Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 09:01 7 683 25

Любослав Костов пред ФАКТИ: Когато минималната работна заплата нараства, всички печелят

  • любослав костов-
  • кснсб-
  • заплати-
  • минимална-
  • бизнес

Аргументите на бизнеса, че ще фалира, ако вдигнем минималната заплата, за мен не са основателни, казва експертът

Любослав Костов пред ФАКТИ: Когато минималната работна заплата нараства, всички печелят - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След години отлагане да се въведе механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, такъв беше приет в предпоследния работен ден на 48-то Народно събрание. Формулата фиксира минималното възнаграждение като 50% от средното за страната на база период от 12 месеца, а практически ще влезе в сила от 1 януари 2024 година. Какъв ще е ефектът? Пред ФАКТИ говори Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на Конфедерацията.

- Г-н Костов, „… тати ще ми купи колело, но някой друг път – след една година“. На това ли прилича увеличението на минималната работна заплата, което беше решено сега, но ще влезе в сила от 1 януари 2024 година?
- Не съм съгласен, защото решението вече е записано в Кодекса на труда от законодателя - от Народното събрание, и е публикувано в „Държавен вестник“. От тук нататък единственото, което може да направим, е да надграждаме този текст в посока на директивата член 5, в който пише поне 50% от средната за съответната страна. Ако ще има някакви промени, то те ще бъдат в посока нагоре. Както е записано - половината от средната заплата, отчитайки динамиката ѝ в момента у нас, това би трябвало да означава, че догодина по това време ще имаме минимална заплата между 930 и 970 лева.

- А за отлагането във времето… Говорим за след година. Вашата оценка?
- Ние се борихме веднага да влезе в сила този текст, но, за съжаление, депутатите решиха промените да влязат в сила от 1 януари 2024 година. Знаете, че предприехме поредицата от кампании и протести. Помните, че в един момент депутатите напълно се отказаха да променят по какъвто и да било начин Кодекса на труда. Все пак промените влязоха за второ четене в рамките на изминалото Народно събрание и имаме резултат. Решението, което беше взето, няма еднозначен характер, но все пак е добра основа за бъдещ диалог. Знаете, че минималната заплата вече е 780 лв., след като Министерският съвет я определи.

- Този механизъм за определяне на минималната работна заплата заплашва ли функционирането на пазара на труда…
- Не. Напротив. Смятам, че промяната ще изиграе включваща роля към пазара на труда. Когато работната заплата нараства, безработицата намалява. Като цяло имаме растеж в икономиката и нещата се раздвижват. Това се потвърждава и от статистиката след 2007 година на Националния статистически институт. Вече 15 години, когато нараства минималната работна заплата, тя оказва благоприятно въздействие както върху пазара на труда, така и върху бизнеса. В този смисъл всички печелят. Аргументите на бизнеса, че ще фалира, ако се вдигне минималната заплата, за мен не са основателни. Какво се случва в последните години? Минималната работна заплата се вдига с по 50-60 лв. годишно, а в същото време печалбите на бизнеса продължават да растат.

- Какъв ще е ефектът за хората, след като се начислят допълните възнаграждения към минималната работна?
- Към заплатата няма да се начисляват допълнителни възнаграждения. Такъв текст не е приет. Понятието „брутна минимална заплата“ отпадна като предложение. Идеята да се махне „клас прослужено време“ също отпадна. В момента мерим законовоустановената минимална работна заплата към средна брутна минимална заплата - тя трябва да бъде равна на 50%. Всичко допълнително – „клас прослужено време“, допълнителни възнаграждения, е отделно. И така трябва да бъде. Във всички други държави е така. Така го мери и Евростат, така го мерят във всички развити страни. Само в България една работодателска организация говори обратното. Но не съм сигурен дали останалите са съгласни с нея. Нека да забравим за идеята да вкарваме класа в минималната работна заплата. Това няма никакво икономическо, социално и морално оправдание.

- Определената пропорция 50% дава ли поводи за различна трактовка…
- Не. 50% от средната работна заплата за последните 12 месеца. Тук няма място за лев нагоре, лев надолу. Ние искаме да е минимум 50%, за да може така да се договаря минимална заплата за издръжка. При официалната статистика става въпрос за елементарна математика. Вадят се числата, смята се колко е 50% и това е.

- Необлагаем минимум би ли решил проблема с минималното заплащане?
- Би го решил в голяма степен, защото би оставил повече разполагаеми средствата в хората, а тези средства ще бъдат вкарани отново в употреба. Съгласете се, че хората на минималната заплата не спестяват нито един лев - те харчат цялата си сума. Така че 50-60 лева да им оставим допълнително на месец, те ще ги изхарчат. Това е икономическото обяснение защо трябва да има необлагаем минимум. Ако ще се стремим към другите развити страни, навсякъде има такъв. Единствената държава в Европейския съюз, в която минималните доходи се облагат, е България. Да, това ще окаже влияние върху бюджетните приходи, но парите ще се върнат няколко пъти посредством повишен растеж и повишено потребление в дългосрочен период. В крайна сметка това е и инструмент, който да бори неравенството. Знаете, че всяка година в България те са рекордно високи.

- Вашата ставка за необлагаем минимум е…
- Ставката е равна на минималната работна заплата. В момента тя е 780 лв. Точно толкова трябва да бъде и необлагаемият минимум. Това означава, че хората, които работят на минимална заплата, ще си платят само здравните и социалните осигуровки. А данъкът върху доходите от 10%, ще остане за тях. В превод това означава около 70 лв. допълнително разполагаем доход на всеки работещ всеки месец. Да го умножим по 12 месеца, става 13-а заплата за тези хора.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санкт Петербург Z 🇷🇺

    16 10 Отговор
    Евала на Русия!
  • 2 Санкт Петербург Z 🇷🇺

    15 14 Отговор
    Само Победа над Украйна!
  • 3 Чичак

    24 2 Отговор
    Тези паразити се занимават единствено с МРЗ и заплаттие в държавния сектор, щото е лесно - струпваш 50 човека отрепки пред Нардоното Събрание и после само трябва да обикаляш редакциите и коридорите на Министерски Съвет. Що не пробват да вдигнат заплатите на касиете в Кауфланд (малко над МРЗ) или пък на шофьорите в частния сектор? Щото там ще си изцапат дрешките и ще спечелят врагове, а като нищо може и бой да отнесат от некой провинциален "предприемач".
  • 4 Милко

    10 22 Отговор
    Когато минималната заплата се покачва влизат по-високи осигуровки в хазната и хората взимат по-малко.
  • 5 Как печелят пенсионерите, като заплати и

    19 3 Отговор
    цени ще растат, но пенсиите изостават? Ако сега мога да се купя нещо с пенсията, при вдигане на заплатите, няма да мога да си купя същото нещо.

    Коментиран от #16

  • 6 Мухаха

    8 9 Отговор
    Аз от кога разправям да я направим по сто милиарда! По жан виденово всички бяхме милионери, ред е да станем милиардери и трилионери, а защо не и квадралионери? Човека каза, че всички ще спечелят. Как да не повярваш на синдикалист?
  • 7 Продълж@в@ме подмян@т@

    8 20 Отговор
    Работодателите как ще ги плащат тея осигуровки г-н умника ако може да каже! След като вдигнат крайния продукт или услугата, дефакто губят всички потребители които работодателите осигуряват защото те са консуматорите😉

    Коментиран от #20

  • 8 русенец

    8 3 Отговор
    поредния лайкаджия
  • 9 7235

    18 0 Отговор
    Преведено: Когато минималната расте, всички на държавна хранилка взимат повече, защото заплатите им по закон са обвързано с нея;), за това напират толкова, защо не повишат минимално осигурителният доход от 3 к на 10 к??? Отговорът на всички ни е ясен..:(
  • 10 Търговец от провинцията

    14 5 Отговор
    Ей малоумник ти ли ще ми плащаш осигуровките при това свити потребление
    Вече не можем да изкараме и колкото една минимална пенсия

    Коментиран от #21

  • 11 един

    14 2 Отговор
    Когато не се краде пилее обществен ресурс, а парите се влагат за повишаването на благосъстоянието на хората,в здравеопазване,образование,пътища и т.н./а не отиват образно казано една каста да яде и да пие,без да произвежда/,тогава и плавното покачване на МРЗ е в полза на всички!Иначе става както сега,изкуствено вдигане на МРЗ което от своя страна вдига инфлацията,след което МРЗ не стига за нормален живот,и отново желания за повишаване на заплати и така до безконечност!
  • 12 Павел пенев

    20 0 Отговор
    Печелят само търговците бе тъпчо, защото нямаме пазарна а спекулативна икономика.
  • 13 Джак Ръсел

    14 1 Отговор
    Вълка убит,овчаря бит,парламента сит...агнето го няма....
  • 14 Мммда

    13 2 Отговор
    То бизнесът едва ли ще фалира, но но цените със сигурност ще нарастнат. На всяко увеличение на заплатата от 10% продукцията се увеличава с около 50% като се вкара ДДС.
    Бутнаха заплатите с малко нагоре и всички зареваха от цените в магазина. И лалала инфлация ли било или пък спекулация. Има и спекулация особенно от чуждестранните вериги, които имат поставени тавани на цените в собствените си държави и от Бг компенсират.

    Коментиран от #19

  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор
    В живота ,Природата и в шахмата,когато някой ПИИИИИИчели,друг ГУУУУУБИИИИ......Кой губи,тогава???ПС....Когато някой изглежда на ....Де..бил ,когато говори,като......де...л то със сигурност е такъв.добре,че ви има та да ни облъчвате с ...Деб...или експерти!Не сте написали нещо за ....Най великия бг....Днес има рожден ден....Ще ви се карат от дс......
  • 16 Иво

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Как печелят пенсионерите, като заплати и":

    Много нагло изказване от ваша страна. Значи по вашата логика да не се вдигат заплатите, за да не се вдигат цените. Как може да сте толкова нагли?!

    Коментиран от #22

  • 17 Ти да видиш

    3 1 Отговор
    Я, Костов откри топлата вода! Костов ма тя е открита преди стотици хиляди години бе моето момче!🙄🙄
  • 18 Последствия

    3 1 Отговор
    Този Костов, подмята структурата на работната заплата, ей така - като топките на фокустника! Пламен Димитров трябва да внимава! Този е още по-голям демагог и, както изглежда, ще го измести като президент на КНСБ!
  • 19 Хитър петър

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мммда":

    В западните държави заплатите са три пъти по големи а цените в магазина са същите че и по ниски журналисти вече направиха сравнение.
  • 20 Икономист

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Продълж@в@ме подмян@т@":

    А в белите държави как ги плащат
  • 21 Икономист

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Търговец от провинцията":

    Ами свито е потреблението защото не давате пари на работниците си
  • 22 Ивчо, вижда се, че си още зелен,

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иво":

    никой не е казал, че щом се вдигат заплатите, се вдигат и цените, обикновено цените изпреварват заплатите, то и затова се налага вдигането на заплатите. Явно четеш но не разбираш какво четеш. Ще ти обясня, заплатите се вдигат според инфлацията, което компенсира цените на стоките, но в същото време, пенсиите остават непроменени и това съм написал.Тези мижави корекции на пенсиите по швейцарското правило е предварително изядено от инфлацията и пенсионерите са винаги ощетени. Сега ти е весело, но и ти ще станеш пенсионер, тогава дали няма станеш наглец, какъвто си дребнав!?
  • 23 Българин

    2 0 Отговор
    Много лошо за търговците 80% от народа не могат да си купуват храни от първа необходимост и стоките по магазините им минават сроковете търговец се принуждава да сменя етикетите по няколко пъти и пак не се продават
  • 24 Българин

    2 0 Отговор
    В България е най развита е спеколативната икономика нямам думи
  • 25 Синдикалист

    1 0 Отговор
    Любчо, вие трябва да настоявате в Кодекса на труда да се приеме текст при изменение на минималната работна заплата всички работодатели в частния и държавен сектор да увеличат заплатите на персонала със същия процент.Тогава ще изглеждаме като бяла държава.