Last news in Fakti

26 Март, 2023 21:00 2 019 32

Предизборният съюз на Ердоган: ислям и ултранационализъм

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • кюрди-
  • кемал кълъчдароглу-
  • анкара-
  • истанбул-
  • избори-
  • ултранационализъм-
  • сивите вълци

Властта на Ердоган се пропуква. Кой все още е на негова страна?

Предизборният съюз на Ердоган: ислям и ултранационализъм - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те са малки, но могат да наклонят везните в предизборната надпревара в Турция. Ислямистките отцепнически партии осъзнават значимостта си преди вота на 14-и май и се опитват да я осребрят. Според проучванията на общественото мнение Партията на благоденствието и ХЮДА-ПАР разполагат с общ електорален дял от около два процента. Двете формации предложиха подкрепата си за коалицията на Ердоган - при условие, че бъде отменен Закон 6284, който защитава жените от насилие и при необходимост може да им гарантира анонимност.

Това предизвика дълбоко възмущение в Турция. Само през 2022-а година най-малко 234 жени са станали жертва на убийства. Платформата "Ще спрем фемицидите" добавя към тази статистика още 245 вероятни случая. Насилието над жени е изключително сериозен проблем в страната.

Подкрепа на висока цена

Законите за защита на жените отдавна са трън в очите на много ислямистки партии и общности. Те твърдят, че подобно законодателство води до увеличение на броя на разводите. Според тях то е и израз на западната намеса в мюсюлманско-турските семейни структури. Ислямистите от години провеждат кампании като например срещу изплащането на издръжка на жените. При всеки удобен случай те засилват натиска си върху правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за отмяна на съществуващите закони в защита на жените. В отговор на натиска им преди две години турският президент Реджеп Тайип Ердоган отмени Истанбулската конвенция.

Малко преди изборите проучванията на общественото мнение показват, че управляващият алианс губи подкрепа. Според социолозите Ердоган изостава и от своя съперник за президентския пост. В момента той се опитва да спечели нови съюзници. Но възмущението сред много от жените, които членуват в ПСР, е толкова сериозно, че споразумение все още няма.

Кои са съюзниците на Ердоган?

Досегашният предизборен съюз на Ердоган включва наред с ислямско-консервативната ПСР ултранационалистическите Партия на националистическото действие и Партия на големия съюз. И двете произхождат от крайнодясното движение "Сивите вълци".

Федералната служба за защита на конституцията класифицира "Сивите вълци" като крайно националистическо, антисемитско и расистко движение. Техни врагове са основно кюрдите, евреите, арменците и християните. Те са твърдо убедени в превъзходството на турската нация и според германските власти се стремят към създаването на хомогенна държава на всички тюркски народи от Балканите до Западен Китай.

Германското контраразузнаване смята, че Партията на националистическото действие, която е най-големият партньор на Ердоган, е организацията, от която произхождат "Сивите вълци". Нейните представители в Германия от години се наблюдават от властите. И другият партньор на Ердоган - Партията на големия съюз, произлиза от идеологията на "Сивите вълци". За нея ислямът е важен елемент от турската идентичност. Много политически убийства в Турция се приписват на Партията на големия съюз. Твърди се, че нейни членове са участвали и в убийството на арменския журналист Хрант Динк.

За президентските избори, но все още не и за парламентарните, Ердоган беше подкрепен и от ислямистката ХЮДА-ПАР, която според Федералната служба за защита на конституцията в Северен Рейн-Вестфалия е близка до турската Хизбула. Турската Хизбула е избила много правозащитници, бизнесмени и политици в Анадола, особено през 90-те години.

Новият елит на Турция

Актуалните социологически проучвания прогнозират оспорвана надпревара между управляващия и опозиционния алианс за вота. По време на управлението си Ердоган успя да изгради голям властови апарат в страната. Той създаде и свой собствен елит чрез държавни поръчки, непотизъм и корупция. Предостави и многобройни привилегии на мюсюлманските ордени. Едно поражение на предстоящите избори би означавало загуба на влияние и богатство за тях. Неотдавна Мензил, ортодоксалният суфистки орден с най-голям брой членове в Турция, обяви подкрепата си за коалицията на турския президент.

За политолога от Виена Томас Шмидингер, експерт по турските въпроси, това не е изненада, тъй като предизборният съюз на Ердоган представлява комбинация от политически ислям и ултранационализъм. "Мензил вече замени движението на Гюлен като една от най-важните религиозни мрежи на ПСР след опита за преврат през 2016-а година", обяснява той.

Идва ли краят на ерата "Ердоган"?

Шмидингер е на мнението, че засега изборна победа на правителствения алианс е малко вероятна - заради провала в икономическата политика и лошото управление на кризата след земетресенията през февруари. "А дори в Турция изборите могат да бъдат фалшифицирани само до известна степен", добавя той, припомняйки обвиненията в манипулации от предишни години.

Дали при поражение Ердоган би отстъпил доброволно мястото си? Шмидингер се съмнява. Той посочва, че турската държава до голяма степен се контролира от приближени на президента. Освен това след опита за преврат в ръцете на неговите поддръжници има много оръжие, което би могло да доведе до възможни въоръжени сблъсъци. Политологът прогнозира, че смяната на режима няма да мине напълно гладко и при загуба на Ердоган на изборите.

Автор: Елмаз Топчу


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тиква

    28 7 Отговор
    Започнахте и срещу Турция да плюете. Зле Ви се пише на Европата!!!
  • 4 По заглавието веднага

    20 6 Отговор
    Се познава чия е помията 🤮🤮🤮
  • 5 Москвича

    20 5 Отговор
    Дойче Зеле, гледайте си вашата кочина - Германистан.

    Коментиран от #7

  • 6 ХЮДА-ПАР са кюрдски

    10 2 Отговор
    Ислямисти...ама от дойче то толкоз
  • 7 Калпазанин

    21 3 Отговор

    До коментар #5 от "Москвича":

    Геманистан стачкува, франсетата и те Италия също, нема пари.заради вакси и краварски интереси. Светът се преобръща а на дойче зелето и в израел няма да може да се скрие а може би в мъртво море
  • 8 Шпек

    7 7 Отговор
    А преди 30 години страшната сега Турция ни имаше страх и уважение.Но като се замисля от всичките ни комшии само турците не са ни го забивали, до сега.
  • 9 Българските турци

    19 9 Отговор
    Европа си показва истинското лице изпод окапалия грим на лицемерието и лъжата ! Не "мракобесието" на Ориента , на Азия и Мала Азия са правили клади да горят книги !...Не те са изгаряли живи хора набедени за вещици и магьосници !...Не са те Инквизицията на средновековието !...Не са те които са преследвали науката и научните открития !... И не са изгорили те на кладата Джордано Бруно и Галилео Галилей !!! Европа си показва грозното лице изпод маската на лъжливата Демокрация !...
    Коранът е БОЖИЕ СЛОВО !!! Гори в сърцата на вярващите от деня на пришествието си и ще гори до деня на Апокалипсиса !!!... Нито слюнките на лудите , нито злобата на бесните могат да угасят блясъка на пламъка му който със светлината си огрява и ще огрява "Сърат ел мустакем" !!!..В жарта на жупела и огъня му са обречени да горят сатанистката заблуда и содомогорщината на многоцветния неолиберален разврат на Европа и Запада ! ...

    Коментиран от #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Баш комит

    17 2 Отговор
    Веднага разбрах от заглавиието, че става дума за германски уроди.
    .
    Германия няма право да се меси във вътрешните работи нито на България, нито на Турция!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 реставрация 12

    2 1 Отговор
    Някога някъде в подземията на разрушената си столица като скорпион завърши илюзията на третия райх,...Другаде някъде напук на обичаите на дедите си провесиха римското дуче с главата надолу...А тук фалшиви имами бяха тръгнали да обезглавят един дълъг човек...но други ги сгащиха и ги подредиха в колона по един по долни гащи и боси по асфалта на горещият и кървав 16 юли !!!... Много от тях се изпокриха и разбягаха по целия свят за да се приютят в скута на покровителите си ! Изминали са 7 години ,но все още се крият и бягат напускайки бърлогите си от нестихващия гняв на турския народ !!! От почерка и стила на статията ярко прозира стилът на родоизменниците ,които джафкат от двора на финансьорите си ! Каквато и чернилка да пръскат надеждите им за реванш и реабилитация са напразни !...Турция се отскубна от Западния надзор и зависимост и е на път да им наложи реалноста на Потенциала си !!!...
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    8 14 Отговор
    ТУРСКИЯ КЛОН НА ИСЛЯМА СИ Е ОБИКНОВЕН ФАШИЗЪМ :)
  • 15 Българските турци

    8 3 Отговор
    Всички хора на този свят могат да се покоряват на силата и мощта , но уважават единственно честта на достойнството ,както на най мощния си завоевател ,така и на най безпомощтната си жертва !...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дурхан

    6 4 Отговор
    Факт е че при Ердоган , Турция стана икономически и политически силна ..Нормално си е Германия да е против Ердоган ,защото за разлика от Германия може да води независима външна политика без даде съобразява с Русия и САЩ

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дурхан

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Хюсеин":

    Едно нещо е народа друго си е държавата ..При Живков България беше бедна но имаше АЕЦ ,имаше армия ,правеше компютри Правец ..но гражданите бяха бедни ..те така и при Ердоган ..хората бедни ,гладуват , умират в некачествени сгради но държавата прави изстребители , дронове ,подводници , АЕЦ ,Турски поток ..едното за сметка на другото
  • 21 Дурхан

    2 3 Отговор
    И за да няма гражданско недоволство пускаш на ход идеологията ..Живков комунистическата , Ердоган ислямска националистка ....ама в Турция има избори ...ако гражданите кажат стига вече ножа опря до кокала ще го шуткат
  • 22 Шаран БГ

    1 2 Отговор
    Вярно бе, никой никога не е горил на клада никого, но само са ги ПОБИВАЛИ НА КОЛ или с два коня са ги РАЗЧЕКВАЛИ !! За отсечените глави с ятаган на дръвника няма и да споменаваме.........
    Че коя е тази власт, която не е оплескана с човешка кръв. ?? Или кое е това научно откритие, което ПЪРВО не се е използвало за убийството на човек от човека ??
    И при толкова наши български проблеми, най-много ме вълнува съдбата на г-н Ердоган.........нищо друго.

    Коментиран от #24

  • 23 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Хюсеин":

    Бай Хюсеине пращаш ни да пасем ама сметката ти е крива...Предполагам че и ти си пенсионер като мен...Бог живот и здраве да ти даде да си харчиш още дълги години пенсията която получаваш !... Ние тук сме изживели времена, когато сме обменяли 1лев и за 1200 - 1300 турски лири, но никога не ни е спрял възхода !... А инфлацията я сравнявай примерно така : - Аз купувам 1кг свястно сирене за 15 лева а ти за 35 лева - Аз получавам минимална пенсия 750 лв а ти получаваш минимално 350 лв и след това ни пращай да пасем на която си искаш ливада !...

    Коментиран от #25

  • 24 Дурхан

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Шаран БГ":

    България е пример как едно общество от тоталитарно се превръща в демократично а Турция обратното ..от демократично се превръща в ислямистки тоталитарно общество
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Дурхан

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Мито":

    Ердоган иска едно ..5 пъти молитва на ден , бачкане 12 часа на ден ,без социални права , без трудови права и да се благодарят на Бога ..докато той и върхушката си строят пирамиди
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.