Last news in Fakti

1 Април, 2023 19:00 5 479 94

Когато свършат парите на другите

  • франция-
  • еманюел макрон

Основна социална база на френската левица се явяват работещите в бюджетния сектор - тези, които са свикнали да ползват щедри социални придобивки и не искат да се отказват от навиците си и след пенсиониране

Когато свършат парите на другите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Проблемът със социализма е, че приключва, когато свършат парите на другите." Тази фраза на лейди Маргарет Тачър от преди 40 години сякаш най-точно описва ситуацията във Франция днес.

Президентът Емануел Макрон обяви прокарването на необходима, но очевидно болезнена за французите реформа, при която пенсионната възраст се вдига от 62 на 64 години. Даже не само обяви, но и си я прокара, чрез правителството на Елизабет Борн, при това без да е нужна санкцията на парламента - особености на френската президентска република. Обществото отговори с масови протести, каквито Франция не е виждала от вълненията на "жълтите жилетки" насам. Самите протести наподобяват нещо с претенция за революция, а властта е обвинявана за прилагане на полицейско насилие като ответна мярка. По последна информация спорният закон отива в Конституционния съвет, който трябва да се произнесе на 14 април, а междувременно - за 6 април, е насрочен нов национален ден за стачки и протести.

Според някои анализатори напрежението е толкова близо до точката на кипене, че вече загатват за конституционно преучредяване на държавата, т.е. замяната на "Петата република" с "Шеста". Прокарват се дори внушения, че Макрон тласка Франция към гражданска война, но като видим техния източник, можем да си представим, че става дума за обичайните опити на Кремъл да се възползва от всяка европейска криза и да я раздухва с цел дестабилизация на континента.

При всички случаи, казусът е сериозен и не едноизмерен. Нека разгледаме основните му аспекти.

Неизбежна ли е тази пенсионна реформа?

По всичко личи, че да. Нейният замисъл е да позволи на системата да продължи да осигурява на френските граждани досега получаваната пенсионна услуга. Нещо, което става все по-трудно при настоящите демографски и трудови реалности (и това важи далеч не само за Франция). Все по-малко работещи изкарват парите за пенсиите на все повече пенсионери - така става, когато си "спънеш" демографията чрез намалена раждаемост.

Френските политици в последно време се опитват да решат този проблем чрез "заместваща демография" - внасяне на население в активна възраст от бившите колонии, основно в Магреба и Субсахарска Африка. Това може да се отразява на възрастовата структура на населението, но явно не променя (съществено) икономическата. Защото "по-голям дял на хората в активна възраст" не означава задължително "по-голям дял на икономически заетите хора". Получава се разминаване между въжделенията на политическата класа (поне на тази част, която лобира за масова имиграция) и "културните особености" на голяма част от имигрантите.

Имат ли основания французите да недоволстват (в сравнителен план)?

Всеизвестен факт е, че жителите на Франция се радват да завидни социални привилегии, включително по отношение на пенсиите. Оказва се, че нетният коефициент на заместване (съотношението между средна пенсия и среден доход непосредствено преди пенсиониране) през 2020 година е бил 74.4% - с 14 пункта над средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. За сравнение, този показател в Германия е бил 52.9%. А там догодина пенсионната възраст ще бъде 67 години. Е, все някой трябва и да изработва пенсиите...

Така стигаме до въпроса

защо тогава французите недоволстват?

Краткият отговор е - защото така са свикнали. Социализмът им е в кръвта и то от десетилетия (ако не и от по-рано). Да не забравяме, че Франция, освен на "Марсилезата", е родина и на "Интернационала". Но да не се връщаме чак толкова назад - Общата конфедерация на труда (CGT), която се явява основна сила в настоящите протести, през втората половина на XX век е доминирана от Френската комунистическа партия. Но и днес, макар и не както преди, влиянието на комунисти и социалисти във френския обществено-политически живот продължава да е осезаемо.

По-задълбоченият отговор обаче е свързан и с една от

особеностите на френската национална политика -

възможността президентът да прокарва закони през главата на Националното събрание. Разбира се, тази възможност е силно редуцирана и само по определени, специфични теми, но пенсионната реформа се оказва едно от изключенията. Налагането на непопулярен закон по този начин отприщва социални брожения, примесени с риторика за "диктатура" и "необходимост от революция". Поводът е удобен и за разсъждения в посока как Франция в действителност е в много по-голяма степен "президентска република" от САЩ например, но не това е задачата ни сега.

Вместо това нека да разгледаме най-общо социалната структура на френските гласоподаватели, които в даден момент се явяват и протестиращи:

Десни във Франция са основно селяните и жителите на градовете в провинцията - и именно от там тръгна протеста на "жълтите жилетки" преди 5 години. Протест, който имаше твърде малко общо със сегашния (ставаше дума за съпротива срещу налагането на еко такса към цените на горивата) и доколкото могат да се търсят паралели, те са най-вече политически - реакция на "народа" срещу диктата на "елита".

"Работническата класа" обаче се насочва не към комунисти и социалисти, а по-скоро към евроскептичния национализъм - което, в икономическо отношение не е кой знае колко по-различно, предвид социалистическите залитания на "Националния сбор" на Марин льо Пен.

Основна социална база на френската левица се явяват работещите в бюджетния сектор - тези, които са свикнали да ползват щедри социални придобивки и не искат да се отказват от навиците си и след пенсиониране.

Мигрантите с френско гражданство пък се колебаят между левите партии и президентската формация на Макрон.

Самият Макрон пък изглежда, че в случая няма какво да губи, освен ако иска да трасира пътя към Елисейския дворец на някого по свой образ и подобие след президентските избори през 2027 година. А там Марин льо Пен вече два мандата "му диша във врата", но дотогава има още доста време.

Френският президент няма друг избор, освен да държи на реформата - обещал я е на избирателите, сегашният мандат му е последен, а ако законът бъде бламиран, до края на мандата Макрон остава заложник на парламента (и евентуално на Конституционния съвет). Какъв по-подходящ момент за прокарване на непопулярна, но необходима реформа?

А за френския социализъм* се очертават трудни времена. Така става, когато свършат парите. На другите...

*под "френски социализъм" се има предвид традициите на разточителство в социалните политики, без значение кой е на власт към момента.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Когато свършат разтягащите локумите

    77 9 Отговор
    почва макаронена диета и мизерия за народа

    Коментиран от #43

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    90 27 Отговор
    Преди 1989 Година имахме Държава Сигурност Спокоиствие Човещина Икономика Работа Здравеопазване Закони

    Коментиран от #5

  • 3 Милен

    35 3 Отговор
    А кои са другите?
  • 4 ТрампЛин

    87 14 Отговор
    Велика мисъл изречена от Желязната Лейди. Изцоцаха парите и ресурсите на всички оглупели държавици в Източна Европа и Латинска Америка, съсипаха милиони животи, и днес отново искат да налагат Нов Световен Ред и то чрез война?!? Този път обаче са намерили нови жертви, от Арабските страни и Африка.

    Коментиран от #10

  • 5 ТрампЛин

    27 50 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За ДС съм Сигурен че я имаше, всичко друго беше лъжа!

    Коментиран от #8, #25, #52

  • 6 макарона да им каже истината на народа

    65 10 Отговор
    направо че гладни гърла пришълци и милиарди за урк, нато към 3% вноска, военен бюджет, бюрокрация трябва да се захранват с по малко пенсионни години
  • 7 КОНТРАТА

    82 11 Отговор
    На бок.лука все руснаци му се привиждат.
  • 8 ха ха

    39 3 Отговор

    До коментар #5 от "ТрампЛин":

    сякаш сега я нямаме , и всичко останало е пак лъжа

    Коментиран от #15

  • 9 Професора

    77 11 Отговор
    Макрон е чао завинаги. Във Франция вече ври гражданска война само соро.снята не иска да го признае.
  • 10 Бай Дън

    29 4 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    Имаш предвид англосаксите, нале.
  • 11 Някой

    80 10 Отговор
    "опити на Кремъл да се възползва от всяка европейска криза и да я раздухва с цел дестабилизация на континента" Направо избихте рибата. Некадърната политика на Макрон, толерирането на малцинствата/които май вече не са малинства/ се опитвате да оправдаете с "дългата ръка" на Путин

    Коментиран от #93

  • 12 Ракета

    77 12 Отговор
    Имат милиарди за помощта на Украйна а нямат за пенсии ха ха какъв смях
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пенчо

    77 6 Отговор
    То и с демокрацията е така. Като свършат парите от бившите колонии и дойдат местните да живеят при вас и край с демокрацията.

    Коментиран от #20

  • 15 ТрампЛин

    9 16 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха":

    Няма как да е иначе-Лъжата ражда Лъжа! Да се надяваме че от утре нещата ще Продължат да се Променят!!!
  • 16 Да, бе

    60 7 Отговор
    Като почнат да привършват парите и си ги печатат, изнасят "демокрация" и крадат ресурсите на другите народи... Евроатлантически ценности.
  • 17 Смех 😆🤡🤣

    41 8 Отговор
    Я германците да обяснят като приберат парите на другите другите какво ще ядат
  • 18 Крадливи некадърници,сър!

    23 29 Отговор
    В най богатата на петрол държава Венецуела месечната заплата е 10 долара,7ма в света по петрол раша минимална пенсия 70 евро,

    Коментиран от #94

  • 19 Милен

    68 4 Отговор
    Първо парите няма как да свършат, защото не са някакъв изчерпаем ресурс а виртуални единици. От статията разбираме, че трябва да работим до гроб за да могат ограничено количество хора да трупат виртуални единици по банковите си сметки за сметка на живота и здравето на над 90% от останалите хора.
  • 20 ТрампЛин

    12 40 Отговор

    До коментар #14 от "Пенчо":

    В голяма грешка си. Когато Демокрацията бива унищожена от Социалистическите революции, тогава “освободените” от Демокрация хора търсят убежище в Демократичните страни! Стотици примери по целия свят!

    Коментиран от #29

  • 21 Уса

    39 4 Отговор
    Проблема на социализма са дълговете и лакомията на демонокрацията

    Коментиран от #30

  • 22 Име

    41 1 Отговор
    Парите свършват защото само идиоти управляват, и си увеличават разходите!
  • 23 не ми цитирайте тачър

    46 7 Отговор
    Щото като пукна, имаше народни увеселения
  • 24 ТрампЛин

    8 15 Отговор
    Още една Велика мисъл на един Велик политик!

    The inherent viсe of capitalism is the unequal sharing of blessings.
    The inherent virtue of socialism is the equal sharing of misery!
  • 25 всичко друго

    49 8 Отговор

    До коментар #5 от "ТрампЛин":

    беше лъжа,но за такива като теб,търтеи,които не искаха да работят!За останалите ДС(държавна сигурност)беше незабележима!Живяхме в спокойствие и сигурност,докато не ни НАПАДНА демокрацията!!!Нямаше клошари-сега има!Имаше работа за всички-сега няма!!!какво още?Имаше ВСК(взаимно-помагателна каса)с някаква смешна лихва-помагахме си(мисля,че беше под %)Сега какво имаме?

    Коментиран от #51

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ами да

    43 8 Отговор
    Сега разбрах, французите да бачкат, а със спестените пари да се купува оръжие... за Украйна...

    Коментиран от #70

  • 28 ежко

    36 1 Отговор
    Сори, ама когато искаш някой да се откаже от нещо, откажи се и ти!Дай пример!Ника Макарона се отказа от служебната си кола или 100 си секретарки и съветници?Или пусна някоя от резиденциите си /полагащи му се по закон/ за свободен достъп и приходите от него да пълния бюджета?
    Сори ,ама никой не се жързва на номера от типа -ти се откажи от каквото ти се е полагало до вчера, щото аз съм прокарал закон,а аз ще я катам по старому и дори ще си увелича парите за нуждите си!
    Ай сифон!Разбира се ,че ще има брожения!
    Предтавете си ако утре някой в БГ гласува закон,че на полицаите няма да изплащат по едиколко си заплати при пенсиониране,шото нямало пари, какво ще се случи!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 само да кажа

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Последния Софиянец":

    тебе те знаем!чети и преписвай опорките си!

    Коментиран от #47

  • 32 Наблюдател

    23 0 Отговор
    И какво се получава ако вярваме на този материал
    Сам си отговарям франция е социалистическа държава там има социализъм
    Фактически цяла западна европа е социалистически при толкова много социални придобивки какво друго да си мисли човек
    И ние искаме да станем такава държава ама нещо не ни се получава много добре

    Коментиран от #35, #39, #40

  • 33 СталиН

    28 5 Отговор
    Тази фраза на кучк@т@ ,както я наричат в Англия важи за капитализма

    Коментиран от #36

  • 34 Пешко

    34 5 Отговор
    От всичко само не разбрах, как дефицит от 15 милиарда след 8 години ще е проблем за системата, а помощи за Украйна, сега, на момента пак 15 милиарда, не са проблем. ПАРИ ИМА, ДЕЙСТВАМЕ.
  • 35 Ако франция

    35 3 Отговор

    До коментар #32 от "Наблюдател":

    Е социалистическа държава то финландия е направо комунистическа
    Там ср прие закон който ти осигурява минимален доход за достоен живот дори цял живот нищо да не пипнеш да работиш
    Ами това и при комунизма го нямаше там всеки трябваше да работи според способностите си
  • 36 Ленин

    6 7 Отговор

    До коментар #33 от "СталиН":

    При тази ку..а както се наричали в англия спомнете си че беше въведена 3 /три/дневна работна седмица

    Коментиран от #46

  • 37 Си бяхя въобразили

    35 0 Отговор
    Франсетата си бяха въобразили, че могат да си внесат доброволни роби за черна работа от Магреба,а се оказа ,че са си внесли милиони марокански скакалци, тоест хрантутници, тоест внесли са си доброволно революционна сила.
  • 38 сравнение

    32 5 Отговор
    При социализма при 100 % държавна собственост - 10 млрд $ дълг, а при капитализма почти 0% държавна собственост - 41 млрд EURO дълг.......Марге, нещо теорията ти издиша , но Свети Петър е милостив !!

    Коментиран от #45, #65

  • 39 Пенчо

    20 4 Отговор

    До коментар #32 от "Наблюдател":

    Ние бяхме такава държава, ама тя птичката каца един път на рамото!
  • 40 Кара-вара

    16 0 Отговор

    До коментар #32 от "Наблюдател":

    Комунизмът и като теория ,и като практика е роден най-вече във Франция и присъдружно в Германия и Англия. Кара-вара,кара-вара и комунизмът,тоз път ъпгрейтван и тунингован пак си се върна в родното гнездо.
  • 41 БАЙ КУРТИ

    4 0 Отговор
    Ето новият ДЖАм ..БАЗ . Който вади изводи от преди 45 години. И ТРИПОЛОВИТЕ ПОЧНАХА ДА РЪКОПЛЯСКАТ. Е сега е време да се целуват във уст...ата и да се лю.....ща....т . Новото време настана не губи часовете на празно. Време е да ти плющи г.......а
  • 42 Муфтен

    24 0 Отговор
    Милиони са на хранилката - млади пенсионери с големи пенсии и висок жизнен стандарт. А тези, които работим и плащаме всеки месец, да сме бачкали до гpoб. След пландемията всеки видя, че от бачкане спомени няма и както може се скатава и Живее всеки ден като последен. Утре пак може да ни затворят като престъпници без да сме направили нищо нередно. Само затова, че съществуваме. Не ви ща бачкането. Искам свобода и да не ме търсите за осигуровки всеки месец. Не ви ща пенсия от вас. Ще си харча пасивния доход
  • 43 Само напомням

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "Когато свършат разтягащите локумите":




    "Проблемът със социализма е, че приключва, когато свършат парите на другите."


    Това важи и за капитализма
    😉





    Коментиран от #63

  • 44 Конкорд

    20 0 Отговор
    Статийка. Че и Кремъл е виновен...
  • 45 Допълнение

    19 4 Отговор

    До коментар #38 от "сравнение":

    Към сравнение
    При социализма външният дълг достигна 10 милиарда долара но държавата имаше да получава шест милиарда долара и при това работеща 100% силно развита икономика

    Коментиран от #60

  • 46 СталиН

    21 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ленин":

    Беше въведена три дневна работна седмица защото имаше режим на тока и масови протести и бунтове в Англия и миньорите от въглищните мини я търсеха да я бесят

    Коментиран от #55

  • 47 Последния Софиянец

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "само да кажа":

    Е има.ли някъде, другорю подлогович, я се огледай къде си и кой си, има ли по проскубан от теб в квартала!
  • 48 Уса

    14 0 Отговор
    Социализма и капитализма имат един и същи проблем фалшивата демокрация с политици хамелеони и техните бизнеси.Говори се и мисли само за пари и бизнес а здравето и всичко останало на заден план да храни бизнеса
  • 49 А когато ДРУГИТЕ не си дават ресурсите?

    18 0 Отговор
    Всъщност когато тъй наречените ДРУГИ започнат да не си дават ресурсите на безценица... метрополията фалира или започва война - първо водиха колониални войни,нооо... днес май ще водят гражданска война.
  • 50 Д. Димитров

    17 1 Отговор
    Е пак Кремъл им е виновен.... Хахаа

    Коментиран от #61

  • 51 Морски

    7 17 Отговор

    До коментар #25 от "всичко друго":

    Има една книга, издателство на БНБ - Трите тайни фалита на България. Прочети я и ще разбереш защо сме били добре и за сметка на какво. Когато падна желязната завеса се видя какво произвеждаме и колко конкурентно способно беше извън СИВ. Четете повече, пишете по-малко.
  • 52 Помним

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "ТрампЛин":

    За ДС незнам но живеехме добре , достойно и без постоянен стрес . Бяхме над 9000000 а сега колко са българите. Бяхме 20-та икономика в света а сега коя сме? Имахме безплатна и качествена медицина а сега какво имаме? Имахме безплатно и качествено образование а сега какво имаме ? Имахме армия а сега какво имаме? Сега има корупция, мизерия, лъжи и НПО-та

    Коментиран от #54, #56, #57, #59, #66, #88

  • 53 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Франсето от 5та република заминава у Халифат.
  • 54 ТрампЛин

    6 20 Отговор

    До коментар #52 от "Помним":

    Бил си 9 милиона в сънищата си. Тенденцията за намаляване на населението започна още от края на 70-те! Спомни си колко семейства познаваш с три деца??? Аз нито едно! Повечето бяха с две, а имаше и с по едно!!! Циганите даваха прираст, там съм съгласен, ама чак до 9 милиона…..за икономиката и 20 място няма изобщо да споря, смешно е!

    Коментиран от #64

  • 55 Ленин

    12 0 Отговор

    До коментар #46 от "СталиН":

    Точно така беше но дивият капитализъм и тогава успя да надделее
    Няма да е вечно все пак
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Едно време...

    7 2 Отговор

    До коментар #52 от "Помним":

    ...имах ерекция. Сега нямам. Пу... и демокрация!

    Коментиран от #58

  • 58 И едно време...

    5 2 Отговор

    До коментар #57 от "Едно време...":

    ...и сега и с ерекция и без ерекция, мозъчната кухина е в състояние на мисловна дисфункция!
  • 59 Помниш ли...

    5 13 Отговор

    До коментар #52 от "Помним":

    ...как пред блока имаше пет коли, сега има 25. Помниш ли как чакаше ред и търсеше връзки да си купиш телевизор и пералня? Сега внук ти си купува през шест месеца новия Айфон. Помниш ли празните, девствени плажове? Сега внук ти не може да намери място къде да сложи пешкира да си разположи фитнес д..пето, силиконовата му кукла? Помниш ли яките корекоми? Най- ме кефеше навремето Корекома! Сега тия гадове от Технополис, Техномаркет и МОЛовете затриха Корекомите! Язък за всичко! И манифестации не могат да направят и ерекция нямаш! Пу....и демокрация! :) :) :) :)

    Коментиран от #73, #79

  • 60 И защо...

    2 5 Отговор

    До коментар #45 от "Допълнение":

    ...при този забележителен фискален баланс и тази силна, конкурентноспособна и жизнена икономика, комунизъма се гътна та умре?

    Коментиран от #62

  • 61 :) :) :) ....пак

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Д. Димитров":

    ...Западът им е виновен! :))))))
  • 62 Комунизмът

    7 0 Отговор

    До коментар #60 от "И защо...":

    Не е умрял
    Той не е съществувал
    У нас не е имало комунизъм а държавен монополистичен капитализъм с единствен капиталист държавата
    Комунизъм имало е за кратко само в израел в началото на съществуването му в кибуците
  • 63 Само да ти припомня...

    2 9 Отговор

    До коментар #43 от "Само напомням":

    .... умрял капитализъм досега не сме видели! Умрел комунизъм 16 пъти в съвецкия съюз и още неколко пъти в соцлагера в Източна Европа. Няколко десетки пъти в Африка, Азия и Латинска Америка! Спомни ли си?

    Коментиран от #68

  • 64 Дадааа

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "ТрампЛин":

    Имаше установена награда за майки с три деца, а сега няма….Трябва от Орбан да взимаме пример

    Коментиран от #67, #69

  • 65 И къде...

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "сравнение":

    ...е социализъмът сега? Бай Андрей Луканков му тури кръст!
  • 66 И аз помня

    10 1 Отговор

    До коментар #52 от "Помним":

    До 1950 година почти никой нямаше дори един електрически котлон
    Дори лятно време се палеше печка за да си свариш чай
    50 процента от населените места не бяха електрифицирани
    В повечето от останалите имаше по една електрическа крушка само и нито един контакт да си включиш нещо защото нямаше какво
    Помня че нямаше пътища нямаше никаква техника всичко започваше отначало имаше дори телевизия с една две до три програми
    Но и в съединените щати са започнали с една и две програми сега може да имат хиляди и сигурно е така
    Държавата започна от нулата след шест войни които се бяха струпали до този момент на главата на българите

    Коментиран от #75

  • 67 Наградата

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "Дадааа":

    За трето дете беше седем хиляди лева с които можеше да си купи селска къща съвсем прилична

    Коментиран от #72

  • 68 Какъв комунизъм

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "Само да ти припомня...":

    Е умрял
    В тези държави само риториката беше комунистическа
    Реално те си бяха капиталистически страни с един капиталист държавата
  • 69 ТрампЛин

    3 2 Отговор

    До коментар #64 от "Дадааа":

    Аз попитах колко майки познаваш с три деца? Ако си циганин със сигурност познаваш такива.

    Коментиран от #77

  • 70 Да...

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "Ами да":

    ...и какво те тревожи теб, за какво работят французите! Ти работиш за чекмеджето на тулупа! Той направи на кремълския си товариш тръбогазопровод! Така, че си изпълнил партийния си дълг! Спокоен бъди!
  • 71 Едно време

    4 1 Отговор
    И виното беше хубаво изпивах пет-шест чаши без да ми стане нищо
    А сега от една чаша се напивам
    И стълбите не ги правиха толкова стръмни
    Сегашните са страшно стръмни и едва едва се изкачвам по тях
    И жените бяха по-хубави харесвах ги
    Сега нещо погрозляха и не ми правят впечатление
    И ябълките бяха крехки и сочни
    А сега са твърди и едвам си отхапвам от тях

    Коментиран от #76

  • 72 ТрампЛин

    3 5 Отговор

    До коментар #67 от "Наградата":

    Ще си купиш селска къща ама друг път! Всички недвижими имоти се продаваха от Съвета!!! Нямаш право да продадеш жилище на когото и да е било! Обявяваш го в Съвета, а те имаха списъци с “нуждаещи” се семейства….разбирай наши хора! Цената също беше определяна от Съвета!! Хората правеха размени, жилище за кола, за Цв.телевизор, за фикус…..само и само да избегнат забраната за продажба.

    Коментиран от #74

  • 73 Примерът ти е неуместен

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Помниш ли...":

    В китай има комунизъм пък пред техния блок има 250 коли

    Коментиран от #80

  • 74 Това което пишеш

    3 2 Отговор

    До коментар #72 от "ТрампЛин":

    Беше между 85-та и 89-та година
    Всеки имаше право най-много на две жилища и на една вила разбирай селска къща

    Коментиран от #78

  • 75 :) :) :) помниш 1950?

    0 9 Отговор

    До коментар #66 от "И аз помня":

    А помниш ли 1989? Никой нямаше компютър! Сега всеки има един два лаптопа в къщи и най-малко един в джоба! А комунизъма отдавна умря през 1989та когато Андрей Луканков дойде от Москва и би шута на стожера на комунизъма от Правец! И кой ни даде кампютърите и смартфоните и УайФайа? Сигурно пак съвецкия съюз? Хахахахаха..... :)
  • 76 Аман...

    1 2 Отговор

    До коментар #71 от "Едно време":

    ...от демокрация бе! Върнете рядкото вино, полегатите стълби и убавите женки!!!
  • 77 Аз познавам само двама съученици...

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "ТрампЛин":

    ...които имаха двама братя или сестри. Масово в семействата отглеждаха две деца. Не рядко по едно. Тройките бяха изключения.
  • 78 ТрампЛин

    3 4 Отговор

    До коментар #74 от "Това което пишеш":

    На две жилища??? Ти акъл имаш ли? Дори сутерена у нас се опитаха да го минат за жилищен етаж, ама се оказа много нисък. И ще ти кажа че беше 1975 година.
  • 79 Помним

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "Помниш ли...":

    С ерекцията нямам проблеми поне за сега. Много ми харесват презастроените ни и бетонирани плажове затова българите ходят на море в Гърция и Турция. Много ми харесва цените на бензиностанциите. Много ми харесват цените на боклуците в огромните кинкалерии наречени молове. Много ми харесват цените и качеството на хранителните стоки. Много ми харесват ваксините срещу ковид. Много ми харесват е мигрантите от Африка и Азия. Много ми харесват заплатите. Радвам се че затвориха корекомите и че имаш печка-коссчка и айфон

    Коментиран от #81, #82

  • 80 Неуместна ти е представата...

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Примерът ти е неуместен":

    ...за комунизъм! Какъв комунизъм има в Китай братчед? В Китай има 250 милиардера. Как съвместяваш комунизъма с милиардерите-капиталисти, собственици на частни компании? Можеш ли да обясниш какъв вид комунизъм е това? Партизаните за това ли се бореха?

    Коментиран от #90

  • 81 Ми като...

    2 1 Отговор

    До коментар #79 от "Помним":

    ...нямаш проблем с ерекция, ходиш на море в Гърция и си пазаруваш на Капалъчарши за къв ... ревеш тогава?

    Коментиран от #83

  • 82 И аз...

    3 6 Отговор

    До коментар #79 от "Помним":

    ...много се радвам, че нямаш Айфон, но имаш прахосмукачка Ракета. Един комшия имаше такава. Един ден, след конгрес на БСП се качи на ракетата и отлетя за масква! :)))))

    Коментиран от #85

  • 83 Помним

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Ми като...":

    По евтино е и по качествено. Комшиийте си знаят интереса.
  • 84 Нов

    5 1 Отговор
    Пенсионната система е била въведена с цел да осигури минимален доход за оцеляване на човек, който поради трайна болест или старост не ноже да се издържа с труд. Но вече евродупетатите вземат по 200 000 еврака пенсия на година, полицаи, военни и дори пожарникари се пенсионират на по 45 год. Възраст, вси търтеи на държавна хранилка и те млади и запазени пенсионери с огромни пенсии. Все повече стават пенсионираните по втория начин и всеки лев, който ви изнудват да им внасяте, го пишете изгубен. Цяла европа се муслимизира, а в мусли- държавите пенсионната система е правиш 5-6 деца и като остарееш все едно от децата ти ще те подслони и храни
  • 85 Помним

    3 0 Отговор

    До коментар #82 от "И аз...":

    Започваш да ме съмняваш. Да не си летял на куфарче до Виена?
  • 86 ...

    2 0 Отговор
    Преди 1989 се пенсионираха на 55 години, а учителите още по млади. Това е от мен и баща ми недоживял в поделение до пенсия. Всичко е много относително. Важно е да се здрави, сто души сто различни мнения. Слушах днес ничия земя с доктор роден от Австралия, родителите му и тн. Лесно му е, при родители емигранти акъл да ни дава. Що не са стояли по родните си места Иракчаните, а ние българите да стоим и да не става нищо и да влизаме при малък бизнес с двата крака в батака. Ще му дадат бг паспорт Бг е в ЕС и виж напуснал Бг отишъл зъболекар в Лондон, където има живот, млади хора, а не старчета в Бг без зъби. УсмиФка. Единственото, което одобрих, че каза за бг, много говорещи и нищо не правящи, демек раздута бюрокрация за какво ли не излишни говорещи. Красив, млад, нищо против, но светът е полудял от политици и пари за избори. Влязоха мишки излязоха милионери с хотели, кооперации, с чудди пари си построиха т е им построиха и днес се събрали веселят се, а вие сте болни и нямате пари за протези. И фризьорката, как да сложа протези като нямам ги, а ничия земя поне храна, а ти и храна не би му дала за протези безплатни, едни си сменят чадовници очила, тоалети, а други мизерията ги гони. А бяха хора, днес са развалина, мръсни, да си бг е лошо качество.
  • 87 11111

    0 1 Отговор
    Пуснете пак ничия земя с младежа, с корени от Иран. Роден в Австралия. Ако не сега след някоя година. Много ще се радваме, ако това, което каза е истина за България, за брат му, че отбратно ще се върне в Бг и родителите му ще дойдат да живеят в БГ, не ми се вярва, но има и, които вярват, че казва истината за Бг, аз не вярвам и се подписвам, че ще хукне там където има живот, а не беззъбие и безпаричие. Парите не са важни, но млади момко, ако ги нямаш не можеш от точка А до точка Б да отидеш. Интересен събеседник. Млад е, умен неуспорим е, красавец е, но и много устроумен е за БГ и ЕС, ще успее в живота. Бъдещето е в младите, а по мои изчисления е на 25 г, дошъл на 16,от 9 г в бг, или на 25 г. За годините е много напред в знания и ако остане на 45 г в Бг го виждам Президент на НРБ, стига да остиска 20 г. Бъди здрав и бог да ви пази младите хора.
  • 88 Уса

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Помним":

    Каквото сте написали е вярно.Поздрави от САЩ за жалост
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Гражданин

    0 2 Отговор

    До коментар #80 от "Неуместна ти е представата...":

    Комунистическа олигархия е това. Китай, Русия, България; в другите соц-страни не се получи номера. Те са по-умни от промитите от болшевизма мозъци.

    Коментиран от #91

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Тая дописка започва с едно допускане за величието на мислители като буля Тачър и ухилени кон Рейгън само не иска да спекулира дали тия не се въргалят в някой казан на ада заради радикалния завой на дясно в които успяха да сурнат целия свят ....
  • 93 Дааа, тя и жена му на

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Макрон усещала дългата, пардон, дългия на Путин!
  • 94 Гоем Смех

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Крадливи некадърници,сър!":

    Като спомена Венецуела, напиши в тубата " Какво се крие зад пропагандата срещу Венецуела " - интересно е.