Last news in Fakti

3 Март, 2023 19:00 5 023 134

Украйна – палачът на руския империализъм?

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • съветски съюз

Някои говорят за сценарий от типа на Северна Корея за Русия - режим, който се затваря в себе си и се превръща в крепост, поддържайки империята и населението в автаркия под диктатурата на Владимир Путин

Украйна – палачът на руския империализъм? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Страх от хаоса, който ще последва колапса на режима на Владимир Путин. Това е сценарият, от който много западни лидери се страхуват, и именно за да го избегнат, те възпроизвеждат грешките на своите предшественици, като се колебаят да въоръжат украинците по-бързо и с повече оръжия. Това отбелязва в свой материал за френския всекидневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Още през 1991 г. Франсоа Митеран предупреди за риска от безредици, които според него ще съпътстват започналото разпадане на Съветския съюз. Той го беше казал ясно на Горбачов: Разпадането на СССР би било историческа катастрофа, противоречаща на интересите на Франция. Именно в името на този страх бившият социалистически президент се опита да спаси СССР. Все още в името на този страх западните лидери толкова дълго си затваряха очите за престъпленията на Владимир Путин и сега мечтаят за бързо връщане към мира.

Разбира се, сценариите за хаос са реалистични. Голямо руско военно поражение в Украйна може да доведе до вътрешни политически безредици, способни да парализират властта в Москва. Ако Путин бъде свален от власт, неговият заместник или заместници "ще бъдат по-лоши". Във всеки случай това е убеждението на Еманюел Макрон, който се позовава на Евгений Пригожин, шефът на частната армия "Вагнер", или на Николай Патрушев, ястребът на Съвета за сигурност на Русия. Благодарение на войната се навъдиха редица въоръжени групи, често водени от ултранационалисти: "Вагнер", чеченските милиции на Кадиров, редовна армия, частни армии над закона... В случай на вакуум на властта в Москва, анархията дебне.

Тя също така дебне в регионите, чиито ресурси и хора са обезкървени от лидерите на Москва, и по границите на Русия, където съседите показват желание да се еманципират от насилствената и диктаторска опека на Кремъл. Казахстан вече започва да се дистанцира. Таджикистан, Киргизстан и Армения отбелязаха отсъствието на Русия по време на последните кризи или конфликти, които ги разтърсиха. Това е сценарият за нов разпад на Руската империя, втора смърт на СССР след тази, недовършената от 1991 г. Или, според формулата на бившия дипломат Жерар Аро, "втората война за наследството на СССР". Рядко рисковете от разпадане са били толкова силни от началото на 90-те години на ХХ в. "Без Украйна Русия престава да бъде империя", казваше бившият председател на американския Съвет за национална сигурност Збигнев Бжежински. Вървим ли тогава към залеза на руския империализъм?

Други пък смятат, че именно оставането на Путин на власт носи семената на хаоса, анархията и гражданската война в Русия. "Ако Русия рухне, нищо няма да се случи", смята Ахмед Закаев, ръководител на чеченското правителство в изгнание. От друга страна "докато съществува Руската империя, никой няма да бъде застрахован от руската заплаха". Запазването на Путин на власт, победата на Кремъл в Украйна или замразяването на конфликта се считат от повечето специалисти за по-голяма опасност от безредици в Русия, отколкото колапс на властта. "Колкото по-дълго режимът на Владимир Путин остане на власт, толкова по-голям е рискът от хаос: представете си тези орди от войници, свикнали с грабежи и насилие, да се върнат обратно на руска територия", предупреждава специалистът Франсоаз Том в статия за Desk Russia. "Бърза победа за Украйна, последвана от падане на режима на Путин, е в интерес както на Запада, така и на Русия", продължава тя.

Някои говорят за сценарий от типа на Северна Корея за Русия. Режим, който се затваря в себе си и се превръща в крепост, поддържайки империята и населението в автаркия под диктатурата на Владимир Путин, докато се формира това, което Франсоаз Том нарича "замръзнало тяло". Политологът Брюно Тертре не изключва сценарий "Мордор", тоест "черна страна, пуста земя, в която силите на злото готвят своето отмъщение". Ново "време на беда", което ще бъде белязано от "подивяването" на Русия, нейната криминализация и продължаването на масовото изтичане на нейните мозъци и нейната средна класа.

Има обаче и оптимистичен сценарий, включващ падането от власт на Владимир Путин. Той е на опозиционера и бивш световен шампион Гари Каспаров. Без да отрича опасностите от вакуума, който би последвал оттеглянето на Путин, например ако украинците успеят да си върнат Крим, той не вярва в разпадането на Русия. "Югославският пример е лош пример. Всичко ще зависи от способността на новото правителство да се справи с прехода. Русия вече познава демократичните правила, може да ги приложи отново, ако Западът ѝ помогне, като разработи проект с нея. Трябва да трансформираме връзката между центъра и регионите."

Много опозиционери като него водят кампании за децентрализация на огромна Русия.Такъв е случаят с Леонид Гозман: "Центробежните тенденции съществуват в Русия не толкова поради интриги от чужбина, колкото поради систематичното ограбване на ресурсите на страната от кликата, гравитираща около Кремъл.Ако регионите бъдат упълномощени да запазят богатството, което произвеждат, да инсталират течаща вода и газ, те ще се съгласят да приложат реформите на новото правителство."

Такъв е и проектът на бившия олигарх Михаил Ходорковски, който живее в изгнание, след като е прекарал десет години в затворите на Путин: "Ако Путин бързо загуби войната, той ще бъде принуден да напусне властта. Неговият наследник ще възстанови отношенията със Запада или на свой ред ще бъде свален. В тази огромна страна, каквато е Русия, демокрацията трябва, в зависимост от региона, да има различни аспекти. Ние не виждаме демокрацията по един и същи начин в зависимост от това дали принадлежим към европейските региони на Русия или към Централна Азия. Но в крайна сметка балтийските страни успешно трансформираха своите служби за сигурност. Защо да не го направи и Русия?"

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 86 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калпазанин

    103 31 Отговор
    Ле фигаро, ройтерс си ен ен, дойче зеле, би би си все медии ама чии са и кои интереси обслужват, остриетата на сатанистите за манипулиране на обществото
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    102 31 Отговор
    Украйна – палачът на говедарският империализъм и грабителизЪм?

    Коментиран от #87

  • 4 Укропат

    21 40 Отговор
    Слава 4нула4. Шефчето каза че сме разревали не само Русия. Сега ще реве цяла Европа. Песента: мама плакала...
  • 5 Баба Ванга

    84 41 Отговор
    Преди да погубите Русия, Русия ке ви погуби вас империалисти западни от световниьо ви ред и империя ке остане само пушек
  • 6 Неизбежен е

    36 73 Отговор
    Поредния разпад на остатъците от предния разпад. Този път разпада ще е пълен и окончателен без цели остатъци. Тоест ще има 40-90 нови независими държави на картата на света

    Коментиран от #67, #90

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фридман

    56 35 Отговор
    Руските подводници държат на мушката западна Европа и САЩ по 24 /7 365 има по един на смени на телефона в подводниците който само чака заповеди
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мим33

    60 33 Отговор
    Само не забравяйте ,че Русия разполага с най много атомно оръжие.Как си представяте да допусне да се разпадне.Ако има такава заплаха за дестабилизация и нападение над нея, Русия ще унищожи света с него,но няма да допусне разпад....

    Коментиран от #14, #17

  • 11 кънчев

    35 71 Отговор
    Путин е военен и политически некадърник и манипулатор
  • 12 Украйна умре🇺🇦

    67 33 Отговор
    Руснаците взимат градове на ред! Руската армия осекири лошо окраинските нацисти и техните наставници от Рамщайн
  • 13 д-р Косев

    21 64 Отговор
    Изводът на авторът е, че само еврейчетата могат да спасят Русия. Явно е забравил какво се случи предишния път когато взеха властта в Русия - пръкна се най-уродливото държавно образование в цялата човешка история (СССР). За всички би било най-добре глупендера Путин да продължи да държи власттта, Русия да затъва и да си гние кротко, а ние да си гледаме бизнеса и живота. Дано да го закърпят там израелците и да изкара барем още десетилетка.
  • 14 кей кей джоса

    32 51 Отговор

    До коментар #10 от "Мим33":

    Тя,Русия се оцапа и без ядрено оръжие

    Коментиран от #27

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Окраин4ев

    36 18 Отговор

    До коментар #9 от "Антипутлерист":

    Бе добре, че от бесилие да имаш 10 000 ядрени оръжия дай боже на вс такова безсилие
  • 17 Лесно

    28 50 Отговор

    До коментар #10 от "Мим33":

    Много вярваш на пропагандата обясняваща колко е опасно разпадането на ядрена сила. Хайде да се върнем само 33 години и да погледнем разпада на СССР. Той да не би да не беше ядрена сила? Той и СССР ги имаше, че даже и в повече ядрени оръжия, пък знаем как свърши.Така или иначе никаква система или оръжие няма как да спаси Путлеристан, както не спаси и СССР поради простата причина, че никой не смята да напада територията на Путлеристан още по малко пък с ядрени окръжия.

    Коментиран от #26, #31

  • 18 стоян георгиев

    32 31 Отговор
    Руския флот може да блокира Суецкия канал и ще видите кой ще бъде изолиран от петрол и газ от Близкия изток

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Може,

    27 38 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    ама не може. Украйна флот няма вече, но останалите страни имат и няма да гледат безучастно такива провокации на Путлер.
  • 20 Газпром

    20 34 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Хе хе,Стоенчо,ами ти Близкия изток са умрели за вмирисания руски газ,нали братушка?
  • 21 9689

    38 18 Отговор
    Последователи на Гьобелс,ще има съд.Наркоманията и бандеровщината са обречени.Ядрена държава не може да бъде победена,особенно ако е велика.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Виждам, слушам, не разбирам

    41 9 Отговор
    Фигаро, до 1991 г беше срещу социализма в СССР. След победата в мирната студена война и разпада на СССР, сега има нов враг. Руски капиталистически империализъм. Прост ли съм или на такъв ме правят? Прост съм, Фигаро!
  • 25 И така

    32 9 Отговор
    Те, от вестничето, да запазят тези сценарии за малоумните си читатели, ако все още има тая порода. Сценарии дал Господ. , действителността и реалиите са друго нещо. Сценариите са за театър, не за живия живот!
  • 26 Мим33

    29 13 Отговор

    До коментар #17 от "Лесно":

    Значи при разпад на СССР ,не забравяй,че стана доброволно и Русия така реши,като си взе цялото атомно оръжие.Що се отнася дали някой възнамерява да я напада ,е ясно че сега има също под прикритие участие на специалисти и инструктори от нато които се бият на страната на укрите,а също и много чужди легиони....

    Коментиран от #37

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мим33

    36 13 Отговор

    До коментар #17 от "Лесно":

    Не забравяй също,че Русия се бие срещу цялото нато в момента,чрез укрите,иначе отдавна да ги беше пригазила..

    Коментиран от #128

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 пенко

    22 12 Отговор
    ЕГАТИШ ПАЛАЧЪТ ----- "ПЛАЧЪТ НА СЛЪНЦЕТО " --ЗА УКРИТЕ НАЦИСТИ НА ЦРУ !!!!!!!!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мим

    21 7 Отговор

    До коментар #28 от "Путинофил":

    Ами по твоята логика, укринки без какво ще останат и какво ще народят,а.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Лесно

    14 24 Отговор

    До коментар #26 от "Мим33":

    Колко точно е било доброволно разпадането? Нима ако СССР не беше загуби студената война на икономическия фронт щеше да се разпадне? Защо смяташ, че сега ще е по-различно? Не виждаш ли, че Путлеристан сам се вкара в капан, който ще доведе до същото.

    Коментиран от #49

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Да бе

    20 13 Отговор
    Чак пък палач била Украйна. Авторът на статията има ли представа какво е палач и на кого е подчинен?
  • 42 Прокопий

    21 25 Отговор
    Брилянтен коментар под друга статия, не е мой, но обяснява много неща:
    Нещо сбъркано има в Русия - обявяват военно положение, но не обявяват война? Обявяват специална операция, а провеждат военна мобилизация? Обявяват, че освобождават градове (територии), а ги сриват до основи? Уж защитаваха руснаците в Украйна, а изгониха милиони руснаци от Русия. Не искаха НАТО до границата си с Украйна, а докараха НАТО на границата си и с Финландия. Щеше ЕС да стои на тъмно и студено, и европейците да са некъпани, а получи пълна изолация от европейските пазари, пък европейците така и не разбраха откога не трябва да се къпят. Уж мерките на ЕС не действат, а в Русия продажбите на нови коли са спаднали с 67%, БВП е намалял с 4%, пътуванията на руснаци са спаднали 10 пъти...
    Пропагандата е страшно нещо - първо убива истината, после убива мечтите и ги заменя с омраза. Омраза първо към врага, а после към всичко, докато те прояде изцяло и погуби живота ни.
  • 43 хахаха

    34 15 Отговор
    Това което се случи със СССР няма как да се случи с Русия. По простата причина, че Путин няма да я продаде както го направи Горбачов. Украйна няма да се превърне в нищо, въпреки, че воюва с помоща на НАТО и ЕС в крайна сметка режима в Киев ще падне. Въпреки, че по-бавно ще стане от очакваноро Русия ще спечели този конфликт,

    Коментиран от #53

  • 44 Сорос

    10 18 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен- _Язовец":

    Хаха
    Бълнуваш ли ?.хаха
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 УКРИЯ Е ЗАТЪНАЛА В ДЪЛГОВЕ И КАЛ ДО УШИ

    26 16 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ ИМ РАЗКАЖЕ ИГРИШЧКАТА !
  • 47 Иван

    25 8 Отговор
    Брей тези западняци много загрижени за Русия, да не се разпадне ????? И като им свършиха танковете и снарядите преди да е започнала още истинската война, която ще ги разкаже, започнаха да ревът за мир!!!!!!!
  • 48 Да, бе

    23 11 Отговор
    Осрайнъ е точно допинг за руският империализъм, вълшебното хапче отрова за наглосаксонската идея за превъзходство и владеене на планетата и краят на глобалния либерализъм, който си е чист див капитализъм във възможно най-античовешка форма...

    Коментиран от #51

  • 49 Мим33

    23 13 Отговор

    До коментар #37 от "Лесно":

    Няма да се допусне разпад,пък и Русия ще победи ,когато и да е.Укрите нямат никакъв шанс срещу страна с огромна мощност ресурси и всичко+ това граничи и с Русия и живеят много руснаци там,нали.Америте колкото и да се напъват са зад океана...

    Коментиран от #55

  • 50 Кресна

    31 9 Отговор
    Пропагандата е в бяс ,трие всичко и пише все повече за победа на Украйна .Защо триете ,нали Украйна печели???
  • 51 така е

    29 11 Отговор

    До коментар #48 от "Да, бе":

    Украйна по скоро ще е началото на края на глобализма. Вече в много страни назапад се надигат настроения против глобализма и те все повече ще се засилват. Стремежа на запада и САЩ да държат народа заспал и глупав все пак ще го събуди
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Абе

    16 23 Отговор

    До коментар #43 от "хахаха":

    Пропускаш подобността, че не Горбачов е причината за края на ССС, а само по негово време се стигна до неизбежния предопределен разпад. Точно това което се случи със СССР ще се случи и с Русия. Путлер обрече страната и дали разпада ще стане докато той е на власт или след като не е няма особено значение. Пътя по който пое Русия завършва само с един изход разпад. Путлер имаш уникален шанс да не поеме по този път, но той го направи и обрече Русия и руснаците

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Антипутлерист

    16 26 Отговор

    До коментар #49 от "Мим33":

    Войната ще продължи още години. Путлеристан няма да бъде унищожен военно, а вече е унижен военно и ще бъде унищожен икономически в дългосрочен план. Точно затова се действа по този начин. Помага се само толкова колкото Украйна да може да продължи да се съпротивлява без да загуби. Времето работи срещу Путлеристан. Това е по-добрата стратегия защото ако Путлеристан само бъде разгромен военно ще се възстанови след време и всичко ще се повтори защото имперските амбиции ще продължат да съществува там.При икономическото поражение Путлеристан ще престане да съществува защото ще се разпадне, а това е единствения начин да се гарантира дългосрочен мир в глобален план.

    Коментиран от #62

  • 56 Да, бе

    19 6 Отговор

    До коментар #53 от "Абе":

    По тая логика и Июда не е предал Христос, а просто му е дошло времето. Да си прост е някаква дарба може би...
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Мнение

    17 9 Отговор
    Няма такъв отвратителен сайт ,събиращ всички статии от всички satanisnki гейлиберални медии по света.

    Коментиран от #65

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Прокопий

    6 12 Отговор

    До коментар #63 от "Мнение":

    Как си личи, по правописа, че коментари 62 и 63 са писани с различни никове от един и същи ТРОшЛяк...
    Безаналогов! 😂😂😂😆😂😂😆😆😅
  • 66 Догатка

    13 4 Отговор

    До коментар #64 от "Прокопий":

    По - добре по-малко емотивки дечко!
    Явно интелектуално си на нивото на Винету, като девойка на 10 години не знаеща как да се държи.... знаеш къде!
  • 67 Отговор

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Неизбежен е":

    Неизбежно е , след като си oligofren да пишеш нещо смислено.
    Явно си завършил само 2 -ро отделение и познаваш само буквите.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Цената

    11 3 Отговор

    До коментар #64 от "Прокопий":

    Ама на тебе,като гледам уцелването ти,то е най голямата грешка с умозаключението ти...
  • 70 Антипутлерист

    11 12 Отговор

    До коментар #62 от "Мим33":

    СССР обхващаше още повече страни разполагаше и със сателитни държави в своята сфера на влияние и имаше дори и повече ресурси от Путлеристан, а релно се срина икономически. Защо този път ще е различно от тогава?

    Коментиран от #73

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 9 Отговор

    До коментар #70 от "Антипутлерист":

    Опасността е , че не се знае в чии бандитски ръце ще попаднат атомните им бомби след разпада на Русия.

    Коментиран от #77

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Диди

    10 11 Отговор
    Русия е една бавно развиваща се държава със затихващи функции.
  • 77 Антипутлерист

    7 13 Отговор

    До коментар #73 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    В по-бандитски и терористични от тези на Путлер няма как да бъдат попринцип. Много вярваш на пропагандата обясняваща колко е опасно разпадането на ядрена сила. Хайде да се върнем само 33 години и да погледнем разпада на СССР. Той да не би да не беше ядрена сила? Как тогава не беше опасно, а сега е станало?

    Коментиран от #79

  • 78 Умен по цялата глава

    7 12 Отговор

    До коментар #36 от "007":

    Плашат гаргите.Не можело една ядрена държава да загуби война??Ми тези Аналогови пияници танцуващи голи с хавлийки вече я загубиха войната...Колкото и да си показва голия задник и чифте ядрени ракети - те войната я загубиха...Сега виждаш предсмъртниият им гърч...Очаква ги най - лошото....По- лошо от това да ги застреляш един по един....Очаква ги омразата на Народа им!!!!
  • 79 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 7 Отговор

    До коментар #77 от "Антипутлерист":

    Разликата е, че СССР не се разпадна, а републиките се отделиха....докато сега, с разпада на Русия, ще настане хаос подобен на либийския, но в много по-големи мащаби.

    Коментиран от #83

  • 80 Даааа

    13 7 Отговор
    Украйна – палачът на руския империализъм?=======това някой умупомрачен сигурно го е измислил
  • 81 Бай Кал

    3 7 Отговор
    Разпадането на СССР би било историческа катастрофа, противоречаща на интересите на Франция........и на Европа впрочем
  • 82 Оракулът от Каспичан

    12 14 Отговор
    Независимо от опитите на продажните евробюрократи да спасят русия,тази жалка,пропаднала тоталитарна държава е обречена да се разпадне.Процесът на разложение е необратим и войната в Украйна е катализаторът,който ще го ускори.Какво ще се случи на територията на бившата рф,не е трудно да се досетим.Сирия,Либия,Сомалия,Судан са добри примери за това,което ще последва.Режима на путин в момента е в ситуацията в която са се намирали режимите на различни тоталитарни държави.Водене на някаква война,която трябва да отклони вниманието от нарасналите вътрешни проблеми и да даде възможност на властта за безконтролни репресии на собственото си население.Започналите да се появяват тук итам на територията на русия партизани,са само начабото на процеса на съпротива срещу режима.В момента в който украинците обърнат рязко хода на войната и в русия ще започнат масови вълнения и разчистване на сметки.
  • 83 Антипутлерист

    7 13 Отговор

    До коментар #79 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Разлика няма .Както и да го наричаш няма значение. То сега пак ще се отделят част от подчинените народи. Хаос подобен на либийския няма да има, защото няма да има кой да се меси и да го разпалва.Ако намеса на Путлеристан в Либия изобщо нямаше да се стигне до тази ситуация. В Либия даже си финансираха, подържаха военно крило което да им инсталира алтернативно правителство за да гарантират, че тази страна никога няма да има нормален път на собствено развитие, ако не е в тяхна сфера на влияние. Мръсните имперски амбиции на Путлер ги има навсякъде. Точно заради тях страдат обикновените хора и това няма как да бъде скрито.
  • 84 бай Даньо

    6 10 Отговор
    С целия ми респект към интелекта на Каспаров се заблуждава за бъдещето на Русия. Предпазливостта на запад, инак какво пречи да дадат на Украйна 100 Ф-16 и ПВО Пейтриът!? Предпазливостта се тълкува от Каспаров като липса на решимост и план какво ще се прави с Русия. Моето скромно мнение където я докарахме е че западния свят не може да си позволи експерименти на принципа проба -грешка докато се случи "демократична Русия" , надаело както казват руснаците много стана и за това ще я разбичат тая огромна държава и от там всички залози за бъдещето са отменени , ще става какво ще става. Вероятно разпад на по малки политически тела което ще бъдат манипулирани и хвърлени в междуособици , нещо ще бъде подарено на Китай да стой мирен...

    Коментиран от #85

  • 85 Напротив

    9 2 Отговор

    До коментар #84 от "бай Даньо":

    На Украйна не се предоставя военна помощ която е достатъчна да разгроми руските окупатори, но и се помага дотолкова да може да продължат да оказва съпротива Това е коварен и много кървав сценарий за които украинците плащат с живота си. Просто интереса е за дълга и изтощителна война продължаваща с години. А от това ще пострада унищожително икономиката на Русия и именно това е целта която се преследва от самото начало на конфликта, а може би и от преди началото му.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Хахахаха

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Палачът го бият кат маче у дирек!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Zвяра 🇷🇺

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "Неизбежен е":

    разпада ще е на САЩ този път

    и ще има нови 51 държави ....
  • 91 Zвяра 🇷🇺

    14 7 Отговор

    До коментар #30 от "007":

    САЩ и ЕС вече са приели образа на диктаторски режими ....
  • 92 Zвяра 🇷🇺

    11 7 Отговор
    Русия да хвърли една ядрена бомба и тоя смешен палач украйна няма да я има вече
  • 93 Безпринципни парадокси

    10 5 Отговор
    Газовите и нефтени тръбопроводи през Уктайна продължават да функционират и
    Русия продължава да плаща на Украйна милиарди транзитни такси! Отделно руската ЛукОйл-НефтоХим в Б-ия произвежда с руски нефт дизелово гориво и го доставя в Украйна за украинската бронетегника и транспорт!
    Украинските бежанци в Б-ия са настанени в 4 и 5 звездни хотели с предполагаеми руски офшорни собственици, като ЕС поема издръжката и хранененто им?! И австрийските и кипърски посредници са добре дошли и инкасират огромни печалби - също както през време на Студената война!
    Всички най-върли БГ-комунисти и БгКГБ-агенти (завършили съветски спец-школи)) и децата им днес са "НАТО-вски генерали" и пропагандни "русофобски евро-атлантици", изпълнявайки заповедите от Центъра в Москва! А преди се кълняха в СССР, комуностичерската партия и Ленин+Сталин! А днес се кълнат в дедо бай Дън, Урусула фон дер КоВид-ГрупенФюрер и ЛБГT-евроатлантическите "ценности"?!
  • 94 Русия умира

    5 12 Отговор
    И какъвто сценарий да разиграват крайният резултат е смърт.
  • 95 бай Даньо

    6 13 Отговор
    Каква ирония изглежда Киев ще е началото и края на руската империя.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 дед

    6 2 Отговор
    ХАХАХА бълнуването на едно франсе
  • 101 Трябва

    6 2 Отговор
    Да имаш много извратена логика, за да напишеш подобен пасквил.
  • 102 Кризата

    9 2 Отговор
    Има само два изхода - победа на Русия или термоядрен апокалипсис.
  • 103 Бай Иван

    12 4 Отговор
    Западните медии пишат само глупости. През около 80-100 години някоя западна държава решава,че ще превземе и ще покори Русия. Бива напляскана и се закротят за известно време. Сега пак е така, но разликата е че този път ползват чуждо пушечно месо. Пак ще бъдат напляскани и така до следващия път.
  • 104 Чети бе

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "Ко рече?":

    Чели сме достатъчно , Климент , не напразно го наричат Охридски и той седи пред Националната ни библиотека ! След това видите ли открили надпис до Преслав и какво от това ? Някой си набеден наш професор решил , за да го забележат да каже , че кирилицата е възникнала в Преслав , но най-вероятно все пак се е развивала паралелно и на двете места ! Така че , грешката е вярна !

    Коментиран от #126

  • 105 случаен

    9 1 Отговор
    просто требеше да спазите едни споразумения дет вие инициирахте,и да продължите да си търгувате евтини ресурси
  • 106 богатия Запад

    13 3 Отговор
    Не знам за Русия, но Украйна се оказа, че години наред е хранила и снабдявала със суровини целия ЕС! Започна войната и ....няма какво да се яде! В Клубът на богатите магазините са с празни щандове, цените хвърчат нагоре, падат правителства.Дори тоалетната хартия свърши...Пълен крах!
  • 107 Фашистка

    10 4 Отговор
    Диктатура е в Европа и САЩ да ви го набия на евроатлантическите ценности
  • 108 Сорос,

    12 4 Отговор
    майсторът на манипулации, войни, преврати, политически убийства, инсталиране на марионетни режими и подриване на цели държави отвътре, удари на камък в Русия! Русия се отърва от олигарсите, ползващи безкрайните ресурси за личните амбиции, а петата колона на 93-годишния старец безславно напусна страната. Русия стана още по-единна срещу натрапения от Сащ неофашизъм в съседни страни и още по-решена да разгради американския неоколониализъм на ограбване и диктат!
  • 109 Цитирам статията

    9 5 Отговор
    западните лидери толкова дълго си ЗАТВАРЯХА
    очите за престъпленията на Владимир Путин


    За престъпленията на американците и на западните лидери въобще не си ЗАТВАРЯХА очите знаеха ги но не реагираха по никакъв начин
  • 110 Да се разбира:

    9 4 Отговор
    Украйна – e ЖертванаАмериканския империализъм!
  • 111 Краварите

    8 3 Отговор

    До коментар #38 от "007":

    И Натю си отиват - свърши разграбването и безнаказаната им агресия по света. Англосаксонската ти сороска пропаганда няма да помогне... Мислещите видяха кой защитава света от пълзящия американски неофашизъм!
    Слава на Русия!
  • 112 Наско

    4 12 Отговор
    Русия е история. И преди войната, икономиката им беше иззвън топ 10. Сега така си го набиха, че ще изпаднат и от топ 20. Като прибавим и световната тенденция към загърбване на изкопаемите горива, което е абсолютно неизбежно, скоро Русия ще е мъртва. Нещо като една огромна Монголия, за която нищо не се чува.
  • 113 Геша

    1 0 Отговор
    Ми внасяйте оттам бре !
  • 114 Ходроковски е Крадец на Собственост

    5 2 Отговор
    За Милиарди, не трябваше да го пуска Путин! Такива като тоя Крадец, трябва да си излежат наказанието до последния ден!!
  • 115 ушите ми кънтят вече на русия

    6 1 Отговор
    Абе пичове , от кога почна да не ви аресва терминът империализъм , най- напред съм го чувам съотносително САЩ най-вече . Нуждаете се от още малко израстване и относно " милитаризъм " , новият акцент пак на САЩ , те са водещите в тия продукти и от значителин период го удрят най-вече на милитаризъм .
  • 116 Ха ха ха

    5 1 Отговор
    Тоя вестник тамошния Стършел ли е ?
  • 117 ЕВРОЛИБЕРАСТ

    1 5 Отговор
    САЩ ОСВОБОДИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО ! ПОКЛОН! ДОБРЕ ЧЕ СА НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ И ПАРТНЬОРИ, ДА ПОДДЪРЖАТ МИРА , ДЕМОКРАЦИЯТА И КУЛТУРНИТЕ ЦЕННОСТИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ

    Коментиран от #118

  • 118 странни са тия американците

    5 3 Отговор

    До коментар #117 от "ЕВРОЛИБЕРАСТ":

    САЩ беа много заети тогава и не можаа баш да ни освободят от турците , тепаа се по между си и освобождаваха Мексико от територии , та сега ни колонизират после да ни освободят от себе си .

    Коментиран от #125

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Да ама не

    5 5 Отговор
    Грешка в заглавието - Украйна е палачът и лакмусът за разпадането на западния империализъм....
  • 121 2555

    3 2 Отговор
    Трябва да имаш акъл поне колкото на кокошка за да разбереш, че на Украйна вече не и трябва оръжие а оръжие и войници.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 боже боже

    4 5 Отговор
    ама наистина ли някой на тази планета вярва че украйна ще превземе русия а????? боже каква простотия!!!!
  • 124 Слава на Украйна !

    3 4 Отговор
    Ние ви покръстихме ,ние и ще ви опеем !

    украинска поговорка
  • 125 Таня

    3 5 Отговор

    До коментар #118 от "странни са тия американците":

    Единствената територия ,която е освободила Русия и сега просперира е Аляска.

    Робите не могат да освобождават. Те обичат господарите си ,но мразят свободата и свободните . Това е Русия.
  • 126 Ко рече?

    1 0 Отговор

    До коментар #104 от "Чети бе":

    Казах ти да четеш, а не да фантазираш! Кирилицата тръгва от Преславската школа, това се доказва от повечето изследователи, а не е мнение на "някакъв набеден наш професор". Явно смяташ, че си по-запознат по въпроса от специалистите! Аман от пишман историци, които много държат да споделят невежеството си по форумите!
  • 127 Минувач

    5 6 Отговор
    Западните джендъри, колко са силни само на думи, така отдалеч да си въобразяват и мечтаят. Ако франсетата си мислят, че е толкова лесно да се победи Русия и всичко необходимо го имат за такава победа, защо просто не отидат на терен да я победят тази Русия. Но е лесно да скимтят от дистанция. Този псевдожурналист има ли си на идея, че Русия може да изпепели цяла Украйна за 1 час, има ли си представа, че Русия умишлено не срива до основи Киев по подобието на западните страни, когато воюват те. Русия иска да смени режима в Киев, но не и да разруши напълно тая държава и най-важните и градове. Щели да пратят още оръжие и готово, колко е просто, хаха. А Русия ще използва още по-мощни оръжия... но какво го интересува франсето, нали ще мрат славяни, не франсета. Ако не уцелят с прогнозата за украинска победа, пращайки още оръжие, западняците ще понесат ли отговорност за действията си? Но на тях им се рискува, все пак не умират те!
  • 128 Какви обединени

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Мим33":

    сили на запада, какво цяло НАТО? Пратиха 100 оръдия и 20 Хаймарса, някоя друга стара ПВО, БМП и джипове, стара съветска техника от времето на ВД. Нито натовски танкове, авиация (бомбандировъчна, изтребителна, щурмова), дългобойни ракети, кораби, подводници, съвременна ПВО и ПРО. Още нищо не е видял Путин, обаче май ще види
  • 129 Руснаците са

    2 1 Отговор
    1/3 от населението на СССР, което беше 290млн. Сега РФ е 146млн., а руснаците са не повече от 80-90млн. Другите са чеченци, дагестанци, якути, чукчи, буряти, тувинци... общо 84 автономни области. Докато всички си живеят в областите руснаците живеят навсякъде, във всички републики, области, окръзи и краища са определен процент от населението, къде повече, къде по-малко. Заемат всички управленски постове заедно с местните колаборационисти в държавната администрация, полиция, армия и други силови структури. Държат се и живеят там като господари и колонизатори, каквито са всъщност. Затова в другите републики, видяли какво е без руснаци - Казахстан, Азербейджан, Прибалтийските, Украйна и др. са нежелани и гонени. Ето това те смятат за фашизъм и национализъм и тръгват към реваншизъм. Затова и тъгуват за СССР и искат СССР2.0 да си дерибействат пак на воля. Това е пропито вече в техния национален характер - високомерни, нагли и нахални, всеки им е длъжен и трябва вечно да им е благодарен.

    Коментиран от #133

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 КВИ ИДЬОТИ ПИШАТ ТОВА

    0 0 Отговор
    Все още в името на този страх западните лидери толкова дълго си затваряха очите за престъпленията на Владимир Путин и сега мечтаят за бързо връщане към мира.

    Разбира се, сценариите за хаос са реалистични. Голямо руско военно поражение в Украйна може да доведе до вътрешни политически безредици, способни да парализират властта в Москва.
  • 133 РУСНАЦИТЕ СА СИ НА ЗЕМЯТА И В УКРИЯ

    1 2 Отговор

    До коментар #129 от "Руснаците са":

    И В КРИМ --- НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ ДРУГАРИ ПРЕДАТЕЛИ ! ТАКА ЧЕ ДОБАВЕТЕ НАСЕЛЕНИЕТО НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ КЪМ РУСКОТО !
  • 134 Жоро

    2 0 Отговор
    Пред Кремълското Фашистко Джудже има два изхода от изолацията на Ватнешка...Или килия в Хага или да пази станция Восток :D Но в затвора Гуантанамо най много ще му отива :D Но няма да се мине без много пролята кръв Морзилки....