Last news in Fakti

20 Март, 2023 21:00 8 188 187

Катастрофа: Защо България внася почти всички храни отвън

  • инфлация-
  • българия-
  • пари-
  • внос-
  • плодове-
  • зеленчуци-
  • продукти-
  • доходи-
  • износ-
  • производство-
  • селско стопанство-
  • катастрофа

Почти 80% от плодовете и зеленчуците, консумирани в България, са внос

Катастрофа: Защо България внася почти всички храни отвън - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Представете си дистопия, в която на България ѝ се налага да се изхранва единствено с това, което произвежда. Резултатът ще е катастрофален, защото единственото, което българското селско стопанство произвежда в повече, е зърно. Така че ще ядем само хляб. Причината е, че производството на жито и други зърнени култури надхвърля шесткратно това на плодове и зеленчуци - и е над три пъти повече от необходимото за вътрешно потребление. А почти 80% от плодовете и зеленчуците, консумирани в България, са вносни, както и близо 50% от месото.

Слонът в стаята

Силното оскъпяване на храните в държава с голям дял бедни и работещи бедни изкара на дневен ред различни проблеми - ценообразуване в зоната на здрача, твърде ниски законови санкции, неефективни регулатори. А властта си намери виновници в лицето на търговските вериги. Но за слона в стаята - селско стопанство, което не е в състояние да изхрани 6,5-те милиона граждани, нито дума.

В края на м.г. пред Агри.бг Цветан Цеков от Браншова камара „Плодове и зеленчуци” предупреди, че “ако форсмажорно не предприемем мерки с поставени цели, за няколко години ще загубим сектор „Плодове и зеленчуци“ - отказват се много производители”. В медийни изяви наскоро Цеков съобщи и това, че българското оранжерийно производство “почти го няма” заради високите цени на топлоносителите. Но и да го има, не е конкурентно на евтиния внос от Турция с нейното силно развито земеделие и на силно субсидираното производство от Европейския съюз (EС).

Тревожни тенденции

Вече стана ясно, че първите български домати се очакват да излязат в края на март и ще минат 5 лева/кг. на едро, което означава, че в магазините ще са още по-скъпи. Мнозинството българи най-вероятно ще изчакат още месец-два преди да почнат да купуват. Заради силно поскъпналите храни от първа необходимост от трапезата отпадат плодовете и зеленчуците, по чиято консумация българите бездруго са предпоследни в ЕС по данни на Евростат.

Но статистиката е тревожна не само за българите. Последните оценки от Freshfel Europe Consumption Monitor показват, че средната дневна консумация на пресни продукти сред европейците през 2022 година е спаднала с 10% - до 364 грама на глава от населението – и е под препоръката на СЗО за минимум 400 грама. Това се дължи както на хранителните навици на милениалите, така и на пониженото потребление от хората с ниски доходи. Преди дни Българската стопанска камара показа тъжната статистика на българския износ на зеленчуци за ЕС и съответно внос за последните 15 години - салдото в търговията е отрицателно. Наред с това, констатира БСК, България е безспорен лидер в ЕС по съотношението домати/банани - внасяме повече домати, отколкото банани. Българският домат се превръща в мит поради липсата на смислена държавна политика за производството на зеленчуци, и не само.

Политици със скръстени ръце

Затова пък последователната политика на поредица правителства отгледа кастата на “зърнарите” и на големите земеделски стопанства, които получават най-големите директни плащания, чийто таван е 300 000 евро. Чрез свързани фирми едни и същи собственици получават десетки милиони, а властта, все едно коя, не контролира процеса. (Коалиционното споразумение на правителството на “Промяната” предвиждаше таванът да стане 100 000 евро, а след като БСП получи земеделското министерство, министър Иван Иванов реши, че това “трябва да стане плавно, без да се нарушават рязко интересите…” и такива важни въпроси да се решават от парламента. В крайна сметка всичко си остана по старому.)

Тази практика доведе дотам големите да стават още по-големи, а малките да се смаляват и изчезват - “за 10 години броят на стопанствата е намалял с почти 75%”, съобщи преди време “Капитал”. Благодарение на субсидиите големите успяват да модернизират своите стопанства, но не и малките.

Обещания и резултати

Предизборните програми са пълни с обещания за земеделие, което да изхранва България, подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци, подкрепа за животновъдите, програми за българските продукти, предприятия за първична преработка, насърчаване на биопроизводство и какво ли още не. Но резултатите са видими чрез фактите.

Например, по оценки на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САПА), производството на свинско месо тази година може да намалее до 72 000 тона заради броя на свинете, свил се с 26% на годишна база до 511,6 хиляди в края на 2022 година. В предвоенната 1939 г. България е произвела почти два пъти повече свинско месо - 173 хиляди тона (при над 740 хиляди свине). През 1939 г. в България живеят над 6,3 милиона души, почти колкото и сега, но тогава населението е било младо и активно, а сега е застаряващо и с отрицателен демографски прираст.

С изключение на зърното, в останалите сектори на българското селско стопанство сривът е голям, традиционни земеделски райони обезлюдяват, а работници не достигат поради лоши условия на труд, липса на достатъчно механизация и ниско заплащане. Към момента тази промяна изглежда необратима.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    145 20 Отговор
    Защото е провалена държава.

    Коментиран от #26, #179, #180

  • 2 Последния Софиянец

    132 17 Отговор
    Защото сме в Клуба на богатите.

    Коментиран от #53, #66, #138

  • 3 Гориил

    107 6 Отговор
    В глобалните дела пътят към ада е постлан с добри намерения.

    Коментиран от #113, #116

  • 4 ГЕРБ победа завинаги ще илиядим

    87 9 Отговор
    Бедните страни имат все оядени вождове.
  • 5 ветров

    147 28 Отговор
    Защото се доверихме на САщ и Англия...

    Коментиран от #181

  • 6 Гориил

    167 11 Отговор
    Преди 30 години България беше един от европейските лидери по износ на хранителни, тютюневи и парфюмерийни суровини.

    Коментиран от #15

  • 7 УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ😀

    132 3 Отговор
    ЕНО ВРЕМЕ СМЕ ИЗНАСЯЛИ ГРАДИНАРИ
    В ДНЕШНО ВРЕМЕ ВНАСЯМЕ ЗАРЗАВАТ...
  • 8 честен ционист

    126 8 Отговор
    То пък един внос - радиоактивна пшеница и слънчоглед с Цезий от Украйна, сладки картофи от Полша, които и за прасета не стават, турски ГМО домати и боядисани цитруси с Агент Ориндж, изрезки и суха кръв от немските кланици..

    Коментиран от #19

  • 9 Факт

    107 16 Отговор
    Абе ревете що няма производство ама никой не отива на село.Предпочитат да кютат за 1000 лв заплата.На село има много пари ама и мого работа.

    Коментиран от #20, #141

  • 10 МДД

    122 4 Отговор
    Никой не иска вече да е селянин.
    Тук всички са богати. Само - Ай-та, политици и финансови гурита и зърнари.
    Другите са чиновници и чалга и рап певачи.
    Всички на почивки и на ресторанти.
    Кой да работи?
  • 11 Земеделец

    60 3 Отговор
    Ами то вдигнахте осигуровките на сто процента таксите на пазара за производители в провинцията
    Гонят наемите на квадрат по витошка
    И сега разсад ще се предлага за български а той от турц
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ххххххх

    80 4 Отговор
    Ето няколко съвета:
    Направете земеделието рентабилно.
    Подпомагайте младите земеделци.
    Създайте условия, родната продукция да е изцяло на българския пазар първо и чак тогава изнасяйте.
    Толкова ли е трудно да го проумеете?

    Коментиран от #74

  • 14 Ето защо

    78 9 Отговор
    Няма кой да бачка бе.За това няма производство.При комунизма имаше работна ръка без пари.Баба ми ходеше след пенсия в ТКЗС за 4 лв цял ден копане.Сега всеки реве ама никой не хваща мотиката
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Заради продажници!

    55 7 Отговор
    Питайте Борисов!

    Коментиран от #168

  • 17 пътя към Рая води в ада . От Ес само бок

    88 8 Отговор
    По времето на бай Тошо в България се отглеждаха 32 вида култури . Каквото ви дойде на ум . Грах , боб ,леща , соя , домати ,краставици , лук ,чесън ,моркови ....... даже и ориз .
    Захарно цвекло - бол . Имахме 5 захарни завода . Сега като си купя захар и поглеждам етикета - производител : Румъния ,Турция ,Гърция ,Сърбия ,Австрия .....
  • 18 СталиН

    123 13 Отговор
    За 30 години западна демокрация,българина беше превърнат в жалък безправен и нещастен роб който само обслужва дебелите з@ дници на западните мародери.По времето на Тодор Живков България изхранваше половината СССР и изнасяше милиони глави добитък за Либия ,Ирак и близкия Изток

    Коментиран от #22, #48, #172

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Търговец

    34 3 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Ама има и завистливи комшиите дето ти унищожават засятото с маса или раундъп
    Или си пускат я козите я кравите
  • 21 Бам Бам

    100 12 Отговор
    Заради ЕС и НАТО, то друго няма :) Заводите са приватизирани и разпродадени, земеделието ни е унищожено, нямаме енергетика! Какво производство какви пет лева , а и онези ни плащат за да не произвеждаме и да си останем конкурентно неспособни, още малко и до уницеф ще опрем! Ние сме просто колония , ако сега ни оставят да се оправяме сами най верочтно ше изпукаме от глад в буквалният смисъл на думата!

    Коментиран от #35

  • 22 $р@лин

    7 24 Отговор

    До коментар #18 от "СталиН":

    купи ли си памперси?
  • 23 Не скачал

    101 8 Отговор
    Защото преди 33 години овцете скачаха за БАНАНИ,като изоглавени шебеци...
    Те това е!
    Днес банани на всяко кьоше,при това 2-3 пъти по-евтини от родните домати и краставици....
    Лапайте БАНАНА ,пак гласувайте ,мълчете и не се чудете защо сте на тоя хал...

    Коментиран от #153

  • 24 А50

    93 7 Отговор
    Е нали така започна демократизирането на България с унищожаването на селското стопанство, имаше ликвидационни комисии. Умнокрасивите кряскаха и вряскаха по площадите за някой друг лев и после на море. Много лесно се управлява България дистанционно, не е нужно да се напъват чуждите посланици тук.
  • 25 Кой ще

    61 4 Отговор
    Гледа зеленчуци ,като всички са ай ти специалисти,а агрономи имаме ли ,ми не само прависти МИО МО психолози и еколози .Ама софиянци искали български зеленчуци ,ама тарикати ,ми идете на село сейте ,яжте ,ама черешите станали 50 лв ами качи се на дървото и си набери ,само си набери един килограм виж как се бере,не отглежда а само бере и т.н ,че е дълга
  • 26 Провалиха се предателите

    40 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Разплатата Иде
  • 27 Гориил

    46 7 Отговор

    До коментар #15 от "изгорил":

    В онези далечни години България винаги е била свързвана с устойчив растеж и стабилно развитие.

    Коментиран от #58, #150

  • 28 охлюв

    56 9 Отговор

    До коментар #19 от "га ги еди":

    Чернобил е нищо . Защо не кажеш з Сърбия . Хвърлени са 21 хиляди тона взривни вещества - касетъчни бомби и ракети, в това число боеприпаси с обеднен уран.

    Според сръбския учен Любиша Ракич количеството обеднен уран, паднало на територията на балканските държави по време на агресията на НАТО, би било достатъчно за създаване на 170 атомни бомби, подобни на тези, които САЩ хвърлиха върху Хирошима на 6 август 1945 г.

    Коментиран от #154

  • 29 Име

    9 53 Отговор
    Резултат на 45 години благоденствие през което България се превърна от силноразвитаселскостопанска държава в бавно развиваща се индустриална държава. Селяните ги изгони Жан Виденов който проповядваше ниска цена на храната в България. В резултат селяните отидоха да работят на Запад. А и като добавим 30 години Слави по бТВ . . .

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мда

    53 4 Отговор
    Сдс и герб унищожиха българското земеделие и толерираха вноса."Експертите" ще си вземат хонорара за констатацията, а герб феодалите ще богатеят на гърба на народа...
  • 32 смешник

    53 5 Отговор

    До коментар #29 от "Име":

    Кога преди 1945 година България е ръзвита държава ?

    В изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г., за жизненото равнище в България депутатът Серафим Георгиев казва:
    „Това показва, че картината на българската мизерия е страшна….Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб.
    Мога да ви прочета данни…,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви.
    Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол.
    Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато.

    Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелостта на българския живот”
    Същата тази България реститути и наследници на фашисти изкарват “процъфтяваща”, която комунистите съсипали. А изказването е от депутат, от преди 9 септември, не от комунист! От депутат от стария режим.
    Разбирате ли какво взе другарят Тодор Живков, и
  • 33 Лесен отговор

    35 1 Отговор
    Внася ги защото бг полит мафията изкупи земята със крадени пари и сега продава житото за долари като междувременно получава и евро субсидии
  • 34 директива на Ес

    46 5 Отговор
    Скоро вместо хляб ще ядете щурци , хлебарки ,мухи , червеи .
    Това е съвременото животновъдство .

    Коментиран от #43

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Един от всички

    26 4 Отговор
    Ако държавата е провалена то народа който я населява не са ли те тези който правят държавата...? Има земевладелци не земеделци !
    Има търговци не производители!
    От там идва проблема!
    76 000 фирми производители на плод и зеленчук с по 10 човека персонал = 760 000 души ангажирани с земеделие от 6 000 000 население от който 600 000души са на държавна служба близо 2 000 000 пенсионери и 1 000 000 непълнолетни и остават 1 640 000 който са всичко останало като професии тук и в чужбина....грамотни и неграмотни и животновъди ако тия 76 000 "земеделци вадят 10тона продукция на година прави 760 000 тона не кг а тона ! В задачата се пита колко тона годишно плод и зеленчук консумира българина?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Феникс

    27 1 Отговор
    Може да попитаме Лидъл и Кауфланд бе дойчовци мамини!

    Коментиран от #44

  • 40 Гориил

    34 7 Отговор
    През 1980-1990 г. нямаше по-голям и по-достъпен пазар за българска продукция от пазара на СССР и Русия. Днес руският пазар е доброволно предаден и изгубен завинаги. Европейският пазар не бърза да отговори на икономическите и търговски интереси на България.

    Коментиран от #59

  • 41 Стършел

    31 3 Отговор
    Я цялата държавна администрация всяка година на полето по 3 месеца, да видят как се изкарват пари а не да седят в канцелариите и да си ровят по ду..ите цял ден.

    Коментиран от #46

  • 42 гарантирано от Ес

    17 4 Отговор
    БАБХ: На етикета на храната ще пише какви насекоми има в нея.
    Правилата за пускането на пазара в рамките на Европейския съюз на нови храни, в това число и насекомите, са разписани в Регламент 2015-22-83. Правилата за регулация се прилагат от всички 27 държави членки, като задължение на Европейската комисия е да разрешава новите храни и да актуализира списъка в тях. Т.е. насекомите вече са включени в списъка за нови храни.


    Д-р Генчев, БАБХ: На етикета на храната ще пише какви насекоми има в нея
    Диана Бикова 12:37 / 29.01.2023 9653

    © Фокус
    д-р Иван Генчев, директор на Дирекция „Контрол на фуражите и страничните животински продукти“ в БАБХ
    Интервю на Агенция "Фокус" с д-р Иван Генчев, директор на Дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти“ в БАБХ

    - Здравейте, д-р Генчев. Според Директива на ЕС в различни хранителни продукти вече може да се използа прах от смлени насекоми. Прилага ли се вече в България тази разпоредба?

    - Здравейте! Правилата за пускането на пазара в рамките на Европейския съюз на нови храни, в това число и насекомите, са разписани в Регламент 2015-22-83. Правилата за регулация се прилагат от всички 27 държави членки, като задължение на Европейската комисия е да разрешава новите храни и да актуализира списъка в тях. Т.е. насекомите вече са включени в списъка за нови храни.

    - Т.е. казвате "Да, прилага се в България тази разпоредба“?

    - Да. Естествено, тя се прилага в целия Европейски съюз.

    - Официал

    Коментиран от #47

  • 43 Може

    1 7 Отговор

    До коментар #34 от "директива на Ес":

    Да ядеш и вожа с бял карамел

    Коментиран от #52, #73

  • 44 Мистерия

    26 3 Отговор

    До коментар #39 от "Феникс":

    Кауфланд няма нищо общо
    Земята във България представлява капитал който беше откраднат както други хубави работи бяха..знаете ги кои са хората..питайте другаря доган примерно защо не гледа домати..защото трябва да се бачка да се дават заплати..пък тия хора не са по даването
  • 45 Име

    20 2 Отговор
    Добро утро. Това е трайна политика - никой не си мърдаше пръста да направи привлекателна земеделската професия - не казвам да им сложат един вид - чадъри и шезлонги на полето и сервитьорки с коктейли, ама от малко от малко.

    Зверска работа - непосилни кредити и т.н.
  • 46 Гориил

    17 2 Отговор

    До коментар #41 от "Стършел":

    Изгубеното не може да се върне. Да се ​​чувстваш измамен винаги е горчиво.
  • 47 Абе спец

    6 7 Отговор

    До коментар #42 от "гарантирано от Ес":

    Ти ял ли си печен бръбар на сламка ,голем вкус ,или мааш промоциите от лидъл

    Коментиран от #51

  • 48 Преминаващ оттук

    19 7 Отговор

    До коментар #18 от "СталиН":

    За всичко останало си много прав. Но затова, че сме изхранвали СССР не си прав. Как си я представяш тази огромна територия една малка България да я изхранва. Ходил съм по онова време там и съм видял огромни поля с жито които не успяват да ожънат и на другата година то самопрорасва и те отново го жънат.

    Коментиран от #55

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Уса

    26 5 Отговор
    Защото правите оборот на западните корпорации.Когато се разболеете непоправимо,като американците ще разберете много неща и пропуснати ползи от живота
  • 51 аз не знам дали съм го ял

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "Абе спец":

    ама ти може и да си ял на бръмбара топките .
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Мъжа на урсула

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Оказа се че ,,богатите,, не били толко богати, по-скоро клуба на длъжниците.
    Ма дойде сметката, сега ще се спасяват поединично, ние пак ще чакаме руснаците на Орлов мост защото на клуба на ,,богатите,, няма да им е до нас...
  • 54 Taka така

    21 11 Отговор
    Големи лицемери сте вие ни унищожихте държавата начело със сащ и предателя горби,а сега имате наглоста да пишете глупости. Пожелаеам на германия да стане като във франция
  • 55 Спарки

    8 18 Отговор

    До коментар #48 от "Преминаващ оттук":

    Това е точно така. Баща ми беше 30 години в БМФ на корабите. Между 1970-1997г.
    За Русия сме изнасяли само ниско качество храни и техника.
    И между другото, те са били в ПЪТИ по-бедни от нас.

    Коментиран от #101

  • 56 Премини на Дегазин

    15 0 Отговор
    как защо бе, ганио от малък ламти за вносно. Е, сега го получи. Пак ли не сте доволни???????
  • 57 "Защо България

    25 11 Отговор
    внася почти всички храни отвън"?

    Защото от 16 години е ЧЛЕН на евгрогейския съюз.

    Благодарим, ама НЕ!

    Никога повече!
  • 58 Румен Решетников

    8 16 Отговор

    До коментар #27 от "Гориил":

    То затова фалира три пъти за 45 години!!!

    Коментиран от #169

  • 59 Българин

    10 15 Отговор

    До коментар #40 от "Гориил":

    Лъжа! Точно СССР закри СИВ и каза - отсега нататък плащане в твърда валута. После сложи огромни такси и мита за българската продукция!

    Коментиран от #62, #68

  • 60 Анонимен

    20 5 Отговор
    Защото българина иска да е търговец, а не производител и никой не ни е виновен, а само мързела и алчността.
  • 61 дистопия

    17 3 Отговор
    "Представете си дистопия, в която на България ѝ се налага да се изхранва единствено с това, което произвежда. "

    Каква дистопия, бре? Поне половината живяхме в тая дистопия, че даже и изнасяхме храна за други държави през соца!
  • 62 Един от всички

    3 3 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    От 50 до 100кг годишно консумира българина според "евростат" 600 000 000кг консумират на година 6 000 000 души годишно тия 76 000 плод и зеленчук производители ако вадят 10 000кг на година това прави 760 000 000кг!! Колко от тях са такива за каквито се имат и представят!
  • 63 Счетоводител

    25 1 Отговор
    Проблема със земеделието в нашата родина идва от насадения с годините мързел. От кои години тръгва, всеки сам ще оцени, но факта че не произвеждаме колкото нашите предци вече е показателен. Колко млади хора искат да стават земеделци и колко искат да работят на бюро? Тук не се отчита домашното производство, което до средата на 90-те години произвеждаха хората в дворовете си на село. Последните години има някаква положителна тенденция за възраждане на това домашно производство, но въпреки това всеки гледа към промоциите в големите вериги.
    Народеее, докато не почнеш да цениш земята, заплатена с кръв и не почнем да я използваме за производство за нашите нужди, няма оправия!!!!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 нннн

    32 4 Отговор
    И под турско, и при фашизма, и при социализма България е имала развито селско стопанство. А при ,,демокрацията" няма. Изводът е ясен.
  • 66 А ми

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Последния Софиянец ,да затвори вратата на вмирисаната София
  • 67 Дада

    27 0 Отговор
    Няма как да очакваш различни резултати с едни и същи действия ! Африканско заплащане в европейска държава с евро цени е ГЕНОЦИД. Не само че няма да имаш селско стопанство но скоро и хора няма да имаш за нищо
  • 68 Един от всички

    7 16 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    "СИВ" не го закрита а се срина и от там лавина... и фалита по тошово щото всичко заминаваше за Русия 90та година 30 тона злато в хазната без сребърен фонд ти ми кажи ако наистина се била толкова въвежда икономиката на съюза защо "СИВ" се срина и ние бяхме в инфлация 90те?

    Коментиран от #108

  • 69 Окаян Земеделец

    22 3 Отговор
    Селското стопанство - в най-голяма степен се опираше на земята и също на кооперациите. Американският подизпълнител Костов (подписал смъртната ни присъда Ран-Ът) направи така, че земята бе нацепена и стана неизползваема, по-късно заради това беше унищожена и цялата огромна поливна структура. Като чуете, че някой язовир е прелял, да се сетите за Костов.

    20+ години по-късно земята все още е раздробена и трудна за оползотворяване, фондовете за земя се борят толкова време да осъществят комасация, но няма как лесно да се справят с последиците от Костовото "управление". Не случайно страната ни е известна като страната с най-раздробената земеделска земя в България ( 2015 г. - 25 млн. части с 3.5 млн. собственици).

    Коментиран от #95

  • 70 Навитак

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "навитак":

    А ти гледа ли нещо ,или само от прозореца
  • 71 И кво?

    2 11 Отговор
    На кой не му харесват храни отвън ще яде курът 🤣
  • 72 Като напуснем

    8 12 Отговор
    Ес и нато пак ще имаме всичко

    Коментиран от #77

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Перо

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ххххххх":

    За това се иска мозък, който го няма при случайниците във властта от 30 г. насам!
  • 75 Тиквена политика

    17 3 Отговор
    Произведе зърнари. Спомняте ли за протестите с трактори и комбайни пред народното събрание със заплахи да пуснат прасета в центъра на София ? Такъв е крайния резултат от мафиотското управление на тиквата.
  • 76 юри ангелов

    10 1 Отговор
    Как защо, защото сме посред нищото в Сахара, тук земята не е плодородна и нямаме храна, дори чесън не вирее и го внасяме от Испания... или Китай. Тук не вирее нищо има само пясъци трябва да внасяме и вода от вън.
    Абе вноса си е внос от внос се печели най-много по веригата!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Защото

    15 3 Отговор
    Ни мързи да работим.Поне 90%

    Коментиран от #82, #85, #87

  • 79 Навремето имаше една Масларова

    15 0 Отговор
    Ядеше само вносен салам от Италия.По 90 лв.за килограм.И това преди петнайсетина години.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 оня с коня

    7 6 Отговор
    ДВ ако е истинска Германска "ДВ"/за което силно се съмнявам щото Побългаряването й личи отвсякъде/ говори за Катастрофа в С.Стопанство на РБ щото сме внасяли до 80% плодове и Зеленчуци според техните сметки.За инфо Германия е един от ПРИОРИТЕТНИТЕ ВНОСИТЕЛИ на Бълг стоки от най-различно естество и значи ли това че след като внасят от Нас,при тях това също се отчита като "Катастрофа"?Турция произвежда Ударно Зеленчуци и Плодове,но ВНАСЯ ПШЕНИЦА - това Катастрофа или "Отличен" е за Турското С.Стопанство според ДВ?Ясно че според ДВ С.Стопанство на ЕСКИМОСИТЕ също е в Катастрофа щото не произвеждат нито Зърно,нито Плодове и Зеленчуци.А откъде знае ДВ колко и какви Плодове и Зеленчуци си произвежда Българинът по Дворовете си?И последен въпрос към ДВ:Ако Джобът ми е пълен с пари от износ на Зърно ще ми пука ли дали произвеждаме това или онова,след като отида на Пазара/в Магазина,МОЛ-а/ и имам възможност да си избера най-квалитетната стока между поне 10 Вида?И както "няма нищо по-хубаво от лошото време",така и " няма нищо по-просто от Умното ДВ"!:)

    Коментиран от #89, #91

  • 82 Теб ли те мързи ?

    13 4 Отговор

    До коментар #78 от "Защото":

    Или си работодател и те устройват 5% данък ? И да плямпаш че българина е мързелив с едно русофилско хвърляне на празно за пълно. Същия българин който е работел в България, сега работещ в чужбина как не го мързи? Не се чуди, там няма български работодатели, които внасят 5% данък. Тука купуват яхти и байбахи а в чужбина машини, съоражения и увеличават заплати, защото си управляват парите а не ги дават на държавата да ги разпределя. Лека нощ русофилчета и стига сте си плюли родината, освен ако русия не ви е родина

    Коментиран от #86

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Защотоса

    9 0 Отговор
    Защото 90% от едрите и зърнари, бизнесмените са назначени от кгб(дс), а другите са от селскитехитреци, на принципа ден година хеани”, затова!
  • 85 Ами

    4 4 Отговор

    До коментар #78 от "Защото":

    Това си е чисто русофилско, празно за пълно.
  • 86 Много вярно!

    7 8 Отговор

    До коментар #82 от "Теб ли те мързи ?":

    Много вярно, така е в русофилската кочина! По почина на мързеливите рашаци!
  • 87 я па тоя

    10 0 Отговор

    До коментар #78 от "Защото":

    Когато се хванеш за мотиката тогава може да говориш кой го мързи! научихте се да давате само акъл ама другите да бачкат.
  • 88 Мисиркин

    5 1 Отговор
    ТОЛУПА ЧЕКМЕДЖАНОВ НИ УНИЩОЖИ ЗА 15 ГД кражби раздаваше милиони на зърнари уби малките оранжерии не стигат субсидиите ние загиваме другари и другарки....
  • 89 Голям праз

    5 2 Отговор

    До коментар #81 от "оня с коня":

    Яж тогава полски и холандски домати, те са по- клавитетни, мозък.
  • 90 Източна ромелия

    9 3 Отговор
    Ми много тъп въпрос от страна на дойчето. Нали така наредиха от великите ЕССР и ФАЩ. Такава беше и е политиката, да се унищожи родното производство за да внасяме боклуци от запад
  • 91 Капаците на коня, не на теб

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "оня с коня":

    Мисли и коментирай това което е написано а не дойче веле. Или те боли че от DW казват истината ? Ами "Магнитски", "Евростат"...
  • 92 тука е така...

    7 0 Отговор
    Ами нали затова над 30 години избираме такива, които да смачкат селскостопанското производство, за да изкупуват продукцията им на безценица и да ни я продават като луксозна стока или да внасят некачествена, която да ни продават с печалба няколко пъти над вносната цена поради липса на друга? Не само, че ги избирахме, а и ги чакахме да си изкарат мандатите докрай, за да ги "накажем" на следващите избори с "протестен" вот, а после пак избирахме същите. После "държавата" ни била виновна или нямало контрол. Ами нали ние сме държавата и ако не упражняваме контрол през целия мандат над назначените от нас чиновници, а оставяме мошениците сами да си назначават контрольори, контрол не може да има. С нашата незаинтересованост ще следваме само катастрофа след катастрофа. Друго не ни чака докато сами не се включим в изграждането на реда в държавата си.

    Коментиран от #94

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Селскостопанска продуккция

    8 1 Отговор

    До коментар #92 от "тука е така...":

    Я бъди по точен, да не си зърнар да плачеш за още пари ? Ощетените бяха и са зеленчукопроизводителите.
  • 95 Един от всички

    2 2 Отговор

    До коментар #69 от "Окаян Земеделец":

    По костово това са зимите на пра бабите и дядовците ни по време на парламентарните монархии на фердинанд и Борис трети след освобождението което землище на 3 млн селяни вади продукция за 33млн души тук и в Европа през втората световна война само с жива тяга!
  • 96 Един от мнозинството

    10 4 Отговор
    Защото не искаме да купуваме руски газ от Русия.
    Ще го купуваме от посредници.

    Коментиран от #98

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Пешо

    12 1 Отговор
    Никой не иска да работи,и прекупвачи да вземат стоката му за стотинки! Беше време ,когато във всяка къща имаше парници! Цяла Тракия се занимаваше със зеленчуци,плодове,цветя,животни! Дойде десети,налегнаха ги мутри и хората бяха принудени,да продават стоката на борсата,не на пазарите! Борсите знаете на кого са,на пазарите търговци,цвят пушено пиле,нито орали нито копали,препродават! Кой ще се хване да работи,за да храни тая паплач,да не е луд?
  • 100 Факт

    9 3 Отговор
    Защото Жан Виденов предложи валутен борд,
    но мафията го свали за да въведе валутен борд по техен начин, начело с Иван Костов.
    Последва разграбване и унищожаване на България.
  • 101 йхнкхйких

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Спарки":

    То за такива като тебе не е измислена толкова обидна дума !
  • 102 Пловдив 1912

    12 1 Отговор
    Г-жа тези факти ги знае всяко дете , само че какво от това !!! Тук няма стимул за малък и среден производител (програми, субсидии, държавни пунктове за изкупуване, безлихвени кредити и тн...) демек няма държавна политика , както няма и никаква друга политика освен на схемите и кражбата , и корупцията ! Територията за жалост е на финалната права ! Левски , Ботев и др са в далечното минало , а други "луди" като тях едва ли ще се родят вече ! Младото поколение е силно консуматорско и чалганизирано , а освен това и неграмотно, нищо добро не ни чака ! До 50 години в България ще има нови българи , които ще четат само в учебника за истинските българи ! Аз лично съм голям песимист за по - добро бъдеще на нашата родина , оцеляла много векове, но никога не е имала чак толкова много предатели, колкото сега !
  • 103 някой написа,

    6 7 Отговор
    че за селското стопанство не трябвало газ.
    А азотните торове с кюмур ли се правят? Затова завода в Димитровград фалира.
    Добре, че сега изнасяме безин и дизел за Украйна (не казват на каква цена), та ни разрешиха руския петрол.
    Сигурно тоя ще каже, че за селското стопанство не трябват бензин и дизел.
    Бе то и ток не ни трябва. Който може да се спасява от тая територия, населена с продажници.

    Коментиран от #104

  • 104 някой написа че,

    6 7 Отговор

    До коментар #103 от "някой написа,":

    В селското стопанство основния разход е газа. И то непремено руския газ, която в момента на борсата е по скъп. Е, това ако не е мисъл на бг русофил на кой друг може да е ?
  • 105 Павел

    12 6 Отговор
    Нашата страна е под евроатлантическо робство, която цел е да ликвидира както индустрията и селското стопанство така и населението на територията. Ние сме фронтова държава, казаха ни го директно!

    Коментиран от #109

  • 106 герберасти или русофили все тази

    4 1 Отговор
    „Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“, заявява открито министър Танева.
  • 107 Гъбарко

    9 2 Отговор
    Факти, защо изтривате фактите. Повтарям накратко Защото нямаме национална политика и националните предатели не се преследват от закона. Преди конкуренцията да ни съсипе, бяхме 20 икономика в света и изнасяхме селскостопанска продукция за почти цяла Европа и Близкия Изток. Промишлена продукция сме изнасяли за всички континенти
    Факти не трийте фактите!
  • 108 Пловдив

    11 1 Отговор

    До коментар #68 от "Един от всички":

    Ти изобщо разбираш ли нещо от планово стопанство и пазарна икономика ? България е имала всички данни след 90-та година да се модернизира и произвежда , защото имаше кадри и бази , само че на Запада това не и харесва, защото ставаш конкуренция, а трябва да си консуматор , много по-умни от теб и мен са го измислили предварително ...ти за западняка си нищо , общак с малка надница, работиш за него и тн... защо той да ти разрешава и ти да ядеш бял хляб , тук там някой , другите бели роби трябва да бачкат и слушат !

    Коментиран от #175

  • 109 Лоша работа

    3 10 Отговор

    До коментар #105 от "Павел":

    с тези неадекватни бг русофили. Все ще изръсят нещо ни в клин ни в ръкав. Че имаш проблеми в семейството пак краварите виновни, нали?
  • 110 Токсик

    8 2 Отговор
    Точно швабите от Дойче Зеле да коментират нашата хранителна индустрия при положение,че заради тях е на това положение е малко нагло. Техния човек Бойко освен че по тяхна заръка ликвидира същинското земеделие в полза на неговите хора едри земевладелци със зърнените култури, уби и всички животни под предлог за някаква чума. Освен това същият Бойко съсипа една камара напоителни язовири и системи и открадна милиарди за техните фалшиви ремонти.

    Коментиран от #112

  • 111 ДС клати държавата

    6 6 Отговор
    "Резултатът ще е катастрофален, защото единственото, което българското селско стопанство произвежда в повече, е зърно. Така че ще ядем само хляб." Радев дава наставления как да се сее паника и да се говорят лъжи колко сме "зле" с производството. Стигнаха дотам, че започнаха да ни обясняват, как сме щели да ядем. "само хляб".
  • 112 Знаещ

    1 5 Отговор

    До коментар #110 от "Токсик":

    "ликвидира същинското земеделие" България никога не е произвеждала повече и по-качествена земеделска продукция. Факт

    Коментиран от #115

  • 113 Паметка

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Да си спомним имената им: Жельо Желев, Иван Костов, Асен Агов, Блага Димитрова, Кирил Маричков, Богдана Караджова, Стефан Димитров, Петър Стоянов и брат му, Почетния председател - да се свети името му, Неговото Величество - и неговото име да се свети, Йордан Соколов, Екатерина Михайлова, Светослав Лучников, Стефан Савов, С и още много знайни и незнайни продажници и предатели на Майка България и на българския Народ!
  • 114 При бай-Тошо...

    17 4 Отговор
    ...ядяхме Български,вкусни и екологично-чисти плодове и зеленчуци ...!Сега ядем европейски пластмаси,натъпкани с химикали и канцерогенни...!
    И нямало да има носталгия по онова време...!

    Коментиран от #119, #152

  • 115 Токсик

    13 4 Отговор

    До коментар #112 от "Знаещ":

    Я пак?! България хранеше половин Европа и целия близък Изток , а след евроатлантическия погром сега не може да нахрани сама себе си и яде швабски, полски и румънски храни трето качество на двойни цени.

    Коментиран от #117

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Знаещ

    4 5 Отговор

    До коментар #115 от "Токсик":

    На колко си години, та ми говориш неща, за които не знаеш нищо?

    Коментиран от #123

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Знаещ

    3 8 Отговор

    До коментар #114 от "При бай-Тошо...":

    "..ядяхме Български,вкусни и екологично-чисти плодове и зеленчуци" Верно? А знаеш ли, че най-голямата гордост на комунизма след бездънната яма провала Кремиковци бяха ТОРОВИТЕ заводи, и какво си мислиш, че се произвеждаше там и за какво се използваше?
  • 120 Любо

    8 2 Отговор
    Всички хранителни и зеленчукови борси се държат от бандитски мутренски групировки , които колят и бесят. В София са ТИМ. Това се случи по времето на Борисов! Всичко там е мафия.
  • 121 Знаещ

    2 1 Отговор
    За авторката на това писание - да беше отишла това лято да помогне на производителите на череши, те оставиха реколтата да гние по дърветата, защото изкупната цена им била малка.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Токсик

    8 3 Отговор

    До коментар #117 от "Знаещ":

    Знам и съм виждал много повече от теб. В България имаше 20 милиона едър рогат добитък, а всяка седмица тръгваше огромен кораб от Варна за близкия изток натоварен с хиляди агнета. За земеделие пък въобще да не говорим, че там е още по-страшно.

    Коментиран от #124

  • 124 Знаещ

    4 13 Отговор

    До коментар #123 от "Токсик":

    Ясно ми е колко си виждал, и тогава, и сега. Защото "имаше 20 милиона едър рогат добитък", ако не си гледаха хората прасенца в двора, щяха да мрат от глад, особено зимата. А посред лято чакахме "да докарат" отнякъде чушки. Хората разнасяха мълвата като се слуи това "велико" събитие, за да излязат от работа да си купят за зимнина. Кого мислите, че разигравате?

    Коментиран от #170

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Знаещ

    5 3 Отговор
    Авторката на тая статия не е стъпвала на кооперативен пазар от ГОДИНИ. 100% пазарува само в Била и Фантастико.

    Коментиран от #127

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Дааа

    9 0 Отговор
    Няма значение,важното че всеки втори е ифоуенсър и печели от реклами без да работи,но ще ядем дървото скоро време
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Ами...

    4 2 Отговор

    До коментар #125 от "Хохо Бохо":

    Кажи ПП и БСП как покрадоха.

    Коментиран от #132

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Ами...

    5 1 Отговор

    До коментар #132 от "Хохо Бохо":

    Така си е. Окрадоха и овътриха държавата с милиарди за няколко месеца.
  • 134 КОЛКОТО СА ВИНОВНИ

    12 0 Отговор
    крадливите ни политици толкова сме виновни и всички ние хора. Мълчим си , снишаваме се, слугинстваме им , примиряваме се само и само буря да не ни застигне. Нямаме сили и решителност да защитим истината и да се борим за нея. Всичко минава покрай нас . Възхищавам се на гърците ,защото когато имат проблеми в държавата всички скачат като един и дават решителен отпор на политическите тарикатлъци.

    Коментиран от #165

  • 135 ханс

    3 2 Отговор
    Пак пълни глупости!
  • 136 Българин

    8 2 Отговор
    Защото тези които могат да свършат някаква работа не им се дава думата.Управляват ни тарикатите от ГЕРБ които бяха слугинаж на бай Тошо охранители,сервитьори,ловци,комсомолци,милиционери.Тези хора могат само да крадат и не са по работата.
  • 137 Чиполино

    1 4 Отговор
    Ами, просто не е вярно! България внася и изнася. Както и всички в ЕС. Внася както и каквото е изгодно, изнася както и каквото е изгодно. А пък и много българи си имат градини, в които си отглеждат всякакви плодове и зеленчуци. И си ги ядат, поне през сезона. Съвсем друг въпрос е какво е предлагането на пазара. Да не говорим, че приказките за субсидираното производство в други страни са твърде необмислени; все се дава пример с Полша, е, щом полското правителство дава субсидии, по този начин подпомага и българските потребители... Не субсидии, а пазар и свобода им трябва на нашите производители, а също и гаранция, че ще си реализират продукцията. А не разни чиновници да измислят регулации и рестрикции. Ето как държавата може да помогне: като спре да се меси в икономиката!
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Нане Вуте

    5 0 Отговор
    Каква е разликата между България и Чехия?
    В България живеят българите и ги мързи и все други са им виновни, а в Чехия живеят чехи...
  • 140 Мето

    5 0 Отговор
    В БГ от много години се убива малкото и средно земеделие.
    Създадоха нови Кулаци- зърнари мионери, които да им се отчитат и продължават с лобиските си закони, наредби и всякакви чиновнически безумия до пълното унищожение на животновъдството в задния двор.
  • 141 Алфа херинга

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Къде са тези много пари? Не виждаш ли, че масово дават хора производители, които се оплакват от ниските цени на изкупуване и затова все повече и повече хора се отказват.
  • 142 Причините са много

    2 0 Отговор
    Зърнопроизводството е най-лесно, няколко машини, малко хора и се обработват големи площи. Земеделието иска много работна ръка, поливане, ако са парници – енергия за отопление и други. Като цяло основе проблем, е че Българинът не плаща. Повечето търговци гледат само те да печелят, като купуват стоката на ниска цена. Голяма част от храните са с изключително лошо качество, тъй като целта е да се произвежда повече и реализират по-високи печалби.
  • 143 Българин

    8 1 Отговор
    Защото земеделието е овладяно от свързаните с БСП зърнени босове, които черпят субсидии от ЕС. Няма държава в ЕС, в която еднолични собственици да имат площи над 5000 декара, докато червените барони в България са с над 100 000 декара.
  • 144 дядото

    4 0 Отговор
    преди на коментирам погледнах коментарите по-долу,и ми става все по-ясно.с такива съюзници,с такива лидери и власт и с такава поляризация в обществото,при която като пяна е излязла простотията и злобата,както и поведението на медиите,все по-зле ще става.грубо е,но е истина.
  • 145 Уъуу

    3 0 Отговор
    Ми щото убиха селското стопанство, за това.
    Щото като се опиташ да направиш нещо - във врата ти почват да дишат данъчни, хеи, зелени.. и всякаква друга паплач. Ей за това.
    Отделно, щото вече по пазарите няма производители - те не са допускани.
    И понеже в Турция субсидията се дава срещу произведена “стока”, а не предварително - турчина произвежда много, и има сметка да продава евтино.
  • 146 D W фейкове и Маниполация!! И Емилия

    4 0 Отговор
    Милчева! Незнаеш ли защо! Защото всички субсидии отидоха при Житарската Мафия и малко при Лозарите преди години Покажете кои са голямите собственици на Земеделски земи и там е отговора! Тези които внасят и имат Борси за плодове и Зеленчуци те направиха всичко възможно да бъде Онищожено родното Зеленчуко производство и овощарство!! НА КПП от Които минава вноса на плодове и зеленчуци работят хора на кантарите и трасета за ТИР, които са кадри на вносителите и собствениците на Въпросните тържища Борси, Хладилни складове! Мисли Милчева, Мисли!! Няма да кажеш истинста!!!
  • 147 Някой

    5 8 Отговор
    Защото комунистите, а след тях децата и внуците им, унищожиха селското ни стопанство. 1945 г. в моето село са живели 1600 души. 1990 г. вече са само 300. Днес са 80. Руснаците ни сломиха с колективизацията, която уби най-ценното в нашето селско стопанство - личният интерес и мотивация. Още не можем да се съвземем от този половин вековен престъпен режим. Руснаците ни върнаха в първи клас и докато завършим основното на запад станаха висшисти.

    Коментиран от #151

  • 148 СЗО

    2 0 Отговор
    ....броя на свинете, свил се с 26% на годишна база до 511,6 хиляди в края на 2022 година. В предвоенната 1939 г. България е произвела почти два пъти повече свинско месо - 173 хиляди тона (при над 740 хиляди свине). През 1939 г. в България живеят над 6,3 милиона души, почти колкото и сега, но тогава населението е било младо и активно, а сега е застаряващо и с отрицателен демографски прираст..... ТОВА КАЗВА ВСИЧКО!
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 123

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "Гориил":

    И за това достига 3 фалита за 40 години - един разтеж , докато не дойде сметката :)
  • 151 Руснаците нв са виновни

    8 3 Отговор

    До коментар #147 от "Някой":

    През социализма имаше силно селско стопанство, качествена продукция. Хората още помнят вкуса на стария хляб, меса, салам, дори пастет ... Продукцията се изкупуваше, дори хората да гледат в дворовете си краставици, домати, шипки ... В сравнение „демократичните“ храни са с изключително лошо качество, нямат вкус ... Демокрацията, САЩ, Европейските държави унищожиха Българското земеделие и животновъдство.

    Коментиран от #157

  • 152 123

    3 4 Отговор

    До коментар #114 от "При бай-Тошо...":

    Ддт и други забранени много екологични препарати забранени в света тука се ползваха промишлени количества .Още намират заровени 10-ки тонове покрай бившите ткзс-та , та не ми говори за екологични точно по онова време

    Коментиран от #155

  • 153 Иво

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Не скачал":

    Дядо ми казваш защо са ми банани като си имам круши
  • 154 Имаш ли си

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "охлюв":

    престава от какъв уран се правят атомни бомби? Не става от природен уран (като в чешмите в Хасково) камо ли от обеднен. В природния има 0,711% Уран 235, а в обеднения доста по-малко. Именно от уран235 се правят атомните бомби.
  • 155 Имаше и

    0 0 Отговор

    До коментар #152 от "123":

    една жълта отрова която смесваха с варен разтвор и мажеха дънерите на дърветата. Използвали са я и за други цели, но в бригадата дето са работили всички умряха от рак. Знам го от дядо ми, който не можа да се "уреди" за многото пари които даваха там - бил стар. Надживя ги всичките.
  • 156 Защо ли?

    1 5 Отговор
    Отговорът се крие в тези дето сега водят война в Украйна!Те,руснаците от тогавашния СССР наложиха своя порочен икономически модел на България.Модел,не отговарящ на Българските реалности и традиции.В резултат милиони хора бяха натикани насилствено в кооперативите(колхозите),огромна част загуби препитание и беше принудена да поеме към градовете.Скъса се нишката на любовта към земята и своето предавана от баща на син.И резултатите сега са такива,каквито са.
  • 157 Не те знам къде си израсъл

    2 1 Отговор

    До коментар #151 от "Руснаците нв са виновни":

    Но това за което говориш е вярно само ОТЧАСТИ!Имаше продукция и дворовете бяха пълни със стока докато бяха живи нашите баби и дядовци,от деца закърмени с любов към земята и труда.Отидоха си мирно и тихо,лека им пръст и след тях...никой!Сега като се замисля те са били на по45-46 години когато са ги накарали да влязат в ТКЗС насила.И двамата ми дядовци още помнеха къде са им били нивите и тъгуваха за тях.Други държави направиха кооперативи по силата на икономическата логика,а при нас стана насилствено.Е,това е резултата - пусти села и над 90% внос на храни!

    Коментиран от #159, #160

  • 158 Tутанкамон

    1 5 Отговор
    Двамата генерали докараха нещата до тук, мутрата генерал и путинският генерал работят за Русия,но не и за България

    Коментиран от #171

  • 159 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #157 от "Не те знам къде си израсъл":

    Земи които не се обработват интензивно с възможен най висок добив са пустеещи ! Българските земи пустеят в буквален смисъл...Лозарство,овощарство ,зеленчукопроизводство, консервна и хладилна индустрия има ама агонизира...най лесният и най податливият за механизирано обработване зърнодобив е най разпространен но и там половината печалба отива за изплащане на ренти !Ако не бяхте комлексирани и облъчени с антималоазиатска фобия можехте да превърнете България в цветуща градина ! Имахте прекрасна основа и свястна селскостопанска инфраструктура с която можехте да привлечете свястна работна ръка с двустранни договори и споразумения от Турция,Иран,Сирия,Ирак,Грузия и Армения и да развиете най образцовото земеделие и земеделско производство върху прекрасните поля и ниви които днес унило пустеят ! Изхабихте и изоставихте питомното и хукнахте да гоните дивото в Европа !...Ако наистина бяхте "превъзхождащи" за каквито си мислите че сте ... нямаше да пропуснете този шанс !

    Коментиран от #163

  • 160 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #157 от "Не те знам къде си израсъл":

    Чехите са качествен и умен народ защото са интегрирали не само украинците но дори и едновремешните предприемчиви виетнамски соцгастарбайтери !!! "Ум царува , ум робува , ум патки пасе !"
    Няма нужда дори и от интегриране !... Днес в Турция е много популярно понятието сезонни работници : в селскостопанския сектор и туризма ! Хиляди грузинци и арменци идват да берат чай или лешници ...кюрди и сирийци работят по поля и ниви из цяла Турция като сезонни работници ! Достатъчно е да им се плаща сносна надница и да им се осигурят свестни социални условия за временно пребиваване !
    Земеделието е трудоемка работа и се нуждае от работливи хора ! Българина не обича да бачка на полето...отвикна при тоталитаризма ! Ромите изобщо не обичат въобще да бачкат!...Турците ги изритахте в Турция... а останалите отидоха в Европа за повече пари и европейска пенсия !... Политиците ви?!... Да не говорим !... Няма кво...Бог да ви е на помощ !...По сте зле и от Хатай и от Мараш !
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Густо Майна

    3 0 Отговор
    Що България внасяла цялата манджа, що...? Щото всичко живо от Х, СТ, К, СМ, РА и др. равнинни и високопланински джентълмени бичат заготовки в Икономическа зона Тракия!
  • 163 2323

    2 0 Отговор

    До коментар #159 от "Българските турци":

    Я иди да си накосиш трева в пустееща земя или пък иди да ловиш риба в безстопанствен язовир! Идват веднага едни джипове и трябва да се оттеглиш веднага без да гледаш мутрите в очите иначе боя ти е сигурен.
  • 164 На тоя въпрос

    6 0 Отговор
    На тоя въпрос трябва да отговорят евроатлантическите жендъри от Желю ЖЕбата дето унищожи земеделието,драгоманският индиец Костов дето унищожи индустрията та до сегашните евроатрантически либерастчеса с епилираните телеса и лакираните нокти.
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Ян Бибиян

    6 0 Отговор
    Защото така ни заповядаха господарите от запад.В момента в България,от която се учеха на модерно земеделие ,има почти само зърнопроизводство.В чуждите вериги се продават чужди стоки-ябълки от Полша(калпави,върнати от Русия),домати от Гърция и Турция,зеле от Македония,круши от Аржентина.Всеки може да продължи списъка сам.
  • 167 Патето Яки

    2 1 Отговор
    Ще ядем бомби наше производство.
  • 168 Защо него

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Заради продажници!":

    По скоро да питаме Костов Рома.
  • 169 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Румен Решетников":

    Кой ти каза тази лъжа.тия гниди в парламента ли?по скоро сега сме в дефол от 20 години.живеем от заеми.
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Сергей ТТ

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "СталиН":

    Вы сами во всём виноваты. Не надо было быть баранами. Возвращайтесь обратно в Турцию, может им вы нужны.
  • 173 Eдин

    5 0 Отговор
    Ееееееееелементарно! Защото такава е същността и политиката на ЕС: всяка присъединена държава след 80-те години е пазар за западноевропейсите стоки и ресурс работна ръка за тяхната промишленост!
  • 174 СРАЩ

    7 0 Отговор
    Защото под натиска на различните НПО-та,западни,прозападни,задокеански и .т.н България си унищожи де що има-от животни до посеви.До 1990 изнасяхме,бяхме в челните места по добив,производство и износ.Сега къде сме бе,дойче зеле?Благодарение на такива клакьори като вас...Живеели сме по-добре?Да,ама ще ядете мухи,хлебарки и всякаква св0лоч.Когато ви кажат,ще ядете и айна,понеже така трябва.Така ви казват господарите.Иначе плюйте Русия и руснаци,тъпа нари!
  • 175 Един от всички

    1 1 Отговор

    До коментар #108 от "Пловдив":

    Как държавните предприятия изпуснаха кадрите си ? Нали са били богати голям капитал кой бяга от хубава и добре платена работа която ти осигурява жилище? Що се случи тая мизерия като сме били икономическа заплаха за запада сега ще ти кажа пари е нямало в хазната и СИВ като се срина няма и кой да ти отпусне кредит и това води до пукане на балона!
  • 176 А добър ден

    3 0 Отговор
    Питайте рософобите ?
    За тях това е рая на демокрацията , да си унищожиш селското стопанство , икономиката , туризма . Да си робуваш на чужди интереси.
  • 177 Вирус

    1 0 Отговор
    Афторката не учудвай защо така наредиха от брюксел да си съсипем всичко за да им станем пазар
  • 178 кочо

    2 0 Отговор
    когато искаш да унищожиш една държава първо унищожаваш неиното селско стопонство и хранителната и промишленост.
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 катран

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    дв..на сорос медия..всички години води пропаганда за унищожаване на българското...сега ще прави на недосегаема девойка..Сега ще ядем боклуци и от африка и от судан ако решат веригите..и ни не знаем какво хапваме..много сложно стана..
  • 181 666

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ветров":

    … Неее… Защото всички отидоха в “Софийта”, да работят с вдигнати крака…. Ахъммм…
  • 182 Отговор за катастрофата

    2 0 Отговор
    Това е поради далновидността на банкянския политик. Защо да се произвежда тук, като може да се внасят евтини храни и да се препродават на високи цени. Нека обяват българските съсобственици на хипермаркетите. Там ще излезнат имената на управляващите ни през последните 15 г.
  • 183 Седесар

    1 0 Отговор
    Важното е да има банани, нали за това се драхме по площадите преди 33 години.
  • 184 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Утопията беше реалност,до 1990г,не само всичко се произвеждаше тук,ами и повечето се изнасяше,износа беше в невъобразими количества.Затова всичко беше евтино,не само билетчето от 6 ст,всичко беше на скромни цени,държавата няма интерес да скубе народа,ако той изпосталее,както сега ,кой ще опъва каиша?Сега грубия капитализъм няма нужда от работяги,повечето станахме безцелно ядящи усти,както казваха американците по-рано.Научиха се да правят пари от пари,преливат от пусто в празно,самоцелно.Не щат дори да кажат от какво се стартира финансовата криза на запад,сами се опропастиха,от много хитрини и алчност.Русия и Китай ще им гледат сеира,макар да ги обвиняват в хибридна война по фондовите борси.
  • 185 Амии

    1 0 Отговор
    Защото на Америка и трябват консуматири а не равноправни граждани .всичко което се вкарва минава през формите на Америка .И тъпаците разбраха кой унищожава държавите .
  • 186 ганев

    1 0 Отговор
    ЕЙЙ НЕ БЯХ ФЕН НА СОЦА НО СЕГА ОТ ПОЗИЦИЯ НА ГОДИНИТЕ ВИЖДАМ ЧЕ ВСЕ ПАК СМЕ БИЛИ ДЪРЖАВА И СМЕ ИМАЛИ ВСИЧКО ОСВЕН КОЛИ АУДИО ВИДЕО ТЕХНИКА И ПРОСЛОВУТИТЕ банани ......НЯМАМЕ ВЕЧЕ СЕЛА РАЗБИТИ ОГРАБЕНИ И ИЗБИТИ ОТ РОМЕЙТЕ НЯМА И КОЙ ДА РАБОТИ А ЗАЩО ДА ТРУДИ КОГАТО НАКРАЯ РОМЕИТЕ ЩЕ ОБЕРАТ ВСИЧКО НАГОТОВО
  • 187 Сергей

    0 0 Отговор
    До сих пор помню вкусные болгарские маринады,огурчики,помидоры, перец. Где это теперь всё?