Last news in Fakti

9 Април, 2023 16:00 1 615 21

Мач на антисистемните на терена на държава в авариен режим

  • избори-
  • герб-
  • пп-
  • дб-
  • дпс-
  • бсп-
  • правителство

Предстои да разберем съвсем скоро

Мач на антисистемните на терена на държава в авариен режим - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това бяха поредните предсрочни парламентарни избори за последните две години. И вече е съвсем очевидно, че първите две политически формации (ГЕРБ-СДС и ППДБ) ще трябва да поемат отговорност и да осигурят необходимите трудни решения (от тяхна гледна точка), за да стане възможно конституционното функциониране на държавата.

Това коментира за news.bg Евгени Кръстев.

Висящото положение, в което се намира страната ни особено през последните шест месеца, се превърна в източник на много вреди и никакви ползи. Вредите са видими както във вътрешен, така и във външнополитически план. Тази ситуация няма да се поправи от само себе си. За постигането на целта ще е необходим не само диалог, но и адекватна управленска програма, както и компетентни хора в министерските кресла, които да поемат нейното оперативно изпълнение. И всичко това следва да бъде договорено като едно цяло. Единствено този подход би бил работещ и единствено той би бил израз на държавническа мисъл в условията на електоралното състояние, в което се намира обществото ни. Тук е важно да се подчертае, че то не е моментно, а вече се възпроизвежда трайно и дава ясни сигнали, че ще продължи да го прави ако и непрекъснатият изборен процес да не бъде прекратен.

На пръв поглед изглежда, че вероятността за редовен кабинет не е голяма, има обаче определени потенции, които ако бъдат открити и развити от двете основни коалиции, то би могло да се появят възможности за повече конструктивизъм. Независимо че в предизборната кампания имаше доста остри и непремерени изказвания (някои от тях неверни), то по-опитната формация ГЕРБ/СДС излъчи и някои по-кооперативни сигнали. Колкото до ПП/ДБ, тази коалиция е в трудна ситуация. Особено важно за нея е да я разчете правилно, защото това ще определи нейното развитие оттук нататък.

Предвид предстоящите през есента местни избори не е изключено ПП/ДБ да се допитат до своя електорат - как и при какви условия да участват в евентуално управление с ГЕРБ/СДС, за да могат да запазят легитимността си през следващите месеци. ПП/ДБ обаче вече има проблем с легитимността, тъй като макар и заедно, двете формации ("Продължаваме промяната" и "Демократична България") остават втори. В София обаче печелят първото място във всичките три избирателни района. При тези обстоятелства те хем трябва да предприемат действия на национално равнище, които да могат да обяснят на обществото и да излязат от неудобната ситуация, хем трябва да запазят стабилните шансове, които имат, за пробив в София и някои други от по-големите градове.

Ако не успеят да намерят работещ подход в този смисъл, ще трябва да си определят приоритета, което обаче също носи риск. Просто липсват гаранции, че отказът от диалог няма да повлияе негативно и на местните избори след няколко месеца. Очевидно е, че ПП/ДБ и по-точно по-голямата формация в обединението - ПП губи електорат, както се случи и на предходните избори. Това неминуемо означава, че избирателите ѝ дават знак да преосмисли своя избор на поведение. ГЕРБ/СДС показва устойчивост на тези избори спрямо предходните и това най-вероятно се дължи на по-разпознаваемите сигнали за диалог от страна на формацията и по-конкретно от лидера Бойко Борисов, както и на готовността му да стои на стана от изпълнителната власт. Сигнали за диалогичност, макар и много плахи, даде и Асен Василев (ПП) в последните дни от предизборната кампания. Вероятно той е започнал да осъзнава, че затвореното поведение на неговата формация се превръща в легитимационен проблем.

Легитимационните проблеми на основните политически формации се превръщат в проблеми на политическата система като цяло. Те са част от причината за генериране на антисистемен вот. Невъзможността формациите с най-голяма електорална тежест да постигат съгласие помежду си създава допълнителни основания за антисистемност в политическата среда. Така се увеличават шансовете на партиите с антисистемно поведение, в случая най-вече на "Възраждане" като партията с най-ярко изразено поведение в тази посока. Поне от части на това се дължи положителния резултат и на ИТН (Слави Трифонов). Тази формация не е изцяло антисистемна, но винаги е привличала точно такъв вот и се е опитвала да бъде алтернатива на политическия елит, което беше и причината да не се чувства комфортно във властта като част от кабинета на Кирил Петков.

Функционирането на държавата в авариен режим толкова дълго време пък нарушава доверието между обществото и институциите, което отваря широки пространства за популизъм. Това отново е добре дошло за антисистемните играчи. Към тези общи за политическата среда моменти следва, когато става дума за "Възраждане", да се прибавят и няколко конкретни неща. Тази формация прехвърли 350 хил. гласа на тези избори, но остава далеч от 500 хил., колкото очакваха нейни представители и дори заявяваха, че ако не ги получат няма да приемат резултата (каквото и да означава това).

"Възраждане" бяха без каквато и да било конкуренция на терена на националпопулизма. НФСБ и ВМРО липсваха в тези избори, а "Атака" беше част от една напълно маргинална и неразпознаваема коалиция, която със сигурност нямаше как да привлече някакъв, дори и незначителен, електорат. Определено съмнително изглежда решението на ВМРО - първо да се регистрират за участие, а след това да се откажат и да призоват за гласуване с "не подкрепям никого". Това не е поведение на политическа формация. Ролята на една партия е да участва в избори и да се бори за доверието на избирателите, а ВМРО демонстрира поведение, напълно противоположно на тази логика.

Друго обстоятелство, което не може да се подмине, е, че част от министрите от служебния кабинет показваха реторика доста близка до говоренето на "Възраждане". Що се отнася до темата за руската война в Украйна говоренето на държавния глава също звучеше почти напълно като това на "възрожденците". Това съвсем не означава директна подкрепа за въпросната партия, но дава основание за обоснованото предположение, че реторическите сходства са оформили по-благоприятна предизборна среда за "възрожденския" подход.

Третият конкретен момент относно "Възраждане" е свързан със събирането на подписи за провеждане на референдум за запазване на лева до 2043 г. Дори и подписите да са събрани и подписката да бъде внесена в Народното събрание, това не променя обстоятелството, че такъв референдум противоречи на международен договор, на българската конституция и на български национален закон. Като основа за провеждане на предизборна кампания обаче си изигра ролята. Най-вероятно той ще служи и за сътресения в парламентарния живот след свикването на 49-то НС. Особено ако основните парламентарни формации не се погрижат институцията да функционира организирано, както би следвало да бъде в парламентарната република. Все още е жив споменът от първите дни на живота на 48-то Народно събрание и дано той да не се повтаря. Подобно нещо носи само минуси за парламентаризма и стимулира антисистемното поведение вътре в институцията.

Опити за събиране на подписи за референдум направиха и от ИТН. И тук замисълът е много спорен и откровено противоконституционен, но и тук си изигра ролята като важна част от предизборната кампания. В този случай най-вероятно дори няма да се стигне до внасяне на подписка, но едва ли въобще целта е била такава. Може би ще е добре да се помисли как чрез законодателни промени би могло да се ограничи възможността референдумът да бъде използван за предизборни цели. Все пак неговото присъствие в българската конституция носи съвсем различна идея и злоупотребата с нея не бива да бъде толерирана.

На изборите от 02/04 можеше да се гласува и с машина, и с хартиена бюлетина. Връщането на хартията беше обект на доста емоционални дискусии още през първите седмици на 48-то НС. Сега резултатите показват, че на практика това не повлия нито на избирателната активност, която продължава да е ниска, нито на подреждането на политическите формации и мандатите, които те печелят в новия парламент. Ако някой е очаквал да спечели нещо съществено благодарение на хартиеното гласуване, определено е останал разочарован. Важни са не техническите детайли, важна е политиката. И то не само преди избори, а по принцип. Засега най-големите формации в следващото НС запазват мълчание. Това може и да е за добро. Предстои да разберем съвсем скоро.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тази неработеща Конституция

    10 10 Отговор
    я измислиха комунягите 1991г. !
  • 2 Сатана Z

    25 7 Отговор
    Единственото спасение за България е,ние всички да изметем от политическото пространство “партиите на войната” ПП и ДБ .

    Z
  • 3 На безродните евроатлантически джендъри

    21 6 Отговор
    им се дръпна таковата.

    Предстои Възраждането на България!

    На предателите ще им се наложи много скоро да целуват ръка на Коцето и да молят за прошка.

    Коментиран от #10

  • 4 Мафията зад ПП и ДБ

    18 5 Отговор
    с грантовете на америка за България, не спирате да облъчвате овчето население, което мрази да мисли и го водите като стадо, да ви избира вредните за България проекти ПП, ДБ и ГЕРБ!

    Коментиран от #7

  • 5 Опаа

    2 9 Отговор
    Поредния.Край нямате бе.Хартиените и учиндолския са достатъчни бе.Киро ви посочи гредата.Айде у лево.
  • 6 Ван дер Любе

    3 4 Отговор
    Всички, които коментират ситуацията, не знайно защо решават, че животът е започнал сега. Че Борисов не е управлявал 12 години и успешно окрал (директно или не) полочината европейски средства и вместо България да се възползва на 100% от членството в ЕС, е оставена (от Борисов и ГЕРБ) да крета на дъното като най-бедна. Та тази партия иска някой да й асистира втората коалиция, която е точно на противоположната страна. Очевидно няма как д астане. Ако Борисов е наистина настроен да спасява България от позицията в която ГЕРБ я е вкарала, то той би трябва да е готов да подкрепи правителство начело с ПП+ДБ. Но тай каза не. Т.е. той си е останал такъв, какъвто го знаем. Арогантен, крадлив, набиващ с 200 - на народа, на опонентите, на съюзниците от ЕС. Никой нормален човек не може да настоява някой да се съюзява с Борисов. Иначе излиза, че всичките тези са объркани хора или свързани с мафията. Няма нищо лошо в следващи избори. Миналата година партии като ГЕРБ, БСП, ДПС им беше по-важно да променят изборния закон, за да купуват гласове, вместо да приемат бюджет. Сега с помощта на купените гласове за спечелили изборите, да поемат отговорността и да предложат своето правителство. И каквото стане. Хайде Борисов, нали си голям, докажи го. Направете съдебна реформа и свалете Гешев (т.е. да няма главен прокурор). Да имаме върховенство на закона. Това ще оправи и всичко останало.
  • 7 Ван дер Любе

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "Мафията зад ПП и ДБ":

    Много им се иска на мафията да сложи в един куп ГЕРБ, ПП и ДБ. Не става. Има много голяма разлика. ГЕРБ от самото си начало действа, за присвоява европейски средства (макар, че не се отказват и от български). Това го гледахме 12 години. Даже имаше и човешки жертви като Хитрино и Своге, където заради не добра инфраструктура (поради окрадени средства) загинаха хора. ПП-ДБ макар и много малко време на власт, показаха, че много пробойни в бюджета могат да се запушат. Затова сега всички са се юрнали да ги плюят. Няма как една антикорупционна партия да се съюзи с най-крадливата партия в новата ни история.

    Коментиран от #9

  • 8 Само Възраждане !

    3 2 Отговор
    Опитват се да сложат Възраждане под общ знаменател с други партии,които нямат общо с Възраждане! Възраждане е партията на осъзналите се Българи,разбиращи че нямаме нищо общо с"евроатлантически ценности",нито с натрапените ни изисквания от ес!За Независима България! "Никога на колене,пред когото ида е"!Това трябва да е мотото на всеки истински Българин!!!
  • 9 Напъна ти е излишен

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ван дер Любе":

    България не е за продан. ПП, ДБ и ГЕРБ, произхождат от едно котило! Кръга капитал! Това, че бате ти бойко пристана на другият кръг на мафията на доган, не прави ГЕРБ по различни. По структура, по ползване на медии за пропаганда, по плащане на евтини глупаци по форумите за лъжи, по обслужване интересите на САЩ и продажбата на българските национални интереси, ПП, ДБ и ГЕРБ са едно и също. Проблема да ги съберат е, че двата олигархични кръга на прокопиев и доган, са във война. И за капак, стадо което не гледа фактите и не мисли, а се води по лъжите им и ги избира на първите две места! С този материал, България няма да има по различно бъдеще, от последните 33 години. Не си продавайте бъдещето!!! Дали ще е ГЕРБ или ГЕРБ 2 ( ПП и ДБ ), разлика за България няма да има. Все ще е лъгана, крадена и продавана.

    Коментиран от #11

  • 10 Никаква прошка

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "На безродните евроатлантически джендъри":

    за предателите на България!!!
  • 11 Ван дер Любе

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Напъна ти е излишен":

    Пълни глупости. Така написано това е валидно за всички като почнеш от ГЕРБ, минеш през ДПС, БСП, ИТН и стигнеш до Възраждане. Всяка една от тях изглежда такава. Сигурно за теб и ПП+ДБ са такива. Но все пак можем да ги гледаме какво правят. Факт е ГЕРБ е крал много и че си е нагласил прокуратурата да ги пази. Не е така с ПП. Възраждане пък обещават неща, за които не могат да дадат разумно обяснение какво ще стане и как. И с какво ще е по-добре. С общи приказки не става. Трябва по-конкретни факти.

    Коментиран от #12

  • 12 Напъна ти е излишен

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ван дер Любе":

    Глупости пишеш ти. Някъде сигурно минават. Както казах, който гледа кой какво прави, знае и какво се случва. ГЕРБ е проект на същото задкулисие, което е и зад ПП и ДБ. България няма нужда от продажници, лъжци и крадци.

    Коментиран от #14

  • 13 ха ха

    1 1 Отговор
    Правилният подход е програмно правителство с автоматичен механизъм за контрол на бюджетните разходи. Вземат миналогодишния бюджет и го намаляват с процент, който довежда до бюджет без дефицит. При наличие на излишък в края на годината трябва да се изплати дълг. Така няма да има никакви отклонения. Ще се забави икономиката, но пък ще се даде време на партиите да се укрепят организационно. Обзалагам се, че инфлацията ще се изпари като утринна роса.
  • 14 Някой си

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Напъна ти е излишен":

    Човека ти го каза много точно.Не ги гледай какво говорят а какво правят.Боико го видяхме-безкрайни кражби и нищо за хората,но видяхме и ПП,макар и в четворна коалиция-съвсем различна бира.Бях скептичен за тях покрай ковид истериите,но това,което направиха за няколко месеца е стотици пъти повече за хората и страната,от колкото някой е правил през последните 12 години а и преди това.Години се лутах,коя бака с фъш кии,ще смърди по малко.Вече знам за кой ще гласувам.

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Напъна ти е излишен

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Някой си":

    Ти кое не разбра? В България има два олигархични кръга. На прокопиев и на доган. ПП, ДБ и ГЕРБ, са от котилото на олигархичният кръг на прокопиев. Само факта, че ползват лъжи, пропаганда и манипулации и плащането за лъжи и прави всеки коментар излишен. Лъжци и крадци, не ни трябват. България няма нужда от продажници и не е за продан!
  • 16 Кирил Петков

    0 1 Отговор
    Абе, нали печелим в София! На кого му пука за прованса!
  • 17 Пропагандатор

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Някой си":

    Кандардисаи и родата и приятелите! Най- после дано Кирчо и Асенчо дойдат на власт! А, и ти ще си по-добре! Ама, за останалите не съм сигурен!

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 село

    0 2 Отговор
    Възрадане-на колене,ТОЛЬКО,ПЕРЕД,товарищ путина.ИНАЧЕ,НЕТ.
  • 20 Някой си

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пропагандатор":

    Иронията понякога е полезна,но ако всеки мисли само за задника си,обществото ще изчезне напълно.Не,че е останало много от него,но силно се надявам в някакъв момент да започнат да се случват и
    добри неща и за българите.Със старите мутри,това няма как да стане.
  • 21 Матей преображенски

    2 1 Отговор
    ПП и Демо-нич-на България са вътре в системата,крайнодесни,фа-ши-зи-рани,.днес боко се изцепи че ще прави правителство само с партии ,подкрепящи Украйна,това ли е основния критерий,крайъгълния камък!?Сега ще ги видя как ще се о-дри-скат,всите бан-дю-гани вкупом,Възраждане би трябвало да подеме яростно антивоенно движение и на жълтите павета да стане жежко.Зер мнозина взеха да проумяват ,че младежите им ще станат зян и бадева за кефа на една шепа оядени ми-лио-нери и нац. пре-да-тели.Някои ще опитат с подкупи да си откупят синовете,да не ги мобилизират,и все пак риска си остава,неимоверно висок.А боко нах-му-рен като дърт мо-рук ще се чуди къде да се дене,направо ще го търсят под дърво и камък .