Last news in Fakti

13 Май, 2023 16:00 2 590 31

"Моделът Борисов" е мъртъв, да живее "моделът Борисов"!

  • бойко борисов-
  • герб-
  • румен радев-
  • иван гешев-
  • мария габриел

Истинското обновление на българската политика и истинският напредък на България май може пак да се отложат

"Моделът Борисов" е мъртъв, да живее "моделът Борисов"! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Истинското обновление на българската политика и истинският напредък на България май може пак да се отложат - ако Борисов се впусне да се бори с "модела Борисов", смята Иво Беров.

"Не е важен човекът, важни са законите, системата и видът управление. Важното е да сме демократична и правова държава, хората не са толкова важни" - така разсъждаваха доскоро доста политици, социолози, политолози и антрополози. Оттам следва, че Тодор Живков например би служил съвестно на демокрацията, ако му бяха дали възможност. Живков е обигран и бързо би се приспособил към всички видове условия, включително към демократичните. Така че важното е страната да се демократизира, а не да се сваля от власт този или онзи. Нали като се демократизира една страна, в нея тутакси ще се пръкнат стотици хиляди демократи. Нещо, което вече сме виждали: милиони комунисти за една нощ се превърнаха в социалисти, а милиони атеисти - в ревностни православни християни.

Ако погледнем на тези явления и в световноисторически измерения, при подходящи условия Химлер ревностно би започнал да защитава правата на човека, а от Гьобелс би се получил чудесен пиар на някоя демократична партия или на някоя корпорация. Нали по-важни са принципите, устройството и управлението, а не човекът.

Невъзможната истинска съдебна реформа

Такъв приблизително бе начинът на мислене, такива бяха доскоро доводите на онези социолози, политолози и антрополози, които повече или по-малко открито защитаваха главния прокурор Гешев. Важна е, значи, не личността му, а истинската съдебна реформа. Като се проведе тази истинска съдебна реформа, като се създадат подходящи условия, Гешев ще спре да се занимава с политика и тутакси ще се захване да преследва корупцията при овластените.

Неговите защитници, между другото, много добре знаеха, че той винаги се е занимавал с това, което хич не му е работа (политиката) и почти никак с това, което му е работа (разследване на корупцията при най-овластените). И после "О, каква изненада, какво чудо, какъв удар срещу държавността" - заместник главният прокурор изведнъж каза това, което всички знаеха.

Сега обаче, след заканите на кандидатката за премиер Мария Габриел, че ще съдейства за оставката на Гешев, вече мнозина ще се съгласят, че в България не може да има съдебна реформа с Гешев като главен прокурор. Че не може Химлер да защитава правата на човека и Гьобелс да бъде пиар на демократична партия. Че не може военнопрестъпникът Путин да демократизира Русия.

Недопустимото сливане на изпълнителна и съдебна власт

Но пък няма да се съгласят с друго - че не може Бойко Борисов да се бори с "модела Борисов". Че би било прекалено голяма чудатост той да се бори срещу сливането на властите, пренебрегването на парламентарната демокрация и корупцията. А с действията си срещу Гешев (нали никой не си въобразява, че Мария Габриел може да предприеме каквото и да било без неговите указания) той сякаш вече започна борбата срещу собствения си модел. Най-после, след две години ортаклък с главния прокурор,

Борисов забеляза прегрешенията му. Не е съвсем късно, все пак. Може пък да прелъсти онези, които още преди години негодуваха срещу "гешевизма". Нещата започнаха да се поизясняват някак и да се подреждат донякъде. Решението да се поиска оставката на Гешев явно е обмисляно и подготвяно достатъчно дълго, за разбере и самият Гешев какво му се готви. И да последват онези събития, при които той можеше да се превърна в герой и жертва. Ако заместникът му не беше се разграничил от него.

Затова ако сега главният прокурор, съвсем по нашенски, реши да отвърне на удара и да подхване разните кюлчета, вили и магистрали, ще стане вече съвсем ясно какво представлява моделът Борисов-Гешев. Модел, при който квотата на ГЕРБ при Висшия съдебен съвет, явно по указание на върховния си началник, тутакси се отказа от досегашната си подкрепа за главния прокурор. Което показва, че е имало недопустимо сливане на изпълнителна и съдебна власт.

Борбата, разгромът и тържеството

А може да се стигне и до друга, естествена подредба на политическите сили и обстоятелства. Партиите, които свалиха четворната коалиция - ГЕРБ, ДПС и ИТН - да съставят правителство. С недостигащите гласове от БСП. Или с цялостната подкрепа на БСП.

Тогава вече Бойко Борисов ще се захване "истински" с разграждането на "модела Борисов". За което са му нужни две неща. Първо - власт, дори не пряка, а чрез някой красив министър- председател. И второ - да се забравят опущенията на миналото му управление. За което ще е нужен съответният удобен главен прокурор, който вече да не се нарича Гешев. Затова след борбата на Борисов срещу "модела Борисов" несъмнено ще последва пълен разгром на "модела Борисов", за да възтържествува на негово място не друго, а "моделът Борисов".

Така истинското обновление на българската политика и истинският напредък на България пак ще се отложат за известно време. По-точно за неизвестно колко дълго време.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    13 20 Отговор
    Не се пъни , уважаеми ! Борисов се продаде на Козяк , а Кирчовците и Ристовците , се продадоха на Борисов !!! Това е положението !!!

    Коментиран от #5

  • 2 Гепард

    19 1 Отговор
    Всичко има Както Начало Така и Край нИКОЙ нЕЕ уСПЯЛ ДА нАДХИТРИ пРОВИДЕНИЕТО сЪДБАТА кАРМАТА бОГ
  • 3 хе хе

    24 2 Отговор
    Това сме го виждали и преди - да оглави протеста срещу себе си. Виждали сме и кандидати да го чегъртат да се отмятат.
  • 4 ЕДГАР КЕЙСИ

    12 10 Отговор
    МОДЕЛЪТ НА ......... ZЕЛЕНИЯ ЧОРАП ....... УМРЯ ....... ФАКТ !
  • 5 изобщо не е

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Ще ти се, ама не е така.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Град Симитли

    21 1 Отговор
    22години на висши държавни постове--няма да изчезне за 5 дни!
    ... Бойкоугодните мисири също, нищо, че сега клявкат мъдро...
  • 8 така ли

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Лично ще ми се извиниш, след като върнете мандата неизпълнен!
  • 9 Гъл Фон

    16 2 Отговор
    Чегъртането се отлага за нови 12 години. Дано гъбите да си заслужаваха

    Коментиран от #21

  • 10 Тиквонии Велики

    20 7 Отговор
    Бочко хариза 3 милиарда наши пари на путин за сръбската тръба!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гражданин

    23 6 Отговор
    Докато тоз на снимката е на свобода ,държавата ще върви само назад !!
  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 9 Отговор
    ЗЛОВЕЩИЯ ПЛАН НА ....... ZЕЛЕНИЯ ЧОРАП ЗА ........ ПРZИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА........ КАТАСТРОФИРА ЗАЕДНО С ШАРЛАТАНИТЕ ......... ФАКТ !
  • 14 Мнение

    18 6 Отговор
    Прокобата на България с казва Бойко Борисов. Няма отърваване от него, освен да чакаме естествената му кончина.

    Коментиран от #17

  • 15 Българка

    18 2 Отговор
    Няма как Борисов да се бори срещу себе си и себеподните си мутри. И определено освен законите/правилата е важна личността, която ги прилага , неприлага и как ги прилага
    Борисов е мутра! Съд, конфискация, затвор!
  • 16 Скрих се зад магнолията

    11 2 Отговор
    че Гешев идва с компроматите и призовките
  • 17 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    КРАЯ НА ......... КРЪСТНИКА НА МАФИЯТА ЗПОЧНА ........ СЛЕД ЗАГУБАТА НА ШАРЛАТАНИТЕ ..... ФАКТ !
  • 18 среднощен

    2 0 Отговор
    "...Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло...";
    Много удобно - почти същото като "Борисов срещу Борисов"...
  • 19 Ами

    11 0 Отговор
    Сливането е на законодателната власт със съдебната и с всички държавни институции, също и с изпълнителната! Всички беди произтичат от несменяемите партийни върхушки в парламента! Властта трябва да се прехвърли от партийните върхушки към гражданското общество! Всички държавни власти и институции трябва да зависят от избирателите! Частично изключение е допустимо само за съдебната система! И, разбира се задължително истинско разделение на властите в държавата! Това ни е необходимо!

    Коментиран от #20

  • 20 Така

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "Ами":

    Тогава трябва да върнем комунизма
  • 21 напротив

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гъл Фон":

    Приключва съвсем скоро.
  • 22 Воденичния

    13 4 Отговор
    камък за държавата се казва Бойко Борисов и цялата върхушка на ДПС ! Тези ако изчезнат от политическата сцена ,България ще тръгне на пред!
  • 23 Бамбука

    6 1 Отговор
    Автора предполага наличие на интелект, а ние се срещаме ежедневно със селски тарикатлък. Да, ние сме малка страна, географски супер разположена, завоювана от мошеници, но колкото и търпелив да е народа, простотията му идва в повече. ЕС, САЩ не могат да си дават сметка, че "модела" се е изчерпил. Говорим за техните интереси, а там селския "дис-бег" вече не се вписва в залаганията.
  • 24 Не можаха

    3 0 Отговор
    да се справят с катастрофите и сега им се връща за неможенето.
  • 25 Хаххи

    2 3 Отговор
    САбсолютно точно и правилно заглавие!
  • 26 Цитат

    6 2 Отговор
    "Въпреки съобщения за връзки на Борисов с олигарси и с организираната престъпност, германски политици са продължили да осигуряват легитимност на ГЕРБ", се казва в обширен репортаж на "Дойчландфунк".
  • 27 хххх

    5 3 Отговор
    Журналистите и лапачите на Боеко вече ставате противни!!! Всеки ден ли же ви четем и търпим помиите?
  • 28 Алооооооо

    3 1 Отговор
    БЕРОВ БЕРОВ АМ ЧИ КАК НЯМА ДА СЕ ОТЛОЖИ БЕ БЕРОВ Я ДА ВИДИМ КОЙ ГО ДВИЖИ ЗАПОЧНАХА БОЙКИКЕВ И АТАНАСОВ ЕДИНИЯ С ТЕЖКО КОМУНИСТИЧЕСКО МИНАЛО А ДРУГИЯ С ПРОФЕСИЯ БЕЗРАБОТЕН ПОДКРЕПЕНИ ОТ ФИГУРАНТА С ЛЮБОВНИЦА НАЗНАЧЕНА НА ДВА ЩАТА ПОСЛЕ НИ ПРПБУТАХА ХАРВАРДСКИТЕ ШАРЛАТАНИ С СМЕШНИ ПАРАПЕТНИ ИСТОРИИ ПОСЛЕ КРЕСЛИВАТА МАНОЛОВА НЕАДЕКВАТНИТЕ МИНЕКОВ И ХАДЖИГЕНОВ И КАПОН ИГРИВАТА ДОНЧЕВА КРЕСЛИВАТА МАНОЛОВА ГОШО УМНОТО ЛОЯЛНИТЕ РУДИ ГЕЛА И СПЕЦОВ , ТРЕЗВЕНИКА С 12 КЕНЕФ /НЕ ЗНАМ НА КОЙ НОРМАЛЕН МУ ТРЯБВАТ 12 / ОСВЕН АКО НЕ Е ТЕЖЪК КОМПЛЕКСАР И КОЛКО ОЩЕ ЯРКИ ЛИЧНОСТИ Е ТОЙ МАТЕРИАЛА НЕ Е ОТ ЯДРЕНИ ФИЗИЦИ АМА НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА ЗАМАЯН ТА СЛЕД 10 ГОДИНИ ПРОБВАЙТЕ ПАК ЩОТО БОКО ЩЕ ВИ ЧАКА
  • 29 Какъв

    1 0 Отговор
    Смях отвсякъде Кюлчев да си разгражда собствения корупционен модел.Егати абсурда и да става борец против корупцията,рекета,арогантната злоупотреба с влияние и власт.Абе мутро що не се гръмнеш,стига театър бе болен мозък,нямаш грам съвест.
  • 30 ХихиКак

    0 0 Отговор
    Думата имат кукловодите отзад. Ченгетата стари, от тях, него, бойко, нищо не зависи, той те са изпълнители и ако радев не се подчинява и следва за тях, да продължат отзад те, да ни потвърдят, дали е така
  • 31 ХихиКак

    0 0 Отговор
    Едните пенсионери в деменция, другите в пубертета буйни и не послушни