Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 13:00 5 257 29

Журналистът Георги Атанасов: "Големият брат" смени ГЕРБ с "Продължаваме промяната" и "Демократична България"

  • българия-
  • избори-
  • георги атанасов-
  • украйна-
  • руска агресия-
  • мерки-
  • пандемия

Нашето не е пазарна икономика. Това е пиратска, бандитска, канибалска, пещерна социална инквизиция на българския народ

Журналистът Георги Атанасов: "Големият брат" смени ГЕРБ с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Вероятно е след 2 април да се стигне до поредната парламентарна рулетка с три опита за съставяне на кабинет и през ноември да отидем отново на избори две в едно. На Борисов е внушено да си „свие опашката“ и да се примири с ролята на необходимия грешник, а цената е, че няма да бъде притесняван от „началниците“ и ще остане на сцената като някакъв конструктивен фактор.

В същото време да преглътне подкрепата си за Гешев и да се съгласи за съдебната реформа.
В импийчмънта на Радев крещи намесата на чужда ръка, а мнението на десните е бутафорно и показва колко са отдалечени от интересите на своя народ. Кой, откъдето ни свари, може да ни раздава акъл, защото нямаме добри политици. Освен политиката, енергетиката е в основата на политическия вектор, на който сме обесени в този момент.

БСП ще се превърне в партия, която ще гравитира около границата за влизане в Парламента.
Съмнявам се, че ще се появи българска партия с българска политика.“

Интригуващ разговор за бягството на партиите от дневния ред на хората и политическите им бракове по сметка, за унизителния натиск отвън, за овладяната ни държава, за опасността от въвличането ни в реална война, за невъзможното наказание и възмездие на виновниците за тежкото ни битие и още куп въпроси.
Журналистът и анализатор Георги Атанасов пред LIBERTA.BG.

Интервю на Таня Анастасова

- Господин Атанасов, политическите партии отново стягат редици, но видно е, че и този път нямат избор. Като се знаят изострените отношения по между им, ще имаме ли правителство този път, или още от същото?

- Във въздуха се носят внушения и очаквания, че на всяка цена трябва да има редовно правителство след изборите на 2 април, тъй като „началниците“ от двете страни на Атлантика са силно заинтересувани България да бъде още по-силно пакетирана в матрицата на колективния Запад, начело със САЩ срещу Русия.

Оттук произтичат и всички други опции около енергетиката, ядреното гориво, еврото и т. н. На настойниците не им е приятно и нямат нито желание, нито време да се занимават с котериите и неразбориите в една държава с ограничен суверенитет, като нашата. От тази антилогика следва усиленото говорене от различни страни за правителство на всяка цена в петия вот за две години. Нищо чудно под този знаменател да е и бракът по сметка между ПП и ДБ. И все пак, струва ми се, че много трудно ще бъде съставянето на редовен кабинет, защото партийните функционери и т. н. лидери у нас, си дават сметката, че едно подобно конюнктурно действие може да им струва доста скъпо в дългосрочен план, тъй като играта за преформатиране на политическото пространство у нас не е на къси позиции.

По-вероятно е да се стигне до поредната парламентарна рулетка с три опита за правителство и пазарлъци и в крайна сметка, както се случи и в предишните избори, да се извърти щафетата в рамките на три месеца и през ноември да отидем отново на урните в поредния вот две в едно. Това ми изглежда по-вероятно.

- Борисов отново се изпъчи и дори започна да парадира с посещенията си в посолството на САЩ, а някои съзряха в това парадиране натиск да направи правителство с ПП и ДБ, като следващата цел е въвличане на България в реални действия от войната в Украйна. Вие, като наблюдател, как тълкувате тези съмнения?

- Много логика има в тези обосновани предположения. Първо, защото е ясно, че посолството на практика ръководи нашата страна и не случайно почти всички политически лидери отскачат до Южния парк в столицата на рапорт, или на инструктаж. Така че, думите на Борисов не са сензация. Като съпоставим фактите, личностите и обстоятелствата, очевидно „Големият брат “ от Вашингтон е сменил коня у нас и вместо ГЕРБ ще залага на „умнодесните“ от ПП и ДБ. Затова в началото на нашият разговор казах, че са в брак по сметка по принуда, или от немай къде.

На Борисов се подсказва, че за да остане на сцената, даже и в някаква хипотетична, патриотична, военновременна, спасителна формула, той трябва да си свие опашката, да приеме, че приоритет оттук нататък ще имат ПП и ДБ и да се впише в ролята на необходимия грешник, макар и с високи изборни показатели. Може би, цената на този компромис на Бойко Борисов е освен това, че няма да бъде притесняван по най-различни линии от началниците и ще остане на сцената като някакъв конструктивен фактор, а в същото време трябва да преглътне подкрепата си за главния прокурор Гешев и да се съгласи с толкова спряганата съдебна реформа, която е точка първа в заявките на ПП и ДБ. Ето защо отива толкова често в американското посолство.

- Прозира ли в искането на ДБ за импийчмънт на президента Радев, за мнението му по повод изпращането на оръжие в Украйна, натискът на чужда ръка и не е ли това в разрез с правото му на мнение като държавен глава и главнокомандващ на въоръжените сили?

- Не прозира, а просто крещи намесата на чужда ръка в нашите вътрешни дела. И тъй като у нас няма личности по върховете на държавата, които предоставят интересите на своя народ над матрицата, като Орбан и хърватският президент Миланович, то естествено, че кой откъдето ни свари може да ни раздава акъл, когато и колкото си иска. Защо се учудваме, че ДБ говори с гласа на Държавния департамент, на ЦРУ и Брюксел?

Вземете нахалниците от Украйна и техният бивш посланик, как нахално си позволяваше да инспектира складовете на българската армия, как техният външен министър Кулеба даваше инструкции в Народното събрание, а Херо Мустафа отиде в АЕЦ и т. н. Освен политиката, енергетиката е в основата на геополитическия вектор сега, на който ние сме обесени. Така че, мнението на десницата за импийчмънт на Радев не е учудващо, то е бутафорно, но показва до каква степен тези хора живеят в собствен свят и доколко са отдалечени от нагласите и приоритетите на българския народ.

- Ще се превърне ли БСП в бутикова партия, след отцепническите процеси и изключвания? Цитирам евродепутата Петър Витанов – „те (БСП) искат да изключат всички инакомислещи“ и "превърнали са ни в брокерска партия“.

- Аз по-скоро съм склонен да подкрепя последното изявление на евродепутата Витанов за брокерската партия, защото в последните години фирмата на „Позитано“ 20 дава мило и драго да внуши на наивниците, че вкарвайки БСП в някакви коалиционни конфигурации, то това е голям плюс за нея. Това е плюс и личен интерес за върхушката на „ Позитано“ 20, която назначава депутати на парламентарната хранилка, още толкова функционери приближени на ръководството биват вкарвани в министерства, агенции и ведомства и най-вече в златоносните бордове на държавните компании, където възнагражденията са огромни и неправдоподобни за сънародника ни. Не ги интересува ,че това може да носи огромни щети на червения електорат.

Не случайно резултатите на партията се стопяват в геометрична прогресия и отново се солидаризирам с думите на Петър Витанов , че БСП ще се превърне в партия, която ще гравитира някъде около границата за влизане в Парламента, до всевъзможни политически ГМО-та. И как да бъде иначе, защото освен, че търгува с историята и политическата идентичност на партията и желанията на левите избиратели, ръководството си позволява да комерсиализира морално политическото наследство на лявата партия. Спомнете си само какви коалиционни партньори вкарва в листата „ Позитано“! Един Явор Божанков буквално се изхрачи върху лицето и душата на столетната партия с ястребските си изявления по повод Украйна и участието на България във въоръжаването ѝ.

Това момче, толкова толерирано, било готово да участва в дебат по импийчмънт на президента Радев! Президентът имал не съвсем активна или двойнствена позиция по въпроса за Украйна. Като прибавим и гузното мълчание на евроатлантическата догма по повод същата Украйна, като прибавим и ясната артикулация за еврото, което, Слава Богу, ни се разминава още година, две, стигаме до заключението, че в тази си роля ръководството на БСП по най-брутален начин спекулира с политическото наследство, с родовата памет, с наивността и морала на остатъчния червен електорат, който все още крепи малкото проценти, върху които си правят личния бизнес другарите.

- И стигаме до „константата“ ДПС. Там „Магнитски“ ще се усети ли? Още повече, че партията прави заявка за бъдещо участие в управлението - ще посмее ли някой да я приеме?

- ДПС на фона на цялата бъркотия и всички трагикомични изпълнения на ДБ, ПП и ГЕРБ, проекта на Стефан Янев, който не разбрахме какъв смисъл има, на този фон две политически сили изглеждат адекватни – ДПС и Възраждане.

ДПС изпълнява идеално ролята на етносоциална формация, която защитава българските мюсюлмани в социален, регионален и всякакъв аспект, и в същото време присъства завоалирано във всички ключови сфери на разпределение на европари, особено в общините. И пак връщам топката в началото на разговора ни, защо очаквам избори две в едно наесен. Защото много по-важни са местните избори, където може да се контролира електората, особено в по-малките населени места, където ДПС има почти тотално превъзходство.

Големият залог ще са местните избори и под този знаменател ще се развият или катализират събитията на 2 април. ДПС е на най-високо ниво по електорална и политическа позиция. Те имат гарантирани избиратели и без тях не може да се случи почти никаква парламентарна конфигурация. От години се говори за експертен кабинет и те много добре знаят защо го правят. Така че, ДПС е в ролята на този китайски мъдрец, който гледа от върха на планината как реката влачи труповете на неговите съперници.

- Ще се научим ли някога да различаваме политическата демагогия и в този свят, разкъсан от битката между глобализма и националните държави? Дали е възможно да се появи българска партия, която има българска политика?

- Много се съмнявам, че е възможно. С добро чувство наблюдавам опитите на Възраждане по въпроса за лева, и за Украйна, и за прекалено слугинската ни позиция в ЕС и НАТО. Като отговор на вашия донякъде риторичен въпрос – бъдете сигурни, че в близките седмици, по Възраждане ще се изсипе огромна компроматна кофа от т. н. „ сериозни медии “. Така, както са остракирани и иронизирани по повод твърдата защита на българския лев. Погледнете последните дни какви вопли, какви речи и заклинания се чуват от тези, които искат веднага да се приеме еврото, не че някога няма да стане. Но в никакъв случай не сега, в момента на инфлация, скъпотия, военновременна спекула, каквато не е имало у нас от времето на ВСВ и при това размирно геополитическо положение и нестабилност. За да смениш лева при тези реалности, значи да си или самоубиец, или национален предател. И ясната позиция на Възраждане по този повод ще им донесе дивиденти.

Разбира се, виждали сме и много случаи, когато добри заявки в политиката са се израждали в конюнктурни интереси и сделки във времето. Но Възраждане едва ли може да бъде тази масова, определяща партия. За да се получи национално отговорна и определяща партия и в същото време вписана в конюнктурата на евроатлантизма, много неща трябва да се променят. И съдебната система, и статута на главния прокурор, и медийната среда, която от една страна не позволява почти никакви алтернативни позиции и заклеймява всячески „враговете на народа“, които противоречат на „мейнстрийма“ на началниците. Да не говорим за дългата медийна война, направлявана отвън.

В обобщение ще кажа, че цялата ни политическа система се занимава с всичко друго, но не и с приоритетите на българския народ. Защото той в момента не се интересува нито от доставките за Украйна, нито от еврото. Иска да знае защо има най-високата инфлация в ЕС, защо у нас основните хранителни стоки са по-скъпи в сравнение с Франция, Испания, Италия, защо ще се вкарва по-скъпо и по-некачествено американско ядрено гориво и кога най-сетне ще се потърси отговорност за спирането на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“, и кога ще се създаде закон срещу спекулата, без разни харвардци да обясняват, че това противоречало на пазарната икономика.

Нашето не е пазарна икономика. Това е пиратска, бандитска, канибалска, пещерна социална инквизиция на българския народ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 98 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    31 66 Отговор
    Още един “футболен” анализатор се зае да нищи политиката у нас!?! Не мисля че ще имам нерви да чета бръщолевенията на този лунатик нарекъл себе си Умерен Цесекар.
  • 2 да де

    64 20 Отговор
    България вече е име на територия управлявана от Козяк такова чудо нямаше дори по времето на бай Тошо.
  • 3 Адам Хилтън

    50 16 Отговор
    САЩ преди 30 години: "Трябва да търгувате със всички, отворете си границите!"

    САЩ сега: "Нямате право да търгувате с Русия, ше търгувате с арабите дето водят мирна операция в Йемен!"
  • 4 скрий са мъ червен дядо

    27 51 Отговор
    тоя комуноид само големи братя сънува :)
  • 5 Град Симитли

    11 30 Отговор
    мнението на партайгеносе пешко витанов не струва и 2ва пфенига, че да го цитираш
  • 6 евала

    20 38 Отговор
    от цялата работа разбрах само бла-бла-бла, всички са скапани, бла-бла-бла, възраждане и дпс са готини, бла-бла-бла, някой постоянно ни се бърка.

    Коментиран от #26

  • 7 СкотРитер

    43 14 Отговор
    Така е, и затова резултатие са още по-пагубни. А България е американска колония, която се управлява през корупцяита, и не сте ни равни!
  • 8 без имена

    15 13 Отговор
    тоя представя желаното за действителност. пп се изложи при управлението си .сега отново се провалят с тези скандали. а уж са нови и добри....
  • 9 Цеко Минев

    29 6 Отговор
    Браво Гошо .
  • 10 Хасковски каунь

    28 14 Отговор
    Избори до ВЪЗРАЖДАНЕ №1
    Шут на НАТО !

    Коментиран от #11

  • 11 хххх

    12 27 Отговор

    До коментар #10 от "Хасковски каунь":

    За скапания ви кафяв фюрер ще гласуват 10%..... Нормалните българи няма как да го направят!

    Коментиран от #13

  • 12 УСА боклук

    26 7 Отговор
    Закривай КОЗЯК / гнездото на осите/ !
  • 13 Цеко Минев

    7 14 Отговор

    До коментар #11 от "хххх":

    Кафяв фюрер с изрусен син..възраждането иде :))))
  • 14 Объркано Атлантиче

    26 6 Отговор
    Може би доста хора са запознати, как работи ЦРУ, когато трябва да запази власт в една държава, след очевиден провал на предното подставено правителство от разузнавателна организация. Вече много хора осъзнаха, че западната "демокрация" е само една фалшива дума. Нищо повече. Преди години англосаксонския Кабал превземаше правителства по света чрез войни. Чрез агресия. След Студената Война, този начин стана излишен. А и много американци разбраха войнствената стратегия на собственото си правителство, след войната във Виетнам. ЦРУ смени плочата и започна да работи на заден план. Или превземане на управляващия елит в самата държава. Подмяна с послушни "лидери". Превземаш кормилото и страната е твоя. Подставените партии на пръв поглед изглеждат в конфронтация, но служат на един и същ работодател. Ако имате една главна партия, се създават сателитни партийки, които кръжат около нея. В момент на народно недоволство, основната партия се "изоставя" и се вкарва в действие една от сателитните партии. Така например се случи в България с ГЕРБ, след големите протести. Вкараха се сателитните партийни организации.
    Вече над 30 години, всичко работи по този начин в страната. За това държавата умира. Българите са костеливо племе и само ако ги държиш бедни, можеш да ги контролираш. Дайте им кредити, вкарайте ги в дългове и те ще преклонят главица. В цяла Европа, работи подобен механизъм и за това нека не се учудваме, когато "мразени" политици се преизбират и избират. Защото про

    Коментиран от #15

  • 15 Объркано Атлантиче

    24 2 Отговор

    До коментар #14 от "Объркано Атлантиче":

    Защото просто няма "демокрация". Това е само една дума. Тя заблуждава масите и ги опиянява за други свободи, които не са нито морални, нито обществено полезни. А "лица на демокрацията" ще има още. Марионетки. Те се произвеждат днес като стока. За това виждате и глупостта в тях. На куклата и трябва интелект за да се раздвижи.

    99% от политиците са формално са назначени да изпълнят определена роля. Ще ви говорят всичко, което искате да чуете, а след това ще направят това, което им наредят господарите отвън и ще бъдат на поста докато изпълняват заповедите. Мнозинството "политици" нямат проблем с това, защото са роби на парите и замаяни от власт, каквато мислят че имат, а в действителност не притежават. Ако нечия съвест проработи, което се случва рядко, следва замяна със следващия, готов да продаде душата си и да изпълнява заповеди. Когато хората най-после разберат, че пак са ги излъгани, им представят "новите спасители" и те започват да ви говорят, това, което знаят, че искате да чуете.... вие ги "избирате" и цикълът започва отново. Системата е елементарна и работи перфектно .... отдавна.
    Е, приготвихте ли се .... идват нови избори!
  • 16 Морски

    14 3 Отговор
    Ще гласувате за Евроатлантизма и колонизаторството и ще се бием за тези ценности,и за славата и спокойствието на англосаксонския свят,ясно ли ви е!
  • 17 Пасъмас

    7 5 Отговор
    Във време на смут и раздори,
    след половин век на терор.
    Очаквахме ний Свободата,
    да изгрее и в нашия двор.
    Улисани в протест и митинги,
    в очите със блясък наивен.
    Така и не можахме да схванем,
    сценария на Режима противен.
    А той беше написан отдавна,
    далеч преди някой от нас.
    Дори на ума да му дойде,
    какво ни подготвят зад нас.
    Лукавия да го беше планирал,
    едва ли би той подредил.
    Тестето с белязани карти,
    по добре от Луканов и син.
    Червената чума отрови,
    живота на много от нас.
    И дори след три десетилетия,
    не е паднала още от власт!
    Като тумор тя бавно разяжда,
    обществото и нашия дух.
    Метастазите нейни обхващат,
    зрение, говор и слух!
    Уж гледаме всички еднакво,
    но виждаме само това.
    Което на нас ни се иска,
    което не Е в наша вреда!
    Говорим но нищо не казваме,
    това е такъв феномен.
    Защото каквото приказваме,
    едва ли сами ще прозрем!
    Уж слушаме всички внимателно,
    но чуваме само това.
    Което на нас ни оттърва,
    всичко друго за нас е лъжа!
    Втренчили поглед далече във празното,
    очакваме новия строй.
    Който да Е по хуманен,
    но той да настане без бой.
    Тъй както си пием ракията,
    табиетлийски и без много зор.
    И щракаме с пръсти на сянка
    поседнали в задния двор.
    Или с комшията табличка хвърляме,
    дюшеш, дубари, ек-ек.
    Пък нека Елита Партиен,
    дипли пачки под своя дюшек.
    Накрая объркани и омотани,
    ще тръгнем след някой лъжец.
    Който има уста като порта,
    и слава на чалга певец!
    И всеки път прос
  • 18 Пасъмас

    9 1 Отговор
    И всеки път просто гласуваме,
    не с хладен ум, а с горещо сърце.
    А понякога даже купуват ни,
    като ефтини вакли овце.
    Ний Този сценарий изтъркан.
    Ще гледаме и мълчим до кога?
    До кога ще бЪдем стока за продан?
    Със толкова ниска цена.
  • 19 Оракулът от Каспичан

    9 15 Отговор
    Другарят "високо напрежение" в действие.Обърканите мисли,които блуждаят в главата на загубилият връзка с реалността "журналист", развеселяват интелигентните хора и хвърлят в ужас читателите на "Минаха години".Този "Стивън Кинг" на постсъветският психотрилър,проявява очевидни "натрапчиви мисли" с "ляв уклон" и явно е затънал в "матрицата" на кремълската демагогия и пропаганда.Крахът на собствените илюзии на подобни наивници,могат само да ни радват.Нека дъртият соц вещер да изпие "горчивата чаша" до дъно,като види окончателният провал на корумпираната и затънала в "семейни войни" "модерна лява" "столетница".
  • 20 Нищо ново под слънцето

    8 3 Отговор
    Както и Вие сменихте БКП с БСП навремето.Или както е рекъл народа - "Пременил се Илия пак в тия"
  • 21 Да г-н Атанасов

    9 14 Отговор
    Само в едно съм съгласен с вас - "Нашето не е пазарна икономика. Това е пиратска, бандитска, канибалска, пещерна социална инквизиция на българския народ"...И всички тези изброени "благинки",стоварили се на гърба на Българския народ са и в пряка и непряка връзка с "русофилството" у нас,с желанието да сме със силните на деня,ние да имаме независимо от всичко и т.н и т.н не без УСЛУЖЛИВОТО ПОСРЕДНИЧЕСТВО на "журналисти" като Вас!
  • 22 Матей преображенски

    9 1 Отговор
    Както и да разглеждаме цялостната ситуация,както и да я синтезираме,тя си остава задръстеняшка,в смисъл безнадеждно закостеняла,банална ,безнадеждна.Всички филми се извъртяха,всички лъжи се прокараха,всички политикани се осветиха.Американците пак натрапват новото дясно,ПП и ДБ,подкрепени от герб и дпс,ми то си е пак същото тъмносиньо,вече с нюанси на сиво и кафяво.Сивото е герб , а кафявото е фашизиращото украинско влияние.Радев е фигурант,напразно се пъчи и залита ту наляво,ту надясно,американците вкарват България в дълбокия и безизходен коловоз,който ни води в пропастта.

    Коментиран от #23

  • 23 Maтейчо!

    5 21 Отговор

    До коментар #22 от "Матей преображенски":

    ПП и ДБ са бъдещето на България! В какъв коловоз те е вкарала руската пропаганда хич не ме засяга!
  • 24 Никой

    7 16 Отговор
    Колко ти платиха да не виждаш гредата в окото на Кремълския аватар Радев. Там чуждата ръка направо го бута да плещи глупотевини .Услужливо виждаш само Американското посолство а руското което работи тайно как да го видиш,то и никой няма да ти каже. Мислех си ,че имаш малко повече мозък от фен на ЦСКА !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Браво

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "евала":

    Не очаквах и толкова да разбереш.При липса на сиво вещество наистина е трудно .
  • 27 ПЪПЪ И ДЪБЪ В СИБИР !

    4 3 Отговор
    ДОЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И КРАДЦИ !
  • 28 Артилерист

    4 2 Отговор
    Препоръчително е да се чете бавно от американоидите, атлантиците, привържениците на евроатлантическите ценности и задължително от тези на мутрата Борисов и шайката му, на Продължаваме подмяната на американските наложници Киро и Асан и на градския жълтопаветен умнокрасивитет. И задължително да се съсредоточат върху текста, а не на личността, външни белези и професионален път на журналиста Георги Атанасов!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.