Last news in Fakti

30 Март, 2023 10:00 1 357 21

Изнудването на Путин с тактически ядрени оръжия

  • владимир путин-
  • русия-
  • беларус-
  • ядрени оръжия-
  • нато

Руският президент заяви, че този ход отразява дългогодишната практика на САЩ за базиране на тактически ядрени оръжия на територията на съюзници от НАТО, включително Германия, Холандия, Белгия, Италия и Турция

Изнудването на Путин с тактически ядрени оръжия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В телевизионно интервю, руският президент Владимир Путин каза, че Москва ще разположи тактически ядрени оръжия на територията на съюзника си Беларус до юли, пише "Радио свободна Европа".

Той каза, че цялата необходима инфраструктура за такова разгръщане ще бъде на място до 1 юли. Десет самолета на беларуските военновъздушни сили са преоборудвани, за да доставят оръжия и способни да носят ядрени ракети с малък обсег на действие "Искандер" вече са базирани в страната, която граничи с Украйна, Русия и членовете на НАТО Полша, Литва и Латвия.

Следващия месец Путин каза, че Русия ще започне да обучава беларуски военни за използване на тактически ядрени оръжия. Освен това той каза, че до 1 юли ще бъде завършен склад за оръжията.

Путин заяви, че този ход отразява дългогодишната практика на САЩ за базиране на тактически ядрени оръжия на територията на съюзници от НАТО, включително Германия, Холандия, Белгия, Италия и Турция.

RFE/RL попита няколко военни и политически анализатори за решението, какво го мотивира и какво може да означава за Русия, Беларус, Украйна и НАТО.

"Опитвайки се да забия клин"

Павел Лузин, експерт по външна и отбранителна политика, който е гостуващ учен в училището Fletcher към университета Tufts в Съединените щати, коментира Юрий Дракахруст от Беларуската служба на RFE/RL:

"Разполагането на ядрени оръжия в Беларус е изнудване, насочено не само към НАТО, но и към Украйна. Те искат европейците да се страхуват, така че да намалят помощта за Украйна. И това е предупреждение за Украйна - ако се опитате да унищожите нашите самолети в Беларус, помнете, че имаме ядрен вариант."

"Сега Русия се опитва да имитира американската политика за споделяне на ядрени оръжия, за да вбие клин между Европа и Съединените щати."

"Лукашенко иска руски ядрени оръжия в Беларус... защото смята, че ако Русия ги разположи, Москва ще зависи от него, просто след като той сега зависи от Москва... Той не разбира, че ако е ядрено... в Беларус се открива склад за оръжия, там също ще бъдат разположени войски. От края на 2021 г. руските войски са временно в Беларус. Когато се появи склад, те ще бъдат там постоянно. Американците делегират отговорности на своите съюзници в Европа, но руската политическа и военна култура не предвижда такава степен на доверие в съюзниците. Последица от хранилище за ядрено оръжие може да бъде създаването на няколко постоянни руски военни бази."

"Предимно политически"

Павел Подвиг, дългогодишен експерт по руския ядрен арсенал и старши изследовател в Института за изследване на разоръжаването на ООН в Женева,коментира пред Витал Циганку от Беларуската служба на RFE/RL:

"Що се отнася до завършването на хранилището до 1 юли, имам големи съмнения в това. Никой още не е виждал тази конструкция. Съоръжение за съхранение на ядрени оръжия е доста сериозна инженерна задача. Трябва да се изгради укрепен бункер, да се изгради охранителен периметър, да се постави охрана. Само поставянето на системи за наблюдение отнема месеци, до шест месеца. Всичко това щеше да се вижда, но никой не го вижда. Ако беше започнало строителството ,щеше да се забележи.

"Според мен цялата идея е преди всичко политическа - да се демонстрира укрепващият политически съюз между Беларус и Русия. Това е чисто политическа стъпка. В това действие няма военна целесъобразност. Между другото, същата практика съществува и в НАТО. Това е преди всичко политическо действие, предназначено да демонстрира единство."

"Въпреки че това е чисто политическо действие, Западът е в трудна позиция. Те не могат да кажат, че е незаконно, защото самите те са разполагали своите ядрени оръжия в други страни в продължение на много години."

"Силно се съмнявам, че ядрените оръжия наистина ще бъдат разположени в Беларус. Стойността на това "събитие" е изключително политическа, а не военна. И за политически цели дори не е необходимо да се изгражда хранилището. Самата възможност за такова едно разгръщане е достатъчно, за да създаде политически ефект".

"Лъжливото овчарче"

Аркадий Мошес, историк и програмен директор във Финландския институт по международни отношения, който специализира във външната политика на Русия, Беларус и Украйна, коментира пред Дракахруст:

"Няма смисъл да се приближават ядрени оръжия до границите на НАТО, защото Русия има Калининградска област и тези оръжия могат да бъдат разположени там, без да въвлича друга страна в играта. Не виждам никакво особено военно значение в това решение. Но фактът, че то беше направено показва, че Кремъл е нервен, ако не и паникьосан. Кремъл започва да осъзнава, че предишните му заплахи за използване на ядрени оръжия започват да звучат малко като "Лъжливото овчарче" .... Това е опит да се дестабилизира ситуацията , за да изплаши тези хора на Запад, които имат склонност да бъдат уплашени."

"Русия все още може да вдигне залозите"

Беларуският политически анализатор Артьом Шрайбман коментира пред руската служба на RFE/RL:

"Лукашенко знае много добре как да капитализира различните услуги, които извършва за Русия. Той демонстрира своята лоялност и я превръща в пари. Не виждам други ползи от това за Лукашенко. Това е непопулярна стъпка в очите на беларуската общественост. През лятото на 2022 г. според социологически проучвания 80% от беларусите са били против разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус. Така че от гледна точка на вътрешната политика това е проблем за Лукашенко. Досега той успяваше да се позиционира за много беларуси като гарант за мира и сигурността. Сега това ще бъде по-трудно."

"Това решение изглежда като продължение на шантажа на Путин, който се опитва да принуди западните страни и страните от НАТО да направят компромиси с Украйна. Той се опитва да покаже, че Русия все още може да повишава залозите по начини, които биха били опасни за Запада. Това е ултиматум за Запада, а Беларус едва ли е играчът."

"Що се отнася до процеса на интеграция (между Русия и Беларус), това ще повлияе на военното сътрудничество, тъй като най-малко две нови руски дивизии ще се появят в Беларус, за да охраняват новите съоръжения. И може да има повече икономическа интеграция в резултат на това военно сътрудничество, тъй като на Беларус най-вероятно ще бъдат предоставени допълнителни отстъпки, облаги и заеми".

"Вече са там"?

Руският политически анализатор Иван Преображенски коментира пред Алексей Александров за Current Time, рускоезична мрежа, управлявана от RFE/RL в сътрудничество с VOA:

"Мисля, че това е реакция на неотдавнашните преговори с Китай и в същото време на заповедта за арест на Путин от Международния наказателен съд и подготовката за засилени боеве в Украйна тази пролет - всичко това заедно. Но крайното целта е да се опита да сведе до минимум доставките на оръжие за Украйна от страните от НАТО. Това е продължение на предишната стратегия за ядрено сплашване."

"Що се отнася до базирането на ядрени оръжия в Беларус, не е възможно да се каже със сигурност, че те вече не са там, особено след като системите "Искандер" бяха доставени в Беларус още преди масираната инвазия в Украйна (през февруари 2022 г.)... Вероятно те вече да са разположени с "Искандери" и ние получаваме съобщение постфактум. Спомнете си историческия прецедент от Кубинската ракетна криза - съобщението идва след като разполагането е в ход."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хаха

    12 14 Отговор
    Къде ще я хвърли тая бомба?Нали цялата радияция ще падне в Русия.След нея целия свят ще бъде срещу него.Китайците ще нахлуят в Русия и ще я разделят за по сигурно.
  • 3 Путин

    8 10 Отговор
    Не изнудва, той дейсва, е бавно ама сигурно ще запържи нещо
  • 4 Факт

    10 17 Отговор
    Най-големия престъпник след Горбачев е Тупин. Превърна Русия в омразна държава, изби половин милион православни руски и украински мъже. 20 години управлява с обещания най-богатата на ресурси държава в света, а народът му тъне в мизерия. Подлец, престъпник и крадец се оказа тоя педячовек!

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Браво на Путин ❗

    15 12 Отговор
    Фалиралите Американски Държави
    щом вият като мъстNя на месечина
    значи нещата се движат в правилната посока.
  • 6 Теке

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Факта ти е фалшив
  • 7 Жив и здарав да е императора

    8 7 Отговор
    надеждата за планетата
  • 8 реру

    11 0 Отговор
    "... до завършването на хранилището до 1 юли, имам големи съмнения в това..."

    Явно съмненията са основателни... както за новите, така и за старите хранилища...

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 12 Отговор
    И къде точно е ИЗНУДВАНЕТО
    🤔❓🤔❓🤔
    че реши да постъпи като jaнките ли
  • 10 Аршлох

    6 4 Отговор
    Масово американск военни коментатори говорят,че руснаците не се шегуват.Най вероятно съобщението е към поляците,след новината от преди няколко дни,че ще се опитат да възстановят Полсколитовската съобщност,която включва също Украйна и Беларус.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Урюрвкос

    2 5 Отговор
    декември 2021 Путин писа писма към лидерите на зап. страни за ситуацията с Украйна, отговора беше че се опитва да принуди западните страни и страните от НАТО да не приемат Украйна. НАТО е с отворени врати за всички желаещи доведе до агресията февруари 2022г. Сега пак същата работа. Не случайно Берлускони си търси жилище с голям и луксозен подземен бункер. Явно знае нещо което ние не знаем.
  • 13 100

    9 4 Отговор
    Вече никой не се връзва на ядрените му заплахи.
  • 14 Браво Путин

    6 7 Отговор
    И в БГ да разположи!
  • 15 ти да видиш

    3 2 Отговор
    Ама той щял да праща и на Фашингтон... по въздушната поща!!!!
  • 16 Тия западняци

    3 4 Отговор
    още не вдяват,че Русия при нужда ще използва ТЯО!Това означава, ако се включи нато официално с войници !
  • 17 Вирус

    4 3 Отговор
    Значи тъпите американци са разположили в Европа ама сега не може в белорус хахаха смешници
  • 18 Нищо ново

    3 3 Отговор
    Видяла жабата,че подковават вола,та и тя вдигнала петалата.Не мога да разбера тази мания за сравняване със САЩ.Гледайте си във вашето канче и не се опитвайте да се мерите с неизмеримото.Твърде сте назад и в икономическо,в научно,в житейско и всякакво друго равнище,та да се мерите със САЩ.Първо постройте вътрешни тоалетни в забравените от Бога кътчета на Русия,които хич не са малко,па тогаз мислете за някаква също толкова млка стъпчица!
  • 19 Голяма мисъл - няма що!

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "СталиН":

    Върхът на глупостта и типично в онзи дебелашки стил,така характерен за париите!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 западни двуличници

    2 0 Отговор
    Когато американците се разхождат около чуждити граници, това е величаво. Когато руснаците се разхождат около своите граници, това е провокация.