Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2023 21:00 3 460 67

Заповедта за арест на Путин: ясен сигнал към руския елит

  • владимир путин-
  • путин-
  • арест-
  • военни престъпления-
  • хага-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • международен наказателен съд-
  • съд-
  • руски елит

Сигналът към елита е пределно ясен: един ден президентът няма да е на власт, но вие ще си останете престъпници

Заповедта за арест на Путин: ясен сигнал към руския елит - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иван Преображенский:

Още новини от Украйна

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, който е заподозрян в насилствено депортиране на деца от окупираните територии на Украйна. Подобно обвинение е повдигнато и срещу Мария Лвова-Белова, пълномощничката на руския президент за правата на децата. Въпросът е коя от двете заповеди за арест, издадени в Хага, е по-важна от историческа гледна точка.

Къде бяхте цели девет години?

Ако човек не живее на друга планета и не се опитва да се абстрахира от заобикалящата го действителност, заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за арест на руския президент не представлява никаква изненада. Още до 2014 г. имаше достатъчно основания за такава заповед: втората война в Чечения, където също бяха извършени престъпления срещу човечеството, ликвидирането на опозиционери в Русия, убийствата, организирани от руските служби за сигурност извън страната, както и множество други престъпления. Но след анексията на Крим и началото на войната в Донецка и Луганска области на Украйна въпросът кога Путин ще бъде изправен на съд вече се задаваше редовно.

Сигурен съм, че и самият руски президент не е бил изненадан от решението на съда в Хага. Той го е очаквал и същевременно се е страхувал от него. Сега вероятно смята, че то потвърждава отдавнашните му подозрения за желанието на Западът да се отърве от него по всякакъв начин. Русия явно се страхува от подобно решение още от 2016 година, когато оттегли подписа си под Римския статут за създаване и признаване на юрисдикцията на Международния наказателен съд.

Така че в решението на съда в Хага няма сензация. С изключение на това, че то може да се нарече сигнал и към президента на Китай Си Дзинпин за това, че в Москва той стиска ръката на човек, който е официално обвинен във военни престъпления. Затова е не по-малко интересно да се разгледат последиците от решението на МНС, които за мнозина сега изглеждат косвени или второстепенни.

Първият президент, похитител на деца?

Английската дума kidnapper отдавна се тълкува по-широко - за отвличането въобще на хора. А първоначално се е отнасяла само за отвличането деца. От тази гледна точка тя напълно съответства на обвиненията, отправени към Владимир Путин. Той е първият държавен глава (досега в историята на Международния наказателен съд по принцип е имало само четирима, като един от тях в крайна сметка дори беше оправдан), който е обвинен в такава форма на престъпление срещу човечеството, каквато е умишленото масово отвличане и насилствено русифициране на деца.

Изборът на това конкретно обвинение от целия букет от престъпления, в чието извършване е заподозрян руският президент, едва ли е случаен. Не става въпрос за някакво оригиналничене. На първо място, това престъпление дава право на Международния наказателен съд да търси отговорност от Путин, въпреки че от 2016 г. Русия не признава юрисдикцията на съда в Хага. Второ, ние живеем в един много несъвършен свят, в който постоянно се водят войни и се извършват престъпления от всякакъв вид. Затова и не сме непременно шокирани. Но отвличането на деца е нещо, което във възприятията ни е нещо абсолютно неприемливо.

А чудовищните престъпления са нещо, което съзнанието ни отказва да приеме, ако не сме се сблъсквали с нещо подобно. За съжаление има такива престъпления в историята на Европа. Например по време на Гражданската война в Испания франкистите отнемат деца от републикански семейства и ги разпределят между "надеждни" родители, а страната все още преосмисля последиците от това чудовищно деяние.

Така че европейците могат да разберат и оценят извършеното от Путин, а и да подкрепят решението на съда. Много е вероятно това да направят и много руснаци. Едва ли е случайно, че обкръжението и пропагандаторите на Путин, възмутени от издадената срещу него заповед за арест, се стараят да не споменават както състава на извършеното престъпление, за което е обвинен той, така и Мария Лвова-Белова, която също е обвинена в отвличане на деца. Руснаците явно не искат да дават повече поводи за размисъл относно онова, което върши страната им в момента.

Има ли живот след Путин?

Въпреки това за нежеланието да се споменава заповедта за арест на руската пълномощничка за правата на децата може да има и чисто психологически причини: за руската управляваща класа "свързването" ѝ с Путин е много лоша новина.

Не е трудно да си представим какво си мисли руският "елит". И по-точно онази част от него, която се надява да запази капиталите и влиянието си, надживявайки Путин - независимо от това как ще приключи тази война, започната от него. Не на думи, а на дело сега им е дадено да разберат, че няма да избягат от личната си отговорност. Подобно на Лвова-Белова, те са съучастници и единственият въпрос е кога ще бъде издадена заповед за арест и срещу тях. За разлика от президента, те нямат имунитет срещу наказателно преследване по силата на международното право.

Дори и Путин вече да не е президент, войната да е приключила, а отношенията със Запада да са се нормализирали, техните наказателни дела ще бъдат прекратени само в случай на тяхната смърт. И сега въпросът е как ще реагират те. "Да се сплотят около знамето", което за тях е Путин? Ще избягат ли от отговорността и от страната, преди да е станало твърде късно? Или ще имат кураж да се борят, дори само за собственото си бъдещо благополучие?


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И местните путинисти да си знаят

    76 63 Отговор
    и техният ред ще дойде.
    Димеан Георгиев

    22
    MAR
    2023
    Българските путинисти да знаят, че всеки, който подкрепя Путин и войната в Украйна, е също военнопрестъпник и ще му се търси наказателна отговорност

    Прокуратурата трябва да се заеме и с пагубната за армията ни политика на президента Радев, казва кандидатът за депутат от партия КОД

    Коментиран от #4, #6, #8, #10, #19, #34, #39, #42, #55

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Айдеее

    61 43 Отговор
    Путин е ясен.Ама на тия край него ясно им показаха че договорничок няма да има.Ще се търси отговорност на всички за геноцид и военни престъпления.

    Коментиран от #18, #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Така и

    44 53 Отговор
    Навремето тутраканската селищна система беше обявила Роналд Рейгън за враг номер едно.

    Коментиран от #15

  • 6 Никой не е путинист

    52 58 Отговор

    До коментар #1 от "И местните путинисти да си знаят":

    А сме загрижени за нашите мъже и синове да не ходят да се бият за американските каузи. Ти бягай в Украйна в Донбас

    Коментиран от #16, #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЩО НЕ ГО

    32 7 Отговор

    До коментар #1 от "И местните путинисти да си знаят":

    ......Д УАШ..........?
  • 9 Някой

    53 6 Отговор
    Не знам кой е този Иван Преображинский, ама трябва да знае, че времето на Гьобелс отдавна отмина - една лъжа повторена 100 пъти не става истина.
  • 10 Вие сте

    38 45 Отговор

    До коментар #1 от "И местните путинисти да си знаят":

    Наред тлантици мръсни
  • 11 Укропат

    7 22 Отговор
    И аз съм Путин. Арестувайте ме. Не искам в СБУ. Ще ме пратят на фронта. Ще умръ в Бахмута. Искам в ерврозатвор. Ще стана шеф на гейовете. Това го научих от шефчето.
  • 12 Дойче веле

    33 38 Отговор
    Нещо за Китай да кажете
  • 13 Русенец

    42 47 Отговор
    Издали заповед, а не смеят да я приложат. И аз така мога да издавам заповеди.
  • 14 Вуте

    35 40 Отговор
    Юнаците издали заповд за арест на Путин да отиват в Русия и да го арестуват.
  • 15 Русенец

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Така и":

    Много на място казано.
  • 16 Оттам

    4 13 Отговор

    До коментар #6 от "Никой не е путинист":

    се обаждам ! Чакам те в отсрещният окоп. Обозначи се !
  • 17 Дойче веле 🚾🚮🤑

    35 3 Отговор
    Времето ви свършва
  • 18 Хихихи..

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "Айдеее":

    Ще..Ще..Ще..С това Ще и Ще си останете,а това е воят на Безсилието,мъкиии...
  • 19 Русенец

    23 36 Отговор

    До коментар #1 от "И местните путинисти да си знаят":

    Не знам за путинистите, но съм останал с впечатлението, че русофилите не подкрепят войната в Украйна, докато ФАЩ имали някакво изявление, че баш сега мирът бил неприемлив. Ени комент фром дъ УСА-фенс?

    Коментиран от #30

  • 20 Мммммм

    42 21 Отговор

    До коментар #6 от "Никой не е путинист":

    Ако не искаш да си с НАТО, може да ти се наложи да се биеш против НАТО! Искаш ли?

    Коментиран от #22, #25, #29

  • 21 Какъв сигнал и от кого

    30 37 Отговор
    Така наречения запад е в будна кома
  • 22 Русенец

    26 3 Отговор

    До коментар #20 от "Мммммм":

    Който притиска неутралните да вземат страна, не е много читав.
  • 23 Зелената ушанка

    12 26 Отговор

    До коментар #3 от "Айдеее":

    Го чака Сибир
  • 24 Никакъв сигнал не е

    24 29 Отговор
    а порнография и олигофрения !
  • 25 Щом трябва

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мммммм":

    Ще се бием!!!!!
  • 26 ха ха

    17 27 Отговор
    падението на ;правосъдието ; е пълно , колкото и блямборини да напишат DW е все тая , в празните им кратуни само пропагандни позиви , не щат да видят че идиокрацията затри планетата и че дори да няма ядрена война до 10-15 години ще се самозтрием
  • 27 Нормално мислеш

    17 27 Отговор
    Абе момчета пийте си хапчетата и не пишете глупости
  • 28 Чонков

    9 1 Отговор
    Това че по време на Гражданската война в Испания франкистите отнемат деца от републикански семейства и ги разпределят между "надеждни" родители не е само в Испания !!!!!!! .... Къде, къде по брутални неща е имало......
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Много са ви грешни впечатленията!

    35 22 Отговор

    До коментар #19 от "Русенец":

    Русофилите подкрепят агресивната политика на путин и войната, която той води срещу свободолюбивият украински народ.
    Т.е. местните путинисти също са военнопрестъпници като Путин ! Да си знаят, после да не мънкат, ама ние не знаехме, бяхме излъгани и т.н.!
  • 31 ХАНИБАЛ ПУ.ИН,

    29 14 Отговор
    АКО ИЗКАРА
    ШЕСТ МЕСЕЧЕН ДОГОВОР
    НА ФРОНТА ПРИ ДУХОВИТЕ МУЗИКАНТИ
    НА ВАГНЕР.....МОЖЕ ЛИ ДА БЪДЕ
    РЕАБИЛИТИРАН....🤔
  • 32 Иван Преображенский

    8 4 Отговор
    Не съм го и чувал, но категорично е много заблуден ...... Да си фантазираш е едно, но да го представяш за действителност е диагноза.
  • 33 Бат Вальо

    24 29 Отговор
    Кат чета контролираните медии в БГ оставам с впечатление, че украинците са обкръжили Москва а Путин е паднал на ляво коленце и моли Байдън за пощада ........ А бе, вие за хептен зелена маруля ни взехте .......
  • 34 Мммда

    20 28 Отговор

    До коментар #1 от "И местните путинисти да си знаят":

    Сащ и компанията им поддръжници на конфликта в Украйна имат само около 14% подкрепа от населението на земята.
    141 от страните не подкрепят нито една от наложените санкции.
  • 35 При военни действия в отцепилите се

    17 24 Отговор
    С референдум републики, някой ненормалник ще твърди че децата трябва да бъдат на бойната линия ли бре ? Верно ли ? И да ги стрелят украинците както днес директно в училищата ?
  • 36 А да сте чували случайно

    17 24 Отговор
    Че в скандинавските държави децата са собственост на държавата а не на семейството ?
  • 37 Генерал от НАТО

    18 5 Отговор
    Абе да ви питам Международният наказателен съд кого осъди за двете атомни бомби над мирни градове, за един преател генерал питам
  • 38 !!!?

    33 20 Отговор
    Това което прави башибозука на Путин в Украйна е същото което са правели турците в България !
  • 39 Чезни ве

    17 25 Отговор

    До коментар #1 от "И местните путинисти да си знаят":

    Сороска подлого на вас ще ви се търси отговорнаст Беляне ви чака!!!!!

    Коментиран от #56

  • 40 Бат Вальо

    17 25 Отговор
    Проблемът на т.н. западен елит е, че в най-скоро време руският, китайският, индийският, бразилският,аржентинският и юарският елит ще станат СВЕТОВНИЯТ ЕЛИТ!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Истината е

    17 23 Отговор
    Че много украински деца бяха отвлечени/точната дума е приютени/в русия чиито родители бяха избити от украинските фашисти
  • 44 Наблюдател

    13 22 Отговор
    Абе той ПУТИН да си завърши операцията дето я е започнал ,а пък ония хаплювци ще му осъдят цървулите -какъв съд той никой не го признава ,че то трябва да осъдят цяла РУСИЯ която го подкрепя народа на РУСИЯ за това става дума. А ония отвъд океана да наливат долари и оръжие да видим докога? Оня зеления няма ли да отговаря той си е за съд ама РУСКИ трябва да е!
  • 45 Фабриката

    10 20 Отговор
    За фалшиви новини работи седем и в седмицата по 24 часа в денонощието че и по повече
  • 46 Убеден съм

    2 13 Отговор
    Че украинските нацисти и бандеровци ще надвият руснаците

    Коментиран от #54

  • 47 Сега зеленски

    11 23 Отговор
    Целият трепери да не го обявят и него макар и основателно за военнопрестъпнк и да го арестуват защото той ходи само в такива държави които са легитимни да направят това
  • 48 Отчаяните гащници русофилите

    30 13 Отговор
    Раша е поставена на колене,огромно унижение е президента да е обявен за международно издирване като военнопрестъпник,руската трагедия няма край
  • 49 ДВ фабрика за фалшиви новини

    11 23 Отговор
    Работи на пълни обороти, но вярващите са на изчезване!
  • 50 нннн

    12 25 Отговор
    Си Дзинпин съвсем друг сигнал даде.
  • 51 Объркано Атлантиче

    10 2 Отговор
    Международният съд започна работа на 1 юли 2002 г. На 20 март 2003 г., т.е. след това, САЩ започнаха войната в Ирак - безспорно в противоречие с международното право - по време на която бяха извършени военни престъпления на в огромен мащаб, както Wikileaks разкри, за което Джулиан Асандж е издирван от САЩ със заповед за арест. Никой не е наказан за военни престъпления на САЩ, което означава, че правителството на САЩ прикрива безспорните военни престъпления.

    Това показва защо заповедта за арест на Путин не се основава на обективни причини, а е политическо действие на Запада. Ако беше другояче, Международният съд щеше да трябва да издаде заповеди за арест на американския президент Джордж Буш-младши и цял набор от други американски служители, които са прикривали военните престъпления на САЩ в Ирак, след като са били разкрити от Wikileaks.

    Това обаче не се случи !

    Коментиран от #61

  • 52 Раша стана колония на китай

    27 10 Отговор
    Над 125000 кв.км.са отдадени на концесии за 49 години в Забайкалски край,Бурятия,Хабаровска обл.Приморски край-така че КНР е хапнал добро парче,вече експлоатира и подземни изкопаеми
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ще ги надвият

    8 1 Отговор

    До коментар #46 от "Убеден съм":

    При баба.Те половината вече са там,а другите дойдоха на Слънчев бряг.Само тук ги хрантутят.Запада им наби шутовете.
  • 55 Не бъди

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "И местните путинисти да си знаят":

    Толкова смел да не се озовеш скоро в Украйна и да запееш Велик е нашия войник Ха Ха Ха
  • 56 Копейкин

    1 5 Отговор

    До коментар #39 от "Чезни ве":

    Я. държанката на Кадиров. Как е лъсна ли хралупката ?
  • 57 нека да се знае

    4 6 Отговор
    Това за което си е мечтал Путин вече го постигна. Ще го пишат в учебниците по история и в истороческите хроники много дълги години. За него явно няма значение с какво ще бъде запомнен, също като Херострат, който на 21 юли 356 пр.н.е. подпалва храма на Артемида в Ефес, едно от Седемте чудеса на античния свят, с единствената цел за да остане в историята.
  • 58 ежко

    9 2 Отговор
    Ако за Путин сте го направили,защо не го направихте за Клинтън,Буш,Обама и т.н.?Не знам къде ще се дене този съд, ако Путин реши,че така и така е престъпник, защо да спира точно сега и ги подгони....Искате отново "желязна завеса"?Ще си я получите.САЩ ще обере парсата, а Китай и Индия -по две!
  • 59 Западе, нещата шъ съ променят

    8 18 Отговор
    Си ви го каза ясно....

    "Предстои промяна, която не се е случвала от 100 години", това каза китайския президент Си Дзинпин на руския си колега Владимир Путин преди да отпътува след официалната си визита в Москва.
    "Ние заедно ще направим тази промяна", предаде преводачът на китайския лидер на руския президент.
    Тези думи вероятно сериозно ще разтревожат Запада.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 По закон

    10 1 Отговор

    До коментар #51 от "Объркано Атлантиче":

    Международният наказателен съд има юрисдикция само в държави, които са подписали споразумението, с което е създаден съдът, а САЩ, Украйна и Русия не са сред тях.
  • 62 Дела

    9 1 Отговор
    Кой се интересува от безсилен съд.
    Първо Милошевич, защитавайки се сам, спечели делото и доказа, че е невинен. Въпреки това законодателите-престъпници подло го убиха.

    Второ Сащ и Русия не са участнички в съда и не се интересуват от фиктивни дела на непризнат съд.
  • 63 А заповедите за престъпленията на САЩ

    6 0 Отговор
    по времето на Буш дадоха ясен сигнал към Европейските пигмеи че този съд не важи за никой!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 всдесас

    4 0 Отговор
    По 200 евро им плащат на такива като тоя палячо за да напишат каквото са им поръчали. Платен лакей. Всеки разумен човек на планетата, знае кои поръча на Международния наказателен съд да осъди Путин. Искаха да провалят визитата на китайците в Русия, само че не можаха. Краварите направили дарение от 10 милиона долара на същия съд, които впрочем сами те не признават. А от вчера руския главен прокурор е издал заповед за ареста на прокурора и съдиите от международния съд. Повдигнали са им обвинения за злоупотреба с правото, им им предстои да ги съдят и да ги пратят в Сибир, или да послушат музикантите от Вагнер. Ще съжалят че са подкупни съдии, и краварите няма да могат да им помогнат.
  • 66 Драга редакция

    6 0 Отговор
    Толкова ли са отчаяни спонсорите, че се налага тая безмислена тъпня да я държите толкова време на първа страница? Дебилите в Хага рано или късно ще разберат че Путин не е Милошевич. И то по трудния начин
  • 67 Вирус

    2 0 Отговор
    Плюещите подлоги а запада само носи демокрация и там жертвите не са важни хахаха