Last news in Fakti

12 Май, 2023 06:00 3 325 58

Правителството "Габриел": пет неща, които можем да очакваме

  • мария габриел-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • възраждане-
  • бсп-
  • пп-
  • дб

Един добър съвет към новото мнозинство е да не прекалява със спасителните си пориви

Правителството "Габриел": пет неща, които можем да очакваме - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

С умерена архангелска помощ проточилата се правителствена криза в България е на път да приключи. Поне временно. Правителство "Габриел", подкрепено от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, вероятно ще има, което ще даде възможност на 49-ото НС да приеме нужните в спешен порядък решения. Нещо повече: четирите споменати партии ще имат интерес това правителство да се задържи и дори да успее. Затова хоризонтът му може да се окаже по-дълъг от очакваното.

И в този парламент, както и в предходния, има едно реалистично мнозинство и то е около така наречената "хартиена" коалиция, която прерасна и в коалиция "Магнитски": ГЕРБ, ДПС и БСП имат свои видни представители в "престижния" списък на американското финансово министерство. Време е това мнозинство, което като бройка е доста впечатляващо, да поеме политическата си отговорност за управлението на страната.

Мария Габриел - с двоен, единичен или никакъв докторат - е подходяща да оглави кабинет на това мнозинство. Тя е добър и интелигентен висш администратор, като същевременно е политически продукт на ГЕРБ и е лоялна към лидера на тази партия и партньорите му. И най-вече е приемливо за Брюксел лице, което ще се опита да тушира откритото недоверие спрямо Борисов сред част от водещите европейски политици. При ГЕРБ нещата рядко се решават по същество, но по модела "Пунта Мара" винаги се правят опити да се изпратят намеци и съобщения до този или онзи. Вестоносецът за пред Европа в случая е подходящо подбран.

Какво да очакваме

За да бъде преглътнато мнозинството на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН в страната, то ще бъде представено като спасител на България от някаква непоносима катастрофа, предизвикана от ПП-ДБ и особено от Асен Василев. Първото, което трябва да се очаква от новото мнозинство, е тежка артилерийска подготовка по финансови и бюджетни въпроси, която беше вече започната от служебната финансова министърка още преди изборите. Още тогава обаче се преигра с тази тема, като едва ли не България беше обявена за фалирала.

Един добър съвет към новото мнозинство е да не прекалява със спасителните си пориви. Защото ако България има нужда от спасение, то е най-вече от самото него - от неговия над 10-годишен управленски "модел", от мимикрията на менте-партии, които идват да "изчегъртат" Бойко Борисов, но завършват като негови не патерици, а по-скоро клечки за зъби. Да не говорим пък за партии, които ще спасяват България от "джендъра" и са на границата на психически нормалното.

Та хубавото в цялата ситуация е, че спасителите на България ще съберат в своето управление накуп почти всичко, от което тя има реална нужда да се спасява. Така поне политическата отговорност ще е ясна и хората няма да има на кого да се сърдят - забъркалите голямата каша ще се наложи да я поизсърбат с всичките рискове, произтичащи от този нерадостен факт.

Второто, което може да се очаква от новото мнозинство, е някакво раздвижване в областта на "съдебната реформа". Иван Гешев вече изглежда "сготвен" от досегашните си патрони и политически съюзници. Заявлението на Мария Габриел, че ще иска отстраняването на Гешев, е първото открито заставане от страна на ГЕРБ (а и ДПС) срещу главния прокурор, когото самите те инсталираха. Позицията на Борислав Сарафов беше предшественик на обръщането на катмите. Цялата история с пишман атентата срещу Гешев обаче оставя много лош привкус на намесване на мафията в политиката. А този привкус разваля търсения ефект от политическото разграничаване на ГЕРБ-ДПС от Гешев. Външен наблюдател би останал с впечатлението, че политическите лобита в съдебната власт се опитват да си пренаредят капиите, без да губят реално позициите си. А на всичко отгоре не се знае и организираната престъпност - в смисъл бомбаджиите - на чия страна е в този процес.

Третото, което може да се очаква от новото мнозинство, е евроатлантическа политика с някои уговорки. Тези уговорки ще са реверанс към БСП и ще се изразяват в някаква документална опаковка, на която ще пише, че "нито един български патрон не отива за Украйна". И в момента президентът и служебното правителство ползват такива подвързочни материали, което им дава някаква възможност да продължават да мътят главите на част от електората с някакъв български уж "неутралитет". Подобен компромис изглежда неизбежен, ако БСП трябва да бъде привлечена. Корнелия Нинова вече загатна, че без тях новото мнозинство ще е принципиално незавършено.

Четвърто: новото мнозинство ще убие "Възраждане" като опасност за отклоняване на страната от пътя ѝ към еврозоната. Или поне лесно би могло да го направи, ако Борисов и Карадайъ застанат твърдо зад скоростно приемане на България в еврозоната. Тук обаче има едно голямо "НО" и то е доколко новото мнозинство ще придобие и формат "Трактора" - тоест, защитник на интересите на някои български бизнес и политически кръгове, за които еврозоната и строгата ѝ регулация са по-скоро противопоказни. Активизирането в публичната сфера на Алексей Петров е симптоматично за натиска в тази посока. Така че една питанка трябва да се остави около еврото. Ако формат "Трактора" надделее, референдумът на "Възраждане" може да се окаже извинение за неприлична сделка от страна на новото мнозинство. Но поне засега е редно да им се даде някакъв кредит на доверие по отношение на еврозоната. (А в крайна сметка референдумът на Костадинов е сериозно противоконституционен и КС аргументирано може да го отхвърли.)

Пето, "Възраждане" все пак ще имат своите шансове при новото мнозинство, като продължат да изпълняват основната си задача - атаките срещу ПП и най-вече срещу ДБ. Те ще са едновременно плашило, към което ПП-ДБ да бъдат пришити, за да се дискредитира опозицията, и острие срещу основния политически опонент на новото мнозинство. В този смисъл те ще са инструментално полезни и ще успеят да извлекат изгоди на базата на тази си полезност - и духовни, и материални.

ПП-ДБ също имат своите шансове в новата ситуация. Комасирането на всичките им опоненти в общо управление ги прави единствената смислена и реална опозиция в този парламент. Те ще имат задачата да следят доколко новото мнозинство следва реална политика по отношение на еврозоната и доколко действията в съдебната сфера не са просто пренареждане на пешките от страна на ГЕРБ-ДПС.

В страна, в която "катарзис" и "Пунта Мара" са станали синоними

Ако поредният "катарзис" за герои като Борисов и Пеевски се окаже този път реален, както се казва, ще спечели цял народ. Ако правителството "Габриел" е опит на тези герои елегантно (доколкото е възможно) да се оттеглят от българската политика, то може да се окаже някаква изненадваща новост. При такъв сценарий в един парламент може да има повече от едно правителство и управляващо мнозинство в рамките на четири години.

Но в страна, в която "катарзис" и "Пунта Мара" са станали синоними, скепсисът и необходимостта от силна опозиция и управленска алтернатива са силно препоръчителни.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Габче, относно главния прокурор

    19 6 Отговор
    Трябва просто да кажеш на твоя лидер Борисов да звънне в сараите на Доган и още утре го няма Гешев на поста
  • 2 Бонев

    27 6 Отговор
    ДВ щом те хвали работата е ясна. Кирил Петков в пола. Типични "млади прогресивни лидери".
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз очаквам следното от нея

    53 4 Отговор
    1. Да говори много и да не казва нищо
    2. Да прави нищо ама голямо нищо.
    3. Да се усмихва
    4. Да се опитва да прикрива кухината между ушите чрез иновации и дигитализации

    Коментиран от #6, #8, #31

  • 5 Комунист

    8 18 Отговор
    Разбира се ,че ще има правителство. Авторчето му е мъчно ,че неговите фаворити в лицето на шарлатаните няма да управляват, но точно това е добре за България.
  • 6 Какво

    3 28 Отговор

    До коментар #4 от "Аз очаквам следното от нея":

    Очакват Сульо и Пульо е без значение. Важното е най накрая да имаме правителство, което ще работи за благото на народа.Защото трудно ще излезем от блатото в,което ни вкараха харвардските крадливи негодници.

    Коментиран от #20

  • 7 Вирус

    22 2 Отговор
    Абе и тая ли е харвардка хахаха толкова години си клатила краката в ЕП сега ще управлява и на нея са и заповядали какво трябва да се прокара
  • 8 Българка

    7 14 Отговор

    До коментар #4 от "Аз очаквам следното от нея":

    Дай едно име което ще те удоволетвори за министър председател! Да те светна ли? За твоя избор веднага ще се намерят 20 човека само тук, които ще го оплюят много по-сериозно от колкото ти плюеш. В момента ни трябва консенсус по въпроса не кой е най - по, а кой е най-валкото зло. Чат ли си?

    Коментиран от #22, #27

  • 9 Човек

    22 9 Отговор
    Да ни е честито четвъртото правителство на Мутрата. Можем да очакваме още от същото - корупция и крадене на еврофондове и никакъв прогрес в нито един сектор. Трагично здравеопазването, калпаво образование, разбито земеделие, никаква справедливост и т.н. Хазарта го каза добре - овцата пак е влюбена в месаря.
  • 10 Марийкее..

    15 4 Отговор
    Питаха те вчера - къде беше докато Черепа носеше пачките на Боко?

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Грую

    3 12 Отговор
    Със сигурност ще има правителство. Което е по добре, отколкото да се водим по акъла на шарлатаните и да ходим пак на избори.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тити

    6 3 Отговор
    Едно е да очакваш а друго да изпълнят мафиотите от Герб са щедри на обещания.
  • 15 паралел

    5 1 Отговор
    Даниел Смилов е Недялкото Недялков на немския ПИК, който е DW.
  • 16 Човек

    10 8 Отговор

    До коментар #11 от "АБВ":

    Петков започна да затваря кранчетата на Мутрата - взе му границата с наркотрафика и му спря милиардите от пътища. Затова Мутрата активира болонката си Трифонов и свали правителството. Как точно тази калинка, която ще обслужва Мутрата, е същата като Петков?
  • 17 Баш софиянец

    14 1 Отговор
    Демек - все по-гнусняво става! България губи суверенитет с все по-засилваща се скорост, на което му викат "евро атлантическа ориентация". То се е видяло, че т.нар.управляващи не се интересуват от народа си. Ако ние не се спасяваме помежду си и не пазим българското, няма кой.
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор
    Мария Габриел - с двоен, единичен или никакъв докторат ....

    А НЕЩО ЗА НЕЙНОТО
    ГРАЖДАНСТВО
    на нашето селянче
    ДВОЙНО ЛИ Е ЕДИНИЧНО ЛИ Е
    🤔🤔🤔🤔🤔
  • 19 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Марийкее..":

    Питаха те вчера - къде беше докато Черепа носеше пачките на Боко?================================= ОТКЪДЕ ЗНАЕШ.СЪГУРНО СИ ПОМАГАЛ НА ЧЕРЕПА ДА ГИ НОСИ ЗАЩОТО ТЕЖАТ.
  • 20 Пет пари

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Какво":

    Ако очакваш работа за благото на народа, ще си останеш само с очакването.
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор
    Зад чии интереси ще застане марчиту, при конфликт -
    зад страната на мъжа и детето си или зад страната в която само е "СТОКИРАЛА" свое имущество
    🤔🤔🤔🤔
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Защо двойното гражданство на КИРливанЧО бе проблем,
    а на МарчитУ - НЕ
    🤔🤔🤔🤔
  • 23 Хаха

    9 0 Отговор
    Щом зелето го рекламират значи е лошо за България
  • 24 ПСР

    11 0 Отговор
    Мария Неделчева може и да има качества,ако и аз да не съм ги видял.Важното е КОЙ стои зад нея.Бай Хой-умен,красив,най-подготвен.И напълно на"ТИ"със европейската и световна политика.Не случайно,европейците с 200,не случайно трима Папи са му галили главата,не случайно всички сме "парле ву франсе"....Около сагата"Гешев",нещо се мъти,но нямаме инфо,какво точно.Като цяло,истинска "пунта мара".
  • 25 Студопор

    16 3 Отговор
    Тия, дето гласувахте за ПП и ДБ, за да разкарате Боко - как е чувството? Пак управлява той, само че индиректно. Добре ли е, а?

    Коментиран от #32, #33

  • 26 Майк Алън Патън

    10 0 Отговор
    Много тежко и непреодолимо БРЕМЕ е , че над личността на тази Габриел , тежи реномето на Борисов ! А то е мрачно , корумпирано , авторитарно , отвратително и хамелеонско !
  • 27 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    В момента ни трябва консенсус по въпроса не кой е най - по, а кой е най-валкото зло. Чат ли си?
    Коментиран от 22========================================================================== СЪГЛАСЕН СЪМ С ВАС.НАИСТИНА В МОМЕНТА СМЕ В ПОЛЖЕНИЕ ДА ИЗБЕРЕМ ПО МАЛКОТО ЗЛО. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СИТУАЦИЯТА Е ТАКАВА.МОЖЕ БИ И НИЕ КАТО ИЗБИРАТЕЛИ ИМАМЕ НЯКАКВА ВИНА ЗА ТОВА.
  • 28 Момчил

    10 3 Отговор
    Поредната удобна на външните господари личност е световнонеизвестната евродепутатка Габриел. Дори името й не е българско.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Няма докторат,

    9 0 Отговор
    има само магистратура според сайта на Евр. комисия
  • 31 СЗО

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аз очаквам следното от нея":

    Не е вярно че ще прави нищо. Ще прави това което Боко и казва.
  • 32 Момчил

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Студопор":

    Опасявам се, че не могат да те разберат. Дори да има правителство ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС, избирателите на ПП пак ще твърдят,че ПП не взимали решенията и ще гласуват и на другите избори за тях. Не умеят да мислят избирателите им, просто викат антируски лозунги,в което няма лошо,ама са слепи за поразиите и усвояванията,които ПП направиха и за западните поразии. Трябвало да сме "част от европейското семейство" ,да сме срещу Русия във всяко отношение, да не купуваме руски газ ,а азербайджански:) Абсурдното е,че най-лесно е да бъда заблудено общество от висшисти и уж интелигентни хора ( каквито безспорно са избирателите на ПП).

    Коментиран от #34

  • 33 Борисов

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Студопор":

    си е мафиот, и зад него са останалите бандити. В коя държава по света сестрата на мафиот, чийто брат е превзел с Таки европейската граница, може да е зам.председател на парламент, беше в ИТН тази хубавица и на кафе с Борисов мина в Герб. Осман Октай каза, че битката за отвоюване на държавата ще е дълга
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 АРЕС

    12 0 Отговор
    Можем да очакваме това което правеше Тиквата мръсотия,мръсотия,мръсотия,кражби,убииства,наркотици и тн.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Смърфиета

    3 0 Отговор
    Профилът на подходящият премиер за тикволандия трябва да бъде, пълен цървул без гражданство, без докторати и без вишо образование, примерно българския меси от бистришките тикви. Това ще осигури стабилно управление както си беше през последните 15 години.
  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Момчил":

    Споко, това е един никокрадец, който иска да дискредитира пишещите тук ❗
    Няма собствени мисли
    защото няма как да мисли,
    защото НЯМА С КАКВО ❗
  • 39 aнтифен

    7 2 Отговор
    Обаче един правилно казал, че тя е петков в рокля

    Коментиран от #46

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 НАША МЕДИЯ

    7 0 Отговор
    Ако тя си мисли, че смяната на едно лице с друго за поста гл.прокурор е най-важното...блазя й
    Но, ако беше дръпнала тънката струна за пенсионерите и Здравна каса, щеше да има по-вече поддръжници
  • 43 Перо

    9 1 Отговор
    Първо: Депутатството не е опит в държавната администрация, второ: Не се каза нищо за външната политика на предложения Премиер! Трето: Предлага се освобождаване на Гл.Прокурор, без да се има предвид, че това не зависи от Изпълнителната власт, а за по-задълбочена промяна на съдебната власт е необходимо ВНС! Това е или неразбиране на държавната структура, или въдица за ПП, защото и те са толкова компетентни!
  • 44 Матей преображенски

    3 1 Отговор
    Тъй,габриелката се опита да създаде розови илюзии,в аванс,как хубаво щяло да стане.Всъщност тя ще се озове в небрано лозе,цялата обстановка е толкова объркана,че трябва разсичане на Гордиев възел,при тая тотална мафиотизация не може от тук,от там и да се подкара напред.Неслучайно и внушиха първо да върже гешев и да им го достави ,жив или мъртъв.ВАНТЕД!!!А защо,в какво го обвиняват,в пасивност?Ако беше активен,трябваше да почне от горе надолу,те не знаят какво си пожелават,и накрая ще го принудят да го направи.Направиха му фалшивия атентат за да го паникьосат,и той отиде във фашингтон да изпроси височайше благоволение и да разтури мафиотската клика.-Сега ,иония си имат гайле,вероятно са преценили ,че им трябва строг ред и дисциплина в една военизираща се страна с оглед бъдещо участие в украинската война.
  • 45 5-те неща накратко:

    7 1 Отговор
    1. Истанбулската конвенция и джeндърпoлитикитe стават задължителни.
    2. Въвеждане на цифровото робско евро.
    3. Подаряване цялото налично оръжие на юдозеленския наркоман.
    4. Пращане на пушечно месо за войната на ВБ и САЩ е покрайнината.
    5. Цялата енергетика я подаряваме на САЩ.
  • 46 Роклята?

    5 3 Отговор

    До коментар #39 от "aнтифен":

    Като я гледам Габриелката каква дъска е ... ми е много съмнително дали на 100% е от дамски пол. Да не се окаже камуфлаж... роклята?
  • 47 На сайта

    7 2 Отговор
    На сайта на Евроболшевишката Комисия пише,че Габриелката и прогресист с протресистки убеждения и ценностна система - преведено на по-разбираем език означана ,че е граждадин на света,соросоид,жендър,неомарксист и либерастен троцкист. Вече почти не е българка защото си е сменила фамилията,детето и носи французетско име,а и не е ясно има или няма двойно гражданство.
  • 48 да да

    2 0 Отговор
    Общо ще го лапат целия на порции....А карабатака за се задави в кривото гърло и трътката....
  • 49 знаещ

    6 2 Отговор
    Нагли хора без чест това са герберите сложиха гешев на поста сега искат да го жертват само и само да се домогнат до властта дано гешев се осмели да разследва бойко и приближените му лапачи
  • 50 Евроатлантик

    2 7 Отговор
    Да приветстваме новото правителство начело с Габриел. Най после ще станем истинска европейска държава.
  • 51 Никой

    4 1 Отговор
    Д-р Мария Гаргамел " европейското лице " на собственика на ГЕРБ.
  • 52 Анонимен

    1 0 Отговор
    Габриел, Кирчо супер еродирана млада жена е Мария. БНТ
  • 53 бай Даньо

    0 2 Отговор
    Смислов , Основната задача на Възраждане е борба с ДБ!? И слънцето се върти около земята нали!? Там спрях да чета ... съвсем изтрещяхте умнокрасивите на септември няма да вземете и 10% ....
  • 54 така ли

    1 0 Отговор
    Първо да го лапнат ....А после е лесно....
  • 55 Факт

    0 0 Отговор
    Нищо не става от Бг. По зле от съда, мвр, прокурори, съдии, следователи е днес. При живково никой не можеше да влияе на прокурори, съдии, и може би малък процент е, но при съдия Бънков влиза един от София известен арменец музикант, аз съм Вили Казасян, обърна се към Съдията Вили и продължи.. Е, И, КАКВО като си Вили Казасян, обърна се Вили казасян и потегли към вратата, да, бях в стаята на др. Бънков, чух и видях и жив свидетел. Но след 1989 нищо не е това, което е било и не съм оптимист за Бг. Краде се, лъже се, разпадането е на лице, и не ви е виновен този и онзи
  • 56 Факт

    0 0 Отговор
    Музиканта на вили казасян бе набил в центъра на град х и младежа целият в кръв, 15 дни дребно хулиганство, ринеше сняг до мвр и съда старото място, и накрая на милиционерите по една шапка руска им подарил. Честни юристи имаше. А днес се краде отдолу нагоре и от горе надолу. Кой краде, по имотите ще го разпознаете. Ненаситни хора. Карай и живей честно. Толкова ли е трудно.
  • 57 Хохохо

    0 0 Отговор
    Много качества трябва да притежавате на възлови места. Имаше една жена и си остана стара мома Пехливанова. ПРедседател на ОСъд/ПОС, умен звяр. Как да гласуваме, като ви казват на работното место или в квартала пускат някои си. Ще трябва да пусните в урните х или у, за да ви има по работните места. И бог да слезе, късно е вече либе за китка, гербдпсбсп бяха в игрите. И забравете ППДБ да пробиете в някои изостанали градове и села, където няма хора вече и то българи християни. Но на запад е същото в Германия и сие. Отидоха видяха и там са на изчезване, германци, англичани, нима в бг не е същото, Бълфария без българи. Ице, много ви здраве.
  • 58 Гражданин

    0 0 Отговор
    Марийке, българия е ченге джин. Съжалявам я. Те са навързани всички. И утре може нежеланото от тях, знае ли се, те действат отзад клановете им разни разклонени. Бкпдскгб. Един срещу мнозинството, как е, ще ви избодат очите и ще ви проучат до деветото коляно. Западняците нищо общо нямат с байганю. Лично аз нямам вяра на никой. Наблюдавам ги и ги подминавам отдолу, но ги следя с поглед, измамници, крадци, лъжат, злепоставят и с думи ви убиват, ако си чувствителен и доубиване следва. Лоши и алчни без значение на етноси, българи и сие Западни държави само можете да ви завиждат. Хора с висок морал, етика, възпирание. И хиляда години пак няма да ги стигнем западняците.