Last news in Fakti

15 Април, 2023 06:00 3 011 13

Ако е "био", е здравословно. Вярно ли е?

  • храна-
  • био-
  • био храни-
  • здраве-
  • здравословно хранене-
  • зеленчуци-
  • хранене

Добрата новина е, че там, където пише "био", наистина става дума за "био"

Ако е "био", е здравословно. Вярно ли е? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много хора искат да се хранят здравословно. Така че няма нищо чудно, че производителите на хранителни продукти снабдяват своите стоки с най-различни указания и символи, които да убедят клиентите, че са направили най-здравословния избор.

Същевременно обаче броят на хората с наднормено тегло и с обусловени от начина на хранене болести като диабет тип 2 или заболявания на кръвообръщението продължават да се увеличават в световен мащаб, и то предимно в индустриалните държави. Тоест там, където рафтовете на супермаркетите са пълни и нито едно желание не остава неизпълнено. В такъв случай достоверни ли са данните по опаковките или подвеждат? "Еднозначен отговор няма", казва Даниел Веферс, професор по химия на хранителните продукти в университета "Мартин Лутер" в Хале.

"Био" не значи непременно по-здравословно

Добрата новина е, че там, където пише "био", наистина става дума за "био". То се отнася до начина на отглеждане и на производство, но тези продукти обичайно се свързват не само с устойчивото развитие и опазването на природата, а и със здравословното хранене. Това обаче не може да се каже толкова лесно, отбелязва Веферс. Да вземем за пример захарта: т.нар. нерафинирана (кафява) захар, която често се внася от далечни страни и често е определяна като "био", изглежда на някои потребители по-здравословна от обичайната бяла захар. Но по химически състав двата продукта почти не се различават, посочва Даниел Веферс. Тоест даден продукт не е по презумпция по-здравословен, щом на него пише "био".

Силата на изображенията

Ако на кутията с мляко е изобразена крава, която пасе на зелена полянка, или пък на опаковката на даден плодов десерт се виждат зрели ягоди, те някак ни внушават, че сме направили правилния избор с покупката: кравата се радва на хубав живот, а десертът е пълен с витамини. "Ако обаче се вгледате в съставките на десерта, ще видите, че той съдържа само някой и друг процент от апетитните плодове", посочва Веферс. Принципно съставките, представени на пъстрите опаковки, трябва и да се съдържат в продукта. Но изображението не носи сведения за това какъв е техният дял в съдържанието.

Последователността на изброените съставки е важна

Експертът по храните изтъква, че при изброяването на съставките най-отгоре трябва да бъде вписана тази, която е в най-голямо количество. Освен това – един и същи продукт може да се явява под различни имена: лактозата и фруктозата също са видове захар. Колкото по-дълъг е списъкът на съставките, толкова по-трудно може да се ориентира в него един непрофесионалист, особено ако са използвани сложни наименования за добавките и т.нар. Е-та – стабилизатори, оцветители и др. "Те не означават непременно, че продуктът не е добър, включително поради това, че повечето присъстват в относително малки количества", обяснява Веферс. Експертът например не разбира неприязънта към добавки като глутамата и посочва, че той присъства в много хранителни продукти по съвсем естествен път – например един процент от него се съдържа в пармезана.

Ключовата роля на хранителните вещества

Независимо с какви красиви картинки и с какви уверения като "без добавена захар", "био" или "100 процента натурален сок" са снабдени продуктите, "най-добрата информация осигурява таблицата с хранителните вещества", казва Даниел Веферс. Там например е посочено какво е съдържанието на захар в 100 грама или милилитра, като данните включват всички видове захар, които се съдържат в продукта, т.е. и захарта от съставки като плодове или захарни сиропи и концентрати, чието захарно съдържание не може да се идентифицира от списъка със съставките.

Освен това таблицата информира колко калории се съдържат в сто грама от продукта. И ако някой дълго време приема твърде много калории, това неизбежно ще се отрази на теглото му и може да доведе до някое от споменатите по-горе оплаквания. Дори да отказва да обобщава, Даниел Веферс казва за храните следното: "Ако делът на баластните вещества в някой продукт е висок, това е принципно много добре". Но много от баластните вещества се намират най-вече в храните, които стигат до нас без картинки и без списък на съставките – зеленчуците.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 14 Отговор
    всичко вече е вечеГмо
  • 2 хатче

    28 3 Отговор
    ТЪРГОИЩКА ОБЛАСТ МЛЯКОТО СЕ СЪБИРА ПО СЕЛАТА СЪС БУСОВЕ КОИТО СА ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО НИ ,МЛЯКОТО СЕ ТРАНСПОРТИРА ВЪВ ПЛАСМАСОВИ БИДОНИ ,ТИЯ БИДОНО ПОНЕ ДА ГИ МИЯТ ВСЕКИ ДЕН И ТОВА НЕГО ПРАВЯТ
  • 3 Мхм

    5 16 Отговор
    Тоя как е станал професор в хале дайте линк към темата с която е станал професор тва Хале нищо не ми говори.Напълни се с измекяри в научните среди
  • 4 Онзи

    13 16 Отговор
    Поредната фалшива новина на Дойче веле.
  • 5 Механик

    37 0 Отговор
    "БИО" е кукичка за ловене на една особена порода шилета.
    Това са новите модерни. За тях да са модерни е най-важното нещо. Ще ги познаете по чисто новите айфони, смарт часовници, фитнес гривни, ел. тротинетки и пр.

    Коментиран от #6

  • 6 Моарейн

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    И точно тия - новите модерни - ни убеждават как трябва да стоим на тъмно и студено, да ядем брашно от скакалци и зелена тревица, да се ограничаваме във всичко, уж за да пазим природата, докато те харчат колосални суми за най-новите си придобивки, нищо че старите им вещи могат да служат още дълги години точно толкова добре, колкото и досега.
  • 7 поиу

    11 0 Отговор
    Био е за балъците да им вземат кинтите. Био есамо ако си го произведеш лично на село. другото е маркетинг. Веднъж пих капучино с био соево мляко в Зоя на Гарибалди, беше скъпо и гадно. Мерси ви на биото.

    Коментиран от #8

  • 8 Моарейн

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "поиу":

    И сам да го произведеш, пак не е сигурно, че ще е био. Земята е отровена, въздухът е отровен, водата е отровена, почти няма откъде да намериш семена, които да не са ГМО-боклук. А пък написаното в статият, че щом пишело на етикета, че е био, значи наистина било био, си е опашата лъжа в кошничка.

    Коментиран от #9

  • 9 ааа

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Моарейн":

    Така е, но какво друго ни остава? Това поне го виждаш и знаеш какво е. Другото - едни лъжливи етикети. Пишат си каквото си искат, преопаковат...
  • 10 ,,БИО" В БЪЛГАРИЯ ЗНАЧИ 100% МЕНТЕ

    4 0 Отговор
    ОТ КОЕТО МОЖЕ И ДА УМРЕ НЯКОЙ -- ТОЕСТ ,,БИО БОКЛУК"
  • 11 КУПУВАЙТЕ ,,БИО" И НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ОТКЪДЕ

    4 0 Отговор
    СА ИМ МАЙБАХОВЕТЕ И БЕНТЛИТАТА НА МОШЕНИЦИТЕ !
  • 12 МАЛКА пенсИЯ

    3 0 Отговор
    ,,био-ЦЕНИТЕ,МАМО МИО!!!
  • 13 Истината:

    3 0 Отговор
    Био не винаги означава Здравословно,
    но Био винаги означава Висока цена!