Last news in Fakti

11 Март, 2023 16:00 3 946 90

Валери Григоров: Битката за паметниците е изключително глупава

  • паметник на съветската армия-
  • паметници-
  • балкани-
  • история

На Балканите – постоянно оспорваме определени исторически събития

Валери Григоров: Битката за паметниците е изключително глупава - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Битката за паметниците е изключително глупава битка, която отнема от креативната обществена енергия и я прахосва в ненужна конфронтация и разделение. Тази битка за историческите символи я водим от векове на Балканите – постоянно оспорваме определени исторически събития, обръщаме църкви в джамии, после джамии в църкви, преименуваме имената на селища, улици и топографски места. Ислямизираме, покръстваме и сменяме имената на цели общности.

Това коментира във "Фейсбук" доц. Валери Григоров.

Драмата на обществото ни е, че периодично сме обладани от колективна лудост да пренаписваме „историческата истина“, да преименуваме, да бутаме и местим паметници, да въздигаме нови и то с такава страст, сякаш от това зависи човешкия живот.

Многократно съм изразявал своята позиция, че всеки паметник, дори и такъв, който свързваме с поражение, с подчинение, с чуждата окупация има своята символна стойност, защото паметниците са материално свидетелство на времето и на хората, които са ги издигнали. И тази ми позиция не е конюнктурно мотивирана от скорошни или днешни събития. Преди години участвах в една експертна комисия към Областна управа на София, която разглеждаше постъпило предложение за преименуване на най-високия връх на Балканите – вр. Мусала. Мотивът за преименуването беше, че върхът носи арабско-ислямско име и трябва да бъде сменено с българско. Моята експертна оценка беше ясно мотивирана, че името на върха трябва да остане такова, каквото сме го наследили от османския период. Наскоро пак имаше напъни да се преименува храм-паметника „Александър Невски“ – отговорът ми и за него е същия. Тези, които са изградили храма са му дали името и ние нямаме никакви основания да не уважим техния избор.

Крайно време е българското общество да порасне и да започне да гледа на историята си с повече любознателност и с по-малко емоции. Защото ежегодните истерии по повод 3 март са изключително нелицеприятни и непристойни. С това постоянно драматизиране на миналото превръщаме историята в бреме и спирачка за развитието ни. Правим го ние, правят го и братовчедите ни в Македония и резултатът е все по-голямо отчуждение.

Гледаме на историята по грешен начин. Постоянно се опитваме да вграждаме историческите символи в настоящето, а това изобщо не е нужно. И тук е добре да се поучим от напредналите западни общества, които са се научили да гледат на родната си история с доза здравословно безразличие, надмогвайки много от негативните стереотипи и омраза към съседите си и към някогашните си поробители и окупатори.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОЗЯКЛИЙСКИ СЪГЛЕДВАЧ

    64 10 Отговор
    Ти Валери, много много да не знаеш!
    Това е важен жалон забит от КОЗЯК. Обединява всички кратуни с нисък интелект. Да не ти споменавам имена . известни са. Наредил съм те да бъдат канени всека вечер при Цветанка.
    Хайде де!

    Коментиран от #5

  • 3 Американските подлоги

    71 10 Отговор
    Да се измитат от България

    Коментиран от #6, #10, #21, #67

  • 4 Не позволявайте да ви замрежат очите!

    77 18 Отговор
    Битката за този паметник е специално режисирана, за да не забележат повечето българи, че ни хвърлят във война. Въвежда се военно обучение в българските училища. Това означава, че преминалите курса по военно обучение могат да бъдат призовани да се бият във войната срещу Русия. Това днес е най-важното. Децата ви ще бъдат вкарани във война. Събудете се! Стига с тези паметници, с тази Македония и с всичко останало. Готвят ни за война.

    Коментиран от #13, #23, #88

  • 5 Едва ли козяк

    54 7 Отговор

    До коментар #2 от "КОЗЯКЛИЙСКИ СЪГЛЕДВАЧ":

    Е наредил това
    Местните блюдолисци се надпреварват да се показват като правоверни евроатлантици

    Коментиран от #35

  • 6 Наблюдател

    45 3 Отговор

    До коментар #3 от "Американските подлоги":

    Не само подлогите но и техните господари
  • 7 Така е

    52 6 Отговор
    ПРАВ СИ ПО ПРИНЦИП В СЛУЧАЯ ПП И ДБ ПО ПОРЪЧКА НА ТЯХНИТЕ ГОСПОДАРИ РАЗИГРАВАТ ТОЗИ ТЕАТЪР ПОНЕЖЕ УСЕЩАТ ЧЕ СЕ ОТТИЧАТ В КАНАЛА ТА БЕЛКИМ ПОКРАЙ ТАЯ ИСТЕРИЯ ЗАКАЧАТ ОЩЕ НЯКОЙ ЗАБЛУДЕН ПСЕВДОИНТЕЛИГЕНТИТЕ НОВОСОФИЯНЕЦ
  • 8 рада дълбоката

    28 7 Отговор

    До коментар #1 от "007":

    "С това постоянно драматизиране на миналото превръщаме историята в бреме и спирачка за развитието ни"
    Човека по скоро споделя вашите възгледи но просто е по умерен а ти вече го УРЕДИ В ЖИВОТА . Колко сте елементарни фашагите ! Човека съм убеден на 100% че е гласоподавател подкрепящ или Измамата или Тиквоча а вие дори не успявате да разграничите совите крайни ф@шаги и по умерените такива .Жалки сте ! Бясното куче от злоба си хапело опашката ........

    Коментиран от #12

  • 9 Какво става в България?

    10 48 Отговор
    "Многократно съм изразявал своята позиция, че всеки паметник, дори и такъв, който свързваме с поражение, с подчинение, с чуждата окупация има своята символна стойност, защото паметниците са материално свидетелство на времето и на хората, които са ги издигнали." Виж ти, другаря Григоров няма нищо против над българското общество да тегне сянката (и в буквалния смисъл) на чужди окупатори. Брей, какъв родолюбец, какъв загрижен за обществените проблеми човек. Това е поредния със същия дневен ред, който четем, който иначе обяснява как, не че чак толкова го интересували паметниците, щото това сега не било важно, но нека все пак да останели. Кремъл е изпратил всичко на барикадата. Да се чуди човек тия хора що така се активизират от (според собствените им думи) "незначителни за обществото теми". Още по-интересно е когато им се дава такава гласност и то под прикритието на "толерантност" към "алтернативната гледна точка". Когато постоянно бомбардираш обществото от собствената си трибуна с преобладаващо с една гледна точка, тогава тя не е "алтернативна" а става твоята позиция.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Макробиолог

    35 2 Отговор
    Няма какво да се добави,освен че като не искаме да ни освобождават,трябва да решаваме политиките в интерес на нац ни цели а не на каквито и да било съюзи,алианси,големи братя или съмнителните зависимости на корумпираните ни елити.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Верно ли

    35 0 Отговор
    Абсолютно съгласен с една малка забележка - "глупава битка, която отнема от креативната обществена енергия и я прахосва в (не)НУЖНА конфронтация и разделение." Всеки да си прави сметка на кого е нужна!
  • 15 до утре па нака

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "007":

    Аз като съм чел ти още не си бил плануван т.е още си бил или в епруветката или в пиянската сурватка на вмирисаните си създатели
  • 16 Нищо по- естествено

    40 5 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    От това на 3 март да се веят и руски знамена
    Може и украинските също са участвали в освободителната война
    Повече от естествено е американски знамена тук да не се веят ние нямаме нищо общо с отвъд океанските ни господари

    Коментиран от #39, #47

  • 17 Демокрацията

    35 6 Отговор

    До коментар #12 от "007":

    Е лицемерен фашизъм
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ХА ХА

    10 34 Отговор
    Доста нескопосан опит да се защити МОЧА!
  • 21 А бе

    12 34 Отговор

    До коментар #3 от "Американските подлоги":

    Къде видя американски подлоги, като има само руски такива! Не виждам хора да защитават американски посланици или паметници. Явно чуваш някакви чужди гласове.

    Коментиран от #34, #76

  • 22 Българин 681

    38 10 Отговор

    До коментар #18 от "Демократ":

    Уважаеми г-н Демократ,
    От 1950 до 1989 в БГ няма нито една чужда военна база, за какво родоотстъпничество става дума?
    Служил съм в БНА и пак бих служил и НЕ, никога не съм бил член на БКП, както и семейството ми!
    А в момента мисля, че има поне 4 чужди военни бази!
    Въпрос за 100 000 лева - познай чий са те?

    Коментиран от #26, #31, #51, #85

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин

    15 34 Отговор
    На този русофил, който защитава паметника на окупаторите ще му припомня, че комунистите - русофили изобщо не се посвени а да сменят името на връх Мусала с това на Сталин и в рхът се е наричал така от 1950 до 1962 година. Същото име е носила морската ни столица Варна, пак под напора на същите другари от 1949 до 1956 година.

    Коментиран от #58, #75

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Я пак

    12 36 Отговор

    До коментар #22 от "Българин 681":

    "От 1950 до 1989 в БГ няма нито една чужда военна база, за какво родоотстъпничество става дума?" Как да няма, като българската армия беше на директно подчинение на Кремъл? ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ беше военна база на СССР! Неслучайно България притежаваше много повече бойни самолети, отколкото можеше да поддържа при разумен разчет съобразно икономическите ни възможности - всичко беше ориентирано да пазим другарете. С наши средства, разбира се.

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А бе

    10 23 Отговор

    До коментар #19 от "Верно ли":

    Кво са прайте на улави бе, не че не сте де, ама се опитвате да правите и другите със смешните ви сравнения! Никой не иска паметник на американските летци, но той е поставен в Американското посолство и е предназначен за американците, от американци, а не от "признателния български народ" за поколенията!

    Коментиран от #37

  • 29 Българин 681

    29 10 Отговор

    До коментар #26 от "Я пак":

    Сега, когато сме на подчинение на ОТАН, имаме разумно количество аероплани, нали? На чертежи!!!
    Абсолютно безплатни за поддръжка................

    Коментиран от #33

  • 30 нннн

    25 4 Отговор
    Битката за паметниците в глупава, но си е тамъм на място преди изборите. Нека и по този критерий хората се ориентират как да гласуват.
  • 31 Българин

    17 25 Отговор

    До коментар #22 от "Българин 681":

    В България има бази на НАТО, а ние сме член на този организация. А по времето на комунизма не е имало руски бази, защото българските комунисти - русофили са били най-лоялни и верни на СССР, а и към всяко министерство е имало офицер на КГБ, на когото са се отчитали. А самата ДС е била филиал на КГБ. На всичкото отгоре от 8 премиери на България между 1944 и 1989 година петима са имали съветско гражданство-Георги Димитров Васил Коларов, Вълко Червенков, Антон Югон и Гриша Филипов. В никоя страна от бившият соцлагер няма подобен прецедент.

    Коментиран от #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Я пак

    8 27 Отговор

    До коментар #29 от "Българин 681":

    Спомняш ли си кой беше шеф на ВВС до 2015? Да те подсетя, избраника на Решетников - Румен Радев. Чакай да те подсетя и какви "самолети" имахме - руски, за които "братушките ти" правеха всичко възможно да НЕ могат да летят. Въпреки че плащахме прескъпо за това.

    Коментиран от #81

  • 34 А ма

    27 3 Отговор

    До коментар #21 от "А бе":

    Трябва да започнем да трошим и американски паметници, тогава какъв вой ще нададете либерастите...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Оракулът от Каспичан

    9 21 Отговор
    Някои "паметници" трябва да се махнат.В ЕС няма паметници на Вермахта,на Третият Райх и на национал-социализма.Комунизма е същата тоталитарна идеология,която е донесла само зло на Земята.Става въпрос за паметници на съветските окупатори,като тези в София и Пловдив.В контекста на войната в Украйна,много европейски държави се освободиха от тези останки от съветска демагогия,време е и ние да го направим.
  • 37 А ма

    25 4 Отговор

    До коментар #28 от "А бе":

    За кои американски е предназначен бе улав, тук е България, не Фащ!
  • 38 Култура миянко

    22 3 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Що деликатно забравяш,че сме страна загубила ВСВ.Това,че не сме изпратили войски на Източния Фронт има малко значение.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 криво да седим, право да съдим

    5 24 Отговор
    Сами сме предизвикали САЩ и Англия да ни бомбардират, с безумството си, да им обявим война в момент, в който всичко на тоя свят е било подчинено на войната, от една страна, и със следващото си, още по голямото безумство, да сваляме пълните им с бомби и прелитащи над София бомбардировачи, изпълняващи мисия в помощ на антихитлеристката коалиция, с бомбардировките над рафинериите в Плоещ! Тогава, ние просто сме проявили неблагоразумието, да бъдем техни врагове и сме си получили заслуженото! В замяна на това обаче, през 1989, получихме неочаквана компенсация, както във вид на освобождаване от Руското подтисничество, така и във вид на помощи за възстановяване, от пораженията на тоталитарният Социалистически строй!

    Коментиран от #43, #49, #82

  • 42 Умен човек

    20 2 Отговор
    За съжаление са малко......повечето ядат ГМО пиле ,вече и хлебарки.....и се радват че са у ЕС....а иначе им пречат паметниците ....прост народ слаба държава
  • 43 Много прост

    13 4 Отговор

    До коментар #41 от "криво да седим, право да съдим":

    А и изчерпателен....хапни ларва и се успокой ...
  • 44 Иво

    22 3 Отговор
    Най после един адекватен анализ.като махнем паметника няма да избягаме от историята си и миналото си.който е ходил във Виена е виждал внушителния паметник на съветската армия,който се поддържа в перфектно състояние.но австрийците са по-узрели от нас,не опитват да бягат от миналото си
  • 45 ами

    18 0 Отговор
    ние, дето уж сме били втори по интелект след евреите, сме като аборигените, които за едно огледалце са давали шепи скъпоценни камъни...на нас обаче ни втъркват вече сума ти години една куха и нищо не значеща фраза: евроатлантически ценности...с какво се ручат тез ценности - никой не може да каже...но аз съм достатъчно голям, за да си спомням, че преди15 години, когато ги прегърнахме с ентусиазъм, нямаше ЛГБТ и други извращения...та думата ми е, че заради такива едни нИща, ние ще трябва да рутим НЕЩА...
  • 46 Пешо

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "Демократ":

    Демократе,съветският войник е със Шпагин,а не със Шмайзер.все едно амерканците да направят паметник на незнайния воин с Калашников

    Коментиран от #48

  • 47 ами

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Нищо по- естествено":

    като ще развяваш и украински знамена(нищо, че тогава не е съществувала такава държава), развявай и финландски, молдовски, румънски, грузински, литовски, латвийски, казахски, арменски, узбекски и т.н...даже и японското може, щото и един японец участвал в Освобождението...:)))
  • 48 Демократ

    5 15 Отговор

    До коментар #46 от "Пешо":

    Какво общо има САЩ с окупацията на България от СССР, копчето е светнало и щом се каже истината за съдбата на България поради Русия прокситата на Кремъл дрънкат опорките. Нямам претенции да познавам оръжията на съветския войник.

    Коментиран от #50, #59

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ама

    8 1 Отговор

    До коментар #48 от "Демократ":

    имаш претенцията да коментираш историята, която не познаваш.

    Коментиран от #52

  • 51 Демократ

    7 13 Отговор

    До коментар #22 от "Българин 681":

    България цялата беше военна база на Москва, защото беше член на Варшавския нападателен пакт, армията беше цялата клон на съветската, изпрати съветските танкове в Будапеща 1956 г. и Прага 1968 г. по нареждане на Москва да потушава бунта на хората срещу съветската диктатура и имаше убити. Не забравяйте,че живеем в България и не се подаваме на пропагандата ви и имаме нормален мозък,а не промит. Вие си заминавайте за Кремъл при Путин, ние сме българи,които обичат България.

    Коментиран от #53, #62, #74, #78

  • 52 Демократ

    3 7 Отговор

    До коментар #50 от "Ама":

    Познавам много добре българската история, за разлика от клелите се във вярност на Кремъл родоотстъпници.

    Коментиран от #54

  • 53 хахаха

    11 4 Отговор

    До коментар #51 от "Демократ":

    я кажи бе, историко, кой пакт е създаден първи: "нападателният" Варшавски или "отбранителният" НАТО?

    Коментиран от #56

  • 54 Абе

    5 2 Отговор

    До коментар #52 от "Демократ":

    познаваш на баба си ватираните гащи...на мирис...
  • 55 Демократ

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Верно ли":

    Кои са другите окупатори на България, чиито войски са били разположени на територията на България след 1944 г.?

    Коментиран от #63

  • 56 Демократ

    2 5 Отговор

    До коментар #53 от "хахаха":

    Който е грамотен чете, а който чете знае, а който знае не задава тъпи въпроси.
  • 57 Али и баба

    6 1 Отговор
    Браво.Едно умно изказване.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Американско говедо

    8 2 Отговор

    До коментар #48 от "Демократ":

    Ялта...това е което има общо САЩ с окупирането на България.
  • 60 СЛОНА

    14 3 Отговор
    ЗАЩО ТОЗИ КОЙТО ИЗКЪРТИ ПЛОЧАТА ,НЕ ИДЕ ПРИМЕРНО В АВСТРИЯ И ТАМ ИМА РУСКИ ПАМЕТНИЦИ И ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ МУ СЕ СЛУЧИ ТАМ !!!
    НЯМАМЕ ЛИ НАКАЗАТЕЛЕН ЗАКОН ИЛИ ЗА НЯКОЙ НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВА!!!

    Коментиран от #66

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 какви окупатори

    7 4 Отговор

    До коментар #55 от "Демократ":

    Ти въобще редовен ли си....какви окупатори...не знам колко си възрастен, ама я ми кажи за една чисто руска база в България до 1989 г.,....дори и като членове на ВД...а сега колко чисто американски бази има у нас...КАЖИ ДЕ....млъкна нещо..... КОЙ е окупатор......аман от ядящи ларви тук.....

    Коментиран от #65, #90

  • 64 Драго

    1 0 Отговор
    Прав е, ама не ми се гледа запада!
  • 65 Демократ

    8 7 Отговор

    До коментар #63 от "какви окупатори":

    Цяла България беше военна база на СССР до 1989 г с цяла армия,въоръжена със съветско оръжие, съветски генерали и полковници и даже цели 5 министър-председатели ,уж българи,ама със съветски паспорти.Ти от коя кремълска круша падаш, не си ли бил войник в армията на Варшавския пакт на СССР?
  • 66 Брей

    4 4 Отговор

    До коментар #60 от "СЛОНА":

    Австрия била ли е окупирана от съветската армия и била ли е в социалистическия лагер,за да има паметник на съветския окупатор като нашия?Да се намираме на приказка за незнаещите.

    Коментиран от #70, #79, #86

  • 67 Вили

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Американските подлоги":

    Измитай се ти долен предателУкраински.
  • 68 Богданов

    5 3 Отговор
    Споделям мнението на АВТОРЪТ,който много професионално изразява своята позия , че Паметникът на Съветската армия не трябва да се руши,защото отразява историческо събитие,което трябва да се помни от поколенията и не се повтаря !!!! ПИТЪМ, тези "рушители",знаят ли,че в гр,Берлин и гр.Виена,са издигнати ПАМЕТНИЦИ на съветските войни загинали във Втората световна война,за освобождение Европа,от Нацизмът,и НИКОЙ НЕ Е, И ПОМИСЛИЛ ЗА РУШЕНЕ !!!!!!
  • 69 Аантикомунист

    3 2 Отговор
    Този говедар чрвен много се изхождаш и омириса все с комунистическата простотия
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Гражданин

    4 4 Отговор
    Изкуствени паметници на изкуствена история! Изкривена болшевишка пропаганда, изопачаваща истинската история! За пълна деболшевизация на държавата!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 За "българинът"...

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Ти не си българин! Добре че сте малко,но много неграмотни! Се
    га ще ми изтрият,защото си каз
    вам мнението за подобни полити
    чески неграмотните.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 КОЗЯК ИСКА БОЙКО ПАК ДА КРАДЕ

    1 2 Отговор
    ЗАЕДНО С КИРО И КОКОРА ...........ТОВА Е ЦЕЛТА !
  • 78 Т.е.

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Демократ":

    сам признаваш, че днес като сме член на НАТО (както бяхме член на Варшавския договор), но имаме плюс и американски военни бази, сме много по-окупирани отколкото преди 1989.

    Коментиран от #83

  • 79 Иво

    4 0 Отговор

    До коментар #66 от "Брей":

    Приятелю,в центъра на Виена има голям паметник на съветската армия,на него има и цитат на някакъв указ на Сталин,иди и го виж

  • 80 Иво

    3 0 Отговор
    Още една снимка от Виена

    Коментиран от #89

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 да те питам

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "криво да седим, право да съдим":

    кой бомбардира югославия,кой дате коридор на фащ??
  • 83 Демократ

    2 3 Отговор

    До коментар #78 от "Т.е.":

    Като не разбираш какво говоря не се изказвай.Кремълските звънци звънят в главата ти и губиш връзка с реалността.
  • 84 архитект, урбанист и еколог

    2 1 Отговор
    Паметник на фалшивата българска благодарност, издигнат много високо в най представителната част на столицата, за да афишира пред света, раболепието ни към една страна, която не благоволи да издигне паметник, към нито една от страните, помогнали й да избегне хитлеристката окупация и да се нареди до победителите!
  • 85 Руснаците ни бяха

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин 681":

    отписали. Най-слабата държава от ВД срещу втората по сила в НАТО и гръцката от юг. На запад Югославия която не беше член на ВД и на север кекава Румъния. А ние в България как живяхме 40г. с ядрените бомби в авиобази Инджерлик и Авиано? Било заплаха - а като войските на Варшавския договор граничеха с повечето западно-европейски държави, дори едната разделена на 2 не беше опасно(за тях) нали? Малка България трябваше да защитава СССР първите 1-2 дни от Турция и Гърция - това заплаха ли беше за нас? От Одеския военен окръг щели да пратят войски на летище Бургас. Като знам колко се мотаха около Украйна и никаква логистика нямаха представям си какво щеше да бъде - добре, че не стана.
  • 86 СЛОНА

    2 1 Отговор

    До коментар #66 от "Брей":

    ИДИ И СЕ ОБРАЗОВАЙ ,ИЛИ ПОНЕ СЕ РАЗХОДИ ИЗ ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА И ВИЖ КОЛКО РУСКИ ПАМЕТНИЦИ ИМА ТАМ И НИКОЙ НЕ СМЕ ДА ГИ СЪБАРЯ ,ЧЕ ПАНДЕЛАТА ГО ЧЕКА ЗА 20Г ТОВА Е ЗАКОН ДА ТЕ СВЕТНА ,А НЕ КАТО НАЩЕ МИСРСКИ ЗАКОНИ ДА СЕ НАЛАЖДАВАТ С ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ПРЕЗ ВОЙНИТЕ,ЧЕ АКО НЕ СА БИЛИ ТЕ НИЕ ДА СМЕ ОЩЕ ПОД ТУРСКО РОБСТВО !!!
    ЗАТОВА ЗАКОНИТЕ ТРЯБВА ДА ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ ЛУМПЕНИ!!!
  • 87 Късно за каквото и да било

    4 2 Отговор
    Още през 89 трябваше да се унищожат всички съветски паметници и най-вече трябваше да се разстрелят публично всички комунисти - от бай Тошо до последния партиен член.
  • 88 Тодор Живков

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не позволявайте да ви замрежат очите!":

    Ти си някакъв истерик, брат. По мое време имаше военно обучение в училище. Ходихме на военно като ученици за 2 седмици. Стреляхме с калашник. Имсше ОСО /Организация за съдействие на отбраната/. И казарма имаше. Задължителна. 2 години. За моряци 3. И какво? Да не би да се бихме с НАТО? С Гърция и Турция? Пий нещо и се успокой. Гледай си здравето и не се газирай.
  • 89 булдозер

    2 1 Отговор

    До коментар #80 от "Иво":

    много хора като тебе ивчо, със знанията си от 4то отделение стават за смях с коментарите си за паметника във Виена.този войн не е вдигнал автомат над главите на виенчани а е свел щит в краката си и държи знаме.освен това австрийците са благодарни на съюзниците че възтановяват Австрийската държава при което 42000 съветски и 3000 български войни са загинали.руснаците не са променяли обществения строй на Австрия не са избивали интелигенцията не са правили народен съд не са ограбвали промишлеността и селското им стопанство.нищо от това не може да се каже за символа на моча.пълна лъжа и унижение за българите.за това моча не е никакъв паметник и мястото му е в музея на социалистическия срам.бас държа че никойот червените кратуни няма да ходи там и той съвсем естествено ще си опустее.
  • 90 Тодор Живков

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "какви окупатори":

    В тези американски бази колко войника има? Ти виждал ли си американски войник да се разхожда в София или друг град? Да е въоръжен? Да те обискира/арестува примерно? Каква окупация сънуваш? Я се съвземи! Стига опорки. Какво точно предлагаш? Да сменим персонала на базите с такъв от друга националност ли? Руска? Турска? Какво точно предлагаш?