Last news in Fakti

13 Май, 2023 06:00 5 421 62

Трябва ли Иван Гешев да се страхува от Мария Габриел

  • мария габриел-
  • бойко борисов-
  • главен прокурор-
  • корупция-
  • страх-
  • иван гешев-
  • герб-
  • дпс

ГЕРБ изиграха поредния си ход в битката за властта

Трябва ли Иван Гешев да се страхува от Мария Габриел - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков:

Мария Габриел, кандидатката за министър-председател на ГЕРБ-СДС, подаде ръка към ПП-ДБ с обещанието, че, ако бъде избрана, ще поиска от ВСС да освободи главния прокурор от длъжността му. От новата коалиция отдавна настояват за отстраняването на Иван Гешев. Те изразяват сериозни съмнения в неговия професионализъм и смятат, че е въплъщение на модела ГЕРБ-ДПС. От ДПС обаче изненадващо също изказаха одобрение за заявката на г–жа Габриел. "Имате нашата пълна подкрепа за тази тема", заяви Йордан Цонев.

Ако Гешев наистина си отиде

ГЕРБ и ДПС имат какво да спечелят, ако се сбогуват с г-н Гешев. Подкрепяйки отстраняването му, те с един замах запушват устите на своите критици. Опонентите на Борисов и Доган в продължение на години повтарят, че г-н Гешев не е инструмент на Господ (както се самоопредели главният прокурор), а на Ахмед Доган и Бойко Борисов.

Ако ГЕРБ и ДПС действително се разделят с главния прокурор, мнозина могат да обявят, че подозренията не само на ПП-ДБ, а и на всички други формации спрямо тях са били обикновена параноя, фалшива тревога. Мандатоносителите ГЕРБ ще могат да упрекнат ПП-ДБ в твърдоглавие и двоен стандарт. Ще могат да кажат: "Искат отстраняването на Гешев, а априори отказаха да подкрепят кабинета на г-жа Габриел. Ето кой саботира реформата на съда и прокуратурата!"

Отстрелвайки Гешев, ГЕРБ и ДПС ще излъскат имиджа си и пред чуждестранните наблюдатели и институции. Става дума не толкова за ЕК, изискванията по Плана за възстановяване и устойчивост, анализите на "Венецианската комисия" и т.н., колкото за възможността с тази маневра въпросните политически сили да се опитат да си набавят чадър срещу нови бури.

Преди обаче да потекат поздравителните адреси към ГЕРБ и ДПС, трябва да напомним, че те и в предишния парламент (и не само) красиво падаха за дузпа - с любимата терминология на Бойко Борисов. В 48-то НС тези партии бяха за ефикасен механизъм за отстраняване на главния прокурор и дълбока реформа на съдебната система - но само на думи. Когато трябваше да се гласуват текстовете и заявките да се превърнат във факт, внезапно им изстиваха краката.

Двама правосъдни министри (Янаки Стоилов и Надежда Йорданова) вече поискаха от ВСС отстраняването на Иван Гешев, но без успех. Тази седмица видяхме нов знак, че мнозинството във ВСС засега не се е обърнало срещу главния прокурор: с 9 на 5 гласа там отказаха дори да обсъдят обвиненията от страна на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов към шефа му. След като изглежда се изказа неподготвен по темата за първомайския атентат срещу главния прокурор, Сарафов изведнъж заговори за недопустима политизация на прокуратурата, което беше явен намек срещу Гешев.

От какво се нуждаят ГЕРБ и ДПС?

Ако бъде избрано "хартиено" правителство (ГЕРБ-ДПС-БСП), то спокойно може да заблуди ПП-ДБ с искане до ВСС за отстраняването на г-н Гешев, за което се знае предварително, че е обречено. Всичко ще бъде на принципа "и моделът сит, и прокурорът цял". Впрочем, забелязахте ли, че за разлика от ДПС, от БСП запазиха странно мълчание по заявката за главния прокурор на Мария Габриел?

Но всъщност за ГЕРБ и ДПС е изгодно да сменят Гешев - със свой човек, като за целта просто натиснат копчетата си във ВСС. От една страна репутацията на главния прокурор като че ли най-много пострада от съмнителното покушение срещу него. От друга, ако висши политици в ГЕРБ и ДПС са затънали в престъпленията, в които ги обвиняват противниците им, един нов, техен главен обвинител ще им бъде от голяма полза - поредна доза фалшива справедливост, която да гарантира недосегаемостта на корупционерите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    48 2 Отговор
    По-скоро май доста от приятелчетата му се страхуват от него затова е целият цирк. Кой знае какви армагани ще донесе от обора и затова бързат да му видят сметката.

    Коментиран от #23

  • 2 Не знам какво искат ПП-ДБ, ама народа

    79 7 Отговор
    искаме Борисов и Доган в затвора, където им е мястото. Дали този прокурор или друг ще ги вкара в затвора за дълги години това няма значение, важно е да има справедливост и наказаност, за да тръгне държавата напред
    Всички знаем, че те са пръта в колелото на България

    Коментиран от #11, #13, #40, #44

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Като

    53 2 Отговор
    се е хванал на хорото с мутри , вариантите са два - или те или той !

    Коментиран от #10

  • 6 Мара

    44 1 Отговор
    Неделчова се омазан до адамовата си ябълка , следвайки Боковия сценарий ! Двама ненужни , направо вредни и евтино хитреещи субекти !
  • 7 От дете усетих

    21 6 Отговор
    че сме безличен народец..И еманациите ни във всички сфери на живота - също..

    Коментиран от #12

  • 8 Приятен ден

    21 4 Отговор
    Гешев е поръчал убийството на жена с име Aneta Petrova под претекст, че помага на Мария Габриел, това е станало през /май 2020 година, сега се оказва че Габриел е виновна!
    Aneta Petrova е съдила Комисар Габриел!
  • 9 Ей,големи игрички...!

    29 1 Отговор
    А народа-кучета го яли...!
  • 10 ОМИР

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "Като":

    Той тъщения си купи ИНДУЛУГЕНЦИЯ от там и повлече КРАК
  • 11 Поздравления👍!

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не знам какво искат ПП-ДБ, ама народа":

    За абсолютно точният коментар!
    Там е заровено кучето...!
  • 12 А още не си се усетил...

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "От дете усетих":

    ...,че трябва багажа и -...,,Терминал-2"...!
  • 13 ЕВРОНЮЗ

    12 15 Отговор

    До коментар #2 от "Не знам какво искат ПП-ДБ, ама народа":

    Народа 34 години пасе по ливадите и още не е разбрал че пъзелът се реди на КОЗЯК.

    Коментиран от #15

  • 14 Кочо

    23 3 Отговор
    Нищо не разбрах! Демерджиев и президента бяха напълно ясни в репликите си вчера! Болшой театър!
  • 15 оня с коня

    13 18 Отговор

    До коментар #13 от "ЕВРОНЮЗ":

    45г Пъзела го реди Москва,СТИГА ТОЛКОЗ.

    Коментиран от #21

  • 16 Пет пари

    26 1 Отговор
    Повече от ясно е, че тези които редят фигурите не са видими за нас и плановете им леко ни убягват. Баце просто се опитва да оцелее, ако и намаже - още по-добре, той го може. Плановете са международни и дълосрочни и силно подозирам, че не са в наша полза.
  • 17 мишо

    17 1 Отговор
    КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ КАЛИНКИ?
  • 18 Сега на

    31 2 Отговор
    ход е каскета! Бързо да вади компроматите и да разпорежда задържане на висши политици!
  • 19 Все пак

    19 5 Отговор
    Мара, Боко, каскета са едно и също - творения на германо-америкснските НПО.

    Коментиран от #22

  • 20 пламен

    30 0 Отговор
    Габриел е марионетка на толупа. Толупа и каскета са една мафия
  • 21 ЕВРОНЮЗ

    29 7 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    34 години плюскате от онова което е на правено за 45, нарязахте заводите и изнесохте металите на Лондонската борса за метали. 2,500 000 българи станаха роби в чужди държави за да си осигурят най елементарното ХРАНАТА. Защото в родината им могат да си намерят работа само като чалга певица, охранител или козяшки мегафон.

    Коментиран от #26, #29, #47

  • 22 Козяк

    7 7 Отговор

    До коментар #19 от "Все пак":

    ПП ДБ също.
  • 23 СЗО

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Ако въобще махнат Гешеф, то ще има договорка с него- те го махат, а той отива до пенсия на някоя добре платена служба на завет...и да си харчи на спокойствие спечеленото от прокурорстването.
  • 24 Магнитски

    22 2 Отговор
    Гешев ще им изкара кирливите ризи на Тулупа и Шиши пред Американците и право при Бай Ставри.
  • 25 Хм Хм

    25 0 Отговор
    Целият този цирк с атентата, внезапното охладняване на отношенията Гешев - Сарафов, искане на оставка на главния прокурор от 6 члена на ВСС, изявлението на Габриел - всичко това е за замазване на очите на народа, както и на западните съюзници, при които Гешев е с жълт картон.
    Просто ще сменят Гешев с друг удобен (може би Сарафов). Съдебна реформа няма да има. Гешев е получил гаранции за неприкосновеност, а и има компромати за защита.
    Така че всичко е точно - и вълкът сит и агнето цяло. Селската постановка може да заблуди част от народа, но не мисля, че американците са толкова наивни. Нали се говореше за 3-ти списък Магнитски - и то около средата до края на месец май. Ще видим.
  • 26 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "ЕВРОНЮЗ":

    Точно в Целта БРАВО
  • 27 гост

    15 1 Отговор
    Нищо старо не е забравено от старото минало време и точно тия, които махаха и слагаха в ония години съдии герб ги правеше в града ни почетни граждани, явно братовчед на някой горе депутат, знае ли. Господинов от селото, а млад от мъка съдията си отиде от тоя живот и когато си над тях, те ви ликвидираха, същото е днес. Напомня на живите хора връщайки се назад във времената на 20 век. Гражданска позиция. Разбираемо е, хората им се изучиха и искат да са съдии, прокурори, ок, но не по тоя начин, завършили са на запад някои, а и репресирани дватаетноса, а българина не е ли бил репресиран, а те могат, а другите като Гл прокурор. Много българи си останаха в Берлин завършвайки право, а те др се завръщат, а на бб не му дреме за никого, от моите наблюдения, дори удряха честните именно те, герб
  • 28 СВОБОДЕН

    19 2 Отговор
    БМГ и мафиото мутрите сготвиха Гешев но няма да им се получи Номера а ДОКТОР МАРА е Пионка
  • 29 Пацо

    17 2 Отговор

    До коментар #21 от "ЕВРОНЮЗ":

    Свърши вече, всичко е плячкосано от свинските алчни очички ! Сега чакат като глади кучета за некой евро по програма , щот друго НЯМА!
  • 30 Наблюдател

    17 1 Отговор
    Пунта мара. Тиквата "реже" главите на всеки негов шут, ако е пречка към властта.
  • 31 ЛОПАТАР

    17 4 Отговор
    Гроп има какво да загуби, и това са хиляди избиратели който видяха какви предатели боко и мисирките му!
  • 32 Демократ

    18 0 Отговор
    Няма мислещ човек в България да се хване на тази смешна въдицата, наречена Гешев. Системата в прокуратурата е създадена ,за да има Гешевци. Той е поредния гл.прокурор, който командва прикриватурата на България ,но е най-тъп и необразован и управлява всички прокурори със страх и насилие, а те го търпят, защото системата го е направила всевластен. За да има промяна трябва да се промени правосъдната система, а това сега не се споменава от ОПГ Герб. Много важно,че Гешев ще бъде сменен със Сарафов, който е същия тъпанар от милиционерското школо. Нали физкултурника Цветанов, дясната ръка на мутрата сега е уж срещу него, защото сценария е такъв- на всяка цена да се запази властта,парите и контрола на всички и всичко от руско-българската мафия. Сарафов уж е против Гешев, всъщност той е Гешев.Неслучайно той го назначи за свой заместник. Всичкото това театро се играе за пред света, където България е принизена до дъното точно от Гешев и за да се откраднат още милиарди евросредства от първенците по кражби и лъжци Герб, точно те искат да го сменят. Вълкът козината си мени, но нрава не,а мутрата е българския голям вълк и 20 години във властта го е доказал. Разсипа държавата, направи властта феодална, съдбата на много хора зависи от разбойниците с власт от Герб, унищожи културното наследство ,природата и т.н., но България е първа по корупция ,смъртност, липса на правосъдие,липса на разделение на властите и всичко,което е свързано с нормалната държава,защото ликвидира дър
  • 33 не от нея

    14 0 Отговор
    От Мека Мария не трябва да се страхува той, а от този който му дърпа конците.
    Довчера може да са били партийни другари, от утре той да е врагът с партиен билет.
  • 34 Васил

    17 1 Отговор
    Преди седмица имаше театър атентат сега гледаме театър отстраняването на Гешев големи артисти са мафиотите от Герб.
  • 35 Ани

    6 9 Отговор
    Победа - крах - победа! О! Случаи безкрай! Активния, продуктивен човек не стои на едно място вечно. Сменяйки работата, човек научава нови неща, прилага придобит опит и така е полезен на себе си и на обществото. Пред Гешев се открива нова възможност която ще допринесе за усъвършенстването на България.
    Гешев трябва да обмисли вариант за кандидатура за Президент и създаване нова партия от мислещи и правно-квалифицирани кадри. Така ГЕРБ ще има една достойна опозиция която няма да се чуди как да счупи държавата само и само да докаже че трябва да се съобразяват с тях, а ще партнира със своята правна експертиза за разумно изграждане на нова България. Пред Гешев се отваря възможност да направи така, че човек да може да стане богат като прилага своите знания, опит и труд! Кредитните милионери, синковците, мошенниците да останат назад и да дишат прахта на знаещите и можещите.
  • 36 САТЪРА НА ХАНА

    13 0 Отговор
    МАРИЙКА И ИВАНЧО ВЪВ ВОЙНА :))
    ..ПО ХУБАВ ВИЦ ОТДАВНА НЕ Е ИМАЛО :))

    Коментиран от #38

  • 37 Шемет

    7 1 Отговор
    Само от Господ трябва да се страхуват!
  • 38 Само да допълня...!

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "САТЪРА НА ХАНА":

    МАРИЙКА И ИВАНЧО ВЪВ ВОЙНА :))
    ..ПО ХУБАВ ЦИРК ОТДАВНА НЕ Е ИМАЛО :))
  • 39 Да,ама ГешеФ...

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гешев трябва да се страхува само":

    ...знае много неудобни истини за БорисоФ ,така че Буцката да си има едно наум...!

    Коментиран от #49

  • 40 Иванова

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Не знам какво искат ПП-ДБ, ама народа":

    И Вие сте го казали съвсем напреки и точно, както и други. Поздравления за абсолютния и единствен вариант да потръгнат нещата в тази наша държава.!
  • 41 Герб поиска

    10 2 Отговор
    ДПС одобри смяната. Незнам защо се учудват вече дни наред. Това е конструктор на българската политическа класа у нас.
  • 42 Засега

    7 7 Отговор
    Тошко Йорданов го каза най-точно--ГЕРБ отнеха реториката на ППДБ.Много ми е интересно,какво сега ще говори Христо Иванов. От сутрин до вечер Гешев та Гешев.Ами сега?!
  • 43 Анонимен

    8 2 Отговор
    Не, не следва да се страхува. Промяната трябвало е да започне от самите нас, вас, но как от вас, та нали днес нямаше да сте това, което бяхте преди 77 години, капитала ви от къде е паднал, от небето ли, или ит народа ограбен, а бяхне, що годе средна класа в класациите. Спечелиха Те, загуби голям процент от народа. Време е за смяна на чипа, по добре късно, отколкото никога. Идеален никой не е, но когато си по върховете е редно да давате пример. Комунистите са си завечни времена и бил прав еродита преди повече от 25 г, те всички горе са комунисти, в различни партии. Днес са капиталисти и си наемат на хубави места хора на големците на гербсдстройнатабспдпс, лъжа ли е, а гладните не ни еня, важно е вуте да е добре. И днес се оказаха в голямата пропаст, без медици, без учители в повечето населени места
  • 44 Народът

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не знам какво искат ПП-ДБ, ама народа":

    Народът е много мъдър."Гарван гарвану око не вади" е казал народът.Такава е истината.Другото е "чесане на езици"
  • 45 Наблюдаващ

    6 0 Отговор
    Така става, когато ни управляват много баби и дядовци, се ражда хилаво бебе с памперси.
  • 46 АРЕС

    9 2 Отговор
    И двамата са мошеници,некадърници,лъжци и крадци така че не е нужно да се страхува,всичко е прах в очите на балъците гласуващи за ГРОБ за България и техния Главатар ББ Българоубиеца.
  • 47 Стършел

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "ЕВРОНЮЗ":

    Я кажи и , кои са плюскащите?! Не са ли същите тези бсп, дпс, ГЕРБ, ндсв, разни патрЕоти-се клончета от "великата" бкп!!!!
  • 48 НЯКОЙ

    5 0 Отговор
    Мария Г. ще съжалява, че се е включила в спасяването на Бойко Борисов и мафията, дълго ще съжалява ! Защото сега се слага началото на друга битка - спасяването на полицая Иван Гешев, който според информацията /Фрогнюз/ е намерил външна подкрепа !
  • 49 Стършел

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "Да,ама ГешеФ...":

    Нали се знае, че при нарушаване на омертата става много страшно. Така че не очаквам гешефта да посмее да се разприказва, за голямо съжаление на нас чакащите!
  • 50 Втори УСПЕШЕН атентат???

    3 2 Отговор
    Що ми се струва, че Гешев скоро ще го сомоубият.
  • 51 МАЙКА

    7 0 Отговор
    ако се успее да се направи правителство сега ,,,,,, жалко за българските майки , те ще носят жалейката , те ще плачат , страдат всеки ден , за сметка на тези , продажници , които избрахме . БОЙКО , толкова ли си ценен че си готов да пожертваш българите БЕ ???????
  • 52 Ами

    7 1 Отговор
    Гешев ще си мълчи и няма да го закачат след уволнението! Със сигурност вече е договорено! Ще си изберат нов послушко и до там със съдебната реформа! ПП и ДБ лапат мухи! Габриел е новата Фандъкова, зад нея ще управлява Борисов! Почти си е изпълнил мечтата да отложи затвора, но въобще не е сигурно!

    Коментиран от #54

  • 53 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    Не,гербиелката има за какво да се бои от гешев,ако американците са му дали добро,той може с един замах да им разсече възела от октоподски пипала,а гербиелката ще се окаже на пресечната линия.Какъв потрес ще настане като им развее кирливите и оплескани ризи,33-годишните им мега-далавери,виновните за разсипията на държавата и геноцида над българите.Появи се и доста странно тълкувание на ситуацията,че псевдо-атентата бил с целта гешев да се изреве ,че руснаците искат да го убият и да направи постъпки където трябва за антируски мерки и други в насока включване във войната,ефективно.А той си направил пас и се измъкнал неправилно към щатите да дири закрила.Котерийните изострени отношения се пренебрегват във версията,проследява се само антируската линия,и когато гешев не изпълнил американо-мафиотското поръчение,тогава го емнали за импийчмънт.Може да има някаква зацепка с руската линия,но все пак на преден план се налага мафиотската вендета.
  • 54 Сечко

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Ами":

    … Габриел е новата Фандъкова, зад нея ще управлява Борисов… Точно така
  • 55 Сечко

    0 0 Отговор
    Politico казва за МГ - ‘Party soldier with EU luggage’
  • 56 Кочан

    0 1 Отговор
    ГЕРБ трябваше да поискат импийчмънт на Радев. Така щяха да анихилират ПП.
  • 57 ТИР

    2 1 Отговор
    Тази с дългата шия защо носи венчалната халка на лявата ръка,това показва колко е българка,,
  • 58 Българин

    1 0 Отговор
    По-скоро Мария Габриел трябва да се страхува от Иван Гешев.
  • 59 глупости

    1 0 Отговор
    политическо говорене само тя извзе ролята на пп и ортаци плаши лисица с голям петел
  • 60 АГЕНТ

    0 0 Отговор
    ГЕШЕВ ПИШЕ ЛИ НА СЕВИ СЕГА ИЛИ СПРЯ ДА И ПИШЕ
  • 61 НОВИНАР

    1 0 Отговор
    ГЕШЕВ Е МЕРАКЛИЯ НА ГАБРИЕЛ ИСКА ДА Я ЧЕГАРИ
  • 62 1111

    0 0 Отговор
    От 30 души пример съкратени по един член от КТ. Две различни съдийки гледат делата, при х делата 15 печелят, 15 го губят. И кво следва, за и против. Всичко е относително и именно, днес Юриста съдия бивш Румен Ненков ли бе, не взе отношение. Всеки за себе си е направил извода от съдии, юристи и влизащи в съдебната зала не юристи. Практиката учи. Навремето искаха отлични дипломи за съдии, прокурори и сие, завърлили в СУ, Право, а след 1989 много купени отлични дипломи има, могат да го потвърдят преподаватели, но кой би си признал, а и съдии, прокурори.. Даваш под масат и ставаш каквото си пожелаете, беше ми споделила преди 20 г една жена, брат й завърлил су, право и му поискали за прокурор в град провинциален 50 000 лева и отказал, станал бизнесмен, в сградата на бившата печатница срешу театъра му бил офиса за еконт, пратки и сие. Корупция изявява се къде ли не. Никой не му се работи при чадтника, изцежда ви като лимон и накрая ти подхвърля едни никакви пари за хляб, кафе, цигари И днес много тогава млади, днес са стари ергени. Без семейства, без деца, а те се плодяха като майски бръмбари.. Човечността изчезна. Всеки гледа да ви прекара в живота, измами и няма на кого да си кажеш мъката и ако се обърнеш към тях те ви добиват, за да ви вземат последното парче земя, жилище, гараж и квото имате, от изпадналите в беда хора. Следят, слухтят, мнозинство са