Last news in Fakti

11 Май, 2023 21:00 4 424 49

Шпионски кораб в Северно море! Ами ако Путин готви война срещу Европа?

  • северно море-
  • русия-
  • нато-
  • арктика-
  • северен поток

Филмът, който получи широко медийно отразяване, твърди, че Русия систематично картографира недостатъците в морската инфраструктура в Северно море, за да идентифицира слабите места

Шпионски кораб в Северно море! Ами ако Путин готви война срещу Европа?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Документален филм, създаден от колектив от обществени радио и телевизионни оператори от Швеция, Дания, Финландия и Норвегия, разкрива сериозна заплаха за енергийната и комуникационната инфраструктура в Северно море и Балтийския регион. Документалният филм "Войната в сянка" показва по-специално руският изследователски кораб "Адмирал Владимирски", който е бил забелязан в Северно море през февруари тази година и за който се твърди, че събира данни за вятърни паркове, газопроводи, електрически и интернет кабели. Това пише в материал за френския вестник La Tribune Кристиян Бюгер от Университета в Копенхаген.

Филмът, който получи широко медийно отразяване, твърди, че Русия систематично картографира недостатъците в морската инфраструктура в Северно море, за да идентифицира слабите места - например, където се пресичат тръбопроводи и подводни интернет кабели, което би улеснило евентуална саботажна операция на Кремъл.

Тези разкрития не казват нищо ново на експертите по морска сигурност: отдавна знаем, че руснаците картографират морската инфраструктура, включително вятърни паркове, комуникационни кабели и тръбопроводи. Дори през 90-те и 2000-те години, когато НАТО и Русия си сътрудничиха по определени въпроси на сигурността, руските шпионски дейности в северните води не престанаха. Но след като Русия окупира Крим през 2014 г., тези дейности се засилиха. В европейски води, включително ирландски и португалски и в Средиземно море, руски кораби са забелязани да извършват разузнавателни операции.

Саботажът на газопровода "Северен поток"

През септември 2022 г. саботажът на газопровода "Северен поток", който сериозно повреди този важен газопровод в Балтийско море и чиито извършители все още не са идентифицирани, породи сериозни опасения на Запад относно щетите, които една враждебна сила може да причини чрез унищожаване или прекъсване на енергийни или комуникационни инфраструктури на морското дъно.

НАТО и ЕС имат амбициозни планове за подобряване на устойчивостта на морската инфраструктура. И двете организации създадоха нови работни групи и координационни органи за разработване на по-добри стратегии за защита и координиране на гражданските и военните агенции.

През март Европейската комисия публикува амбициозен план за действие като част от актуализираната стратегия на ЕС за морска сигурност. Той предвижда проучвания за идентифициране на най-сериозните уязвимости и за подобряване на тяхното наблюдение. Но дали всички тези проекти биват довеждани до край?

Защо Северно море е толкова важно?

Запасите от газ и нефт в Северно море са важен ресурс за целия европейски енергиен пазар.

Нарастващите усилия, посветени на производството на зелена енергия, допълнително укрепват това стратегическо измерение. Повече от 40 вятърни парка са разположени в региона и тъй като условията са идеални за вятърна енергия, инсталациите се разширяват непрекъснато и бързо. Следователно Северно море играе съществена роля за намаляване на зависимостта на европейските страни от изкопаеми горива и намаляване на емисиите на CO2.

Предвид подозренията, които сега витаят над руските разузнавателни служби и възможните саботажни дейности, Северно море сега трябва да се счита за особено уязвимо пространство.

Един съгласуван акт на саботаж, например повреждане на подводни захранващи кабели, може значително да навреди на енергийните пазари. Прерязването на подводни кабели за данни може да ограничи интернет свързаността, включително през Атлантическия океан, тъй като важни кабели за данни свързват например Дания и Съединените щати.

Ремонтите в морето са скъпи, тъй като изискват специализирани кораби, които могат да работят само ако метеорологичните условия позволяват. Северно море е трудна среда.

Последните инициативи на НАТО и ЕС са насочени към подобряване на наблюдението. Те имат за цел да подобрят откриването на подозрителни дейности, като тези, докладвани от скандинавския документален филм. Сателити, радари и патрули, включително дронове, видеонаблюдение на всички инфраструктури, но също така и приносът на потребителите на морето, като например рибари, които съобщават за подозрителни дейности, могат значително да допринесат за подобряване на общата информираност.

Това може да допринесе за бързи реакции и може също така да действа като възпиращо средство. Обменът на информация между държавите и между публичните органи и индустриалците е от съществено значение. НАТО, ЕС, Обединеното кралство и Норвегия трябва да работят в тясно сътрудничество, тъй като никой от тях не може сам да се грижи за сигурността на Северните морета. Необходимо е да се обединят различни източници на информация, за да се идентифицират движенията на подозрителни плавателни съдове.

Бързият ремонт е от съществено значение

Въпросът за ремонта на повредената инфраструктура е често пренебрегван аспект. Въпреки това, в случай на влошаване на тези инфраструктури, от съществено значение е да можете да поправите щетите възможно най-бързо, за да се върнете към нормалното състояние. Освен това, ако има доказана възможност за ремонт в района, това намалява стратегическата стойност - и следователно вероятността - от атака.

Но в момента тези основни възможности за ремонт, като специализирани ремонтни кораби и кабелни депа, са много ограничени в Европа.

Необходими са нови модели на сътрудничество между отговорните за политиките за сигурност и индустрията, за да се разработят коригиращи способности, съизмерими с опасността. Това може да са публично-частни партньорства, които да управляват кораби за ремонт и да могат да реагират бързо и адекватно при криза. Това би имало двойна полза за подобряване на възможностите за ремонт и може би в същото време за подобряване на ефективността на включената инфраструктура, намаляване на времето за ремонт - в Северно море и на други места.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    16 2 Отговор
    Ние сме свикнали, да му мислят останалите!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЛА трибун

    8 27 Отговор
    Докато САЩ воюват за целия света сещу извънземниъе руснаците ще нападнат в гръб Европа

    Коментиран от #10

  • 4 Мдаа..

    26 4 Отговор
    Ами ако чичо ти се окаже вуйна а магарето ти снесе бяло мече,кво прайм по-нататък?
  • 5 нема вече балами

    7 31 Отговор
    че кой хахо ще се бие за замъка и яхтата и откраднатото от ботокс дребничкото диктаторче ?

    Коментиран от #20

  • 6 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    11 5 Отговор
    ДЖОРДЖ БУШ МЛАДШИ СЪМ ,И СЪМ ПРИЯТЕН ЧОВЕК АЗ
    43 ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ
    ЩЕ ОБЯВЯ ЧЕ
    клинтън и обама СА БОКЛУЦИ

    Коментиран от #9

  • 7 Поразяващата уста

    36 15 Отговор
    Руснаците саьси в правото да, ударят по енергийната инфраструктура на ЕС в отговор на саботажа на Северен поток 2
  • 8 Ла ТРИПЕР

    28 8 Отговор
    Славата на джендар западните ценности
  • 9 Оркотрепачев

    4 18 Отговор

    До коментар #6 от "ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001":

    Ами за Пъткин , какво ще обявиш ?

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Соломон Паси

    29 4 Отговор
    Чакам с хляб и сол Путин на Орлов мост.
  • 12 БАНко

    35 8 Отговор
    НАТООООООВЦИ , КАКВО СТЕ ЗАМИСЛИЛИ ОТНОВО СРЕЩУ СВЕТА ???
  • 13 Джордж Уокър Буш 43 Президент на САЩ

    5 18 Отговор

    До коментар #9 от "Оркотрепачев":

    ПУТИН Е СТУДЕНОКРЪВЕН ИНДИВИД И Е ЗАВИСИМ ОТ КРЕМЪЛ
  • 14 България е в голяма опастност!

    11 32 Отговор
    Известни хора, преподаватели, писатели, журналисти и и т.н., всичките до един русофили, са впрегнали всичките си възможности и ресурси за проруска пропаганда!
    Ако държавата не вземе мерки ще се повторят събитията от 20-те и 30-те години на миналият век в България!
    Хора бдете!

    Коментиран от #19, #24

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Само руският кораб ли?

    8 23 Отговор
    Цяла Европа е залята с руски шпиони! Най много са в България!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Просят си го

    20 5 Отговор
    Заслужават половината от ракетите, които пращат в Украйна, да се изсипят в собствената им територия.

    Коментиран от #21

  • 19 Така е

    21 2 Отговор

    До коментар #14 от "България е в голяма опастност!":

    Неграмотниците станаха масово явление в България.
  • 20 Хахаха..

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "нема вече балами":

    Ти въобще бил ли си се някога и някъде за нещо? Ганьовецът се бие само за пари - колко калпака изтрепаха по "мисиите",питал ли си се за мотивите им? Ще ти кажа - за $ и нищо повече..
  • 21 У.С.Чърчил

    13 4 Отговор

    До коментар #18 от "Просят си го":

    Сталин ме спря след априлската мисия през 1944,иначе картофите ви щяха да са по 10 ст.килото а по износ щяхте да сте монополистите на ЕС..
  • 22 Уай Фай

    14 2 Отговор
    Ама нали интернета беше от сателитите? Да не се притесняват!
  • 23 Сух

    17 2 Отговор
    Нации изградени от шизофреници..
  • 24 Е хайде де

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "България е в голяма опастност!":

    От кога го чакаме този момент, да се позабавляваме
  • 25 Мунчо

    6 9 Отговор
    С Голо дупе ли ще я води тази война другари
  • 26 Анти-маймуна

    7 23 Отговор
    Вчера в Liverpool Arena избраха за полу-финалист в Евровизия 2023 г. хърватската песен "Путин психопата"
    Наистина е психопат. Тази песен вероятно ще спечели финала.
  • 27 САЩ е световния злодей, Европа е

    23 5 Отговор
    Васал на САЩ. Европа ако не се освободи сама, трябва да бъде освободена може и да е от Русия
  • 28 Вирус

    21 4 Отговор
    Еййй само руснаците са шпиони другите са почтени що не казаха за газопровода ето мина време и всичко утихна
  • 29 Хихихихии.. хихихихии

    9 12 Отговор
    КВА ..ЕВРОПА?!?!? КВА..ВОЙНА,..НА МАСКАЛЯКИТЕ ,..ЕДНО СЕЛО И 1 ЗАВОД ИМ СТИГА ДА ГИ...ГРУЗират НАПЪЛНО
    Хихихихихихи.....
  • 30 Матей преображенски

    19 6 Отговор
    О,да,щатите няма да кандисат,докато не го постигнат.Ако трябва,ще нападнат вкупом Русия и после ще кажат като Хитлер,че са го направили за да изпреварят руско нападение.Щатите виждат ,че Украйна се скапа,не може повече,с последни сили задържа руското настъпление.А на щатите им трябва голяма европейска война,на всяка цена,за тях ще е манна небесна и това лято ще пробват нещо като натовски блицкриг,украинския е за парлама,докато всъщност нато се готви за решително вторжение в руските предели.Разбира се ,то ще е до някъде,а после руските армии ще превземат ес.Ако ли пък все пак натовци напреднат ,руснаците винаги могат да ги опердашат с атомни бомби,така че все едно не си заслужава да опитват,при всички случаи погромът им е гарантиран.
  • 31 Нещо не се връзва

    12 1 Отговор
    Още от 90-те обикалят и картографират и още продължават? А стига глупости.
  • 32 поговорка

    10 2 Отговор
    Който чупи Северен поток - сам си купи нов комуникационен оптичен кабел....
  • 33 Последния Софиянец

    9 10 Отговор
    С лопати и галоши ватите тръгнали на война, ххахаа!

    Коментиран от #45, #47

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Копейка

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Сатана Z":

    Имааааа
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Сандо

    8 2 Отговор
    Ами ако не готви война с европата,тогава какви ще ги каканижете?
  • 41 Зьелиту

    7 1 Отговор
    Аз мисля, че готви зелеви сарми.
  • 42 Демократ

    4 12 Отговор
    Империята на злото е заплаха за света във всички направления. Жестокостта на КГБ е ненадмината и много опасна. Крайно време е да бъде спряна завинаги, за да си отдъхне света.
  • 43 Моше

    3 0 Отговор
    Може да е луд, но не е тъп.
  • 44 бай Иван

    7 3 Отговор
    "Ами ако Путин готви война срещу Европа?
    Ами тя Европа води война срещу него видимо от 2022 година. Тайно още от 2014 г.

    Коментиран от #49

  • 45 факуса

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Последния Софиянец":

    не само това ами и печелят войната,а какво ли ще е ако си вземат и оръжията, апечатарите кво ще правят с напечатаното,кой ще им даде нещо срещу нищо,щот производството им се изнесе,остана им само сверата на услугите банкиране,великите сакси и ягоди не могат да берат
  • 46 Много внимателно слушайте...

    0 0 Отговор
    ...какво приказват в Кремъл! Всичко е истина, святата истина и само истината! Преди 22 февруари 2022 казваха: Само един луд може да си помисли, че ще.нападаме Украйна. Нападнаха я. По повод обвиненията, че рушия води война срещу Украйна, от кремъл повтаряха: Само един невежа може да каже, че водим война. Денацифицираме Украйна и след три дни си заминаваме. 450 дни! Още са в Украйна и рушат всичко до което се докопат.
  • 47 Последният задунаец:

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Последния Софиянец":

    Може да са с галоши и лопати, но са много! Който се е борил с ята скакалци знае. Умират, на тяхно място мотивирани със самагонь, налитат други! Путин знае, че мераклии за москвич и мераклиики за кожено палто дал господ и подкрепени със стаканчик скоросмъртница, рушките войни се превръщат в самоходни бомби! Избухват, на тяхно място вече търчат следващите! Важно е вълните да се повтарят с висока честота
  • 48 Иван

    0 0 Отговор
    Русия е вече толкова слаба, че не може и да си мечтае да напада други държави.
  • 49 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "бай Иван":

    Путлер няма танкове даже за парад , като ли да напада някой.