Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 16:00 3 728 89

България и еврото: кой "продаде мача"

  • евро-
  • еврозона-
  • румен радев-
  • бойко борисов

Най-краткият отговор гласи: попречиха всички - и политическите сили, и служебната власт на президента

България и еврото: кой "продаде мача" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обърне ли се колата, пътища много: България не успя да направи последните няколко най-важни крачки от “чакалнята”, за да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 година. Какво попречи? Анализ на Емилия Милчева:

Най-краткият отговор гласи: попречиха всички - и политическите сили, и служебната власт на президента. Всички те проявиха параден ентусиазъм и занулена активност, движени от различни подбуди.

Инфлацията можеше да бъде преглътната

Факт - от четирите Маастрихтски критерия България не покрива този за ценовата стабилност. Мери се чрез инфлацията, която не трябва да надвишава с повече от 1,5% най-ниската в държава-членка на еврозоната. Инфлацията за декември на годишна база достигна 16,9% и нареди България сред държавите с най-голямо поскъпване като Унгария, Латвия и Литва, където тя надхвърля 20 на сто. По bTV вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини за “помпането” ѝ в последните две години бившия финансов министър Асен Василев.

Инфлацията обаче показа и неспособността на управляващите (все едно кои) да противодействат на нелоялните търговски практики. Необосновано спекулативно поскъпване на отделни стоки бе констатирано в последната присъединила се към еврозоната държава - Хърватия, въпреки мерки, въведени преди година.

Но българските институции се славят с това, че са на каишка на властта и не са особено активни в защита на потребителите, а липсва и законово определение що е то спекула и/или нелоялна търговска практика. Как да се справяш с нарушение, което го няма в правния мир? Единственото, което успя да измисли служебното правителство в опит да замаскира неумението да се справи, беше наблюдение и информиране за цени. Редовният кабинет пък въведе нулева ставка по ДДС за хляб и брашно, запазена и през тази година, която нямаше никакъв ефект върху поскъпването на хлебните изделия.

Така че преди еврото институциите в България имат нужда от укрепване - на своя административен капацитет, интегритета на служителите си и усъвършенстване на правните норми, приоритетно на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията.

Нито един законопроект не помръдна

Провалено беше и приемането на четирите законопроекта, изисквани преди еврозоната. Когато от “Демократична България” (ДБ) обвиняват ГЕРБ, БСП, ДПС, подкрепени от “Български възход” и “Възраждане”, че са саботирали промените в Кодекса за застраховане, са прави. Внесеният от Министерството на финансите и съгласуван с Европейската комисия проект предвиждаше незабавно и безусловно плащане при пътни инциденти в чужбина от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи към другите национални бюра. Според ДБ - заради интересите на две застрахователни компании, които имаха и проблеми с плащанията по “Зелена карта”. Както каза тогава депутатът Мартин Димитров (ДБ): “На думи много хора в този парламент се изказваха какви горещи привърженици са на влизането на България в еврозоната, а всъщност “продадоха мача”.

Прави са и ГЕРБ, когато обвиняват “Продължаваме промяната” (ПП), че четиримата им депутати в икономическа комисия са отсъствали от обсъждането на промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари за второ четене. Този законопроект засяга много интереси. Промените предвиждат идентифициране на лицата, които предоставят услуги по дружествено управление, както и процедури за проверките им (включително от ДАНС), които да установят надеждност и пригодност на адвокати, счетоводители, данъчни съветници и др. Предлага се и вписването им в публичен регистър към министъра на правосъдието.

Проектът разширяваше и обхвата на идентификацията - не само клиентите-юридически лица, но и собствениците им юридически лица. (А настоящият Закон за мерките срещу изпирането на пари дефинира като действителен собственик само “физическо лице или физически лица, което/които в крайна сметка притежават или контролират юридическо лице или друго правно образувание”.) Проектът допускаше и възможност в Търговския регистър да се отбелязва, ако е установено несъответствие в данните за действителния собственик.

Не помръднаха след първо четене в пленарна зала и промените в Търговския закон, свързани с производството по несъстоятелност. България се “слави” с неговата продължителност, тъй като се проточва средно 3,3-3,5 години, а при държавите членки на ОИСР е средно два пъти по-късо. Същото е и съотношението при събираемостта на вземанията в рамките на тези производства - 37,7% срещу 70,2 процента.

Законопроектът за БНБ пък, който трябва да разпише правомощия на централната банка, когато България приеме еврото, изобщо го няма.

Последствията

Още от приемането на България в ERM II през 2020 г., по време на третия кабинет на Бойко Борисов, необходимостта от тези закони беше известна - имаше план за техническа подготовка. Знаеше се, че конвергентният доклад, който трябваше да поискаме от Брюксел - но сега няма да поискаме, ще оценява Маастрихтските критерии и правната съвместимост.

Въпреки декларативните изявления липсваше политическа воля да бъде следван пътят към еврозоната. Отсъствието на системна и последователна политика няма как да бъде компенсирано от ударна работа на 48-ия парламент преди да се разпусне. Но тъй като отново предстоят избори, на дневен ред са обвиненията, модният писък на всяка кампания. Служебният кабинет се оправдава, че си е свършил работата - внесъл е проектите през декември, но парламентът така и не е успял да ги гласува.

Министърът на финансите Росица Велкова предупреди вчера, че “ако няма ясен целеви период за замяната на лева с евро, кредитният рейтинг на България ще се влоши, което ще има негативно отношение и по лихвите по дълга”. Това означава също, че ако България реши да емитира нови облигации, обслужването на този нов дълг ще е по-скъпо.

Политическата несигурност допълнително влошава ситуацията. Ще има или няма да има стабилно правителство и работещ парламент след 2 април, който да приеме законопроектите, за да поиска България конвергентен доклад?

Засега изглежда, че “Възраждане”, които събират подписи за референдум за запазване на лева до 2043 г., получиха нов импулс. Лидерът на партията Костадин Костадинов си приписа заслугите за отлагането. “Вчера (четвъртък, б.а.)... обявихме, че до момента сме събрали 247 000 подписа, призовахме българското правителство да не изпраща искане за конвергентен доклад към ръководството на еврозоната”. И ето, че на следващия ден правителството е направило точно това, както отбеляза сам Костадинов.

Левът се възражда.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 11 Отговор
    нека всичко да поскъпне

    нека 5лв=1 евро

    Коментиран от #9, #28

  • 2 Последния Софиянец

    86 15 Отговор
    Вече събрахме 300 000 подписа против еврото.Малко остава.

    Коментиран от #16, #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бобо

    90 11 Отговор
    Как пък разните демократи и евроаатлантици /като тази Милчева/, не разбраха, че болшинството от българите не желаят еврото да замени лева! Подобни като нея непрекъснато пишат против България, непрекъснато хулят и оплюват, само и само да се харесат на господарите си, в случая ДВ!
  • 5 Мототехника

    35 12 Отговор
    Ето сега няма да имаме Евро, по-богатили се чувствате, или същата хава. Истината е че, се баламосваме с Еврото с Украйна а вместо това трябва да се учи , трябва да се работи.
  • 6 Теле

    21 7 Отговор
    Голем вой бе факти, бахмут още се държи, пазете си силите ще ревете по късно
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    59 15 Отговор
    НЕ на ЕВРОТО да на БГ ЛЕВ
  • 8 нннн

    79 10 Отговор
    Мачът не е само между Сулю и Пулю. Играят и 6 милион българи. Нека си кажат мнението на референдума и мачът да приключи. Всякакъв резултат ще е по- добър от ,,тука има, тука нема".
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    МЕНТАК не МИ ползвай НИКЪТ не на ЕВРОТО даНА БГ ЛЕВ разбра ЛИ ментАКО
  • 10 случаен

    50 5 Отговор
    що всички с евро са с огромни задължения,нашите продажници досега доказаха,че са некадърни да управляват,с приемането на еврото, ще се освободят едни 20млрд,които пак ще се откраднат,което е целта,а ние си отиваме без възможност за възстановяване

    Коментиран от #12

  • 11 "Горките" чехи , поляци и унгарци

    57 6 Отговор
    И т е останаха без евро , умират от глад.. От бившия соц май само Словакия и Хърватия се прецаха

    Коментиран от #76

  • 12 Последния Софиянец

    57 7 Отговор

    До коментар #10 от "случаен":

    През януари Хърватия внесе 1 млрд в централната европейска банка и това е само първата вноска.
  • 13 Левът се възражда.

    44 9 Отговор
    Ами чудесно! Защо не и е да се "качваме на потъващ Титаник"? Еврото, както и всичките "доларови деривати" скоро ще умрат. И край на "съюза" и на неговите "пари"! Ураааая. Фащ ще умре ..
  • 14 Срамота

    11 57 Отговор
    247 000 заблудени невежи душици.
    Колкото повече се отлага, толкова повече печалби за банките ни, на нашия гръб. Така беше и с мобилните оператори.

    Коментиран от #23

  • 15 Токсик

    60 11 Отговор
    Изчезне ли българският Лев губим и последния си суверенитет! Утре на дневен ред ще дойде и кирилицата и православието и България приключва окончателно. Самата статия и заглавието й го доказват. Швабите от Дойче Зеле не могат да приемат факта , че българинът не желае евро валутата, която не е нищо друго освен инструмент за подчинение. Не забравяйте, че в момента тече подписка за запазване на българския Лев и провеждане на референдум, което много обърква сметките на продажните евроатлантици. Подпишете се , иначе ни чакат много мрачни времена!

    Коментиран от #20, #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Супер!!!

    49 10 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Давай напред! Нека народът да реши, дали да ни набутат тези дебили пак в задънена улица.
    Вече инфлацията на хранителни продукти "бие" всякакви нормални граници. А ако влезе и еврото, доходите ни се разполовяват (1 евро = 1,955...) според борда, а цените ще си останат същите, НО в евро .. Това стана и в Германия и в Австрия и в Гърция и сега го виждаме и в Хърватска... Държавата няма никакъв контрол на търговците и спекулантите...те използват тази смяна, да си напълнят още повече гушите.
    Пък да не забравим, че ако вземем еврото, то вече нищо не можем да определяме за нашата страна. Каквото кажат Урсула и останалите НЕизбиранини и НЕбългари, това ще става с нас...
    НЕ на ЕВРОТО!!!

    Коментиран от #24

  • 18 Уса

    31 4 Отговор
    Регулатора на цените спи или еомрял.Всяка държава има регулатор на цените и сега с надуването на цените в левове искат да убедят народа,че лева е нестабилен и по-добре било с еврото.Да,но европа ясно го казва,че при тоя нисък стандарт на живот и надути цени йок евро.Европа премълчава,че след приемането на еврото България ще поеме част от европейските дългове и с тоя нисък стандарт няма да може да ги обслужва.Затова е големия рев
  • 19 Хайде стига

    42 6 Отговор
    Докога ще ни манипулирате и ще ревете за еврото??? Защо Унгария, Чехия, Румъния, Швеция не реват и нямат евро? А са много по- напред от нас! Но те мислят за народа и държавата, а тук едни крадльовци много искат да си обърнат големите кредити в евро и да ги изперат набързо. Това ,че народът ще страда, че ще плащаме дълговете на другите не е важно. И вместо 2 лв ще направят еврото 4! Тогава ни е бедна фантазията. Всички спестявания на хората ще изчезнат.
  • 20 Теле

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Токсик":

    В провинцията къде
  • 21 ха ааа

    7 28 Отговор
    Копейката той ще ходи в руzzия и там евро не му трябва.
  • 22 Антонио Бандера

    31 3 Отговор
    Попречи това, че българите не искат евро. Единственото, което има значение
  • 23 Наркомандо

    25 3 Отговор

    До коментар #14 от "Срамота":

    По-голяма глупост не бях чувал, а доста глупаци пропагандират еврото
  • 24 Без да разбирам

    7 9 Отговор

    До коментар #17 от "Супер!!!":

    от икономика само искам някой да ми обясни, как така при двойно по-висока инфлация от ЕС ще ни сменят лева 2 към 1. Факт е, че левът се е обезценил към еврото с 10, 15% спрямо миналата година.
    Значи ние сме си супер, защото при нарастващи заплати и пенсии започваме да получаваме повече пари в евро. Ако ударим 100% инфлация и вдигнат заплатите с 50%, ще ходим да пазаруваме в Гърция, че ще ни е доста по-евтино. Нещо не ми се връзват нещата.

    Коментиран от #30, #32, #33

  • 25 Акло Токсин

    10 27 Отговор

    До коментар #15 от "Токсик":

    Хайде малко да разсъждаваме ,
    1. България не е Швейцария това на всички е ясно,
    2. България е пред фалит ако има някакво производство то са външни фирми които докарват производство на "ишлеме" в момента в който решат , че не им изнася до тук и с фабриките.
    3. Образованието ни вече е на нула , няма го вече този мит евтина образована ръка.
    4. Продажни политици които влизат в политиката само за тяхна облага .
    5. Тенденцията е да се взимат все по големи и по големи заеми за да се закърпи бюджета и в един момент фалит на държавата .
    6. Лева ще се обезцени с или без Еврото.
    7. Необразованият народ се води само от страховете и за това в българският политически живот се редуват атака възраждане и още безкрай фалшиви партии .
    8. Важното е , че ще си имаме лев дори да е с много нули :-).


    Хайде с здраве , и не обвинявайте европейците за скакалците , да знаете че ще ги търсим тези скакалци но за жалост дори и скакалците ще напуснат България.
  • 26 Българин

    29 6 Отговор
    Навремето бяхме в СИВ и ползвахме преводна рубла. Не станахме задунайска губерния и си запазихме лева. СИВ се разпадна и сега сме в ЕС. Няма нужда да се връзваме към валутата на нещо, дето не е ясно дали ще го бъде още 10 години или не.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Г Л А С У В А Й Т Е❗

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":




    Покажете на ИЗБОРИТЕ на 02.04.2023г. дали искате да приемем еврото € през 2025г.








  • 29 полковник Килгор

    19 2 Отговор
    Харесвам джендърcкия плач рано сутрин!
  • 30 Стойчев

    15 1 Отговор

    До коментар #24 от "Без да разбирам":

    Имаме валутен борд. Курса е фиксиран и БНБ има задължението да изкупува и продава евро към лев по фиксиран курс 1.95583. Това е за да може политиците да нямат власт да печатат пари както Виденов печата и съсипа икономиката с хиперинфлация.

    Тоест каквато и да е инфлацията лева ще е винаги 1.95583. То е като да е покрит на 100% от злато, ама е покрит на 100% от евро. Преди да има евро бяхме вързани за Немската Марка.

    Коментиран от #38

  • 31 Само питам

    22 1 Отговор

    До коментар #27 от "2988":



    Като е така, защо не пуснаха доклада на БНБ по медиите и не го обсъдиха в Народното събрание, а го потулиха?






    Коментиран от #36

  • 32 Няма никаква

    23 1 Отговор

    До коментар #24 от "Без да разбирам":

    Гранция, мой човек!! Тези там, Урсулята даже може да кажат, че 1 наш лев е само 20 евро цента!!! И тогава всичките спестяваниястават само 1/5 от това което си имал до сега. Примерно, някой си успял да спести 10 000 лева в банката. След въвеждане на еврото, там ще има само 2000 евра.
    А със заплатата ? От примерно 1000 лева получаваш от утре само 200 евро при същите цени или даже при повишени? Прецакване е!!!

    Коментиран от #37

  • 33 Икономическия

    17 0 Отговор

    До коментар #24 от "Без да разбирам":

    Валутният борд е механизъм за контрол на курса на националната валута в сравнение с други валути. Той обикновено се използва от държави, които искат да поддържат стабилен обменен курс на своята валута в сравнение с другите валути.

    Когато държава въведе валутен борд, тя установява фиксиран курс на своята валута в сравнение с други валути. За да поддържа този фиксиран курс, централната банка на държавата може да продава или купува своята валута на международния валутен пазар. Например, ако цената на националната валута на дадена държава надхвърли фиксирания курс, централната банка може да продаде националната валута и да купи други валути, за да намали цената на националната валута. Ако цената на националната валута падне под фиксирания курс, централната банка може да купи националната валута и да продаде други валути, за да повиши цената на националната валута.

    Целта на валутния борд е да предотврати прекомерни колебания във валутните курсове, които могат да предизвикат нежелани ефекти в икономиката на държавата, като например инфлация или неравновесие на платежния баланс.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Коментар

    18 1 Отговор
    Щом от ДВ цвърчат, значи сме на прав път
  • 36 Отговор!

    22 3 Отговор

    До коментар #31 от "Само питам":

    Понеже има даже платени хора у нас, които да прокарат да се съгласим да приемем еврото!
    А докладът на БНБ показва, че нямаме никаква полза от това. А вредите от въвеждането на еврото са много и даже необратими. Примерно, губим си завинаги суверенитета!!! Когато тези там във Франкфурт кажат, че въвеждат цифровия концлагер, нас няма повече никой да ни пита, искаме или не!!
    Вече те ще определят всичко за нас...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 До тук добре,

    12 3 Отговор

    До коментар #30 от "Стойчев":

    но пак не разбирам, как така ще ни ги сменят в курс 2 към 1. Дали пък левът не е надценен и няма да ни освободят от борд месеци преди приемане на еврото и той да си дойде на мястото. Левът се е обезценил спрямо еврото с 10-15%.

    Коментиран от #43

  • 39 СмуртЗаВсички

    14 0 Отговор
    Които предават националните интереси. ШвабскитеЗелки да горят! КозякЛакеите от ФейктиБг да се бесят по дърветата!!!
  • 40 СмъртЗаВсички

    13 0 Отговор
    Които предават националните интереси. ШвабскитеЗелки да горят! КозякЛакеите от ФейктиБг да се бесят по дърветата!!! Нългария мад всичко!
  • 41 Българин

    20 1 Отговор

    До коментар #27 от "2988":

    Тая мантра не е вярна. Бордът не значи, че сме унищожили лева, а че сме го вързали за някаква валута. Първоначално беше дойче марката, после стана еврото. Утре може да е долара, юана, рупията, биткоина, златото, платината, петрола или кошница от валути и стоки. При силна икономика можем и без борд с плаващ курс.
    При приемане на еврото първо пада борда. Минаваме на плаващ курс за някакъв период. С нашата неовладяна инфлация се пита при въвеждането на еврото колко лева ще струва 1 евро? 3, 5, 10?

    Коментиран от #45, #71

  • 42 СТЕФАН

    13 0 Отговор
    Присъствието на България в "чакалнята на еврото" е парадокс, сътворен от една мутра и неговите слуги. Самият факт, че България се готви да влезе в еврозоната срина доверието към еврото и може да доведе до катастрофа, за каквато Путин може само да си мечтае.
  • 43 Стойчев

    1 16 Отговор

    До коментар #38 от "До тук добре,":

    Ами много лесно. Просто имаш 1000лв в сметка та и на 1ви сутринта вече имаш 511,29 евро. Цените по магазините цяла година ще бъдат изписвани в лева и евро едновременно след това. Тоест отиваш в магазина с еврото и гледаш един хляб 1 евро (1.95 лева) или гледаш 1 бира (1,40лв = 0,71 евро цента).
    И така. Много е просто.

    Коментиран от #47, #49, #59

  • 44 Сух

    14 1 Отговор
    Не на еврото!
  • 45 Икономическия

    3 12 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    Пълни глупости говориш. От 2 години сме в тоя период на "плаващ курс". Ако България реши от 1ви януари 1 евро е равно 1.95583 лева и това е. Няма такива плаващи 6 месеца 1 година...

    Коментиран от #46

  • 46 Българин

    10 2 Отговор

    До коментар #45 от "Икономическия":

    Кое му е плаващото на курса? Заковани сме си към еврото и си стои валутният резерв на борда. Айде без манипулации.
  • 47 така и не можахте

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Стойчев":

    да ми обясните логиката, а може и да съм голям профан и да не мога да разбера. Все си мисля, че не е така просто.
  • 48 Развийш ли

    3 11 Отговор
    Който не ще евро да ходи на .......
  • 49 Мухаа,хаа! Стойчев

    15 1 Отговор

    До коментар #43 от "Стойчев":

    Абе ти каракуда ли си,или трезвомислещ човек? Щели да изписват цените в евро и лева? И кво от това? Ще " натиснат" по точно,ще се договорят с вериги, монополисти, да задържат топката.Нещо да си чул за свободен пазар? Чул си със сигурност.Е,как ще ме спреш примерно,ако сложа цена на хляб 1,2 евро? Или ня мляко 1,9 евро дори 2 евро! Няма такъв правен инструмент ,който да ме ограничава.Пък нека ти изписват цените в,евро,лева,дори към долара.Важно е ,че аз посочвам цената.А това с двойното изписване е максимум -6-8 месеца.Докато не приберат всеки лев от обръщение в мрежата.След това само в евро.Но заплатата ти,няма да стане дубъл на днешната.
  • 50 БеГемот

    5 14 Отговор
    Хубаво лев та лев ама дайте да махнем и валутния борд ...щото сега това не е лев а евро дето му викат лев ...ние нямаме самостоятелна валутна политика...да махнем борда и тогава ще ви видя с тоя лев докъде ще го докарате...

    Коментиран от #55

  • 51 Русофоб

    2 16 Отговор
    Никой не иска путинофили в Европа!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 българин

    6 3 Отговор
    Каквото и да си говорим, политическата ни класа не иска да влезем в Еврозоната. Дали, защото ги е страх, че в клуба на богатите няма да могат да си правят каквото си искат или ги страх от бъдещето и ако нещата не тръгнат както трябва, народа ще ги съди.
  • 54 задръстеняци

    2 18 Отговор
    Тъпи русороби Кой ви пита искате или не искате еврото До година две и сме го приели

    Коментиран от #58, #63, #65

  • 55 Борда

    14 2 Отговор

    До коментар #50 от "БеГемот":

    Беше въведен, за да се спре високата инфлация в България. Ако нашия лев е "твърдо" свързан с такава "някога стабилна" ДМ (германска марка), то и нашата инфлация вътре левовата ще спре и ще се изравни с тази на страната , към която сме се "привързали" - Германия. А също и определен капитал гарантира борда и ние нямаме право да "печатим" излишно количество наши левове. Това емитиране винаги се съобразява със състоянието на нашата икономика.
    Но, на практика виждаме сега, че нашата инфлация е по-висока отколкото в Германия! Инфлацията силно зависи не само от наличните в оборот пари, но и от психологията на нашите пазари. Примерно, един хляб може да стане и 20 лева и е ясно, че търсенето му ще си остане сравнително стабилно. В този случай хората ще се отказват от нещо друго, но ще приемат, вилю или неволю тази цена. Ако има много търговци, които искат да ограбят, колкото се може повече своите клиенти, то те ще "надуват" цените още и още...
    И така спиралата се завърта. Всеки започва да "качва" неговата стока, хората започват да искат по-високи заплати и така един лева се обезценява все повече и повече... Дано не попаднем в такава спирала на хиперинфлация!! Бордът все още упражнява някаква "спирачка", но без него??? Ще се развихри още по-голяма инфлация!

    Коментиран от #57

  • 56 Коментар

    18 1 Отговор
    Нормален човек след статия на Дойче веле на бегом се изнася в 00.
    А Факти се ГОРДЕЕ че обслужва sataninska медия.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Въпрос

    10 1 Отговор

    До коментар #54 от "задръстеняци":

    А тогава дали ще съществува ЕС?
    Смехурко?
  • 59 ГОСТ

    11 2 Отговор

    До коментар #43 от "Стойчев":

    Абе недей се прави на разбиращ,за да влезе еврото ,борда трябва да падне и веднага курса става "плаващ" .Сега е фиксиран точно заради борда.И за да конвертираш лева към еврото,трябва борда да не е действащ.И не само заради курса.Аман от форумни икономисти.

    Коментиран от #69

  • 60 Пич

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "2988":

    Не се хаби да обясняваш какво трябва да стане и е най добре за България , то е Ок да се хабиш ако от другата страна има някакъв разум а то е една безкрайна дупка :-)

    Коментиран от #61

  • 61 най-лесно е да се говори

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "Пич":

    без да се обосновеш. Това не е конструктивен разговор. Просто твърдиш нещо, тропаш с крак и казваш "Така е", ама защо е така няма значение.
  • 62 е копел

    10 2 Отговор
    какъв е извода-да изберем костадинов за премиер и да не се оставяме от брюксел да ни водят за носа като слепи кучета
  • 63 Леферов

    13 3 Отговор

    До коментар #54 от "задръстеняци":

    Засега бедата ни се размина, а докато влезем я хамилата, я хаммиларя, демек може да ги няма и ЕС и еврото.

    Коментиран от #70

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Да не си сред живите

    6 0 Отговор

    До коментар #54 от "задръстеняци":

    Да го видиш.
  • 66 Бацо Гацов

    4 10 Отговор
    Прост народ бе..много прост. Сега хората на кРадев ще вдигнат валутния борд, ще окрадат едни 70млрд лева и после народа ще издуха супата много яко...Благодарете на Копейкин, когато дойде време да сменята левчетата за евро, ще е по курс 3000 за евро..не като сега - 2 за 1..прост народ бе, ма мноо прост..
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Наблюдател

    3 10 Отговор
    На кого му трябват съветски мекерета в управлението? Последните 2 години путиновите памперси развиха креслива, шумна и добре подплатена с пари кампания и сега всички и берем плодовете. Ама с този народец - толкова
  • 69 Да ти кажа

    1 9 Отговор

    До коментар #59 от "ГОСТ":

    Е,то тогава така ще изплувате, че хем ще плувате, хем ще ревете като сарански мечки. Щото курса за смяна може да е 20лева за евро..пък може да е и 3000лева за евро...мен не ме бърка, аз парите съм си ги обърнал една част в евро, друга -в $,,,и не ме бърка колко дебел ще е шпека дето ще изядеш ..от глупост
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 DW и Емилия Милчева!!

    9 1 Отговор
    Професионални Маниполатори!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 айде споко

    11 1 Отговор
    Никаква кола не се е обърнала!
    не сме на зор да влзиаме в ЕЗ!
    Вие кажете какъв ще ни е келепира и не ни натяквайте какво да правим. Ние ще си помислим дали да влезем.
  • 75 Алооооооо

    10 4 Отговор
    ААААА НЕ ДА ПЛАЩАМЕ СЛЛИДАРНО ОГРОМНИТЕ БОРЧОВЕ НА ИТАЛИЯ ИСПАНИЯ ПОРТУГАЛИЯ И ГЪРЦИЯ ТЕ ТАЯ НЯМА ДА Я
    БЪДЕ КАТО ВЛЕЗЕ ДАНИЯ В ЕВРОЗОНАТА БАРАБАР С НОРВЕГИЯ И НИЕ ЩЕ ВЛЕЗЕМ ЗНАЧИ ЗА ШЕНГЕН НЕ МОЖЕ А ДА НИ ОСКУБЯТ С 50 МИЛИАРДА ЗА ХАРЧЕНЕТО НА КОЙТО НЯМА ДА ИМАМЕ ПОЧТИ НИКАКЪВ ГЛАС МОЖЕ. ТАКА ЧЕ ЗА СЕГА ПЕЧЕЛИМ МАЧА

    Коментиран от #78, #83

  • 76 Хахахаха..сладур

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от ""Горките" чехи , поляци и унгарци":

    З а чехи и поляци не се тревожи, имат много добри икономики и стабилна валута..колкото до Унгария..я виж какво става с форинта последните 1-2 години и защо Орбан се праи на мъж, а виси и чака на подаяния от ЕС И ЕБ...А ти не си в състояние дори да се изхраниш..
  • 77 СППКО

    3 5 Отговор

    До коментар #70 от "Хахахаха..сладур":

    КОЙ В БГ СИ ДЪРЖИ ПАРИТЕ В ЛЕВОВЕ Я ДА ЧУЯ Е ТЕ ЗА ТОВА БОРДА НЯМА ДА ПАДНЕ ЩОТ НЯМА ДАЛАВЕРА А ЛЕВА Е ПОДЦЕНЕН ВИЖ ЗАДЛЪЖНЯЛОСТА БА БГ И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКАТА ТАКАВА А В ЕВРОЗОНАТА ЩЕ ВЛЕЗЕМ КАТО НАПРАВИМ БОРЧОВЕ ПРОПОРЦИОНАЛНО КОЛКОТО ИТАЛИЯ
  • 78 Да ти кажа

    3 6 Отговор

    До коментар #75 от "Алооооооо":

    Нищо, абсолютно нищо не си спечелил...само се моля дано вдигнат борда и да не можете със месечната заплата пачка кибрит да си купите..тогава ще разбереш за какво говорим. Щото помня времето, когато на ден доларът скачаше с по 50-100% и в ченджбюрата събираха пачки левове в щайги без да ги броят даже..

    Коментиран от #84

  • 79 Информатор

    7 1 Отговор
    При прочит на коментарите става ясно, че всичките източници са от миналото и са ненадежни. С новата цифрова валута дали ще я кръстят в САЩ долар в Германия евро или в Русия рубла стойността ще се определя по съвсем различна формула като ще се контролира и анализира всичко preprod тръгва от 20.03.23г . а оф. старт е 01.04.2023! За по любознателните могат да потърсят "blockchain","doconomy calculator","CBDC" и т.н. Истината е, че това е края на това вие да си пишете CV- то и модула с "човешките права" се преминава на модел от миналото ВИ "планова икономика" и повярвайте участват рамо до рамо всички!

    Коментиран от #81

  • 80 123

    9 3 Отговор
    Ама чакайте малко, кой е казал:
    1. Че трябва да приемаме сега еврото?
    2. Че искаме да го приемаме!
    Айде по-полека! Сорснията я боли яко, направо през час статии на тая тема. НООООО. НИЕ НЕ ЩЕМ ЕВРО КАПАН.

    Коментиран от #85

  • 81 Да, 20 март е черна дата

    8 2 Отговор

    До коментар #79 от "Информатор":

    За "двмокрациятя", не че някога е имало истинска. Тази валута на централната банка е огромна тесла. И се надявам, да НЕ я приемем в България?
    Но, кой знае? Ще.има известно време тест и нашите боклуци ще я приемат.
    Най-добрия вариант е, изобщо да не я приемаме. Но тогава трябва и от ЕС да излезем и да си организираме съвсем отделно и независимо общество? Едва ли "нашите" продажници биха се съгласили? Те и майките си ще продадат..
    Но едно е ясно! Страните, които приемат тези "цифрови пари" завинаги отиват в световния концлагер!! От там няма измъкване...

    Коментиран от #88

  • 82 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор
    Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Алооооооо

    7 1 Отговор

    До коментар #78 от "Да ти кажа":

    АБЕ ТИ НАРЕД ЛИ СИ ЩОТ НЯМА ДА СТАНЕ НА ТВОЙТА АДЕ ВСИЧКИ ДА МРАТ ЗА ТОВА ЛИ СЕ МОЛИШ АМИ МОЛИ СЕ АМА ЧЕ ЗОМБИРАН ЖЪЛТОПАВЕТНИК
  • 85 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 6 Отговор

    До коментар #80 от "123":

    Левът в момента е като "Троянско конче" за българската икономика. Колкото по-бързо се освободим от левчетата, толкова по-добре за обикновените хората и толкова по-зле за нашите и чужди мафиоти олигарси.
    Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
    Ще изчезнат и различните такси и комисионни при обмяна на левове в евро и обратното. На "Ченч-бюрата" и мошенниците "магураджии" ще им секне далаверата. Накратко, ползите от въвеждането на еврото са много.
  • 86 по делата

    4 6 Отговор
    Кирчо и Асен са агенти на Масква и затова направиха всичко за да съботират приемането ни в Шенген и Еврозоната. Останалото са димки за да ни държат в заблуждение.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #81 от "Да, 20 март е черна дата":

    Безспорно е хубаво България да си има национална валута, но проблемът е, че левът е неизлечимо болен, по точно финансовата ни система. Най-пресният пример е фалита на КТБ, СЪЩАТА ГОДИНА банката беше наградена като финансовата институция с най-добро корпоративно управление. Е-е-е???
  • 89 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    1 0 Отговор
    Абе балахурници , причината е същата като тази , че не бяхме едни от първите в ЕС.КГБ Руски и български ДС олигарси грабят бюджета , еврофондовете и фалират банки.Царят е гол!