Last news in Fakti

5 Април, 2023 23:00 3 731 138

Недоправена нация ли е българската?

  • герб-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • продължаваме промяната-
  • корнелия нинова

Изборите отново показаха колко разделена е българската нация: младите - за ПП/ДБ, средната възраст - за ГЕРБ, старите при БСП

Недоправена нация ли е българската? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нация ли е българската или остава на нивото на племенните лидери и яростно плюе онези на опонента, като че ли са нашественици от чужди планети? Проф. Ивайло Дичев търси отговора.

Изборите отново показаха колко разделена е българската нация: младите - за ПП/ДБ, средната възраст - за ГЕРБ, старите при БСП. София; Пловдив и Русе - за партиите на промяната, провинцията - за статуквото; чужбина - за ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане", страната - за БСП и ГЕРБ; турци, роми и ниско образовани - за ДПС, висшисти - за ПП-ДБ и ГЕРБ. И т.н.

Но защо тези нормални демографски групи са така непримирими една към друга и изискват от политическите си представители безкомпромисност до смърт?

Едно обяснение е недонаправената ни нация. Искат ли обитателите на тази територия да живеят заедно, какво ги свързва? Много историци казват, че още възрожденците ни мечтаели да бъдат европейци. Истината е, че едни са гледали към Европа, други - към руското самодържавие, трети са се чувствали чудесно в Османската империя. Така и днес: едните искат да вървим по европейски път, други тънат в сладостна тоталитарна носталгия, трети гледат само да не да ги закачат за нищо.

Преброяване на националните нихилисти

Като кажем нация, си представяме политическа общност, която умее да излъчва лидерите си. Ние обаче си оставаме на нивото на племенните лидери и яростно плюем онези на опонента, като че ли са нашественици от чужди планети. Как ли не ругаха Петков и Василев, които ни преведоха през един изключително тежък период - последната глупост, която чух беше, че били въздушни за разлика от земния Борисов. Но да не звуча пристрастно - самият Борисов, колкото и да го подозираме за асфалт и кюлчета, все пак е политик, който ни управлява рекордно дълго. Нас, българите. Шикалкави, прекупва опоненти, променя си мнението по три пъти на ден, ръси простотии - но така или иначе се задържа на кормилото. Струва ми се, че именно единоначалието е причина за новата победа на ГЕРБ, контрастиращо със снимката на шестимата лидери на опонентите. Но тъкмо затова и го мразят. Подобна омраза събират и други силни моно-лидери като Иван Костов и Ахмед Доган, за да не ходим назад до Стамболов и Фердинанд.

Ще кажете - все не случваме на читави лидери. Бедата е, че един нарастващ брой българи ненавиждат самите институции на държавата си. Хартиената бюлетина създаде очаквано хаос и подкопа отново легитимността на изборите - в добавка към недоверието в съдебната система, в обществените поръчки, в неутралността на служебното правителство и в крайна сметка - в държавата България. Съберете процентите на "Възраждане", които предварително отказват да участват в управлението на страната и се готвят за нови избори, с почти 4-процентовата парламентарната група "не подкрепям никого", добавете отличилата се досега само с деструктивното си поведение ИТН - и ще получите едни удивителни 22 процента национални нихилисти. В добавка към негласуващите.

Кой знае какво иска?

Големият проблем на българите е, че не знаят какво точно могат да поискат от политиката. От една страна искат всичко, от друга - нищо. Не знам, не се преподава в училище ли както трябва, медиите ли не обясняват... Очакват държавата да им даде пари. Очакват да им реши демографската криза. Да се наказват по-строго убийците на пътя. Много рядко ще чуете някой гражданин да вниква в конкретно законодателство, да иска неща, изпълними от националните институции - искам да приемете еди-какво си, за ми решите еди-какъв си проблем. Получава се точно обратното. Тъкмо споменатите по-възрастни избиратели на ГЕРБ подкрепят партия, която иска затягане на финансовата дисциплина и критикува щедрите пенсии, раздадени от правителството на Петков, макар че тези мерки скоро ще засегнат тъкмо тях. Или вземете споменатата провинция, гласувала против "Промяната", която сложи на масата темата за това евросубсидиите да не идват само в София.

А как представят следствията от политиката на избраниците си гласуващите за "Възраждане" е направо мистерия. Какво точно значи суверенен български лев - отвързване от валутния борд, плаващ курс като в 1996-97? Или друга глупост. Какво точно ще стане след запазването на "Мариците", когато цената на тока спадне, както вече започна? Откъде ще вземем пари за четири атомни реактора?

Чудеса няма да има

Причинно-следственото мислене не е силата на нашите предизборни дебати. Вместо да си представят какво искат да постигнем като нация и съответно - какви стъпки да правим към него, гражданите се отдават на съкровени мечтания. Суверенитет - думата гали слуха. Да вкараме в затвора цялата шайка, да си отмъстим, че толкова години мълчахме. Референдум, народовластие, рестарт на системата. Да се опълчим на големите, да тропнем по масата в Брюксел. Да накажем македонците, дето не искат да са българи. Тия мечтания бързо се обръщат в своята противоположност, но за момента изживяването е сюблимно. А племенните политици са разбрали, че конкретните неща като данъци, проекти или инвестиции и изобщо политиката е скучна работа, затова наблягат на абсолютните неща.

Та ако питате дали ще има правителство - зависи дали ще искаме да правим нещо заедно като нация и ще накараме политиците да намалят парата на емоциите и да се съсредоточат върху малките, но реалистични стъпки напред. Трябва да ни е ясно, че чудеса няма да има - нито икономически, нито морални - и твърде големите ни претенции само ще пораждат разочарования. Разочароващо ще е, но пък ще започнем да ставаме нация.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без извинение

    76 9 Отговор
    Демокрацията ни е недоправена, за което не може да обвинявате избирателите!

    Коментиран от #17, #74

  • 2 Пич

    37 26 Отговор
    Има недоправени , но те се виждат лесно ! Едни от тях , с вождистки настройки , са в парламента , а " новите " жълтопаветници са лесно забележими , защото са потомци на старите комунисти , които се навеждаха на Тато , за да се заселят на жълтите павета , идвайки от село !!! Та , техните потомци , са новите импотентентни демократи !!!

    Коментиран от #32

  • 3 Реалист плюс

    39 2 Отговор
    За недоправена нация не знам, но че сме яко (раз)клатена - с сигурност.

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    5 6 Отговор
    Добавете още едно "О", тогава шъ фане декиш

    Коментиран от #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тиквенисемки

    28 12 Отговор
    Сега нацията ще бъде оправена окончателно. Хартиената коалиция спечели. Както казваше "най-големия" лидер "скъпи студенти да ви е честит 8-и март".

    Коментиран от #16

  • 11 Скрий се бе жалък

    64 25 Отговор
    Продажна гнус, лъжец на повкване за грантовете на америка за България! Жалки продажници!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха ха ха

    42 16 Отговор
    Много дефектен материал за нищо не ставаме най вече младите пълни боклуци

    Коментиран от #43

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 няма невъзможни неща

    26 9 Отговор

    До коментар #10 от "Тиквенисемки":

    Проблемът с хартиеното гласуване може да бъде решен много лесно и да няма повече такова.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Име

    51 5 Отговор
    Но 30 години ни направиха на калинки-малинки, сега ми говорят - че съм племенен дивак.

    Какъв дивак съм точно - като ми взеха парите с тези побъркани политики и всякакви истории.

    То не бяха - масова приватизация, ще ти върнем на дедо ти земята, всякакви вилици и лъжици.

    Коментиран от #22, #59

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 тук съм заради вас

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Леля Гошо":

    Като се замисли човек, и ти не може да си никаква леля, но за такава се представяш.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 086

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Не става дума за тебе, спокойно!

    Коментиран от #86

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ДОЙЧЕТО трябва да БАНКРУТИРА !

    26 6 Отговор
    Колко пъти ни рязаха през КРЪСТА ?
  • 30 Коментар

    46 2 Отговор
    По медиите политиците ни внушават разделение.Ние сме малка държава и всички сме братя и сестри.Опитват се да ни делят всякак...на "ваксъри" и "антиваксъри","русофили" и "русофоби" и т.н.,за да ни лъжат по-лесно.Ние пък заради лъжливи политици няма да се караме...Да си гледат работата и да се разкарат с измислените си разделения!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ХА ХА

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    А ти от кои си?
  • 33 ТрампЛин

    14 13 Отговор
    Да, виждам минусите. И аз не харесвам този сценарий, но той е толкоз реален на фона на световните събития, на фона на войната в Украйна, на фона на бунтовете и палежите в Западна Европа….Спомням си ситуацията в Югославия, една от най-уредените държави в Европа, с най-доброто от “двата свята”, и с един отдавна полу загаснал етнически и религиозен “вододел”. Колко му беше необходим? У нас днес ситуацията е далеч по-волатилна, а пожара гори съвсем на близо…..

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 радецки

    27 7 Отговор
    за това ДИКТАТУРА, без нзачение каква, в краен случай може и на пролетариата! аман от либерали и фалшиви демократи(престъпници),аман от комуняги с изтекъл срок на годност! аман от свободия и истанбулски конвенции.обиждаме се на комшиите ни, за това как ни наричат, но те ще се окажат прави.полилтичетата ни превръщатв маргинализирана нация, за да могат просто да се нагушкат и да поживеят сладко на наше гръбче.
  • 36 мдаааа

    6 14 Отговор
    Нацията е "недоОправена" , а не недоправена ... Иво Христов , Костя ви обясниха .. Съмнявам се , че са българи ..

    Коментиран от #39

  • 37 ТрампЛин

    8 14 Отговор
    Диктатура? Може и на Пролетариата? Пак ли до там стигнахме? Ама пък и семката ни е такава, дива, та може да се окаже че не ставаме за ЕС и Демокрация, което пък ще доведе пак до някое ново Септемврийско Въстание….и пак ще има-Клаха българския Народ така както и турчин не го е клал!!!

    Коментиран от #55, #107

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 губиш контрол

    10 0 Отговор

    До коментар #36 от "мдаааа":

    Кажи ми кои са ти кумирите, за да ти кажа какъв си! 😄😄😄

    Коментиран от #44

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Име

    7 3 Отговор
    Много професори, много работа, навремето също така - само доценти, академици, няма лошо - ама - толкова ли да сме тъпи - едва ли.

    Какво значи да си седиш в къщи и да излъчваш умни мисли.

    Точно сега - малко да забавят топката.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ХА ХА

    17 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ха ха ха":

    За младите са виновни старите (родителите) ама и те от село и като дойдат у градО и се изчекнат.
  • 44 мдаааа

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "губиш контрол":

    Моят кумир е съпругата ми ... А ти наверна си "Шамана" . а ...
  • 45 Грантаджиев соросоид

    28 6 Отговор
    Статия с такова заглавие и мирис на ланшно вкиснало зеле не чета. По-добре дайте на чатбота да ви пише пропагандата - по-добре ще се справи.

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ХА ХА

    5 13 Отговор

    До коментар #42 от "Бесен- _Язовец":

    Нищо не казваш за възрожденските малоумницисотклонения

    Коментиран от #112

  • 48 ХА ХА

    4 5 Отговор

    До коментар #45 от "Грантаджиев соросоид":

    Дрънкаш дрънкаш ама я прочете аре бегай у лево
  • 49 Хохо Бохо

    19 5 Отговор
    Ако отвратените бяха гласували, сега отвратителните нямаше да се чудят как да ни управляват.
    ЗАЩОТО ОТВРАТИТЕЛНИТЕ НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА!
  • 50 ХА ХА

    6 1 Отговор

    До коментар #46 от "да питам":

    Таа година полу проводници а до година цели проводници

    Коментиран от #53

  • 51 Укропат

    8 6 Отговор
    Нация сме ние щото сме нацисти! А българите са народ , защото имат род и Родина!

    Коментиран от #56

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 да питам

    10 0 Отговор

    До коментар #50 от "ХА ХА":

    На мен ми звучи - Таа година полуидиоте , а нагодина - ЦЕЛИ ..😁

    Коментиран от #57

  • 54 ТрампЛин

    14 3 Отговор

    До коментар #38 от "Стамат":

    Коминтерновско творение Да, Но наистина имаха всичко което днес ние искаме да имаме! Оказва се обаче невъзможно да седиш на два стола, да си необвързан с никого. Моята мисъл беше, че дори с всички облаги от които се възползваха гражданите на Коминтерновска Югославия, пак намериха начин да им подпалят “чергата” и да се хванат гуша за гуша. Сега в Украйна се разиграва същия сценарий с обратен знак.

    Коментиран от #105

  • 55 радецки

    14 4 Отговор

    До коментар #37 от "ТрампЛин":

    да да! натам вървим да не кажа, че тичаме с тези партократчета и политексперти. но по страшното е, че дори диктатура няма да можем да направим, ще ни я направят отвън! а това означава сигурно разчекване на България и вероятното и изчезване! еуроатлантиците са така надупени назапад, че чак главите не им се виждат. и не защото милеят за българията, а защото тамо са кинтите и кюлчетата, у еурофондовете! а си поискаш руски проект за българия, а си станал путинист,русороб и източен смърдящ на водка отпадък. руската газ смърди да се нетрае, атомните им реактори излъчват много руска радиация. макар, че и в момента ползваме и двете нещица, та крепим някаква мъждукаща икономика. безумците чакат победа на имагинерната укропия и наливат оружие, това ще ни се върне като бумеранг така,че може и без глави да ни остави. а ти се възмущаваш за някаква диктатура, за това трябва да имаш някакъв идеал, а маргинализирана нация гледа да се наплюска,нашльока и....т.н!

    Коментиран от #69

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ХА ХА

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "да питам":

    И така става даже е авторско
    Аз само цитирах, ама ако може да те допълня:а по догодина само идиоте.

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 да питам

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "ХА ХА":

    Нема да питам ... Сигурен съм , че ще стане , както си го обрисувал..
  • 61 Уса

    12 6 Отговор
    Българите са чиста нация,но българските лидери са чужденци от нечисти нации

    Коментиран от #65

  • 62 Поро

    21 2 Отговор
    Този материал не е анализ, а повърхностно изтъкване на лично мнение. Първо, ние не сме общност. Вина за това имаме и всички ние, и организаторите на прехода - разпределители на общественото богатство, които го разпределиха 99% за самите себе си. Хората останаха без обективна онформация , а манипулациите от началото на прехода бяха точно такива: трайте, да потърпим още малко, и ще се оправим. от 1990 г. още с фразата "за Бога братя не купувайте" организаторите на прехода разбраха, че овцете ще търпят почти всички лъжи и грабежи. Никой не излезе по улиците при либерализирането на цените. За да не се оправим, и да не стане като на Запад, първо бяха виновни Луканов и Живков, после войната в Югославия югоембаргото, после световната икономическа криза и т.н. И така всеки обвинява някой друг и нещо друго, но никога себе си, че е част от системата и общо взето прави каквото му кажат и каквото очакват от него. За да се оправим, трябва организация против системата и извън системата.

    Коментиран от #94

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Вирус

    15 3 Отговор
    Поредната порция гнус от зелето недоправени сте вие
  • 67 ние не искаме да сме общност

    12 4 Отговор
    Само прочетете коментарите написани, след която и да е статия.
    Ще се слисате, ще се хванете за главата, ще питате на глас - каква е тази помия, защо е тази омраза, какъв е този нихилизъм, кой провокира безумната
    нетърпимост на всеки , срещу всеки. Бедността ли е виновна, несправедливостта ли, нашият манталит ли, що ли, не знаем, но това поведение е грозно, страшно, безперспективо и разрушаващо. Дано разумът победи.

    Коментиран от #71

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ТрампЛин

    6 12 Отговор

    До коментар #55 от "радецки":

    Значи евроатлантическия модел не ти се нрави, нямаш идея за Български модел, та затова си харесал руския модел на диктатура? Така ли да го разбирам? Предложете нещо наше, българско, нека да не е Европейско щом не се броим за Европейци, ама нещо наше автентично! Само към руския ботуш ви влече. Стокхолмски Синдром ли е това? Неслучайно казах че Югославия имаше от двата свята най-доброто-Социализъм с човешко лице, Диктатура с кадифени ръкавици, капитализъм обърнат към човека, а не към капиталиста! Какво от това предлага русия?

    Коментиран от #78

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ТрампЛин

    11 7 Отговор

    До коментар #67 от "ние не искаме да сме общност":

    Да така е, и това си има обяснение. Живяхме в строй който обещаваше Много, но не изпълни Нищо от това. Поехме по пътя който е донесъл просперитет на цяла Европа, но все чакаме някой да дойде лично да ни оправи дереджето, да ни промени Андрешковското мислене, да ни докара свестни политици, които са расли и възпитавани с примера на Андрешко, да ни пребори корупцията, да ни оправи съдебната система…..а в същото време не искаме никой да ни дава акъл и наклон на онази работа! Е как да стане?

    Коментиран от #90

  • 72 Бивш комунист от СДС

    8 3 Отговор
    Аз уредих децата си в чужбина.

    Коментиран от #95

  • 73 Ченгето от Дойче Веле

    16 4 Отговор

    До коментар #70 от "Дойче веле":

    Аз съм Сашко Андреев и защитавам германските интереси.
  • 74 Българин

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "без извинение":

    С неоправени избиритатели - неоправена демокрация.. то да не ти е кола това, че да ти го подаряват
  • 75 плюс минус

    13 3 Отговор
    Теорията е едно, практиката - друго, професоре!
    Всички народи си имат своите плюсове и минуси.
    Защо мразите негрите,пардон, българите?
  • 76 Като професори са

    17 5 Отговор
    Професор Дичев е откърмен с най висококачествена Американска кърма, затова бълва такива глупости.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 радецки

    6 1 Отговор

    До коментар #69 от "ТрампЛин":

    а, ето смисъла! към двата свята! а не само към един. там където ми е изгодно,там където ще развива икономиката ми,технологиите ми. и партньори които няма да ми казват: или си с мен, или си против мен. ама за това нещо трябва политик с топки,големи и яки! ето това нямаме в made in bulgaria!
  • 79 пацо

    8 4 Отговор
    Нищо ценно не ни свързва. Свързва ни само злобата, простотията, завистта.
  • 80 Име

    14 1 Отговор
    Не е най-малкото учтиво - да ме наричат недоправен - аз имам самочувствие на добър човек - колко да е дълъг човешкият живот, в сравнение с такива люде - като тези от разни партии - притежавам повече качества - със сигурност.

    Както и от някои професори - защо ме третират като някакъв второ качество човек.

    Общувал съм с всякакви, никога не съм обиждал никого.

    Изведнъж - недоправена демокрация, недоправени българи - не просто искаме да живеем богато и това е начина - да свалим мафията от власт.

    Трябва да се разбере - мафията папка - а ние слушкаме. Крадат ни парите.
  • 81 Нане Пене

    8 3 Отговор
    Българите не можеш излъга.
    Те знаят, че това са клонинги на старата партия БКП и нейните служби.
    Затова НС е избрано от 1милион живеещи в сраната- тоест лично заинтересованите роднини. Но ще дойде видьов ден.
    А на теб колко сребърника ти платиха за словоблудството, Авторе?

    Коментиран от #104

  • 82 БГ.Коптор

    12 7 Отговор
    Кой трезво мислещ ще иска да си купи нещо тук и да прави бизнес.Въздуха тук мирише на бг.фекалии и ти трябват връзки дори и пресен хляб да си вземеш.Последния да гаси лампите и към терминал-2.Държава която не произвежда най-основното храна и не изнася, а само внася е чака фалит.Изнасяхме и бяхме номер 1 по качествена и вкусна храна.Чушки, домати,краставици, картофи, грозде, ябълки, сирене, мляко-като го вариш и един пръст масло с каймак отгоре, кашкава витоша ТОП, месо като си изпържиш една пържола и все едно ядеш риба тон от 50лв.кг.Яжте ми сега К...@ гол немски и френски картофи, месо 20 годишно от ЕС.найлонови домати, сирене, кашкавал. яйца с уран кокошки хибриди с вкус между метал и дърво и ходете да гласувате за всички тези 240 който ви прецакаха както и ще ви като дойде €-то.

    Коментиран от #113, #120

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Име

    12 3 Отговор
    С някаква омраза ни говори този човек.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ха ха

    5 2 Отговор
    е как да не сме нация , пак ще ни сменят документите незнайно защо , пак ще имаме управляващи които са предложени от знайни и незнайни задкулисни играчи които ще им напишат удобни ;закони; , пак труда не се заплаща , е вече не чакам светлото бъдеще а се надявам на ядрена война за да ни прекъсне мъките земни
  • 88 соломон напасания

    11 3 Отговор
    Какво знаят младите а и тия на средна възраст за България , нищо . Първо образованието вече не е на необходимото ниво , второ отсъствията днес са нещо обичайно (а при нас едно време се стигаше с до намаляване на поведение и пр. ) , трето пропагандата си взема своето защото периода до 1991 г е толкова очернен и така пресъздаден че дори аз които не съм комунист ( спокойно мога да претендирам за десидент защото съм уволняван дисциплинарно от партиен функционер) се чудя как може да такава степен да се изопачава всичко .
  • 89 Кочо

    16 4 Отговор
    Как се публикуват такива откровено антибългарски писания в тази медия! Това е позор за Факти , вие сте национални предатели! А германската фашистка и нацистка нация доправиха ли я като я превърнаха в сборище от хомосексуалисти , черни и араби?
  • 90 геобразен соросоид

    9 2 Отговор

    До коментар #71 от "ТрампЛин":

    Живяхме в строй който като идея е добър но като изпълнение се оказа доста трудно но има и нещо друго . Дори някой капиталистически държави са по близо до комунизма от колкото ние сме били ( да не забравяме социализма е преходен строй към комунизъм ) с своята социална политика а от това се стига до въпроса "А не е ли МАТЕРИАЛА този който си задава и създава строя в който живее ? " . Не прехвърляйте вината от болната на здравата глава а се огледайте за семето си ! Родолюбец ли е немеца ? Да . А българина ? Също но докато не захапе кокала наречен власт , завива му се свят и почва да краде и когато спи .

    Коментиран от #134

  • 91 Тити

    3 6 Отговор
    Ние сме на ниво примати за еволюцита с спряла до ниво хартия!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    5 4 Отговор

    До коментар #62 от "Поро":

    оправим. от 1990 г. още с фразата "за Бога братя не купувайте" организаторите на прехода разбраха, че овцете ще търпят почти всички лъжи и грабежи. Никой не излезе по улиците при либерализирането на цените. За да не се оправим, и да не стане като на Запад, първо бяха виновни Луканов и Живков, после войната в Югославия югоембаргото, после световната икономическа криза и т.н. И така всеки обвинява някой друг и нещо друго, но никога себе си, че е част от системата и общо взето прави каквото му кажат и каквото очакват от него. За да се оправим, трябва организация против системата и извън системата.
    01:37 06.04.2023........................................................................................................................................................... Как да не излязохме на улицата.Нали тогава излезе знаменитата фраза,,КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН,,. СДС тогава раздели народа на демократи и комунисти и като се започна ,,МАСОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ ,ЛИКВИДАЦИЯ НА ТКЗС И СЛЕДСТВИЕ НА ТОВА ЗАПАДАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ И НАКРАЯ ЧЕРЕШКАТА НА СЕДЕСАРСКАТА ТОРТА КОСТОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ 1997 -2001 ГОД.И накрая на народа му остана само ,,ФИЗКУЛТУРАТА(СКАЧАНЕТО ПО ПЛОЩАДИТЕ)
  • 95 Стига лъжи

    11 6 Отговор

    До коментар #72 от "Бивш комунист от СДС":

    Комунизъм не е имало..., хората са недорасли за него...

    А клишето за лошия комунизъм и добрия капитализъм е създадено от американската пропаганда сащ да си прокарват глобалистките колониални интереси!

    Коментиран от #110

  • 96 Бъдещето

    9 3 Отговор
    Е на Русия, не на фашистите от кравария и малобротания! Пропагандата им е безпомощна да спре развитието на новите международни отношения, диктатът свърши!
  • 97 дядото

    2 3 Отговор
    и какво ни казва д.веле.недорасли,недоразвити и изцяло зависими от ес и нато- и финансово и икономическо и политическо отношение.показателно,за презрителното отношение на запада към българския народ.и си го заслужаваме.
  • 98 Ръмпо

    8 1 Отговор
    Ако сме доправена нация няма да търпим управляващите ни. Та тези, които ни управляват от много години с помощта на медиите разделят народа, с цел подчинението му. Лошо е, че промиха мислите на две поколения.
  • 99 Фазан

    8 1 Отговор
    Кой млади са за ПП??
    За ПП в Чужбина гласуват само
    Децата на бившите комунисти
    Който сега са либерали.
  • 100 Грешка

    7 2 Отговор
    По-скоро управниците ни са такива. Как министър-председател може да каже, че хората са прости, той също и затова се разбират. Също и, че материала /има предвид хората/ е некачествен и това е причина нищо да не се получава. Е как народа да е доправен след като му внушават, че не става за нищо. Но, така за управниците е чудесно. Разделяй и владей.
  • 101 България

    10 1 Отговор
    Е най старата нация много е преживяла и вас либерасти ще преживеем
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Поп

    10 1 Отговор
    Недоправени са родоотстъпници като Дичев, срам!
  • 104 БКП

    6 1 Отговор

    До коментар #81 от "Нане Пене":

    Не ти е виновно за сегашната 30-годишна разруха. Можеш да благодариш на цру козяк и васалните им политици, за което...

    Преди 1989 г. Бг е процъфтяваща във вс сфери...!

    Коментиран от #106

  • 105 Мухаха

    2 5 Отговор

    До коментар #54 от "ТрампЛин":

    Пълни глупости- в измислените от Коминтерна "федерации" винаги къкрят етнически конфликти и когато единият от етносите е фаворизиран и се самозабрави (руснаците, сърбите), в някакъв момент при промяна на външните условия (рухването на соца), нормално хората да поискат отделяне и независимост. Обаче повярвалите си империи не ги обичат тия работи и отговарят с насилие. По-интелигентните империи се оттеглят умно (Франция, Англия)а варварите искат да ги обичат насила!
  • 106 Айде бе!

    2 4 Отговор

    До коментар #104 от "БКП":

    Ти или не си живял по соца, или си бил в будна кома! Толкова беше наред, че заборчля неспасяемо и ни държеше насила в "цъфтящата" си територия. Защо имаше ИЗХОДЯЩИ визи, ако е било хубаво? Защо никой освен рускини не искаше да се заселва в България?

    Коментиран от #116, #135

  • 107 случаен

    8 2 Отговор

    До коментар #37 от "ТрампЛин":

    като гледам демокрацията вече надмина диктатурата
  • 108 Много силно

    2 2 Отговор
    Форумните лаладжий направо ги втресе.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 И аз да кажа

    2 4 Отговор

    До коментар #95 от "Стига лъжи":

    Да, бе- хората били недорасли за ши.бания ви комунизъм! Защо не оставяйте тези, които не го искат, просто да се изселят? Защо границите се пазеха с картечници и високо напрежение? Що не оставяхте който иска просто да се махне? Нито искаха територии, нито активи- само да са далече от левачеството! Какъв Запад ви е крив за некадърността?
  • 111 Тик-ток

    4 2 Отговор
    Не народ,а мърша.Това ли е внушението на Конгресът,който ви плаща?
  • 112 А Фтора

    9 1 Отговор

    До коментар #47 от "ХА ХА":

    АФтора срамежливо е пропуснал, че за Възраждане са гласували и много образовани хора . Това е смъртоносно за жълтите паветковци .
  • 113 Бях на почивка

    3 2 Отговор

    До коментар #82 от "БГ.Коптор":

    Ако мислите ти са като от коптор, такива ще ги пишеш, така ще се чувстваш. Ако си бил на 20-30 по соца и всичко ти е било вкусно- твоя работа. Аз пък помня гадния салам "кучешка радост", бледните пакетчета кайма, мътните сокове и нектари в бирени бутилки, кирливите моркови и картофи, единствено продавани в "Плод и зеленчук", лещата и оризът, които трябва да се пресяват и чистят, варенето на буркани край блоковете. Какво ме грее, че сме изнасяли плодове и зеленчуци- да цели тирове за СССР, където в Сибир продават нашите домати по 4 копейки за килограм. И консервните предприятия (бил съм на бригада и помня каква гнус се консервираше и какви хора ( като от филм на Фелини) работеха там. И колкото повече си изпълняваха плана за износ за СССР, толкова повече затъваха тези предприятия заради неизгодните цени и рекламациите. А за да изнесем нещо по-читаво за валута дори етикетите печатаха пак... на Запад! Не одобрявам особено отглеждането на монокултури сега, но да се твърди, че нищо не се отглежда и че не можем да се изхраним, е лъжа!

    Коментиран от #119, #133

  • 114 Десен

    4 0 Отговор
    "Професорчето" от статийката е виден представител на "туземското" във всяка една нация.
  • 115 пфууууу

    5 0 Отговор
    Ибайло Пиччев, когато и да се гръмнеш, ще е късно.
  • 116 Касиди

    2 0 Отговор

    До коментар #106 от "Айде бе!":

    Сега и рускини вече не искат да се заселват, миличък. Дори Ковид не пожела да остане.Имаше някакви заблудени и продухани английски пенсионери преди 20 години, но и те бързо се изнесоха. Нещо много май ти е било кофти през соца?
  • 117 Бамбука

    1 0 Отговор
    Недоправени анализи. Първо да попитам всички недоправени магистрали, електронно правителство, Турски поток ( без отклонение към българските потребители ) , продухано Варненско езеро ( без да се отчете наличието на отходна тръба на повърхността ) , всички други начинания бъркащи в джоба на всеки един от нас трябва ли да бъдат забравени ? Спирам до тук, всеки един може да добави още злини случили ни се и сам да си направи анализа и да попитам, колко "направени" ще сме, ако гласуваме за някакво правителство на всяка цена ? Нека всеки да си носи кръста.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Българските турци

    7 2 Отговор

    До коментар #82 от "БГ.Коптор":

    С тропане и скачане по улиците нищо не става Майна !... Вас там ви мързи да гласувате !...Все чакате някой да дойде да ви освободи и да ви оправи !...И ви бива само да завиждате на гърците или злорадно да се радвате на "супер инфлацията и мизерните заплати" на турците !?..."Димната завеса" наречена "Демокрация и европейски цeнности" полека лека се разсейва и много скоро истината ще разцъфне "пак от пъпа на Париж " !!! А нацията си я сринахте когато решихте да си възродите робите и като видяхте че не хваща ги юрнахте от България !...Изтървахте питомното и сега гоните дивото в Европа !...Въздуха тук никога пак няма да замирише на бг рози,на пшеница и пресен хляб, на доматите,малините и оцета на консервния комбинат !
  • 121 бай Ставри

    6 0 Отговор
    Недоправен е единствено умнокрасавитета.
  • 122 Мераклийски

    3 5 Отговор
    За последен път става ясно какви са българите.
    Полуидиоти,но има и цели!
    България е в свлачище,което свършва в блатото на идиотите!
  • 123 НЯКОЙ

    7 3 Отговор
    Не може да се съюзяваш с неморални лидери, потъпквали интересите на обществото години наред и да очакваш те да са се променили !?! На Бойко Борисов беше даван много пъти ПОРЕДЕН ШАНС, но той го ПРОИГРАВАШЕ всеки път ! Докато Бойко Борисов не се отстрани от властта, явно принудително, не може да има нито малки нито големи стъпки, защото той ще прави всеки път това, което винаги е правил !
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Пурко

    3 4 Отговор
    За да оцелее България като държава-само Възраждане.

    Коментиран от #132

  • 126 Българин

    9 2 Отговор
    Пак обидна и гнусна статия от дойче зеле , мразите ни дойчовци защото сме много по стара нация и народ от вас.Историята обаче не може да промените, така ,че приемете спокойно фактите и не злобейте против България Ние ще си се оправим, вие гледайте вашата държава, че и там станахте много шарени.

    Коментиран от #128

  • 127 Алооооооо

    7 1 Отговор
    ДИЧЕВ ДИЧЕВ МНОГО СИ Е НАРЕД НАЦИЯТА ИЗРИТА ШАРЛАТАНИТЕ ЩОТ СА НЕКАДЪРНИ И ЛЪЖЛИВИ ПОДКРЕПИ ИТН ЗАРАДИ ПРИНЦИПНАТА ИМ ПОЗИЦИЯ ПОДКРЕПИ ВЪЗРАЖДАНЕ ВЪПРЕКИ ЛЪЖИТЕ ЗА КОСТАДИНОВ И КОЛКОТО И ДА СЕ НАПЪВАХА РАЗНИ ЖУРНАЛИСТИ ПО НАЙ ГОЛЕМИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ НАРОДА ЗА РАЗЛИКА ОТ ЖЪЛТОПАВЕТНИЯ ПЛАНКТОН НЕ МОЖЕ ДА ГО ЛЪЖЕШ ДЪЛГО ТАКА ЧЕ ПИШИ СИ ДИЧЕВ СЕ ТАЯ
  • 128 Асанчо

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "Българин":

    Кво имаш лично против доичовците,аз и цяла та рода сме вДуисбург от10 години и сме вече истински германци.
  • 129 Ти си

    4 0 Отговор
    .... Монархията лесно се изражда в тирания, аристократическото управление – в олигархия, а демократичното – в произвол......

    Николо Макиавели....
  • 130 Факт

    4 0 Отговор
    Няма как, Рокфелер плаща стипендии , но трябва да се пишат и подходящи статии.
    Нали така, проф. Дичев ?
  • 131 Амиии

    1 2 Отговор
    Като гледам кои са русофили , доста от клатенето им липсва , крайно ограничени хора! Все едно са събирани от хасъра с метла и лопатка и тъпкани в...... !
  • 132 Браво за ника,

    1 0 Отговор

    До коментар #125 от "Пурко":

    дано само си гледал филма и да знаеш какво олицетворява?
  • 133 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #113 от "Бях на почивка":

    Това че не можем да се изхраним не е лъжа, но и не е от вчера! Започнахме да внасяме зеленчуци още по времето на “зрелия социализъм”, когато поизмря поколението родено преди 1944, преди да станем “нация техническа”, преди да станем “център на тежката индустрия”, преди Кремиковци и Радомир! За качеството на онези продукти може много да се говори, само ние които сме живяли в онова време помним кремвиршите за които се чудихме с какво са пълни. Освен шпековия салам и двата вида луканка, които така или иначе не се намираха в бакалията, всичко друго беше Отврат! Изхранването на СССР беше мит, защото ние една москва не можехме да изхраним, но оставям това на страна, колко му е да изнасяш за сибир бомбаж консерви, когато там хората освен картофи друго нямаха. Митове и легенди-матРяла у нас обича да живее с тях, Андрешко не иска да погледне действителноста в лицето, той си обича кривото огледало на неговите спомени!
  • 134 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #90 от "геобразен соросоид":

    Много точно казано! Дори някоИ капиталистически страни построиха Социализъм по-действащ и жизнен от това което ние строихме 50 години. Не можеш да строиш строй който да е справедлив, давайки пожизнена власт само на един човек и една партия!!! Дори китайския “икономически бум” е една огромна заблуда, че в Китай хората са щастливи! Няма държава в която диктатурата да е донесла справедливост! Не говоря за икономически растеж, защото ще се окаже че робовладелския строй е най-развит и проспериращ, я какви пирамиди са издигнали….
  • 135 от мвф

    1 1 Отговор

    До коментар #106 от "Айде бе!":

    при бай тошо 9-10 млрд. дълг,сега над 45млрд.Тогава имаше държава,а сега имаме територия ,в която всеки наглец се разпорежда и краде както си иска.Хората живееха по-задружно,а сега всички сме скарани с всички и т.н......
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Има недонаправен

    3 0 Отговор
    Недонаправен е иzклесавецът Ивайло Дичев. Да стане баща му от гроба и да му . ибне един завратник. Нито младите са изключително за ПеПетата,нито образованите ,нито българите от зад граница. Допреди 2 години жълтопаветковците клянкаха,че българите от чужбина са за тях,пък се оказа,че са и за ИТН,и за Възраждене. Ако тоя мuшморок погледне образователния профил на Възраждане се вижда,че много вишисти гласуват за тях. Всъщност ПеПетата и Дай Българията са преди всичко иzтърсаци на охранената още при Тошо комунистическа едра и средна номенлатура от големите градове... и тук-там някоя хамава реститuтка. Дичев е точно от хрантутниците на бай Тошо,както и Мравояда,както и Рада . ълбоката, Драгоманския инdоромеец, О.Минчев,Дайновчето,Минdжев,бащата на КирEто...

    Коментиран от #138

  • 138 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #137 от "Има недонаправен":

    Ами ти изброи в редовете на ПП цяла плеяда интелектуалци, ха сега ми кажи кои останаха за Израждане. Георги Марков….недоучилия Копейкин, кой още?