Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 16:00 3 571 43

България е пред мъчителен, но съдбоносен избор

  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • бсп-
  • иван гешев

Смяната на досегашната управляваща прослойка с едно истински демократично управление ще бъде не само мъчителна, като отърсването от комунизма, но и също толкова неизбежна

България е пред мъчителен, но съдбоносен избор - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е пред съдбоносен избор - между тези, които искат да освободят държавата от една прослойка, подобна на бившата БКП, и другите, които заради облаги или под влияние на пропагандата желаят Борисов още да властва.

Сега България е в 1990-та година. Условно казано. Като съпоставка. През онази, истинската 1990-та година нямаше разделение на ляво и дясно. Имаше сбор от партии, обединени в Съюз на демократичните сили, които искаха да отхвърлят социализма като обществен строй и преименувалите се на БСП комунисти. Те пък също искаха да променят строя, но малко само, по свой си начин и за своя изгода. Нещо като „перестройка“ по нашенски.

Цялото политическо разнообразие

В тогавашния Съюз на демократичните сили имаше всякакви партии. Имаше, например, Радикалдемократическа партия. Само като любопитна подробност - един от водачите на тогавашната Радикалдемократическа партия впоследствие се преобрази на радикален консерватор и върл почитател на Орбан. Подобни чудати преображения впоследствие се оказаха достатъчно многобройни, за да се превърнат в правило, а не в изключение на правилото. Имаше и Консервативна екологична партия. Имаше и Социалдемократическа партия. Имаше и Демократическа партия. И Земеделска партия, разбира се. Даже няколко такива. Имаше и нещо, наречено "Либерален конгрес". И то партия.

Самото тогавашно СДС включваше цялото разнообразие на политическите разцветки. И нямаше разделение на ляво и дясно. За десен условно се приемаше именно Съюзът на демократичните сили, въпреки че в него членуваше и Социалдемократическа партия. За лява условно се приемаше Българската социалистическа партия, макар в нея да нямаше нищо ляво - просто бившата комунистическа върхушка искаше да запази влиянието, придобивките и властта си, привличайки гласовете на уплашени от промените и тъгуващи с умиление по соца бивши комунисти. Това ляво разделение още тогава беше определено от един мастит комунистически вестникар като противопоставяне на "червените бабички" срещу "червените мобифони".

БСП още не е решила каква партия да бъде

Повече от трийсет години по-късно Социалистическата партия все още не е решила окончателно чия партия трябва да бъде - на "бабичките", или на "мобифоните". Дали да бъде съвременна европейски партия или да си остане наследничка на бившия комунистически режим.

В това отношение сегашният ѝ водач Корнелия Нинова успя, за известно време поне, да отърси БСП от славата ѝ на неизменна част от управлявалата досега политическа и стопанска върхушка, като прие да управлява заедно с „Продължаваме промяната“. Нинова, обаче, не продължи с осъвременяването на партията си. Може би, защото крайно "ляводесният" вожд на друга една подобна партия - „Възраждане“ започна да отнема от гласовете на БСП. Може би, защото вижданията на тъгуващата по едно измислено минало част от избирателите ѝ по някакъв причудлив начин я сродиха с крайнодесни и консервативни залитания.

Така възгледите на някои крайнодесни европейски партии и на привидно консервативни нашенски партии по един учудващ начин съвпадат с путинските разбирания за национализъм, православие и борба срещу либерална Европа.

Същинското противопоставяне

Всички тези безредни и доста объркващи политически преплитания, противоборства и сблъсъци са следствие от едно много по-дълбинно и същностно противопоставяне. Противопоставяне между тези, които искат да освободят държавата от една обществена сила, вече прераснала по подобие на БКП в прослойка, и другите, които заради страховете си от новото, заради една мнима сигурност, а може би под влияние на пропагандата или пък заради облагите си, желаят Борисов отново да властва.

Това същностно противопоставяне наподобява, с всичките му условности, онова от 1990-те години и точно поради тази очевидна прилика, свързаните с досегашната власт политици, анализатори и журналисти упорито и целенасочено (рядко поради неумение да вникнат в същността на явлението) го пренебрегват или го изместват към разни кабинетни умопостроения за избор между ляво и дясно, либерално и консервативно, евроатлантизъм и „азиатщина“ (последното противопоставяне вече e по-истинско, но не и същностно).

И ако продължим съпоставката с ония времена, то един управленски съюз между ГЕРБ, БСП, ДПС, а и още някой, ще изглежда толкова невъзможен, колкото невъзможен изглеждаше някога и съюзът между един царски наследник и наследниците на неговите душмани - комунистите. Тези наглед невъзможни съюзи ще бъдат оправдавани, разбира се, с недоизтъркани все още призиви и послания от рода на "за спасението на България", "заради националните интереси", "за общото благо", „за да влезем в еврозоната и Шенген“ и други подобни.

Мъчително, но неизбежно

А смяната на досегашната управляваща прослойка с едно истински демократично управление ще бъде не само мъчителна, като отърсването от комунизма, но и също толкова неизбежна. Така че, след тези или следващите избори най-вероятно ще имамеуправление, подобно на Беровото в началото на 1990-те, което поради ускорения ход на политическото време, ще трае много по-кратко.

А като се има предвид същността на предстоящия избор и нуждата от коренни преобразувания, определението на Кирил Петков за "добрите" и "лошите" сили вече не изглежда несръчно.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Беко

    13 15 Отговор
    Ако си ДС да остане да управлява България цъкни плюс. Ако си за Ротшилдите да изместят ДС от властта, цъкни минус.
  • 4 Теле

    21 12 Отговор
    Я дв да си гледат заробената от сащ собствена кочина
  • 5 Като на запад

    10 10 Отговор
    Мутри вън, Ротшилди вътре!
  • 6 Последния Софиянец

    20 5 Отговор
    Да си върнем държавата!
  • 7 На Д В да им го намммаам

    9 4 Отговор
    На сегашната нрб Също
  • 8 Барон Ротшилд

    15 11 Отговор
    С мутрите на БКП Бългерия няма бъдеще.
  • 9 Хаха

    20 3 Отговор
    Смешки съдбоносно е защото и едните и другите са едни и същи. Едните са старата мафия малко по старомодни начини, а другите са новата мафия с по модерни методи на крадене. Когато и едните и другите отидат на боклука може да се оправим. Да не говорим, че при новите е пълно с деца на номенклатурата та и по това нямат разлика.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ротшилд

    9 10 Отговор
    Изметете ДС и БКП от властта. С нас ще имате BMW, Adidas и свобода.

    Коментиран от #13

  • 12 Билю

    12 13 Отговор
    Бастун Борисов и Чорап Радев са едно и също !
  • 13 Теле

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ротшилд":

    Като у германия ли бе 🐗
  • 14 Дейчето веле

    4 3 Отговор
    Да се занимае с югокомунистическата прослойка в СМ, и отварянето на досиетата на репресивните им политически органи
  • 15 Анонимникът

    12 7 Отговор
    сътворил този буламач старателно изброява партии от 1990, още по-старателно обаче проуска сега наличните "добри" като: ВОЛТ, АБВ, Движение?!21, ИТН, Изправи се(за да седна аз), ДБ,ДСБ и още една сурия все "добри" сили. Също и факта, че от всички изброени, само ГЕРБ не е управлявал с БСП.

    Коментиран от #24

  • 16 нннн

    12 3 Отговор
    Да бъде колония или не? Това е въпросът пред България.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 сито

    13 6 Отговор
    Важното е да се преклоним главица пре американските мекерета и да бечинстват каубойте в нашата страна.
  • 19 3.14К

    12 5 Отговор
    Ще дойде ден когато DW ще изчезне от информационният ефир в България!
  • 20 У бре

    7 3 Отговор
    Излагате се, ДВ! Лично мнение..хубаво! Ама Чие е личното мнение? Автора,автора???

    Коментиран от #23, #37

  • 21 Мдааа

    8 5 Отговор
    ЕЛ президента се продаде за няколко копейки. Долно Кремълско плъхче пак се намърда ….
  • 22 Сандо

    8 3 Отговор
    ДВ да си гледа курника Германия,че се напълни с неспособни бройлери.И да ни оставят на мира,че благодарение на техните грижи сме на този хал.
  • 23 Алооооооо

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "У бре":

    КОЙ Е АВТОРА НА ТАЯ НАГЛОСТ КВО ОБЩО ИМА СДС С ПП И ДБ НАЛИ МЕНТОРА НА ДБ КОСТОВ РАЗБИ СДС ЗА ДА МОЖЕ ДА УГОДНИЧИ НА ГОСПОДАРИТЕ СИ И ПООТКРАДВА КОЛКОТО И ДА МАНИПУЛАТОРСТВУВАТЕ ПП И ДБ НЯМА ДА УПРАВЛЯВАТ ТОЛКОВА ИЗРИТАЙ ДВ ГЛАСУВАЙ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 24 Неизвестен

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимникът":

    Затова пък е бъкан с бивши членове на БКП
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тия двамата....

    2 5 Отговор
    Б0.к..л.у..цi на снимката, Митрофанова като ги гледа сигурно се просълзява.
  • 27 бай Даньо

    4 2 Отговор
    Статията не е лоша дори така неподписана... Само последното изречение не е на място. Нищо добро не излезе от участието на Киро в политиката, па кво остава да разчитане на мисли и определения от него за "добрите и лошите" ... това е толкова инфантилно елементарно че ме е срам за Киро. Точно в Киро е проблема на България. България няма да има правителство докато партията на Киро ( с чеверните линии , истеричното несговорчиво поведение, сервилното отношение към ЕС и САЩ , икономическите си провали...) не мине под 10% което няма да стане на тия избори....

    Коментиран от #28

  • 28 А ти...

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "бай Даньо":

    Какво искаш?, сервилно, раболепно и угодническо отношение към Русия ли?, Като едно време, Киро не е проблема на България, проблема е ония двамата продажници на снимката, единият е откровен бандит и крадец, другият безлична руска слуга, другите проблеми ги знаеш нали?...комунистическите зомбита на Нинова, тарторите им, Пеевци и Догановци, копейките на Костя и много много други.

    Коментиран от #34

  • 29 българин

    4 6 Отговор
    Двамата путинци от снимката в панделата за измяна на Родината и тогава може би ще настъпи момента за нова, наистина родолюбива и демократична власт.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Излиза че ние сме в Началото

    2 2 Отговор
    ДА , АМА НЕ , ПРЕДИ НАЧАЛОТО СМЕ ! ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ДВА ВРАГА КОИТО НЕ ИСКАМЕ ........... ТЕ СА БКП И ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ГЛУПОСТ ! НЯМАМЕ И ИДЕОЛОГИЯ КОЯТО ДА НИ ВОДИ НАПРЕД , АКО ОТХВЪРЛИМ И ДВАТА ДЯВОЛА КОИТО НИ ЯДАТ МЕСАТА И НИ ПИЯТ КРЪВЧИЦАТА ! ДВАТА ГАДА СА НИ ЛИШИЛИ И ОТ ВЪЗДУХ И ОТ СВОБОДА ДА МИСЛИМ !
  • 33 Отново

    3 1 Отговор
    ниско интелигентна пропаганда от дойе веле, за грантовете на америка за България и прокопиев, насочена към блеещата част от населението!
  • 34 бай Даньо

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "А ти...":

    Бойко беше много мек с Русия много, но те и за това го избраха хората а не психо десните. С Русия не може арогантно и на пук щото има един лаф че "шеф больше знает и хорошо ебает" . Русия е шефа в тоя край на света , и ако не загуби катастрофално войната в Украйна така ще си остане... ха познай защо има опасност от ядрен конфликт като Трета Световна Война !? Остра конфронтация с Русия е оправдана само в празната кратуна на Киро.... В тоя свят е илюзия че малките можем да се държим друго освен сервилно със САЩ ( и хляба и ножа), това е съдбата на французите и германците дори , само британците помиярсват свободно заради идеята за британската империя ....
  • 35 ПП?

    1 3 Отговор
    Само ЛЪЖИ!
  • 36 Еее,боза

    4 1 Отговор
    Нагласенки,обичайното!Ами точно капиталци тиражирани за " евроатлантоци" се облажиха от прехода и други" демократични "сили като Божков,Бобокови,Арабаджиеви,Цветан Василев и други знайни и незнайни все "демократично "обединени срещу съдебната система понастоящем в частност чрез " демократични "марионетки да свалят или обезвластят гл.прокурор с техен марионетен.Е какво,какви партии,какви 5 лв.,че и конец др.Кирил.Петков че и срам няма автора.
  • 37 Ами,

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "У бре":

    Кой може да е,ДВ е приватизирано от един медиен олигарх разградски.Вече не смее и да ползва журналисти под прикритие.Стила е един и същ на всички публикации.
  • 38 На снимката

    2 1 Отговор
    комуниста Гадев сложен на поста Айдук от бкп/бсп, и бившия бкп член който почна да ги разбива...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ние древните

    2 0 Отговор
    Я си гледайте работата! От какъв зор виете на чужди гробища и си позволявате да учите древните българи как да устройват живота си. Че Сорос си е създал зомбита и у нас, че е овладял медиите е ясно, както е казал народът "парица-царица", но здравото ядро на българщината го има и то ще намери начин да излезе от тресавището и от лапите на "нашествениците". Стойте и гледайте!

    Коментиран от #42

  • 41 Перо

    3 0 Отговор
    И според БГ екипа на DW само ПП и ДБ са истински демократи в мутренската демокрация! Те излязоха по-големи крадци и некадърници от ГЕРБ! Аман от джендърска пропаганда! Още не се е появила истинска европейска партия с европейски ценности, а не пребоядисани джендърски боклуци!
  • 42 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ние древните":

    Аз не знам тези десетки хора, които се водят към БГ редакцията на радио DW, самото радио контролира ли от германец и знае ли каква джендърска политика провежда този екип, получават ли от друго място пари за злоупотреба и ползва ли незаконно името и политиката на радиото. Преди много години съм слушал емисии на това радио от Германия и беше сравнително обективно.
  • 43 Цялата"евроатлантическа"пасмина

    0 0 Отговор
    няма място в управлението на Държавата!Когато успеем да ги изчистим плевелите,тогава страната ни може да дръпне нагоре!