21 Март, 2023 12:28 1 438 3

Турция: "нови градове" за пострадалите от земетресението?

  • сеизмология-
  • реджеп ердоган-
  • нови градове-
  • строителство-
  • земетресение-
  • жертви-
  • турция-
  • домове-
  • сгради

Предизборно Ердоган обещава да помогне на всички пострадали

Турция: "нови градове" за пострадалите от земетресението? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Палатките, където са подслонени жертвите от земетресението в провинция Хатай, днес са затънали във вода. В Шанлъурфа и Адъяман водната маса помита всичко по пътя си из градските улици. Природните стихии отново убиват хора. Месец и половина след унищожителното земетресение Турция бе сполетяна и от наводнения. Една от жените в потопените палатки казва пред репортер на германската обществено-правна медия АРД: "От земетресението оцеляхме, но сега можем да загинем под водата. И държавата ни оставя да умрем на произвола на съдбата."

Ердоган обещава да помогне на всички пострадали

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обещава, че властта ще положи грижи за всеки един от пострадалите от природната катастрофа. По думите му вече е започнало изграждането на над 20 000 нови жилища за хората от земетръсната зона, загубили покрива над главата си. А през идните месеци бройката щяла да нарасне десеторно: става дума за нови жилищни сгради, подсигурени срещу земетресения. Президентът си е поставил амбициозна цел: "За една година в ново жилище трябва да влязат всички, които имат право на това."

Танер Юзгеч не вярва на това обещание. Той е председател на Камарата на строителните инженери и в интервю пред АРД в Истанбул предупреждава, че не бива да се строят набързо скроени нови градове. "Обикновено само планирането трае около една година", казва той. "Ако наистина бъдат построени над 400 000 нови жилища за една година, това означава, че се строят съвсем нови градове." Юзгеч предупреждава, че градът не се състои само от жилищни сгради. "Трябва да се помисли и за всички социални компоненти."

Според Ердоган около жилищните сгради щели да възникнат нови обитаеми пространства с цялата необходима инфраструктура: училища, болници, магазини, храмове и паркове. Строителният инженер Юзгеч обаче си остава скептичен. Да не говорим, че според него все още не бива да се строи, докато в пострадалите региони има опасност от още затихващи трусове.

Част от предизборната кампания?

Най-важни все пак са логистичните съображения. "Излиза, че всички строителни фирми в Турция трябва да работят единствено и само в тези региони. Но това нито е практично, нито пък технически е възможно. Подобни обещания приличат по-скоро на предизборна агитация", казва Юзгеч пред АРД. А тя се вписва добре на фона на предстоящите изборите през май. Ако зависи от Ердоган, дотогава всичко ще се върти навярно само около строителните проекти. Той явно разчита да спечели още гласове по този начин.

Но задачата, която си е поставил президентът, изглежда изключително сложна - не само от организационна гледна точка. Пострадалите региони обхващатстотици километри във всичките си посоки. Необходимото финансиране е огромно предизвикателство за Турция. Страната вече създаде Фонд за възстановяване, където се концентрират всички средства, включително и парите, идващи от чужбина.

В Анкара се казва, че нанесените икономически щети се измерват с около 100 милиарда евро, като по-голямата част от загубите са свързани с увредени сгради. Точно по този пункт може да се постигнат определени икономии, казва строителният експерт Юзгеч, според когото някои сгради може да бъдат укрепени, а не да се събарят и строят наново.

Така могат да се икономисат 30-40% от средствата, казва строителният инженер. "Ще спестим и време, и пари, при това в полза и на околната среда. Разбира се, не всяка пропукана сграда може да се укрепи - просто трябва да се проверява всеки отделен случай. Работата обаче е в това, че операцията по укрепването на сградите се торпилира от строителното лоби", казва Юзгач.

Автор: Уве Люб АРД


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българските турци

    10 1 Отговор
    Врагът винаги съумява да намери удобни от реп, ки за да нанася деморализиращи удари ! Много жалко че катаклизмът и хаосът който очаквате със затаен дъх не се получава !?...А такива грозни , подли и груби манипулации разработвани въз основа на дребни зрелищни акции и изказвания на персонажи на марионетната турска опозиция едвали ще се превърнат в детонатор на взрив който да ви зарадва !!!...Този човек от 1994 година откакто излезе на политическата арена , няма нещо да не е изпълнил за което е дал обещание !...
  • 2 Мдааа

    4 0 Отговор
    Ние работим а опозицията само говори,думи на Ердоган,което е вярно хиляди домове вече са построени и хората от палатките се установяват в тях
  • 3 Иван

    2 0 Отговор
    Ислямиста лъже баламите Турция ..и има балами мюсюлмани които му вярват
Новини по държави: