Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Май, 2023 21:00 2 956 28

Три сценария за следващата фаза на войната в Украйна и какво означават за Китай

  • русия-
  • китай-
  • украйна-
  • си дзинпин-
  • тайван-
  • владимир путин

Инвазията на Русия отклони ресурсите на САЩ от Азиатско-Тихоокеанския регион, но заплахата на Пекин за Тайван стана по-остра в светлината на събитията в Украйна

Три сценария за следващата фаза на войната в Украйна и какво означават за Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пекин се позиционира да увеличи глобалната си мощ в края на войната в Украйна. Но въпросът в момента за китайския президент Си Дзинпин е кой сценарий е най-вероятно да се случи, каква роля може да играе Китай и какво ще означава всеки резултат за Китай, пише The Conversation.

Докато войната продължава, силата на китайско-руското подреждане ще бъде подложена на изпитание както никога досега. Дали Русия печели или губи, или войната остава неразрешена, което води до замразен конфликт, всичко това поставя дилема за Китай, който умишлено издига профила си на миротворец по време на конфликта. Има различни сценарии, които са най-вероятните начини, по които войната може да продължи или да приключи.

Още новини от Украйна

Сценарий 1 - Украйна печели

Загубата на Русия в Украйна би изпратила мощен сигнал, потвърждаващ както устойчивостта на Запада, така и слабостта на авторитарните агресори. Подобно развитие изрично би подкопало един от ключовите разкази, споделяни в китайската комунистическа партия, поне след глобалната икономическа криза от 2008/09 г., че Западът е в упадък и неговите съперници, по-специално Китай, са във възход.

Победата на Украйна, подкрепяна от Запада, би поставила Си в особено неудобно положение, предизвиквайки любимите му фрази за "преобладава източния вятър" и "промени, невиждани от един век".

Войните обаче са склонни да завършват объркващо. Ако Русия бъде победена, много ще зависи от естеството на поражението. Ако поражението предполага напускането не само на президента на Русия Владимир Путин, но и на неговия вътрешен кръг, новото руско правителство може да деприоритизира отношенията с Китай и да приоритизира отново добрите отношения със Запада, което би било удар за Пекин.

Сценарий 2 - Русия печели

Победата на Русия на фона на разпадащата се подкрепа за Украйна на запад ще даде сила на Китай. Пекин може да се изкуши да премине към много по-рисковано поведение, особено в съседните си страни.

При такива обстоятелства Тайван вероятно ще бъде изправен пред огромен натиск от китайските въоръжени сили, принуждавайки САЩ, които обещаха да подкрепят Тайван, да решат дали да отговорят военно. Освен това позицията на Китай спрямо Европа ще бъде много по-силна, което ще позволи на Пекин успешно да обезсърчи европейските държави да застанат на страната на САЩ както в световен мащаб, така и в Източна Азия.

Може също така да се твърди, че една отслабена или победена Русия може да бъде възможност за Китай. Например, може да поеме по-активна роля в Централна Азия или да принуди Москва да приеме по-нататъшна зависимост от Китай в икономическия и финансов сектор.

Сценарий 3 - Патова ситуация

Напълно вероятно е войната да продължи известно време в безизходица. В някои отношения това може да устройва Китай, тъй като той може да продължи да се възползва от евтините руски стоки.

Руската зависимост от Китай, която нараства от 2014 г. насам, ще бъде още по-голяма - което ще направи Русия постоянно зависима от Китай за суровини. Това винаги е било нещо като кошмар за руските политици през 90-те години. Но при този сценарий това може да се превърне в реалност.

Сценарият на замразения конфликт позволява на Пекин да продължи политиката си на предполагаем неутралитет, като същевременно насърчава ролята си на миротворец, без да се налага да прави трудни избори.

Сегашната позиция на Китай

Китай вече се опита да се позиционира като миротворец. Неговият "мирен план", обявен през февруари, беше по-малко план и по-скоро препотвърждаване на съществуващите позиции. В точка 12 обаче се говори за "предлагане на помощ" за възстановяване след конфликта, което напомня, че през 2019 г. Китай беше най-големият търговски партньор на Украйна.

Въпреки стабилното партньорство на Китай с Русия, той се опитва да се позиционира като миротворец в случай, че Русия загуби, за да бъде в първостепенна позиция да извлече ползите от икономическото възстановяване на Украйна. Неотдавнашният разговор на Си с президента на Украйна Володимир Зеленски изглежда сочи към това.

Въпреки че в мирния план липсваха подробности, той символизира все по-активната позиция на Китай в глобалните дела. Обърнете внимание на високите му нива на принос сред постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН към мироопазването на ООН, по отношение както на войски, така и на финансови вноски и участието му в Африка, както и в Близкия изток. Всичко това е част от инициативата за глобална сигурност на Си, която се стреми да разшири обхвата на китайската дипломация, поддържайки мултилатерализма и ролята на ООН, като същевременно се противопоставя на западните идеи за либерален международен ред, базиран около Вашингтон.

Предизвикателства

Предизвикателствата пред Си се състоят в това как да съгласува подкрепата на Китай за руския прочит на глобалния ред с китайските принципи за териториална цялост и суверенитет. Стратегически, осезаемата подкрепа на Китай за Русия може да сближи САЩ и европейските нации и да укрепи трансатлантическото единство, резултат, който Пекин се опитва да избегне през последните две десетилетия.

В по-краткосрочен план Пекин експлоатира санкционирана Русия, като се възползва от евтините руски стоки. Китайските компании се възползваха от нововъзникващите възможности на руския пазар. Но продължаването на войната означава прекъсване на глобалните вериги за доставки, включително доставките на зърно и торове, от които Китай силно зависи.

Въздействието на войната върху политиката на Китай в Източна Азия остава двусмислено. Инвазията на Русия отклони ресурсите на САЩ от Азиатско-Тихоокеанския регион. Но заплахата на Пекин за Тайван стана по-остра в светлината на събитията в Украйна.

САЩ отговориха, като мобилизираха мрежата си от азиатски съюзи и ускориха значението на групите за сътрудничество в областта на сигурността от нации като Quad (Австралия, Индия, Япония и САЩ) или Aukus (Австралия, Обединеното кралство и САЩ). Тайванското правителство също засили усилията си за укрепване на защитата на острова.

Китай вижда инвазията на Русия в Украйна като прокси война - война срещу Запада (и по-специално срещу силата на САЩ) - точно както прави Русия. Победа или поражение за Русия във войната не е просто въпрос за Русия, а по-скоро може да представлява или победа, или поражение на либералния международен ред.

Най-важното за Пекин обаче е да избегне пълния провал на Русия в Украйна. Ролята на миротворец е един от начините да се предотврати подобно развитие. Ако това не успее, Пекин може да реши да засили подкрепата си за Москва, варираща от финансова помощ до доставки на оръжие.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тройна пропаганда

    26 4 Отговор
    за мало умници
  • 2 Отец Дионисий

    38 12 Отговор
    Господ да помага на руските защитници на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана!Амин!

    Коментиран от #3, #6, #12, #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да питам

    19 5 Отговор
    Какво общо има Китай с войната ?! Или има ? Чак пък и сценарии .. и то - три
  • 5 Така така

    30 4 Отговор
    Либерален световен ред- разбирай извратени алчни копе......та
  • 6 Отче ,

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Бъчвата близо ли ти е ?🤔

    Коментиран от #20

  • 7 Запознат

    23 4 Отговор
    "което ще направи Русия постоянно зависима от Китай за суровини"

    Какво да ти кажа - с лъжи и пропаганда се мъчат да издокарат мераците си за истина. Та за какви точно суровини Русия ще е зависима от Китай не ми стана ясно ама важното е пропагандата да върви и да се промиват мозъците на не много умните.

    Си не е глупав и знае че ако Русия загуби следващите "демократизирани" от американците ще са самите китайци. Това го потвърждава:
    - "принуждавайки САЩ, които обещаха да подкрепят Тайван, да решат дали да отговорят военно" - сега не смеят пряко да се намесят в Украйна срещу Русия защото Русия е истинска ядрена сила за разлика от Китай.
  • 8 Госあ

    22 4 Отговор
    Всичко е разбираемо. Със зъби и нокти драпат да останат на позицията да грабят. Африка им се изплъзна, Китай си постави условията след годините си на упадък и подчинение, Русия вече не подарява.
  • 9 Спецназ

    21 3 Отговор
    Руснаците няма да си причинят главоболието да превземат още републики след 4- те с руско население. На кой му трябват празноглави хрантутници на гърба+ партизани и т.н., но Запада няма да позволи на украинците да се спрат докато не свършат на 0 боеспособните им бригади.

    Политика, Сър!
  • 10 Госあ

    18 0 Отговор
    Иначе за едно съм съгласен, Китай е търпелив в дипломацията, но стигне ли се до военен конфликт няма да имат търпението и внимателния подход на Путин.
  • 11 Русофил

    5 13 Отговор
    Русия не иска рупии. Индия не дава долари. Китай не иска рубли.
    Русия няма юани и долари. Петролът ОПЕК - 73, Уралс - 43 Газ - 360. Денги нет.
    Руски туристи нет. Финито РФ.

    Коментиран от #17, #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Питанката

    2 11 Отговор
    Чудя се и се питам най-вече токова много ли си повярваха чайниците , че са "велика сила", и че нещата в световен план зависят едва ли не само от тях??? То и Рашките си мислеха, че са военна сила номер 1 с "безьаналоговата" си армия и оръжия........ а те.... едно е да мислиш и да ти се иска... а съвсем друга е реалността!!! Много хора хулят неолибералния режим, но той е единствения изход за спасение в рази конфликтна ситуация. Просто е: Либералното управление предполага свобода на мисълта, свободно обменяне на идеи, пазарна икономика, основана на частното предприемачество и инициатива... ТОВА СА ВСЕ РЕАЛНИ НЕЩА КОИТО СА В ОСНОВАТА НА ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, И БЕЗ КОИТО ОСТАВАТ САМО ГОЛИТЕ ОБЕЩАНИЯ НА КОМУНИСТИТЕ СА "РАВЕНСТВО", "СВОБОДА","ДЕМОКРАЦИЯ" , ...НО ... САМО ЗА "НАШИТЕ" ХОРА.... То и заради тези "наши" хора е Рассията на това дередже, ама пука ли му някой за нещо днес?>?? Важно е да се плще по нещо... особенно в Гето "БГ" !!!

    Коментиран от #14

  • 14 В гнездото

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Питанката":

    Комунизмът е икстеншън,израстък,филиз на либерализма и не слуайно бидейки изгонен от Изтока си се върна в гнездото където се пръкна - Запада. При това още по зловещо тунингован като шоршня и трансхуманизъм.

    Коментиран от #24

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Токсик

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Русофил":

    Стокооборотът на Русия с Китай за първото тримесечие достигна 75 милиарда долара. За сравнение за цялата минала година беше 180 милиарда а предишната около 100. Тази година очевидно ще достигне 300 милиарда. Този между щатите и Китай миналата година е паднал до 600 милиарда от 800 преди това, а тази година се очаква да падне до 500. Между Турция и Русия миналата година стокообмена е нараснал до рекордните 65 милиарда долара. Най-големият доставчик на нефт в Европа вече е Индия, която пък го купува от Русия. Южна Америка е започнала да купува милиони тонове дизелово гориво също от Русия. Така че денги има колкото искаш, руснаците в момента се къпят в пари и нито банките им фалират нито предприятията им, за разлика от западните.

    Коментиран от #28

  • 18 Раша пътува към бунището при СССР

    2 6 Отговор
    Русия фалира и сега е в процес на разпад,държава чийто народ е от най бедните в света ,с минимална пенсия 70 евро и минимална заплата 178 евро,е пълен провал

    Коментиран от #22

  • 19 Артилерист

    10 2 Отговор
    Поредните проамерикански, провойнствени съчинения на нюза срещу Русия. Необходими са кардинални сътресения и реформи в медийната област, като тези, които текат в момента в съдебната система, заради безобразията на Гешев. Четете статиите на министър Демерджиев и адвокат Екимджиев и правете изводи какъв мутренски батак е навсякъде в държавата ни. ГЕРБ се отказа от Гешев и всичко в съдебната система се разсъхна. Такава мина трябва да се задейства и в медийния сектор. Вярно в демокрация сме, но словоблудството на подчинените медии трябва да се ограничи в прилични граници...
  • 20 Пха ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Отче ,":

    А ве джендър яхвай тротинетката и за Украйна

    Коментиран от #27

  • 21 Пха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Русофил":

    Брикс и долара 🖕🖕🖕
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Еми най доброто е

    6 2 Отговор
    Русия да си спечели т.е. Укрия да капитулира и да остане само 1/3 или да се върне в РФ.... Китай да си върне Тайван и основното да се натрие носа на Янкия най големият агресор и световен жандарм на планетата!!!

    Коментиран от #26

  • 24 Питанката

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "В гнездото":

    Тъй като сам повдигна въпроса за "трансхуманизма" - мога да те "светна", че в Рашата този вид "хуманизъм" е в пъти по-популярен и разпространен! В грешка си или направо в голяма заблуда си, ако мислиш, че в ат-н.яците че не са най-големите алкохолици, че не са обра-т.ни, или че не се дрогират...... , просто е , питаш чичо Гугъл, и той си казва за всички-всичко.....Няма на света по-изостанала, по-разюздана и изпростела човешка орда от тази в СеверноСибирското блато! Това, че рашистите са изостанали в умствен и интелектуален аспект, не ги прави повече мъже, или нещо по-добро от другите нации! Просто руснака е най-обикновенна подлога с която путин си трие подметките на обивките си..., която и за друго не става!!!
  • 25 ИНЖ

    0 0 Отговор
    КНР е подстрекател в сянка на тази война. Но подкрепата на Международната общност за Украйна им обърка сметките...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Самагонь токсик

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Токсик":

    ...над 100 000 българи миналата година са взели зелени карти за рушия! Тази година се опаква да нараснат до 200 000. Над 80 000 абитуриенти миналата година са се записали в световноизвестните университети в москва, ленинград и чукотка. Тази година се очаква да са над 100 000. Миналата година 95 000 български студенти са били на студентски бригади в русия, 65 000 не са се върнали. останали са там, примамени от чудесните условия на живот и перспективите за професионално и личностно развиие. Тази година се очаква да са двойно повече.