Last news in Fakti

29 Април, 2023 23:00 3 873 46

Тук Борисов е гросмайстор: основното му усилие в момента

  • герб-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • продължаваме промяната-
  • демократична българия

В никакъв случай ПП и ДБ не бива да му позволяват да премести разговора от принципи, политики и цели към личности, ресори и ресурси

Тук Борисов е гросмайстор: основното му усилие в момента - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днешният Борисов не е Борисов отпреди 2020 година. Макар вече да няма онази мощ, той продължава да владее балкански хитрини, за които ПП дори не подозират. Затова ПП-ДБ трябва много да внимават. От проф. Евгений Дайнов:

Ще си позволя да се намеся в дискусията покрай преговорите ГЕРБ-ПП/ДБ без излишно академично усложняване.

Положението е следното. За пръв път от много време нещата вървят в правилна посока - вършени по правилен начин от правилните хора в сравнително благоприятна ситуация. Резултатът е обаче неизвестен, тъй като имаме два големи източника на риск: непредсказуемостта на Бойко Борисов от едната страна и от другата - опасността обсъждането на принципи, политики и цели да бъде подменено с обсъждането на личности.

Защо работата върви: двете основни причини

Работата е подхваната по правилен и устойчив начин по две основни причини. Първата е, че - както и миналия път при съставянето на правителство - "Продължаваме промяната" (ПП) успяха да наложат "западния" подход на работа по политики в работни групи. Това нововъведение поставя политиците от различните партии в ролята на експерти, работещи заедно за постигането на обща цел. Така се избягва обичайната балканска караница между партийни ръководства, седнали едно срещу друго на масата, за разпределението на ресори и ресурси. Участието в смесени работни групи оставя на заден план лични амбиции и партийни лоялности. На тяхно място идва лоялността към групата и към нейната работна задача. Накрая, когато се произведе продукт (някаква политика), всички участници виждат себе си в него и го отстояват срещу външни нападки.

Този подход роди миналия път правителство - нещо, което местните наблюдатели, свикнали на провинциална балканска шумотевица, не очакваха. Този път са произведени трийсетина проектозакона и се работи по приоритетни политики.

Втората причина работата да върви добре е, че за разлика от изборите през октомври, този път към съвременните подходи и похвати на ПП е добавен огромният опит на "Демократична България" (ДБ), както и тяхното добро познаване на тактиките и похватите на Борисов. Комбинацията между двете постепенно вкарва Борисов там, където да не вреди - не на последно място поради обстоятелството, че цялостната ситуация е благоприятна за подобно развитие. А именно: днешният Борисов не е Борисов отпреди 2020 година. Днешният е слаб. Не той доминира пейзажа.

Още в края на 2019 година пролича, че нещо в хабитата на Борисов се е променило в негова вреда. Обичайното тупане в гърдите и споделяне на банкянски мъдрости за живота бе заменено от видимо притеснено поведение. Така и не стана ясно какво къде се е променило, но затова пък е кристално ясно защо той днес има поведението, което има.

Войната в Украйна промени всичко и за всички. Българските политици и анализатори продължават с опитите си да се снишат зад дувара, докато отмине бурята - но тя минава през всичко. С неоспоримия си усет Борисов разбира това и знае още нещо: че когато заработят различните международни съдилища, свързани с търсенето на отговорност за войната, ще се дават обяснения. Ще трябва да се отговаря на въпроси като: "Ти, момче, докато беше премиер, какво направи, за да помогнеш или да попречиш на Путин да се подготви за войната?". В това отношение биографията на Борисов е доста проблемна: той построи, с наши пари, газова тръба за Путин, която да заобикаля Украйна; той купи, с наши пари, два антикварни руски атомни бойлера и ги складира на едно поле; и пак той не се задейства да поиска наши пари от руснаците, когато това можеше да се случи.

Борисов има нужда от смекчаващи обстоятелства. Като например да може да каже: "Бях малък и се подведох по акъла на онази… Меркел май се казваше. После прогледнах и подкрепих некорумпирано и проевропейско правителство на вашите приятели ПП и ДБ. И даже нищо не поисках в замяна".

Това е причината Борисов да не ни осведомява всеки ден, че е победител на изборите, а да иска да се скрие зад управление на загубилите. ПП-ДБ разбраха това и по тази причина успяват да го карат да отстъпва - всеки ден по една крачка. Той настояваше например ПП и ДБ да влязат в негово правителство, а после да говорят за политики. Заговори обаче за политики и е на път изобщо да се откаже от свое правителство. За него Кирил Петков вече не е крадец на газ, а политически лидер, с когото демонстративно търси сближаване.

Теренът на Борисов

Рискът, разбира се, е в това, че макар Борисов вече да няма онази мощ, която имаше, той продължава да владее балкански хитрини, за които ПП дори не подозират. Основното му усилие в момента е да премести разговора от политики (той такива разговори не разбира) към личности. Тук той е гросмайстор.

Да си припомним. Докато беше премиер, Борисов не разбираше защо трябва да има институции. За него управлението изглеждаше така: Главният казва какво да се прави и всички хукват да го правят. Също така той не разбираше, че може да съществуват проблеми, които да са обективни - да не са се случили поради волята на някой човек. За Борисов зад всеки проблем стои човек, който го причинява. Намираме човека, въздействаме му - и проблемът се изпарява.

В случая Борисов иска да премести разговора от политики към личности, за да си представи какви проблеми биха могли да му създадат. И да започне мерки по въздействие върху тези личности. А и пътьом да вкара свои хора в управлението - тоест, целият разговор да бъде върнат към балкански пазарлък за хора и ресори.

В никакъв случай ПП и ДБ не бива да му позволяват да премести разговора от принципи, политики и цели към личности, ресори и ресурси. Това е негов терен. А неговият терен би трябвало да изглежда така, както изглежда в последната седмица: свиваща се шагренова кожа, като от известния роман на Балзак.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    47 20 Отговор
    Да не забравяме че Баце е дребен крадец на коли, назначен от мутрите за охрана на бай Тошо,
    издигнат от Дедо и направен генерал от Доган, построил патока на Путин,
    кътащ пачки и кюлчета в чекмеджета, който лъже за световно и е ортак на бащата на собственика на NEXO.

    Коментиран от #23

  • 2 Абе тоя с всичкия ли си е?

    40 19 Отговор
    Само два цитата от писанията му, друго не четох:
    "За пръв път от много време нещата вървят в правилна посока - вършени по правилен начин от правилните хора в сравнително благоприятна ситуация. "

    "Защо работата върви: двете основни причини"

    Дайнов, иди при некой дърводелец да забие два-три пирона, че дъската много хлопа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бибитко

    40 17 Отговор
    Дайнов довчера бе доцент по разтягане на локуми, днес е вече професор, а утре очаквайте да стане и академик. Може би на унаугурацията му ще присъства лично американският посланик.
  • 5 Име

    16 15 Отговор
    Според мен - трябваше да съхраним България - имахме 2 космонавта и сума ти други постижения, Стефка Костадинова - а българското кино е направо велико, естрадата е нещо върховно и т.н.

    Пишем-бришем и - в крайна сметка - се оказахме на дъното на Европа.

    Оценявам мисълта на Евгений Дайнов - но той ни тика - към безсмислие - както и да е.

    Бойко Борисов е - човек със хормонални потребности - да вряка - да кряска и това не се лекува - докъм 90-години ще е така и това е.

    Няма държавнически наклонности, описан е подробно от един автор - Михаил Булгаков, "Кучешко сърце", украински е романа, присадиха на едно куче човешко сърце.

    Това стана - на практика - имитатор.
  • 6 Коментатор

    34 23 Отговор
    Главатарят на престъпниците в България, отново е "четкан" от продалите душите си жу-ля в овладените в бг "медии"???!!!

    Бил гросмайстор, бил нам къв си???
    Забравихте ли пачките и кюлчетата???
    Забравихте ли записите и снимките с него???
    Забравихте ли мис бикини и Барселона гейт???
    Забравихте ли спуснатия единствен кандидат за главен прокурор, който бе записал ПР-ката на Боко в телефона си, като "ПР Севи Бойко"???

    След като си припомнихме някои неща от същността на "Гросмайстора", нека разгледаме и неговите "чегъртачи"!
    Тръгнаха с летящ старт като "Промяната" и "ДБ", щяха да са алтернатива на статуквото, щяха да го разследват и арестуват?! Е арестуваха го де, но само за парлама (докато военния министър на сащ кацаше в собственото им летище на бг територия)?!
    Спряха руския газ, за да го купят същия през посредници с 30% надценка?!
    А сега ББ и ППДБ ще се женят!!!

    Съвременните евроатлантици в бг парламента унищожават страната ни!
    Крайно време е народът ни да се събуди!!!
  • 7 Госあ

    31 12 Отговор
    “ руски атомни бойлера” с това се изчерпва цялата култура на поредния полуграмотен пребоядисан културовед. Нали такъв беше списвача ? К’вото и да означава това “културовед”.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да бе

    23 16 Отговор
    Когато някой си Евгений, Антоний и пр. герб флигорни кажат нещо по медиите, трябва да се гледа къде е Слънцето. Борисов обича критикуващите герб персони. Неслучайно Сачева и Биков, които бяха антигерб ляляджии сега станаха първи прислужници на банкянския цар.
  • 12 Aлфа Bълкът

    24 11 Отговор
    Бойко ги матира с два хода. Шараните сами налапаха стръвта. И да направят правителство Бойко ще им извива ръцете как му е кеф, особено пък, ако ги държи с компромати. Дето половината им депутати на ГЕРБ са били антигерб преди това.
    Пък ако не направят отиват на кино другите избори.
    Бойко ще каже: "Аз им послах червен килим, направих компромиси, дадох им и хляба, и ножа, но те са неспособни да управляват, защото злобата и арогантността им са по-големи от благото на България". Трябваше да откажат на момента, а не да мотат топката.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Иво

    24 18 Отговор
    ПП ДБетата са най големите боклуци и прикрити комунисти. Чудя се как Борисов не го е гнус от тия паразити и има търпение да води разговори с тях. Те мислят само как да махнат Гешев и да арестуват Борисов.
  • 15 Хохо Бохо

    27 18 Отговор
    Борисов е на крачка от затвора, от Магнитски 3...
    За каква непредсказуемост на Бойко Борисов става дума?
    Плосък е като тиква - опитва се да избегне бай Ставри

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пич

    19 17 Отговор
    Това говедо отдавна трябваше да изчезне от този свят.
  • 18 ха ха

    21 10 Отговор
    На ПП-рудките им е умряла сиганката и Дайнов се е наел да я замести... Затова и хвалбата. Истината е, че няма ресурси и затова работят по политики. Щото нема паре, а трябва да действат и двете коалиции.
  • 19 Българин

    17 13 Отговор
    Дойче Веле- медията на Олигарсите признава бат Бойко за Голям Играч
  • 20 Дайнов

    19 7 Отговор
    хептен я е окъсал мисловно! Откъм течности🍷🍸🍻🍺🍹обаче, явно е напред с матрялът!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гепард

    24 12 Отговор
    Борисов Времето ти Изтече

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПП швестари

    15 13 Отговор

    До коментар #22 от "Гепард":

    Кире ти ли си бе?
  • 25 Като прочетох за Огромният опит на ДБ

    20 5 Отговор
    И спрях да чета...
  • 26 Естествен Интелект

    13 6 Отговор
    Гросмайстор в сравнение с вюрстовете...
  • 27 Артилерист

    28 8 Отговор
    Мутрата Борисов е един крайсофийски глупав, безпринципен, безнравствен тарикат. Той е компромисна персона за разнородната и разноцветна мафия, защото е завършил милиционерската школа в Симеоново, а сега, край дядо си и този, на който е разтривал ушите, докато го бодигардва, макар и селски читалищно, но успешно се прави на десен, антикомунист и улав. Борисов е глупав, но все пак тарикат и е защитил дисертация на пожарникарска, но психо-физична тема и това му помага да слуша скъпо платени от мафията умни хора. Иначе как да с обясним, че ще се сдружи с амортизирани девалванти като дебелия циник Ал. Йорданов, сълзливия нагаждач Паси и прочие. Отпадъци, ама носят гласове на себеподобни...
  • 28 Сали

    13 5 Отговор
    Kakъв гросмайстор е .Ако имаше правосъдие отдавна да търка нарвете в затвора.Вие медите имате голяма заслуга за това да бъде така.
  • 29 Сицилианска защита

    4 3 Отговор
    Ще направи всичко, за да отърве кожата.
  • 30 Tутанкамон

    5 3 Отговор
    Не Борисов,никой от българските политици и партии не трябва да управлява,по добре да минаваме на директно управление от Европарламента и европейската комисия,така ще спестяваме стотици милиони евро за заплати,същото трябва да важи и за съда и прокуратурата...
  • 31 Спомен за близначката

    1 0 Отговор
    Мани се БОКо : h t t p : / / y o u t u . b e / r z T f P 5 G D V P M
  • 32 мимикрия

    2 2 Отговор
    за две години стана гросмайстор по предателствата, антибългарските политики. А ПППП-та, удобно, като създадена антибългарска партия са се качили на тротинетката и ни лук яли, ни лук мирисали, си изпълняват задачките от посолството, като използват герб за маша. За жалост предателите са на път да се съюзят официално.
  • 33 искам да знам

    3 2 Отговор
    колко пари получиха ПППП-та и ДБ от посолството за да фалират България и ни набутат в лигата на свръхзадлъжнялите? Защото икономическа зависимост = политическа зависимост.
  • 34 НЯКОЙ

    2 2 Отговор
    Консултациите с Борисов са тренажор за политици, когато срещу тях стои изпечен мошеник !
  • 35 Казуар

    3 1 Отговор
    Днешният Борисов е същия както отпреди 2020г.
  • 36 Ами не

    4 2 Отговор
    Гросмайстор е за политолозите на поръчка! За народа си е мошеник, простак и крадец!
  • 37 Боже, пази България от Борисов!

    3 3 Отговор
    Борисов е човек, който е способен да се усмихне, когато нещата отиват на зле, защото вече е намислил на кого ще хвърли вината - на Продължаваме Промяната! Те са вечната му изтривалка за собствените му провали било то за невъзможността му да състави кабинет, било то за безумната му грешка да събори последното им редовно правителство! Борисов е гениален манипулатор и лъжец от класа

    Коментиран от #40

  • 38 Ха ха ха

    3 1 Отговор
    Дайнов , дайноВ, ти със всеки изминал ден ставаш все по жалък , като твоите кумири - простото и кокорестото , просто спри да бръщолевиш преди да минеш през изтрезвителя .....
  • 39 Ама верно ли

    2 0 Отговор
    ОООООО ДАЙНОВ ПАК ЛИ СИ ТИ С БЕЗКРАЙНИТЕ СИ ПРАЗНИ БРЪЩОЛЕВЕНИЯ А ЗА РЕАКТОРИТЕ ПО ПРАЗЕН БОЙЛЕР ОТ ТОВА ДЕТ ТИ Е НА РАМЕНЕТЕ НЯМА БОРИСОВ Е В ПОЛИТИКАТА 20 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ А ТИ СИ ГОЛОСЛОВЕН ДЪРДОРКО ПО ДЪЛГО И ОТ ТОВА ПОМНЯ ТЕ ОЩЕ ОТ 90 ТЕ КОГАТО ГЛАСУВАХ ЗА СДС ВЪПРЕКИ И ТОГАВА МАЗНОТО ТИ ПРИСЪСТВИЕ
  • 40 Виж сега

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Боже, пази България от Борисов!":

    ПП НЕ СА ИЗТРИВАЛКА НА БОРИСОВ ТЕ СА СИ ПРОСТО ИЗТРИВАЛКА ПАЧАВРИЧКА МУ СЕ ВИКА
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Биволъ

    1 1 Отговор
    Бойко Борисов как така стана гросмайстор, нали според вас беше мутра? Бабикянски тъпотии се ръсят постоянно,но не могат да сринат авторитета на ГЕРБ и Борисов за това,което са правили и правят за просперитета на страната ни.
  • 43 ХАРИ

    1 0 Отговор
    Много ми е интересен слагача,смахнатия Даниел Смилов,клеветника и непрокопсаник,платен муфтаджия,как се произнася за Б.Борисов-ей,айнколууу,защо Бойко печели въпреки помията ,дане би народът да е по-простот тебе,всъщност май ти си продажник и келепирджия,че подценяваш болшинството от народ,тъпанар.
  • 44 НЯМА ПРОСТОТИЯ ОТ БАНКЯНСКИТЕ ПОМИЯРИ

    2 0 Отговор
    КОЯТО БОКО ДА НЕ Е КОПИРАЛ , КИРЧО И КОКОРЧО ПРОСТО БЛЕДНЕЯТ ПРЕД ЕРУДИЦИЯТА НА НАШИЯ ПРОСТАК !
  • 45 АВТОРА НЕ ПОМНИ ЛИ ЧЕ ЕДНО ДЕТЕНЦЕ

    2 0 Отговор
    БИ ГРОСМАЙСТОРА ОТ ЗАЙЧАРНИКА НА ВТОРИЯ ХОД ! ИЛИ НЕ ПОМНИ ИЛИ НЕ ИСКА ДА ПОМНИ !
  • 46 Факти

    0 0 Отговор
    Родопа планина е с бб. Казвам го от съжаление за чакащите работа.