Last news in Fakti

15 Май, 2023 23:00 4 276 50

Какво се крие зад политическия знак "Габриел"

  • мария габриел-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • бсп-
  • дпс-
  • пп-
  • дб

Лансирането на Мария Габриел е повече политически знак към опонентите

Какво се крие зад политическия знак "Габриел" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

Протестите срещу ГЕРБ и главния прокурор през 2020 година и последвалата ги поява на нови анти-ГЕРБ субекти в парламента не просто извади партията на Борисов от управлението, но и я делегитимира като претендент за него. Тя виждаше шанс да си върне, поне донякъде, позициите единствено в коалиционен тип взаимодействие със собствените си противници. Да ги склони сами да отменят политическата ѝ карантина, за което те, естествено, не намираха основания.

Но колко може да продължи игра с карти, раздадени преди три години? Всеки неуспешен опит за редовно правителство авансираше ГЕРБ по простата логика – не ги искате, но без тях не можете. А по-сложната логика – за задкулисни заговори и машинации срещу партиите на промяната, тъкмо защото е сложна, не бе по вкуса на редовия избирател.

Знак към политическите опоненти

Така постепенно от избор на избор мобилизиращата мощ на анти-ГЕРБ говоренето започна да спада, а властовото самочувствие на ГЕРБ - да се вдига. И ето, че те вече не считат за нужно да се пазят от себе си с предложения за кабинети на партийно отдалечени кандидати като проф. Николай Габровски. Издигането на Мария Габриел, явно от позицията на новопридобитата им сила, трябва да изиграе ролята на повратна точка в отношенията им с ПП/ДБ. Хем да са избрали кандидат от собствените си редици, хем ПП/ДБ да го приемат, въпреки отказа им по принцип да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

Не звучи особено реалистично, но и лансирането на Мария Габриел е повече политически знак към опонентите, отколкото прагматично решение (тя едва ли е най-подготвеният управленец, който в кризисна ситуация да поеме държавата с всичките ѝ местни особености). Знакът „Габриел“ от своя страна има по-конфронтационен и по-помирителен прочит.

Според по-конфронтационния прочит в избора на ГЕРБ се разпознава стремеж сами да придобият двата основни символни ресурса на ПП/ДБ, вместо да търсят начин за партньорство с коалицията. А за правителство да разчитат на другите партии в НС.

ГЕРБ искат да демонстрират близостта си с ЕС

На първо място такъв ресурс, разбира се, е прозападната ориентация (и съответно срещу режима на Путин, нахлул в Украйна). Тя е исторически присъща на ДБ, а ПП я заяви с демонстративното изгонване на 70 дипломати и служители от руското посолство и с негласното предоставяне на оръжие за Украйна. Докато на ГЕРБ все му се налагаше да я доказва в „поддържаща“ роля.

Сега обаче иска главната роля, като кани европейски министър за министър-председател – дава шанс на фигура, създала си авторитет в общностната политика, да влезе на ключово място в националната (друг въпрос е, че обикновено се минава по обратния път). Мария Габриел трябва да е знак за „интимна връзка“ на ГЕРБ с ЕС. А подразбиращият се въпрос към опонентите е: ако признавате институциите на ЕС, как няма да признаете политик, който те са признали?

Основната разделителна линия

Вторият голям капитал на ПП/ДБ е борбата срещу корупцията, която очертава най-горещата разделителна линия между тях и ГЕРБ и дълго време минаваше през съдбата на главния прокурор. За значителна част от обществото именно тази линия задава моралния план на българската политика, делението на „добри и лоши“. Мария Габриел, за да пренесе ГЕРБ от другата страна на линията, направи видимо добре подготвен, но повече от неочакван за публиката ход като се ангажира, щом стъпи в длъжност, веднага да поиска предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. А ДПС побързаха да се съгласят с нея, за да се озоват и те от страната на добрите. Така тя разклати устойчивата конструкция, според която ГЕРБ с вечния посредник ДПС пазят прокурора, за да може той да пази тях, а ДБ и ПП са тези, които му искат оставката и имат моралното право на това.

Нападките на главния прокурор, едва след като му беше поискана оставката, само потвърдиха валидността на тази конструкция. Но подразбиращият се въпрос към опонентите в случая би бил: кой ще свали прокурора по-важно ли е от свалянето му?

Голословно обещание?

И тук естествено възникват не едно и две съмнения: дали обещанието на Габриел не е голословно, защото не изпълнителната власт решава съдбата на прокурора; дали няма просто да бъде сменен с друга подобна фигура заради трансформация в невидимите зависимости; дали той не е жертван, за да се съхрани схемата; дали неясният атентат срещу него не е организиран като изпреварваща защита от искането на оставката му…

Във всички случаи обаче ходът на Мария Габриел ѝ създава алтернативен имидж на онзи, с който ГЕРБ се ползва от години. В посоката на такава, да я наречем, европейско-либерална алтернативност (срещу балканския мачизъм) работят и редица други нейни характеристики – като започнем от това, че е жена, както и от името ѝ Габриел (по съпруг, също свързан с европейските институции) и прибавим френското ѝ образование, правозащитните ѝ интереси, предразполагащата ѝ външност и маниери, диалогичността ѝ и готовността ѝ да отговаря на въпроси (призната с изненада и от Кирил Петков).

Помирителният прочит

Този алтернативен имидж на Мария Габриел (търсенето на ново партийно лице) прави сякаш възможен помирителния прочит на лансирането ѝ за министър-председател в настоящия момент. И то може да се приеме за знак, че ГЕРБ са решили да се променят, но сами и отвътре, а не с натиск от партиите на промяната отвън. И да влязат в стандартите на либералната демокрация, за чиято защита през 2020 година хората излязоха на улицата. Като заявката е промяната им да включи и промяна на лицата по върховете.

ПП/ДБ са тези, които трябва да изберат един от двата прочита на знака „Габриел“. В първия случай ще трябва да бранят символните си ресурси от ГЕРБ и да им отказват правото да се ползват от тях. Във втория случай ще трябва да търсят форми на дясна солидарност с партията на Борисов, като внимават те да не се окажат отдавна чаканата политическа индулгенция. Труден избор, но от него зависи не толкова какво ще се случи с ГЕРБ и ПП/ДБ, колкото с политическия алианс, отзивчив към Изтока, където засега влизат „Възраждане“, БСП и президентът. И който с кратка пауза фактически управлява страната през последните три години.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въйй

    51 2 Отговор
    Боже, боже тая ли ще ни управлява. Камък върху Камен не е положила във безсмисленият си живот. Боже пази България

    Коментиран от #6

  • 2 Кочан

    5 38 Отговор
    Според мен, Габриел трябваше да поиска импийчмънт на Радев. Така щяха да анихилират ПП, а ДБ щеше да артиса на следващите избори.
  • 3 ⚜️Просветен⚜️

    22 2 Отговор
    Крие се Адамова ябълка!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния коз

    34 3 Отговор
    на Бочко беше гаргамелата ! Подкрепа за правителство обаче няма да получи! Сега следва атака от Гешев и на Бокича положението се влошава!!
  • 6 кво става

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "Въйй":

    излиза, че европейското лоби у нас, Баце, се бори против американското, ПъПъ
  • 7 Крие се

    20 1 Отговор
    Кон-крава-калинка

    Коментиран от #26

  • 8 Тъмен субект

    17 2 Отговор
    Знака е че со рос се настанява трайно да въвежда "пранилните" неща.

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Може да се

    11 2 Отговор
    получи, ако сагата с Гешев е
    фалшива.Ако е истинска,ще има
    странично шоу,което проваля целият
    сериал на герб.Всеки очаква ,или
    изстрели ,или неадекватни сцени.
    Може да свършат пуканките.Дотам
    я докарахме.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Смърфиета

    16 2 Отговор
    Възрастния Жан-Франсоа Габриел, за който беше женена, защото решили да се съберат със сина му но католицизма не признава разводи, е починал и е станала излишна. Дотогава са я карали в наследствения замък край Екс всеки петък след работа с кола на ЕНП и е служила за съпруга на двамата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Е стига

    7 9 Отговор
    Не се казва протеста през 2020,а преврата на олигарсите да си върнат държавата.Ползвайки платени аборигени ,лесно манипулируеми загубеняци допълнено с платен груб натиск срещу полицията.Е и,държавата пропадна защото не се стои на два,три стола плюс кражби на "променените".
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анонимен

    4 5 Отговор
    Трябваше една война 1984 с танковете да се отървем, а не да се мучим, догане от бкп дс
  • 22 14,наред ли си с главата

    3 18 Отговор
    Мария Габриел има щастливо семейство,обичан съпруг и дете.Направо сте жалки.

    Коментиран от #27, #30

  • 23 Факти

    2 3 Отговор
    Бойко има най голяма вина, всички ги оправяше, кой ревне, навит, всички комунисти се съюзиха и кво като имате възможности
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Естествен Интелект

    7 1 Отговор
    Крие се, че искат да сготвят боцко. Ама той знае, че без гешо е при Ставри.
  • 26 Естествен Интелект

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Крие се":

    И гъска.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Академик Денков

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Естествен Интелект":

    Ама жадецка.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Смърфиета

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "14,наред ли си с главата":

    По паспорт е Мариуа Габриел даже името й не можеш да напишеш
  • 31 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Кирчо, здрасти – дай малко поезийка
  • 32 Гъл Фон

    7 1 Отговор
    Крие се една нова Гинка жилетката
  • 33 Уса

    8 1 Отговор
    Крие се мега голям транс внуче на ДС и политбюро вече обучен евроатлантик
  • 34 Име

    0 3 Отговор
    Нормално е да направят вече Правителство - ГЕРБ са толкова уплашени.

    Даже БКП не се страхуваха толкова навремето - а има защо - при БКП имаше много извращения.

    ГЕРБ също се помислиха за БКП и ето какво стана - разни чекмеджета, дотук добре, обаче - между пората има бедност.

    В момента няма опасност да се върне някаква мафия - те си държат боклука, разни техни си далавери, едва ли се натискат за реални дейности.

    Коментиран от #40

  • 35 Всички

    8 1 Отговор
    от гроб са за пандиза.Те засега ще минат метър с тази неориентираната Мара Шепова.Ще печелят време до октомври .Още от сега се готви тотална война за всички областни градове.
  • 36 Артилерист

    13 1 Отговор
    Дантеленият мазен Лозанов, беше много години "Гешев" на гербаджийската шайка за българските медии. От обилното му изхождане, личи завоалираното спазване на мутренската омерта за принадлежност към гербаджиите и нескрит повик да не бъде забравен, ако се уредят с Габриел-правителство. Как само й се мазни дърдия тарикат-как била тъй много известна в европейските институции, каква била предразполагаща вънкашността й, маниерите й и туй-ти онуй-ти. А според мен тази Габриел въобще не е позната на българската общественост, освен със скандала с незаконно предоставения й огромен общински апартамент и лъжите й за по-висша научна квалификация. Но тя наистина е спасителен субект за гербаджиите, като се има предвид, че всички в ръководния им ешелон са окаляни до ушите...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Именно

    9 1 Отговор
    ... крие се една голяма и изгнила тиква! Това се крие.
    Малко като в приказката за пепеляшка ;)
    В момента, в който герб събере нужната им подкрепа с лицето на Мария Габриел магически ще се появи и тиквата ;)
  • 39 пламен

    7 1 Отговор
    Всичките са цървули. Кой от Хаджидимово, кой от Банкя, Веселиново, Харманлийско, Учиндол и т.н.
  • 40 ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Име":

    В дълбока заблуда си. Не става въпрос за мафийката с боклука. Тя е наредена в ъгълчето на софрата и се ползва за да корумпира дребните рибета. Голямата маса е за излъсканата червена буржоазия, която отдаван се кланя на различни клики в Давос. Баш милиардерът с любителят на пури и наместникът трансхойзер се снима миналата седмица. Тогава казах, че не е случайна тази работа. На друг клан е полегнал Баце. Клан си има и Доган. Изглежда и Гешев е заел наведена позиция, щом ходи отвъд океаана и смее да си скъса оставката. Някъде се вписва и руската връзка - вероятно вече китайска. На юг и другият доган се позиционира. Изобщо, разделението е в световен мащаб. Големи геополитически промени и интереси играят. Зелената химера се оказва прогнила финансово. Стабилността на системата и заплахата от изток дава криле на нови сили, които искат властта. Това нашенското е поредното нагаждане по външните ветрове. Затова и публиката немее без да разбира какво точно се случва.
  • 41 Събуди се

    3 2 Отговор
    Крие се мафията и Винету.
  • 42 Дрън дрън та пляс

    2 1 Отговор
    габриел има по голяма палка от бойко
  • 43 ПП ДБ

    2 2 Отговор
    Махане на герб от парламента цел номер 1 ЯСНО И ТОЧНО
  • 44 Гост

    6 0 Отговор
    Един скелет броди из България, оставете го на мира. Анорексията не прощава и много малко хора са се спасили от нея.
  • 45 Гого Лозовата Ракия

    4 0 Отговор
    Крият се шалварите от село Хаджидимово и нищо повече. Само пръц пръц, което не може да се скрие и от Шанел № 5.
  • 46 Гуша

    8 0 Отговор
    Зад знака се крие либерастен бендът с жиравска гуша.
  • 47 яяяя

    5 0 Отговор
    Вчера при връчването чух едно мрън-мрън-мрън. Може ли такова нещо?! И това ми било еврокомисар?!
  • 48 без ИСТИНСКИ протести

    4 0 Отговор
    няма да си отидат наистина

    няма да има възмездие

    няма присъди на политици

    ПАК ЩЕ СЕ КРАДЕ
  • 49 Вирус

    0 0 Отговор
    Крие се поредната калинка
  • 50 бУЦКАТА

    1 0 Отговор
    ГАБРИЕЛ Е ДОБРА ПИИЧКА ВЯРВАМ ЧЕ МОЖЕ ДА ГО НАДУЕЕЕ