Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Март, 2023 10:45 2 315 62

Да ти вземат детето: една ужасна практика се завърна в Русия

  • военни престъпления-
  • деца-
  • родители-
  • русия-
  • ссср-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин

Даже в късните години на СССР вече не го правеха

Да ти вземат детето: една ужасна практика се завърна в Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Две години в наказателна колония - на толкова беше осъден Алексей Москальов заради една антивоенна рисунка. През април миналата година неговата 13-годишна дъщеря Маша нарисувала майка с дете, които стоят край украински флаг с надпис "Слава на Украйна". Срещу тях летят два снаряда, а върху руски трикольор е изписано "Не на войната на Путин". Тогава учителката по рисуване се оплакала от Маша, ръководството на училището повикало полиция, сътрудници на ФСБ (руската тайна полиция) провели събеседване с детето, а на бащата е бил съставен административен протокол за дискредитация на руската армия и заради негови коментари и карикатури на Владимир Путин, споделени в профила му в "Однокласники".

В края на 2022 година срещу Москальов е било образувано второ наказателно дело заради "дискредитация". В началото на март той бе арестуван. Дъщеря му беше настанена в приют, а Комисията за работа с непълнолетни подаде иск за ограничаване на родителските права. Самият Москальов обаче успя да избяга.*

Още новини от Украйна

Даже в късните години на СССР вече не го правеха

Но това изобщо не е единствената история за принудително отделяне на деца от родителите им по политически причини в днешна Русия. Наталия Филонова, пенсионерка и активистка от столицата на Бурятия Улан Уде през ноември миналата година също попадна в следствения изолатор. Обвиняват я в нападение срещу двама сътрудници на полицията, на единия от които тя дори успяла да счупи пръст на ръката, когато я задържали на митинг срещу мобилизацията. През декември надзорните органи насила вкараха в болницата приемния син на Филонова, който е инвалид - нищо, че по това време момчето било подслонено у роднини. През март властите го пратиха в детски дом.

Независимото интернет издание "Агентство" пише, че за пръв път от 1986 година насам съдът отново принудително отнема дете от родител по политически причини. В споменатата година, още по съветско време, е отнето тригодишното дете на един осъден дисидент, което е предадено за отглеждане на една от бабите. Случаите на отнемане на деца от политически затворници и въдворяването им в детски домове са останали още по-назад в историята - за последен път такъв случай е регистриран в средата на 1970-те години, пише изданието, което се позовава на Алексей Макаров, сътрудник на архива "Мемориал". Тази хуманитарна организация, която също е репресирана от Путин, веднага призна и на Москальов, и на Филонова статута на политически затворници.

Да разделиш деца от родителите им - това е едно от най-сериозните нарушения на човешките права. Колко тежко е това нарушение косвено доказва и заповедта за арест, издадена току-що от Международния наказателен съд в Хага срещу руския президент Владимир Путин и срещу неговата пълномощничка по правата на децата Мария Лвова-Белова именно заради незаконната депортация на деца от окупираните украински територия в Русия.

И всичко това се случва на фона на постоянната пропаганда на така наречените "традиционни семейни ценности", които са една от най-сериозните опорни точки на режима. Тази пропаганда започна към края на първото десетилетие на този век, включително и заради появата на новото западно законодателство по отношение на децата, каквото в Русия така и не възникна за всичките тези години. Пропагандата все плашеше руските родители, че в Европа, видите ли, ако с децата се постъпва еди-как си, властите идва и ги прибират в детски домове.

Противниците на закона срещу домашното насилие използваха същите аргументи (страха да не ти отнемат детето), засипвайки Съвета на федерацията и администрацията на президента с жалби срещу законопроекта. И точно на този фон се осъществява абсолютно чудовищното отнемане на деца от родителите им по политически причини, като децата навярно ще прекарат дълги години по разни домове. Такова нещо не се правеше дори в късните години на Съветския съюз, защото се смяташе за сталинистско наследство и прекалено антихуманно.

А днес от привържениците на "традиционните семейни ценности" не се чува ни вопъл, ни стон срещу отнемането на деца. Всъщност само един човек възрази срещу това решение, защото било несправедливо: най-призрачната фигура в тази война, Евгений Пригожин, чиято частна армия "Вагнер" беше обявена за терористична организация в редица западни държави.

Пригожин написа писмо до прокурора на Тулска област, в което отбелязва, че неговите бойци "загиват с чест", включително и заради бъдещето на тези деца. "Смятаме това за голяма трагедия за Русия и за бъдещето на нашата страна. Та нали ние воюваме срещу Злото тъкмо заради бъдещето на тези наши деца", пише Пригожин. В интернет започнаха да се шегуват, че явно вече са настъпили такива времена, в които дори самият Пригожин се пита: "Абе, хора, вие канибали ли сте?".

Накъде е тръгнала Русия?

Нека и ние се попитаме: Каква е следваща крачка, ако режимът продължи курса си на ескалация и завръщане към времената на Сталин? Защото тъкмо това наблюдаваме в момента. Нима ще започнат отново да налагат клеймото "син на враг на народа"? Или да вкарват в затвори и децата на репресираните родители? Накъде сме тръгнали?

*На 30 март бе съобщено, че Алексей Москальов е бил заловен

Авторката Лола Тогаева е главна редакторка на изданието „Верстка“ и съоснователка на просветителски проект по теми, свързани с джендър-изследванията.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    50 16 Отговор
    на зелето глупостите край нямат
  • 2 Миии

    53 14 Отговор
    За Русия не знам, ама у САЩ трансджендърит трепат хора

    Коментиран от #27

  • 3 Последния Софиянец

    40 18 Отговор
    Лъжа! Осъден е за други неща.Рисунката е от преди година.
  • 4 Офф..

    16 11 Отговор
    Приритал е някой да изхранва чужди деца.Вземайте си ги обратно и си ги гледайте,папуняци!
  • 5 Ха ха ха

    12 31 Отговор
    Не може да бъде в рашистан е толкова хубаво и приятно да се живее

    Коментиран от #25

  • 6 Адам Хилтън

    48 10 Отговор
    Пък в Скандинавия сигурно по "справедливи" причини им взимат децата? хах
  • 7 Просто човек

    13 34 Отговор
    Рашистан е дъното!

    Коментиран от #59

  • 8 Ивелин Михайлов

    44 9 Отговор
    Най-големият Исторически парк напомня, че тази практика е ежедневие в Норвегия и Швеция ;) ама си трайкате нали?
  • 9 Ееее,спрете се де...

    40 8 Отговор
    Вече ударихте журналистическото дъно...!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Механик

    39 7 Отговор
    Да ти вземат детето е редовна практика най-вече в Норвегия, но го има във всички скандинавски страни.
    Там това е узаконено е от години и относно тия неща там си има цели комитети и организации.
    Така, че дойчето да си гледа жиндерясалата Европа.
  • 12 УСА боклук

    31 8 Отговор
    Децата са изпратени в Русия със съглазието и молбата на родителити за да не станат жертва но войната. Стига манипулации, лъжи и ментърджалъци ! Позор за българските СМИ
  • 13 Дойчен

    14 6 Отговор
    За 5 път в затвора е вашият херой и то все за криминални деяния.
  • 14 Демократично е така

    22 7 Отговор
    Мъж, преоблечен като жена, влиза в класната стая и чете книги на децата.
    Програмата стартира през 2015 г. в Сан Франциско и оттогава стана популярна в много американски училища. Книгите се избират разумно.
    Например публикация, наречена "Пепеляшка". Главният герой на приказката Пепеляшка е бедно момче, пекар. Освен това, всичко като цяло, както в класическото произведение, само във финала Золушкин среща богат принц и той прави на момчето предложение за брак.
    Всичко това се казва, че се чете на децата единствено и само с добри намерения, за да се развие толерантност, толерантност и „приобщаване“. Критиците на програмата обаче са сигурни, че по този начин децата са умишлено настроени за нетрадиционни отношения, като им набиват в главите, че това е норма.
    Според последните социологически проучвания от 2012 г. насам броят на самоопределящите се като сексуални малцинства в САЩ се е удвоил. Сега това са вече 7 процента от населението. А най-голямото увеличение (21 процента) в ЛГБТ общността е от младите хора, тези, които са родени между 1997 и 2003 г. Тоест рекламата, която либералите представят работи добре.
  • 15 Павел Николаев

    27 9 Отговор
    Поредната долна пропаганда. Само не знам защо подминавате факта, че социалните служби на Евреопейски страни също взимат децата на родители посетили повторно Украйна ... :)
  • 16 хъхъ

    14 6 Отговор
    Дойче веле - вестник Правда на западния свят.
  • 17 Прокопий

    9 17 Отговор
    Нацистите на Хитлер и фашистите на Путлер са едни и същи по манталитет, душа и проявления, кое не ви е ясно, дрОгаре?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 доста деца бяха откраднати и тука

    16 3 Отговор
    от тулупа и оная изроденат сачевица и закона им за "социялните услуги"...прескоференциатя на родителите на открадантаите деца е в тубата, гостуваха в студио Хь

    Коментиран от #21

  • 20 да бе да

    10 8 Отговор
    дрън та пляс... Западът рухва
  • 21 не се разбра

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "доста деца бяха откраднати и тука":

    след като биах шита на тия престъпни от гроб, върнаха ли децат на тия български семейства
  • 22 Родолюбец

    7 22 Отговор
    Когато Путлер бъде осъден от международен съд и изгние в затвора, тогава нещата ще си дойдат на мястото.
  • 23 Сибирски крепостен

    7 21 Отговор
    Тази практика да отвличаме първо децата, после жените и покъщината ни е завещано в гена още от първобитно общинния сибирски пещерен строй и после доразвито от татарската азиатска златна орда. Европа ще я освободим от всичко това, ааа забравих бидетата, бельотопопросторите и алкохола. Рускийй мир и точка.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Даааааааа

    6 20 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха":

    Само в Сърбия са емигрирали 300 000 руснаци, спасили се от "рая"
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хахахаха

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "Миии":

    Мдааа. За това руснаците бягат към Америка, ама американците не бягат за Русия, даже и русофилите не бягат за Русия. Това говори достатъчно за Русия.
  • 28 Това не е от вчера

    11 1 Отговор
    В Испания по времето генерал Франко
    католическа черква ги е вземала веднага след раждането от родилните домове и са ги записвали като умрели. Днес стотици хиляди хора не знаят кои са им истинските родители!

    А покръстването на местното население в Канада Австралия и... и... и
  • 29 Хахахаха

    6 17 Отговор
    Русофили, Русия е нещо което хвалите, което никой не иска! Никой не емигрира за Русия. Никой. Даже и вие. Тогава какво го хвалите това нещо?

    Коментиран от #57

  • 30 А бе

    6 15 Отговор

    До коментар #24 от "Пак свински крясъци,":

    В последно време много хора бягат по един или друг начин от Русия! Кой нормален родител ще си прати детето там?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дедо ви....

    13 4 Отговор
    В Русия има най много емигранти от окраината над 10 милиона, в страните от европа 7 милиона и четирите нови републики са останали около 5 милиона човека. В началото на войната населението на окрайнината е било около 30 милиона така че останалите в окрайнината са около 7-8 милиона. Това са най вече възрастни хора и семейства в трудно положение които не могат да мигрират. Писанията са ви пълна глупост освен амсалаците едва ли някой друг се хващка на тях!!!
  • 34 Вирус

    12 2 Отговор
    Ей зелето спрете се смешни сте вече
  • 35 Тези западналите не гледат ли тяхни

    12 3 Отговор
    телевизии? Съвсем наскоро гледах по Дискавъри, как американци си поръчвали деца от сурогатни майки-млади украинки. Това са хиляди случаи, даже даваха как 30 украинки са настанени в бомбоубежище да раждат точно като крави в краварник, като говеда са третирани, и после всички деца заминават за САЩ. Тези за Русия заревали, не виждат ли себе си?
  • 36 Хасковски каунь

    6 5 Отговор
    Поредните жалони от КОЗЯК - руснаци отвличат деца..
    И старият жалон - защо бягат ва САЩ , а не в Русия.
  • 37 Ганьо

    6 11 Отговор
    Май не са били само османлиите с еничарите, братушките следват същата практика в 21ввк...

    Коментиран от #43

  • 38 Джендър зеле

    6 1 Отговор
    Авторката Лола Тогаева е главна редакторка на изданието „Верстка“ и съоснователка на просветителски проект по теми, свързани с джендър-изследванията.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хахаха

    7 4 Отговор
    Това не е руската практика, а западната практика.Както западняците са вземали децата от канадските и австралийските аборигени навремето, така и сега отнемат децата от родителите най много в скандинавските страни. Има много пострадали семейства от това, в това число има пострадалите от България. Те съдят по себе си и проецирай своите навици на Русия. Учудвам се, че 6ж православните хора в България могат да вярват на подобни клевети за Русия. Явно, не са православни те, а са сатанисти.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Иван

    2 4 Отговор
    Руската кочина надмина Северна Корея.

    Коментиран от #54

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бесен- _Язовец

    6 2 Отговор
    Dw е откровена сод.омия платена от ЦРУ!
  • 49 Бой по рашките

    0 4 Отговор
    Тъпите терористи само това могат да трепят и отвличат но им идва края.
  • 50 Аватар

    4 1 Отговор
    В друга българска медия има публикация за отнемане на деца от украинци,получили статут на бежанци в Германия.Твърди се,че децата са отнети след донос срещу родителите.Кое е истина или и двете твърдения са верни?
  • 51 норвежки педожендър

    6 1 Отговор
    а при нас отдавна вече е демократична традиция
  • 52 Истината е

    6 1 Отговор
    Че руснаците ги вземат за да ги ядът. Иначе ще умрът от глад.
    Това е истината но DW не го пише защото е много брутално и варварско, а DW е много хуманна медия.
  • 53 абе бг грижовници на РФ

    3 3 Отговор
    Има снимково и видео заснемане на тези престъпления, заради които е издадена запоред за ареста на путлериста и Мария Лвова-Белова – жената, която отговаря за правата на децата в руската президентска администрация. За какво е в едно правителство да има обособена институция за децата??????
  • 54 я па се кефя..

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "Иван":

    Оти дедо иван е бил на миндерчето до пра пра баба ти..и са те кръстили на него..
  • 55 Джендърство ли

    3 4 Отговор
    Ето това е руско джендърство.
  • 56 Руснаков

    1 4 Отговор
    С едно изречение...цялата дивотия се завърна в Русия по времето на Фюрера...
  • 57 АХАХАХА

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хахахаха":

    Защо на някой му трябва да емигрира някъде?
  • 58 Сократ

    1 0 Отговор
    Предлагам на dw да напише обстойна статия как в страните от скандинавието се отнемат деца и се дават на всякакви извратеняци и педофили.
  • 59 Анонимен

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Просто човек":

    Дъното е bulgaristanskia ti gAz

    Коментиран от #60

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Коко

    0 0 Отговор
    Смра дли во зеле
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания