Last news in Fakti

28 Септември, 2023 11:03 1 228 17

Чили и Аржентина: забравени ли са ужасите на диктатурата

  • аугусто пиночет-
  • чили-
  • аржентина-
  • южна америка-
  • диктатура

В Аржентина президентските избори може да спечели човек, който поставя под съмнение жертвите на военната диктатура

Чили и Аржентина: забравени ли са ужасите на диктатурата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През 2023 година в Южна Америка се навършват годишнини, които са от изключително значение за бруталната история на военните диктатури на континента.

Преди 50 години Салвадор Алиенде е свален с пуч в Чили. Преди 40 години аржентинците отиват до урните, за да върнат страната обратно към демокрацията. Но и в двете държави десницата набира сила, а омаловажаването на терора от 20 век е част от политическата ѝ стратегия. В Чили расте броят на почитателите на Пиночет, които се опитват да възпрепятстват приемането на нова конституция.

В Аржентина пък президентските избори може да бъдат спечели от десен политик, който напада остро комунистите и поставя под въпрос броя на жертвите на диктатурата. И двамата имат едни и същи идоли: Тръмп и Болсонаро, разказва в свой репортаж Ане Херберг от АРД.

Броят на почитателите на Пиночет в Чили се е удвоил

Германската обществено-правна медия предава от демонстрациите в Сантяго де Чили на 11 септември. Около 200 души са се събрали, за да празнуват идването на власт на диктатора Аугусто Пиночет преди 50 години. Франсиско Муньос, който води демонстрацията, казва: "Чили беше икономически и политически унищожена от Алиенде". Мъжът е уверен, че истинската диктатура е наложена от социалиста Салвадор Алиенде в началото на 1970-те.

Крайнодясната организация на Муньос се казва "Отбор патриоти". Те са само пример за една много по-широка тенденция. По информация на Института "Мори" броят на почитателите на Пиночет в Чили се е удвоил в последните 10 години - от 18 на 36 процента. За тях мъченията, изчезванията и убийствата са били необходимо зло. Те приемат диктатурата за време на икономически подем.

Според Марта Лагос, която ръководи "Мори", причината е в настоящите проблеми на страната. Политиците не предлагат решения на задълбочаващите се кризи, сред които социалното неравенство и корупцията. Левият президент Габриел Борич, който беше лъч надежда за промяна, разочарова мнозина заради скандалите и грешките в управлението на правителството му. "Хората виждат партиите като престъпници. И си казват: Ех, ако имахме някой с твърда ръка, който да донесе ред и сигурност, това би било чудесно. Такъв беше Пиночет, значи искаме Пиночет", обяснява Лагос.

Десните са в подем и в Аржентина

Склонността към изопачаване на историята обаче е видима далеч не само в Чили. След поражението на Жаир Болсонаро в Бразилия, привържениците му щурмуваха правителствените сгради, уж за да предотвратят комунистическа диктатура. В Аржентина, която се смята за пример по отношение на историческия дебат за диктатурите, изборите през октомври може да бъдат спечелени от Хавиер Милей, чиято крайнодясна кандидатка за вицепрезидент поставя под въпрос историята.

"В Аржентина за пръв път се появи алтернативна нова десница в лицето на либертарианеца Хавиер Милей, който се възползва основно от разочарованието от икономическата ситуация и правителството. Правителство, чийто флагман винаги е била политиката му в областта на човешките права", обяснява социологът Пабло Стефанони. Според него Милей използва отричането на историята, както и на климатичните промени, за да разшири подкрепата си в десния спектър.

За разлика от Аржентина, в Бразилия и Чили структурна революция след края на диктатурите няма. В Чили все още е валидна конституцията от 1980 година, приета по времето на Пиночет, която до голяма степен остави на власт елита от времето на военната хунта. Едно от исканията на протестите през 2019 година беше тази конституция най-после да бъде отменена. Но първият проект за нова конституция се провали на референдума през октомври 2022 година. Един от лидерите на кампанията против беше Франсиско Муньос. В Конституционния съвет, който работи върху проекта за нова конституция, мнозинство имат десните. Най-вече републиканците на Хосе Антонио Каст, почитател на Пиночет, Болсонаро и Тръмп, който за момента има най-добри шансове на президентските избори през 2024 година, обобщава АРД.

Автор: Ане Херберг (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    1 7 Отговор
    Да вървят в русия да си ги припомнят
  • 3 Алиенде

    4 1 Отговор
    Венсеремос.

    Коментиран от #12

  • 4 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    13 0 Отговор
    В България евро-атлантическата хунта скоро ще може да държи властта само с методите на Пиночет.

    Коментиран от #11

  • 5 Вирус

    6 0 Отговор
    Само по заглавието прокиша хахаха вече са елементарни
  • 6 Агата

    5 11 Отговор
    Ужаси имаше и в България. Убити , изтезавани, депортирани , заточвани. Комунизмът стори такова зло на България,че все още не може да се изправи.

    Коментиран от #13

  • 7 Ами че

    8 0 Отговор
    усръйнаката хунта има
    същите учители
    и
    същите покровители.
  • 8 Къров

    8 0 Отговор
    Членовете на хунтите имат амнезия относно тези ужаси. Иначе близките на избитите помнят.

    Коментиран от #10

  • 9 Никола Гешев

    2 7 Отговор
    Комунизма е взел толкоз жертви по целия свят, че дори хитлер и Мусолини биха се изчервили от срам!! За икономическите последици от него няма да говоря, както и за моралното падение на хората принудени да живеят под комунистическата диктатура на пролетариата-какъв Оксиморон само, Диктатура на Пролетариата!!!
  • 10 Никола Гешев

    0 6 Отговор

    До коментар #8 от "Къров":

    И аз помня и почитам паметта на избитите ми роднини след 9 септ. 44!!! След толкоз години социализма в Чили и Аржентина отново навдига глава, затуй икономиките им затъват и корупцията процъфтява. Идва новия Пиночет.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 За кое?

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Алиенде":

    Помним кво стааше там.Комунистическата им партия гласеше преврат.От Куба пропълзяха 12 хиляди изпечени главореза под командата на Ла Гуардия(шефа на кубинското кадесе) на помощ на комунистите.От дальний восточното съвецко пристанище Находка(не от Владивосток,понеже Владивосток като военна база не може да бъде посещават от търговски кораби) потегли един параход натряскан с оръжие за чилийските комунисти.И...военните изпревариха.Иначе....още една мизерна подобна на КУБА държава(не,че там в Латинамерика е кой знае какво,но в Куба си е мизерия голяма,мизерия дълбока,мизерия чисто комунистическа).Изненаданите бъдещи комунистически властници беха натикани в стадиона на Сантияго,а после препратени на едни остров близо до остров Огнена земя да студуват,дорде се поуспокои положението.Че жертви е нялало?Как да е нямало.Като при всяка военна операция и жертвите няма да са малко.Виж и сравни какво сториха комунистите в Куба при установяване на комунистическата си диктатура,а и след това.Да не па да е далеч по-зло от това на военните в Чили?
  • 13 Кажи честно!

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Агата":

    Ти май говориш за времето между 1918 и 1944 година? Убивани, изтезавани, депортирани, интернирани... След 1944та е възмездие за извършителите.
  • 14 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Никола Гешев":

    И аз помня и почитам паметта на избитите ми роднини ПРЕДИ 9 септ. 44!!!

    Коментиран от #15

  • 15 Никола Гешев

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Небинарен евроатлантик с аутизъм":

    Твоите роднини бяха шпиони на чужда държава правещи опит за преврат! Много от тях, които дойдоха на власт след това, бяха в списъка ми на доверени доносници, на които спасих живота!! Моите роднини бяха избити без да са извършили никакво престъпление, просто за да им бъдат национализирани имотите, в които да се настанят твоите роднини-страхливи доносници!!!

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Смея ти се много

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Никола Гешев":

    И лошото е, че явно са пропуснали някои твои роднини та си се пръкнал. Можеше да ни го спестят ако не бяха проявили излишен хуманизъм.
Новини по държави: