Last news in Fakti

10 Май, 2023 12:01 4 826 54

Отчаян маньовър на Борисов: кандидатурата на Мария Габриел

  • герб-
  • бойко борисов-
  • мария габриел-
  • премиер-
  • пп-
  • дб-
  • ивайло дичев-
  • бсп

БСП се хвана на въдицата, Борисов няма повече ходове

Отчаян маньовър на Борисов: кандидатурата на Мария Габриел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Дичев:

Съсипаха се да повтарят, че всесилният Борисов изиграл ПП/ДБ, накарал ги да си свалят гащите, пардон картите, а сам запазил всички козове в ръцете си. На мен пък ми се струва, че е точно обратното: реформаторите притиснаха опонента си до стената и той сега се мята в безсилна истерия, сменяйки през час позициите си с помощта на живописни сръдни. И не спирам да се чудя как медиите в България редовно обръщат света с главата надолу.

Да започнем с прословутия компромис, какъвто представлявали разговорите между двете коалиции. Кое е точно безпринципното отстъпление на реформаторите? Наложиха своя на 90% програма, отказаха еднозначно да подкрепят първия мандат и извадиха кабинет без всякакво участие на ГЕРБ. Ако мен питате, в последното дори бяха прекалено твърди заради включването на трима свои лидери от първия ред. Но това, в което ги обвиняват техни довчерашни привърженици, е точно обратното – били отстъпили, били приели ултиматума на ГЕРБ.

БСП се хвана на въдицата

Г-жа Нинова пък заяви че ПП/ДБ се били хванали като първокласници. На какво точно, не става ясно. Сега остава да наблюдаваме със злорадство как точно ще се хване тя на герберската въдица за хартиена коалиция. И дали след участие в управление с едните десни, сега партията ѝ ще преглътне съюз и с другите десни, само и само тя да е във властта.

Обвинението, че самото разговаряне с ГЕРБ е предателство, е още по-нелепо. И не защото няма как да се прави политика, без да се говори, включително с опонентите, а защото важното е все пак какво излиза от тези разговори. Ако след тях изкристализира една твърда и принципна позиция, толкова по-добре. Нали си даваме сметка, че сега на Борисов предстои да разговаря с партии като „Възраждане“, от които отчаяно опитва да се дистанцира. Е, хубаво - защо той да печели символически, а другите да са първокласници?

ПП и ДБ – прекалено праволинейни

Ако имам критика към ПП/ДБ, тя е друга – че не говорят с всички и по този начин създават усещане, че са в изолация, докато Борисов се прави на общителен добряк. Защо отказаха разговор с ДПС, например, не разбрах; защо не търсят път към президента по не-руски теми? Боя се, че проблемът на тази формация е точно обратният на онзи, който виждат анализаторите: че са прекалено праволинейни. А имам неприятен спомен от това, как старото СДС постепенно се превърна в една морална секта, капсулира се и не успя да си свърши историческата задача.

Не разбирам и защо откритостта у нас се смята за наивност, ако не дори за глупост. Явно българинът е свикнал да го управляват шушумиги като Тодор Живков, който лавираше, снишаваше се, перестрояваше се, без да има особено твърди морални възгледи. Вероятно по тази линия е симпатията към г-н Борисов: хората си мислят, че има втори план, че накрая ще надхитри всички. Само че какви хитрости са му останали, ако не подкрепи втория мандат и съвместно изработената управленска и законодателна програма?

Борисов няма повече ходове

Готви се за протести през зимата с коалиция „магнит“? Предлага „празни кутийки“, които същите тези недолюбвани партии да попълнят с „личности“? Или пък „прилага тяхната коварна хватка“ - т.е. правителство на малцинството, което води право към „пропастта“ на изборите?

Последният маньовър за спасяване на партийното достойнство гласи: предлага „наш безспорен премиер“ и отстъпва всички министри на другите, включително на ПП/ДБ. Щял да поеме риска да предложи правителство, все едно това не му е задължение като първа политическа сила и все едно този риск вече не поеха предварително опонентите му.

Предложението за еврокомисарката Мария Габриел е знак в посока на евроатлантизма и може да се разглежда като пореден отчаян опит да се приобщи реформаторската коалиция. Тази кандидатка е слабо свързана с България, защото кариерата, а и личният ѝ живот са в Европа; не си представям много добре как ще се ориентира и дали ще успее да овладее тежката родна действителност. Представям си как медиите ще затръбят: брюкселка заменя харвардците. Дали Борисов си мисли, че ще може по-лесно да управлява една такава премиерка? Или обратно, слабата кандидатура е подкана към ПП/ДБ за някакъв паритет по борисовски?

Кога Борисов ще разбере, че трябва да слезе от сцената

Както разбирате, тук не гадая дали ще има или няма да има правителство. Успоредно с Борисов се изнерви и г-н Гешев заради все по-съмнително изглеждащия кьорфишек. Дали пък лошите няма да се изпозастрелят, както ставаше навремето в уестърните? Не мога да преценя и до каква степен са се изнервили „посолствата“, а и нашите родни бизнесмени. Не знам и дали най-сетне г-н Борисов няма да разбере, че той лично е проблемът на нашата държава, да се поклони и да слезе завинаги от сцената – какво пък, стават и такива чудеса.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    44 10 Отговор
    Айде у кауша, стига се развява из медийте.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Един

    55 9 Отговор
    не само отчаян , но и много лош ход на Боко , който като удавник се хваща за Мара ! Но от де акъл , че сам си го наби ? Тя не е нито фактор , нито капацитет , нито авторитет било то в България или Брюксел !
  • 4 Давещия се хваща за сламка

    50 7 Отговор
    С куклата на конци Габриел и подриване на обществото и държавността.
  • 5 Ама последно

    38 7 Отговор
    Мария ли е или Габриел? Тя ли е,той ли е,то ли е?
  • 6 Дааа

    43 8 Отговор
    Пореднатз като Мата Хари, ПКП... Употребена и скоро захвърлена цветущи епитети.

    Коментиран от #7

  • 7 Еее

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дааа":

    Гладен съм и,ако обичаш не ме доизнервяй!
  • 8 Кск ве

    32 4 Отговор
    А къде е предния им кандидат, нали само той и никой друг, какви са тея братчедки на ПКП.
  • 9 Българка

    44 7 Отговор
    МАРА ОТ 20 ГОДИНИ НЕ Е В БЪЛГАРИЯ НО Е УДОБНА НА ББ И МАФИЯТА КАРИЕРИСТКА ОТ СЕЛО ЧОВЕК КОЙТО ГОВОРИ ПРЕЗ ЗЪБИ НЕ Е ПОЧТЕН ЖЕНЕНА ЗА ЧУЖДЕНЕЦ А СЕГА ДА Е ПРИМИЕР- НЕ ДА СИ СЕДИ ТАМ КЪДЕТО Е ТЯ НЯМА ДА НИ ИЗВЕДЕ ОТ ХАОСА А ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ НИ ВЪВЛЕЧЕ - ..
  • 10 истина е

    44 6 Отговор
    Тоз престъпник който уби държава и народ и изгони милион млади ,докато е на свобода и крачка няма да мръднем , дори и Тръмп да покани за министър-председател!!
  • 11 Текък му лигите

    35 5 Отговор
    От алчност за власт. И нищо полезно не е свършил никога . Да не забравяме два милиона емигрирали от управлението му.
    .

    Коментиран от #21

  • 12 Бай араб

    28 3 Отговор
    Спокойно, правителство няма да има , Радев ще управлява, но без бюджет
  • 13 хххх

    37 6 Отговор
    Мария Гаргамел е проклятието за България!! Това е жива подигравка с българите и техния труд!
  • 14 Тиквонии Велики

    36 6 Отговор
    Имам още един ход!
    Ще предложа цинковата кофа от Кърджали! ТКП !
  • 15 Ха ха

    27 6 Отговор
    И дъщеря ми е завършила в Бордо, защо не предложи нея
  • 16 ПП?

    11 4 Отговор
    Едни и същи клоуни коментират в ДВ, без ДВ да им признава мнението.
  • 17 Магнит

    31 3 Отговор
    Меси от Банкя да стяга куфарите за Дубай , Божков му е запазил стая в хотел защото Гешевтурата му е купил магнитни наколенки от САЩ подарък и ще го на -Магнетизира в най скоро време
  • 18 Човека Калчук

    31 3 Отговор
    Това е един Тиквеник непрекьснато льжещ и уникално нагьл
  • 19 Гербер

    5 25 Отговор
    Бавно и постепенно баце обхваща отново властта в държавата. Пак ще управлява той. Ще има фондове за усвояване. Всички, които му останахме верни го подкрепяме.
  • 20 Съдията Дред

    4 22 Отговор
    Голям натиск всички да клекнат на Кирчо и Кокорчо, ей
  • 21 Експерт

    22 2 Отговор

    До коментар #11 от "Текък му лигите":

    Властта му трябва до толкова, че да блокира съдебната реформа за да не бъде съден и НАЙ-ВАЖНОТО ДА МУ БЪДАТ ВЗЕТИ МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ ЗА 12г
    Американска агенция може да блокира всички сметки, даже в офшорни зони и да върне парите на ДЪРЖАВАТА ОСЪДИЛА ЗА КРАЖБА ПОЛИТИК срещу 15% такса!!
    Бочко е в потрес и затова го е страх от закона Магнитски.
  • 22 Експерт

    14 1 Отговор
    Властта му трябва до толкова, че да блокира съдебната реформа за да не бъде съ.ден и НАЙ-ВАЖНОТО ДА МУ БЪДАТ ВЗЕТИ МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ ЗА 12г
    Американска агенция може да блокира всички сметки, даже в офшорни зони и да върне парите на ДЪРЖАВАТА ОСЪДИЛА ЗА К.РАЖБА ПОЛИТИК срещу 15% такса!!
    Бочко е в по.трес и затова го е страх от закона Магнитски.
  • 23 Хахаха

    23 1 Отговор
    Излагация за вашия бойчо.С тази брюкселско-селска пръчка,удари мощна греда.Тамагочи на конци ще предлага плешивеца.
  • 24 Пенсионер

    9 1 Отговор
    Властта му трябва до толкова, че да блокира съдебната реформа за да не бъде съ.ден и НАЙ-ВАЖНОТО ДА МУ БЪДАТ ВЗЕТИ МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ ЗА 12г
    Американска агенция може да блокира всички сметки, даже в офшорни зони и да върне парите на ДЪРЖАВАТА ОСЪДИЛА ЗА К.РАЖБА ПОЛИТИК срещу 15% такса!!
    Бочко е в по.трес и затова го е страх от закона Магнитски.
  • 25 Алекс

    11 1 Отговор
    Александър Лукашенко казва така за жените,я сам себе не доверяю а тем более женщин...
    Той има само една жена министър в неговото правителство,но тя стои мирно като войник пред него!!!
  • 26 Буквоядец

    15 1 Отговор
    Този филм сме го гледали.Тогава в тази роля беше един бивш член на БКП от Гоце Делчев.
  • 27 Катеричка Рунтавелка

    11 5 Отговор
    Борисов ще слезе от сцената след Дичев, Дайнов, Смилов, Инджов, Аламанов и още неколцина от тяхната порода! Да си купят не пуканки, а валериан, глог, мента и......."само ти, сърце, си ми приятел"!
  • 28 Истината:

    19 1 Отговор
    Докато борисоФ не бъде елиминиран от политиката и
    бъде изпратен там, където му е мястото,
    България няма да се оправи и ще продължи да затъва в блатото!
  • 29 мдда

    16 2 Отговор
    С предлагането на Мара отварачката за министър-председател, Борисов дава надежда на всички магисралки-труженички, че един ден могат да се кандидатирват за министър-председателки и да искат да управляват мъжете в държавата!
  • 30 Стоянв

    2 7 Отговор
    Ако той няма повече ходове, значи никой няма и се отива пак в губивремето. Тези журналисти трябва най-накрая да заменят приоритета си-от търсене на скандала към подкрепа но национално-отговорното.
  • 31 Абе

    8 2 Отговор
    Глупости !
  • 32 Ами

    16 1 Отговор
    Габриелка е втората Фандъкова! Няма никой там!
  • 33 Вирус

    6 4 Отговор
    Поредната калинка като кирчовците и кокорчовците от едно котило са на тая вяра не може да се има като оная дето искаше да купи чез
  • 34 НЯКОЙ

    13 2 Отговор
    Борисов постоянно си търси чиста бърсалка за ....... и след като натиска неуспешно цял месец ПП-ДБ да му кандисат в тази роля, сега си намери една чиста европейка, живееща и работеща в Европа, с европейски манталитет и поведение ! Поднасям съчувствието си към тази жена, ако вече е приела отредената и роля !
  • 35 Яяяяяя

    16 2 Отговор
    Баце си е селски хитрец! Трябва му кукла на конци, а не някой дето ще му пили нервите, като Томиславчо, Бичето и Аскоулийския убавец. Баце може да е тулуп, но хитър тулуп! Не иска да слага някой дето ще му бърка в чекмеджето и няма да стои мирно пред него! Ейййй няма спиране Баце! Като го гледа човек на снимката, как да не каже, че прилича на Дон Корлионе.
  • 36 Фактъ

    17 2 Отговор
    Боко е нагъл селтак , та едва ли осъзнава , че лично той спира развитието на държавата . Крайно време е да му се припомни .
  • 37 Тахумба

    12 1 Отговор
    Намерил си кукла за конци. Кой ще я приеме тази сериозно?
  • 38 Ангеларий

    9 0 Отговор
    Дали пък тази не е Мата Хари.
  • 39 Да,да

    8 0 Отговор
    Какво разбира Мария Габриел от правителство? От българск.фирми,бълг.действителност,от лицата,които управляват общ.съвети,от кметовете,от обл.управители по райони? Та тя не е била в Б-я години наред,не познава пътищата,магистралите,шефове на ел.дружества,шефовете на ВИК,директори на здравн.заведения,проблемите в Образованието,земеделие и животновъдство.Проблемите във митниците,на границата с Турция.????? Не е запозната с дейността на Синдикатите,на КНСБ.Това ще бъде една кукла на конци,които се дърпат от Борисов.Затова кандидатурата й е неприемлива за другите партии,които обиколиха всяко кътче на Б-я в предизб.си обиколки и са наясно с всичко,което трябва да се осъществи.

    Коментиран от #47

  • 40 браво бе

    2 2 Отговор
    тука личи командата на пп щом и това не ви хареста дайте метресата на канадчето
  • 41 Бамбука

    7 1 Отговор
    Колкото и да е слаба и обвързана с Герб Мария Габриел ( безспорен факт ), ще ми бъде интересно как ще отговори, или ще отклони въпроси от рода на "Защо Борисов построи Турски поток и къде е пътната карта ) . Това вече няма да са въпроси от домашния фолклор, а отговорите ще са следят с интерес за ЕС/ЕК и САЩ , и НАТО.
  • 42 Борисов е лъжец и лицемер.

    9 0 Отговор
    Борисов започна да си "пазарува" подкрепа с министерски постове!!!
  • 43 Право на мнение

    10 1 Отговор
    Връзкарката Мария Габриел, която е омъжена за Франсоа Габриел, секретар на корумпирания председател на ЕНП - Жозеф Дол. Връзкарството не е само у нас, то е и в Европа!

    Коментиран от #46

  • 44 Гаргамел

    9 0 Отговор
    Габриел е бездарна калинка от бездарното и корумпирано обкръжение на Борисов. Борисов използва управлението на ЕС от Европейската народна партия( ЕНП) и членството на ГЕРБ в нея, да я пробута за еврокомисар.
  • 45 Баща ти

    1 3 Отговор
    Ивайло ти си това , което си благодарение на Тодор Живков! Всичко друго мога да ти простя, но не и да го плюеш!
  • 46 Жозе Барел

    0 4 Отговор

    До коментар #43 от "Право на мнение":

    Не е вярно! В Европа няма връзкарство! Ни то корупция! Ние, сме елитарен съюз , който отдавна е премахнал тези неща!
  • 47 Киро Канадеца

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Да,да":

    Прав си! От това разбирам само аз!
  • 48 Мая Марова Илиева Тагарова

    1 0 Отговор
    Чудя се как ли е Криско, харесва ли му работата.
  • 49 Касапин

    1 0 Отговор
    АМ ЧЕ ПОМОЛИ МУ СЕ БЕ НА БОРИСОВ ЗНАЧИ ПРИМЕРНО ТЪЙ : АЗ НЕОСОБЕННО УМНИЯ ДИЧЕВ СЛЕД КАТО ДВЕ ГОДИНИ ЗАЕДНО С МОИТЕ НЕДОНОСЕНИ ДРУГАРИ ОТ ПП ДБ СЕ МЪЧИМ ДА ВИ ВКАРАМЕ В ЗАТВОРА НО ПОНЕЖЕ СМЕ НЕСКОПОСАНИ НЕКАДЪРНИЦИ НЕ МОЖАХМЕ ТА КОЛЕНОПРЕКЛОННО ВИ МОЛЯ ГН БОРИСОВ ВЛЕЗТЕ САМ ЗАЩОТО ИНАЧЕ СМЕ МНОГО НВЩАСТНИ И ДЕПРЕСИРАНИ
  • 50 Анонимен

    3 1 Отговор
    Изкарайте Доган и да се свърши с родилните мъки на България. Град Приказка построиха докато се назлъндисвате всички и права била майката на Доган, като моят син друг няма. Построи огромно нещо водно.
  • 51 БОТУШ КАИШЕВ

    1 1 Отговор
    СТРОИ СЕ НОВ ЗАТВОР, И ЗА ТОЛУПА ОТ БАНКЯ НАРОДНИЯ АРТИСТ ЩЕ ИМА МЯСТО, МЕДИЙТЕ ОТ 6 то ГО ИЗКАРАХА И ДЖЕНТАЛМЕН ТОЯ ЛЪЖЕЩ, КРАДЕЦ И ,БИЕЦ
  • 52 Б.Борисов

    3 1 Отговор
    Отчаях се вече. Чекмеджето ми празно... чудех се на кого да звънна.. па се сетих че имам връзки в Брюксел. Викам си.. тоя път ще излъжа българите..

    Коментиран от #53

  • 53 Ха,ха

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Б.Борисов":

    Най добре иди се хвърли от някой мост.Не бери грижа за Боко.Той има пари за 100 живота. Ама ти ,каквато си гладна шпинга ,може и да умреш от глад.
  • 54 факуса

    1 0 Отговор
    снимката е показателна,нема таков дебил премиер с манталитет на селски пъдар,срам откъдето и да го погледнеш