Last news in Fakti

30 Март, 2023 14:07 1 778 57

ЕК: Бъдещето на връзките на ЕС с Китай ще бъде определено според отношението на Пекин към войната в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • урсула фон дер лaйен

Отношенията ни с Китай са сред най-сложните и важните, и това как ги управляваме, ще реши бъдещето на нашия напредък и на нашата сигурност, заяви Урсула фон дер Лайен

ЕК: Бъдещето на връзките на ЕС с Китай ще бъде определено според отношението на Пекин към войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бъдещето на връзките на ЕС с Китай ще бъде определено според отношението на Пекин към войната в Украйна, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в лекция за Института "Меркатор" и Центъра за европейска политика в Брюксел, съобщава БТА.

Отношенията ни с Китай са сред най-сложните и важните, и това как ги управляваме, ще реши бъдещето на нашия напредък и на нашата сигурност, добави тя. Фон дер Лайен посочи, че Китай има богата история, с влияние над световното развитие. Тя даде пример с изобретяването в Китай на компаса, барута, производството на хартия и печатарството, които доведоха до революционни цивилизационни промени. За по-малко от 50 години Китай се превърна от страна с широкоразпространена бедност, в държава с втората по големина икономика в света и водач в основни технологии, допълни председателката на ЕК. Фон дер Лайен отбеляза, че амбициите на Пекин са още по-големи и припомни скорошно изказване на китайския президент Си Цзинпин, който изрази очакване до 2049 г. Китай да се превърне в най-мощната страна в света.

Отношенията ни са твърде важни, за да бъдат застрашени от неясни условия. Видно е, че отношенията ни станаха по-отдалечени и трудни в последните години. Взаимното разбиране започва с разговор. Загрижени сме какво означава завръщането на Китай на световната сцена след пандемията, заяви председателката на ЕК. Според Фон дер Лайен е необходимо ЕС да определи трезво стратегията си спрямо Китай и това какво е успех в двустранните отношения, като има предвид стратегическите цели на Пекин.

Не е в наш интерес да прекъсваме връзките с Китай, отношенията ни не са черно-бели и трябва да бъдат открити. Трябва да бъдем сигурни, че износът към Китай и китайските инвестиции в ЕС са в наш собствен интерес, добави Фон дер Лайен.

По нейните думи Китай отчита слабостта на Русия и възнамерява да се възползва. Фон дер Лайен заяви, че се е променил балансът в отношенията между Москва и Пекин, в които досега руската страна беше водеща. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Китай носи отговорност да се спазват принципите и ценностите в Устава на световната организация, както и да играе конструктивна роля в усилията за постигане на справедлив мир в Украйна, а това е възможно само със запазването на териториалната цялост и независимостта на украинската страна, посочи тя. По нейните думи не вършат работа мирни планове, които възприемат откъсването на части от Украйна.

Въпросът за спазването на човешките права ще определи как взаимодействаме с Китай, каза Фон дер Лайен. По нейните думи Пекин води умишлена политика за повишаване на военните способности, за разпространение на дезинформация и за икономически натиск.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урсуз фон дер Корупционен

    69 1 Отговор
    МЕРКИТЕ РАБОТЯТ!!!
  • 2 Теле

    67 1 Отговор
    Отношението е ясно, ЕС да се учи да работи
  • 3 Русофил

    8 76 Отговор
    Си и Пу май се взеха много насериозно. Пу сега дърпа яко надолу Си.

    Коментиран от #11, #46

  • 4 ТаУмВзе

    71 1 Отговор
    Шашавите вече бичат ултиматуми на Китай а! Добре е.
  • 5 Къде го стяга чепика на Сидзина?

    47 2 Отговор
    Респект.на Китай.
  • 6 Тошо

    71 2 Отговор
    ЕК - ЕВРОПЕЙСКИ КОНЦЛАГЕР НЯМА БЪДЕЩЕ С ТАКОВА ДЕБИЛНО УПРАВЛЕНИЕ.
  • 7 Бъдещето на ес

    65 3 Отговор
    зависи от Русия и Китай,и се очертава много мрачно!
  • 8 Некой си

    69 4 Отговор
    Ама, урсуло, войната ще приключи след 6 месеца, а връзките с Китай са за поне две петилетки напред.
    Да не говорим, че Китай превзе икономически субсахара Африка, половината близък Изток и половината латинска Америка. С кого ще правиш изгоден бизнес, ма, урсуло?

    Коментиран от #15

  • 9 Тиква

    62 3 Отговор
    Работят с пълна сила мерките срещу Европа! Да рекат Китай за два месеца да спрат всякакъв износ и половината свят е заминал! Но акълите в Европа пак се ежат!
  • 10 Урсулке,

    53 3 Отговор
    Ще лазите на колене гледам!!!
  • 11 само да попитам

    39 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    то имали го този ес че не се сещам ?????
  • 12 123

    50 1 Отговор
    Тази сбърканата какво иска , да лиши Европа от телефони ,компютри,телевизори и всякакви ширпотребски стоки.
    Ако не е брата Китаец ,ще се върнем в каменната ера.Дори и елементарни неща не се произвеждат в ЕС. По време на пандемията го видяхме нагледно.
  • 13 ТрампЛин

    5 56 Отговор
    Западна Европа и САЩ имат икономически механизми да повлияят на Китай в отношението им към тази война.

    Коментиран от #22

  • 14 АУУУУУ

    7 36 Отговор
    ДРУГАРЯТ СИ ПОЛУЧИ СЪОБЩЕНИЕ : ВНИМАВАЙ !!! ОПЦИЯТА СЪС САНКЦИИТЕ Е ОТВОРЕНА ! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #19

  • 15 Оги

    33 1 Отговор

    До коментар #8 от "Некой си":

    Баба Урсула е гинеколожка, не е бизнесмен. Просто е шефка на ЕС. Всеки може да е на нейно място.
  • 16 666

    37 1 Отговор
    от началото на ЕС, тия са най-дебилните, които ни управляват и ни харчат парите!!!
  • 17 Пипи

    40 1 Отговор
    ЕС доказва за пореден път , че се председателства от дебили! Помня как Бойко обеща, че България ще шие маски за ковид. Имали сме много шивачки! Оказа се , че плата е от Китай и до там с маските! Украинци умират всеки ден за благото на Америка и европейските безумни лидери! Защо трябва да умират и други обикновени европейци! Малко е триенето им с буклукливата украинска продукция. Обаче за гиниколошката битката ще е до последния европеец! И къде ще ги занесе тези пари дето ги краде?
  • 18 българина

    36 0 Отговор
    те процесите си вървят, но политкомисарката не стопля, типичен немски повреден реотан. Европа за трети път е смазана от немската глупост и недалновидност, две световни войни причинени от тях и сега трета подкрепяна от тях, която е у икономическа. ЕС е клоака и безперспективен континент като се отчете какво става мигрантската политика, санкции срещу Русия скоро и срещу Китай. Тайван е е следващия конфликт, неизбежно е
  • 19 Алооооооо

    20 2 Отговор

    До коментар #14 от "АУУУУУ":

    ДРУГАРЯ СИ СИ ГО МЕСТИ СИСИ
  • 20 с една дума

    33 0 Отговор
    ЕС вижда отношенията си с Китай само ако той е в подчинена позиция на политиката на ЕК.
    Тоест няма равнопоставени партньори, ЕС и неговото палитбюро - ЕК и лично императрицата Урсула ще командват Китай!
    Тези вярват ли си? Китай дали ще се съгласи?
    Тази женица, която дори не е акушерка а една проста домакиня защото 20г не е работила а само раждала и отглеждала деца май накрая ще поиска да ръководи света.
  • 21 да си сверят часовника

    33 0 Отговор
    Урсуса е объркала и автобуса и посоката . Китай ще определя отношенията с Ес - не Ес с Китай. Запада все повече потъва в изолация .
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "ТрампЛин":

    И те така си мислеха ❗
  • 23 европейците в изолатора

    27 2 Отговор
    Износът на дизел от Русия е напът да достигне рекорд този месец въпреки санкциите на Европейския съюз .
    Турция, Мароко и други нации са увеличили покупките .

    Доставките на дизелово гориво от Русия през първите 19 дни на март възлизат на около 1,5 милиона барела на ден, според данни на Vortexa Ltd., събрани от Bloomberg в петък. Ако този процент се запази, този месец ще видим най-високия износ в данните от началото на 2016 г.
  • 24 българина

    31 1 Отговор
    от една година Китай благо намеква, че си иска Тайван без бой. През това време сащ се надяваха Украйна да победи и да не им се налага да излязат от Региона на Китай. Но Русия удържа, а Китай Вижда, че сега е момента ако не с добро с лошо, но трябва да изгони саш от там завинаги! Юдеите си повярваха, че не могат да бъдат спряни както винаги, ама до днес Сега Сащ бутат ЕС да опере и китайския пешкир, така сащ печелят още време, само и само да не излязат от Тайван. Накрая ще излязат и от ЕС. Залога е много висок на дълга шахматна партия, сащ и Израел ще го отнесат, това е сигурно.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЕСССР

    26 2 Отговор
    Всички главатари в ЕСССР са под въздействието на някакви субстанции иначе няма логично обяснение за подкрепата им към зеления наркоман номер 1?
    Китай със сигурност няма да иска да има общо с тази дрогирана дружинка!
  • 27 дядото

    19 0 Отговор
    свучи направо страшно.целия китай няма сън да го лови от подобна заплаха.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 някой ще чеше на мечока кестените

    26 0 Отговор
    Китайските военни са склонни да си сътрудничат с руските си колеги за засилване на стратегическата комуникация и координация между двете държави, обяви днес китайското министерство на отбраната .

    Китай и Русия ще работят заедно по осъществяване на инициативи за световна сигурност, съобщи на редовна пресконференция говорителят на китайското военно министерство Тан Къфей.

    Двете държави ще задълбочат военното доверие и заедно ще бранят международната справедливост и правосъдие.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 защо

    22 0 Отговор
    Другарката Нинова унищожи БСП, а другарката Фон дер Лайен ще унищожи ЕС.
  • 32 В такъв

    22 1 Отговор
    Случай България задължително трябва с напусне ЕС!
  • 33 Дядо Петко

    26 0 Отговор
    тя от евросъюза са шайка бандити корумпирани до 5 коляно а и всяка държава има горедолу по 200 /400 човека във власта които са на същото дередже и само мътят водата за да си пълнят сметките те ни правят нашите сметки но когато ги попиташ за техните ти си враг номер едно
  • 34 Хайде бе,

    23 2 Отговор
    обявете санкции и за Китай и ще умрете още по-бързо!
    Докато тези два колоса, Русия и Китай ще могат да си минат и без останалият свят, без проблем!
  • 35 ФАЩ

    14 0 Отговор
    В излоция говорят на Замбия за демокрация.. ЗАКРИВАЙ, че следва гражданска война.
  • 36 цитат

    20 1 Отговор
    Гледам, че и Северна Корея е подготвила 150 000 бойци, основно пехотинци и артилеристи които желаят да се сражава рамо до рамо с Русия. Това са истински войни които не се нуждаят от съвременна техника и никога не отстъпват. Колко ли време ще им отнеме за да достигнат Ламанша?
  • 37 Дълго_Име

    23 2 Отговор
    Урсулка много пелтечи като изяснява връзките на ЕС-геовете с Китай. Видите ли, те щели да "управляват" връзките си с Китай. Вярва ли си тая госпожа? Китай е този който диктува на евро-гейовете да скачат според тоягата, ако не им харесва, прав им път - цял свят желае връзки с Китай.
  • 38 Кво е казала

    20 1 Отговор
    Баба фонфон лаайн. Няма никакво значение тая П. Утрепа ЕС с варела са едно нищо
  • 39 потника не го искат

    19 2 Отговор
    Австрийската опозиция напусна парламента заради реч на Зеленски. Дори половината депутати на управляващата партия са напуснали залата докато трае речта на потника .
    На празните си места депутатите оставиха табели с надписи "Място за мир“ и "Място за неутралитет“
  • 40 Киро Канадски

    22 0 Отговор
    Пълна идиотия. Скоро ще има смяна на "ЕЛИТИТЕ" в ЕС и тези мижитурки може дабъдат и съдени. Вече години наред само НАДОЛУ. Без мисъл за общ европейски интерес. Поставени от корпорации и само американския корпоративен интерес ги интересува.
  • 41 Отчаяния цървул русофола

    1 23 Отговор
    Скоро ще има смяна на комунистическите престъпни режими в Китай и Русия ,затънали са в дългове,нямат икономика в раша,в Китай,купичката ориз я пълнят ЕС и САЩ

    Коментиран от #43, #44

  • 42 45217

    13 0 Отговор
    Изказването и е започнало добре и е завършило с поредната евро простотия, жалко
  • 43 сдфгхуй

    20 0 Отговор

    До коментар #41 от "Отчаяния цървул русофола":

    Саму дъ питъм, за идин преател...

    Ти сериозно ли си вярваш на глупостите? Или си толкова гладен, гол и бос та се принуждаваш да пишеш такива неща за да не умреш от глад?

    Да ви открехна, жалки козяшки подлоги:
    От поне 5г. насам доходите и стандарта на живот в Русия превишават тези у вашата помийна яма...
    От поне 10г. насам китайците живеят по-добре от вас, а към днешна дата живеят по-добре от 3/5 от иврупейцити...
  • 44 Некой си

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "Отчаяния цървул русофола":

    Това го повтаряте от 2008 година.
    Побеляха ни косите, докато очакваме заветния миг на смяна на престъпните режими :)
  • 45 До Ре Ми

    0 15 Отговор
    Виждам, че задунайските русофили утре с лекота ще станат китайофили и ще славят Велик Китай и другарят Си!

    Коментиран от #51

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 баба Меркел

    16 0 Отговор
    Акушерката Урсула направи преждевременно раждане или по скоро аборт на европейския съюз скоро ще разбере че неможе постоянно така да се мачи да налага волята си на целия останал свят
  • 48 Сократ

    12 0 Отговор
    Мърсулата сега да наложи санкции и на Китай. Майтап.
  • 49 В. Минчев жендъра от Бяла Рада

    14 0 Отговор
    Аве гнидди бедни къде сте тругнали да давате ултиматоми на най мощната икономика у света. Само ако пръцне китай и евроклошарите ще изсчезните ор земята. Мравката няма как да дава наклон на хобота на слона.
  • 50 Гост

    13 0 Отговор
    Бай Тошо на времето беше казал " какво да правим казва този който има пари". Европа за съжаление не е в състояние да поставя условия на Китай.
  • 51 бачо Кольо

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "До Ре Ми":

    Ти като викаш сега - слава на кравата , някой бръсне ли те за фиданка ?
  • 52 Макробиолог

    4 0 Отговор
    Първо--Урсула не е просто не сбъдната акушерка,а графиня т.е.част от елита по рождение...Второ--ако демокрацията ,вървяща непременно с справедливост беше реална,тази особа щеше да е зад решетките за корупция в грандиозни размери...Трето---Китай вече е неудържим,точно поради напъните на глобалисткия част от запада да се изолира и унищожи Русия Четвърто--живота в глобалисткия рай на Шваб е толкова неприемлив,колкото и в комунистическияг китайски рай....дали децата ти ще си сменяват половете и ядат хлебарки или пък след електронно лицево разпознаване ще получат обед само ако имат положителен социален кредит са двете лица на едно и също цифрово обезпечени робство....
  • 53 ХА ХА ХА

    7 0 Отговор
    АБЕ УРСУЛО , КИТАЙ ИЗОБЩО НЕ ВИ БРЪСНЕ ЗА ........... НЯМА ЗАЩО ДА СЕ НАПЪВАТЕ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ БЮРОКРАТИ , ДА РЕШАВАТЕ НЕЩО КОЕТО ОТДАВНА Е РЕШЕНО ! КИТАЙ СТОИ ПЛЪТНО ДО РУСИЯ ! А СЕГА КОГАТО РУСИЯ ВИ УДАРИ ЕМБАРГО НА СУРОВИНИ КАТО ПЛАТИНИЙ , АЛУМИНИИ , ЯДРЕНО ГОРИВО .......СВЯТ ЩЕ ВИ СЕ ЗАВИЕ И КРАВАРИТЕ НЕ МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ !
  • 54 в ек нема корупция и злоупотреби

    7 0 Отговор
    Япончите зарезаха всякаква солидарност и почнаха да си бичат пак руски петрол и газ, вместо да плащат 4- 5 пъти по скъпо на американците и прекупвачите.

    Френската тотал почна да продава газ от СА срещу юани на Китай.

    А урсула от ек пускала смси на физер за милиарди евро европоръчки, без никаква прозрачност на избора според евродепутати.
    а друга евро комисарка от ек на урсула нещо с катар гешефтирала парични знаци.

    ек на урсула разсипва евроикономиките в интерес единствено на олигарсите в сащ- лондон.

    При такива факти, кой сериозен държавник ще иска държавата му да има нещо общо с ек на урсула?
  • 55 ЕК светът не се върти около вас простите

    4 0 Отговор
    ЕК вие сте ненормални
  • 56 Фон Дю Тен

    2 0 Отговор
    Фон Лайен: " Китай отчита слабостта на Русия и възнамерява да се възползва"
    --- Къде я видя тая "слабост" на Русия ? И защо Китай да не се възползва от ситуацията, която запада сам създаде, да получава евтини горива за икономиката си, от Русия? Тя ли е началника на Китай за да заповядва? А ЕС на четворна цена с "помощта" на САЩ, а? Ами така Китай още по-бързо ще ви издуха!

    Ама май я сърби най-вече че всъщност Русия се възползва от Китай сега? И затова са подивели :)

    Коментиран от #57

  • 57 Дааа !

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Фон Дю Тен":

    В статията е пропуснато да се напише: "Русия и Китай отчитат в този момент слабостта на САЩ и ЕС и възнамеряват да се възползват"!! И връщане назад няма! А това е от много акъл, лакомия и безрезервната им любов към Зеленски и демокрацията в Украйна! Междувременно САЩ съсипа ЕС! Добрата новина е че май гинеколожката няма да я закопчеят заради ваксините и милиардите народни пари оттекли в канализацията!
Новини по държави: