Last news in Fakti

24 Април, 2023 07:37 1 638 17

Всеки има право на чист въздух

  • въздух-
  • опазване-
  • околна среда

Опазването на въздуха и справянето с климатичните промени отдавна спряха да бъдат популистки лозунги и се превърнаха в задължителни действия за всички държави по света

Всеки има право на чист въздух - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.“ Това гласи чл. 1 от Декларацията на ООН за правата на човека. Всички знаем, че имаме права, борим за тях и изискваме те да бъдат зачитани. Пишем гневни постове, подаваме сигнали или протестираме с лозунга „Аз имам право..“. Знаем ли обаче, че едно от правата, които имаме е правото на чист въздух? Както имаме право на здравеопазване, на образование и на труд, така имаме право да дишаме чист въздух. И за да го получим трябва да го отстояваме и да го изискваме: от институциите - да работят в посока подобряване на качеството на въздуха, от хората около нас - да се грижат за това, което дишаме всички и не на последно място, от нас самите - да се вгледаме в собствените си действия и ако се налага да ги променим.

Опазването на въздуха и справянето с климатичните промени отдавна спряха да бъдат популистки лозунги и се превърнаха в задължителни действия за всички държави по света. Стряскащи са данните от последните доклади на СЗО, според които 99% от хората на земята дишат въздух, съдържащ твърде много замърсители. Това се отразява върху качеството на живот, върху здравната система, а от там и върху икономическата стабилност на засегнатите държави. Затова и редица държави предприемат мерки и програми, които да доведат до качествени промени във въздуха и начина на живот.

Подобна инициатива за промяна в политиките за чист въздух са предприели кметовете на 49 града от 6 континента, обединявайки се около C40 Clean Air Accelerator. Така наречената „Ускорена програма за подобряване на въздуха“ цели в различни сектори да се предприемат действия за намаляване на емисиите от парникови газове, както и намаляване на замърсителите в градовете. Програмата е създадена през 2019г. и всяка следваща година към нея се присъединяват нови градове. Кметовете се ангажират с разработването и въвеждането на редица мерки, които се смята, че ще доведат до качествени промени във въздуха, който жителите на тези градове дишат.

Подобряване на мониторинга за качеството на въздуха

През 2022 г. Богота стартира своята програма за внедряване на мрежа от микросензори за следене на качеството на въздуха, които ще събират ценна информация за вида замърсяване и източниците. Планът на местното управление е да разположи минимум още 200 микросензора през следващите три години.

Въвеждане на нискоемисионни зони

По-генерални мерки, като въвеждане на ниско емисионни зони или зони с нулеви емисии носят съществени ползи за здравето и качеството на живот на хората. Нискоемисионните зони обхващат определени райони в градовете и целят да се справят със замърсяването на въздуха. Тяхната идея е в района на зоната да се ограничи достъпът на най-замърсяващите автомобили и да се използват алтернативни начини за придвижване като градски транспорт, електрически автомобили, тротинетки, велосипеди или да се стимулира ходенето пеша.

Нискоемисонните зони стават все по-популярна мярка за справяне с мръсния въздух в цяла Европа. Най-голямата и всеобхватна зона е в Лондон, където в централната част на града, действа дори Ултра Нискоемисонна зона. Тя е въведена през 2019г. и до момента е допринесла за почти 50% намаление на замърсяването на въздуха с азотен диоксид в централен Лондон. Очаква се от края на август 2023г. Ултра Нискоемисионната зона да обхване почти всички квартали на Лондон, което ще осигури по-чист въздух на още 5 милиона души. За да влязат в Ултра Нискоемисионната зона, шофьорите на автомобили, които не отговарят на екологичните стандарти за емисии са задължени да платят дневна такса от 12.50 лири.

С решение на Столичен общински съвет от 1 декември 2023г. в София също ще започне да действа Нискоемисионна зона.

Насърчаване на градската мобилност

За да насърчат градската мобилност, много градове залагат на изграждането на повече зелени площи, велоалеи и пешеходни улици.

Барселона въвежда програмата Superblog и трансформира улиците в целия град, така че една на всеки три улици става пешеходна. Буенос Айрес инвестира в разширяване на велосипедната инфраструктура и към 2022г, градът разполага с 267 км. велоалеи.

Електрифициране на градския транспорт

Пускането в експлоатация на повече електрифицирани превозни средства в градския транспорт също е добро решение за подобряване на качеството на въздуха.

Делхи се стреми да електрифицира 80% от автобусния си парк, така че до 2025г. да въведе 8000 електрически автобуса. В норвежката столица Осло една голяма част от фериботите, който пресичат околните фиорди са електрифицирани. Целта на града е до края на 2023г. да електрифицира всички автобуси.

Поетапно премахване на твърдите горива за битово отопление

Отоплението на твърди горива, най-често дърва и въглища е голям проблем за много градове по света, тъй като завишаването на нормите за ФПЧ се дължи основно на битовото отопление. Това е и причината на много места да се въвеждат програми за поетапна забрана за отопление на твърдо гориво.

До края на 2023г. се очаква Варшава да въведе пълна забрана за отопление на дърва и въглища. Вашингтон, Сеул и Мадрид са разработили стандарти за допустимите емисии от котли за отопление.

В София в края на 2025г. се очаква да влезе в сила Нискоемисонна зона за отопление, съгласно която отоплението на твърдо гориво в определени райони ще бъде забранено.

Това са само част от действията, които градовете, включили се в C40 Clean Air Accelerator са предприели по пътя към подобряване качеството на въздух, общественото здраве и градската устойчивост.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 то хубаво ама

    11 2 Отговор
    ми то всеки има право да е мимионер сигурно но не се отдава на всички това право че така и с въздуха …
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор
    ДА но съсипахме Природата изсякохме Горите които са Белите Дробове на Земята

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Некой си

    15 1 Отговор
    Как хубаво звучи!
    Предлагам на Факти да преведен статията си, да я разпечата и да я даде да я прочетат работниците в литиевите мини в Чили и кобалтовите мини в Конго.
    Защото, може би, те също имат право на чист въздух и здравословна работна среда.
    А не само ОФИСНИЯТ ПЛАНКТОН ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТОЛИЦИ!!!

    Коментиран от #11

  • 5 Тото 1 и Тото 2

    11 4 Отговор
    Перифразирано това звучи така - всеки има правото САЩ да му казват кой въздух е чист и кой не е ! И после САЩ да му ПРОДАВАТ от своя си ЧИСТ ВЪЗДУХ ! Това са само някои от основните човешки права !
  • 6 Факт

    7 0 Отговор
    Няма друго решение освен бесните кучета да бъдат избивани.
  • 7 12343211

    6 0 Отговор
    Делхи се стреми да електрифицира 80% от автобусния си парк, така че до 2025г. да въведе 8000 електрически автобуса.
    На гърба на въглища...
  • 8 Понеделник сутрин

    2 3 Отговор
    Седмицата започва с приказки от 1001 нощи. То у ясно че поне половината от държавите по света не правят нищо да по чист въздух, но очаквам с нетърпение да видя кога и кое правителство в България ще въведе реални мерки срещу замърсяването на въздуха!? Защото досега са само приказки, а в действителност хората в големите градове дишат най замърсеният въздух в Европа. Само не казвайте НЯМА ПАРИ, МОЛЯ!

    Коментиран от #12, #13

  • 9 1234

    0 3 Отговор
    И в България да ги ограничават по скоро. Даже да ги спират от движение.
  • 10 Фермата

    8 0 Отговор
    Всички хора са с равни права, но има и хора по-равни от другите.

    Коментиран от #16

  • 11 Фермата

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Некой си":

    Най-ме кефят т.н. кобалтови деца ! След няколко години в дупките за добив на кобалт стават оранжеви на цвят и с разцепени на две устни ! Най интересното е, че доживяват най-много до 18 - 20 г. Вива грийн транслейшън !
  • 12 ГУМЕН КРАДЕВ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Понеделник сутрин":

    Че оди на селу , бе !
  • 13 Пипеляшка

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Понеделник сутрин":

    Ми недей да дишаш , спаси планетата !
  • 14 Соросоид крадлив

    6 0 Отговор
    Тоест от глад и студ умирай , само и само да не пукнеш от мръсен въздух ! Елате да си получите паричките за поръчковата статия !
  • 15 ИВАН

    3 2 Отговор
    Да, да - чист въздух и задължително изсичане на цялата гора - ама какви са тия дървета - само замърсяват планината с листата си и пречат на ветровете да се гонят свободно, а като настъпи сушата - споко, ще ни продават чиста и здравословна вода, само дето няма и да знаем какво точно пием, ама ще вярваме, че някой мисли за нас ...
  • 16 Даа, Ферма

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Фермата":

    И цял живот се "чудят" какво не им е наред! Пинокио знае!
  • 17 Иии

    0 0 Отговор
    Тъпото е, че първото изречение хич не може да се осмисли. Ама хич! Веднага се свежда до Аз и после голяма борба точно затова, което вече имаш. За мен това си е чист страх в огледален свят. Псевдопозитивизъм, псевдоидеали, всичко е далавера. Бикът в Ямбол ряпа да яде. Направо статуя, идеално изобразяваща днешния успял индивид в България! Направо са ни изтипосали там!