Last news in Fakti

16 Май, 2023 23:00 16 807 65

Как Гешев на практика иззе първия мандат от ГЕРБ

  • иван гешев-
  • герб-
  • мария габриел-
  • бойко борисов-
  • главен прокурор-
  • пп-
  • дб

ГЕРБ изведнъж изпадна в неочаквано слаба позиция, а кабинет с втория мандат изглежда по-възможен

Как Гешев на практика иззе първия мандат от ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Иван Гешев практически иззе първия мандат от ГЕРБ. След разтърсващото му изявление БСП отказа категорично участие в или подкрепа за кабинет на Мария Габриел, дори и без вътрешнопартийно допитване, както бе обещала Корнелия Нинова. При това положение подобно правителство има само теоретични шансове да успее, доколкото "Продължаваме промяната"-"Демократична България", въпреки твърдата си позиция против правителство с мандата или с участието на ГЕРБ, все пак държи леко открехната вратата за разговори.

Как шансът за кабинет с втория мандат силно се увеличи

С това шансът за реализация на втория мандат се увеличава значително. Изпадналата в неочаквано слаба позиция ГЕРБ от една страна ще е вече далеч по-лесно сговорчива да подкрепи правителство на ПП-ДБ, отколкото бе при разговорите за такова преди първия мандат. От друга страна, за ПП-ДБ партията на Бойко Борисов ще се окаже още по-невъзможна тежест с каквато и да е подкрепа за неин кабинет. Не само защото това ще се възприеме като помощ за Борисов срещу Гешев. А и защото не е ясно какви конкретни стъпки ще предприеме главният прокурор срещу ГЕРБ и евентуално срещу други партии, които може да минират едно такова политическо партньорство.

Гешев се заяви като политически играч в силова позиция и поне до момента, в който бъде решено дали ще остане на поста си (а това са поне две седмици, докато трае процедурата по отстраняването му), той ще може да влияе съвсем пряко върху и без това динамичната политическа ситуация. Като медиен Рамбо той може да продължи с публични разкрития, както и като все още главен прокурор да иска депутатски имунитети.

Позицията на ПП-ДБ да поиска изслушвания в парламента и на тримата замесени в скандала - на Гешев, на заместника му Борислав Сарафов и на неговия заместник Ясен Тодоров, в които те да отговорят на ключови въпроси за своеволия от и върху прокуратурата, е принципна и институционална. Тя дори може да доведе до сериозна крачка и към основната цел на коалицията - извършване на дълбока, конституционна реформа на прокуратурата. Поставените в ъгъла от прокурорския скандал ГЕРБ и ДПС е възможно вече и без шикалкавения да осигурят с гласовете си подкрепа за такава реформа. Те вече почти нямат козове да обвързват това с подкрепа за правителство, защото ако се стигне до предсрочни избори, е твърде възможно да понесат тежък удар заради разкритията на Гешев. А ако той оцелее на поста си и през лятото, предизборната им кампания да премине в низ от обвинения и с уличени кандидат-депутати.

Възможно е също ПП-ДБ да загърбят втория мандат, като предложат напълно самостоятелен политически кабинет, който да не получи подкрепа - с очакването, че на едни предсрочни избори ще увеличат значително електората си като единствената сериозна формация, останала чиста. Неизвестното е обаче дали Гешев няма да удари и тях. И дали всъщност на едни избори през лятото "Възраждане" няма да е вече дори първа политическа сила.

Неясно е и къде е президентът в този пъзел. Правителство с мандат или участието на "Възраждане" ще е идеалният лост, с който Румен Радев решително да отмести България от геополитическата ѝ орбита. Впрочем, "Възраждане" изглежда е в прекрасни отношения с главния прокурор. Делото за присвояване в особено големи размери на партийната субсидия на "Възраждане", получена преди три години, бе прекратено, а имунитетът на Костадин Костадинов заради всяване на паника по време на Ковид кризата вече трети парламент не е поискан, въпреки че в края на март 2020 г. прокуратурата обяви, че ще го привлече към наказателна отговорност. Но тя не се поколеба да повдигне обвинение по същото време на шефа на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова, че е събудила неоснователна тревога у гражданите в условията на извънредно положение с интервютата си за недостиг на лекарства.

Възможно е също Гешев само да си вдига мизата. И истинската му цел наистина да е политическа кариера. Ако бъде отстранен, вероятно ще основе партия. И ако влезе в парламента, ще е алтернативен антикорупционен конкурент на ПП-ДБ и потенциален коалиционен партньор на "Възраждане" и президента.

19 май 1934 година: защо е добре да помним

Затова в новата политическа ситуация кабинет с втория мандат изглежда по-възможен от всякога. За ГЕРБ и ДПС това ще е шанс да ограничат щетите от удара на еманципиралия се главен прокурор, които при скорошни предсрочни избори несъмнено ще са далеч по-големи. За ПП-ДБ това е шанс не само да осигурят редовно правителство на страната, но и да извършат същинска съдебна реформа с гласовете на повалените си опоненти, какъвто друг път едва ли биха имали. И не на последно място - това ще прекрати управлението на президента и ще предотврати нов ръст на "Възраждане".

19 май наближава - колкото и фриволни да са историческите аналогии. Но е добре да помним, че през 1934 г. превратът беше успешен не защото тогава е имало сериозни военни (и сега имаме съвсем сериозен генерал президент), а защото партиите бяха дотегнали на всички с безплодните си боричкания и сами се бяха направили излишни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гешо Келешо

    74 6 Отговор
    Шефе аз се правя на луд ама ти ме надминаваш!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ирина

    148 17 Отговор
    Никога повече ГЕРБ, стига мафия.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нормално

    106 4 Отговор
    Престъпниците се самоизяждат
  • 6 Да не би да е краят?

    56 6 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ 4":

    След ГЕРБ кой?

    Коментиран от #7, #36

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 конспиратор

    30 2 Отговор
    защо да не е това целта?
  • 9 КАСКЕТА

    98 10 Отговор
    ТИКВАТА НАГАЗИ ДЪЛБОКО В КЕ РЕЧА......!

    Коментиран от #50, #51

  • 10 Локо-Сф

    59 5 Отговор
    С тези канавки убийци уж по програма от ЕС знаете ли колко жертви има вече?Онази жената -мъж защо не коментира?Народе събуди се!Затриват ни всякак!

    Коментиран от #14

  • 11 Чесан ционис

    27 3 Отговор
    Еееееех.....мъка,мъка,мъъъкадония ми е.....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Токсик

    99 43 Отговор
    Никога повече не трябва да се дава власт на инфантилните неофашисти от ПП и ДБ и на мафията от Герб. И едните и другите нанесоха пълен погром върху държавата, за който тепърва ще плащаме скъпо и прескъпо. ДПС също не правят изключение, но те се възползват винаги от ситуацията и носят най-малка пряка вина. Непрекъснато по медиите, обаче, чрез долнопробна пропаганда, подобна на горната, ни се набутват в лицето безродниците от ПП и ни убеждават как те заслужавали отново да ни управляват и били най-подходящи. Щели да проведат съдебна реформа като премахнат Гешев, който разследва Прокопиев и сложат на негово място техен удобен човек. Това им е съдебната реформа. А генералната им промяна е да ни заличат като държава, валута, икономика, език, религия и т.н. почти успяват, но не са познали.

    Коментиран от #27

  • 14 Ши караш с 50 на градско

    36 6 Отговор

    До коментар #10 от "Локо-Сф":

    Не кат оня,опънал колата над 100 там по бул Баба Парашкева и после заслепен бил от отсрещното
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТрампЛин

    58 9 Отговор
    На ГешеФт не му остава нищо друго освен да започне да пее. Не че това ще спаси главата му, но ще обезсили и тези които го назначиха и използваха като бушон. Купона ще е безценен, слагам пуканките да се изпукат и биричката да се изстудява. Пълен рестарт за Правосъдната ни система, деполитизирана и “Стерилизирана”!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТрампЛин

    40 12 Отговор
    ГЕРБ с отвращение ще подкрепят правителството с мандат на ПП-ДБ! Нямат друг полезен ход. Друг изход от дълбоката кал в която е затънала Дълбоката Държава просто Няма!
  • 22 Редник

    45 6 Отговор
    Що му трябваше на Боко хода с Гешо, не мога да разбера. Ама то така е във филма роднина милиционер... Навремето имаше един лаф. Чист и прост. Що е то? Отговор - къпан милиционер 😄
  • 23 оправдания

    34 9 Отговор
    Първият мандат и който и да е герберски мандат е обречен просто защото представлява луксонза кристална чаша пълна с цианкйалий за всеки който реши да я изпие!
  • 24 На Мара

    42 5 Отговор
    ѝ биха шута от Брюксел , а Бою лъсна в тиквен цвят и не знае на кой свят е !
  • 25 Коментар

    29 3 Отговор
    От ПеПето и ДеБето сготвиха ГЕРБ и ги скараха с Гешев.

    Коментиран от #53

  • 26 Браво

    40 6 Отговор
    Тиквата в затвора!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Биби

    32 7 Отговор
    Кабинет с военен министър Тагарев ще затрие държавата ни.
  • 29 Историк

    29 7 Отговор
    Бъдещето на ГЕРБ, след като ББ влезе в затвора, е същото като на НДСВ. В канала... Предполагам , че след това дружно, всичките крадци, ще се присламчат към ДПС и БСП.
  • 30 БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД

    10 40 Отговор
    САМО ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ.

    Коментиран от #42

  • 31 Последния Софиянец

    35 4 Отговор
    Същинското чегъртане тепърва предстои , и ще бъде дълбоко
  • 32 Хоп

    37 1 Отговор
    Много приятен неочакван обрат.
    Крайно време беше,да се сложи край на това безразборно оглозгване на държавата.Сега,ако ги накарат и да върнат накраденото,ще стане чудно.
  • 33 Г-ца каприз

    35 1 Отговор
    А най смешното е че Мариичето габриел подаде и оставка от европарламента 🤣🤣🤣🤣 ся от два стола седна на наДръвения 🤣🤣🤣❤️

    Коментиран от #55

  • 34 Тити

    24 3 Отговор
    Просто Герб имат мафиотски похвати те на други не са свикнали.
  • 35 кочо

    31 8 Отговор
    БСП много добре знае че Борисов е този който спира развитието на държавата ,че Борисов и сараите са виновни за всички злини които се случват в държавата Борисов трябва да бъде разследван и изправен пред снъда и съден ,ако искате нещата в държавата да тръгнат в положителна посока,в противен случай нещата ще бъдат още потрагични .Иска кабинет е едногодишен ,с цел да окрадат усвоят парите от плана за възстановяване и да манипулират изборите за местна власт.И ако няма много шум от недоволства ,ще продължат със сараите и итн да довършат държавата

    Коментиран от #48

  • 36 Ми тъй...

    12 8 Отговор

    До коментар #6 от "Да не би да е краят?":

    Ми тъй като гледам, някое от другите американски проксита ...най- вероятно Кирчо и Кокорчо+ Ристю Иванов от ДБ.

    Коментиран от #44

  • 37 Даа

    18 1 Отговор
    Най големите мафиоти се изпокараха. Време е да бъдат измерени.
  • 38 Точен

    15 7 Отговор
    Единствено неопетнено остава Възраждане. Поредният бълвоч на Дойче веле оправдава не по-малко виновните от ГЕРБ - ПП и особено ДБ.
  • 39 Един от морето

    8 18 Отговор
    Не занам Бойко дали си е изгърмял патроните и дали ще успее да направи правителство щото Нинова може да се пазари и за сега да отказва но много добре знае че на следващи избори може и да гледа парламента през крив макарон. Колкото за вторият мандат на ПП ментраджиите и ДБ пребоядисаните ДС прокурори и чеда на БКП ще кажа следното. Ако Бойко зглупи и подкрепи втори мандат във името на нрщо си или по заповед на някой си ще бъде до там. Членовете, привържениците и симпатизантите на ГЕРБ не искат това и няма да му го простят. Ако не можеш да съставиш кабинет се отдръпваш и оставяш далавераджиите да се оправят и ако не могат,, а те математически не могат,, отиваме на избори. Сега ще се разбере дали Бойко е умен. Сега ще трябва да си опази партията щото онези безскруполните ще се опитат да му откраднат депутати Ако ударжи на следващите избори ще бъде много, много по напред от ППиДБ,, ако до тогава не се разпаднат като знам кво престъвляват гнома и Маджото и колко са глупави Кики и п,,,,,, то,, Ако Бойко ни предаде остава само Възраждане и смяна на политиката и ориентацияъа на страната. ТОВА ЛИ ЗАСЛУЖАВАМЕ

    Коментиран от #52

  • 40 Мечта в ноща

    20 0 Отговор
    Един ИСТИНСКИ офицер, да затвори границите и да почисти генералите и боклука около тях. Окупаторите, на самолетите и откъдето са дошли! После избори.
  • 41 Някой

    9 7 Отговор
    Ще ви споделя нещо което го е казал Буров за Александър Станболийски,, Тва говедо Стамболийски да има цялата власт, да държи полиция и армия и да допусне да му направят преврат,, Тук и сега друг му спретнаха първо преврат воден от някакви запалянкпвци от Уевски,, ако беше Ст Стамбулов онези ултраси щеше да ги разпердушини още на зборният им пункт а водача им този младежа щеше да го самоубият от някоя тераса,, втори път допусна да го дескредитират когато Радев със юмручето излезе и поведе жълтопаветниците кодтовисти на щурм. Първо не трябваше да допуска Гешев да влиза във президенството, и ако го направи на своя глава да се разграничи от Гешев. Не трябваше да се кара със Радев за някакви самолети, дали Грипен или F16 все тая. Едно че ги платихме и ги няма и не дай боже да се защитаваме със тези няколко самолета. И да завърша виждате колко истина има във думите на Буров актоални и сега
  • 42 Само той

    2 24 Отговор

    До коментар #30 от "БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД":

    Само Бойко може да измэкне страната от калта
  • 43 Артилерист

    17 4 Отговор
    Почти добър анализ. Особено в частта му за отслабените позиции на мутрата Борисов и шайката му. Цялата шайка се крепи на мутренското подпиране на внедрената им мутра Борисов в българската политика. И американците, в специална грама го описаха като тясно свързан с подземието и омърсен до ушите, но заради маниакалното му влечение към властта, го одобриха като контролируем за техните колониални интереси. И наистина образът на Борисов, както и на тъй наречената му партия, е медийно изграден и поддържан от платените от мафията медии. Махнете Борисов и ще видите как обединената от кражбите конструкция ще се се срине. В едно със сигурност не е прав Стойнев, че юридически проваления с подкрепата си за шайката Гешев може да направи партия, че и да се коалира дори с президента! Това отвсякъде е анахронизъм. Та Гешев, заради шайката, атакува президентството и-хипотетично-гавазите му можеха да убият президента. Това ПРЕЗИДЕНТЪТ, ПЪРВОКЛАСНИЯТ ЛЕТЕЦ-ИЗТРЕБИТЕЛ И БИВШ КОМАНДВАЩ ВВС НА БЪЛГАРИЯ, ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ, НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИ И ПРОСТИ НА РАЗБЕСНЕЛИЯ СЕ МИЛИЦИОНЕРСКИ ШКОЛНИК ГЕШЕВ!
  • 44 Не им стигат гласовете

    18 4 Отговор

    До коментар #36 от "Ми тъй...":

    Става от ден до пладне.Добро решение направи Борисов с тая Неделчева.Изгонена от работа за грубо поведение(,а и кой знае каква ли ПРИКРИВАНА НЕКАДЪРНОСТ И Г ГАФОВЕ,щот хората така не изкарват в неплатена отпуска действащ комисар),
    предложението за минпред й дошло кат манна небесна,ама Ленката кво й казала?Казала й,не на Каскета,а на целия ВСС!Или види се,че Ленката Бориславова е с класи над Неделчева/Габриел не само по образование и по акъл,а и по управленско умение!Щот,глей ся!Неделчева,или Габриел-хаджидимовка,в Пловдив учила бълг.филология( а Бориславова в Софийски Университет ПРАВО и адвокатка в известна кантора),после политически науки(тва изобщо професия ли е?образование ли е?),че и един измислен/несъществуващ докторат си лепнала на гърба(брей,ама ний селяните сме голяма работа,а).Друго!Бориславова дърпаше целия кабинет от министри,все неопитни момчета,а тая,родената и израстнала в Хаджидимово,учила
    там в Пловдив, монтирали я на служба измислена и я уволнили за несправяне и неумение да работи с колегите си.И хоп,отведнъж минпред,особено в тва напечено време.Не става Неделчева за тая работа,нали?
  • 45 Ха Ха ХА

    4 0 Отговор
    Главаноко......е ногу УМЕН !....:) направо е вдлъбнЪт !
  • 46 ганю

    6 5 Отговор
    и радостин василев е същия дол дренки
    като Бою
  • 47 ганю

    0 7 Отговор
    Ще има гражданска война така ще измре по бързо половин България и боклуците
  • 48 Само той

    4 15 Отговор

    До коментар #35 от "кочо":

    Само Бойко може да измэкне страната от калта
  • 49 Българин

    10 4 Отговор
    Не мисля,че Иван Гешев трябва да си подава оставката.Необходими да реформи в съдебната власт,а не смяна на главния прокурор.
  • 50 Очаквано

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "КАСКЕТА":

    Евразийската пета колона се развихри - бая пари са играли
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Точно

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Един от морето":

    Тя е цар на постоянното променяне на действията си според ситуацията и не й пука,че си противоречи тотално - важното е да е във властта,че може да е за последно
  • 53 Не бързайте с изводите

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар":

    Неведоми са пътищата в политиката,особено когато на карта е властта
  • 54 ами,

    11 0 Отговор
    Основната грешка на Бойко Борисов е,че се обгражда само с жени/политици/.Мария Габриел е поредния му провал.
  • 55 ха, ха

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Г-ца каприз":

    И тя като Мая Костинбродска когато ББ я направи омбудсман.Подаде си оставката от сигурното място и взе голямата кошница да се бори за кмет на столицата.Ама не би....
  • 56 Простото Киро

    6 3 Отговор
    Във всяко престъпление се пита кой има интерес (мотив) за да го извърши.
    След като потърпевши са ГЕРБ, от което безспорно печелят ПП-тата, логично е да се предположи, че те са в основата на всичко, случващо се от 1 Май насам. Отлично отговаря на техния маниер на работа, начинът им на мислене и този на действие.
  • 57 Безработната комисарка

    12 1 Отговор
    Жал ми за еврейската снаха, от една страна Буци я подведе , че ще й намери работа като Премиер, от друга страна Урсула на бързо я уволни ,за да не тормози повече служителите за цигари. И накрая от два стола момичета остана безработна . Дано да й намерят работа в Бюрото по труда и да вземе обещетение от НОИ за безработни.
  • 58 Има голям

    3 6 Отговор
    напредък. М.Гаргамел е доста по-добре от Цачева Орел и Сачева Козел. Ха,ха!
  • 59 Ани

    10 0 Отговор
    Стана ясно че този заместник главен прокурор изпълнява поръчка. Както и че тази Габриел не умее да преговаря.
  • 60 всъщност

    7 1 Отговор
    Искането за оставка издава интелектуалната немощ на ППДБ и умората в ГЕРБ
  • 61 васИк атанасова

    9 0 Отговор
    с фалшиво висше образувание
  • 62 ник

    4 0 Отговор
    За какъв мандат на ГЕРБ говорите? Не ви ли стана ясно ,че е токсично да се разговаря с ГЕРБ, а с главната мутра - смъртоносно. Примери - предишните коалиционни партньори или патерици на ГЕРБ.
  • 63 Войводата

    4 0 Отговор
    Почнах да се обвиняват политици срещу прокуратурата, мафията срещу политиката, ....?? Май май всичко е в един знаменател и система на корупция безочливи държавници и политици и партии които са свързани със мафията. А в центъра тихо се подхилваше губернатора на България д-р Митрофанова..
  • 64 Граничар 74

    2 1 Отговор
    Тя д-р Митрофанова ще каже кой да е главният прокурор да не мислите че тази продажници ще вземат решение.
    Тя президентът си избра кой да е. Правителства сваля и назначава служебно вече три години та прокурорчето няма да го тупнат ако не стане със отставка с бомбичка или куршумче......хахаххх.
  • 65 Безсилен

    0 0 Отговор
    Като не желаеш бомба, напусни и излез с вискоко вдигната глава. Колко умни инженери със знаещи чужди езици бяха изхвърлени от приватизираните предприятия и фирми, с малко деца три на брой, а арменеца бизбеснен го намериха обесен на едно дърво в някой отдаличено място, а тя бе на 43,той на 33,с три деца едно след друго родени, людмила. И никъде по костово нямаше работа. Мълчиш и днес гербдпсбсп ни доубиват отдолу