Last news in Fakti

30 Март, 2023 17:04 1 752 47

Дмитрий Муратов: Руската пропаганда рекламира ядрената война като храна за домашни любимци

  • русия-
  • ядрено оръжие-
  • сащ-
  • нато-
  • беларус-
  • владимир путин

И въпреки това държавната пропаганда представя Русия като страна на мира, а Украйна и Запада - като агресори, а много руснаци вярват в това

Дмитрий Муратов: Руската пропаганда рекламира ядрената война като храна за домашни любимци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Две поколения са живели без заплахата от ядрена война. Но този период приключи. Ще натисне ли Путин ядреното копче, или няма? Кой знае? Никой не знае това. Няма нито един човек, който да може да каже със сигурност". Това заяви в интервю за Би Би Си носителят на Нобелова награда за мир и главен редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов. Въпреки че руските власти закриха вестника му, журналистът отказва да замълчи.

Откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., дрънкането на ядрено оръжие от страна на Москва е силно и често.

Високопоставени руски служители ясно намекваха, че западните страни, които въоръжават Украйна, не трябва да тласкат Русия твърде далеч.

Преди няколко дни руският президент Владимир Путин обяви планове за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. Тогава един от най-близките му сътрудници Николай Патрушев предупреди, че Русия има "модерно уникално оръжие, способно да унищожи всеки враг, включително САЩ".

Блъф и самохвалство? Или заплаха, която трябва да се приеме сериозно? Муратов забеляза тревожни признаци в Русия.

"Виждаме как държавната пропаганда подготвя хората да мислят, че ядрената война не е нещо лошо. По телевизионните канали тук (в Русия - б.р.) ядрената война и ядрените оръжия се рекламират така, сякаш се рекламира храна за домашни любимци", посочи руският журналист.

"Те обявяват: "Имаме такава ракета, онакава ракета, трета ракета. Говорят за удар по Великобритания и Франция; за предизвикване на ядрено цунами, което заличава Америка. Защо казват това? За да са готови хората тук", обобщи той.

Наскоро по руската държавна телевизия виден водещ на токшоу предложи Русия "да обяви всяка военна цел на територията на Франция, Полша и Великобритания за законна цел за Русия".

Същият водещ е предложил и "унищожаване на остров със стратегически ядрени оръжия и извършване на тестово изстрелване на тактически ядрени оръжия, така че никой да не си прави илюзии".

И въпреки това държавната пропаганда представя Русия като страна на мира, а Украйна и Запада - като агресори. И много руснаци вярват в това.

"Хората в Русия са облъчени от пропаганда", категоричен е Муратов. "Пропагандата е вид радиация. Всеки е податлив на нея, не само руснаците. В Русия пропагандата е дванадесет телевизионни канала, десетки хиляди вестници, социални медии като ВКонтакте (руската версия на Facebook - б.р.), които обслужват изцяло държавната идеология", подчерта той.

"Но какво ще стане, ако утре пропагандата изведнъж спре? Ако всичко затихне? Какво биха си помислили тогава руснаците?", запита Муратов.

"Нашето по-младо поколение е прекрасно. То е добре възпитано. Близо милион руснаци са напуснали страната. Много от тези, които са останали, са категорично против това, което се случва в Украйна. Те са против ада, който Русия създаде там".

"Убеден съм, че веднага щом пропагандата спре, това поколение - и всички останали със здрав разум - ще проговорят", изрази увереност журналистът.

"Те вече го правят", продължи той. "21 000 административни и наказателни дела са образувани срещу протестиращи руснаци. Опозицията е в затвора. Медиите са закрити. Много активисти, цивилни и журналисти са обявени за чуждестранни агенти".

"Има ли Путин база за подкрепа? Да, огромна. Но това са възрастни хора, които гледат на Путин като на собствения си внук, като на някого, който ще ги защити и който им носи пенсията всеки месец и им пожелава Честита Нова година всяка година. Тези хора вярват, че техните истински внуци трябва да отидат да се бият и да умрат".

Миналата година Муратов продаде на търг своята Нобелова награда за мир, за да събере пари за украинските деца бежанци. Той обаче не е оптимист за бъдещето.

"Никога повече няма да има нормални отношения между народите на Русия и Украйна. Никога. Украйна няма да може да се примири с тази трагедия", категоричен бе той и допълни, че в Русия ще продължат политическите репресии срещу всички противници на режима.

"Единствената надежда, която имам, е в младото поколение - хората, които гледат на света като на приятел, а не като на враг и които искат Русия да бъде обичана и Русия да обича света. Надявам се, че това поколение ще надживее мен и Путин", заключи журналистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УСА боклук

    14 19 Отговор
    + 80% от българите
  • 2 Последния Софиянец

    32 19 Отговор
    А англичаните ще хранят укрите с обеднен уран.Много бил полезен.ха ха ха
  • 3 Абе

    13 20 Отговор
    Жалка работа, туй пропагандата.. САЩ, Европа Украйна = груз 2000
  • 4 Русофил

    36 24 Отговор
    Научно е установено, че руснаците се манипулират. Затова винаги ще си останат крепостни.
    Вече им взеха и международните паспорти.

    Коментиран от #46

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Руския фашизъм

    25 25 Отговор
    Е безпощаден.
  • 7 Гориил

    28 19 Отговор
    Руската пропаганда е различна от вашата пропаганда. Пропагандата ви е агресивна и русофобска, руснаците апелират към акъла и не се отдават на ксенофобия.

    Коментиран от #23, #25

  • 8 Миии

    22 10 Отговор
    "..държавната пропаганда представя Русия като страна на мира, а Украйна и Запада - като агресори, а много руснаци вярват в това"

    ,,,,миии европейската пропаганда как представяше агресора САЩ като демократизатор в Либия, Ирак, Сирия, Югославия..?!

    Коментиран от #29, #32

  • 9 Нобеловата награда за мир

    17 8 Отговор
    я получи Обама, преди да стане президент.
    А тоя Муратов да погледне на картата НАТО къде беше преди и къде е сега.
    И да пита някого за последната световна война и как се е отразила на Русия.
    И после да говори за пропаганда, дайва и пъна дайва.
  • 10 Дядо

    18 7 Отговор
    Добре, че сте вие от новинарските сайтове, че да разберем какво казва руската пропаганда. Забраниха руските телевизии и някои сайтове и няма от къде.
  • 11 Ксаниба

    21 7 Отговор
    до тук атомните бомби кой е пуснал върху хората?? Фащ!
    Дотук кой е изтровил и облъчил в центъра на Европа хората с обеднен уран?!! фащ и нато!!!
    Та пропагандата висе раьминава с реалните събития!!!

    Коментиран от #17, #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мара подробната

    16 16 Отговор
    Колко добре го е казал човека! Но наще облъчени русофили нямата и грам сиво вещество!
  • 15 Старата песен на нов глас

    9 13 Отговор
    Пак с атом рушия плаши света. Като насесесерто който е по възрастен си спомня тунелите в земята за ядрена защита
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Японец

    9 12 Отговор

    До коментар #11 от "Ксаниба":

    Японците с мъка признават тяхната грешка и дори казват че без Хирошима и Нагазаки жертвите щели да бъдат много повече, сега са първия съюзник на САЩ. Много ти е стара опорната точка

    Коментиран от #18

  • 18 Еми

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Японец":

    Тогава да им пуснат още на тия шебеци
  • 19 Украйна си

    13 8 Отговор
    предаде ядреното оръжие на РФ за да си гарантира границите от 1991г. Единият от гарантите обаче и член на "ядрената петорка" ги нападна и сега ги заплашва с ЯО. Дали ще ползва върнатите от Украйна ядрени оръжия срещу нея или ще ползва други, "по-хубави"?

    Коментиран от #26

  • 20 След огромната по

    2 12 Отговор

    До коментар #11 от "Ксаниба":

    брой на жертвите битка за Окинава американците пресмятат, че ще се дадат милиони жертви и от двете страни до победата над Япония. Избират по-малкото зло. Освен това само те са имали ЯО - мислиш ли, че Хитлер над Москва или Сталин над Берлин нямаше да го използват ако го имаха? Между другото спасяват живота на поне 500 000 съветски войници защото почти милионната Квантунгска армия се предава след бомбите над Хирошима и Нагазаки и само някои фанатизирани дивизии не се предават доброволно, има 20 000 руски жертви.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Значи

    13 11 Отговор
    Всичкото русофил в България е домашен любимец къде на путерягата къде на рамзанката къде на някой случаен руснак на Слънчев бряг

    Коментиран от #31

  • 23 Любопитен

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    След като са толкова акълати, защо са толкова изостанали от цивилизования свят??

    Коментиран от #28

  • 24 Иванушка🇺🇲

    12 11 Отговор
    Жалък народ щом може да вярва на един луд с размерите на джудже.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЕС фен

    15 9 Отговор
    Установено е, че руснаците най-лесно се манипулират от всички нации.
    Затова ги управляват таксиджии и имат мутри олигарси, бедни, но курназ.
    Затова дадоха фира 1 милион от тях убити и осакатени. И тия искат да
    завлекат и българите.
  • 28 Кенеф

    13 6 Отговор

    До коментар #23 от "Любопитен":

    Потърсете в интернет колко процента от населението на една държава нямат тоалетни вкъщи

    "Нямате тоалетна вкъщи? Същото важи за 27% от руснаците и... 2,6% от европейците.
    В класацията Русия е сред Индия, Нигерия, Китай, Етиопия и Пакистан"
  • 29 Чети......

    13 6 Отговор

    До коментар #8 от "Миии":

    Да ти припомня, Русия/СССР са атакували:
    1918 - Украйна
    1920 - Полша
    1920 - Азербайджан
    1921 - Грузия
    1929 - Китай
    1938 - Япония
    1939 - Полша
    1939 - Финландия
    1940 - Румъния
    1940 - Естония
    1940 - Латвия
    1940 - Литва
    1946 - Китай
    1950 - Северна Корея
    1950 - Китай
    1953 - Берлин
    1956 - Унгария
    1968 - Чехословакия
    1975 - Ангола
    1977 - Етиопия
    1979 - Афганистан
    1988 - Азербайджан
    1989 - Грузия
    1990 - Азербайджан
    1991 - Северна Осетия
    1991 - Литва
    1992 - Молдова
    1992 - Грузия
    1992 - Ичкерия
    1992 - Таджикистан
    1992 - Молдова
    1994 - Абхазия
    1994 - Ичкерия
    1999 - Ичкерия
    2008 - Грузия
    2014 - Украйна
    2015 - Сирия
    2022 - Украйна

    Коментиран от #36, #37, #47

  • 30 ЕсСАЩ

    5 6 Отговор
    ЕС и САЩ направиха повече за Украйна отколкот за всяка една от страните членки, само не могат да отговорят защо го правят, защото ще се види че няколко стотин млн. страдат, за да може 2-3 фамилии в САЩ да забогатеят драстично. Затова и си измисят всякакви причини защо трябва да се излизат млрд. там, защото минава всичко през техните пръсти и джобове.

    Коментиран от #43

  • 31 Сега започват

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Значи":

    да обичат и Китай смятайки го с простата си глава за част от Русия. Другарят Си наистина излезе много хитър, неговата блестяща формулировка " безгранично сътрудничество" означава не безгранична любов да речем, а отпадане на границите между РФ и Китай.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Грогу

    3 2 Отговор
    “Ще натисне ли Путин ядреното копче“....ако Полша , Румъния и Балтийските ид@оти не се набутат с войски в Окрайна или в Приднестровието , няма да го натисне .....ама в тези ни акъл , ни образование . Обаче как си печелят изборите тези правителства , все едно избирателите в цяла Европа са озверели от жажда да убиват и тях да ги убиват и нямат търпение , техните правителства да ги пратят на фронта . Как не са сетили краварските любители на “орки и Империята на злото“ да включат в пропагандата си и култувата фраза в “ Мандалорецът “....“Това е пътят“
  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 7 Отговор
    Мандалото,лопна мишел!!!Каквото и да правят орките,русия в този вариант няма да я има вече!Ако използват атома,русия ще изчезне напълно!Няма да има и московия!

    Коментиран от #39

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "Чети......":

    Изпусна
    България 1916 и 1944
  • 37 Хахахаха

    7 3 Отговор

    До коментар #29 от "Чети......":

    Русофилня, четете този коментар и след това пак казвайте - ама Русия не е воювала с никой! И това са войните само за последните 100 години!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 НАЦИОНАЛ ГЕОРАФИК..

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    АБСОЛЮТНО!
    И БАЙКАЛ
    СТАВА ВЪТРЕШЕН ОКЕАН
    НА АЗИЯ...😁
  • 40 Админ

    7 8 Отговор
    Сащ и нато са най големите терористични организации и държава в света. Създадоха фашистка Украйна с цел война с Русия, преди бе фашистка Германия. Ядрена война търсят англосаксонската раса, като си мислят че.ще оцелеят,богове ще бъдат. Тези руснаци трябва да се гордеят с Русия, с президента си. Слава Русия, слава Путин, голям президент на велика страна, за победата. Слава Русия, за победата на фашистите западняци. Слава Русия, бог е с нея,слава Путин, голям президент на велика страна
  • 41 Никой

    4 3 Отговор
    Само дъртите русофиляци подкрепят дзвера на Московията който се бори за МИР. Ама както ТОЙ разбира думата МИР.
  • 42 Мнение

    2 1 Отговор
    При нас руските медии са забранени и не можем да проверим дали е вярно написаното в статията.Следователно ни лъжете.Гаранция сте изкривили нещо.
    Руската Федерация имат закон,който позволява ядрено оръжие само и единствено ако е застрашена целостта на държавата.Най-вероятно тях са заплашвали първо и
    с тези думи са отвърнали.
  • 43 Хм Хм

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "ЕсСАЩ":

    ЕС, т.е. ние подкрепяме Украйна, защото след нея идва нашият ред. Колко складове трябва да взривят и колко българи да отровят, че да ни дойде акълът?
  • 44 Лечителя

    1 0 Отговор
    Запомнете едно за Русия без значение дали я подкрепяте или мразите. Между Руснаците и Запада има много голяма разлика. По голяма е от Единия до Другия край на Вселената. Руснаците все още са крепостни селяни макар, Император Александър Втори премахна крепостничеството в края на 19 век. Те са свикнали с мизерията и недоимъка В магазините може и да няма нищо но това тях не ги интересува. Има ли водка друго не им трябва. Но ми е интересно защо хора които незнаят една дума на руски и никога не са били в Русия я защитават като майка закрилница. Бил съм в Русия преди промените по времето на СССР и след разпадането му. Нещата са се променили малко и то не към по добро. А западняка мисли различно той неможе да живее в мизерия и подтисничество. Той гледа напред и напред мисли в перспектива. Ядреното оръжие не решава проблема, а го задълбочава. Трябва да си глупак за да мислиш, че другите ще ти се вържат и ще те оставят да си развяваш кончето както ти скимне. И те имат Атомни бомби и те могат да ги използват но кой ще остане след това не се знае. И колко време може да останеш в бункера? Аиде за големците може и да има градове под земята които да функционират самостоятелно но колко време ще издържат или ще изкарат самоподържането си те. Повечето хора не само коментиращи тук са с развинтена детска фантазия, които ако някой свестен лекар ги прегледа ще ги остави на лечение за дълго време.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 нпо агент

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    твоите прадеди освободиха от турското робство през 1878г...но пак си робуваш на врагове..по собтвеното желание...предатели бол...
  • 47 Тъпчо

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Чети......":

    Каква С. Корея , Китай , Япония ,Румъния и другите . Само са се отбранявали от 80% от изброените. Но от де да го знаеш , в НПО няма да ти го кажат .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания