Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Март, 2023 13:51 1 788 19

Русия е натрупала зад граница $80 милиарда в годината на санкции

  • санкции-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • руска икономика-
  • суровини-
  • петрол-
  • газ

Кремъл успя да натрупа един от най-големите излишъци в своята история

Русия е натрупала зад граница $80 милиарда в годината на санкции - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия успя да спести в чужбина около една трета от неочакваните 227 милиарда долара, спечелени миналата година от нейния износ на суровини, създавайки потенциална нова възпламенителна точка, тъй като САЩ и техните съюзници се стремят да затегнат санкциите си заради нахлуването в Украйна, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Около 80 милиарда долара са разпръснати в парични средства, недвижими имоти и инвестиции във филиали в чужбина, според оценка на Bloomberg Economics. Това са на практика резерви в сянка, страничен продукт от рекорден излишък по текущата сметка – приблизително разликата между износа и вноса – който помогна за поддържането на финансите на Кремъл след атаката му срещу Украйна през февруари 2022 г.

Още новини от Украйна

„Поради закъснението на Европа със санкционирането на енергийния сектор на Русия, Кремъл успя да натрупа един от най-големите излишъци по текущата сметка в своята история“, каза Мария Шагина, икономист от базирания в Обединеното кралство Международен институт за стратегически изследвания. „Това де факто отрече ефекта от замразяването на активите на централната банка през март 2022 г., тъй като Русия можеше да възстанови загубеното.“

Всички нови печалби, натрупани в чужбина, могат да ги превърнат в привлекателна мишена за противниците на Русия, особено ако средствата се контролират от държавата. Правителството е акционер в много от най-големите руски износители, които допринесоха за миналогодишните неочаквани печалби, въпреки че въпросът къде се озоваха парите и кой ги контролира придоби по-голяма мистерия.

С натрупването на международни активи миналата година Русия добави еквивалента на около 5% от брутния вътрешен продукт. Това е близо до средното за 2009-2013 г., друг период на повишени цени на петрола и ограничени валутни интервенции от страна на централната банка.

„Натрупването на международни активи беше по-скоро принудително, отколкото умишлено. Санкциите накараха руснаците да намалят вноса, докато цените на суровините увеличиха износа. Ако не друго, вместо да мотивира корпорациите да натрупват чуждестранни активи, правителството на Русия облекчи регулациите, за да помогне за увеличаване на вноса, от който се нуждаеше, за да стабилизира вътрешната инфлация", коментира Александър Исаков, икономист за Русия от Bloomberg Economics.

Съдбата на руските фондове в чужбина е все повече на фокус, тъй като поддръжниците на Украйна като Канада и Германия издигат идеята за използване на милиарди в замразени руски активи, за да компенсират страната и да ѝ помогнат да се възстанови.

За правителството активите, натрупани в чужбина, са ресурс, който може да бъде използван чрез извънредни такси върху износителите, според Александър Кнобел от държавната Руска академия за външна търговия.

„Такива „сенчести резерви“ могат официално да бъдат обърнати в полза на държавата по различни начини“, каза Кнобел.

Тъй като Европейският съюз става по-малко зависим от руските енергийни доставки, е вероятно фондовете в чужбина да привлекат повече внимание като възможна цел на санкции, каза той.

Финансово задушаване

Безпрецедентните ограничения на централната банка миналата година вече блокираха около 300 милиарда долара от нейните резерви, оставяйки я с малко възможности за инвестиции извън юана и златото. Активи, държани от санкционирани руски бизнесмени, също бяха замразени в някои западни юрисдикции.

С по-ниските цени на суровините и новите ограничения върху износа на петрол, които наскоро влязоха в сила, излишъкът по текущата сметка намаля рязко. Банката на Русия го прогнозира на 66 милиарда долара тази година, достигайки 48 милиарда долара през 2024 г. и 41 милиарда долара през 2025 г.

Дори чуждите правителства да успеят да определят собствеността върху нови руски фондове в чужбина и да ги свържат с държавата, общата сума вероятно ще бъде по-малка от официалните оценки.

Докато нетното придобиване на чуждестранни активи от Русия миналата година достигна 107 милиарда долара според централната банка, Bloomberg Economics изчислява, че числото вероятно е надценено с около 21 милиарда долара.

За да стигне до цифрата, Bloomberg Economics коригира общата сума според разходите за туризъм, покупките на сенчеста флотилия от петролни танкери и изходящите потоци, свързани с отварянето на сметки от руснаци в задгранични банки. Такива банкови преводи изкривяват данните, защото изглеждат като увеличение на чуждестранни активи, но вместо това представляват пренасочване на вноса.

„Натрупването на скрити резерви от Русия е напълно възможно“, каза Сергей Гуриев, икономист, който някога съветваше руското правителство, но по-късно избяга в Париж, където сега е ректор на Sciences Po.

„Основният въпрос е до каква степен тези резерви биха били достатъчни за финансиране на бюджетния дефицит през 2023 г.“, каза Гуриев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    9 21 Отговор
    и те ще отидат за Украйна

    Коментиран от #13, #19

  • 2 Българин

    9 21 Отговор
    ватенките много години ще плащат репарации

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Европейски простак

    22 6 Отговор
    В Европа сама се задълба в невиждана инфлация, и налага санкции на Русия за да печели

    Коментиран от #9

  • 5 Гориил

    20 1 Отговор
    Банките обречено дават лихва върху капитала и не можеха да не го направят. В противен случай заможните клиенти ще се отвърнат от тях и ги очаква тъжната съдба на Силиконовата банка.
  • 6 Зеленски

    4 14 Отговор
    Добре ще ни дойдат.
  • 7 Стойчев

    2 16 Отговор
    Ами благодарим на руснаците, щото си взимаме тия печалби и ги даваме на Украйна. Евала на Русия че се грижи за нас 😎
  • 8 Хихихи..

    18 3 Отговор
    Крадливият сигански Запад има Печатница,ала нема Ресурс,затуй ВЕЧНО се вре като шугава овца от столетия към Изток.И освен да се самонулира,нищо друго не е реализирал с "походите" си..
  • 9 Иван

    0 9 Отговор

    До коментар #4 от "Европейски простак":

    А в Русия колко е инфлацията?
  • 10 Независими западни анализи

    16 1 Отговор
    "Русия и Китай могат да сринат долара


    Сближаването на Русия и Китай заплашва благополучието на американския долар, смятат експерти."

    Коментиран от #14

  • 11 Историк

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Днес Пекин заяви,че започва продажбата на пакет от 7% от външния дълг на САЩ,като вероятен купувач ще е Русия желаеща да инвестира във чуждестранни кредитни линии. Запазвайки 31% от външния дълг на САЩ,Китай все още се явява негов най голям кредитор!

    Коментиран от #15

  • 12 От страни

    5 0 Отговор
    Тия па сега нема да заспят, ще мислят как да ги откраднат. Пенсионерите и страртапърите ограбиха. Ей, ловете туристите и ги ребръквайте за стотинки. Ми що не? Щом иззеха яхтите на богатите трябва да пребръкват и по бедните. Най бедните не могат да докачат щото не излизат от Русия ама виж тия от средната класа ще ги ощипят като банашка гъска.
  • 13 От страни

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Разбира се. Русия като си я вземе ще похарчи доста пари за строителство, за пътища, за нови географски карти, нови табелки на градовете, много бланки за паспорти ще требват.... Много пари ще идат.
  • 14 От страни

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Независими западни анализи":

    То вече става. Си идва в Русия да се разберат с Путин как ще направят нулиране на САЩ.

    Коментиран от #16

  • 15 Мдаа

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Историк":

    Очаквано-разчупването на баницата започва,САЩ сами влязоха в капана който готвеха за руснаците,сега щът не щът трябва да плащат лихви по кредита и да го обслужват,откажат ли,тогава държавата е във фалит...
  • 16 ТИРбушон

    0 10 Отговор

    До коментар #14 от "От страни":

    Или да уточни правилата по които Сибир ще се влее в поднебесната империя.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 От страни

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТИРбушон":

    Ако беше по грамотен щеше да знаеш че на Китайцмте ни им требва Сибир. За тях е студено там. И даже Северен Китай е рядко населен щото не им требва. Всичкото им население е на юг и в централен Китай. НЕ ИМ ТРЕБВА Русия. Па и в генната памет имат спомени за войната преди много години война с Алемания. Конника убиващ дракона е от тогава. Яле са бой и под заплаха са строили стената та помнят срещу кого не бива да посегаш. Питай що бойните прозорци на Великата китайска стена гледат към Китай?
  • 19 недоразбрал

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    си отново.Само 80млрд. са успели да арестуват от 300млрд.За това идва реч!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания