Last news in Fakti

29 Март, 2023 22:29 2 024 6

Забраняват електрическите тротинетки за лица под 14 години и затягат санкциите за нарушителите

  • франция-
  • тротинетка-
  • електрическа тротинетка

Подобно на случващото се в редица други страни, транспoртното средство с ниски въглеродни емисии е завладяло французите - два милиона сред тях притежават електрическа тротинетка

Забраняват електрическите тротинетки за лица под 14 години и затягат санкциите за нарушителите - 1
Снимка: БГНЕС

Франция реши днес да забрани използването на електрически тротинетки от лица под 14 години и да затегне санкциите в случай на нарушения с надеждата да регулира по-добре употребата на тези транспортни средства, които разделят общественото мнение и подхранват ожесточени дебати в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Подобно на случващото се в редица други страни, транспoртното средство с ниски въглеродни емисии е завладяло французите - два милиона сред тях притежават електрическа тротинетка, а стотици хиляди наемат (при възможност на самообслужване), според данните на компаниите от сектора.

Междувременно обаче е нараснал и броят на смъртните случаи и тежките наранявания, свързани с инциденти с тротинетки, а старомодната система за отдаване под наем на самообслужване предизвикаха напрежение най-вече в Париж, където кметството организира тази неделя местен референдум, който би могъл да доведе до пълната им забрана.

Планът, представен днес от френското правителство, си е поставил амбициозната задача "успокои общественото мнение", въвеждайки по-строга рамка. "Тротинетките биха могли да имат шанс, ако използването им е добре организирано и регулирано", заяви на пресконференция транспортният министър Клеман Бон

Според новите правила, които трябва да бъдат официализирани в бъдещ декрет, минималната възраст за каране на електрическа тротинетка ще бъде вдигната от 12 на 14 години, както при скутерите. Тротинетките трябва задължително да са оборудвани с две стоп светлини и мигачи.

Глобите също нарастват - от 35 на 135 евро за санкциониране на двама души върху едно превозно средство или каране по забранени пътища.

Задължителното носене на каска отпада, но опцията продължава да е на масата, според министерството.

Министерството е накарало операторите на тротинетки на самообслужване ("Юбър" - Uber, "Лайм" - Lime) да подпишат "харта на ангажиментите", която обобщава вече въведените мерки в Париж и Лион като ограничаване на скоростта в пешеходните зони и удостоверяване на възрастта на ползвателите.

Регулациите бяха затегнати в много градове извън Франция. Рим, Лисабон, Стокхолм и Осло затегнаха условията за използване на тротинетки на самообслужване, а Барселона и Монреал направо ги забраниха, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Якооо,

    10 0 Отговор
    Франция реши днес да забрани използването на електрически тротинетки от лица под 14 години
  • 2 Не може ли

    28 0 Отговор
    като се публикува статия за друга държава да се оказва държавата в заглавието. Примерно: Франция: Забраняват електрическите тротинетки …
  • 3 Един

    14 0 Отговор
    А при нас си е отново разграден двор и се чака да стане голяма беля, че да им запари на льохманите у порномента, за да копират просто какво са направили нормалните държави. Всички търтеи като дойдат на власт се занимават само със смотания изборен закон.
  • 4 ннн

    12 2 Отговор
    Франция реши днес да забрани използването на електрически тротинетки от лица под 14 години-те това е най-важната новина от франция,а това че милиони французи протестират,че там е почти военно положение,това нашите демократични медии не го виждат)))Я в Русия да имаше митинг на стотина привърженици на пеераските ценности какво отразяване щеше да падне!!!
  • 5 Чичак

    8 1 Отговор
    Франция реши днес да забрани използването на електрически тротинетки........ми даааа....... след като бюджета и законите вече не минават през гласуване в парламента какво друго да правят депутатите ?
  • 6 така трябва

    0 0 Отговор
    тротинетките трябва да се забранят навсякъде
Новини по държави: