25 Април, 2023 21:00 29 240 89

След "Бай Хой и чекмеджето" идва "Бай Хой в банята"

  • христо комарницки-
  • веселин боришев-
  • карикатури-
  • герб-
  • бойко борисов

Много от героите на прехода са достойни за своя книга - Жан Виденов, Ахмед Доган, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски

След "Бай Хой и чекмеджето" идва "Бай Хой в банята" - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Животът на децата ми мина под сянката на Бай Хой", казва Веселин Боришев. "Бай Хой има свръх животински инстинкт за оцеляване", смята Христо Комарницки. А. Детев разговаря с тях за книгата "О, спомняте ли си БАЙ ХОЙ".

"О, спомняте ли си БАЙ ХОЙ" - под това неприлично заглавие фотографът Веселин Боришев и карикатуристът Христо Комарницки разказват историята на вероятно най-популярния персонаж в българския политически живот през последните 30 години. Текстовете са дело на Иво Балев.

"Персонажи като Бай Хой са както неизчерпаем източник на вдъхновение, така и заплаха за работата на карикатуриста, тъй като не оставят много място за въображението му. Превръщат се в самостоятелни ходещи карикатури на самите себе си. Обезкуражаващо е. Но е и предизвикателство", признава пред ДВ Христо Комарницки.

Животът на цяло поколение мина под неговата сянка

"Безобразното книжно тяло", както авторите наричат книгата, е трета част от поредицата на политическия фоторепортер Боришев "О, спомняте ли си, госпожо". За първи път обаче тя е посветена само на една личност. Защо? И защо излиза сега?

"Животът на децата ми мина под неговата сянка", казва Веселин Боришев. "Защо точно сега - когато и да бяхме направили книгата, все щеше да е късно", допълва той.

Цяло едно поколение деца (включително авторът на този текст) станаха ученици по времето, в което основният персонаж на книгата бе посочен за главен секретар на МВР. Те влязоха в гимназия, когато той стана премиер, завършиха я, когато първото му правителство падна, дипломираха се в момента, в който третият му кабинет започна да се клати. Днес това поколение е пораснало, а той е все там. Как устоя през всичките тези години?

Природна хитрост и склонност да се гъне

"Бай Хой има свръх животински инстинкт за оцеляване", смята Христо Комарницки. "Тъй като е почти изцяло лишен от всякакви морални задръжки, за него е изключително лесно да прилага богат арсенал от позволени и непозволени прийоми в борбата за собствената кожа и оставането му във властта. Включително навикът му да жертва безскрупулно в критични моменти второстепенните играчи от обкръжението си."

Най-важните второстепенни персонажи също са герои в карикатурите на Комарницки и фотографиите на Боришев, които изграждат книгата. Повече от тях обаче отдавна са отпаднали от сцената. "Бай Хой е известен с това, че се "забърсва" с разни персони и после ги пуска да изтичат в канала. А без да съм съвсем сигурен, май най-дълго се задържа край него кметицата на София", казва Боришев. "Никой не може да се задържи дълго за тефлоновите доспехи на нашия герой. Дори най-верният му спътник и дългогодишна дясна ръка изпадна от седлото. Остава единствено многохилядната маса от безименни статисти и анонимни обожателки, които го крепят на сцената", допълва Комарницки.

"Пък може и той да е второстепенен играч, а на резервната скамейка за Бай Хойове в момента да разгрява този, който ще го смени. Но това би означавало, че вярвам в задкулисието. Наистина нямам идея", предполага Боришев.

"Изкъпаният Бай Хой"

Последната глава на книгата се казва "Бай Хой и чекмеджето". Днес обаче той изглежда влиза в нова роля и отново е готов да поеме юздите на държавата. Как биха кръстили тази глава Боришев и Комарницки? "В момента тече действието от поредната глава на книгата, която аз наричам "Бай Хой в банята". В нея героят мощно пори водите на обществения басейн, после се оставя на антуража да го насапуниса, изплакне и намаже с благовонни масла", казва карикатуристът. "Бих я кръстил "Бай Хой се завръща". Към днешна дата точно това се случва с пазарлъците и договорките в парламента между подопечните му и добрите сили", смята фоторепортерът.

Има ли други персонажи от българския преход, които заслужават собствена книга? "Никой с такава сила, както Бай Хой. Но доста хора се стараят напоследък. Върти ми се в главата нещо от сорта на: "О, спомняте ли си Зеления чорап", но е рано да се каже", отговаря Боришев.

"Много от героите на прехода са достойни за своя книга - Жан Виденов, Ахмед Доган, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски. Коя по-дебела, коя по-тънка. Но най-заслужил и интересен за описание е животът на обикновения българин от последните 30 години. Където и по света да се намира", смята Комарницки. За него "О, спомняте ли си БАЙ ХОЙ" е и начин да се раздели с този персонаж, който през годините се е и оплаквал от карикатурите му. "Лично за мен книгата беше необходима, за да се сбогувам с героя и да освободя място за нови идеи и проекти", обяснява той. Готов ли е и читателят да се сбогува с него? Предстои да видим.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 162 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 SDEЧЕВ

    129 5 Отговор
    Копирам заглавието и се включва автоматична цензура. Браво Факти са феноменални цензурират си собственото заглавие. Оскар за вас Байовци

    Коментиран от #5, #17, #34, #79

  • 5 без имена

    70 5 Отговор

    До коментар #4 от "SDEЧЕВ":

    така е . и аз съм опитвал.типично бай ганев журналист.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Фибата

    37 72 Отговор
    Държавата на Боришев и Комарницки не е моята държава, но бих направила всичко за да останат на сцената и да бъдат символ на омраза и злоба, които трият всеки талант, довеждайки го до отблъскваща посредственост!
  • 8 свети Вуда: мижи да те лажем миряни мои

    92 31 Отговор
    гласувайте редовно за мен и моите чекмеджета да се пълнят редовно
  • 9 Кой, кой?

    67 106 Отговор
    Кой ли не се опита да се покачи на раменете на Бойко Борисов и оттам да блесне, че да го забележат? Малки, по-малки и още по-малки мижитурки с голям проблем в осмислянето на жалкото си съществуване (съществувание, биха казали възрожденците).

    Коментиран от #21

  • 10 Ха така Моме...!

    15 8 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Повтаряй го във всяка тема...!Да го...,,затвърдиш"...😆😂🤣😝...!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 азис

    39 18 Отговор
    гледайте в ютуб, как бойко си играе с вибратор

    Коментиран от #15

  • 14 Не мога да разбера защо...

    62 30 Отговор
    ...Дойче-Веле винаги пише статии срещу Борисов...?!?!
    Сетих се!Сигурно не се е бръкнал по-надълбоко в чекмеджето си и да...,,нахрани журналистите"...!
  • 15 Дай линк де...

    25 1 Отговор

    До коментар #13 от "азис":

    ...не ни мъчи да търсим...
  • 16 бай Даньо

    67 11 Отговор
    Мисирките, да си цензурирате заглавието. Не може да пишете бай ... не мога да го напиша дори защото безумната ви автоматична система няма да го пусне още преди изобщо да дойдат триещите мисирки. Мисиркииии! Няма да ви чета статията!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 редник

    52 4 Отговор
    Копирах заглавието и моментално бе изтрито1
    Ало, "Факти"?...
  • 19 Конник

    51 60 Отговор
    И кралете са си имали палячовци джуджета за да се забавляват! Веселин Боришев, карикатуристът Христо Комарницки и Иво Балев са палячовци джуджета на България! След време никой няма да ги помни.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 да да

    6 4 Отговор
    Цапа един бустан с и едно плашило !Гониха косерите,а пък опи? на избиха на политика?!Бряяяя....
  • 23 Стоев

    69 32 Отговор
    Само твърда и последователна опозиция, иначе ще чакаме още десет години да се появи някаква що годе нормална алтернатива. Една крачка да са направили в посока мицифаите и край.
    Ако не се разбере, че Герп не е партия, а е престъпна групировка, че там е пълно само с лапачи и лаладжии, значи нищо не е разбрал.
    Що не си направят правителство с партиите дето ги свалиха ? Срам ли ги е , що ли?
    Направо не е за вярване човек да гледа доволната физиономия на най-големия крадец в съвременната ни история.

    Коментиран от #40

  • 24 Гочоолу, Дочоолу и Бочоолу

    24 6 Отговор
    За щастие на целия свят хоризонтът и амбициите на ориенатлско-балканските политически тарикати е твърде ограничен. Иначе на разните Путиновци, Байдъновци и Макароновци свят щеше да им се завие от табладжийските им табихети... Но бъдещето е пред тях: ще се понаучат, ще се поогладят, ще наметнат белгийската мантия на знаменития си предшественик -- и тогава стой, та гледай! Сегашните Бай Х..., Ердоган, наш Доган, Еди Рама, Мицкопръцкоски и пр. тъмни герои на нашето време ще ни се сторят като невинни младенци...
    Колко наивни сме били, когато се надявахме, че ще се европеизираме; нищо подобно -- Европа ще се балканизира! Като гледаме Орбан и други като него, заразата вече е напреднала необратимо.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мазния

    36 20 Отговор
    ТОЛУП усети накъде духа вятъра и е готов на всичко за да има правителство поне до октомври. Сега ако не стане трябва да остави над 1 милиярд в зелено за да вземе въздух.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Електра

    39 7 Отговор
    Ха ха ха, май гледаме бай Ганьо с шлифера, защото Ристю, Г.нома, Кире и агронома бая държаха бай Боко за Шлифера...
  • 30 Артилерист

    74 23 Отговор
    Гербаджиите са нагледно доказателство за мазния нагаждачески манталитет на повечето българи. Една доказана мутра, слугувала в демокрацията на ъндърграунда, произхождаща от ярко комунистическо семейство (в което нямаше да има нищо лошо, ако сега мутрата не се отричаше от произхода си), завършил милиционерската школа в Симеоново, за която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се изискваше доказан комунистически произход и сега представяща се и най-жалкото ПРИЕМАНА за АНТИКОМУНИСТ, си е цинична перверзия. Но понеже той се държи като селски вагабонтин, много им допада...

    Коментиран от #49, #50, #53, #55, #56, #58, #60, #61, #64, #67, #71, #74, #77

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мдааа Дааа

    30 11 Отговор
    И дали ще доживеем до този момент да си кажем.... ООО СПОМНЯТЕ ЛИ СИ ЗА БАЙХОЙ ... или той ще си казва ООО СПОНЯТЕ ЛИ СИ ЗА ТИЯ БАЛЪЦИ... защото той ще ни надживее!!!
  • 33 Стоп на нацистката пропаганда!

    39 14 Отговор
    Вън негодниците от Дойче веле -цру! Махайте се от България, къш къш!

    Коментиран от #82

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ха,ха

    34 25 Отговор
    Така е ,другарю.Като сте крадливи и некадърни ,никой не ви е виновен. Видяхме докъде ни докараха новите бай Хо....,харвардските шарлатани.При бай Хо зле при тях ОЩЕ по зле.

    Коментиран от #83

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Сладуранмо

    12 9 Отговор
    Може да не ви харесва но нещата се подреждат.
  • 43 Бай араб

    13 2 Отговор
    Рамадан Кънев
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 "ВРАГ НА НАРОДА"

    21 5 Отговор
    СЛЕД "мутри вън..." ВЪРХОВНИЯТ ФАТМАК ИМА ОЩЕ МНОГО "БАДЖАНАК"! :))
  • 48 Абе ей

    15 5 Отговор
    ДВ . Що си не гледате Шолцера какви ги дроби по заповед на бика.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Руский Иван

    42 7 Отговор
    България ще се оправи само ако от 1993 година до сега, около 30 човека управлявали и са били във властта влязат във затвора !!! Това са думи на полковник МАРКОВ ! Това е истината уважаеми Българи
  • 52 Руский Иван

    14 22 Отговор
    Правителство ще има и то се знае , че Бойко /най частният политик/ си го е избрал ,но той искаше да покаже на ПП къде им е мястото . Със 4 милиарда Евро Бойко е номер ЕДНО. Тава се вижда по усмивката на елитната Десислава от Русе !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гражданин

    32 14 Отговор
    Бай Боко Банкянски задмина бай Ганьо Балкански с 200!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    21 15 Отговор
    С най,ама с най-долноте качества и обкръжение БМБорисов е на върха на своята слава с изявените изцепки-тип ТЖивков.Без морал,с голямо самочувствие"злорадо"и безбожно лицемерие като всички мафиотски босове е обгрижван от себеподобните си.Когато и да се премахне-все е късно.Кой невярва да пита Господ-БОГ.....
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Шкурка

    29 9 Отговор
    А теляците в БКП-банята са Кокори, Кики, БойКики и дженрал Танас - все верни синове и внуци на Пратията!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Тоя тулуп

    17 19 Отговор
    прилича на човекоядец от приказките. Сигурно в Банкя плашат децата с него.
  • 66 Гунчо

    25 4 Отговор
    Ако не е Държавна сигурност да ги крепи, нито един от тези няма да остане на власт и ще са в затвора. Всички са били от БКП, също доносници и сътрудници на ДС. Те го държат на власт!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Kирил

    19 17 Отговор
    Толупа е еманация на българския т.н. народ...просташтина, тарикатлък, крадливост и лъжливост
  • 69 жокер

    23 5 Отговор
    Бай Хой показа и вчера кой е - на срещата в парламента от ПП-ДБ единствено Кокорчо бе що годе адекватен другите гледаха със "замръзнали" физиономии, а бай Хой си бе в своите води, дори по едно време му стана скучно. Та накрая така ги затапи, че пелтечеха като първокласник на изпит.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 много тъпо нали?

    12 11 Отговор
    Не прочетох цялата статия. Веднъж преди много години си купих една книга с Бойко прегърнал пожарогасител на корицата. Прочетох няколко страници в началото, в средата и края. Просто е невероятно как някой който няма какво да каже, толково много иска да го чуят. Също като шайката от ПП-ДБ.
  • 73 Василева

    23 16 Отговор
    Книгата с карикатури и фотографии е страхотна! Тя не е за глупаци или подлоги на Борисов, който се хвали, че е прочел Винету, но може и да лъже. Той лъже вече 20 години. Продължават да му вярват тези, на които им харесва простотията, беднотията и невежеството, които ни държат на последното място в Европа.

    Коментиран от #75

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 наблюдател

    14 1 Отговор

    До коментар #73 от "Василева":

    Хората се справят по различен начин с предизвикателствата на живота. Някои се справят добре, а други по-добре. Вие очевидно се справяте едва едва. Погледнете живота си и си помислете какво е общото между Вас и статията за карикатуриста.
    Ще Ви кажа каква е разликата между мен и тези които се справят като Вас. Аз бях мълак и учителките ме ползваха да правя това или онова за другите които "заслужаваха повече" Веднъж поисках нещо и за мен и ми казаха че те не ми дължат нищо. Тогава осъзнах една истина: Тези които имат нужда, никога не могат да дадат нещо от себе си, защото са свикнали да получават, а не да дават. Така разбрах че живота ми е в моите ръце и никой за нищо не ми е длъжен.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 За протокола

    27 2 Отговор
    Стига го предъвквахте този Борисов. Време е вече да погледнем и "зад" него.
    - Да видим как стана възможно явлението Борисов. Защо законите и Конституцията позволяват някой законно да може еднолично да управлява цялата държава.
    - Кой направи Главния прокурор недосегаем?
    - ГЕРБ и Борисов направиха много зулуми, но все пак от 33г преход, те са управлявали само 12, а през останалите всичко прекрасно ли беше? Не се ли роди мафията много преди да се появи ГЕРБ? Не бяха ли разрушени държавните институции още през 90-те? Не беше ли разграбена България тогава? Колко банки фалираха тогава и завлякоха парите на хората? Разбойническата приватизация от кого и как беше извършена? Кои партии взеха решенията как да се извърши? ГЕРБ не дойдоха ли на власт за да сменят скандално корумпираното правителство на Тройната коалиция (БСП-ДПС-НДСВ). А при следващото правителство на ДПС и БСП (Орешарски) нямаше ли пак корупционни и всякакви други скандали. Защо падна Орешарски? Олигарсите и хора като Черепа при кои правителства натрупаха богатствата си и как точно? Кой им помогна и защо точно на тях?
    Пиша всичко това, защото в Парламента има партии, които си траят и се правят много морални и на света вода ненапита., а всичко изброено по-горе и а още много пъти по толкова е правено при техни управления, със закони приемани от техни депутати. Докато не се анализира всичко това и не се промени, едни и същи партии и политици ще ни забатачват, а после "спасяват", а след това ще го
  • 79 Бинго

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "SDEЧЕВ":

    След "Бай Хой и чекмеджето" идва "Бай Хой в банята"
  • 80 Още

    11 2 Отговор
    Още много малко остана на много хора които са на ясно че няма незаменими директори и че Борисов никога не е бил един от най-големите мутри в България за което се говори често много малко остана да хлопне чекмеджетата на доста изпълнителни директори
  • 81 Хахаха

    6 1 Отговор
    Горе на двете снимки карикатурист иска явно да ни каже.. Бойко вижте кораб минава ли, демек не можете ме извозите излъжете мен бойко методиев борисов ПП
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Селянин

    4 6 Отговор
    Не всичко е пари. Важното е да си човек с едно голямо Ч. А тоя нашият шут е типичен Бай Ганьо. И на Калоянчев щеще да му е много трудно да го изиграе.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Токсик

    0 0 Отговор
    Неофашистите от ПП и ДБ изпраха мафиота Борисов с Ариел и даже добавиха ароматизиран омекотител Ленор и сега ще се гушкат в меките завивки. Нали затова скачахте по площадите?!