Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 10:01 1 823 20

В Германия: защо няма достатъчно гробни места за мюсюлмани

  • мюсюлмани-
  • ислям-
  • религия-
  • германия-
  • гробно място-
  • погребение

Затова много мюсюлмани погребват мъртвите си роднини в съседни страни

В Германия: защо няма достатъчно гробни места за мюсюлмани - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Желанието на семействата, но и на починалите да бъдат погребани тук, расте", казва 50-годишният Самир Буайса. Думите му потвърждават една тенденция: все повече и повече мюсюлмански емигранти искат да бъдат погребани в Германия. Тя не е от вчера, но дълго време просто не е правено нищо.

Буайса е пристигнал със семейството си от Мароко, когато е бил само на 2 години и оттогава живее във Вупертал. Председател е на дружеството "Мюсюлмански гробища Вупертал", поставило си за цел да създаде в Германия първото гробище само за мюсюлмани. "Започнахме във Вупертал през 2008 година", казва той пред ДВ. Още тогава е било ясно, че Германия има нужда от мюсюлмански гробища.

За тях Германия е станала родина

Каузата на Буайса е важна. Факт е, че вече над 60 години след идването на първите гастарбайтери в Германия, много от които остават завинаги в страната със своите религиозни или културни традиции, мюсюлманите нямат достатъчно възможности подобаващо да погребват своите мъртви в новата им родина.

Причините за това са много. Държавата така и не обърна внимание на този въпрос, а много провинции и общини не предприеха почти нищо в правната област. Например да се промени стриктното изискване мъртвите да бъдат погребвани в ковчези, защото както еврейската, така и мюсюлманската традиция повеляват хората да бъдат погребвани само увити в саван. Засега само в провинциите Саксония и Саксония Анхалт се предвиждат съответните законодателни промени, но те още са в процес на обсъждане. Оттам нататък общините трябва да се заемат съд създаването на такива гробища, което също иска време.

Съществуващите сега места за мюсюлмани в някои гробища в Германия са на изчерпване и от години мюсюлманите от Германия биват погребвани в съседни държави.

В ковчег обратно към старата родина

В джамията "Сахатлък" в Берлин почти ежедневно мюсюлмани от турски произход се прощават със своите починали роднини. А пред джамията чакат автомобилите на погребалните агенции, които откарват ковчезите на летището, за да бъдат транспортирани до Турция.

Вечно спокойствие в старата родина. Това отговаря на желанието на по-ранните поколения мигранти да бъдат погребани там, където са родени. По-младите поколения обаче все по-често искат да бъдат погребани в Германия и "това е добре, тъй като погребалната култура е огледало на обществото", както казва генералният секретар на Съюза на германските погребални агенти Щефан Нойзер пред ДВ. В организацията регистрират ръст на мюсюлманските погребения в Германия - най-малкото заради демографското развитие.

Достатъчно места обаче няма - нито в турското гробище в Берлин, което съществува от 1866 година и е най-старото мюсюлманско гробище в Германия, нито във Вупертал, поради което мюсюлманите погребват починалите си близки в съседни градове, например в Есен или Солинген.

"Има такава нужда"

Както пояснява Самир Буайса, за мюсюлманските гробове важи следното: първо погребението се извършва без ковчег в земята (респективно изгарянията и погребенията в урни са невъзможни), и второ - предоставеният веднъж гроб е с вечно право на ползване, т.е. който е погребан там веднъж, не може да бъде препогребван.

Буайса се опитва, заедно със съмишленици, да се справи с недостига на гробни места - още от 2008 година насам. "Има такава нужда", казва той. Много семейства вече искат да запазят своите мъртви при себе си, в новата си родина Германия. Поради това инициативата за създаването на мюсюлманско гробище във Вупертал се ползва с широко одобрение в градския съвет, а работата по проекта напредва.

Автор: Кристоф Щрак


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Живков

    29 3 Отговор
    Защото мястото ви е в Диарбекира!
  • 2 честен ционист

    28 1 Отговор
    По същата причина, по коята в София няма китайски гробища, но за сметка на това има над 500 китайски ресторанта.
  • 3 Сталин

    27 3 Отговор
    Ами как да има място , евреите наводниха Европа с талибани и вече замениха бялото население на Европа с тези хлебарки ,това е нов метод на геноцид ,като евреите предоставят ,къщи безплатно,бизнеси и държавни служби на тези паразити
  • 4 Теле

    4 7 Отговор
    Чтото са расисти
  • 5 Валери Жеков

    23 3 Отговор
    Някои хора сами се изолират с начин на обличане,традиции.поведение после се оплакват че държавата ги дискриминира. Защо избират да живеят в страна с различни традиции от техните? След като искаш обичаите и нравите в Германия да са като тези в Мароко, Авганистан или Сирия след време и социалните блага заради които си дошъл ще се променят.
  • 6 Бачо Киро

    22 2 Отговор
    Е нали било обидно да са в допир с неверниците? Даже се чудя дали пречистват всеки ден всичко в метрото по пътя зя работа, БМВто преди да седнат и тн ... Как да ги обречеш на вечни мъки като ги заровиш в християнска земя? Даже викам много късно поемат нататък...
  • 7 Мимчат

    19 2 Отговор
    Щот германиа коренно не е мисулманска страна. А де са християнските гробища в мисулманските страни?
  • 8 Им бе цилус

    17 2 Отговор
    Самир Буайса,прочети в тълковния речник значението на думата интеграция!Когато аз дойда в Мароко и претендирам за Православна църква,тогава ще говорим.За сега сте в Европа.Без покана,сами сте избрали да живеете на Християнска земя!

    Коментиран от #16

  • 9 никой не ги е молил

    15 1 Отговор
    да идват и следователно не могат да имат претенции и да се интегрират в германия както в мюсюлманските страни не могат християните да нареждат какво искат и не става дума за религии а когато е човек в чужд двор да се съобразява

    Коментиран от #12

  • 10 Щом Германия

    11 2 Отговор
    ви е станала родина, тогава ще ви лопата заедно с другите, иначе се брои за следсмъртна сегрегация. Ако не искате да ви погребват заедно с другите за 15.000 евра, може да ви кремират за 2 до 3000 евра и да ги съхраняват вашите роднини урните у дома...
  • 11 Полит Камикадзе

    9 0 Отговор
    Туй вече не е Германия, а Германистан. И зелето явно много се кефи. Друго ми е интересно. В държавите, където има предостатъчно мюслюмански гробища, зелето обикновено е забранено. Защо тогава зелето само работи за своята забрана в перспектива? Ами ето това са либералите, правят всичко възможно да унищожат съществуващия обществен ред. Като в много от случаите това означава и унищожение за самите тях. Или иначе казано, либералите са политически камикадзета

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Търновец

    5 2 Отговор
    В Израел е забранено на гроба на Християнин да се поставя кръст
  • 14 Да се дават

    4 1 Отговор
    телата в екарисажа и оттам на прасетата, дошли сте все пак в християнска държава. Искате халал, джамии, сега пък и гробища за вечни времена. Крематориуми има в Германия, даже колективни с молитвени бараки и огради с ток против животни.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 безпартиен

    2 0 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945!!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Даа!,

    3 0 Отговор
    Защото вече са почти една трета от населението.Само постоянно живущи от комшиите са няколко милиона.Без потока мигранти от МАГРЕБ.Дойчо трябва да благодари за това , единствено на Куратора зад локвата.Той създаде този хаос в Азия и Африка.А след това..Приемайте ги, бъдете съпричастни! Повтарят същата схема с украйнците... Ние запалихме огъня,но вие ще изгребвате жарта! С голи ръце! Европа върви към тотален крах на икономиката си.Доброволно, благодарение на акушерки,шолци,и жени - минстри!