Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 13:00 3 911 63

Посещението на Гешев в САЩ: какво трябва да знаем

  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • бойко борисов-
  • магнитски

Колкото и г-н Гешев да се опитва да демонстрира близост със САЩ, те дават, при това твърде категорично, сигнали за обратното

Посещението на Гешев в САЩ: какво трябва да знаем - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Целта е повече от очевидна: сегашното посещение на Иван Гешев в САЩ трябва да изпере имиджа на главния прокурор. Проблемът е, че неговата визита има по-скоро частен характер. Казуса коментира Петър Чолаков:

Посещението на Иван Гешев в САЩ е обвито в мистерия - с изключение на една от целите му, която е повече от очевидна: да се изпере имиджът му. Ако бъде поръсен със светена вода от американските институции, българският обвинител №1 би могъл задълго да запуши устите на своите критици. Вместо с миропомазване обаче, американската одисея на главния прокурор изглежда ще се запомни с фиаско.

Недвусмислени знаци

Противно на тиражираната от прокуратурата информация, Марк Прайър, организаторът на престижната "Молитвена закуска", която традиционно се провежда с американския президент във Вашингтон, дори не е чувал за г-н Гешев. Още по-недвусмислен е знакът, даден от американското посолство в София: то обясни, че американското правителство няма нищо общо с посещението на главния прокурор.

Колкото и г-н Гешев да се опитва да демонстрира близост със САЩ, те дават, при това твърде категорично, сигнали за обратното.

Преди дни американската посланичка Херо Мустафа, която скоро ще отпътува от България, направи много тревожно предупреждение към цялото общество: корупцията е изкривила начина, по който действат институциите в България. Г-жа Мустафа подчерта, че съдебната реформа у нас се протака от години. САЩ наложиха безпрецедентни санкции на шестима българи заради корупция, а в България те не са осъдени, някои дори не са уволнени, припомни посланичката.

Факт е, че българският съд и прокуратура никак не се трогнаха от санкциите по глобалния акт "Магнитски", наложени от САЩ върху български граждани. Напротив, в края на юли 2022 Прокуратурата на Република България (ПРБ) прекрати проверките срещу политика от ДПС Делян Пеевски и бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

В края на 2022 американският конгресмен Уорън Дейвидсън призова да бъде санкциониран българският главен прокурор заради "крещящото пренебрежение" към санкциите, наложени по глобалния закон "Магнитски".

Прах в очите на партньорите

След неприятния "новогодишен подарък", който получи г-н Гешев, прокуратурата изведнъж реши да демонстрира активност, приличаща на опит за хвърляне на прах в очите на партньорите отвъд Океана: тя разпореди на ДАНС да провери дали санкционирани руски граждани притежават имоти в България. Всъщност данни за такива имоти отдавна са изнесени в журналистически разследвания на BIRD.

ПРБ се захвана, отново с голямо закъснение, да проверява и прокремълското Българско народно опълчение (БНО) "Шипка" - за антидържавна дейност. А в края на януари реши да се заеме и с аферата "Нексо".

На пръв поглед поне тук прокуратурата би трябвало да отбележи точки, демонстрирайки "контактите си" с американските органи. Докато в САЩ проблемът на "Нексо" произтича най-общо от липсата на регистрация (заради което им бе наложена глоба от 46,5 млн. долара и забрана за 5 години да упражняват дейност там), в България обвиненията са за пране на пари, за нарушаване на санкциите срещу Русия и други.

Развитие по разследването на "Нексо" вероятно тепърва ще има. Но още сега оставаме с впечатлението, че българската прокуратура за пореден път не си е написала добре домашното: пред парламента председателят на КФН и шефът на НАП подчертаха, че "Нексо" всъщност не оперира в България, защото не е лицензирана, следователно не попада под контрола на финансовите институции.

НАП са направили четири ревизии на дъщерното дружество на компанията NDN (в понеделник е започнала пета), които обаче не са установили никакви нарушения.

Дори г-н Гешев да остане "без закуска" в САЩ, а американският политически елит да затръшне вратите си под носа му, това самó по себе си няма да извади българската съдебна реформа от тресавището.

Политическият елит нехае за съдебната реформа

Новите данни на "Трансперънси интернешънъл" за пореден път показват, че България е сред най-корумпираните страни в ЕС. А мнозинството в 48-ото НС, също като предишните парламенти, си изми ръцете и остави на трупчета съдебната реформа в България. Законовите промени за ефективен механизъм за търсенето на отговорност на главния прокурор бяха отложени.

Нито докладите на ЕК и Венецианската комисия, които от години осветяват недъзите на българската Темида, нито изискванията на Плана за възстановяване и устойчивост могат сериозно да смутят блаженството на голяма част от българския политически елит. Той не просто нехае, а изглежда активно се възползва от болестите на българската Темида. Ако следващите парламенти са копие на 48-ото НС, нищо чудно г-н Гешев да изкара пълния си мандат, който изтича в края на 2026.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще го поамериканчват

    49 5 Отговор
    Като новия Цветанов. Дребни продажници унищожяващи България.
  • 2 Пълен

    41 3 Отговор
    резил ! Не пасат трева !
  • 3 !!!

    17 39 Отговор
    Цялата борба е кой ще излъже младите полезни идиоти у нас които изглежда са проамериканско настроени. Цялата борба тук е кой се подкрепя от американската администрация. За това е толкова важно да се оплюе и омаловажи това посещение на Гешев.

    Коментиран от #43, #45

  • 4 да де

    50 8 Отговор
    Каскета при нужда да спасява кожата като нищо ще окошари тиквата.
  • 5 М-дааа, тежка е

    16 20 Отговор
    съдбата на кремълските проксита в София. А какво ли ги чака след падането на криминалната банда в Москва, която ги държи на каишка от 1944 до сега?...
  • 6 Сталин

    32 9 Отговор
    Масонска сбирка на глобалната педофилска мрежа,колко украински деца пренесоха в жертва на сатаната тези дяволи.
    Нищо добро не чакайте да се случи в България от тези масонски криминали като Гешев и другите изедници от племето с малките шапки.Задачата на Гешев е да осигури закрила за трафикантите на дрога от ЦРУ през територията на България
  • 7 Даниел

    34 5 Отговор
    След като разбрахме,че Гешев е там не по покана за официалното събитие,е време журналистите да се размърдат и да информират по подходящ и разбираем начин какво прави там и за какво се моли?
    Също така е доста интересно,защо е с човек от политическа сила показал среден пръст на глобалния акт магнитски,незачитайки санкциите !
    МВнР знае ли нещо за посещението?

    Коментиран от #11, #55

  • 8 Али Бабата

    24 2 Отговор
    Много по-интересно е да разберем какво не трябва да знаем за това посещение. Всичко си има втори план. Безплатен обяд няма...
  • 9 Фондация "Костя Копейкин"

    11 13 Отговор
    Хайде на борисовкитеЕЕ !
    Каскета е по покана на тръмпист, финансиран от руZия и перач на пари от Венецуела. Заедно с Д(п)С арската секретарка на Дебелян - Хамид Хамид
  • 10 Ти да видиш

    11 9 Отговор
    Яд, злоба, гнет, яд, злоба, гнет. Продължавайте в същия дух.... ХАХАХАХАХАХА
  • 11 Хахаха

    15 14 Отговор

    До коментар #7 от "Даниел":

    Как какво прави там - ядосва прокопиевките, "моралистите" "добрите сили" и подобните на тях продажници. ХАХАХАХАХА. Кефя са на воя който излиза от тях. САМО ГЕШЕВ!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Коментар

    21 12 Отговор
    Дойче Зеле са противни с техните опити за внушения и манипулации.Не всичко опира до Русия и САЩ.Та ние сме в България и уж сме суверенна държава!
    Ще се радвам ако забранят Дойче Зеле както в Турция.
  • 14 Тома

    23 5 Отговор
    Каскета пътува частно за да покаже на американците как българския главен прокурор може успешно да се прави на луд
  • 15 гологлав каскет

    14 5 Отговор
    Изобщо не ми се вярва, че от Козяк са дали виза на Каскета. По-вероятно е да пътува до Куба, там където по-рано отсядаше онзи, който навремето искаше да сваля Альоша от наряд.
  • 16 ЕДГАР КЕЙСИ

    11 5 Отговор
    ПЪРВО ,,ШАРЛАТАНИТЕ" ТРЯБВА ДА ............ "ИЗПЕРАТ" СВОЯ ИМИДЖ , А ......... СЛЕД ТОВА ДА МИСЛЯТ ЗА ДРУГИТЕ ........... ФАКТ !
  • 17 Сталин

    22 5 Отговор
    Как държавен служител бива поканен на частна сбирка и получава разпоредби от частни лица от САЩ , Гешев трябва да бъде разследван от ДАНС като чужд агент , България се превърна в карикатура на държава
  • 18 стоян георгиев

    12 2 Отговор
    Гешев ще челува ръка на Бай Па м п е р 1с и ще се закълне в в вярност на синагогата и ще обещае да гони руски агенти и с след това с топ не могат го съборят.
  • 19 Наркомандо

    9 3 Отговор
    ще се върне и той като Бузанков с измито мозъче, което може само да повтаря Дайте да дадем на Украйна
  • 20 Без САЩ ще има мир

    11 3 Отговор
    Сащ смениха укро главния прокурор. Сега и Гешев е пътник. Така се прави в страни, загубили суверенитета си....

    Коментиран от #28

  • 21 АРЕС

    7 2 Отговор
    Трябва не само да знаем,а и да сме сигурни че той е престъпник.Американците с националисти и родолюбци не контактуват.
  • 22 Скъпа баничка му купиха

    9 2 Отговор
    Разиграват сценки герберските катунари
    Пратили са го тоз да се пазари да идват на власт ама онея май не искат да ги чуват изобщо
  • 23 Бамбука

    9 2 Отговор
    Интересно, ще се намери ли журналист който да попита гл. прокурор кой плаща за частното му посещение и таксата за присъствие на закуската ?
  • 24 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 0 Отговор
    КАКЪВ Е ИМИДЖА НА ........ "НАТОВСКИЯ (ФАЛШИВ) ГЕНЕРАЛ" - МУНО ? ? ? ......
  • 25 Ерик Пърделко

    8 2 Отговор
    за руска колония е станно политиците ни да ходят на инструктаж в Америка. Кой лъже - реалността или издуханите козяшки тролове?
  • 26 Нашио

    2 0 Отговор
    е инструмента в ръцете на Бог и никой не може да му дава наклон, особено онези зад океана!
  • 27 Демократ

    10 3 Отговор
    Лъжата за поканата на Гешев за участие в молитвената закуска на пРезидента на САЩ се тиражиране от прокуратурата и мисирковите завладяни медии. Позорът за държавата България е пълен. Това е подсъдно деяние,което точно този милиционер Гешев трябва да преследва. Личната му покана от еврейската международна организация на САЩ, за която сигурно всички ние сме платили на 2 лобисти-републиканци,разследвани за пране на руски пари, е факт и че събитието съвпада с молитвената закуска, е държавна фалшификация. Кой ще бъде разследван и наказан?
  • 28 Реално

    4 5 Отговор

    До коментар #20 от "Без САЩ ще има мир":

    Без САЩ ще има съветско китайска диктатура от времената на фараоните .

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Михаела Шилева

    6 1 Отговор
    някоя атлантик да знае добра рецепта за щурци на канапе от торни червеи? Ще ми идват гости от Брюксел

    Коментиран от #32

  • 31 Крепостния,

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Букайо не Сака":

    обижда на роб.
  • 32 Абе шиле,

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Михаела Шилева":

    Експертите отбелязват, че около 1400 вида насекоми са годни за консумация за хората. Те се ядат в 36 африкански, 29 азиатски и 23 северни и Южна Америка. Това е половината свят.

    Коментиран от #33, #34, #35, #37, #39

  • 33 Хари Потен

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Абе шиле,":

    тези експерти, които те караха да се бодеш всеки 3 месеца с нетествана субстанция ли? Я се прочети пак каква глупост изкенца

    Коментиран от #36, #60

  • 34 То само

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Абе шиле,":

    Китай и Индия са половината население на света.
  • 35 Пърдящият бик

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Абе шиле,":

    ако някои африкански племена си деформират гениталите, ти ще жо направиш ли, експерте?

    Коментиран от #38

  • 36 Ако четеш

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Хари Потен":

    Няма да изкенцваш глупости.
  • 37 Тапет Нула

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Абе шиле,":

    копрофилите се мажат с фекали. Да почнем всички така освен? Как ти се види
  • 38 Продължавай да пърдиш

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Пърдящият бик":

    Ама не от устата.
  • 39 Джони Чеп

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Абе шиле,":

    не ми се обяснявай, ами направи попарата от хлебарки за закуската утре на детето ти
  • 40 Пони Стораро

    1 1 Отговор
    колега ходил на европейски ресторант. В чинията му имало хлебарка. Струвала 15 евро
  • 41 На вниманието на коментаторите под мен

    0 1 Отговор
    Четете, в интернет ги има държавите, които ядат насекоми и са повече от половината население, значи болшенството от хората ядат насекоми.
  • 42 ГЕРБ

    3 2 Отговор
    Че не може да го пипнете и ще надживее всичкиви .
  • 43 Смех

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "!!!":

    Добре че има дърти умници като тебе дето ги разбират нещата. Знаят много добре къде се плаща в съдебната система както и на други места да отърват кожата от закона. Гешев е черешката на тортата в системата на нашата страна, която трябва да защитава гражданите от престъпността. Гротескно назначение на един символ на корупция и мафия да защитава законите. Същото като опита за назначаване Пеевски за шеф на ДАНС. Понякога си мисля, че по време на турското робство е било по-добро положението на българите, отколкото днес.
  • 44 Цуца

    1 1 Отговор
    Ех че Гешев не взе и Баце на кьорсофрата на Байдън, та да бетоноираме българо -американска дружба, пък Севи и Сийчето да ги увековечат за очите на слепите

    Коментиран от #51

  • 45 То каскета

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "!!!":

    Като личност не е маловажен а е незначителен. Но е нужен на тиквата и шайката, както беше нужен цацата.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ГОЛЯМ КЕФ Е

    1 1 Отговор
    РУСОРАСТИЯТА СЕ ПЕНЯВИ.
  • 49 КАК Е БОДЕ ЛИ ВИ КАСКЕТА,

    1 1 Отговор
    СЛУГИ НА РАШИСТАНСКИ. БОЦ, БОЦ, БОЦ.
  • 50 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ПУТЛЕР

    2 0 Отговор
    ЧЕСТИТ 2 ФЕВРУАРИ НА ПАТЕРИЦА, ТОЙ СИ ПАДА ПО ПАТЕРИЦИТЕ.
  • 51 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Цуца":

    Яд ли те е? Еххх този Гешев ... голям трън в очите ви е.

    Коментиран от #52, #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Абе

    2 1 Отговор
    Винаги съм знаел че Дойче зеле сте скъпо платени мръс... и, ама чак пък толкова низки и мерзки манипулатори на истината.... Е ако бяха "закусвали" там някои като Лозан панов, Христо Иванов и онази надежда, съдията калпакчиев, освободител на убийци или други някои, например от т.н. "съюз на съдиите", то щяхте да изпишете купища дитирамби, хвалби даже хим можеше да сътвори те.... Колкото и да плюете, не можете да заблуди те всички в американския конгрес, Гешев е уважаван, Гешев е професионалист колкото и да не пасва на престъпните интереси на някои.

    Коментиран от #61

  • 55 Оракула

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Даниел":

    Целта на Иванчо, с посещението си на тази "виритуална закуска", е
    е да , разбере той самия ,къде се намира в това блато, до сега , той играеше играта ,започната от
    "Хунтата"! Начело с Пеевски! Срещу ВасилБожков и финансовата му империя!
    Да си припомним , че ВасилБожков беше притиснат до стената, от Делян Пеевски , да му прехвърли бизнеса
    със лотарията, Божков не трепна и каза ,че ако го тормозят ,ще разкаже за Рушветите, които дава на "Чекмеджето",
    за да може по този начин да си запази бизнесът!
    Божщов говори за 50 милиона лева дадени КАТО РУШВЕТ, за да може да работи фирматат му без притеснения,
    "Чекмеджето" който е свикнал да" продава" тези, които не слушат, тогава беше на власт , оплю Божков и Пеевски,
    пред Америте ,и закона" Магнитски" се задейства и срещу двамата !А ТОЙ НИ ЛУК ЯЛ, НИ НА ЛУК МИРИСАЛ!
    Имаше и влияние В дейността на Иван Гешев като разследващ в "КТБ" ,срещу ,която имаше заведени искове с САЩ!
    Тук си идваме на думата и въпроса ,защо Иванчо е в САЩ???.
    Ами има една камара престъпления извършени от Иванчо по случая КТБ???
    ЗА за Иванчо е също много важно ,да разбере ,какво знаят тези от "Магнитски" ,които съдят Пеевски, но и индеректно те ще съдят и Иванчо, който месеше картите в фалита на" КТБ"!
    Където " доктора от ДПС", БЕШЕ СОБСТВЕНИК НА 50% ОТ АКЦИИТЕ на Банката" КТБ".
    Прокуратурата незнайно защо, остави делата на Васил Божков на Трупчета ,
    въпреки, че никой не ги задължава!
    Ако САЩ решат, че "на
  • 56 ми Гешев подгони

    1 1 Отговор
    олигарсите от съветски тип, забогатяли, по постсъветски модел и способи. И всъщност нападките срещу него са от тези среди. За да атакуват Гешев се мъчат да измислят нови принципи в правото, невиждани никъде по света. Всичко им е такова на постсъветските друзя, и както е казано - "кланят се на бога и на мамона", само и само да оцелеят в тия времена, но изглеждат все по-смешни и неадекватни час след час, ден след ден, година след година.
  • 57 аз И вие

    1 0 Отговор
    ТЕМИДА В БГ Е ТЕЖКО, ТЕРМИНАЛНО И НЕИЗЛЕЧИМО БОЛНА - ТАМ СА НАЗНАЧЕНИ ЗЕТЬОВЕ, СНАХИ, ЛЮБОВНИЦИ, СИНОВЕ, ДЪЩЕРИ, РОДНИНИ, ПРИЯТЕЛИ. ТОВА Е ЕДИН ОКТОПОД, ЗАРАДИ КОЙТО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СТРАДА ОТ ОГРОМНА ЛИПСА НА СПРАВЕДЛИВОСТ! НЕ Е НУЖНА РЕФОРМА - НИЩО НЯМА ДА СВЪРШИ РЕФОРМАТА! НЕОБХОДИМО Е ЗАКРИВАНЕ! И ЧАК ТОГАВА ДА СЕ ПРАВЯТ НОВИ ПРАВОРАЗДАВАЩИ ИНСТИТУЦИИ, С НОВИ ХОРА, С НОВ МОРАЛ! С ТОЗИ ПЪЛНЕЖ - НЕ СТАВА!
  • 58 Нормален

    1 0 Отговор
    Гешев трябва да се маха.
  • 59 антикомунист

    0 0 Отговор
    Без Велико народно събрание нищо няма да помръдне.
  • 60 лекар

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Хари Потен":

    Аз се бодох три пъти и съм добре, проблемът е в селянията като тебе
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 КОЙТО ХОДИ НА ЗАКУСКИ В САЩ СВЪРШВА ЖИВ

    1 0 Отговор
    В КОФАТА НА ВЪЛКА !
  • 63 НЯМА ПИЧМЪНТ ЩОТО ИЗБОРИТЕ ЩЕ СА ПАК

    1 0 Отговор
    ЯЛОВИ !ДНЕС КОМАНДВА РАДЕВ И БОЙКО ТРЕСКА ГО ТРЕСЕ ! БОЙКИКЕВ ТОЖЕ !