Last news in Fakti

28 Април, 2023 16:33 2 584 25

Всички срещу Ердоган! Прокюрдската партия в Турция обяви: Подкрепяме Кълъчдароглу за президент

  • кемал кълъчдароглу-
  • турция-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • реджеп ердоган-
  • демократична партия на народите

Представителят на ДПН добави, че партията няма никакви искания към Кемал Кълъчдароглу за министерски или други държавни постове

Всички срещу Ердоган! Прокюрдската партия в Турция обяви: Подкрепяме Кълъчдароглу за президент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) обяви подкрепата си за кандидат-президента на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу, съобщават турски медии, пише БТА.

Съпредседателят на ДПН Митхат Санджар заяви, че партията му ще подкрепи кандидатурата на Кълъчдароглу, лидера на най-голямата опозиционна сила в страната, срещу тази на досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган за изборите на 14 май.

Пред журналист от опозиционния в. "Сьозджу" Санджар е казал, че целта им е да прекратят едноличното управление в Турция, а програмата на Кълъчдароглу съответства на техните цели, пише изданието "Герчек нюз".

Представителят на ДПН добави, че партията няма никакви искания към Кълъчдароглу за министерски или други държавни постове.

Това е първият път, в който ДПН открито заявява подкрепа за Кълъчдароглу.

Санджар посочи, че смята тези избори за най-важните в историята на Турция и че партията му има две стратегически цели - да прекрати едноличното управление и да стане най-ефективната сила в процеса на демократическа трансформация.

Целта ни е изборите да приключат още на първия тур. Смятаме, че това ще бъде важна стъпка към демократична промяна в Турция, добави той.

Според Санджар сегашното правителство е довело страната до ръба на катастрофа и прекратяването на едноличното управление е необходимо за спасяването на Турция. Той смята, че евентуална победа на Кълъчдароглу ще бъде важна стъпка в откриването на пътя към демокрация и върховенство на закона.

Същевременно съпредседателят на ДПН подчерта, че не очакват една победа на Кълъчдароглу да донесе незабавна и радикална промяна на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    24 10 Отговор
    Падишахът да минава насам и да прибира и Батюшката и директно за Рубльовка.
  • 2 Хахха

    39 17 Отговор
    Всички срещу него и накрая той печели обедително.
    И на САЩ и подлогите им се стъжнява .Бас ловя че тая статия е подготвен за обсъждане на така нареченото аз запада недомократично печелене.

    Коментиран от #6, #24

  • 3 Калпазанин

    31 11 Отговор
    Само идиот би гласувал за този клоун , та не смисъл да ни занимават прости по темата с глупава пропаганда

    Коментиран от #4

  • 4 Над

    25 4 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    60% от избирателите му са турци , живеещи в Западна Европа !
  • 5 Псевдоним

    9 10 Отговор
    Пасмина от кол и въже срещу едрата турска мафия, мачът е предрешен отвсякъде.
  • 6 Уинамама

    5 16 Отговор

    До коментар #2 от "Хахха":

    Май не си ходил и на училище освен, че пишеш пълни глупости, но така сте си копейките.
  • 7 Сатана Z

    32 16 Отговор
    И преди и сега шампион е султан Реджи.
    Турците знаят,че без него ще се върнат в Средновековието.

    Z
  • 8 Брат Румен Ралчев

    0 2 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 9 Развеселен

    12 22 Отговор
    ГРУ на Русия ще трябва много да се потруди за да набута на турците руския агент Ердоган.
    Може този път и да не успее.
  • 10 Име

    13 1 Отговор
    Турците се въртят около това - 1999 г. имаше земетресения и - пак трагедии, лошо строителство, сега същото - ама по 3 пъти.
  • 11 Мустафа бей....

    5 2 Отговор
    Брейййй...аз сега на къде да се въртя?, на пумпал станах, поне в московията няма да има промени, нъл тъй бе тулум?
  • 12 уфааааааааааааа

    11 7 Отговор
    Eрдо не слушка и се опитва да го играе независим, за това ще му спретнат квото трябва, да не пречи!
  • 13 Българските турци

    24 6 Отговор
    В Турция има прогрес защото се изкорени бруталната корупция в политиката и армията , изкорени се елитизмът в турското общество и най важното "изчегъртаха" мафиите, които като кърлежи смучеха благата ! Народът вижда този прогрес...и въпреки икономическите и финансови интервенции и раздухваната инфлация, не се отказва от подкрепата си към ония които отстояват явни национални интереси !
    Република Турция е предпочела светския политически формат на управление на държавата си ! Знамето и печатът на Халифа на световния Ислям се намират в "дълбоките" архиви на турската държава и не Турция е търсещата алтернатива при някого ...а си е водещата обидиняваща алтернатива и образец за всички останали мюслюмански народи в света ! Една независима и справедлива демокрация без примеси от западни "ценности" и догматични правила и условия са привлекателни и за останалите потиснати и изтощени от експлоатация и хегемонии народи !!!...
  • 14 ...

    6 6 Отговор
    Нашите турци не харесват кюрди и казълбаши. Особено казълбашите, а това, че легенди се говорят не е вярно. На маята българи са ходили преди много години на младини и няма такива работи, в един чувал шалварите на жените и който мъж вземе шалвара спи с тая жена, глупаци. Правят им мизерии

    Коментиран от #17

  • 15 Българските турци

    17 4 Отговор
    Някои пак правят акробация за да го злепоставят... и по някакъв начин да му скроят "изкуственна засада" на Ердоган с най невероятни фантазии и набеждения ! Ердоган не е елит ! Син е на най обикновен стругар ! Израсъл в работнически квартал на Истанбул в края на 50 те и началото на 60 години ! Има ли в България син на леяр от Кремиковци да е станал милиардер или поне премиер на България ?!...Елитът винаги мрази прогресиралите плебеи !...
  • 16 ХХХ

    2 4 Отговор
    Много има в Америка. Кюрди. Една наша близка след 1989 замина за САЩ и гледаше на кюрд майката. Много бил богат. Имат над 30 къщи и никъде не работил, но страшно много държали кюрдите за родителите си, аз казвам и в България търци и бгмюсулмани също държаха, но вторите ги дават на стари жени, не им давали храна, българката гледала ги, казва тя, и умирали, грехота е, но кюрда си гледа майка си и я беше страх, да не се оплаче на сина си и да я изгони. Поука българи, а не на жени и в старчески домове. Но турци мразят кюрди. И в ЕС ги има. Питайте българката на Берноскон и от Италия, познавачката на мачовете
  • 17 Много замъглено обясняваш

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "...":

    Турчин ми е разправял за тия казълбаши,но не точно както завършваш,и то турчин,който не тръгна по големи екскурзии през 89-та.
  • 18 Въй Въй Въй

    13 5 Отговор
    То в Турция при управлението на уж диктатора Ердоган е имала и прокюрдска партия . Защо тогава ревем,че в България има партия на турците живеещи в България
  • 19 КГБ

    6 9 Отговор
    Щом турското Дпс в лицето на кюрдите е за опозицията Ердоган няма шанс и ще трябва да ходи при аркадаша си Путин.
  • 20 Име

    3 1 Отговор
    Турция трябва да въведе правила за строителството, влагали са некачествени материали.

    В България - не смеят това, гледат да е - тайно и безопасно.

    В Италия е редовно - понякога има мостове срутени.

    По това се броим европейци - както и да е - строителството е важно.

    Другите работи - няма значение, Турция има култура отвъд един вид - като култура е велика.
  • 21 Матей преображенски

    7 1 Отговор
    Кюрдите няма кой да ги пита,пък и турците много добре разбират ,че те гравитират около американците,които пък ги излъгаха ,че ще им направят държава В момента пак ги използват за да всеят хаос в Турция и да я преобърнат наопаки,с хастара навън,само да сложат начело своето ле-ке и мислят че всичко е тип-топ.Да ,ама не,в Турция превратите не са сефте и военните там винаги имат последната дума.
  • 22 Реджепа си отива

    3 4 Отговор
    Малко му беше толко време на върха Реджеп Тайпи Р-доан.Ония обаче го чакат,военните исках да кажа.Изобщо дали в2016 това е било заговор,или импровизация на луд?
  • 23 Българските турци

    9 4 Отговор
    Нито турците мразят кюрдите , нито кюрди мразят турците ! Турция все още е многонационална и всички националности и етноси които обитават територията и , са със запазена идентичност и оригиналност ! За да се увериш можеш да посетиш Мардин , Урфа ,Хатай или Ван ...или цяла Турция ! Национализмът в Турция не е етнически... а е обединяващият национализъм обявен от Мустафа Кемал Ататюрк с думите "Щастие е за всеки който казва - Аз съм Турчин " !!! Турците никога не са имали проблеми с 20 те милиона свои сънародници кюрди ! На турците въобще не им пука кой ги обвинява в това, че унищожават въоръжени с американско оръжие терористи на ПКК и разните им трибуквенни клонинги приютени под мишницата на Пентагона в Северна Сирия ! Тия тук , които вярват на тия американски измишльотини ,трябва да знаят, че турците никога не крият това , което вършат и възнамеряват да въшат с ПКК и клонингите им и с всички терористи толерирани от запападните им псевдосъюзници !!!
  • 24 Гошо

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хахха":

    Неграмотен турчуля!
  • 25 Мунзафер

    9 3 Отговор
    Давай Ердо,давай аби,цяла Източна Румелия е зад теб бащице.Иншалла.
Новини по държави: