Last news in Fakti

11 Март, 2023 14:21 3 134 17

Когато сметката плаща друг

  • сметка-
  • интелигенция-
  • знание-
  • култура-
  • гражданско общество

Вечен е проблемът с отговорността на интелектуалците за запалените свещи на знанието. Проблем, често пъти допълнително усложнен от личностната мотивация при упражняването на професия в областта на обществените науки

Когато сметката плаща друг - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавата прилича на градина, в която малките дървета не могат да виреят, ако там има прекалено много големи дървета, които да ги засенчват; но съществува тази разлика – красотата на една градина може да е резултат от малък брой големи дървета, докато просперитетът на една държава зависи от множеството и равенството на поданиците, а не от малкия брой богаташи.

Бернарден дьо Сен-Пиер (1737–1814 г.) – френски писател

В своята притча „Спор за слона“ великият поет-суфи1 Джеляледин Руми пише:

„От Индия слон бил докаран морен

и във кошара след това затворен,

но станало туй късно вечерта

и всеки любопитен през нощта

с ръце го галел в тъмнината вещо.

Но как сред мрака ще познаеш нещо,

що никой не е срещал тука с взор.

И затова започвал дълъг спор.

Един хобота пипнал с мисъл точна:

„Прилича на тръба той водосточна!“

Ухото му докоснал тръпно друг:

„Май че ветрило аз намерих тук!“

А трети за крака го хванал нямо:

„Държа аз навярно дърво голямо.“

Гърба четвърти тупнал: „Лъжеш, брат,

тръба, дърво, това си е креват.“

И всеки просто нещо съчинявал,

защото никой там не го познавал.

Говорели случайно тъй, наслуки,

че от рождение били неуки.

А щеше ли да има спор горещ,

ако поне един държеше свещ?“.

Вечен е проблемът с отговорността на интелектуалците за запалените свещи на знанието. Проблем, често пъти допълнително усложнен от личностната мотивация при упражняването на професия в областта на обществените науки. В историята на човешката цивилизация амбицията на тимуса2 неведнъж е демонстрирала потенциал да запраща своя притежател в ада на научната несъстоятелност, ако той се хипнотизира от фикс-идеята да попадне на всяка цена в елита, независимо от актуалното съдържание на това събирателно съществително.

Тогава професионалната продукция на псевдоинтелектуалците изпълзява изпод матрицата на нискостепенен когнитивен интегритет. Като установената по този способ система на държавно управление изцяло хармонира с традиционната дихотомия „управляващи – управлявани“. В този силно компрометиран вариант на държавност мнозинството от българските граждани е сведено до изпълнител на ригидната роля на обект на командарене и ползвател на услуги, дарявани с капкомер по благоволение свише. Те пък – притежателите на „царското умение“, получават самотребваните си облаги от психологическо и материално естество, по-често в обратен ценностен ред.

Каква е спецификата, а оттук – и ролята на българската интелигенция в периода на т. нар. „преход“ след 10 ноември 1989 г.?

Промяната в обществено-политическата система след 9 септември 1944 г. води и до една съществена трансформация на ролята на хуманитарната интелигенция, свързана с културата на хуманитарните науки. Наистина като главен индикатор на промяната в българското общество е изведена национализацията на едрата производствена база на частните финансови институции, както и на едрата градска и поземлена собственост. Но тези промени не са следствие на естествени икономически процеси, каквито процеси за уедряване на собствеността са типични още за началната фаза на установяването на капиталистическите икономически отношения, а и по-късно.

Трансформацията на обществено-икономическите отношения, които стават основа за установяването на държавния социализъм в България, са приложения в практиката на теоретични положения от марксистко-ленинската идеология. Ето кое предопределя особеното място на хуманитарната интелигенция, която е и създадена върху основата на конкретна идеология, и постепенно се превръща (доброволно и ентусиазирано или под влиянието на екзистенциални конюнктурни изгоди) в цербер на идеологическа хегемония.

Тази идеология има за цел да създава цялостна мотивация и идентичност на отделните индивиди в обществото, еднаква културна матрица за изграждане на „новия социалистически гражданин“. Именно на този поведенчески типаж е предначертано да поеме ролята на съзнателен създател на изходното стъпало – социалистическото общество, след което да се премине към следващия стадий – комунистическия строй.

Какъв е кадровият състав на хуманитарната интелигенция след установяването на управленската хегемония на Българската комунистическа партия?

Една част от съществуващата българска интелигенция, активно приобщена чрез дейността си към фашисткия режим, след 9 септември 1944 г. е елиминирана от обществени изяви посредством присъдите на Народния съд, включително дългогодишен затвор, както и налагане на най-висшата наказателна мярка – смъртно наказание.

Новата „социалистическа“ хуманитарна интелигенция е генерирана по три канала: немалко са изявените интелектуалци, активни функционери в редиците на нелегалната БКП, или поне нейни симпатизанти; втората част са получилите своето висше образование вече в годините на социалистическия строй; третата група са партийно неутралните индивиди, приобщили се поради екзистенциален натиск – осигуряване на своето физическо съществуване, към обществено-политическите процеси в Народна република България, непосредствено след септември 1944 г.

Една част от първата група хуманитарни интелигенти заемат ръководни държавни постове и в тази си изява те придобиват една практическа насоченост на своята социална и професионална компетентност. Тя е съвсем различна от насочеността на умствената дейност на хуманитарния интелигент в областта на науката.

Както пише чл. кор. Васил Проданов: „Ученият поставя на първо място истината, докато успешната дейност на политика е възможна, ако той поставя на първо място целесъобразността, баланса на различни интереси. При това хуманитарните интелигенти живеят по принцип с нагласата на „посветените“, на знаещите и в същото време са далеч от сложните проблеми на управлението на процесите и отношението на различни сили. Така че добрият интелигент или учен в никакъв случай не е задължително да е добър политик и най-често е обратното“.

Тази част от хуманитарната интелигенция у нас, която се беше оформила идеологически като опозиция на монархо-фашистката власт преди 9 септември 1944 г., в периода на държавния социализъм у нас, постепенно изчерпваше своя биологичен ресурс и ставаше все по-малочислена. На останалата част от хуманитарната интелигенция по съвсем обясними исторически причини не беше се налагало да издържи изпита на жестоки репресии доколко дълбоко у нея е укоренена марксистко-ленинската идеология.

Ето защо у немалка част от хуманитарната интелигенция у нас водещи се оказваха други фактори при нейната оценка за социалната действителност в България.

Както във всяка социална сфера, така и в областта на културата и хуманитарните науки съществува пирамида на позициите, заети от отделните индивиди в обществото. Като се има предвид, че официално положение за структурирането на държавността, залегнало в българския основен закон преди 10 ноември 1989 г., беше ръководната роля на БКП, то всеки хуманитарен интелектуалец, почувствал се недостатъчно признат и оценен, прехвърляше отговорността за това положение върху „Партията“. Постепенно това критично отношение се трансформираше в негативизъм изцяло към социалистическата обществено-политическа система.

У една друга част от хуманитарната интелигенция, стояща встрани от средните и високи нива на държавно управление, и поради това незапознато с неговата реалност, недостатъците на социалистическия строй се хиперболизираха в съзнанието им. Същевременно т. нар. „социологическа пропаганда“, координирана от западните идеологически централи, непрекъснато насаждаше по всевъзможни информационни канали представата за високия жизнен стандарт в развитите капиталистически държави. Като изобщо не се споменаваше предисторията на достигането на този стандарт: жестоката експлоатация на собствената работническа класа в първоначалния период на натрупване на капитал, колониалното ограбване на цели континенти, продължило столетия. Заменено по-късно с „меката“ му форма – неоколониализма. Преднамерено се премълчаваше и за ескалирането на всепроникващата практика за удовлетворяване на насажданите консумативни наклонности у масите посредством системата за отложени плащания, т. е. чрез кредити.

Казано накратко, на изпита в реалния живот, в този период интелигенцията у нас в областта на обществознанието, с много малки изключения получи оценка слаб (2). Затова и настъпи трагедията за българския народ през т. нар. „преход“.

Настоящите ексерсизи за промяна на конституцията, както и изявените социалфантасмагории в същото русло, никак не са успешен поправителен изпит.

* – Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България

1 – Суфизъм (фр. sofisme по фр. sofi ’софа’). Рел. Мистическо и отшелническо течение в исляма, възникнало в VІІІ в. и получило своето пълно оформление през ХІ–ХІІ в.

2 – Нлат. Thymos ’душа, дух’.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До Министъра на МОН!

    11 14 Отговор
    Г-н Министър,
    Кой и как допусна университетски преподаватели като Дарина Григорова и други такива " професори" да учат децата ни на русофилия в Софийският университет?
  • 2 КОТарАК

    3 3 Отговор
    при матурата ми за средно , ги писах по-красиви по литература
  • 3 Какво прочетох

    8 6 Отговор
    "Една част от съществуващата българска интелигенция, активно приобщена чрез дейността си към фашисткия режим, след 9 септември 1944 г. е елиминирана от обществени изяви посредством присъдите на Народния съд, включително дългогодишен затвор, както и налагане на най-висшата наказателна мярка – смъртно наказани" Тоя пасаж все едно е изваден от комунистическите учебници по "история". Той повтаря две комунистически лъжи 1) че режима преди 1944та е "фашистки" (всеки поне малко грамотен знае защо в монархия това е пълна глу пост, и защо в конкретните исторически събития такова нещо не е имало) и 2) че т.нар. Народен съд е реален справедлив съд - той е една конструкция, с която комунистическия режим се е саморазправил с цялата българска интелигенция. Не е имало никакъв справедлив съдебен процес, а демонстративно обезглавяване на противниците на режима, който ще ни мачка в следващите 45 години (включително и на конкурентите му, в ръцете на Отечествения фронт, които също не са пощадени).
  • 4 Машина на времето

    6 3 Отговор
    "западните идеологически централи, непрекъснато насаждаше по всевъзможни информационни канали представата за високия жизнен стандарт в развитите капиталистически държави." Това е като извадено от Комюнике на Комунистическата партия през 1972ра година.

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българка

    9 6 Отговор
    В България нямаме истинска интелигенция. След 9-ти септември 1944 тя е почти избита, а появилата си по време на социализЪма е набедена клика, която основно превива гръб, слушка и папка. По време на демократичния преход отново се толерират лакеи, послушковци, които раболепно целуват, ръка и каквито им кажат поредните алчни властимащи. Единици са като Морфов да се изправят и макар нелицеприятно да назовават нещата с истинските им имена. Читавата хуманитарна интелигенция е малцинство, което стои встрани от политиката. И проблемът е, че тя, интелигенцията, трябва да е ясрото на управлението

    Коментиран от #8

  • 7 Философът

    7 6 Отговор
    Абсолютно вярно. Народът допусна БКП-мутро съюза да унищожи всички морални ценности.
  • 8 Културтрегер

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Има и тук таме по някой читав, но като видят какво се случва в "европейска" България управлявана от Държавна сигурност и или се изнасят напълно, като Зуека, покойния Милчо Левиев или гледат много много да не се задържат в България и тук само си седят в тяхното затворено мехурче от горе долу читави приятели (като Хилда и Теодосий).
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Истината

    4 4 Отговор
    Цитираният чл. kop. Васил Проданов е до носник на ДС с агентурно име Иванов.
  • 11 Оракулът от Каспичан

    3 5 Отговор
    Поредният пасквил от комундела славчо кънчев.Само като прочетете "монархо-фашистки" и ви става ясно,за каква промита,чугунена манерка става въпрос.И този жали за "непрежалимият соц",когато такива посредствени комунета,като него-слагачи и блюдолизци вирееха.То и сега не е по-различно,заради същите тези болшевистки отпадъци,които продължават да играят роля в управлението на България.
  • 12 Боли Макуру

    3 1 Отговор
    Славчо, бе тая твоя асоциация ли е, картелизация ли е, какво е свършила полезно нещо през последните 30 години или само лапате на копанята.
  • 13 Истини

    2 3 Отговор
    И дърво дс се не биха ви дали. Земята си я продаваха на техните си хора по държавни ниски цени, а градинаря, който умее за него един голям прът. От 1944 дс до днес Бг се управлява от тях. Единият баща му бил директор на затвора, другият директор опитвал младите момичета на времето и днес се пише за идеален мъж, др старец и той бил в турско село кмет бкпдс качвал се навремето по банята да гледа жените голи в банята, др мулиционера прост алчен, всучки са бкп с връзки и биха ви ликвидирали за нула време и са от гербдпс и бкп. Мераклии старчета, когато в къщи не им се иска, а навън кой луд да им даде на тия борсуци. От тях се пазете хохохо
  • 14 Та нисък беше!

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Машина на времето":

    И сега е по -висок,далече,далече по-висок.А България,макар и следкомунистическа си е бедна,мноо бедна
  • 15 Джордж Оруел

    0 0 Отговор
    Когато четеш такива шедьоври на социалистическия реализъм, се чудиш дали комунизмът променя изначалната човешка природа, или по начало трябва да си с някакви вродени ментални и психични отклонения, за да възприемаш и тълкуваш света превратно-левичарски... А може би и двете предположения са верни: левичарството като идейна интерпретация на света е процес, при който вродените предразположения постоянно се възпроизвеждат в различни отклонения от нормалността. С други думи -- комунистическата чума не подлежи на лечение (както и всеки друг тоталитаризъм). Достатъчно е от псевдоинтелектуалните словоблудства в горния претенциозен текст да бъдат извадени в чист вид някои ключови думи и словосъчетания, присъщи на подобни си реставратори: монархофашизъм, ,,народен" съд, колониализъм, империализъм и още няколко от същия ред, сякаш взети от пропагандна статия във в. ,,Работническо дело"...
    Всъщност, лечение има, но то е от друг вид и има за цел спасяването на обществото от тоталитарните разсейки на всякакви видове злокачествени ракови образувания, без значение дали са фашистки, комунистически или националсоциалистически (или техни местни вариации): оперативно отстраняване, наричано още ЛУСТРАЦИЯ, или ,,забрана на професии" (Berufsverboten). Там, където го направиха, автори като горния и техните високоинтелектуални продукти са маргинална екзотика в крайната периферия на общественото съзнание. В България има закон от 2000 г., с който комунистическият режим е обявен за
  • 16 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Сега българските младежи ли ще плащат сметката,пък може и по-дърти,нищо не пречи на американците да ги пратят в Украйна!? нЕ ЧЕ МНОГО с мерак ще се бият,важното е да бъдат избити,повече жертви да има.Ще им кажат,Ще стоите тук ,диван-чапраз,докато ви убият,няма къде да мърдате,иначе назад-напред към предаване или бягство път няма,ние ще ви застреляме.В туй време емигрантите укри се изтягат на Слънчака,карат си луксозните лимузини от бар в бар.За ци-га-ни или тур-ци или пък чорбаджии няма опасност да замиришат барутец към окраинско,.Дори ще се отвори голяма нова корупционна ниша,за измъкване от мобилизация,мобилизаторите ще тънат в пари,с милиони,всеки ще гледа да си откупи сина или друг близък,зер призовката е смъртна присъда,отправят го на убой,не на екскурзия.
  • 17 Славчо Христов?? С каква Корупция се

    1 0 Отговор
    Пребори до сега!! Занимаваш хората с Разби Алибализми, които не ги интересуват!! Теглят, ти по една дълга като ти видят Каскета!!!