16 Март, 2023 23:47 2 541 21

Как Аржентина падна в капана на бедността

  • бедност-
  • пари-
  • доходи-
  • аржентина-
  • инфлация

Хората обедняват, а недоволството расте

Как Аржентина падна в капана на бедността - 1
Снимка: Shutterstock

Икономическото и финансово положение в Аржентина става все по-критично, пише сайтът на германската обществено-правна телевизия АРД. Годишната инфлация в страната достигна 102,5%. Поскъпването в латиноамериканската държава минава психологическата бариера от 100 процента за първи път от 1991 година, отбелязва и американската телевизия СиЕнЕн.

Само през февруари 2023 цените в южноамериканската държава са нараснали с 6,6 на сто. Най-голямото поскъпване е сред храните и напитките, както и при интернет и телефонните услуги. Само месото е поскъпнало с близо 20% за месец, съобщава британската телевизия БиБиСи. Неблагоприятните метеорологични условия, продължителната гореща вълна и сушата оказват сериозно въздействие върху добитъка и реколтата, информират местни медии.

Инфлацията в Аржентина - сред най-високите в света

Централната банка непрекъснато печата нови пари, за да компенсира бюджетния дефицит. Страната страда от раздут държавен апарат и ниска производителност, огромен проблем се оказва и големият размер на сивата икономика. Международните фактори - като войната в Украйна и проблемите с веригите на доставки - допълнително утежняват ситуацията.

В опит да овладее инфлацията, правителството сложи таван на цените на някои продукти. Планът "справедливи цени" ограничава поскъпването на определи продукти до максимално 3,2 процента на месец в периода 1 февруари - 30 юни. "Тази програма цели ограничаването на инфлация и постигането на стабилност на цените, за да се възстанови покупателната способност на населението", казват от правителството.

Според критиците обаче тези мерки изкривяват пазара. Освен това те твърдят, че фактите се изопачават. "Официално производителите и тяхната предполагаема склонност към спекула са обвинявани за високата инфлация", казва пред ДВ Ларс-Андре Рихтер от фондация "Фридрих Науман" в Буенос Айрес. Отговорни обаче са "машините за печатане на пари, които работят почти денонощно", убеден е той.

Хората обедняват, а недоволството расте

Една трета от аржентинците живеят в бедност и са зависими от помощта на благотворителни организации и социални кухни. А инфлацията изяжда както заплатите, така и социалните плащания. Мнозина се опитват да спасят спестяванията си, като ги обърнат в американски долари. Но държавата ограничи количеството валута, което може да се обменя, включително за да защити собствените си резерви. Затова хората са принудени да се обърнат към черния пазар за чуждестранна валута, но там курсовете са далеч по неизгодни, пише АРД.

Според съобщения в медиите в правителството също има разногласия как да се подходи към предизвикателствата, пред които е изправена страната. Миналото лято в рамките на четири седмици Аржентина смени трима икономически министри. През септември протестиращи излязоха на улиците и настояха за спешни мерки срещу нарастващите разходи за живот. През февруари централната банка на Аржентина обяви, че в отговор на скока на потребителските цени, ще бъде пусната нова банкнота от 2000 песо.

Аржентинците гласуват през есента

Тази година в Аржентина предстоят президентски избори, които се провеждат заедно с парламентарните. Недоволството към сегашния държавен глава Алберто Фернандес расте. През декември Международният валутен фонд одобри изплащането на още шест милиарда щатски долара помощ за Аржентина. Това беше последното плащане за Аржентина в рамките на 30-месечна помощна програма, която се очаква да достигне общо 44 милиарда щатски долара, съобщава още АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    6 18 Отговор
    Сигурно американците са виновни.

    Коментиран от #11

  • 2 мдаааа

    5 11 Отговор
    Путин и Меси са братя ! Другите са също братя и сънародници ...
  • 3 Човече... ...

    24 2 Отговор
    Странна е историята в Аржентина, страна със силно европрисъствие. Започва да ми прилича на БГ
  • 4 Аналитик плюс

    30 4 Отговор
    Аежентина падна в капана на бедността по същия начин по който България падна в този капан - чрез колонизиране. Кътеренето нагоре от този капан е мъчително трудно и дълго - затова пък лесно и бързо се пада там с национални предатели

    Коментиран от #8, #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 честен ционист

    20 3 Отговор
    По примера на Ганчо. МВФ дето стъпи всички обедняват рязко.
  • 7 учуден

    19 3 Отговор
    "пише сайтът на германската обществено-правна телевизия АРД."--- Не като цъфването и връзването в Германия. Лицемерите от DW спирка нямат. Преди дни затвори врати една от най-големите металургични компании в Германия създана през 13 век и водеща в икономиката. Хиляди служители и работници на улицата. И то заради една яхта и шестима рапанаджии. Но Шолц знае че приятелския САЩ ще им помогне!

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Смех 😆🤡🤣

    4 9 Отговор
    Ама инапе щели да си връщат Фолклендите според русофилите.
    А че латинска америка умишлено се държи бедна и че онея са ролков атяпи че да не го схващат е ясно
  • 10 Яне Сандански

    9 1 Отговор
    Както попадна и България ,какво чудно има.По бедни и по тъпи от нас няма ,избираме си ги всеки път едни спасители и така ни спасяват ,че с това темпо няма да ни има през 2040.
  • 11 Кресна

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    И кой е виновен според теб ? Я кажи ми една латиноамериканска държава да е сигурна ,спокойна и нормална ? Няма ,а защо няма отговори си сам ,все пак това са работен народни са свикнали да работят и без пари .Европа върви по същия път с такива приятели като краварите .
  • 12 Калпазанин

    15 2 Отговор
    Ами така става, като си имаш купени " политици" от фащ които да теглят като нашите тука заеми от мвф публикувало дойче зеле казало си ен ен пред, а ер де и допълнило би би си , изводите си ги правете сами. И естествено пак путин е виновен
  • 13 не така

    7 2 Отговор
    Да улизат в Брикса и ще се управят.
  • 14 Купейкин

    2 3 Отговор
    Русия ще им помогне
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Честен Журналист

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "учуден":

    "DW:- Как Германия и ЕС паднаха в капана на икономическия колапс"
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гориил

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "555":

    Този клуб включва и Украйна.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Запознат

    3 0 Отговор
    Аржентина до преди 50г е най богатата страна в света....ФАКТ....американците се настаниха и резултата е налице. Тази схема е успешно приложена в Източна Европа и резултата е същия. Цялата Южна Америка е донор на ВЕЛИКАТА държава.
Новини по държави: