Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Февруари, 2023 10:00 1 936 49

Защо руският елит все още поддържа Путин

  • владимир путин-
  • кремъл-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • руски елит-
  • иван преображенский

Руският елит не се бунтува - цяла година след началото на войната в Украйна той остава лоялен на Путин

Защо руският елит все още поддържа Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иван Преображенский:

Съветската пропаганда твърдеше, че народът и армията са единни. В актуалната политическа ситуация в Русия обаче е очевидно, че народът е по-скоро безмълвен и пасивно приема всички решения на Кремъл, включително войната. Затова пък руската управляваща класа е повече или по-малко единна с армията - очакванията за „разкол в елита“ засега не се сбъдват.

Още новини от Украйна

Елитът не вижда алтернатива на Путин

Представители на руския елит, макар че те сега не са много склонни към откровеност, казали пред агенция Ройтерс, че очакват през 2024 година Путин да бъде преизбран за президент, а войната в Украйна да се проточи, макар последствията от руската агресия да не се харесват и на най-близкото обкръжение на Путин. Тази новина само потвърждава многобройните коментари на експертите от последната година или по-точно на онези от тях, които констатират простата истина: руската управляваща класа не вижда алтернатива на Владимир Путин. След началото на войната започнаха обсъждания на възможността да се стигне до разкол в елита, който до доведе до дворцов преврат, т.е до отстраняване на сегашния президент от власт и до прекратяване на войната. Но нищо подобно не се случва, като една от причините е безалтернативността на Путин за управляващата класа.

Управляващата класа остава монолитна

Често се говори, че полицейският режим на Путин се крепи най-вече на страха. И наистина – хората от президентското обкръжение, които заемат официален пост, се боят не само от това, че могат да бъдат уволнени, но и от политически репресии. В построената от Путин мафиотска система загубата на длъжност най-често води до незабавна загуба на капиталите. По същата причина най-близкото обкръжение на руския президент се страхува повече от съседа по вила, отколкото от войниците на НАТО. Те поне биха го предали на съда, а конфликтът със съседа може да доведе до закопаване под общата ограда. Всички знаят какъв мутренски произход има голяма част от така наречения руски елит.

Можеше да има изключения

Лоялността се дължи и на още един фактор – няма къде да се бяга. За годината от началото на войната ЕС и САЩ не организираха нито един тунел под новата „Берлинска стена“, рязко отделила Русия от западната цивилизация. Нямаше и действия по създаването на „стратегия за изход“ за тези, които са готови да предадат Путин.

Санкциите засягат всички, даже и готовите да се откупят в полза на Украйна с голяма част от капиталите си. Нито един от избягалите не беше изтъкнат като пример за правилна позиция – срещу военната агресия в Украйна. Няма реакция и на предложенията на някои руски политици, принудени да напуснат страната, санкциите над част от елита да бъдат премахнати, за да се провокират взаимни подозрения и разкол. В резултат от всичко това в първата година от началото на агресията в Украйна руската управляваща класа е даже още по-монолитна, отколкото преди нападението - за разлика от обществото, което и до ден-днешен размишлява и по-скоро се примирява с войната, отколкото да я поддържа активно.

„Партия 21 февруари“

През 2022 година в медиите се появи терминът „Партия 23 февруари“. В случая става дума за тези, които биха искали да се върнат в предвоенните времена. Но сред руската управляваща класа май по-силно представена е „Партия 21 февруари“ - на уплашените и послушни бюрократи. Владимир Путин неслучайно е избрал тази дата за отправянето на президентското си послание към Федералното събрание. Точно на този ден преди година на заседанието на Съвета за сигурност той принуди цялата руска върхушка да подкрепи започващата агресия. За него датата очевидно е важна - тогава Путин открито показа, че най-много се страхува не от народни бунтове, за които разполага с многобройни репресивни органи, а именно от разкол сред елита.

Въпреки дупките в бюджета, които през тази година се увеличават, руският лидер демонстративно благославя масовите кражби, отменяйки голяма част от антикорупционното законодателство. Показателно е и подновяването на „обществения договор“ с генералитета след назначаването на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за командващ силите в Украйна. А Путин търпи дори своеволията на Пригожин - шефа на „Вагнер“ - защото за една година успя да запази най-важното - лоялността на управляващата класа.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дяда ви

    7 16 Отговор
    Вижте го какъв е дядка смачкан на 70 години Путин… а на бай дън звън се смеехме…

    Коментиран от #4, #29

  • 2 DW+"преображенски"

    11 2 Отговор
    Резултатът е предвидим
  • 3 и драги

    10 21 Отговор
    зрители,на снимката виждате руски изрод говори по телефон.
  • 4 Вчера се смях

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дяда ви":

    Слезе по много интересен начин от самолета,онзи от охраната сигурно още е в спешното,Бай Ум ще остане най-голямата и запомняща се звезда НЕЗАМЕНИМА и НЕДОСТИЖИМА

    Коментиран от #11

  • 5 Солей

    8 10 Отговор
    Когато те канят на речта на Хитлер на 21ви век, и ти носят поканата с покрита джипка с автоматчици в нея, си "съгласен" и наистина "не виждаш алтернатива" :))))
  • 6 Пишете за

    16 5 Отговор
    А Защо американския елит все още поддържа Байдън

    Американският елит не се бунтува - цяла година след началото на войната в Украйна той остава лоялен на Байдън
  • 7 ДДРОнег

    8 13 Отговор
    рузия и елит са несъвместими понятия !!!
    В крепостническата диктатура има робовладелци и роби !!!
    Ако слОчайно и неволно е имало качествен матриал, то той е избягал !!!
  • 8 Той не поддържа путин

    13 6 Отговор
    Той се държи за него защото ако се пусне пада от някой висок етаж.
  • 9 Отговорете защо целия свят подкрепя

    12 7 Отговор
    Путин и Русия , защото се борят срещу голямото зло САЩ
  • 10 тикви продажни

    14 6 Отговор
    Защо ЕС и НАТО подкрепят САЩ, защото градят световен лидер в лицето на САЩ! Ако има война тя ще е пак в Европата продажна, не в САЩ !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иван С

    5 1 Отговор
    "санкциите над част от елита да бъдат премахнати, за да се провокират взаимни подозрения и разкол" Ама вие чувате ли се бе? Че това е толкова недемократично. Те трябва сами да узреят за идеята да видят сметката на диктатора по демократичен!, повтарям демократичен! начин. Демек да дойдат изборите и по честен път да си изберат руснаците демократично избран президент. Иначе няма как да ги приемем за узрели да влязат в семейството на демократичните народи. А след изборите ако разрешат и проведат един ЛГТБ парад значи не са загубени за светлата страна на силата.

    Коментиран от #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Глупаци

    4 5 Отговор
    Защото не му се пода от прозореца на 😁😁😁
  • 16 Иван С

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "ДДРОнег":

    Значи, ресурсите на руската армия са величина близка до безкрайност. Те още не са погледнали какво имат в задния двор, т.е. зад Урал. Като започнат да влизат в Украйна на малки групи от по 2 милиона човека тогава ще приключи конфликта много бързо.
  • 17 Иван

    1 2 Отговор
    Ми щото иначе ще се самоубият.
  • 18 СССР

    7 1 Отговор
    Какъв гей парад в Русия бе? Пропагандата на лгбт е забранена в Русия за 100 години. Останаха 90 и няколко години от забраната.
    Ако в Русия ти трябва лгбт отиваш у Вас и си правиш нещата.
    Не е както в черната Англия кадето по центъра разни дърти мъже и жени карат колела голи или пък се обличат в разни перверзни костюми и ходят да учат малките деца на това.
    В училищата също учат децата да са гейове.
    Пълна мизерия, атеисти навсвкъде е в ЕС. Европа е една кочина управлявана отвън, чрез разни гинеколожки като Урсула и мъжа който има дялове в фармацевтичните корпорации. Незнам защо държавите в Европа още държат на щат разби президенти, министри и депутати след като местните европейски политици не решават НИЩО. Трябва да се премахнат до един понеже са огромбо хабене на ресурси и смисъл от тях няма НИКАКЪВ.
  • 19 Гост

    3 0 Отговор
    Дойче веле......
  • 20 1122

    0 4 Отговор
    Не зная руския елит, но българският комунистипески номенклатурен елит застават всички зад сср и путин, дс бкп кпсс цк на бкп, кгб, лошо няма, лошото е за хората ударени именно от режима на путин, те си знаят, как да ги удряха от 44-та до днес, дали с отровен чадър, дали с друга отрова, соец са по отравяния, ако не си съгласен с режима им, докато на Запад е рай, свобода, ако спазваш правилата им, но и да искаш да открадбеш, не би го сторил, защото на запад труда ви е заплатен и затова българите избягаха от Бг, родиха си дечица на запад и се мъчат за тях, да не живеят в диктатура и отравяния, и оставяни без работа, лишото е, че всички десни работят под прикритие за путин в бг и по света.
  • 21 Путин

    0 2 Отговор
    Как защо... защото ще ги бутна от 7я етаж.
  • 22 Русофоб

    1 5 Отговор
    Иначе им се ходи на лазурния бряг на комплексираните отрепки, но пигмея ги държи за топките, никои няма нужда от руската чума дори като туристи
  • 23 Механик

    7 0 Отговор
    Дойчевеле, дайте сега да се уточним! От 20 години ни вменявате, как руския елит бил против Путин. Обяснихте ни как тоя елит се кани да отрови и без това умрелия вече 3-4 пъти Путин, който лежи болен от най-малко 20 болести и го лекуват едни израелски лекари със "специлано" лекарство по ДНК-то на Путин.
    Отделно от това, не помня вече колко пъти казахте, как руснанаците не са съгласни с Путин и как бягат от него, ту в Зимбабве, ту в Танганайка.
  • 24 ДВ прости краварски

    4 1 Отговор
    Мисирки които лъжат за всичко!
  • 25 Аршлох

    5 1 Отговор
    Каква им е алтернативата на руснаците.Да им сложат един послушко "демократизатор",генерал губернатор като Елцин и да ги върнат отново в 90
    те на бандиския Петербург ли.Надявам се руснаците да проявят достатъчно разум и да не го допуснат.Демо1нократичиният запад,демо1нократично,би се опитал да ги редуцира до50млн,а защо и не до 15млн.

    Коментиран от #31

  • 26 Рамзан ага

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Иван С":

    Ти ли ще водиш LGBTQ -WTF парада,че не мо стана ясно.
  • 27 ТрампЛин

    1 3 Отговор
    Aко Русия не бъде изритана от Украйна, е само въпрос на време да видим нейна нова вълна на агресия и може би България също е в този списък, прогнозира заместник-председателят на комисията по външни работи в Европейския парламент Урмас Пает в интервю по БНР.

    Естонският евродепутат от "Обнови Европа" не изключва и ядрен удар от страна на Русия не само в Украйна, но и в ЕС. Пает определя като "много глупаво" поведението на всички страни-членки, допуснали голяма зависимост от вноса на руски горива.

    Пает не е слушал речта на Владимир Путин и коментира: "И не искам да я слушам. Не очаквам в нея да има нещо ново. Единственото послание, което той наистина би трябвало да отправи, е, че ще спре агресията и ще оттегли войските си от Украйна".

    Коментиран от #30, #33

  • 28 ТрампЛин

    1 4 Отговор
    Ако идеята на Путин е да възстанови Руската империя или прекия контрол на Русия върху страните, които бяха под контрола на СССР, то тогава страните от Централна и Източна Европа би трябвало да си научат урока от историята и да разберат, че Украйна в момента се бие и за нашата свобода. Войната не е в България, а в Украйна. И украинците се борят също за Естония, България и други европейски страни", категоричен е зам.-председателят на комисията по външни работи на Европейския парламент.

    Признава, че за него е е крайно неразбираемо поведението на Орбан. "Какво и защо го прави и защо, например, Унгария не ратифицира протокола за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Единственото обяснение е, че Орбан би искал да се хареса на Москва. Но защо унгарският народ го подкрепя, за мен е напълно неразбираемо. Тези хора не са научили нищо от историята", коментира унгарската позиция евродепутатът.
  • 29 бай дън

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дяда ви":

    е терминатор никой не може да се сравнява с него, даже си мисля дали не е Ситски ЛОРД!
  • 30 Тир Бушон

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "ТрампЛин":

    Така наречената Естония,не беше ли с големината на средно по размер руско и не само руско село?Чак и определящ фактор.Такива изказвания,ако не бяха прекалено жалки,можеха да минат и за смешни.Има един български лаф за атовете които се ритали.

    Коментиран от #32

  • 31 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Аршлох":

    Такава идея може да дойде единствено в главата на Путин! Ако Запада целеше унищожението на Русия(що за идиотска мисъл) то това щеше да стане още след разпадането на СССР! По време на Чеченските кланета, по време на Грузинската криза….
  • 32 ТрампЛин

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Тир Бушон":

    Той Голиат е бил огромен и силен като бик….но и почти толкоз умен!

    Коментиран от #42

  • 33 Хохо Бохо

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "ТрампЛин":

    С тези дълги преписваници за някакъв ерудит ли искаш да минеш.Да пусна някоя стотинка да подпомогна "бо1го1угодното " образователно ти дело.
  • 34 Тир Бушон

    2 1 Отговор
    Размерът има значение,попитай любимата( любимия) си,ако не вярваш.
  • 35 Гражданин

    1 4 Отговор
    Защото Русия се управлява от КГБ, затова. Още от Андропов, Черненко, после двете джуджета, всички кгб офицери. Чугунени глави. Лекуват се само с олово, като Чаушеску.

    Коментиран от #36

  • 36 ДДРОнег

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гражданин":

    Гражданин,но в петък вечер до неделя следобед си се прибираш на село,да допълниш касетките с буркани.
  • 37 Култура миянко

    2 0 Отговор
    Познайте загадката ?Волядя,закачливо се усмихва ,докато говори по телефона.Кой е под масата?1 Лиз Тръс.2 Джорджа Мелони.3Аналена Бербок.Урсула,не е удобрена,а поради всеизвестни причини също Макрон и Боджо,въпреки,че са изявили желание.

    Коментиран от #39

  • 38 Сандо

    2 0 Отговор
    Е,друго си е да се продаде на американците,както направи германския елит - нали така ДВ?!
  • 39 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Култура миянко":

    Граматиката, правописа….кога?

    Коментиран от #41

  • 40 д ъъъ

    0 0 Отговор
    Защото не са се научили още да летят от шестия етаж.
  • 41 Култура миянко

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "ТрампЛин":

    Мен ми е простено с 8 клас съм.В момента се опитвам да изкрам вечерна гимназия.Важно е,че имам желание.
  • 42 Тир Бушон

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "ТрампЛин":

    Рамерът има значение.Попитай любимия( любимата),ако не вярваш.
  • 43 Просто

    2 0 Отговор
    АМИ ЗАЩО БЕЛОГВАРДЕЙСКИТЕ ОФИЦЕРИ СА СЕ ВЪРНАЛИ ДА ВОЮВАТ ЗА СТАЛИН АМИ ЗАЩОТО СА РУСНАЦИ АМА ДЖЕНДЪРСКИТЕ ВИ КРАТУНИ ТОВА НЕ ГО ПРОУМЯВАТ СЕГА ЩЕ ПИТАТЕ ЛИ ЩО ЧЕЧЕНЦИТЕ ВОЮВАТ ЗА ПУТИН
  • 44 ПалавНИК

    1 1 Отговор
    Абе не спирам да се чудя, тия руснаци не се ли усещат че ги крадат зверски?!
  • 45 124

    1 0 Отговор
    От омраза рак ще ги хване американските елити и пропагандисти, че Вова се опълчи на тяхната "изключителност" и започна разграждането неоколониалния им ред. Свикнали на диктат с войни, преврати, заговори, инсталиране на корумпирани режими...намериха твърд отпор империалистическата си политика.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Анонимен

    0 0 Отговор
    И в България не е по размично. Също подкрепят Путин. Дс. Който е видял хубаво от ссср, как би се разделил с др Путин и ссср, но го играят под прикритие Европа. Щом не харесват деца, внуци запада, то е просто до ума. Всеки от строя дс, все те репресирани, а тия които лежаха без съд и присъда в Белене, те можеха да издържат на всичко оффф
  • 49 ХХХХ

    0 0 Отговор
    Вземете хубавото от Путин, както и хубавото от ЕС, ЕНП, Америка. Нищо против. Все пак не сме крайни хора. Млади бяхме и младост не помним, ни го каваха 1923, ние, децата ни остаряли, никой за никой не мисли. Всеки гледа да се уреди до софрата, да има млади любовници, пари, жени, пури, алкохол