Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Февруари, 2023 14:09 2 385 29

За 10 минути: антивоенни текстове в "Комсомолская правда"

  • руска пропаганда-
  • комсомолская правда-
  • русия-
  • крим-
  • украйна-
  • новини-
  • владимир путин

Текстовете са били публикувани от редактора на новините

За 10 минути: антивоенни текстове в "Комсомолская правда" - 1
Снимка: Shutterstock

Прокремълското издание "Комсомолская правда" пусна в събота на сайта си текстове за престъпленията на руската армия в Украйна, за незаконната анексия на Крим и за мъченията, на които е подложен опозиционерът Алексей Навални.

Публикуваните материали са били десет, а заглавията са от типа "Крим - Украйна. Русия е длъжна да върне полуострова", "Русия стана жертва на окупацията на Путиновия режим", "Руската федерация извърши престъпления в Буча, Изюм и Гостомел", "Измъчването на Навални: как се държат с политическите арестанти в руските затвори".

Още новини от Украйна

Някои от публикациите били придружени от встъпление: "Материалът не е съгласуван с редакцията на "Комсомолская правда", насочен е към разобличаването на лъжите на кремълския режим начело с кървавия диктатор Путин и неговата шайка цинични крадци във властта, предизвикали геноцида над мирния народ в Украйна".

Това било "изкупление на вината"

Текстовете са били публикувани от редактора на новините Владимир Романенко в рамките на акция, свързана с годишнината от началото на войната. Както казва Романенко пред независимата медия "Продължението следва", разкрила появата на "еретичните" текстове - след мобилизацията бил напуснал Русия, но продължил да работи за "Комсомолская правда" по финансови причини.

"Търсех работа, понеже останах без спестявания. Това, което направих, е един вид изкупление на вината ми. Да остана без работа е цената за това, че съм лъгал", обяснява Романенко, който се извинява на жителите на Украйна, че "е участвал във всичко това". Публикациите са били премахнати десет минути след появата им от началника на Романенко, който вече не работи в изданието. Отговорният редактор му написал, че не бил очаквал такава постъпка от него и го блокирал в месинджър.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    36 10 Отговор
    "Ти закъсняваш понякога истино, но винаги идваш, идваш при нас " !
  • 2 Адам Хилтън

    23 20 Отговор
    Значи и "Комсомолска правда" е станала "независима медия" като Дойче зеле - щото няма по "независимо" от щедро финансиране от американски НПО-та. "Комсомолците" в Русия са "комунисти" колкото нащо БСП - дето защитаваха Кирчо миналата година, а и оръжия за Украйна изнасят.

    Коментиран от #6, #11

  • 3 Тц,тц,тц

    21 11 Отговор
    Ше пада тоя редактор от висок прозорец,ше се похлъзне по стъпалата на някоя болница в демократичната и свободна русия.

    Коментиран от #5

  • 4 путин е гей

    25 18 Отговор
    Какви комсомолци, каква правда, колкото комсомолци има толкова и правда в държавата ,на обърканото джудже.
  • 5 Нещастен случай

    17 6 Отговор

    До коментар #3 от "Тц,тц,тц":

    Пращат ме от Кремъл да бутна някъкъв редактор от височко.Да сте го виждали?
  • 6 Е че на кого да пращат?

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Тя Русия казва гордо че си има достатъчно оръжия и мясо за нападението?
  • 7 Глупости

    13 15 Отговор
    Мъск към астронавта Кели: Не вярвайте на пропагандните глупости за Украйна. Няма да пуснем "Старлинк" за военни

  • 8 Ушанков

    18 12 Отговор
    Имало и свестни хора в Блатото.
  • 9 Е , и к'во ?

    14 12 Отговор
    Човекът гладувал като безработен в чужбина и му обещали малко пари за антируска пропаганда .
  • 10 Смях

    13 7 Отговор
    Ушанките много упорито въртят впн-а да слагат минуси и пишат по минимум 60 коментара в статия , в останалите статии може да се види реалната активност... ,)
  • 11 Хахахаха

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    А забранено ли е някой да е с отворени очи или всички трябва да са Zомбита?
  • 12 @@@@

    12 7 Отговор
    Бивш командир на британската армия Ричард Кемп: Първото нещо, което бих казал, е да не обръщате твърде много внимание на това, което повечето мейнстрийм медии казват за Украйна, защото повечето от тях просто повтарят гледната точка на украинския генерален щаб. Какво се случва? Те не вземат предвид други гледни точки, например какво говорят руснаците, какво правят и много често това води до изкривяване на картината. Но мисля, че реалността е, че руснаците сега, докато говорим, правят всичко възможно да окупират целия регион Донбас в Източна Украйна и са доста успешни в това. Мисля, че те, за съжаление, разбиват украинците по дяволите с артилерия, а след това отиват да ги чистят. Това е дълъг процес, но мисля, че в крайна сметка, за съжаление, те вероятно ще спечелят в Източна Украйна

    Коментиран от #21

  • 13 Пеци

    10 4 Отговор
    Всичко е истина, егати името на вестника Комсомолски правда, комсомолски особено от ЦК станаха най големите бизнесмени с червени куфарчета.
  • 14 Пълен

    4 5 Отговор
    Фейк е това
  • 15 1944

    5 5 Отговор
    пропукана е империята на злото. скоро ше друса като в турция и сирия. республика саха е в готовност.
  • 16 Това издание

    5 3 Отговор
    Е било подложено на хакерска атака съобщи ТАСС
  • 17 Фейк новини

    7 2 Отговор
    Дойчовото зеле пак превкисна. Голям зор вижда да мъти води, но по нашите ширини сме по разумни. Да не ни сравнява с халифата си.
  • 18 Това означава

    3 3 Отговор
    че има все пак демокрация в Русия за разлика от Европа, където забраняват медии и телевизии
  • 19 Бесарабски фронт

    4 4 Отговор
    Това е фалшив сайт, който вкиснатите зелета фейкват, но и това няма да им помогне да спасят германската западна кочина, защото още със започване на войната, бившата източна германия ще започне избиването на западните джендъри, които ги излъгаха и докараха до просешка тояга.
    На западните ще им се е искало никога да не бутат стената, за да ЗАГРАБЯТ Източните територии, които да използват по същия начин, както използват и Източна Европа – за потребители и безплатна работна ръка – за роби.
  • 20 Путинче

    3 9 Отговор
    Само като прочетеш името на вестника ти става ясно че в главите си руснаците никога не са излизали от разпадналия се СССР. Още си живеят с манията че са световна сила. Сила в какво? Икономика, технологии? Единствено с оръжията си се гордеят - като орда която няма друго с какво да се похвали а че може да разруши направеното от други.

    Коментиран от #22

  • 21 Един от многото

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "@@@@":

    Прав си с изводите, но не съжалявай. Това остана единственото правилно решение, след нацизирането и геноцида от крайна.
  • 22 Един от многото

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Путинче":

    Това ,че ти не знаеш какво са постигнали показва твоята ограниченост, не тяхната

    Коментиран от #24, #28

  • 23 Тредстоун

    2 4 Отговор
    Примката се затяга , сатрапа го усеща , усещат го и от стадото около него.... мусолини , чеушеско ....
  • 24 Путинче

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Един от многото":

    Е хайде ограмоти ме какво са постигнали "великите" руснаци. С цялата си огромна територия и огромни ресурси трябва да са най богата страна а реално са по бедни от Франция, Германия, Италия и Англия които взети заедно нямат и половината руска територия или земни богатства но всяка една от тях е много по напред във всяко отношение от руснаците. Само творците им са на световно ниво но те са наясно с руския народ затова Достоевски казва за руснаците: „Хора, които блуждаят из Европа и търсят, какво могат да разрушат и унищожат само заради забавление."
    Горки:" Най-важното достижение на руския народ е неговата садистична жестокост.“
    Академик Лихачов :"Русия никога не имала и няма има никаква особена мисия. Не трябва да се търси никаква национална идея за Русия- това е мираж."
  • 25 Путинче

    5 2 Отговор
    Композиторът Михаил Глинка, бащата на руската опера:"Напускайки на 7 април 1856 година Русия завинаги той се съблича чисто гол на границата, изплюва се на руска земя преди бариерата и казва: “Дай Бог мне никога больше не видеть этой мерзкой страны и её людей”, свидетелства в спомените си сестра му. "
    Сега не е по различно и творци като Акунин или Ала Пугачова напуснаха Русия. Акунин след анексирането на Крим а Пугачова след нахлуването в Украйна. Обаче това са бели лястовици които нищо няма да променят.
  • 26 Две прогнози

    2 2 Отговор
    След време руските се осъзнават и се извиняват като този Романенко или руските си остават добитък за лашкане, накъдето ги натири господарят. Втората ми се струва по-вероятна, щото нямам високо мнение за тия.
  • 27 Антируснак

    4 0 Отговор
    Истината макар и трудно си пробива път и в Москалия, накрая чебуреките ще се седнат заедно на ръжена...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Представете си реакцията на мобиките

    1 1 Отговор
    ... когато са отворили любимия им източник за паралелна реалност и са прочели тези неща :)))))
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания