Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Март, 2023 11:44 5 766 54

Какво означава недостигът на боеприпаси за Украйна

  • боеприпаси-
  • нато-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • оръжия-
  • изтребители-
  • танкове

Силните офанзиви често изискват огромни запаси от боеприпаси

Какво означава недостигът на боеприпаси за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съюзниците на Украйна са все по-загрижени за намаляващите доставки на боеприпаси и недостига на продукция, тъй като боевете срещу Русия в Бахмут се засилват. Поради тази причина ръководената от САЩ контактна група за отбрана на Украйна - която включва около 50 държави - организира виртуална среща в сряда, за да обсъди как да се гарантира, че украинската армия получава достатъчно от необходимите ѝ боеприпаси, пише БГНЕС, цитирайки TIME.

Западните официални лица бият тревога от месеци. През февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви: "Сегашният темп на разходите на Украйна за боеприпаси е многократно по-висок от сегашния ни темп на производство. Това поставя под напрежение нашата отбранителна промишленост".

До момента САЩ са доставили на Украйна повече от 1 милион 155-милиметрови снаряди - стандартния артилерийски снаряд на НАТО. Армията на САЩ планира да увеличи сегашния темп на производство от около 14 000 155-милиметрови гаубични снаряди на месец до 20 000 до тази пролет и до 90 000 до 2025 г. От своя страна страните от ЕС са предоставили на Украйна общо около 350 000 155-милиметрови снаряда.

Но тези доставки са извършени на цената на собствените доставки на боеприпаси както от САЩ, така и от Европа. "Те трябва да преценят колко са готови да пожертват от собствените си запаси и отбранителна способност, за да помогнат на Украйна", казва Тревор Тейлър, почетен професор в университета Кранфийлд във Великобритания, който ръководи изследователска програма за отбрана и индустрия в мозъчния тръст Royal United Services Institute.

Въпреки тези опасения западните официални лица призовават за по-големи доставки.

"Най-важният и неотложен въпрос днес за украинската армия е да има непрекъснат поток от боеприпаси", заяви миналия месец ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел. "Ако се провалим в това отношение, реално резултатът от войната е застрашен."

Борел заяви, че руските сили изстрелват около 50 000 артилерийски снаряда всеки ден, в сравнение с около 6000-7000 от Украйна - и че разликата трябва да бъде преодоляна.

Естония, която има обща граница с Русия, настоява ЕС и съюзниците от НАТО да осигурят 1 милион артилерийски снаряда.

Изглежда, че ЕС се приближава към сделка на стойност 2 млрд. евро (2,12 млрд. долара) за възстановяване на доставките на боеприпаси за Украйна, а също и за попълване на запасите на страните. Половината от тях ще бъдат предназначени за частично възстановяване на разходите на държавите, които вече са в състояние да дарят боеприпаси от своите запаси. Другата половина ще бъде предназначена за съвместно закупуване на нови боеприпаси от страните, които купуват в голям мащаб, което ще позволи по-евтини общи разходи.

Експертите обаче казват, че опасността за Украйна не е в това, че ще свършат боеприпасите, а в това, че запасите им ще бъдат намалени до степен, която ще ограничи подхода им на бойното поле. "Армиите не изчерпват боеприпасите си, те самите намаляват, а с намаляването им армиите трябва да стрелят по по-приоритетни цели и да не стрелят по по-нископриоритетни цели", казва Марк Ф. Канчиан, пенсиониран полковник от запаса на морската пехота и старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Силните офанзиви често изискват огромни запаси от боеприпаси. "През Първата световна война армиите прекарват месеци в складиране на боеприпаси около определен район; обикновено изграждат железопътни линии, за да започнат да вкарват артилерия", казва Иън Уилямс, заместник-директор на проекта за противоракетна отбрана на CSIS.

Експертите обаче добавят, че Украйна все пак би трябвало да е в състояние да се защитава ефективно. "Да задържиш територия е по-лесно, отколкото да я спечелиш", казва Тейлър.

В момента Украйна удържа руския напредък в източния град Бахмут, който се е засилил от януари насам. Макар че Украйна е изгонила руските сили от Херсон, тя все още е изправена пред интензивен обстрел от танкове и артилерия там. Удари продължават и по Харков.

"Най-голямото препятствие в момента е производството", казва Уилямс от CSIS. Обикновено отбранителната индустрия не е в състояние да увеличи производството си толкова бързо; тя често работи, за да отговори на изискванията на правителствата на страните си. Столтенберг от НАТО отбеляза, че някои поръчки, направени днес, могат да отнемат две години и половина, за да пристигнат.

В САЩ, например, "частните компании няма да произвеждат неща, ако някой няма да ги купи, а военните бюджети са под напрежение - независимо колко големи са те; винаги има конкуриращи се интереси", казва Уилямс. Много държави биха избрали да инвестират в по-леки видове сили, безпилотни летателни апарати, методи за разузнаване и наблюдение или ракети, обяснява той. "Ние нямаме отбранителна индустрия в съветски стил, при която просто продължаваме да произвеждаме снаряди, независимо дали имаме нужда от тях или не."

Въпреки че танковете, ракетите и бойните машини са от ключово значение за Украйна, за да устои на руските офанзиви, основните боеприпаси са също толкова важни, ако не и повече, отбелязват експертите. "Това до голяма степен е война с доста статична фронтова линия", казва Уилямс. "При този вид бойни действия обикновено това води до много интензивен вакуум на боеприпаси."


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    66 11 Отговор
    Значи да вадят бялото знаме.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мхм

    63 10 Отговор
    Недостиг на боеприпаси за Украйна? Най-вероятно пристигналото там джепане се продава на "врага"...
  • 4 Москвича

    73 12 Отговор
    Означава, че окраина губи 5 области + Одеса скоро.
  • 5 Делю Хайдутин

    63 6 Отговор
    От Бахмут казват че руснаците се разхождат най спокойно пред тях а те нямат с какво да стрелят.
  • 6 Какво означава

    54 4 Отговор
    Означава липса на бели байряци...
  • 7 Теле

    50 8 Отговор
    Збачи че няма укрия
  • 8 Хаха

    15 53 Отговор
    Абе 40 държави доставят на Украйна всичко което произведат.Това ми прилича на операция за успиване на ушанките преди големите шамари.

    Коментиран от #10

  • 9 Какво означава че не ни интересуват

    56 7 Отговор
    простите фашисти от Укрия? Защо ни натрапвате тази тема като тя не е в нашия дневен ред, ако е във вашия пътя и на фронта, може да им дадете и всичкото си имущество и пари!
  • 10 Теле

    49 9 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    40 държави не могат да смогнат да правят тий деро руснаците си го правят

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Град Симитли

    48 5 Отговор
    Вие си глейте банките, че да не речете "о, Майн гот!ква я мислехме, ко стана!"
  • 13 Смях

    13 10 Отговор

    До коментар #10 от "Теле":

    Руснаците изтрелват 10 хил снаряда дневно.Миналия йни са изтрелвали 60 хил.Всички реват че няма снаряди.Не е само Вагнер

    Коментиран от #22, #29, #30

  • 14 Гост

    54 8 Отговор
    8лв. краставици в БГ. Не е студено уж. Газта била евтина, а накрая 8 лв.

    Коментиран от #27, #50

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 не русофил

    54 6 Отговор
    не ги виждам укрите как ще продължат агонията в предвид че европата ще изпадне в дълбока финансова рецесия това лято и последвал разпад...кой ще държи славата украйна на системи незнам....кауза пердута кораба потъва има вода за всички
  • 17 означава само едно

    12 6 Отговор
    че обра е фалирал хахахахаха
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да, бе

    35 5 Отговор
    Като няма войници точно боеприпасите са проблема...

    Коментиран от #21, #31

  • 20 ами

    40 4 Отговор
    от 7000 до 50000 е бая разлика дето борел иска да я преодолее и ако един нов 155 мм снаряд струва 4000 евра на европейския фонд за мир ще му трябват доста пари...с една дума европа трябва да зареже всичко и само да помага на украина
  • 21 ами

    3 17 Отговор

    До коментар #19 от "Да, бе":

    споко нато е подготвило наемници като свърши войската на зеления

    Коментиран от #24

  • 22 Верно че смешно

    17 3 Отговор

    До коментар #13 от "Смях":

    На всеки руски снаряд -камион снаряди на ЕС и НАТО. Скоро ще авършат камионите, та ще ходим да носим снарядите на кенгуру.
  • 23 Ми кво

    12 1 Отговор
    Означава просперитет за Казанлък.

    Коментиран от #26

  • 24 Доброзорец

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "ами":

    Отивам да видите ко прай железния човек. Българи -юнаци. Умното нато снижава съпротивата откъм "своите".
  • 25 ХА ХА ХА

    25 4 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО , НЕДОСТИГЪТ НА ОРЪЖИЯ ЗА УКРАИНА ОЗНАЧАВА САМО ЕДНО , ЧЕ ЩЕ ЯДЕ ЯК БОЙ ОТ РУСИЯ ! И УКРО НАЦИСТИТЕ СЪС СВОЯ ГЛАВАТАР ЗЕЛЕНИЯ НАРКОМАН ДА ВНИМАВАТ ВЪВ КЛЯКАНЕТО !
  • 26 Прпсперитет,

    19 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ми кво":

    Ама нема гас, нема джилезо, нема машини, нема барут... Грабвайте телата... Ама и тела вече няма. А и тия тела се грабват рамо до рамо с руские, а не с гангстерите, избили индианците.
  • 27 КИРО- простото - ХАРВЪРДА

    8 9 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Какво ревеш бе ??????Малка е цената на краставиците и доматите , трябва да е 80 лв.
  • 28 Макробиолог

    16 7 Отговор
    НАТО е едно недоностче?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мишел

    17 6 Отговор

    До коментар #13 от "Смях":

    Явно не си чел статията, където пише, че Борел оценява дневния разход на снаряди в руската армия 50 000,в украинската 5-6 000. Това означава десетократно руско превъзходство в артилерийска поддръжка, което води до десетократно по големи украински загуби.

    От днес: Руски разузнавателни дронове са открили в гориста местност до град Бахмут-Артьомовск и заснели украински мобилни крематориуми, с които ВСУ намалява броя на загиналите украински военни.

    Коментиран от #32, #42, #48

  • 31 Точно техниката

    3 7 Отговор

    До коментар #19 от "Да, бе":

    и боеприпасите са важни когато бойците са малко. Една танкова армия от 1000 танка се нуждае само от 4000 танкиста, толкова жертви дават за седмица. Ако някой произвежда достатъчно боеприпаси за тях извън Украйна това е голяма сила, трябват само достатъчно тиловаци които са повечето жени.
  • 32 А дали горят

    4 14 Отговор

    До коментар #30 от "Мишел":

    собствените си жертви или отдавна вмирисаните и непотърсени руснаци и това ли разбраха от дроновете?
  • 33 Госあ

    8 16 Отговор
    Българските военни заводи от година насам работят 24/7 и всеки четвърти патрон и всеки трети снаряд са блългарско производство. Доста орки са дали фира от тези боеприпаси!
  • 34 Потресен

    18 3 Отговор
    Ако искат да стигнат 50 000 снаряда на ден това е твърде много! Бърза сметка показва, че снарадите (1 000 000) от САЩ ще им стигнат за 20 дена. Само си представете какъв производствен капацитет трябва да се мобилизира за такива доставки! И още нещо - Кой ще плаща? 50 0004000= 200 милиона евро на ден!!! Ама вие сериозни ли сте? Това е само за снаряди!!!

    Коментиран от #38, #39

  • 35 стоян георгиев

    3 7 Отговор
    Русия никога не е изстрелвала 50000 снаряда на ден.сега стреля около 10000.украина стрлея около 6000 .демек на месец и трябват около 200000 ,но това са от всички видове снаряри а не само 155 демек ако запаса доставя 100000 155 тва би решило проблема.
  • 36 Зззз

    12 3 Отговор
    Ай стига бе ,за какво са им боеприпаси ,нали руските войски воюват с лопати?
  • 37 Михайло Подоляк

    8 7 Отговор
    Ролята на България във войната в Украйна ще бъде много, много високо оценена в учебниците по история", смята съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пешко

    2 5 Отговор
    Абе те украинците нито армия имат нито снаряди, а Бахмут не е превзет от руснаците!
  • 41 Перо

    13 4 Отговор
    Въпросът е не само в количеството боеприпаси, а опира до стратегическо планиране и тактическа целесъобразност, кадрова обезпеченост! За украинските унтерменши е важно цял свят да плаща и да ги осигурява тилово, а тяхната ефективност е колкото на новогодишна заря! Само пушек и светлини, гарнирани с пропаганда! От къде на къде 2-3 самопровъзгласили се за царе чиновници от ЕС ще разпределят парите на данъкоплатците от всички държави - членове за държава, която не е член нито на ЕС, нито на НАТО. Това е чужда война, извън договорните отношения и територия на организацията!
  • 42 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 9 Отговор

    До коментар #30 от "Мишел":

    пак се изказваш на гьотере.ѝпак приемаш думите на дипломат за истина,защото това ти изнася в момента.Ако това,което пишеш бе истина,отдавна украйна нямаше да я бъде.сам не виждаш,но да ти кажа,руските войници са зле облечени зле обути и збе окоплектовани.Това няма да се промени.Те са и зле хранени и зле платени,това няма да се промени.Още в началото ти казах,че се борите с оръжия на бъдещето .това са оръжия с изкуствен интелект.докато го проумеете от факти и почнахте да пишете за ИИ.По трудният начин ще разбереш , но тогава ще почнеш да пишеш под друг ник.Същото беше и с "Ковид" историята.квича,квича,че не било за англосаксите,щото в бг много мрели,а в бг по едно време и живите ги пишеха умрели от ковид,за Парата продаде си душата,а шизоо........

    Коментиран от #47, #52, #53

  • 43 50 държави

    14 3 Отговор
    воюват срещу една,и губят войната!Слава на Непобедимата армия на Русия!Денафицирайте цялата западна с.ган!Победа!!!
  • 44 Зеленски

    7 1 Отговор
    Руснаците са само с лопати няма страшно
  • 45 Зеленски

    6 1 Отговор
    Руснаците са с лопати няма страшно
  • 46 Ха ха ха

    3 3 Отговор
    Пак разни фейкове на платената журналистика . Няма как на война някой да определи количеството на използваните муниции и да сложи лимит . Ако тия журналистически партенки бяха истина , та от Вашингтон отдавна да са им спрели доставките .
  • 47 Дълбоко проникващ

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добер ден добри ми господине и още много по здрави.
  • 48 Баро

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Мишел":

    И правилно,ще перефразирам товарищ Сталин,укроп нетн,проблем нет.
  • 49 геноцид

    5 2 Отговор
    " Армията на САЩ планира да увеличи сегашния темп на производство от около 14 000 155-милиметрови гаубични снаряди на месец до 20 000 до тази пролет и до 90 000 до 2025 г. От своя страна страните от ЕС са предоставили на Украйна общо около 350 000 155-милиметрови снаряда. " Ето така се търси мирно споразумение на конфликта от демократичноумнокрасавитета на света !
  • 50 Ами че

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Купувайте вибратор.
    По евтино ще е и траят по дълго.
  • 51 Дрън дрън та пляс

    3 1 Отговор
    Смятай колко нещо хвърлят тия за защита на един град, а представи си ако войната беше по мащабна
  • 52 Я кажи

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Кажи какво става с банките!!?
    Нали си много "проницателен". А?
    Доста време те нямаше из..ку..фял дър...так.
    " Липсваше" ни. Освен стуенчуу нямаше кой да ни забавлява бивша фуражко.
  • 53 Всевиждащ

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Само като прочетеш първото изречение разбираш колко сте зле платените тролове...живеете в някаква паралелна вселена , ти кажи сега, що фалират банките в тоз демократичен запад що магазините празни и няма домати и краставици (Англия) защо у нас стана толкова скъпо...пиши за това бе промит мозък а не ни занимавай с Русия...кво ми дреме мен за Русия????
  • 54 Зеле

    5 1 Отговор
    Всичко за фронта , всичко за Украйна. Скоро европейците ще тръгнат боси и голи само по прашки , но метнали по една бомба на гърба си. Украйна ще съсипе цяла Европа.
Новини по държави: