26 Септември, 2024 16:02 2 044 21

Проф. Боян Дуранкев: Седем искания на "бизнеса", които са „майка плаче“

  • заплати-
  • бизнес-
  • синдикати-
  • пенсии

Колко е хубаво, че все пак има демокрация, синдикати и държава

Проф. Боян Дуранкев: Седем искания на "бизнеса", които са „майка плаче“ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колко е хубаво, че все пак има демокрация, синдикати и държава. Това коментира във "Фейсбук" проф. Боян Дуранкев.

Цели (според бизнеса):

1. "Основната цел - влизане в еврозоната".

Основната цел е добруването на българските граждани, а не едно от средствата!

2. Бюджетът: "да е по възможност балансиран, или с минимален дефицит".

България се вписва в дефицитите под 3%, но дълговете ни тежат и няма как да има балансиран бюджет догодина.

3. "Данъчната система да не се пипа преди приемането на еврото и влизането в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)".

МВФ и ЕС предлагат прогресивно облагане, за да се намали огромното неравенство.

4. "Заеми да се вземат само след анализ за какво си струва да се харчат, но не и за текущи плащания".

Заеми се вземат при нужда, а се разходват според приоритетите. "Плоският данък" досега (и ако се продължи) ще кара държавата да взема заеми. Затова трябва данъчна реформа! Свръхбогатите да плащат повече (вече прието от ЕС).

5. "Осигуровките да се свалят".

Осигуровките в България и без това са много ниски. Пенсионните фондове все още не могат да настигнат темпа на инфлацията, затова повечето българи разчитат на държавата.

Защо въобще трябва да има таван на осигуровките?!

6. "Минималната заплата да е по браншове и региони".

В ЕС практиката е да има "под" на минималната заплата, иначе в Габровница, например, МРЗ ще е 500 лв. А по браншове винаги има минимална заплата, например за асистент във ВУЗ, за неврохирург в държавна болница и т.н.

7. "Хората да бъдат подготвени за това, че ще се наложи да работят и след пенсия".

Повечето хора и сега работят след пенсия. Най-вече понеже пенсията е жалка и не стига за екзистенц минимума. А много хора работят и в личните си помощни стопанства (и след пенсия), други пишат книги или рисуват картини.

Да разбираме това искане като мечта на част от бизнесмените да се "пенсионират" на 35 години, след което да обхождат света и да си живеят живота. Но "обикновените хора" да бачкат до смърт, ако може - и след това!

Колко е хубаво, че все пак има (макар и ограничена) демокрация, синдикати и държава имат също думата!

Иначе - бегом марш! - към по-добрите страни!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦИРКаджии

    36 1 Отговор
    БРАВО. Този им ..........! Прекрасен анализ?
  • 2 замислен

    28 1 Отговор
    Замислих се за пенсионните фондове, имат абсурдно ниска доходност от порядъка на 1-2 до 3% годишно което не може да покрие дори инфлацията. Таксите си вървят, собствениците стават богати. В същото време на запад ако инвестиционен фонд дългогодишно е с възвръщаемост около 5 и под 5% то никой не го ползва. Реално хората се целят във възвръщаемост 6-10%. Сега въпроса е - нашите пари ли са мързеливи и не искат да се умножават или хората в тези фондове са некадърни и правят неправилни инвестиции.

    Коментиран от #11, #16

  • 3 Загрижен

    30 1 Отговор
    Ако престъпникът от Банкя и шайката му не бяха крали и с г@з@си 15 години България щеше да е поне на едно ниво с Хърватия или Гърция... Е, милите ни съграждани сами си го избират...
  • 4 Чорбаджи Марко

    30 0 Отговор
    Няма да се откажат от чорбаджийския си манталитет родните "бизнесмени"
  • 5 Факт

    11 9 Отговор
    На икономиста кой плаща заплатата?
  • 6 Капиталиста

    6 23 Отговор
    до дъртия комунист Дуранкев и минималната му заплата...

    Ей, комунд ел дърт, нали знаеш, че последния път комунизма фалира и се разпадна заради такива като теб, които искат да получават заплата без да произвеждат нищо.

    Коментиран от #8

  • 7 Бг работодател

    27 4 Отговор
    Ако имам как българите да работят по 12-15часа 6 дни в седмицата +някоя "извънредна смяна за хляб и сол е супер.А ако не искат ще търсим чужденци,а когато и те спрат да работят без пари ,ще чакаме Мъск да направи роботи.
  • 8 Нах

    27 1 Отговор

    До коментар #6 от "Капиталиста":

    Какво общо има производството с заплатата.То не е ли работодателят този който трябва да произвежда нещо.А за производство в България няма какво да говорим почти всичко е покупко-продажба,то затова и цените са такива,защото стоката минава през 20 тариката.

    Коментиран от #10

  • 9 089954

    26 6 Отговор
    Спешно напускане на ЕС ! В Китай се пенсионират на 50-52 , В Русия на 54-56 , В Турция пак около тази възраст , само в измисления ЕС явно хората имат друга биология и се налага да се пенсионират на 65 . Голям талант се изисква да получиш работеща държава и 9 милона население и да съсипеш всичко за 35 години .

    Коментиран от #15

  • 10 Много си прав

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "Нах":

    "бизнес" в територията е взаимното продаване на чалъми. А най-любим държавни поръчки, нищо че "Държавата е лош собственик"!!!
  • 11 Както гласи

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "замислен":

    един стар лаф "задаваш отговори".
  • 12 Тома

    22 0 Отговор
    Лятото дойдоха работници от Шри Ланка работиха един месец и избягаха защото в България е много гуд
  • 13 Посетител

    22 1 Отговор
    Прекрасен коментар на проф. Дуранкев! Вчера сутринта гледах Васил Велев по НОВА... И темата беше и за заплатите... Велев: - Ама МРЗ, ама работещите на МРЗ са неграмотни, неможещи да четат , пишат, събират, изваждат, а да не говорим за умножение/деление... ама то чуждите инвеститори затова БЯГАТ от България, щото много висока... - а не защото компанията поръчител в Германия затваря врати... - Ама ако не беше МРЗ, щеше...
    Виктор Николаев го пита: - Добре де, да приемем че няма МРЗ, смятате ли че ще намерите работници при 300 лв заплата? И как ще накарате някой да дойде да ви работи за такива заплати?! ... Получи увъртания, усуквания, но не и пряк отговор... Нашите т.нар. бизнесмени наистина са както ги определя 7: Бг работодател!
  • 14 ХХХХ

    6 1 Отговор
    Той приживе бай Тошо бил прав.Като умра искам задните му части да са отгоре. Ще дойде време, когато ще ми ги целуват.бИ прав бил ДС вашият другар Живков. ДС да ходи да му ги целува с бате Бойко, Пеевски и другите ченгета у МВР работещи българи
  • 15 Посетител

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "089954":

    В Русия от около 5 години също вдигнаха годините стаж за пенсия... Не колкото у нас, но не е и на нивата от края на соца... Макар че колко време след нас започнаха да ги вдигат...
  • 16 Посетител

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "замислен":

    Аз затова прехвърлих моите вноски към НАП, т.е. първия стълб.
  • 17 Име

    3 1 Отговор
    Повишаването на МРЗ е съпътстващо явление на непрекъснато растящото заплащане в Държавния сектор! Само по себе си, то не е лошо, ако самоосигуряващите можеха да я заработят, ако Държавния сектор можеше да бъде съкратен подобаващо, за да не ощетява данъкоплатците и ако не влошаваше автоматично инфлацията.
  • 18 безпартиен

    11 2 Отговор
    Последната точка 7 касаеща работещите пенсионери нещо не се връзва с действителността!Сега в МВР има "работещи" над 5000 пенсионери,всички на ръководни длъжности с пенсии от бюджета +заплати над 3500 лева също от бюджета!!!!!Вадете калкулатора и смятайте,че едни над 250-300 млн.лева БЮДЖЕТНИ средства изтичат в повече само за МВР!!!!А колко такива има по други министерства,области, общини, агенции и всички останали "хранилки"? Толкова ли са ценни,че ако не са те закриваме министерства области общини агенции и т.н.?Или пък няма кандидати за длъжностите им?Няма друга държава в ЕС,дори САЩ,Русия и бившите ОНД републики не ПЛАЩАТ ОТ БЮДЖЕТА ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА!!!!
  • 19 безпартиен

    7 0 Отговор
    Каква е разликата между времето преди 10.11.1089 и сега 35 години по късно? Разликата е,че преди заплатите се определяха от ЦК на БКП,а сега от децата и внуците им!!!
  • 20 Гост

    2 0 Отговор
    Този не го бях чел, досега, но ми хареса.
  • 21 Гост

    5 0 Отговор
    Пенсиите са ми3ерни, защото много тарикати днес вземат високи заплати, но плащат осигуровки на минимална.