Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Февруари, 2023 06:00 5 908 69

Украйна не е Корея

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • украинци-
  • корея-
  • виталий портников

Конфликтът между Русия и Украйна е съвсем различна история

Украйна не е Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Виталий Портников: Украйна не е Корея. И не е "две Кореи"

Самият спор, че изходът от войната в Украйна може да бъде някакъв вид „корейски вариант“, разделянето на страната по нейния собствен „38-ми паралел“, изглежда отразява липсата на разбиране от страна на участниците в тази дискусия – дори ако сред тях са такива високопоставени пропагандисти като Дмитрий Медведев – самата същност на случващото се в руско-украинската война.

След Втората световна война статутът на Корея като самостоятелна и независима държава е признат от почти всички сили, дори и тези, които наскоро са претендирали за територията на тази страна и влияние върху нея. Времената на забрани на корейския език и култура, презрение към корейския народ и неговата цивилизация отминаха. Самото признаване на Корея и корейците е един от важните, макар и не много исторически забележими за нас резултати от Втората световна война, истински триумф на справедливостта.

Съюзниците в антихитлеристката коалиция обаче имаха различни идеи за това какво ще стане новата Корея. Сталинисткият Съветски съюз — към който скоро се присъедини Китай, където в гражданската война бяха победили комунистите на Мао Цзедун — се стреми да създаде комунистическа Корея. И Западът, преди всичко Съединените щати, вярваше, че корейският народ има право на собствена демократична държава. Ето защо, след превземането на южната част на страната от комунистическия режим на Ким Ир Сен, Съветът за сигурност на ООН (тогава бойкотиран от СССР, а мястото на Китай в него беше заето от представители на Република Китай в Тайван) изпрати мироопазващи сили на Корейския полуостров, за да противодейства на окупацията. Но в същото време - повтарям - никой не постави под въпрос правото на съществуване на корейската държава.

Сигурен съм, че конфликтът между Русия и Украйна е съвсем различна история. Изглежда, че Украйна за Русия е Корея не след, а преди Втората световна война. Руското ръководство отрича правото на съществуване на украинската държава, говори с пренебрежение за украинския народ и език, изисква украинците да използват не своя език, а езика на съседна Русия. Тоест, прави всичко, което окупаторите са правили на Корейския полуостров преди Втората световна война и през годините на войната.

Ако Кремъл искаше появата на „втора Украйна“, за която наскоро Виктор Медведчук писа в „Известия“, такава „втора Украйна“ щеше да се появи още през 2014 г. в Крим. Нямаше да има нужда лишеният от длъжността президент на Украйна Виктор Янукович да бяга в Ростов, той можеше да състави алтернативно правителство в Симферопол. Дори и да не е в Симферопол, то в Донецк със сигурност. Ето ви "двете Кореи", демократична и проруска, ето ви и нов Ким Ир Сен.

Но нищо подобно не се случи. Нито през 2014 г., нито през 2022 г. Всеки път територии, които биха могли да станат „база“ за „втора Украйна“, не просто бяха окупирани, а анексирани. И съжалявам, това е напълно логично. Защо му е на Путин „втора Украйна“, ако не вярва в съществуването на първата? Ако е готов да наруши международното право, за да анексира украинския Крим, така че децата в Мелитопол или Бердянск да учат на чужд език и да четат книги за живота на някой друг, за да лиши цял един народ от собствената му идентичност. Че какво ново има в това? Хитлер беше готов да приеме декоративната френска "държавност" със столица във Виши, но превърна Чехия или Полша в колонии на Райха без право на идентичност и просто искаше да изтрие евреите от лицето на земята. Владимир Путин също отрича правото на идентичност на украинците, а в Крим нивелира самата същност на суверенитета, свързана с правата на кримските татари.

Затова съм сигурен, че "две Кореи" няма да има. Това може да бъде или поражението на агресора и тържеството на международното право, или продължаване на окупацията на украинските земи от Русия - и в окупираните територии, според мен, украинската идентичност все така ще бъде отричана, потискана и унищожавана.

Владимир Путин просто не оставя избор на украинците и цивилизования свят: неговият успех е заплаха за човечеството.

Източник: krymr com

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    107 32 Отговор
    Каква глупава статия от пропаганден сайт, незнайно какъв. Да правиш паралел на Украйна с Виши си е невежество. Жителите на Крим, Донецк и Луганск не се смятат за украинци. Не искат да им се налага измислен украински език. Имат си култура и идентичност. Трябва да се приемат реалностите, а не да се пролива излишно кръв.

    Коментиран от #11

  • 2 БФ или ненормалните фашаги от Укрия

    80 19 Отговор
    БФ краварските слуги са тук с нова порция лъжи, за измислените им наркоманаки фантазии! Не ни интересувате нагли мързеливи Урки, безплатно почиващи в България, разкарайте се, да ви няма!

    Коментиран от #26

  • 3 Урюрвкос

    31 31 Отговор
    ами украйните са две едната австро-унгарска а другата руска. Едната католическа другата православна. Какво има толкова сложно за разбиране. Украинския език обединява тези две създания защото е част от източнославянското семейство езици. Какво толкова сложно за разбиране.

    Коментиран от #9, #32

  • 4 Гръч

    64 11 Отговор
    И Русия не е Ирак
  • 5 Наивник на средна възраст

    66 13 Отговор
    Е то и къдет воюват щатите е се за демокрация и свобода,не за бизнес интереси.Колко години се избиват безнаказано хора самоопределящи се като руснаци?За зверствата над тях - ни дума,ни вопъл,ни стон,Дали някой вярва,че не е имало такива.Пошлост и пародия с любезното съдействие на медиите,сигурно и безкористно Не оправдавам ничия загуба на човешки живот,тя е абсурдна.Лорд Кришна е казал - да употребиш насилие е грях,но,,,да употребиш насилие за да спасиш живот е справедливост. А иначе - колкото повече войни далече от Америка,толкова по-добре.Да не забравяме - всичко е бизнес интереси.Че можем да ги скрием зад фалшиви лозунги,фалшиви поводи,ми доказали сме се,нали борци за световна демокрация от USA.
  • 6 Урюрвкос

    56 15 Отговор
    украинския език е продукт създаден изкуствено за да подчертае самостоятелната и независима украинска народност. Първо се създава секта кирило-методиевска тайна дружина и към нея лингвистически кръжоци които са правили специално изменения в руския език. Кураторите и финансовите донори на тези процеси са били поляци. Поляците почти на 65-70% разбират какво говори украинеца докато руснаците 30-40%.

    Коментиран от #30, #39

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гориил

    51 16 Отговор
    За разлика от Корея, Русия ще изстиска сока от Европа. Тази ще бъде загуба и поражение за тези, които гледат на света през екрана на телефона.

    Коментиран от #16

  • 9 РЕАЛИСТ

    68 12 Отговор

    До коментар #3 от "Урюрвкос":

    Какъв ще украински език ги обединява, бе. Доскоро дори политиците в Украйна не можеха да го говорят и се наложи да го учат. Да не говорим за източните части, които дори не искат да знаят , че съществува. Украински език има, колкото има и македонски. СССР искаше някаква идентичност на републиките и понеже след войната полските територии около Лвов бяха дадени на Украйна , трябваше да си имат някакъв бе език, смесица между руски и полски. Така ли стана и с Македония. Смес между български и сръбски, и ето ти македонски език. Руски учен Бородин им плесна на масата документи, как е създаден украински език.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 А КАК БЕШЕ

    18 12 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    Преди 2014 г в Донбас и Крим.....

    Коментиран от #12

  • 12 РЕАЛИСТ

    61 10 Отговор

    До коментар #11 от "А КАК БЕШЕ":

    Хайде отговори, как беше. Говореше се на руски и с всеки ден с който им налагаха някакви украински на глупости, хората псуваха и чакаха деня, в който дядо Иван ще ги освободи, както ние чакахме 500 години.

    Коментиран от #23, #31

  • 13 Македонската нация

    20 33 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Е рожба на Сталин и Димитров! Путин лично засегна темата с Азбуката, братята Кирил и Методи и македонския език, и неговото изказване едва ли ще ти хареса, защото не съвпада с твоето виждане за македонския език! Хайде да се образовате вече и да се отърсите от този русоробски ентусиазъм!

    Коментиран от #14

  • 14 РЕАЛИСТ

    45 10 Отговор

    До коментар #13 от "Македонската нация":

    Хайде пак интерпретации. Путин каза, че кирилицата е създадена по македонски земи. Кое не е вярно. Климент ОХРИДСКИ е от Охрид, днешна Македония.

    Коментиран от #17, #65

  • 15 Първобитния

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Едно е прав":

    Хора като теб, които много мразят също не са нужни.
  • 16 Първобитния

    7 10 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    Ще изстиска един сок за който не е удобно да се говори.
  • 17 Гориил

    30 6 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    По-голямата част от руснаците са готови да дадат приоритет на България.

    Коментиран от #60

  • 18 Започнах да чета статиите наобратно,

    44 4 Отговор
    първо чета кой е автора или източника, и след това око е нужно чета и написаното. Та и тази статия, като прочетох, че е от Бесарабски фронт, не виждам смисъл да се чете!? Винаги на бялото казват черно, Русия искала да смени украинският език с руски!? В тези области руският си е от древността, по скоро бандеровците искаха да унищожат руският език и затова пламна войната. А дали Украйна ще стане "Корея", да това ще бъде развоят, или две Украйни, или една-но руска.

    Коментиран от #22, #38

  • 19 банго васил

    38 5 Отговор
    Никой не се интересуваше от Украйна докато не показаха отново прокарването на фашистките идеи и героинизирането на Степан Бандера , всъщност всичко това беше с помощта на САЩ (Мосанто , сина на Байдън ) помните оная от Майдана с курабийките . Даже руснаците много ги търпяха от 2014 до 2022 г . Украйна е по добре да прекрати съществуването си и да бъде поделена между тия държави от които са отцепени територии за да бъде създадена . Просто в какъвто и вид да продължи да съществува , ситуацията ще е същата и деленето между тия народи ще продължи да съществува . Така е било и така ще бъде да не говорим че е най корумпираната страна в света и в това няма нищо случайно
  • 20 до 2020 съм бил там поне 20 пъти

    32 1 Отговор
    Искам да попитам автора според него на какъв език предимно се говори в Киев ? Тук не говорим за Одеса или Донецк и Луганск а за столицата ......

    Коментиран от #24

  • 21 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    9 37 Отговор
    Рашистите никога няма да победят в Украйна
  • 22 Географски

    24 6 Отговор

    До коментар #18 от "Започнах да чета статиите наобратно,":

    погледнато няма как да стане това с две Украйни. Тази под западен диктат винаги ще е плацдарм за натовско-краварски оръжия. Това няма да бъде допуснато. Трябва да се слуша този който го казва това, а именно В В П.

    Коментиран от #37

  • 23 Хахахаха

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Не лъжи. Руския се говореше и тогава и сега.

    Коментиран от #27

  • 24 Запознат

    27 1 Отговор

    До коментар #20 от "до 2020 съм бил там поне 20 пъти":

    Аз пък работя постоянно с украинци, единия е от Виница, двама са от Киев и един от Лвов - само този от Лвов знае долу горе измисления украински език но използва много повече руски думи когато говори - другите си говорят на чист руски и разбират но не пълно украинския.
  • 25 нннн

    31 2 Отговор
    Ха сега, де! В Донбас и Крим децата учели чужд език? Всеки, който е ходил там, знае, че се приказва почти само руски. аФторът лъже яко...
  • 26 555555

    12 7 Отговор

    До коментар #2 от "БФ или ненормалните фашаги от Укрия":

    Кой си ти че да гониш от България-що не отиваш да се биеш за родината си,Ами се криеш край Варна и тролиш заучени опорки.
  • 27 Украинец

    23 5 Отговор

    До коментар #23 от "Хахахаха":

    Ами те повечето "украинци" не знаят "украинския език" а знаят само руски - на какъв език да си говорят според теб. 40% пък са чисти руснаци, 40% са смесени бракове но хунтата в Киев им налага измислен език - всички медии задължително са на него.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Русофоб

    6 15 Отговор
    Този на снимката е типичен руски дегенерат.

    Коментиран от #35

  • 30 555555

    10 34 Отговор

    До коментар #6 от "Урюрвкос":

    Руски език няма.Руснаците са твърде елементарен народ,за да имат собствен език.В Русия се говори на старобългарски.

    Коментиран от #34, #46

  • 31 555555

    6 17 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Да бе затова Украинците избиват дядо Ивановците като кучета на собствената си територия.
  • 32 дай да разберем

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Урюрвкос":

    Та коя украйна викаш е Австро Унгарска ? И къде е Австро Унгария сега ?
  • 33 ами

    8 6 Отговор
    да живее свободата на словото и единствените истински медии на света - украинските
  • 34 много си пр"ост

    10 4 Отговор

    До коментар #30 от "555555":

    И кога Руснаците научиха старобългарски ?

    Коментиран от #40

  • 35 ами

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Русофоб":

    би трябвало да е славен украински герой
  • 36 Кресна

    26 3 Отговор
    Русия никога не е искала две Украйни ие против този план на запад защото при този план запада ще вкарва оръжия и след време ще продължи този конфликт.Украйна изпусна шанса си при първите преговори ,сега плана на Русия е цяла Украйна с проруско правителство,но се боя че запада не е съгласен и ще вкара Полша във войната и тогава Русия ще бъде принудена да прекрои на ново всички европейски граници.Съжалявам за Украйна ,Полша и народа на Европа ,но историята е за това,да се учи.

    Коментиран от #42

  • 37 Този вариант се прокрадва от Запада,

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "Географски":

    Западна Украйна да са под опеката на Полша(като представител на НАТО), а източната част да са към Русия. Това е най разумният вариант засега. Взаимодейсвията ще бъдат като в Кореите, но в Украйна ще има допълнителни споразумения, а именно там да няма военни бази нито на НАТО, нито на Русия. Украйна ще остане буферна зона между Запада и Русия. Друг вариант няма, остава ТСВ и край на света!?

    Коментиран от #51, #66

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Яне Сандански

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "Урюрвкос":

    Украинския език е смесица от полски,руски,унгарски и румънски и резултата е -цигански но измислен защото не се разбират с циганите в Европа:)))
  • 40 555555

    5 6 Отговор

    До коментар #34 от "много си пр"ост":

    Ами затвори компютъра на който щракаш опорките и ,прочети някоя книга та белким ти просветне нещо.
  • 41 Атлантическа наглост

    26 1 Отговор
    вижте къде е Корея - на Руската граница
    вижте къде е Украйна - на Руската граница

    И сащ на хиляди километри там решават какво да бъде, колко военщина и биолаборстории да разполагат !!?!?
  • 42 555555

    2 20 Отговор

    До коментар #36 от "Кресна":

    Ти сега остави тези глупости,и нека аз ти кажа какъв е плана на внедрения агентПутин.Планът е Русия да се докара до изтуштение и да загуби войната,след което ще се саморазпусне и ще даде свобода на съставляваштетия държави.Запиши си това на един лист и го чети всеки ден.

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Урко

    9 2 Отговор
    По-големи от Югославия и по-прости от македонците.
  • 44 56789

    13 1 Отговор

    До коментар #42 от "555555":

    Купи си един правописен речник на българския език и си го чети всеки ден.
  • 45 Смотльо,

    13 2 Отговор

    До коментар #42 от "555555":

    Намерил се на кого да пише ....срещу този човек с 300 да тичаш няма да го стигнеш.Абе не се излагайте така бе младо поколение и наблегнете над книгите ,че като те гледам как пишеш бих те попитал да ли си минал трето отделение .
  • 46 Смотльо,

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "555555":

    Ти въобще ходил ли си на училище ?
  • 47 Васил

    2 15 Отговор
    Русия е хибрид между Африка и Северна Корея.
  • 48 И правилно

    14 2 Отговор
    Не е Корея и трябва скоро цяла да се върне в РФ... а зеленчука и бандери в Сибир!!!

    Коментиран от #53

  • 49 Евроатлантик

    19 3 Отговор
    Вие сте разделени още от разпадането на СССР и първата Оранжева революция през 2002. Разломът непрекъснато се увеличава. Украйна спря тока и водата на Крим, от 2014 стреля по Донбас. Кой плащаше заплати и пенсии на хората там - Киев ли?
    Ако вместо либерал като Путин начело на РФ беше някой от техните ястреби, Украйна щеше да е наказана още 2014 за поразиите си. Путин реши да решава конфликта по дипломатически път и се надяваше, че Минските споразумения ще се спазват. А вместо това накрая беше принуден да започне война срещу вече въоръжен и индоктриниран противник.
  • 50 12783

    2 9 Отговор
    ЕТО ТОЗИ ЧОВЕК ОТ СНИМКАТА КАЗВА ВСИЧКО БЛАГОРОДСТВО ДОБЛЕСТ СЪСТРАДАНИЕ ГОТОВНОСТ ДА ПРИЕМЕ БЕЖАНЦИ ОТ БРАТСКИТЕ НА РУСИЯ НАРОДИ И ДА ГИ ИНТЕГРИРА С НЕГОВИТЕ ДАНЪЦИ СЪНУВАЙТЕ ГО РУСОФИЛИ
  • 51 запада

    8 2 Отговор

    До коментар #37 от "Този вариант се прокрадва от Запада,":

    може и да иска,ама Русия ще даде ли да и сложат к@р капан?
  • 52 Доброзорно

    11 1 Отговор
    Кореите са две държави но един етнос ,а Окрайна е една държава уж с 10 етноса събрани доброзорно .
  • 53 ами

    7 1 Отговор

    До коментар #48 от "И правилно":

    по добре в полша там уважават бандера
  • 54 Исторически факти

    9 2 Отговор
    Правилно! Нито има две кореи,нито има една Украйна,още повече, че Украйна е изкуствено създадена! Знаем как и защо.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Форд

    8 2 Отговор
    Въобще не трябваше да има Украйна.
  • 60 Реалиста,

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Гориил":

    живее в някаква паралелна негова си реалност.Путин не е извадка на руснаците и православието,а напротив!
  • 61 Корея

    8 2 Отговор
    Окраина не е Корея, но ще стане. Даже не на две, ами на четири Кореи. И так надо!
  • 62 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Разделение ли,може би,но при условията на Русия.Западът напоследък обмисля и този вариант,защото колкото и да се запъват,с течение на времето Русия постига все повече и ще иска още повече.Като превземат Украйна,тогава коя страна ще заложат на устата на топа?Полша и Румъния,Прибалтика,Молдавия и България?Стигне ли се дотам,значи са изтървали изцяло положението,руснаците ще се амбицират да влязат в Берлин и Париж.Не казвам ,че е лошо за България,но много хора ще загинат.Ако американците се усетят и започнат преговори за разделение на Украйна,ще си минимизират щетите и ще си запазят контрола над Европа.Русия при това положение ще иска половин Украйна и демаркационна зона по средата,широка не по-малко от 50 км.Не като в Корея с погранична река,примерно Днепър,руснаците няма да се съгласят.

    Коментиран от #68

  • 63 Украинка

    0 0 Отговор
    Хора, това е бесарабски фронт. Точка
  • 64 ааааааааа

    1 1 Отговор
    Присъствието на Русия във всяка държава води до нисък стандарт,корупция и престъпност.Видяхме две Германии и Корея.Където минат трева не никне.Лавров правилно се насочи предходната седмица към Африка,ама и те ще се усетят.
  • 65 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    Солун е част от областа Македония.
  • 66 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Този вариант се прокрадва от Запада,":

    Това значи по-широка границата между Русия и НАТО,а Моска каза:Нито крачка повече на изток.Най-добрия вариант е Украйна да се демилитаризира,да обяви неутралитет записан в Конституцията и.След това Руската армия да се изтегли от границите преди 24.2.2022г.Да се подпише споразумение между Русия и НАТО заверено от ОС на ООН,задължаващо Русия и НАТО да не разполагат свои военни части в Украйна.И под контрола на ОНН да се гарантират правата на малциствата в Украйна.А за сигурноста на Украйна пряко трябва да отговаря международен контингент сините каски,а нападение срещу тях е война срещу целия свят.При тези условия Русия може и да склони да се изтегли дори и от Крим,ако види че нещата вървят добре.Другия вариант,който смятам,че не е добър за никой е война,заплашваща да ескалира все повече и повече.

    Коментиран от #67

  • 67 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Анонимен":

    Приятелю най - добрия вариант е демилитаризирането на Русия изтеглянето на руските войски до границите от 1991 година (Крим не е първата украинска територия окупирана от Русия както може би си мислиш). Създаване на демилитаризирана зона на поне 200 км от всички граници в която да не се допускат руски войски. И предаване на Путин и останалите военнопрестъпници на международен трибунал където да бъдат съдени за престъпленията си. Докато това не стане конфликта ще ескалира и ще има нови участници, все повече в руските медии се говори за нахлуване в Казахстан (да припомним Казахстан е съюзник на Русия в ОДКПБ), Азърбайджан и т.н.
  • 68 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #62 от "Матей преображенски":

    Приятелю по плана на Путин Украйна трябваше да е превзета още преди 1 март 2022 година сега наближава 1 март 2023-та положението на руската армия е трагично само убитите руски войници са 120 000 от 40% от територията на Украйна през пролетта на 22-ра в момента под руска окупация е 15%. НАТО дори не участва в конфликта, а помощта която дадат на Украйна е в смешни размери просто си чистят складовете от старо негодно оръжие и то на порции (не че дори това старо оръжие не превъзхожда руското в пъти). Как очакваш лошо въоръжената със архаично съветско оръжие не мотивирана и с абсолютно бездарно командване руска армия да воюва с НАТО след като не може да се справи дори с украинската армия?
  • 69 ооох

    2 0 Отговор
    Дано Русия победи. Две трети от населението в Украйна не знае диалекта от западната част, говори само руски. Това е родният му език.