза Орбан по време на кръгла маса, описана в „The American Conservative“. Владимир Путин няма да загуби и времето е на страната на Русия, твърди той, наричайки Украйна "земята на никого".

Това е послание, което е почти диаметрално противоположно на реториката, която звучи в останалата част от Западния алианс, който едва миналата седмица прекрачи поредната червена линия, като обеща да предостави на Украйна десетки модерни танкове. И това засилва напрежението между Унгария и съседна Украйна. Забележките на Орбан предизвикаха възмущение сред украинските официални лица, които заявиха, че ще извикат посланика на Унгария.

В Будапеща подходът на Орбан се разглежда отчасти като вътрешнополитически трик за отвличане на вниманието от икономическите проблеми на Унгария, както и като поклон пред избирателите националисти. Експертите обаче смятат, че реториката на Орбан е нещо повече от краткосрочно политиканстване - според тях унгарският лидер иска да запази дългогодишните си отношения с Кремъл.

Така или иначе, отзвукът илюстрира нарастващата пропаст между Орбан и останалите му съюзници от ЕС и НАТО.

"Политическите лидери в унгарското правителство често говорят за насърчаване на мира, но - от осъждането на санкциите до приемането на руските предложения за "прекратяване на огъня" - те продължават да прокарват политики, одобрени от Путин", заяви Дейвид Пресман, посланик на САЩ в Будапеща. "Присъединяваме се към призива на унгарското правителство за мир, но тези призиви трябва да бъдат отправени към Владимир Путин", каза той в изявление, изпратено по електронната поща, като добави, че Вашингтон "ще продължи да се застъпва за прекратяване на тази война, като застава решително на страната на жертвите ѝ".

Но докато мнозинството от западните съюзници се придвижиха към предоставяне на разбиваща табуто подкрепа за Украйна, Унгария удвоява позицията си, че Киев просто трябва да спре да воюва.

"Нашата елементарна хуманност и чувство за морал", заяви Орбан пред държавното радио в петък, "изискват да направим всичко възможно, за да замразим фронтовата линия, да има прекратяване на огъня и да започнат преговори."

Целите на Орбан

Експертите твърдят, че Орбан не е антиукраински настроен - реториката му е просто опит да играе и от двете страни и да печели политически точки у дома. Премиерът прекара години в провеждането на двойна външна политика: ползвайки се от предимствата на членството в ЕС и НАТО, като същевременно развива изгодни отношения с Москва, Пекин и други авторитарни столици. И когато същото руско правителство, което той ухажваше, нахлу в съседната на Унгария страна, Орбан осъди инвазията, но не се отказа напълно от приятелската си позиция към Русия.

Унгария все още продължава проекта за разширяване на ядрената електроцентрала заедно с руската компания "Россатом". Унгарски официални лица продължават да пътуват до Русия, за да обсъждат енергийни сделки. Страната, която е силно зависима от руския газ, подписа споразумение за още по-големи доставки миналото лято - точно когато другите се опитваха да намалят вноса си.

И макар че Будапеща одобри пакетите от санкции на ЕС, Орбан се опита да смекчи някои разпоредби. В същото време у дома той провежда мащабна кампания срещу санкциите, обвинявайки Брюксел за икономическите проблеми на Унгария. "Орбан инвестира много" в благоприятната си за Русия политика, казва Петер Креко, директор на Института за политически капитал - изследователска организация, специализирана в унгарската външна политика. "Съществува инерция, която го води в тази посока", каза той. "Изглежда, че правителството всъщност не е в състояние да поправи тези грешки".

Има и история

Унгария и Украйна имат и дълги, неспокойни отношения, дължащи се на спор за езиковите права на унгарците, живеещи в Западна Украйна. Предсказуемо е, че позицията на Орбан от началото на инвазията - да не говорим за последните му коментари - само задълбочи това напрежение.

"За съжаление, това очевидно е руска реторика", каза Ивана Климпуш-Цинцадзе, председател на комисията по интеграция в ЕС на украинския парламент, когато беше попитана за последните коментари на Орбан. "Унгария отдавна е враг на свободата", каза тя в текстово съобщение. "Изненадани сме", добави тя, че унгарските изявления и действия "все още не са получили подходящ отговор от страна на ЕС и НАТО".

Критиците на премиера побързаха да се дистанцират от подхода на правителството към Украйна, твърдейки, че Орбан не представлява всички унгарци. "Коментарът на Орбан е повече от срамен", заяви унгарският евродепутат Каталин Чех, която наскоро се завърна от пътуване до Киев заедно с други членове на опозиционната партия "Моментум". Украйна, каза тя, е "страна на смели борци за свобода и съграждани на европейците, които заслужават нашето най-голямо уважение". Унгарското правителство не отговори на молбите за коментар. Унгарското външно министерство обаче настоя, че правителството е добронамерено.

В отговор на решението на Киев да отзове посланика си, министерството заяви пред проправителствена медия, че войната води до смъртни случаи и превръща части от Украйна "в пустош". "Ето защо", заяви министерството, "Унгария иска мир и незабавно прекратяване на огъня вместо доставки на оръжие".

Казва това, което смята, че другите няма да кажат

Реториката на министър-председателя по отношение на Украйна отчасти се дължи на ранна грешна преценка за траекторията на конфликта, твърдят експерти. "Правителството залагаше на бързото разрешаване на конфликта и се надяваше, че Унгария ще спечели от запазването на отношенията си с Русия", казва Зселике Цаки, сътрудник в Европейския университетски институт. "Някои очевидно смятаха, че Унгария може да се превърне в своеобразен "мост" между Русия и останалата част от Европа и междувременно да извлече търговски и други ползи", каза тя и добави, че сега "е ясно, че това няма да се случи".

Унгарци, които познават добре лично премиера, казват, че част от обяснението за противоречивите коментари на Орбан е, че дългогодишният политик обича да бъде откровен по въпроси, които смята, че другите лидери са твърде плахи, за да засегнат.

"Мисля, че той прави това, защото вярва, че всъщност така мислят много европейци - и очаква, че Европа в крайна сметка няма да застане до Украйна", казва Зузана Селени, която е била член на партията "Фидес" на Орбан в началото на 90-те години, а сега е критик на правителството. В дискусията си с чуждестранните консерватори Орбан намекна за убеждението си, че някои политици може тайно да са съгласни с него. "Германците страдат, защото знаят какво е в техен национален интерес, но не са в състояние да го кажат", твърди той.

Но в Будапеща съществува и усещането, че Орбан често критикува реакцията на Запада на войната, защото бизнес кръгове, близки до управляващата партия, все още се възползват от икономическите връзки с Москва - и защото иска да засили аргументите си за противопоставяне на санкциите.

Премиерът "по същество се стреми да си създаде оправдание, за да се противопостави на всякакви по-нататъшни санкции, които реално могат да започнат да вредят на собствените му отношения с Москва", казва Зузана Вег, гостуващ сътрудник в Германския фонд Маршал. Реториката на Орбан се харесва и на част от неговите избиратели. В националистическата история на Унгария "има традиция на антизападен подход, а също и традиция на антируски настроения", казва Креко от Political Capital. Сега, добавя той, антизападният подход "надделява" над антируските настроения.

Но винаги прагматик, Орбан видимо се опитва да държи възможностите си отворени. Селени, която наскоро написа книга за "опетнената" демокрация на Орбан, посочи, че премиерът е правил и неблагоприятни коментари за Русия. Според нея Орбан "по същество си създава пространство за маневриране в настоящата криза".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    97 33 Отговор
    Всъщност САЩ/НАТО изгуби войната.
    Това ще бъде -целите ще бъдат:

    1. Достигане до границите на наскоро реинтегрираните в Руската федерация региони, умиротворяване на новите области;

    2. превземане на Николаев, Одеса, както и на цялото Черноморие, достигайки Приднестровието;

    3. превземане на Киев, принуждавайки политическа капитулация на неонацисткия режим до началото на март.

    Коментиран от #26

  • 2 ВАГНЕР

    80 16 Отговор
    Американски инструктор: «Афганистанците, които обучавах, се бият за Путин в Украйна»

    Американски командос в статия за The New York Times (NYT) се оплаква, че след бягството на американската армия от Афганистан много изоставени афганистански военни специалисти сега се бият като част от руската ЧВК «Вагнер».
    Авторът на статия за The New York Times се представя като американски офицер командос (Special Forces), който дълги години е бил инструктор в афганистанския аналог на «зелените барети» — специалните сили на афганистанската армия. Той ги научил как да се бият срещу талибаните, но сега, според него, много от тях са отишли ​​да се бият в Украйна като част от ЧВК «Вагнер».
    Той признава, че руският президент Владимир Путин «вдъхва доверие». Според него, ако новодошлите се бият добре за Русия, семействата им ще могат да живеят при добри условия. Първоначално те ще могат да печелят $1500 за вербовка (с последващи плащания по договор) и да получат руско гражданство.
    „Не мога да обвинявам тези афганистански командоси, които се бият на страната на Русия… А това беше умен и хитър ход на г-н Путин, който не рискува живота на руснаците. Тези войници не са аматьори, наборници или осъдени. Това е изпрабван в битки отряд за специални операции, обучен от най-добрите бойци на Америка. Може и да не накланят везните на войната към Русия, но са компетентни. Украинците ще умрат от ръцете им“, обобщава той
  • 3 Сорос и Ротшилд

    71 11 Отговор
    Тоя защо не взема нашите грантове като нормален европеец? Какво му има?
  • 4 Българин

    90 15 Отговор
    Защото е по умен от всички наши отлоги .

    Коментиран от #61, #74

  • 5 КОТарАК

    20 77 Отговор
    щот е на заплата при джуджака

    Коментиран от #19, #25

  • 6 Хахах

    23 61 Отговор
    Защото е като наш радев - преклонена главица
  • 7 Гориил

    114 19 Отговор
    Причината е само една. Орбан обича Унгария и уважава унгарския народ.
  • 8 едвард герек

    23 65 Отговор
    орбан е от нашата комунистическа школа,та за туй!
  • 9 008

    19 63 Отговор
    Тоя Джаба е по мазна фурнаджийска лопата от всички… Ще се наиграе и той…
  • 10 Майна

    75 18 Отговор
    САЩ/ НАТО нямат и военна подготовка и боеприпаси..
    Това е факт
    И те го виждат и усещат..
    Руската техника ги превъзхожда във всяко отношение..
    И това е факт..
    Производство на боеприпаси за САЩ/ НАТО може да се осъществи след две години- те го казват..
    Надявам се, че няма да поискат да предизвикат ядрено унищожение на всички ни с провокация.ю
    Бог е с човеците, но и те трябва да покажат, че са достойни негови чеда..

    Коментиран от #14, #51

  • 11 Фашистка изтривалка

    9 53 Отговор
    Щото ако не е ще лежи в затвора
    ГРУ ще му свали гащите публично
  • 12 Окраин4ев

    68 16 Отговор
    Окрайна е евтина подлога
  • 13 Защото

    65 11 Отговор
    това е единственият полезен ход, който щеше да спаси много жертви и много мизерия на останалият свят!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хихихи..

    59 12 Отговор
    Защото Крайна е куфар без дръжки.И без съдържание най-вече,Русия си прибира своето безапелационно,кому са притрябвали укрите?
  • 17 Нормално

    54 7 Отговор
    Зеленьо праща етнически унгарци за пушечно месо.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЗАЩОТО

    61 12 Отговор
    Защо Орбан поиска Украйна да се предаде..........ЗАЩОТО ТОВА ЩЕ СТАНЕ , А КОЛКО ПО РАНО , ПО МАЛКО ХОРА ЩЕ ИМА ФИРА..................НО ЗАПАДА ТОВА НЕ ГО БРОИ..........!
  • 21 Край

    12 16 Отговор
    Последните три изречения са достатъчни - Но винаги прагматик, Орбан видимо се опитва да държи възможностите си отворени. Селени, която наскоро написа книга за "опетнената" демокрация на Орбан, посочи, че премиерът е правил и неблагоприятни коментари за Русия. Според нея Орбан "по същество си създава пространство за маневриране в настоящата криза".
  • 22 пламен

    16 65 Отговор
    Унгария е абсолютния лузър в Европа, даже по голям лузър и от България.
    Винаги в историята е на грешната страна.
    Щом е на страната на русия, то, няма нищо по сигурно от това, че русия ще загуби.
  • 23 1234

    8 34 Отговор
    Щото Орбан и Путин са инсталирани от Сорос и Ротшилд
  • 24 Браво

    55 9 Отговор
    Защото е по умен от останалите кукли на конци!
  • 25 Неееее

    53 7 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Не, не е на заплата, а защото може да си го позволи! Орбан изплати всички дългове на Унгария към Западните банки.. И така се освободи! Останалите страни от ЕС са с дългове, които ги заковават без право на мърдане! Мръднеш ли от зададената линия, банкстера щрака с пръст и ти фалира държавата!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Объркано Атлантиче

    51 9 Отговор
    Орбан поиска Украйна да се предаде за да спаси украински животи. И не само Орбан.
    Турската преса призова украинците да обърнат оръжията си срещу САЩ.
    Повод за този призив стана докладът на Игор Кирилов, началник на войските на РХБЗ, разкриващ опасни експерименти на САЩ в областта на биологичното оръжие на територията на Украйна.

    ... „Украинците трябва да знаят как Съединените щати провеждат експерименти с ХИВ дори върху украински войници. За да разбере светът, че Америка вече е биологична заплаха, украинският народ се нуждае от реакция. Ако искат да напишат героичен епос на украинска земя, то на този фронт трябва да се пише не срещу руснаците, а срещу американците, които използват жителите на Украйна като опитни зайчета.

    Колумнистът на турския DikGAZETE Ерхан Алтъпармак подчертава, че повече от 20 000 доказателства, събрани от руската страна, не могат да бъдат пренебрегнати.
    Сега Съединените щати прехвърлят биолаборатории в други страни, създавайки реална биологична заплаха в света.

    Коментиран от #81

  • 28 Любопитен

    39 7 Отговор
    Ще видим какви ще са опорките на нашите козяци след като Полша си вземе Лвов и областта.
  • 29 Плашимир

    36 6 Отговор

    До коментар #14 от "Пмайна":

    А ти спри с холивуд и виж реалностите. Повярвай ми ,Капитан Америка е измислен герой.
  • 30 Никола

    50 14 Отговор
    Унгарският Орбан, сръбският Вучич и хърватския Миланович са надеждата на утрешна Европа, а по-вероятно на утрешната нова Австроунгария. Това са най-добрите и най-разумни политици в момента на континента. Една класа над тях е Ердоган, а на поне още три е Путин. В България политици във властта няма, има само марионетки. Приятното изключение е Възраждане, но те не са във властта засега.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хохохо

    8 45 Отговор
    Руските и унгарските фашисти ще разберат накъде отиват нещата когато проумеят че никой не се връща от Украйна..украинските артилеристи ще се погрижат за това
  • 34 емо

    41 7 Отговор
    Единственият Европейски лидер който мисли трезвено и предполага кaкви могат да бъдат последствията.Докато останалите предатели лицемери и подмазвачи мало.....ни само с усмихват мазно мазно и казват това което им е заповядано..
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тракия

    39 4 Отговор
    България официално спря излъчването на няколко руски телевизии ❗

    Оказа се , че разликата между Комунизма и Евроатлантизма е , че при комунизма диктува СССР , а при " Евроатлантизма" - Саш и Турция .😠
  • 43 Шведец

    40 5 Отговор
    Тези американски к@пу-ти съчинили тази п0въpня дори не са си направили труда да видят с каква подкрепа беше избран Орбан! Част от избирателите му подкрепяли политиката му? Абе, нед0kлатени паляч0вци, хората си го избраха с над 2/3 мнозинство, бе! Вие от Политиkо какво си имате? Дeдkа с пампepc!
  • 44 Коментар

    28 7 Отговор
    В Западна Украйна наистина унгарците са имали сериозни проблеми.Някакъв богаташ там е плащал да ги тормозят и да ги карат да се изселват.Унгарците са близко и знаят както и ние за бесарабските българи как са стреляли направо по тях.САЩ са далече и нищо не знаят.Сляпо вярват на укрите.Нека си заселят 10-20 американеца,но да не са богаташи и след 5 г. да кажат как са.Със сигурност ще се оплачат.
  • 45 Дзверцов

    26 8 Отговор
    Защото тази американска авантюра приключи и следват много обяснения за да се запази стария световен ред, порядки и извинения от страна на съгрешилите.
  • 46 путин е гей

    8 28 Отговор
    НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ГЕЙСКИ НОМЕРА.

    Коментиран от #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ........

    29 6 Отговор
    Такъв бил Орбан...онакъв ама от там танкове прекарват и храни някакви орли.Какво искат от него?Да ляга,да сяда и да дава лапа по команда?Май прекаляват.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 има време за всичко

    16 0 Отговор
    някой ден коментарите ще надскочат ниското ниво, което се изисква от тях, за да бъдат пуснати
  • 51 ШЕФЕ🐀 АНТИ ВАКСИ ,

    0 15 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    ВЗИМАЙ ВЛАКА ЗА
    ФРАНКФУРТ НА...МАЙН👉
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Зеленото човече е гей

    15 4 Отговор
    Нали
  • 54 Уйпещ Дожа

    6 25 Отговор
    В главата на Орбан е талаш!
    Маджарите ще муат само гулаш!
    И от време на време, паприкаш!
  • 55 Путин ще обезлюди Русия....

    4 18 Отговор
    10 Наташи на един каскет....
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 сноу

    11 3 Отговор
    Цинцатзе изотзадзе да грабва пушката и по окопадзе ,окопадзе, направо при фашагадзе..ама с климпуш..А Д.пресмън пък тананика безсмислиците си, че видиш ли те били за мир ,ама с фашаги отгоре и най важнаото престъпника б,дън си е престъпник, ама си е наш престъпник..
  • 59 Еш па тоа

    3 4 Отговор

    До коментар #57 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Теб не те допускат да лижеш на зелено.
  • 60 Тома

    9 2 Отговор
    Защото е настъпал котарака пред путин.Може откраднатите пари да ги е слагал в руски банки и трябва да си ги вземе

    Коментиран от #69

  • 61 Българан

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Време е отново руски танкове да се поразходят по улиците на Будапеща!
  • 62 Орбан

    9 6 Отговор
    е номер 1
  • 63 Американско говедо

    11 8 Отговор
    Орбан е единственият умен лидер в ЕС
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Констатираща

    14 6 Отговор
    Явно Орбан е много по-умен хуманен и патриот от всички други политици-продажници, които нямат собствено мнение и разсъдък, а се поддават на жалките западни и американски провокации. Всеки разумен човек, независимо от кой край на света и да е, ще бъде на същото мнение. Друг е въпросът, че явно в Украйна наистина има "трески за дялане", щом малцинствата са подлагани на тормоз и малтретиране. Явно "специалната операция" не е случайна и едва ли е агресия. Справедливостта винаги тържествува и ще възтържествува!
  • 66 Питанката

    14 3 Отговор
    ...да попитам само, ако може де, тук ако кажеш нещо против орбан винаги ли се изтрива? не, че е толкова важно, просто питам де... да не го взимат присърце дежурните червени другари... никой ли няма право да пише за милиардите на орбан? за неговите стотици офшорки и имения по цял свят?
  • 67 Жреца на Ботунец

    6 7 Отговор
    Орбан в момента копира донякъде Ердоган,но има и нюанси.Както Реджеп се възползва чисто икономически от ситуацията,така и Орбан се опитва да извива ръцете на Брюксел с идеята,да изтъкне "тежеста" на Унгария в ЕС и НАТО.Само чеУнгария не е Турция и Европа има механизми да я принуди да изпълнява европейските директиви.Засега гледат на Унгария,като на досадна "конска муха",но в някакъв момент или ще се "отърват" от Орбан или ще действат по-радикално и Унгария ще "изпадне извън борда".Независимо от цялото пъчене,унгарците също висят на европейска хранилка и един "брекзит" ще е катастрофален за тях.
  • 68 Мдааа Дааа

    14 3 Отговор
    Абе светът се тресе, има проблясъци от запад... има надежда за мир!!!

    Тръмп разкритикува Байдън заради танковете за Украйна и призова: Прекратете войната!

    ПЪРВО ИДВАТ ТАНКОВЕТЕ, ПОСЛЕ ИДВАТ ЯДРЕНИТЕ БОМБИ, написа републиканецът в своята социална медия...
    ......

    „Ако Вашингтон и Москва не се споразумеят, ще започне трета световна война“...
    Заяви президентът на Хърватия Зоран Миланович
    „Дълбоко неморално е това, което правим като колективен Запад. Германските танкове обединяват още по-здраво Русия и Китай. Моята работа е просто да се измъкна от това, а не да бъда цирков пудел. Всяко участие в това е смъртоносно. От 2014 до 2022 г. наблюдавахме как някой провокира Русия да започне тази война“, каза хърватският лидер.
    ....
    Австрия и Унгария отказват да доставят оръжия на Украйна...
    „Позицията на Унгария е ясна: ние не доставяме оръжия в зоната на конфликта, защото искаме да избегнем неговата ескалация и в това отношение нашата позиция съвпада с позицията на Австрия. Неутрална Австрия също не изпраща оръжие в зоната на военни действия“, заяви унгарският министър.“
    .....
    „Китайското външно министерство обвини САЩ за руската инвазия в Украйна, като заяви, че Вашингтон е създал условия, които са довели до войната. Пекин осъди изпращането на оръжия, което подклажда конфликта, съобщават световните агенции.“
    .......
  • 69 Ха ха

    4 4 Отговор

    До коментар #60 от "Тома":

    Ако бяха в американски банки вече щяха да са конфискувани.Но има и нещо друго: Може и да няма пари в офшорки и чужди сметки.Сорос щеше да го е разкрил 100 пъти до сега,ако знаеше дори за една
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ………

    3 10 Отговор
    Просто стои на два стола Орбан. В момента го търпят за да не си създават нови главоболия, но след войната ще му разкажат играта и унгарците ще има да патят заради него. Няма да се учудя дори ако ги изхвърлят от ЕС накрая.
  • 72 Аз съм

    12 1 Отговор
    И къде бърка Орбан , че нещо не разбирам ? Не е ли смисъла на политиката точно това ? Да реализираш максимума от картите си , но не за сметка на народа си , както е при нас .
  • 73 Християнка

    10 2 Отговор
    Единствено Орбан е добрият лидер в целия ЕС,който говори за мир и прекратяване на тази безсмислена война.Какви украински граници пази ЕС?Защо и беше на Европа Шенген?Вече няма граница между Украйна и Полша,скоро няма да има граници и с други европейски съседни държави,даже и с Русия.Вместо да изграждат един дружелюбен континент,основан на мир и разбирателство,другите евролидери се тресат от русофобия и никой не е способен на нормална дипломация.
  • 74 Да, по-умен е

    2 11 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Единствено Унгария ни бие по нива на корупция под шапката на този русофил. След България, Унгария е най-корумпираната държава в ЕС по официални данни.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Учителя казва

    2 8 Отговор
    Дружелюбен континент заедно с руската мечка начело със злото д.ж./удж.е Путя от КГБ. АБСУРД!
  • 77 Урюрвкос

    7 2 Отговор
    истината на Орбан е логична и остра като бръснач, затова от нея боли и разваля европейския лукс и комфорт.
  • 78 Самите понятия са сбъркани.

    6 1 Отговор
    "Да се предаде"? Международни споразумения, където гаранти са Германия и Франция, се оказаха по признания на всички участвали страни по тях от "западна" страна, просто трик за печелене на време за въоръжаване на Украйна, което тече вече 8 години. Прилагането им, което щеше да запази териториалната цялост на Украйна, без Крим, разбира се, който беше преди автономна република и вече избра своя път, щеше да запази живота на стотици хиляди украинци. Вижте какво се върши там сега. Събират мъже по улиците и им връчват повиквателни за армията под дулото на пушки и друго огнестрелно оръжие, за да ги превърнат в поредното пушечно месо на фронта. Днес в украинските социални мрежи имаше сведения за повиквателна, връчена на сляп мъж. Трите прибалтийски чихуахуа и Полша помагат - днес гледах украинец в "Тик Ток", който е получил повиквателна в Полша. Западът твърдо е решил да продължи безумието до последния украинец. Имаше и видео с млади украински войници, които показваха техниката, която им пращат. Ами че тя е за основен ремонт, без изобщо да е стигала още до фронта. А Киевският режим по стар обичай обявява военна помощ, която после съответните страни се налага да отричат. Като танковете от Мароко, например.
  • 79 дядото

    6 1 Отговор
    боже,докъде я докарваме.постановката война и мир на прокофиев трябва да не се поставя на сцена.в българия спират излъчването на руски телезизионни канали,рушат се паметници на руски класици.до някой ден ще ни позволят както при фишистите-една телевизия,едно радио,един вестник и много аутодафе
  • 80 ППП

    2 4 Отговор
    Чета коментарите и ме е страх за вас млади хора. Четете историята от началото на миналия век. Тя буквално се повтаря, но с нови герои. Човекоподобни диктатори срещу истинска демокрация, и... Милиони жертви на безумните и бълнувания, за жалост с малоумната подкрепа на много драскачи, като голяма част от пишещите тук. Дали ще се казва Путин, Орбан или Румен, подкрепата за диктатори като путохитлер винаги води до един резултат. За съжаление грешките на човечеството се
    повтарят заради толерантност и подценяване, заради плахост и отстъпчивост. Всички вие кресливи путинисти и орбановци и р.... ци ще оглавявате воя на страдащите от ССР ските ракети посипващи "" лошата Европа с разруха и радиоактивни чума. Ако сега не го спрем с твърдост и оръжие. Ако сега не го спрем.............
  • 81 312

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Объркано Атлантиче":

    Само се чудя, откъде ги знаеш всичките тези неща...
  • 82 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Бих запитал Орбан и всички мислещи и действащи като него - какви ще ги дъвчат, когато Путин дойде и в техните държави? Защото той няма да спре с Украйна, това е сигурно!
  • 83 Разбирач

    0 0 Отговор
    " Събрал се с еклектични консерватори"! Ами правилно прави човекът, ще се съберат да разгледат всички точки , а не като нашите пинюги да повтарят папагалски каквото кажат от "Козяк".
    Унгарците винаги, през цялата си история, са били със собствено мнение в каквито и империи да са били част.
Новини по държави: