7 Февруари, 2023 06:00 29 198 226

Кой и защо пръска отрова, страх и агресия в България

  • руска пропаганда-
  • българия-
  • лъжи-
  • страх-
  • пропаганда-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • информация-
  • медии

Време е да излезем от тресавището на пропагандата и да се просветим

Кой и защо пръска отрова, страх и агресия в България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Разликата между информация и пропаганда не е трудна за описване. При информацията имаш лесен достъп, чрез обективни източници, до всички данни по даден въпрос, както и до всеки негов детайл. При пропагандата достъп нямаш, а нейните говорители ти представят само съждения и твърдения, тук-там подкрепени с някоя подробност, извадена от контекст и покрита с паяжина от лъжи. Това е положението по повод войната в Украйна. Това е и положението при нейните отгласи в политическото противоборство в България.

Разликата между украинските и руските медии

Да започнем с Украйна, защото там се решава големият въпрос: дали в бъдещите десетилетия властта ще упражняват негодници или гражданите ще се самоуправляват в рамките на либералната демокрация, описвана най-добре като "свобода в закона"?

Ако човек иска да провери какво става и влезе в украински сайтове, вижда пред себе си половин дузина, които предлагат карти на бойните действия и промените по тях. Коментатори обсъждат къде и защо руснаците са настъпили и къде и защо украинците са отстъпили. Имаме информация: системна, лесно проверима картина, допълнена от кореспонденти на място, работещи за световни медии с добра репутация.

Ако обаче човек влезе в руски сайтове, там гледа неподкрепени с факти лъжи, гарнирани със заплахи към "колективния Запад". Карти има тук-там и те не са проверими. Затова пък има изобилие от образи на "унищожена" западна техника на украинците. Последният път пропагандаторите предложиха танк, уж в Украйна в края на януари, обхванат от пламъци на фона на сочно-зелени палми. Кореспонденти на медии с добра репутация не са допускани до контролирана от руснаците територия.

"Кризите", в които тъне България

Немалко медии в България предлагат предимно пропаганда от руски тип. Предлагат я не само по повод войната, но и по повод вътрешните ни боричкания. Структурата на предлаганото следва точно руския модел: страховити съждения, заклинания и заплахи и тук-там по някой факт, изваден от контекст и покрит с плътна мъгла.

Все пак живеем във време, в което информацията е лесно достъпна. Тя може да обори всяка пропаганда, стига човек да не е отнесъл мисловния си апарат в най-близката заложна къща.

Да проверим основното послание на водещите медии. Журналисти и водещи атакуват своите гости с различни версии на един и същ въпрос: "Как да оцелеем сред множеството кризи?". Да ги видим тези кризи.

"Икономическа криза" обозначава свиваща се, а не растяща икономика. Такава криза у нас не съществува, за разлика от диктаторски държави като Русия, Унгария или Зимбабве. Ръстът на БВП у нас за 2021-а година (първата година без управление на ГЕРБ) е 7,6 на сто - доста над средното за ЕС. В края на 2022-а година ръстът е 3,3 процента - около средното за ЕС. Ръстът на промишленото производство обаче е 17,7 на сто - абсолютен рекорд за България и много над средното за ЕС. Двуцифрен е ръстът и на износа, и на вноса. Потреблението е нараснало с пет на сто, т.е. "народът не гладува". А не гладува, тъй като ръстът на доходите компенсира ръста на цените (инфлацията). Положението не е цветущо - все пак сме на опашката на ЕС по повечето показатели - но не е и криза. И няма как да стане криза, тъй като инфлацията бе победена в САЩ и укротена в ЕС - този процес вече стига и до нас.

Да огледаме "кризата с цената на горивата". В началото на първия служебен кабинет на Гълъб Донев, напомням, властта обяви такава огромна криза, дължаща се на ръста на цените на горивата, че чак създаде извънреден щаб, който щеше да заседава денонощно, за да спаси Отечеството. Не заседава нито веднъж, но затова пък ни казаха, че ако не се върнем в прегръдката на "Газпром", през зимата ще станем на ледени висулки.

Вече е зима. Има сняг. Според "Булгаргаз" цената на газа, ударила към 300 лв/квч през август заради руското нахлуване в Украйна и последвалия руски натиск върху Европа, днес е 135 лв. Цените в Европа хвърчат надолу с още по-голяма скорост, тъй като Старият континент с впечатляваща бързина и решителност се откачи от руската енергийна зависимост още в края на миналата година. А докато през лятото и есента цената по бензиностанциите наистина беше трудно поносима, изобилно руганото от пропагандата правителство на Кирил Петков въведе онази 25-стотинкова компенсация, която помогна на икономиката да не спре. И да постигне онези рекорди, които описах по-горе.

Откакто Борисов не ни управлява

А какво да кажем за "политическата криза"? Ако слушаме пропагандаторите, държавата е изпаднала в безпомощно състояние, тъй като партиите не могат да сформират правителство. Но всяка разходка из страниците на съответните институции ще покаже, че такова нещо няма.

Всичките тези страхове ни се насаждат с очевидната идея да се уплашим и да повикаме голям и силен спасител (някой Владимир Путин или Бойко Борисов) да ни спаси. Само че последният път, когато България бе управлявана от Борисов, икономиката наистина се сви - влезе в рецесия - с над две на сто. А откакто Борисов не ни спасява, според Министерството на финансите БВП е нараснал от 120 милиарда лева (2020 г.) на 151 милиарда лева (2022 г.) - общо ръст от около 20 процента, което е абсолютен рекорд в ЕС.

Каква картина ни разкриват числата, т.е. не пропагандата, а информацията? Отговорът е очевиден. Под цялата истерия по повод липсата на правителство работи една икономика, която диша с лекота и разкършва рамене след края на Борисовата "стабилност". На нея силно управление не ѝ трябва - при "силното" управление до 2020-а година тя едва дишаше.

При това положение политическата "криза" е очевиден плюс, а не минус.

За способността да се разбират нещата

Какви други кризи останаха? Сетих се - македонският въпрос. Въвеждането на позорното българско вето, наложено от ВМРО, както и сегашната каша, очевидно забърквана от днешните руски проксита-националисти има само една цел: да вдигне гласа за съответните проксита на идващи избори. Ветото обаче не вкара ВМРО в тогавашния парламент. Дали сегашните "копейки", както станаха известни (за разлика от "рубладжиите", заклеймявани от Захарий Стоянов в края на 19-ти век) ще извадят електорални позитиви - това е също крайно съмнително.

Може би затова те извадиха още една тактика - съпротива срещу въвеждането на еврото. Освен с имагинерната загуба на валутен суверенитет (загубен още през 1997-а година) и с "пронизването на българския лъв" от Мадарския конник, ни плашат и с инфлацията в Хърватия. Която е доста по-ниска от тази в България, както се оказа. Плашат ни и с кризата в страните, боравещи с евро - а те в своя ръст на БВП тези дни са задминали не само Китай, но и САЩ.

Пропагандата пръска отрова, страх и агресия. Информацията пръска знание, а знанието, както знаем, е сила. Точно тази сила пропагандните медии в България не искат да допуснат да се установи по нашите земи.

Време е да излезем от тресавището на пропагандата и да се просветим. Да си спомним онова, което казва за Просвещението философът Кант преди над две столетия: "Просвещението е освобождаването на човека от неговото самоналожено опекунство. Опекунството - това е неспособността на човека да разбира нещата без ръководство от страна на някой друг".

Когато попадате в лапите на пропагандата, попадате под опекунството на някакви хора. А тези хора не следват вашия интерес. Имат си свой и той няма да ви хареса.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 332 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Една е истината

    271 43 Отговор
    И с руската и със западната пропаганда, от освобождението до днес, тънем в тиня!
  • 2 Ч. Христов

    371 61 Отговор
    DW e рупора на Гьобелс! Точно па вие да ми плачкате срещу пропагандата!
  • 3 Някой

    347 57 Отговор
    Е, кой? Разбира се, такива като автора на тази статия. Противни позиции за пари. Насаждат разделение и страх. Отровят са статиите му.
    Затова не ги и чета. Пазя се да не се омажа в кафяво ..

    Коментиран от #43

  • 4 112, помогни му

    383 65 Отговор
    Наглият лъжец да обясни за всестранната информация... Заради истината ли американската цензура и пропагандисти спряха всички руски източници на информация.?!... За да се чува само американската лъжа за причините и събитията в конфликта?

    Дайнов вероятно има психични отклонения, за да си плюе така в лицето...!

    Коментиран от #54

  • 5 Зелен Демократ

    287 47 Отговор
    Респект и Поклон пред Ники! Нечистоплътно същество, заслужил нищоправец и празнодумец, същия като Доийчина Велче!
  • 6 Зелен

    44 157 Отговор
    Браво
  • 7 да де

    263 26 Отговор
    Гьобелс направо си е като юноша бледен пред днешните му наследници.
  • 8 Зелен

    60 238 Отговор
    Браво на евгени за точност
  • 9 Урюрвкос

    176 37 Отговор
    Кореспонденти на медии с добра репутация не са допускани до контролирана от руснаците територия. Там са и още как само че техните материали развалят либералния медиен пейзаж и тук таме си пробиват път до ефира на Tucker Carlson от Fox News.

    Коментиран от #139, #208

  • 10 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    321 52 Отговор
    Едно време слушахме тайно "Свободна Европа", сега ще слушаме тайно руски станции......
    Та кво кайш, некъпан грантаджийски продажнико?
    Демокрация било?

    Коментиран от #22

  • 11 Зззз

    264 33 Отговор
    Омръзна ми да чета пасквилите на този. Тате като кореспондент в Москва, а после в Лондон добре е разбирал от пропаганда ,но бледнее пред соросоидния си син.

    Коментиран от #16

  • 12 ффф

    267 23 Отговор
    Ега ти дивата цензура , тези станаха по-зле от комунистите. По кой принцип на демокрацията , една шепа хора , ще решават за цялото общество в държавата , кое истина и кое не , с какви морални качества са се доказали пред обществото , за да ни казват ....Вие няма да милите , Ние щее мислим вместо Вас . И какво измислиха , инфлация , ниски заплати , високи цени , Те “мислещите“ богати , а 70 % от народа беден.......айде друм еничари неедни !
  • 13 Последния Софиянец

    221 21 Отговор
    Според автора сме цъфнали и вързали.
  • 14 УВЧАРИН

    215 28 Отговор
    АБЕ ДАЙНОВ НЯМАШ КЪСМЕТ МОЙ АКО ТЕА ГИ ПРИКАЗВАШЕ В ГЕРМАНИЯ ИЛИ АНГЛИЯ МОЖЕШЕ И ДА МИНЕ АМА ТУКА КОФТИ БЪЛГАРИТЕ РАЗБИРАТ РУСКИ И ОСВЕН ТОВА МОГАТ ДА МИСЛЯТ А 20 % РЪСТ НА БВП ПРИ 30 % ИНФЛАЦИЯ Е ГОЛЯЯЯЯЯЯЯМ УСПЕХ И ТО ТОЙ Е ОТ ОРЪЖИЕ КОЕТО СКОРО НИКОЙ НЯМА ДА ИСКА И ТОК ОТ КЮМЮР И АЕЦ АДЕ МИСЛИ МАЛКО АМА НЕ СЕ ПРЕЗОРВАЙ ДА НЕ ИЗПУШИШ А ЗА ВОЙНАТА АМИ ПРОСТО Е НАТО ИМА ОРЪЖИЕ НО НЯМА ЕВТИНИ И НАХЪСАНИ ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ВОЙНИЦИ Е РУСИЯ ГИ УНИЩОЖАВА ДО КАТО ТЕА КОИТО ОСТАНАТ НЕ ТРЪГНАТ КЪМ КИЕВ МАЧКАЙКИ ЗАГРАДИТЕЛНИТЕ ОТРЯДИ НА ХУНТАТА

    Коментиран от #126

  • 15 Тото

    193 23 Отговор
    Пълни глупости и пропаганда!!!!!!
  • 16 Зелен Демократ

    202 21 Отговор

    До коментар #11 от "Зззз":

    Сина надмина бащата! Но омчето е израстнало в дом, където винаги се държи готов топъл хляб и сол, не се знае кога и кой ще посрещаш. В гардероба отдясно е закачена каубойска шапка, но отляво дискретно веси и ушанка, за всеки случай!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 123

    48 75 Отговор
    Щом го няма в РИА Новости, или ТАСС- значи е лъжа.
  • 20 Дойнов,

    197 21 Отговор
    я кажи с този материал информираш ли ни или ни пропагандираш?
  • 21 Краварска медия

    145 24 Отговор
    Без коментар...
  • 22 5577

    107 11 Отговор

    До коментар #10 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Думата колонизатор никога не е имала друго значение. Както се радвахме че не сме станали шестнадесета република, така днес и с еврото. Но за това само историята може да даде оценка.
  • 23 ПУТИНИСТИТЕ НИ ПЛАШАТ

    53 161 Отговор
    Без руска газ загиваме, без руски петрол умираме, без русия сме съсипани......нищо не се случи....руската пропаганда отече в канала

    Коментиран от #30, #41, #86, #198

  • 24 Пешо

    183 24 Отговор
    Внук на активен "борец против капитализма", син на главен кореспондент на "Работническо дело" в Москва, ми обяснява разликата между пропаганда и истина, както и кой и защо е против еврото. Господин "мазен лицемер", лично аз не ви вярвам, ...ама въобще, но вие дерзайте риби много в мамковината.

    Коментиран от #27

  • 25 Фашистко зеле

    142 26 Отговор
    Защо така занамарихте укроновините - да не би фашагите да са пред капитулация? Ами Зеления наркоман?! Много липсва на аудиторията....
  • 26 До Автора

    151 24 Отговор
    Не можа да ме убедиш с това което си написал, ЗАЩОТО СЪМ ВИДЯЛ ИСТИНАТА В ОКРАЙНА.Относно България, вярно ,потрудил си се,но пак не можа да ме убедиш да гласувам за ГЕРБ.И на края ПОДЛОГА СИ.

    Коментиран от #28

  • 27 Мдаа

    35 112 Отговор

    До коментар #24 от "Пешо":

    Обаче Дайнов не ти казва да "вярваш" бе, другарю, а да МИСЛИШ. Или и ти си си отнесъл мисловния апарат в заложна къща?

    Коментиран от #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ели

    116 15 Отговор
    Много учтиво поднасяш ЛЪЖЛИВА ИНФОРВАЦИЯ! ПРЕЗ 2020 ГОДИНА ИМАШЕ ЕДНО НЕЩО- ПАНДЕМИЯ И ТОВА НЕЩО ДОВЕДЕ ДО КРИЗА!УДОБНО ПРОПУСНАТО В АНАЛИЗА!ЗАБАВЯНЕТО НА СТОКИ И СУРОВИНИ В ЦЯЛ СВЯТ!ИМАШЕ КАРАНТИНА НА ЦЕЛИ ПРЕДПРИЯТИЯ! И КАК ДА НЕ СКОЧИ БВП ПРИ ТРОЙНА ЦЕНА НА ХРАНАТА И ГОПИВАГА!СКОЧИ И АКЦИЗА!ТАААА МИЛИ МИ АНАЛИЗАТОРЧЕ !МОЯТА ГЛАВА РАБОТИ!ПОМИСЛИ ЗА СВОЯТА!АНАЛИТИЧНАТА МИСЪЛ МНОГО ТИ КУЦА!ЗА ИКОНОМИКАТА СЕ ВЪЗДЪРЖАЙ!МИСЛЕНЕТО Е СЛОЖЕН ПРОЦЕС И НИЕ НЕ СМЕ АМЕБИ!КОЛКОТО ДО БОРИСОВ, ИЗХАДАТЕ В ПОЛОЖЕНИЕТО -КРАСТАВИЦАТА СЪДЪРЖА 80% ВОДА!НЕ ПРАВЕТЕ БОРИСОВ ГЕРОЙ С ВАШЕТО ЧЕГЪРТАНЕ
  • 30 Проктолог

    89 13 Отговор

    До коментар #23 от "ПУТИНИСТИТЕ НИ ПЛАШАТ":

    Много им е криво, че хората не са като тях да се ръководят по думите, а не по РЕАЛНОСТТА.
  • 31 времето

    24 62 Отговор
    на орките свърши!
  • 32 Кой ли ни пръска

    128 15 Отговор
    Дойче Веле редовно се опитват да ни облъчват с унтерменшката си пропаганда, ама само им се смеем. Затова пръскат слюнки обилно в тази "статия".
  • 33 Абе

    23 86 Отговор
    Рушляците, кой! Само реват и се оплакват.
  • 34 Платен некадърник

    131 14 Отговор
    Дори да лъже качествено не е способен. От прочетеното, изводите са точно противоположни на желаните от рошавия драскач.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 УВЧАРИН

    83 15 Отговор
    АБЕ ДАЙНОВ НЯМАШ КЪСМЕТ МОЙ АКО ТЕА ГИ ПРИКАЗВАШЕ В ГЕРМАНИЯ ИЛИ АНГЛИЯ МОЖЕШЕ И ДА МИНЕ АМА ТУКА КОФТИ БЪЛГАРИТЕ РАЗБИРАТ РУСКИ И ОСВЕН ТОВА МОГАТ ДА МИСЛЯТ А 20 % РЪСТ НА БВП ПРИ 30 % ИНФЛАЦИЯ Е ГОЛЯЯЯЯЯЯЯМ УСПЕХ И ТО ТОЙ Е ОТ ОРЪЖИЕ КОЕТО СКОРО НИКОЙ НЯМА ДА ИСКА И ТОК ОТ КЮМЮР И АЕЦ АДЕ МИСЛИ МАЛКО АМА НЕ СЕ ПРЕЗОРВАЙ ДА НЕ ИЗПУШИШ А ЗА ВОЙНАТА АМИ ПРОСТО Е НАТО ИМА ОРЪЖИЕ НО НЯМА ЕВТИНИ И НАХЪСАНИ ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ВОЙНИЦИ Е РУСИЯ ГИ УНИЩОЖАВА ДО КАТО ТЕА КОИТО ОСТАНАТ НЕ ТРЪГНАТ КЪМ КИЕВ МАЧКАЙКИ ЗАГРАДИТЕЛНИТЕ ОТРЯДИ НА ХУНТАТА

    Коментиран от #48

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ами мисли бе

    76 10 Отговор

    До коментар #27 от "Мдаа":

    Другите мислят и без твоите без мислени съвети.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Интересът ми не е важен

    76 9 Отговор
    Всеки божи ден ни слагат в микровълновата. Това било така, онова онака. Изпитват ни, но и те са на изпитание. Поне виждаме кой колко чини, освен "мисли"
  • 41 Ха-ха

    77 13 Отговор

    До коментар #23 от "ПУТИНИСТИТЕ НИ ПЛАШАТ":

    "..нищо не се случи.."
    За унищожената ни Родина това ли ти е заключението?

    Коментиран от #116

  • 42 Хахаха, това

    108 16 Отговор
    същество нечистоплътно ми обяснява как доходите ми догонили инфлацията.
    Абе Генчо, абе Дайнов, каже на черното че е сиво бе, по ще хванат вяра хората, не казвай че е бяло!
  • 43 Рап

    11 39 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Като не четеш,защо коментираш?
  • 44 Тц тц тц

    121 13 Отговор
    Цитат:"народът не гладува". А не гладува, тъй като ръстът на доходите компенсира ръста на цените (инфлацията)."
    Този нормален ли е?!Той може би не гладува,защото взима центове,за да пише лъжи.Народът масово обедня от инфлацията.Извинявайте,но високите цени по магазините "руска пропаганда" ли е?!

    Коментиран от #47

  • 45 Ха ха

    107 10 Отговор
    А бе Дайнов.. според теб украинските сайтове са независим източник?!?я посочи кой украински сайт цитира загубите на украинските войски ежедневно?!? Къде те посочват че в ударените цивилни сгради е имало военни?? А за пропагандата...Ами то ЕС твърди че не е в рецесия и през 2022 имаме ръст на бвп2%!! Никъде не посочват ,че при инфлация от 15% тоест ръст на цените това означава спад от13% на произведените стоки и услуги

    Коментиран от #46, #55

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Любопитен

    22 72 Отговор

    До коментар #44 от "Тц тц тц":

    Той казва, че народа не гладува, и дава показатели по какво се разбира. Ти, освен да го наричаш с епитети, нещо имаш ли, с което да подкрепиш мнението си, че народа гладува? Ако имаш - дай ги, обаче КОНКРЕТНО, не с общи приказки.
  • 48 Германец

    20 97 Отговор

    До коментар #36 от "УВЧАРИН":

    Българите "разбирали руски" :)))) Обзалагам се, че не повече от 20% от българите "разбират" дори елементарен руски, камо ли нещо повече. А от тия 20% половината "разбират руски" колкото да се излагат когато се опитат да се подмажат на някой руснак, щото, разбираш ли, им бил "брат" (а той ги няма за нищо и им се смее на "руския"). А направо се скъсах от смях като прочетох, че българите можели да "мислят" и ОСОБЕНО за разлика от ГЕРМАНЦИТЕ. Погледни си държавата, Ганчо. Реалността ДРУГО казва. Или пак "друг" ти е виновен?

    Коментиран от #56, #84, #192

  • 49 Tити

    87 11 Отговор
    Този човек ни казва, че "...когато попадате в лапите на пропагандата, попадате под опекунството на някакви хора. А тези хора не следват вашия интерес. Имат си свой и той няма да ви хареса."
    А неговият интерес на грантажия е да получаваме едностранно украинските "истински" новини, ама не! Българите вече не се лъжат и не вярват на хора като този поръчков автор.
  • 50 Коко

    88 12 Отговор
    Професоре не е лошо да знаеш че има все още хора които могат да мислят и анализират.А твоето е манипулация
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Госあ

    86 13 Отговор
    Нормалния човек е отвратен от ЕС ! Имам предвид нормалния французин, италианец, испанец и дори германец. Затова е цялата тая пропаганда за лошите руснаци и “непредизвиканата” от сащ и ЕС СВО в Украйна.

    Коментиран от #159, #184

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Някой

    64 10 Отговор

    До коментар #4 от "112, помогни му":

    Според мен по скоро има финансови проблеми, които решава по единствено познатия му начин.
  • 55 Госあ

    66 4 Отговор

    До коментар #45 от "Ха ха":

    Бонапарт е казал, че предпочита армия от овни с пълководци лъвове, отколкото армия от лъвове с пълководци - овни ! Толкова за България. Българина може да работи и да спазва ред, ако го има.
  • 56 А как е

    63 9 Отговор

    До коментар #48 от "Германец":

    Твоята държава германия??? Ходи ли с мече да посрещнеш на гарата инженерите от Азия??? Турския научи ли го че той е втори език при вас? А доходите растат ли
  • 57 Да пропаганда е, да ти плащат за да

    76 13 Отговор
    ръсиш лъжи, каквото прави Дайнов. Той е под опекунството на САЩ, вижда фактите, но говори това което му се спуска от посолството им. Специално за Украйна, факт ли е, че не Русия реве и проси оръжие от Запада, а това го правят опекунените от САЩ фашисти-бандеровци? Факт ли е, че украинците сами си признават, че вече изнемогват и просят все по тежко оръжие, защото виждат, че са вече смачкани? Какво друго да видим освен реалните факти, или Дайнов си мисли, че лъжите му са факти!? Той явно вярва в становището на проф. Иво Христов, че 80% от народа са дебили, затова се опитва да изопачава фактите.
  • 58 Майнов

    68 12 Отговор
    Най-добрият професор, между рок- музикантите и най -добрият рок- музикант, между професорите!
    Говореща глава...ама дървена...
  • 59 ЛГБТ

    71 10 Отговор
    Либерална демокрацията мерси не искаме повече

    Коментиран от #161

  • 60 Продайнов

    57 11 Отговор
    Голем си експерт ве
  • 61 АРЕС

    77 11 Отговор
    ПродайнОФФФФ ,за колко цента се продаде соросоидче грозно,душевно нечистоплътно и гнусно?
  • 62 Госあ

    70 14 Отговор
    ЕС изостава технологично и от Русия и от Япония и дори Южна Корея. За Китай и сащ изобщо няма какво да говорим. Със санкциите и този военен конфликт, ЕС е обречен години наред да се движи надолу. И това са думи на директора на една от най големите технологични корпорации в ЕС - Дасо-Рафал, който заяви че след санкциите срещу Русия европейската индустрия изнемогва.

    Коментиран от #156

  • 63 Олга

    77 9 Отговор
    DW, а как се казва дебилизация на населението,когато то се лишава от алтернативни източници на информацията каквито са руските източниици? Не ли това e казармена тип демокрация, когато всички ще маршируват в един строй в една посока под едно командване?

    Коментиран от #196, #200

  • 64 Лала

    17 59 Отговор
    Чудесен анализ!
  • 65 гост

    83 11 Отговор
    Видите ли името ЕвгениЙ да се знае, че не е стока! Този, Михайлов ,Кънев и оня дето не можа да събори мавзолея. Специално Дайнов до 89 година публикуваше в Известия на института по история на БКП до последно /виж том 62, 65, 66/, а сега в "Дойче веле" "За каквото ми плащат това ще пиша" ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ!
  • 66 Перо

    70 12 Отговор
    Евгени Дайнов, като съветски възпитаник, обърнал палачинката ги знае тези работи. Възпитан е с комунистическата идеология и сега я ползва активно в пропагандата с обратен знак /джендърията/!
  • 67 Иван Дочев

    62 9 Отговор
    Да се четат писанията на бившия сътрудник на Института по история на БКП Евгений Дайнов е неблагодарно начинание.
    Не ви препоръчвам да го правите, защото после ще имате нужда от баня и силен одеколон.
  • 68 нед

    61 11 Отговор
    г-н Дайнов, много добре знаем и от къде произлизаш, и за това Вие галените по време на комунизма, комсомолци, деца на партийни величия трябва да замълчите и да ни казвате кое е истина и кое е пропаганда. Вие, който бяхте съветник на Борисов да ни учите кое как е било и добре, че лъжецът Киро е направил така за да живеем по-добре. За Северна македония да ви кажа, че една част от моят род е от района на Струга и са избягали в България, защото са се чуствали българи, а сега в този край няма нито един с българско съзнание!
  • 69 Верно ли

    70 10 Отговор
    Лелееее, чета заглавието, гледам кой е автора и се чудя да се смея ли, да плача ли! Оруел направо бледнее пред новите розови комсомолци! " Информацията пръска знание, а знанието, както знаем, е сила. "..... А "анализът" на "анализатора" за БВП даже няма да го коментирам..... При ръст от над 100% при повечето от хранителните продукти седнал да ми говори за мижавия ръст на БВП, гнус.ият комсомолец!!!
  • 70 Воя

    16 52 Отговор
    на руЗЗофилите показва, че Дайнов пак е ударил право в десятката.
  • 71 мноо зле

    45 10 Отговор
    "...а те в своя ръст на БВП тези дни са задминали не само Китай, но и САЩ" - само гербераст или софийски трансатлантик от ПП+ДБ може да напише такова изречение, и да го вземе насериозно.
  • 72 Точно ти,и точно дв

    52 8 Отговор
    да ми говорите за пропаганда!Направи ми се повдига!!!
  • 73 Зоро

    43 6 Отговор
    Има и икономическа и политическа и морална криза на поръчка вият писач. Той и Станишев 2008 година когато цяла Европа обяви криза каза няма нищо такова в България!! И къде стигна чак до ръководител в европейските...институции! Какво промени това сега се връща и започва с конфликтите!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Отговор

    51 11 Отговор
    Дневник, Факти, БТВ, БНР, БНТ, Нова ТВ.
    Дайнов, пропагандата е едностранна - то Козк и неговите слуги по медиите, но въпреки това демократите, които се кълняха в свободата на словото забраниха всички руски телевизии. И защо? От страх да не чуем и видим истината, нали така?
  • 76 един от многото

    56 9 Отговор
    Украинците показвали карти на бойните действия и промените по тях. Лично аз , на тези карти виждам единствената промяна , че 20 % от територията им вече не е тяхна!
  • 77 защо

    54 6 Отговор
    "Разликата между информация и пропаганда не е трудна за описване. При информацията имаш лесен достъп, чрез обективни източници, до всички данни по даден въпрос, както и до всеки негов детайл. При пропагандата достъп нямаш"
    Пускаш телевизора и ... "във връзка регламент ... излъчването преустановено"
    ...гений! Дайнов!
  • 78 Браво Евгений Дайнов!

    21 53 Отговор
    Много точно и право в целта! Ама заспалите ограничени умове няма да разберат, те са свикнали да ги лъжат и да не търсят фактите.

    Коментиран от #103, #108

  • 79 пфууууу

    62 11 Отговор
    Евгенчо Лаййнов пръска отрова, страх и агресия в България. И лъже като предъртял сиганинн.

    Коментиран от #81

  • 80 Мнение

    18 55 Отговор
    Има две пропаганди - източна и западна. Бяхме вече с изтока и резултата беше - фалит! Сега сме със запада, но все има хора, които ни дърпат пак към изтока, които изпитват носталгия към бедността, но сигурността.
  • 81 Хахаха

    18 27 Отговор

    До коментар #79 от "пфууууу":

    Коментарът ти е детски глупав и безмислено обиден, лишен от всякакъв смисъл!!!
  • 82 Объркано Атлантиче

    50 6 Отговор
    На запад хората са израснали различно от нас, там не осъзнават колко е трудно да се говори истината в свят, пълен с хора, които не осъзнават, че живеят в лъжа.

    Тук е обратната - хората осъзнават колко е трудно да се говори истината в свят, пълен с хора, които осъзнават, че живеят в лъжа.
    Пример са анкетите които често манипулират, или референдумите, от които марионетните политици бягат като дявол от тамян.
  • 83 Христо

    16 63 Отговор
    Браво на автоора.!!! Много точно, ясно и обосновано. Сигурно е, че ще бъде залят с помия от платени тролове и бетонирани простаци. Трудно е да накараш глупак да мисли или робът да приеме свободата..
  • 84 Същите

    48 8 Отговор

    До коментар #48 от "Германец":

    Чета на английски , гръцки ,руски ,както и израелски сайтове на руски. Та според Мосад загубите към края на януари са : украински - убити над 140 000 , ранени над 240 000 , безследно изчезнали 320 000 , инструктори към 220 , наемници 5000 от които 3000 поляци ; руски - убити над 18 000 , ранени над 40 000. Тоест същите съотношения за които от месеци говори Скот Ритър .
    .

    Коментиран от #162

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 какво не се е случило

    42 6 Отговор

    До коментар #23 от "ПУТИНИСТИТЕ НИ ПЛАШАТ":

    нещо се оплиташ в бълвоча си какво не се е случило ? да не си мислиш че ползваме газ от марс и горива от венера ???

    Коментиран от #114

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 де факти

    58 6 Отговор
    Как кой, платените драскащи от Америка срещу България. Дайнов, Слатински, Тагарев, Крадикремтодорова, Дичев, и още няколко, знаете ги, през ден ги публикуват.
  • 94 5577

    40 4 Отговор
    Питам се защо Дойче веле се занимава с мутренските проблеми на България. Защо не се казват нещата с истинските им имена. Защо бърка гражданското общество с мнението на засегнатите мутри от Гешев.. Дойче веле... Парите не могат да заменят гражданското общество. Никой турчин колкото и да пробва не е могъл да роди бебе.
  • 95 9689

    50 10 Отговор
    Поредната платена мазмантия.Колко дена лъгаха за ракетата в Полша,глупако.
  • 96 DW - Пропаганден машинен

    54 6 Отговор
    Кой и защо пръска отрова, страх и агресия в България?
    Отговор: DW /Дойче веле/!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Демократ

    13 52 Отговор
    Коментарите доказват силата на пропагандата. Без да има нужда някой да му казва какво се случва, ако човек гледа със собствените си очи, слуша със собствените си уши и мисли със собствения си мозък ще види цялата трагедия. Путин нападна Украйна съвсем целенасочено и брутално, за да я подчини на Кремъл и понеже срещна огромната съпротива на един свободолюбив ,смел и самоотвержено народ, реши да я ликвидира. Тази великоимперска идея започна от 2014 г. чрез анексията на Крим и нахлуването на руски войски в Донбас, най-богатия икономически район, защото украинците си избраха сами президент, не посочен от Кремъл, а Янукович се скри в Русия. Всички прокремълски сили у нас беснеят от помощта,която САЩ И ЕС и други страни оказват на Украйна, за да се спаси от него.Те искат Путин да завладее Украйна,най-голямата държава в Европа,богата на природни богатства и световна житница, както е решил, без съпротива от тяхна страна и тогава война нямаше да има.Когато жестокия диктатор е по-силен ,всички трябва да изпълняват исканията му. Виновен не е той, а който се съпротивлява и тези,които му помагат. Виновни са всички,които не го слушат. Всяването на страх,агресия и насилие е способ на Кремъл и виждаме кой следва тази политика у нас,като най-кряскащите са Копейкини, а най-обслужващи икономически са Герб,дпс и бсп. Много са и досега не съм чул някой от тях да съобщи на българите за каква България се борят, ясно и точно. Не мисля,че определящо трябва да бъде Кремълското, защ

    Коментиран от #106, #182

  • 99 Гюргу

    47 8 Отговор
    Браво бе, Генка, ти си истински борец за либералната демокрация! Само дето баща ти е бил кореспондент на Работническо дело в Москва а майка ти - дъщеря на активни борци против фашизма. Па и завършил на запад по времето на злия комунизъм…после с дисертация за френската комунистическа партия…
    Хайде сега продължавай да громиш руснаците!
  • 100 Как кой

    27 3 Отговор
    Дойче веле.
  • 101 Запази си

    36 5 Отговор
    Мъдростите! Името ти и медията са сигурен знак да ги отмина с отвращение!
  • 102 Ха,ха

    29 8 Отговор
    Тоя явно ги е писал тези неща на бутилка водка.При сегашните цени покупателната ми способност е наполовина спрямо времето на Баце.И всеки нормален може да си направи извода.Кога се е живеело по добре.
  • 103 Точно,точно ,колко да е точно.

    36 10 Отговор

    До коментар #78 от "Браво Евгений Дайнов!":

    Той ни казва в прав текст,че сме прости и ни трябва някой "опекун" като него да ни обясни нещата.Е...за войната може и да не знаем как точно са нещата,но в България...Според него всички магазини се занимават с пропаганда,като са сложили тези високи цени.То,от ППбяха започнали да ни "оправят",но успяха само себе си и приятелите си да оправят. Добре ,че беше Нинова в коалиция,за да дигнат пенсиите,за да няма социални бунтове.И Президентът сигурно прави пропаганда,като ги нарича шарлатани.И ДАНС и всички служби,които докладват на Президента сигурно правят пропаганда ,щом му докладват и той така говори.Пък за това,че се СТРОЕШЕ и хората го виждаха с очите си,а после всичко спря и за това сигурно някой ни лъже.Хайде стига.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 11111

    26 6 Отговор

    До коментар #98 от "Демократ":

    Мдааа....
    Ти да видиш: "....защото украинците си избраха сами президент..."
    Даа.......

    ПС
    Да, бе, да.

    Кой разбрал - разбрал

    Коментиран от #120

  • 107 димитър

    50 10 Отговор
    Няма да има ни покой ни спокойствие нито мир докато съществува това зло наречена Америка. Много пъти бях писал, че в Прищина в 2012 година строяха ново посолство в което ще могат да работят най- малко 2.500- 3.000 . Какво ще прави тоя персонал в тоя изкуствена създадена страна.? Така ,че на Балконите тези престъпници ще създават постоянно конфликти - напрежения. Между Сърбия-България ; България-Македония ; Косово - Сърбия ; Хърватия- Сърбия . Братоубийствената войната между Русия и Украйна между два братски народа се пролива братска безсмислена кръв в интерес на тези убийци навсякъде разрушения хиляди убити и ранени и инвалиди и милиони принудени да се изселят. Напрежението между Китай- Тайван --- Ю. Корея и С. Корея- Китай- Япония ;; Япония - С. Корея Зад всичко това стои проклета Англосаксонска престъпна сган.

    Коментиран от #121, #210

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 УВЧАРИН

    43 10 Отговор
    АЛО ДАЙНОВ ВИЖ РРЗУЛТАТА ОТ ФЕРМАНА ТИ ПЪЛЕН ПРОВАЛ КАКТО КАЗАХ НЯМАШ КЪСМЕТ А МОЖЕ И ДА ТИ РЕЗНАТ КИНТИТЕ
  • 110 Иво

    39 6 Отговор
    Какъв огромен ферман символ на човешкатаПростотия и лакомия !
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Иван Радоев

    42 8 Отговор
    Дайнов, що не пасеш козите на Миндя, вместо да ни облъчваш с глупавата си евроатлантическа пропаганда
  • 113 Борислав

    30 7 Отговор
    Бълвочи,бълва дай..нов
  • 114 ПУТИНИСТИТЕ НИ ПЛАШАТ

    20 7 Отговор

    До коментар #86 от "какво не се е случило":

    Че откъде иде тая руска газ бе другарю
  • 115 Майсторица

    25 8 Отговор
    Дайнов 4хилядник.Грантаджия.
  • 116 ПУТИНИСТИТЕ НИ ПЛАШАТ

    14 28 Отговор

    До коментар #41 от "Ха-ха":

    Само за путинистите България е унищожена.....Ами що стоите тук бе другари.....
  • 117 Диана

    17 12 Отговор
    Разбира се, какво може да каже едно БСПарско пр.асе, освен манипулации, примесени с лъжи и за прикритие някое истинско число /не всички числа са истински тук!/ Гади ми се вече от тези хора...но...ще го разоблича този път до дупка, нищо че това е работа на един добър журналист /надявам се да бъда простена../Та..Още от старта съпоставките на украински и руски сайтове, отразяващи войната са много некоректни - на руските карти не може да се вярвало защото нямало западни репортери за да ги потвърдели, например, руснаците правели изявления за намесата на Запада и това било некоректно...Никъде дори не се промъква мисълта, че хората си имат свой стил на изразяване, читателите си имат свои предпочитания и др.подобни, което прави коментарите му по този повод преднамерени и некоректни...По-нататък, навлизайки в българската политика, забравя да посочи, че докато Бойко беше на власт не се споменаваше дори думичката "криза". Кризата навлезе от устата на БСП у нас. Тя ни предупреждаваше доста преди преврата си за многото кризи, които ни очаквали и медиите нямат никаква вина, отразявайи политическата позиция на управляващата БСП и СИЕ днес. За съжаление, кризата е част от всеки български джоб и най-малкото е важно как му се привижда тя на него..При положение, че храната, основните продукти поскъпват почти 100%, не виждам как може да се отрича нещо подобно, наричайки го факт в мъгла!..Това, което лъже Дайнов тук е, че при управлението на Бойко е имало срив на БВП - Такъв
  • 118 Диана

    19 5 Отговор
    Отрязаха ме! Жалко! Толкова много числа написах, но явно вие няма нужда да ги знаете, значи - то и така всичко си е ясно...Нямаме нито политици, нито полит.наблюдатели, нито пък полит професори, явно...Никой в публичното пространство дори не се стреми да бъде безпристрастен, коректен и честен..Скоро слушах един такъв, който направо застреля събеседника си, питайки го кой днес казвал истината...Та истината значи не била важна...Въжделение на дивака от джунглата...Всеки трябва да осъзнае, че истината работи - само и единствено истината, едната единствена Истина и ако наистина искаме да променим нещо към по-добро, никога не трябва да забравяме това, според мен...
  • 119 Вечно некъпан,

    25 6 Отговор
    понамиристващ, мътен поглед...такава е и пропагандата му
  • 120 Демократ

    12 6 Отговор

    До коментар #106 от "11111":

    Точно така реагират хората, които не заслужават да бъдат свободни,защото не знаят какво е свобода. Някой друг трябва да им каже какво да мислят и какво искат.Това е силата на пропагандата да промива мозъци.
  • 121 стоян

    15 34 Отговор

    До коментар #107 от "димитър":

    Няма да има ни спокойствие нито мир докато съществува това зло наречено Русия. В Кремъл управляват нацисти! Какво прави този кремълски нацистки персонал в тази изкуствено създадена страна Русия? Така че на Балканите тези кремълски престъпници ще създават постоянно конфликти - напрежения. Между Сърбия-България ; България-Македония ; Косово-Сърбия ; Хърватия-Сърбия. Братоубийствената война между Русия и Украйна между два братски народа се пролива братска безсмислена кръв в интерес на тези кремълски убийци навсякъде разрушения хиляди убити и ранени и инвалиди и милиони принудени да се изселят. Напрежението между Китай-Тайван --- Ю. Корея-С. Корея-Китай-Япония;; Япония-С.Корея. Зад всичко това стои проклетата Кремълска престъпна сган.

    Коментиран от #129, #130

  • 122 БгТопИдиот🇧🇬

    18 8 Отговор
    -----Време е да излезем от тресавището на пропагандата и да се просветим-----

    Щом рупорът на пропагандата на евроатлантизъма дочезелете го казва?

    "Вервам" ви лицемери !!
  • 123 Боже боже

    4 5 Отговор
    Само фUкти.
  • 124 Проктолог

    4 6 Отговор
    РуЗЗ НАЦИте, как кой?
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 24 Отговор

    До коментар #14 от "УВЧАРИН":

    Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички руснаци-путинисти, а за русофилите ни като тебе, организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война!
  • 127 ами

    10 4 Отговор
    да оборваш дайнов - себе си да не уважаваш...
  • 128 Джордже Балашевич

    28 6 Отговор
    Дайнов, за каква обективност и за каква демокрация в Украйна говориш ТИ? Тази касапница, която сътвориха Зеленски и компания , под "вещото" ръководство на англосаксонците, не е никаква демокрация, а си е геноцид под диктата на див фашизъм, върху украинското, руското и населението на цяла Европа. Тази цензура на всичко руско, в която участваш и ТИ, показва, че има огромно количество НЕистини, отразяващи Русия и нейните действия. Допуснете свободно информацията от двете страни на конфликта да достига до читателят! Ето това е обективност и демокрация. Българският читател не е толкова безмозъчен, и може сам да прецени какво е пропаганда и какво истина. Не е нужно слугинажен "гений" като теб, да се напъва да "просветли заблудените"!
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Българин

    18 4 Отговор
    Доче зеле и дайнов, никой не ви чете и никой не ви зачита за нищо.Не манипулирайте хората защото ви личи колко сте елементарни , тенденциозни и платени.
  • 132 Иван

    21 3 Отговор
    Нали сте "факти", тогава да разсъждаваме с факти. Факт е че се крие информация в България за войната в Украйна, което говори само едно- загуба. Поредната платена статия. Не си губете времето, никой не ви вярва!!!
  • 133 Слава на САЩ ЕС НАТО

    11 26 Отговор
    САЩ ЕС НАТО правят това което трябва - помагат на света да се защити и отърве от руската фашистка чума и сатанизъм!
    Зеленски прави това което трябва - защитава украинския народ от руските терористи които от девет години извършват ежедневно геноцид и военни престъпления срещу цивилни украински граждани - деца, жени, невинни хора!
    Украйна никога няма да бъде руска губерния.
    Украинците никога няма да станат руски роби.
    Украйна избра за свое бъдеще ЕС и НАТО пред руския Гладомор!
    Вечна Слава на Зеленски нисък на ръст но Великан по дух, Светъл Лъч който разпръсна Мракът на кремълската империя на злото - русия най-вредната държава на света и нейния кървав фюрер Путин!
    Слава на украинските майки които раждат герои.
    Слава на САЩ ЕС НАТО и украинските антифашисти които прочистват Планетата от руския нацизъм и колониализъм.
    Благословена си Ти Земя на Украйна с такъв президент като Зеленски.

    Коментиран от #140

  • 134 Цитат

    9 3 Отговор
    "При пропагандата достъп нямаш, а нейните говорители ти представят само съждения и твърдения, тук-там подкрепени с някоя подробност, извадена от контекст и покрита с паяжина от лъжи. Това е положението по повод войната в Украйна."- тук си много, много прав.Не се ли усети като го написа?Европейската директива за нищо ли я нямаш!?Истината е една и идва от там,където залязва слънцето!
  • 135 Съдията Дред

    14 4 Отговор
    О бедни Йожени. Всъщност извинявай, грантаджия беден няма. Но моралната пустота.....
  • 136 Въх

    22 6 Отговор
    Абе Дайнов, къде я намираш тая евтината газ, бе човек? Преди войната , най високата сметка, която съм плащал за къщата на майка ми за газ, е била 120 лева. Последната, януарска сметка е 609 лева, топли една стая, и топла вода. Е вярно, ако ти пълнят добре копанята, на тебе не ти е проблем да плащаш и по високи сметки. Ама ние работим честно и почтено, та ни е трудно. И каква ти е проспериращата икономика, ако майка ми чака само пенсията и не съм аз да плащам, досега да е умряла от студ и глад. А това, че украинските медии били обективни, просто кърти мивки. На война всички лъжат, момче.
  • 137 КГБ

    7 8 Отговор
    Тази война е американска. Путин е агент на ЦРУ. Путин работи за американските интереси. Путин нападна Украйна, за да може американската военна промишленост да спечели милиарди долари печалба от продажбата на оръжия за Украйна!
    ХИХИХИ
  • 138 Путин

    15 8 Отговор
    ДАЙНОВ, я замини в Украина, чтом те толкова са оправни. Хората не сме глупави, много добре виждаме, какво става, че българска тв показва едностранчиво, намираме начин гледаме и друга страна, въпреки, че спряха руска тв. Ти си един страхливец, чтом се криеш зад гърба на дойче веле.
  • 139 Мнение

    17 6 Отговор

    До коментар #9 от "Урюрвкос":

    Като допълнение към независими източници, освен Тъкър Карлсон, ще добавя и Ръсел Бранд и канала "Редактед"!
    Потърсете ги в мрежата! Ще останете "очаровани" как ни лъжат и мамят овладените медии като ДВ, БТВ, Нова и др. корпоративни собствености на дълбоката държава!!!

    Коментиран от #211

  • 140 Украинка от Донбас

    14 7 Отговор

    До коментар #133 от "Слава на САЩ ЕС НАТО":

    Убедих се, че има хора, които не са добре, Руснаци убивали украинци 8г,обратно Украинци 8г убивали руско езични украинци, недей да лъжеш.. И за всичко виновни Сащ, ЕС и Усраина, господ всичко вижда, рано или късно ще има възмездие, нищо лошо не остава не на казано.

    Коментиран от #143

  • 141 А ти какъв си

    12 5 Отговор
    Ти от кои си, от обективните ли си или от платените. Колкото и да се правиш на много умен, обективен и реално да представяш положението си личи дори от провинцията,че си соросоиден боклук. В друг вестник публикуват исказване на Борел за лъжливите публикации, но обърнете внимание те са само на руските медии. Искренни, честни и обективни са само западните медии, сиреч американските, германските и техните сателити. Голяма лъжа изречена от хора без достойнство. Недостойни хора заемащи скъпо платени постове. Явно Дой нов е прочел някоя подобна статия и е решил да си заработи добри пари. Жалко, че това е нашата интелигенция, жалки подмазвачи и още по противни български мекерета.

    Коментиран от #175

  • 142 2233

    11 21 Отговор
    Защо русия нахлу в Украйна? Каква беше причината и кой е виновника за тази причина? Не е Украйна. Това са военолюбивите амбиции на РУСНАЦИТЕ! Защото искат да направят Европейските държави руски губернии! Затова Европейските държави влязоха в НАТО! Руските нацисти провокираха мира в Европа, защото са подпалвачи на войни! Те са една военолюбива нация, която воюва с целия свят, подкупва правителства, правят прокремълски преврати, измислят си противници за да нападат държави! русия стои в дъното на всяка война, дори и да не участва пряко във военни действия! Напада по лъжливи поводи, унищожава невинни хора, и оставя разруха от където мине, а говори все за мир!!! Докога ще търпим този руски геноцид! Войната в Украйна пак е заради колониалните амбиции на империалистите в русия. Време е Света да прогледне и да види че злото е в Кремъл! Вярно богата държава е русия, но защо е богата? Защото граби народите които е поробила! Сега Зеленски иска оръжия, ракети и танкове за да защити украинския народ от руските империалисти които избиват и грабят народа му. Кой ще плаща за престъпленията на кремълските нацисти? Руският народ ще плаща заради греховете на кървавия кремълски фюрер Путин! Или може би руснаците не са толкова невинни щом подкрепят кървавият си диктатор! Такива са руснаците ще плащат за престъпленията си поне 50 години щом се водят по акъла на Путин!

    Коментиран от #155

  • 143 Украинец от източна Украйна (Донбас)

    7 17 Отговор

    До коментар #140 от "Украинка от Донбас":

    Убедих се, че русофилите не са добре,
    Украинци убивали руснаци осем години, обратно Руснаци 8г са убивали украинци недей да лъжеш.. И за всичко са виновни Путин и неговата нацистка кремълска шайка, Господ всичко вижда, рано или късно ще има възмездие за кремълските престъпници, нищо лошо не остава не наказано!

    Коментиран от #144, #145

  • 144 Украинка от Донбас

    14 6 Отговор

    До коментар #143 от "Украинец от източна Украйна (Донбас)":

    Убедих се, че има хора, които не са добре, Руснаци убивали украинци 8г,обратно Украинци 8г убивали руско езични украинци, недей да лъжеш.. И за всичко виновни Сащ, ЕС и Усраина, господ всичко вижда, рано или късно ще има възмездие, нищо лошо не остава не на казано.

    Коментиран от #146

  • 145 Украинка от Донбас

    8 4 Отговор

    До коментар #143 от "Украинец от източна Украйна (Донбас)":

    Същото, но написано без правописни грешки, скузи не съм учила български. Ако искаш да пишеме на руски. Не си украинец от Донбас.

    Коментиран от #147, #154

  • 146 Украинец от Донбас

    6 15 Отговор

    До коментар #144 от "Украинка от Донбас":

    Убедих се че русофилите не са добре, Украинци убивали руснаци осем години, обратно руснаци 8г са убивали украинци недей да лъжеш.. И за всичко са виновни Путин и негавата нацистка кремълска шайка, Господ всичко вижда, рано или късно ще има възмездие за кремълските престъпници, нищо лошо не остава не наказано!
  • 147 Ханс

    9 15 Отговор

    До коментар #145 от "Украинка от Донбас":

    Чета коментарите и се чудя защо ли всички путинофили пишат с толкова много правописни грешки на български. А отговорът е ясен - една част са си откровено неграмотни. Другите просто копират опорки от руски сайтове и преводът е с типични руски акценти (липса на пълен член най-често).

    Коментиран от #153

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Бако каза

    9 3 Отговор
    Страхотни глупости пишеш кой ти плати за тая простотия калвач
  • 150 Токсичен

    7 2 Отговор
    Кой ли, тоя дето пита! Ужасно черноглед и нечистоплътен човек. Що за наглост?
  • 151 Пейтриът

    7 16 Отговор
    Господ ще помага на САЩ срещу кремълския сатанински режим в русия най вредната държава на света!
    В Кремъл управляват сатанисти начело с антихриста кагебеец Путин член на сатанинската комунистическа партия която седемдесет години воюваше и унищожаваше християнството, която събаряше църкви, която убиваше истинските православни свещеници и ги подменяше с агенти на КГБ. Днес същите комунистически сатани управляват Кремъл! Затова русия е съюзник и помагач на антихристиянски ислямистки и комунистически режими като китайския и иранския!
    Или си с Христа или си в коалицията на Сатана - русия, китай, с. корея, иран !!!
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Само питам

    9 6 Отговор

    До коментар #147 от "Ханс":

    Ханс,имаш предвид поста преди твоя(146),нали?Но той е на украински бот.Хайде стига дойчозелска пропаганда.
  • 154 Христос

    7 15 Отговор

    До коментар #145 от "Украинка от Донбас":

    Вярно е че украинската армия убиваше в Донбас руски терористи и диверсанти които ежедневно извършваха терористични атаки срещу цивилни украински граждани, освен всичките си престъпления руските нацисти прибавиха и греха братоубийство, защото използваха и своите си рускоговорящите като жив щит срещу украинската армия, така че вината за смърта на рускоговорящите лежи върху Путин и неговите руски палачи !!!
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Домакин

    12 9 Отговор

    До коментар #62 от "Госあ":

    русия изостава технологично и от ЕС и от Япония и дори Южна Корея. За САЩ и китай изобщо няма какво да говорим. Със санкциите и този военен конфликт, русия е обречена години на ред да се движи надолу. След санкциите срещу русия руската икономика изнемогва.
    Това е истината !!!
    И не е нужно да ми го казва Дасо-Рафал !!!
    русия ще стане велика когато Лавров си купи руски телефон !!!
    ХИХИХИ
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Домакин

    8 11 Отговор

    До коментар #52 от "Госあ":

    Нормалният човек е отвратен от русия. Имам предвид нормалния французин, италианец испанец и дори германец. За това е цялата руска пропаганда за лошите украинци и американци и "непредизвиканата" от фашистка русия Пълномащабна Война в Украйна.
  • 160 Единствено

    8 8 Отговор
    в България го правят простите руски мекерета!
  • 161 Руското ЗИ

    7 8 Отговор

    До коментар #59 от "ЛГБТ":

    Руски комунизъм мерси повече не искаме

    Да обясня какво е руското ЗИ
    Руската империя втора в Европа декриминализира З.о офилията още през ранната 1903 г.
    Съветска русия втора в Европа декриминализира през 1922 г. също така и Инцеста, за радост на руските едипивци, затова в русия се раждат толкова много и.д иоти, хихихи
    З (З.о офилия)
    И (И.н цест)

    Ето защо ни трябва НАТО, че някой да спре тази източна руска ч.ума да плъзне неконтролируемо по света!
  • 162 ????

    6 5 Отговор

    До коментар #84 от "Същите":

    Щом слушаш и Скот Ритър.... Тоя ли се ожени за руска компаньонка, агент на ФСБ?

    Коментиран от #171, #206

  • 163 Бако каза

    6 6 Отговор
    До пейтриът . Бастун я кажи в сащ какви са байдъновците какви са бараковците какви са соросоиди сиреч сатанисти е щом не се разбират с путин прей си изводите калъф

    Коментиран от #199

  • 164 Пуйката пита

    4 2 Отговор
    Домакина ти от нормалните дето ги изброи ли си аз не мисля че са нормални пропагандни джендърляци ако си от тях добре хах
  • 165 Пуйката пита

    9 4 Отговор
    Домакина изобщо знае ли какво става в украйна и от кога скоро ще стане десетилетие хах и защо става това което става защото соросоидните щатски мухлясали управници се месят навред както се намесват и сега и хоп конфликт бг маке а ся де що щото и тук при нас искат война пък ти им се кланяй паляк същия като зеленски дето заборчня яко с тая измислена не от русия война. Ама ти си компетентен сигур търси инфо чети ама не тивито кух
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Д-р Гьобелс

    16 6 Отговор
    Да защото информацията в днешно време е лесно достъпна, затова закриха всички руски сайтове и Тв програми. ЗА да могатКупени от козякИзмекяри катоДайнов даСипят свободно и безнаказаноОтровната западнаПропаганда... ТияПродали сеЮди трябва да са наясноЧеКраят им е Неизбежен...
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Не на Русия

    7 7 Отговор
    Боже..колко безплатни руски проксита са писали коментари и са се надпреварвали да си ги харесват 😂

    Коментиран от #195

  • 181 бай Даньо

    6 3 Отговор
    Дайнов Дайнов Срамно било ветото на РСМ!? Що не го написа това в началото да не чета за настоящите успехите икономиката!? Ако ще говориш за успехите на икономиката добре е да дадеш за перспектива какво се случи в тая област по времето на лошите мафиоти човекоядци от ГЕРБ - за 12 години 3 пъти увеличение на БВП и 3 пъти увеличение на средната работна заплата износа се увеличи още повече от 3 пъти ... през целия тоя период бяхме почти всяка година на първо място по ръст на заплатите в ЕС ( в другите години бяха румънците) . За това в коя пропаганда се говори!?
  • 182 От луната

    11 7 Отговор

    До коментар #98 от "Демократ":

    Русофилите са рана за България както рашия за света.
  • 183 ХИХИХИ

    6 7 Отговор

    До коментар #171 от "ЛгбтКозяшкаХалка":

    Рибата се вмирисва от главата...

    Бившия депутат от Държавната Дума Иля Пономарьов заявява за главнокомандващия руската армия:
    "Путин и Медведев са били любовници"
    Иля Пономарьов:
    "Държавният глава в Москва не е хетеросексуален"

    ХИХИХИ

    Бивш служител от руската ФСС Александър Литвиненко заевява че кремълският диктатор е имал с.ек суални контакти с момченца!
    "Изнудваха Путин със запис, на който прави с.екс с момчета, Записът е бил от времето когато Путин е бил още студент в института "Андропов" който подготвя кадри за КГБ. Путин е бил принуден да замине в чужбина, за да се потулят нещата. После става шеф на ФСС, намира видеото и го унищожава"
  • 184 Да кажа

    11 8 Отговор

    До коментар #52 от "Госあ":

    Никой не ми плаща да мразя нацистка русия.
    Мразя я безплатно и от сърце, така както правят всички нормални хора !!!
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Насо

    8 1 Отговор
    Такива като тоя ще свършат до кофите
  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 666

    7 5 Отговор
    Точно този напушен пропагандатор сее лъжи и полуистини. Все пак човека е верен на БКП. Нищо не казва по въпроса с проруското управление на Радев и бандата от ПП ДБ. Вече трета година България затъва под "мъдрото" ръководство на др. Радев.
  • 189 Иванушка🇺🇲

    10 7 Отговор

    До коментар #185 от "Уважаеми келешчета":

    Ако фашистка Русия не бъде разгромена това ще бъде края на свободния свят. Русия е последното убежище на злото и на комунизма.

    Коментиран от #194

  • 190 Кой и защо пръска отрова

    6 4 Отговор
    КАК КОЙ ФАШИСТКИТЕ МЕДИИ КАТО ФАКТИ
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Местния Козар

    7 4 Отговор

    До коментар #48 от "Германец":

    Руснак да знае български съм виждал, ама германец не, та арбайтерю, не коментирай неща, случващи се в държава която си напуснал отдавна и не милееш за нея, гледай си живота и драскай на дойчовски у Дойчо зеле, ама там не те бръснат за..........знаеш кво, за това се пънеш тук ........

    Коментиран от #193

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Местния Козар

    1 3 Отговор

    До коментар #189 от "Иванушка🇺🇲":

    Кажи че си Ванката от Факултето, не се завоалиран тъй....
  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Артилерист

    8 4 Отговор
    Пак ли ЕвгенИЙ? Днес четох, че последния одит(ревизия) на Пентагона от ноември 2022година, извършен от 1600 ревизори, е констатирал, че Министерството на отбраната на САЩ не може да отчете къде са отишли 61% от 7,2 трилиона долара!!! Ами как да ги отчетат документално като са дадени за подкупи-основен инструмент в политиката на американците. Включително и на български сегашни атлантици, учили на Запад по време на соца. Какъвто е случаят с този ЕвгенИЙ. Хвърлих диагонален поглед на съчинението ЕвгенИЙево-грамотно написан манипулативен компромат за всичко руско, което е гаранция за прилежно изпълнена задача. И, разбира се, заслужено изработен хонорар. Който може да се причисли към парите, които американците не могат да отчетат. А такива като ЕвгенИЙ са много-прекалено много. ЕвгенИЙ няма смисъл да го оборвам, но за колегите от форума ще кажа, че, ако не се четат руски сайтове, няма никакви шансове да се докоснем до частица от истината...

    Коментиран от #216

  • 198 И аз да кажа

    9 8 Отговор

    До коментар #23 от "ПУТИНИСТИТЕ НИ ПЛАШАТ":

    О, те от 1989 ни плашат как руснаците "ще ни врътнат кранчето". Не се умориха и не се засрамиха от глупостите си ! Сякаш не ги продават тези горива на печалба за тях, естествено. А помните ли един червен май министър на енергетиката, който със сълзи на очи се тръшкаше да строим Белене, за да имало ток за народа, щото сме щели да останем на тъмно и студено 15-20 години след това продължаваме да изнасяме ток, как един журналист не се намери да излъчи онези интервюта и да го пита, пък и да копне да за имотното му състояние, на него от семейството му и дали да дечицата му не са на с от накупили палати както дъщерята на на Румен Овчаров? Помнят колкото амеби, а се жалват, че били последни в Европа! Ми за глупавите и това е много! И се канят да наливат гласове на Копейки, тъпа пре-тъпа история! Ама горди- не четяли Дайнов, да не им накърни простотията и съветския мироглед.
  • 199 Мухаха

    5 3 Отговор

    До коментар #163 от "Бако каза":

    Що, Путин да не е някакъв жалон на Християнството? Не ви ли прави впечатление, че дрънкайки за православието, все пропускат, че е подвид на християнството?
  • 200 Мухаха

    8 6 Отговор

    До коментар #63 от "Олга":

    Руското нахалство е смайващо! Че кога пък в Русия или СССР са давали информация от гледната точка на другите! И без това все врагове им се привиждат, тровят, убиват, корумпират и саботират в чуждите държави, че и жертви се мъчат да се изкарат и да критикуват демокрацията

    Коментиран от #215

  • 201 Търсач на Истината

    5 3 Отговор
    Какво интересно хоби си е намерил този Дайнов - всеки ден да сравнява украинските карти с руските и да се изживява като търсач на Истината.Сигурно ,за да стане борец против пропагандата и агитацията.Похвално!
  • 202 Антония Георгиева

    5 4 Отговор
    Крадеца вика, дръжте крадеца - ето това е тази статия!
  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Хаха

    5 5 Отговор
    Русия е наш Освободител, а Турция поробител. Европа ни взима младите хора и ни забранява автомобилостроенето, а ни принуждава да купуваме ГМО то им. Русия ще победи
  • 206 Я пак

    4 1 Отговор

    До коментар #162 от "????":

    Три източника - Урсула , Мосад , Скот Ритър . Мосад все още е израелска служба, а гинеколожката не съм чул да е омъжена за руснак ! Дай следващ фейк .
  • 207 сесере

    5 2 Отговор
    Руската пропаганда е заляла факти с коментарите си.
  • 208 Ха така

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Урюрвкос":

    Ти случайно да не си разбрал че FOX NUZ е проруска медия купена от путин
  • 209 Нанко

    6 3 Отговор
    По глупава статия не бях чел!!!!!!
  • 210 Ха така

    3 3 Отговор

    До коментар #107 от "димитър":

    Когато хора напускат запада и се насочват към изтока и тогава РУСОФИЛИ мислещите хора ще ви повярват за прекрасния руски рай в който искате пак да ни вкарате
  • 211 Ха така

    5 4 Отговор

    До коментар #139 от "Мнение":

    Не мога да си представя ако нашите РУСОФИЛИ ги пратим в украйна със каква радост украинците ще посрещнат фанатиците на путлер
  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Гражданин

    6 6 Отговор
    Народите в източна Европа разбраха, че комунизмът е смърт за народите, и го ликвидираха. Само в Русия, Сърбия и България комунизмът живее и прави бизнес щастлив и необезпокояван!
  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Ха така

    1 3 Отговор

    До коментар #200 от "Мухаха":

    Нашите руски разбойници са най добрите (ако и да се правят на жертви)след поразиите и нашата пропаганда е най истинската.Светнах ли ви
  • 216 Копипасте

    2 0 Отговор

    До коментар #197 от "Артилерист":

    И в руските сайтове също има доста фейкове, така както е и в другите! Всеки здравословно недоверчив и разумен човек ще схване кой лъже повече или по-малко и без Евгений! Ако всичко публикувано за случващото се примерно в Украйна беше пречиста истина не би следвало да е останало още преди месеци каквото и да е хвърчащо устройство и руско и украинско и всякакво друго, но самолети и хеликоптери и не само и сега си хвъркат там, че и продължават да ги свалят!
  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 Иван С

    4 0 Отговор
    Аз да попитам по-умните: Каква е тая пропаганда дето ми показва снимки на яйца по 27ст в московски супермаркет, по време на ембарго, снимки на яйца по 26ст в лондонски супермаркет без ембарго и яйца по 70ст в български магазин дето ....... ? Да ме ориентирате за кой да съм. И защо кафе с кроасан в Рим е по-евтино отколкото в София? Че ми омръзна сякакви видове братушки и френдове да ме клатят и да ми викат "ей сега ще ти стане хубаво и като свършат да ме питат стана ли ти хубаво? ами не! е проблема си е твой, на нас ни хареса!"
  • 219 Гост

    3 0 Отговор
    Коментарът на Дайнов в тази статия ,ми напомня за времето на ,,Дойнов,,......умря циганката дето ни хвалеше ,и дойде време да този да ни хвали,и едва ли не да ни агитира да гласуваме за ,,Подмяната ,,на Котето и Хасанчо Банго Василев.А пък и те едни псевдо демократи ,щом ще ни управят с леви мерки.Няма как ,нали Хасанчо клони у лево
  • 220 Темерут

    2 0 Отговор
    Върхът на иронията е г-н Дачков да ни говори срещу пропагандата. След като в началото на статията ни каза какво е пропаганда, в останалата ѝ част ни го демонстрира. Не е особено добър пропагандатор, но се опитва...
  • 221 Според суматохата

    4 0 Отговор
    Дайновеца е от кохортата тъмночервени номенклатурчета изучени в чужбина с данъците и парите на нашите родители. Още 90-та година нименклатурчетата от висшите до дребните си ушиха по едно палто с два цвята,червен и син и обръщаха лицето според актуалната суматоха.
  • 222 Еди

    2 1 Отговор
    СЛАВА РУСИЯ! Да е жив и здрав Путин ,спасителя на човечеството! Американските агресори да се прибират през океана и да не се бъркат навсякъде!

    Коментиран от #223

  • 223 Еди

    1 3 Отговор

    До коментар #222 от "Еди":

    СЛАВА НА САЩ. Да е жив и здрав Байдън спасителя на човечеството! Руските агресори да се пребират зад Урал и да не се бъркат навсякъде!
  • 224 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 225 Стоп кадър

    2 0 Отговор
    Отрова,страх и агресия пръска Евгени Дайнов.
  • 226 сноу

    1 1 Отговор
    Да ви кажа коментарите на ....айнов много ми миришат ,а тия последните направо вонят...