Last news in Fakti

29 Април, 2023 09:00 2 666 15

Не бързайте да погребете Ердоган жив!

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • кемал кълъчдароглу

Реджеп Тайип Ердоган не е от типа хора, които обичат да губят и това води до друга хипотеза: че той не зачита присъдата на урните

Не бързайте да погребете Ердоган жив! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Две седмици преди общите избори турският президент изглежда на пръв поглед в лоша форма, във всеки смисъл на думата. Снимката му обиколи света и предизвика порой от слухове за здравословното състояние на турския президент, съобщава френската радиогрупа Radio France.

Във вторник вечерта пребледнелият Реджеп Тайип Ердоган трябваше да прекъсне телевизионно интервю след 15-тата минута. И в крачка той отмени всичко за 48 часа, като официално беше обявен за болен от стомашен грип. Той се появи отново вчера следобед, все още блед, за видео чат с изключително радушния Владимир Путин.

69-годишният Ердоган, който от 20 години е на власт в Турция, трябва да се е почувствал много отслабен, за да спре всичко - той, който провеждаше по 3 митинга на ден, за да навакса изоставането си с 4 пункта спрямо съперника си, според социологическите проучвания.

Опонентът му Кемал Кълъчдароглу води добра кампания, въпреки липсата на харизма. Той изглежда спокоен и сериозен, ползва се с подкрепата на 6 партии и мълчалива подкрепа от страна на кюрдското малцинство. Той дори успя публично да приеме своята алевитска вяра. Което не е лесно, тъй като това е малцинствен клон на исляма.

Катастрофалните жертви на февруарското земетресение (поне 55 000 загинали, вероятно повече) опетниха имиджа на Ердоган. Точно както галопиращата инфлация (между 50 и 90% в зависимост от цифрите), следствие от странна парична политика.

Така че да, Ердоган е на грешен път. Той може да загуби за 16 дни.

И това няма как да не се хареса на западните столици, раздразнени от двойната игра на турския султан с Русия и от неговия религиозен и авторитарен дрейф.

Лош стомашен грип

Но трябва да внимаваме да не бъркаме желанието с реалността, да не погребваме Ердоган твърде бързо.

Той все още може да спечели.

Първо по съвместимост: губи президентските избори, но вижда как неговата ислямско-консервативна партия ПСР печели законодателните избори, които също обещават да бъдат много оспорвани. Тогава Ердоган може да стане министър-председател.

Но може да спечели и по линията на президентските избори. Изоставането му не е непреодолимо.

Той залага първо на турците в чужбина, които гласуват от вчера: 3,5 милиона избиратели. Големите контингенти са в Германия и Франция. Последния път за Ердоган бяха гласували повече от 60%!

На турска територия президентът запазва солидна база от привърженици. Не и в големите градове, но другаде.

Причините за тази подкрепа са много: придържане към неговата консервативна религиозна идеология, очарование от харизмата му на проповедник, възхищение от способността му да превърне Турция в международен център, увереност в способността му да се бори с кюрдския тероризъм.

Всъщност съдбата на изборите зависи от едно неизвестно: изборът на младите хора, 6 милиона ще гласуват за първи път, 10% от електората.

Отказ да признаеш загуба

Ердоган не е от типа хора, които обичат да губят. И това води до друга хипотеза: че той не зачита присъдата на урните.

Това може да благоприятства фалшифицирането на изборите. В засегнатите от земетресението райони сигурността на вота не е гарантирана. А президентът има власт над съдиите във Върховния избирателен съвет, тъй като той ги е назначил всички!

Всъщност системата е организирана така, че той да печели.

Ердоган също може да намери претекст, в случай на поражение, да анулира изборите и да откаже да се оттегли. Или да въведе извънредно положение по една или друга причина.

През 2016 г. неуспешният преврат на част от армията послужи като алиби за всеобща чистка, която не спира оттогава.

И накрая, няма пример, с изключение на Мароко преди две години, на партия, проповядваща политически ислям, която да е била принудена след изборна загуба да напусне властта. Така че, ето още една неизследвана територия.

Поради всички тези причини много западни дипломати гледат на тези избори в Турция като на най-важните избори за годината.

И никога стомашният грип не е бил толкова изкъсо следен във всички столици.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективен

    24 9 Отговор
    Само невежи могат да повярват на фейковете, че Ердоган ще загуби на предсточщите избори

    Коментиран от #5

  • 2 И той като Путин

    24 4 Отговор
    Има да умира няколко пъти.
  • 3 Цензура

    26 9 Отговор
    Много ви се иска да спечели американската мариoнетка, нали? Тия "социологически проучвания" са като ония - според които слабoyмният узурпатор байдън имал 45% процента подкрепа в САЩ... сигурно затова се крие като плъx и никога не е излизал пред обожаващия го американски народ?
    Забравяте и че Калъчдароглу щяха да го бият хората 2-3 пъти.... впрочем това вие изобщо не го съобщихте.
  • 4 ХоХоХо

    18 3 Отговор
    Защо Запада и Америка толкова мечтаят Ердоган да загуби? Това не е ли намеса във вътрешните работи на Турция?
  • 5 Все така се изразявате позитивно

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "Обективен":

    Дано ви гризне някой на постановката.Тайпито си отива.Освен,ако не почне да фалшифицира наляво-надясно.Не вярвам толко да е пропаднала демокрацията в Турция
  • 6 Пешо

    5 0 Отговор
    Пак ще влезе котката в трансматора
  • 7 Роза

    8 1 Отговор
    Никой на този свят не е вечен.Нито Ердоган,нито Путин.В крайна сметка,по-добре е да си обикновен,неизвестен човек.Тогава никой няма да се радва един ден,че си болен или умрял!
  • 8 СЗО

    5 7 Отговор
    Пред Господ всички са равни. Колкото и избори да фалшифицира, и от стомашен вирус се умира.
  • 9 Матей преображенски

    7 3 Отговор
    Не споменават само от къде изникна тоя калъч,кой го финансира и на кой господар шета,а това е най-главното.Защото каквото и да говори обещава,определящо е именно кому служи,а това че се е хванал с кюрдите и ПКК му проваля целия замисъл,защото турците много мразят кюрди.Има и червена точка за Ердоган,наскоро откри АЕЦ,ПО-РАНО ДОКАРА ЕВТИН РУСКИ ГАЗ,и изобщо при неговото царуване турците не могат особено да се оплачат.Така че трябва добре да се замислят,по-добре ли е да рискуват с един евентуален американски агент,реинкарнация на Фетулах Гюлен или да си карат по добре познатия утъпкан път на защита на националните интереси,въпреки всичко.

    Коментиран от #14

  • 10 Касчей Безсмъртний

    4 1 Отговор
    И бай Реджеп е като мене!
  • 11 Павел пенев

    8 4 Отговор
    Европейските идиоти правят всичко възможно Ердоган да загуби изборите,така както искаха и се намесиха в Унгария, но не им излезе сметката. Сега ще видим и в Турция.
  • 12 Матей

    3 2 Отговор
    Този, безхаризматичния опонент, го чака турски затвор след изборите. Ще му лепнат една държавна измяна на база прокарване на чужди интереси срещу държавата и в кауша на топло за 50 години. Така и трябва да бъде.
  • 13 Българските турци

    2 1 Отговор
    В Турция най недоволните от настоящата власт са ония , които преди десет петнадесет години си мислеха че са най популярни и че са каймака на Турция и че Ердоган ще мине и отмине набързо , като Тургут Йьозал !...Те мислеха , че лесно ще го катурнат с традиционните американски и натовски шашми !...Сега когато , след като някои фалшиви имами бяха тръгнали преди време да обезглавят дълъгия човек...и когато други ги сгащиха и ги подредиха в колона по един по долни гащи и боси по асфалта на горещият и кървав 16 юли се убедиха ,че е твърд орех, и че и дори методите с които обесиха едно време Аднан Мендерес не му влияят, се озлобиха и настървиха до краен предел !!!... Онова беше краят на най кръвополитния рунд от мача Байдън (фето) - Ердоган !
    Този безкраен шантав политически "боксов" мач продължава !... Днес в поредния му рунд се разиграва нова различна версия на Американската доктрина за сваляне на Ердоган и за връщането на изпуснатия контрол над глутницата от сивите османски вълци !...
    Ердоган е фен на покойния Касиус Клей...и на последния рунд от мача на 14 май 2023 светът ще наблюда един класически нокаут в стил ала Мохамед Али ! ! !
  • 14 Българските турци

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Матей преображенски":

    Тоя калъч е Митоман и откак е начело на тази партия си въобразява , че е турският Махатма ГАНДИ !!! Скача на Ердоган ама е далеч от неговата категория ...А Ердоган от 2011 година насам все го " тушира ли тушира, тушира ли тушира" че чак вече му е Досадно ( това са думи на Мухарем Индже главен опонент на Ердоган от предишните избори и понастоящем пак един от четиримата кандидати за президент на Турция) ! ! !
  • 15 сергюн

    0 0 Отговор
    паша