Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Ноември, 2022 14:06 2 452 19

Кремълска пропаганда от украински манастир?

  • руска пропаганда-
  • манастир-
  • религия-
  • русия-
  • украйна-
  • лъжи-
  • война-
  • инвазия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • киев-
  • православна църква

Тайните служби подозират, че свещеници подкрепят руската инвазия

Кремълска пропаганда от украински манастир? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Видеоклипът е кратък, но развълнува много хора в Украйна. На него се вижда как верующи в църквата на известния Киевски пещерен манастир пеят песента "Майчице Русия, събуди се!". И точно това породи истинско недоволство. Как така тъкмо насред тази украинска забележителност се разпространява пропаганда на Кремъл?

Проруски листовки

Следва обиск, извършен от СБУ - Службата за сигурност на Украйна. „Но изобщо не ставаше дума за песента“, обясни пред украинските медии Виктор Яхун, генерал-майор от тайните служби. "Хората ни обърнаха внимание на много неща, които трябваше да проверим. Ставаше дума най-вече за онова, което хората виждат, когато влязат в църквата - за литературата, която е изложена там.”

СБУ обяви, че част от нея е проруска, и публикува снимки на листовки, написани на украински. Те гласят: "Един народ. Една вяра. Една държава". И още: "В политическо отношение Украйна е отделна държава. В духовно и историческо отношение тя никога не е съществувала. Пред Бога сме един народ”.

И всичко това – придружено с портрет на руския патриарх Кирил, глава на Руската православна църква. Той е доверено лице на руския президент Владимир Путин и оправдава войната срещу Украйна като "свещена война". Църквата му е под влиянието на руската тайна служба ФСБ, казва Петро Бурковский, директор на киевския мозъчен тръст "Демократични инициативи”. “Чрез тази структура Русия се опитва вече повече от 30 години да дестабилизира ситуацията в Украйна, да разруши единството на украинското общество. Всичко това вече не може да се пренебрегва, трябва да се борим с него.”

Раздяла с Москва

Миналата седмица украинските тайни служби направиха провери на 350 църкви и на повече от 800 души - не само в Киев. Не само от 24 февруари насам много хора се отнасят скептично към Украинската православна църква, която е към Московската патриаршия. Още преди три години тогавашният президент Петро Порошенко се обяви за независимост на Православната църква на Украйна.

"За нас, украинците, собствената църква е гаранция за нашата духовна свобода, тя е гаранция за социалния мир", каза тогава Порошенко. "Като президент гарантирам от името на държавата, че Украйна ще уважава религиозния избор и свободата на всеки гражданин. Поздравявам всички, които се грижат за създаването на автокефалната православна църква на Украйна. И благодаря на всички, които работиха неуморно, за да я създадат, да постигнат единство и да възстановят справедливостта", каза той.

Разпространение на руска пропаганда

Критиците обвиниха Порошенко в политическо инструментализиране на религията. Но обвинението срещу Руската църква в Украйна е много по-сериозно. Свещениците от Московската патриаршия подстрекаваха населението в Източна Украйна още преди осем години - когато в Донбас започна войната на Русия срещу Украйна.

Петро Дудник, енорийски свещеник в източния украински град Славянск, казва, че свещениците са играли влиятелна роля в разпространението на руската пропаганда в Донбас: "Много православни свещеници, особено от Московската патриаршия, промиват мозъците на хората за така наречения “руски свят”. Те наричат украинците фашисти и нацисти. Това е дело на Православната църква на Московската патриаршия."

В сряда Украинската православна църква отстрани от длъжност трима митрополити, обвинени в проруска пропаганда. Ръководният орган на църквата, Светият синод, обаче не обосновава решенията си с обвиненията срещу тях, а изтъкна като причина лошото здравословно състояние на един от духовниците.

Подкрепа за руската инвазия

И все пак има няколко примера за свещеници от Руската църква в Украйна, които подкрепят руските окупационни сили, обяснява теологът Дмитро Хоревой. Свещеник в Бородянка помагал за депортирането на местни жители в Беларус. Друг от село в Донецка област работел за сътрудничество с руснаците по време на окупацията, съобщава Хоревой и дава още примери:

"Митрополитът на Изюм благослови окупационните сили. Митрополитът на Ромни е получил руско гражданство и е заминал за Русия, за да участва в богослужение, в което чете молитви за Русия, нейната армия и правителство". Списъкът е дълъг, добавя Хоревой.

Около 60% от населението на Украйна са православни християни. Но те принадлежат към две различни православни църкви. И все повече хора са част от независимата Православна църква на Украйна.

Автор: Ребека Барт


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    30 8 Отговор
    За укрофашистите няма нищо свято.

    Коментиран от #6

  • 2 Руски Православни свещеници, подкрепят

    25 6 Отговор
    Руска православна войска!! А, всичко това, го пише Еврейката Ребека???
  • 3 ...

    6 24 Отговор
    Поповете винаги са били предатели. Има го и в българската история.
  • 4 Референдум

    10 19 Отговор
    Ако и тук някой от службите влезне в някой от българските църкви ще изкара толкова портрети на Сталин Ленин Жуков Мао и Ким колкото в русийката нямат
  • 5 Верно ли

    24 2 Отговор
    Породило недоволство? Сред кого? Сред платените клакьори и сред тия на които се наливат пари да предават род и Родина? Съсипахте една прекрасна страна, която имаше потенциал и нейният народ за чужди цели, па сега недоволни били!

    Коментиран от #17

  • 6 Ами вие какви сте

    26 6 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Украинска пропаганда от български сайт денонощно 24/7. За тях пишете, пък себе си не виждате.
  • 7 А пък тук

    24 4 Отговор
    на всяка минута украинска пропаганда.
    аре спрете се малко!
  • 8 ...

    8 16 Отговор
    След като попа на еврейя Шаломов почна да ръси светена вода в/у нацисти, фашисти и танковете им - ми стана ясно колко са православни руснаците.





    .
  • 9 Коректор

    19 3 Отговор
    Украйна досега беше с ръководство руската православна църква . От скоро Киев и натото организираха антируски синод , подобен на бг разколниците от "алтернативния" синод , който блаженнопочившия български патриарх Максим разгони .
  • 10 стоян георгиев

    9 18 Отговор
    Що не пишете как хванаха един от поповете? Беше с гаджето си подобен на тук пишещия Гоги.украинците се майтапят с това вече няколко дни.иначе е ясно.русия няма църква ,това е подразделение на милицията.убииците на свещенници и подпалвачи на църкви след погрома си направиха милиционерска структура.много са интересни путлерасите като заговорят за християнство.особено като споменат за свети ленин и свети сталин.
  • 11 Солей

    7 10 Отговор
    И в България е същото.
  • 12 ДДРОнег

    6 14 Отговор
    Всички рашисти на съд и каторга в матушката им Сибир !!!
  • 13 Украйна е фашистка държава

    10 4 Отговор
    Укрофашизмът ще бъде заличен от земята. Никога пак фашизъм.
  • 14 Русия е фашистко-терористична държава

    5 7 Отговор
    Русиофашизмът, русо-нацизмът и русо-тероризмът ще бъде заличен от земята.
  • 15 мдааа

    2 11 Отговор
    Помним какво направи ПОП КРЪСТТьО. Поповете на въже.
  • 16 Гочо

    6 7 Отговор
    Като са една Държава,...означава че Путин води братоубийствена война...пропаднал тип....
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Верно ли":

    Русофилската проказа е плъзнала навсякъде!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Атеист

    3 6 Отговор
    Православните (руски) скотове, както казваше Ботйов!
    Руската мръсотия смърди и под расото на тия брадясали москалски чудовища, ана.тема им!
Новини по държави: