Last news in Fakti

4 Април, 2023 17:58 2 574 56

След изборите в България: кое е най-малкото зло?

  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • корнелия нинова-
  • продължаваме промяната

Този път президентът Румен Радев като че ли няма да разтяга връчването на мандатите месеци наред, както го направи предишния път

След изборите в България: кое е най-малкото зло? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато след парламентарните избори се задават местни, а ГЕРБ-СДС е спечелил и повечето областни центрове - без София-град, Пловдив-град и Русе, които са на ПП-ДБ, и други пет - на ДПС, ще има ли редовно правителство?

Въпросът е по-труден от хамлетовия, тъй като не става дума за екзистенциална, а за политическа дилема, чието разрешаването засяга милиони животи - дали парламентаризмът ще се завърне или ще продължи ще продължи да отсъства. Политическите лидери обаче се скриха от каквито и да било въпроси и от отговорите им, при това не само в нощта след вота, но и на следващия ден. Макар че резултатите на втори април не бяха изненада, тъй като социологическите агенции предсказваха фотофиниша между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ седмици преди това.

В светлината на местните избори, когато първите две политически сили ще са в люта конкуренция за кметове и общински съветници, да се съчетаят в правителство би било самоунищожение, особено бързо за едната от тях. Но и да провалят съставянето му също ще им донесе негативи, които отново ще се калкулират в загуба на гласове, а може би и във вътрешно коалиционни противоречия. Кое би било по-малката и кое - по-голямата злина? Или изходът е в кабинет, подкрепен от двете коалиции, но без политици в него, или пък правителство на ГЕРБ, подкрепено от останалите без ПП-ДБ.

София (не) е България

В трите столични района ПП-ДБ биха партията на Бойко Борисов, водят с над 4 процента в Пловдив-град и имат преднина от под 1 процента в Русе (25,22 на сто срещу 24,29). Коалицията от двете политически сили доказа, че в политиката 2 плюс 2 невинаги е пет, тъй като заедно имат по-малко отколкото поотделно на изборите на 2 октомври м.г. Тогава "Демократична България" получи 7,45 процента или 186 528 гласа, а "Продължаваме промяната" - 20,20 на сто или 506 099, а днес ПП-ДБ спечелиха 619 592 гласа или 24,54 процента при същата ниска избирателна активност.

Партията на Борисов е силно окопана в местната власт, а запазването на част от тези позиции - сега почти всички областни центрове са на ГЕРБ, означава много. На първо място партията ще запази назначенията на свои кадри, а значи и сигурни избиратели (плюс семействата им) за още четири години напред, на второ - ще опази бизнесите, свързани с нейните кметове и общински съветници, тъй като пак ще разпределя порциите обществени поръчки. Последиците ще са: укрепване на феодализацията на общините.

"Всички срещу ГЕРБ" вече не върви

Дори и закрепената от 2005-а година насам хегемония на ГЕРБ в София да бъде разрушена, това няма да промени радикално картината - макар че ще е силен знак. Причината е, че пробив в останалите областни центрове ще е повече от труден не само заради окопаването на ГЕРБ, а и поради възхода на "Възраждане". Партията на Костадин Костадинов се изкачи до третото място на тези избори и е единствената политическа сила, която последователно отбелязва ръст на последните пет парламентарни вота. Само за две години "Възраждане", получила 2,45 процента на изборите през април 2021-а, днес има 14,15 процента и избирателите ѝ са се увеличили с близо 103 000 спрямо предпоследните избори миналия октомври. Експанзия, особено видима на фона на войната на Русия в Украйна и засилването на руските хибридни атаки в България. Екзит пол на "Галъп интернешънъл" за Нова телевизия показа, че около една трета от увеличилите си гласове идват от избиратели, гласували преди това за "Продължаваме промяната".

Това показва, че ГЕРБ имат скрит ресурс. Във Варна например партията на Костадинов е трета и изостава с около седем процента от ПП-ДБ. Издигне ли свой кандидат за кмет наесен, на балотаж тези гласове вероятно ще отидат за човека на ГЕРБ. Много гласувания в 48-ия парламент показаха, че между "Възраждане" и ГЕРБ е установен дух на плодотворно сътрудничество, макар едните да гледат към звездата на Кремъл, а другите - към звездите на Брюксел. "Възраждане" е трета политическа сила в столицата, което също прави по-малко прогнозируем изхода от един балотаж наесен, както и мнозинството в СОС.

В момента общинските съветници на ГЕРБ са в един блок заедно с тези от ВМРО и "Атака" и така осигуряват доминацията в решенията на местната власт. Практиката е показала, че в името на властта и консумацията и́ "Граждани за европейско развитие на България" нямат нищо против да си сътрудничат с партии, които са антиевропейското развитие на България.

Да не забравяме президента

Този път президентът Румен Радев като че ли няма да разтяга връчването на мандатите месеци наред, както го направи предишния път. Винаги може да извади поне два аргумента за бързането: "Обществото чака от политиците разум и редовно правителство, след като служебното се справи с толкова тежки задачи!" или "Направих достатъчно, за да ви улесня предишния път!". Все ще е прав, кой би могъл да го заподозре, че иска да провали и предстоящите опити… Докато стартира с раздаването на мандатите, държавният глава укрепва позиции - назначава посланици по свое усмотрение и тихомълком изпраща служебния (си) външен министър Николай Милков за посланик в НАТО.

Тези политици, които смятат, че няма проблем да се отиде на още едни парламентарни избори покрай местните, рискуват не собственото си политическо бъдеще, а европейското на България. Ако сънят на разума продължи, единствените печеливши ще са президентът и "Възраждане".

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗЕЛЕНА ЛЕНА ЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    7 2 Отговор
    ЗЛО ,ЗАБАВНИ ЛЕВИ ОЛИГОФРЕНИ НА ЗЕЛЕН РЕСТАРТ ЩЕ СЕ ПРЕРОДИМЕ В ЧЕТВЪРТИЯ ПАРАЛЕЛ НА РАЗЛИЧНИТЕ ФИЗИЧЕСКИ ПРИНЦИПИ И ЗАКОНИ .......
  • 2 Сменям си ник-а

    30 0 Отговор
    Аз знам кое е най голямото зло.
    Българските политици/безделници/
  • 3 Любо

    42 9 Отговор
    Никой нормален човек не вярва в резултатите от изборите. Мафиотите имат не повече от 15% а шарлатаните не повече от 10. Всичко останало е жестока манипулация от едно чуждо посолство на улица Козяк. Самият факт че при броенето от 12 хиляди камери за видеонаблюдение са работили само 6500 го доказва, при положение че предишният ден са тествани всички.
  • 4 Сила

    11 1 Отговор
    ПЪНК И АНАРХИЯ...... това е изхода засега, 8 май EXPLOITED
  • 5 Последния Софиянец

    26 15 Отговор
    Кабинет на Възраждане с третия мандат.

    Коментиран от #21, #32

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Павел

    38 16 Отговор
    България наистина трябва да я сполети разруха и война за да се отърси от всички евроатлантически и псевдодемократически отпадъци които 34 години само грабят и рушат. Нашите родители за същите 34 години изградиха държава от нулата - хиляди предприятия, хиляди училища, стотици болници, десетки язовири , модерна железопътна мрежа, десетки летища, десетки електроцентрали, десетки научни институти, развити земеделие и животновъдство и още много други достижения! Какви ново се съгради в нашата мила родина откакто се превърнахме в евроатлантическа колония ??

    Коментиран от #18, #31, #36

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 25 Отговор
    След шокът от победата на ГЕРБ, разни копейкаджии и трансджендъри се окопитиха и отново са на амбразурите...

    Коментиран от #13

  • 10 ха ха

    11 1 Отговор
    И кой е авторът?
  • 11 бай Онуй

    25 7 Отговор
    На Козяк са в Шок 70% не гласуват и не са ваксинирани. Което означава че България е по скоро вражески настроена държава. Румъния и Унгария също.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 бай Онуй

    22 8 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Бойко е най големия Русофил. Проблема му е че Руснаците не са Бойкофили. И че парите на Бойко са в западни банки, и са пред запор, ако не слуша.

    Коментиран от #26

  • 14 Дими Дм.Минева

    9 3 Отговор
    В Черна гора президентът избран със 71% избирателна активност. Пътят им към ЕС е отворен /има и още нещо /. В България 39% и все чакаме. А какво чакаме всъщност ?

    Коментиран от #30

  • 15 !!!?

    8 20 Отговор
    Клониране на Злото !!!?

    Коментиран от #19

  • 16 Кой КАЗА : " Мутри ВЪН ?" И отново

    8 0 Отговор
    Кралят е мъртав ! И Да живее КРАЛЯ !
  • 17 Нека пак започнем ОТНАЧАЛО

    3 2 Отговор
    С "БЕНОВСКА ПИТА " и седянките на Конушмак с СКРАБовски и Киро ШВЕЙКА ! СЛЕПОЦИ ПЪТ ЩЕ НИ ПОКАЖАТ !
  • 18 Бай Митко

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Павел":

    Адмирации за коментара!
  • 19 Аз съм за СЛАВА РОССИИ !

    13 7 Отговор

    До коментар #15 от "!!!?":

    Всичко друго КРИМИНАЛЕН БАШИБУЗУК !
  • 20 Митьо Пищова пак ще се кандитира

    6 2 Отговор
    За ПРЕЗИДЕНТ !
  • 21 И за три дни

    6 11 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Улицата ще ги измете,и папер няма да остане от разните там изрожденеци.

    Коментиран от #33

  • 22 СПРЕТЕ да гледате българска ТЕЛЕВИЗИЯ !

    15 8 Отговор
    Търсете АЛТЕРНАТИВАТА извън БЪЛГАРИЯ ! СВЕТА се ориентира на ИЗТОК !

    Коментиран от #23, #40

  • 23 Стягай мешката и ватенката

    9 10 Отговор

    До коментар #22 от "СПРЕТЕ да гледате българска ТЕЛЕВИЗИЯ !":

    И се ОРИЕНТИРАЙ НА ИЗТОК
  • 24 Така де

    2 5 Отговор
    ПП-ДБ ще направят всичко възможно да продължи проруското управление на България.
  • 25 РУСИЯ трябва да РАЗКЪСА ОКОВИТЕ

    13 5 Отговор
    На Презокеанската ИМПЕРИЯ ! И всичко У НАС ще се Обърне на 180° !
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "бай Онуй":

    И понеже Бойко е "русофил" изпроводи посланик Макаров, като се облечe с тениска, а "новите" от ПП веднага наградиха Макаров с орден «Мадарски конник» 1-ва степен, но връчен му в Москва...., нали? А помниш ли как нашия президент мигаше когато патриарх-полковник „Кирил московски“ публично му се караше?
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    9 1 Отговор
    НОВИ ИЗБОРИ ЕСТЕСТВЕНО :))
  • 28 парадокс

    6 4 Отговор
    Преди смяна на местните управници, които пазаруват на конвейр изибратели за ГЕРБ, нормални избори са невъзможни. Ако останат на позиции същите или техни протежета скоро ще сме като Унгария или по зле.
  • 29 Пророка !

    12 6 Отговор
    ГРОБ трябва да бъде изритан от София ! Най-грозната и мръсна Столица в Европа ! Готъм сити на Балканите.

    Коментиран от #38

  • 30 Теле

    9 6 Отговор

    До коментар #14 от "Дими Дм.Минева":

    Напускане на ЕС ЗАВИНАГИ

    Коментиран от #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 нннн

    17 5 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Защо не? Да видим и Възраждане. Другите 5 партии ги видяхме на власт. Е, не ми харесаха.
  • 33 Коя улица

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "И за три дни":

    Ве джендър ти на улицата ли си
  • 34 666

    3 6 Отговор
    Най големия проблем за България остава престъпната група около Радев ПП и ДБ които са се нарекли ДС. Тази токсична групировка финансирана от престъпници ще спре развитието на държавата за години напред. Необходимо е управление на ГЕРБ без ОПГ на ПП и ДБ.
  • 35 Гнусното Дойче веле

    8 2 Отговор
    Трябва да бъде изметено
  • 36 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Павел":

    Колцентрове и барове да си снимат пиенето тия от кол центровете.
  • 37 Иванушка🇺🇲

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "Теле":

    Ами напускай. Кой те спира.
  • 38 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Пророка !":

    По леко злобар че може ти да легнеш в този ГРОБ. ⚰️⚰️⚰️✝️✝️
  • 39 Хохо Бохо

    6 7 Отговор
    Да сте чули една разумна причина от Копейкин за напускането ни от ЕС?
    Или само манипулациите му.
    Копейки, кажете защо искате да напуснем ЕС!
    Ама си спестете лозунгите!
  • 40 Иванушка🇺🇲

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "СПРЕТЕ да гледате българска ТЕЛЕВИЗИЯ !":

    Заминавай за далечния изток Сибир. Ще живееш при Чукчите в хубаво иглу( ако знаеш какво е)
  • 41 Иво

    10 7 Отговор
    Най опасно е настъпването на руския фашизъм в България. Малкия фюрер Копейкин придобива самочувствие. Гласовете на БКП отиват в иZраждане което е много опасно. Тази руска фашистка партия трябва да бъде закрита.
  • 42 Хи Хи

    3 1 Отговор
    Баце е от стара коза яре, ще ви сготви всички, включая и дпс
  • 43 Да бе

    1 0 Отговор
    Добре де ,това не са го измъдрили Дойче веле . Автора има име ,презиме ,фамилия... Сега ще видя ,ама намерисва на Емилия :)
  • 44 ТрампЛин

    2 0 Отговор
    Най-малкото не знам кое е, но знам че етническата партия на ИзКофейкин е най-голямото зло!
  • 45 ЗЕМЯТА на Ботев и Левски

    1 0 Отговор
    Отново е РОБСКА Земя !
    Ние отново сме както при ПОД ИГОТО !
  • 46 Тома

    0 1 Отговор
    Аз не съм говорил с ПП етусиаст който да не е русофил. То си еестествено когато ПП неотговори на очакванията на тези индивиди, да потърсят представителство във Възраждане.
  • 47 Отново ПОД ИГОТО !

    1 0 Отговор
    Чорбаджиите отново ненавиждат ОСВОБОДИТЕЛИТЕ и ЛИЖАТ задните части на онези които ни НЕНАВИЖДАТ !
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Срамувам се да се назова българин

    1 0 Отговор
    Няма на какво да обоснова своята гордост ! Всичко е Г Ю Б Р Е !
  • 50 Държавата е Т А Ш А К !

    2 0 Отговор
    С други думи ние сме Б А Р Д А К !
  • 51 КРИМИНАЛИ ВЛАДЕЯТ Държавата !

    1 0 Отговор
    Назрява ОСЪЗНАВАНЕ и ПРОЗРЯВАНЕ за необходимост за РАЗПРАВА и МЪСТ !
  • 52 Мнение

    1 2 Отговор
    Борисов счупи България! Събори правителство без да може да състави по-добро! Ей така, да си начеше нарцистичното его!
  • 53 ОТНОВО сме в КЛЕЩИТЕ на колонизаторите

    1 0 Отговор
    От ЗАПАДНА ЕВРОПА ! Ще успеем ли САМИ да се ЮОТСКУБНЕМ ?
  • 54 И З Х О Д А от КРИЗАТА е !

    0 0 Отговор
    ОТКРИВАНЕ на широко взаимодействие с Русия ! Там е всичко от което е нужно за да станем ДОСТОЙНА и УВАЖАВАНА ДЪРЖАВА !
  • 55 Не знам кое е най-малкото зло

    0 0 Отговор
    НО!....Знам,че най-голямото зло е да няма правителство във време на война и да не се вземат важни за страната и народа решения.И ако някой индивид,или група от такива си мислят,че тяхното его и техните интереси са над интересите на държавата и населението и че те са облечени в недосегаема мантия много се лъжат!Тези,които не вслушват в исканията на хората обикновено свършват като политически трупове.Запомнете добре това Господа от всички партии - големи и малки,леви и десни,етнически и не до там.Над всички Вас е България и нейното добруване!
  • 56 Отговора на въпроса е

    0 0 Отговор
    Нови избори но неги манипулирайте пак че и партиите ще се откажат да се явяват не само гласоподавателите