Last news in Fakti

19 Май, 2023 16:00 3 737 27

България като Коза ностра: клановете се хващат за гушите

  • иван гешев-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • дпс

Само че сегашният скандал ни показа, че всъщност процедурата е само фасада: зад нея текат едни договорки в стил аз му казах, той ми е приятел, тя пък ме предаде

България като Коза ностра: клановете се хващат за гушите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България ръководството на прокуратурата е заприличало на Коза ностра, където клановете изведнъж се хващат за гушите. Но страната е в клопката на тежък абсурд: няма предвидено решение за извънредни кризи като тази.

Главният прокурор си организира (май сам) пиратка, за да предотврати коалиция, която рискува да го реформира. Заместникът му си иска охрана, защото твърди, че началникът иска да го убива. Неговият заместник и шеф на следствието го обвинява в преврат и твърди, че дрон облита терасата му...

Абсурдизмът обаче не остава до забавата от сериал на Нетфликс. Може ли някой да проумее как така в България държавното обвинение се оказва независимо от контрола на държавата? Страхът, че бившите комунисти, които бяха силни в началото на прехода, ще овладеят прокуратурата, накара тогавашните бащи на конституцията да създадат този български Франкенщайн. И той пак беше овладян от зли сили, но конспиративно, а на мястото на телефонното правосъдие на номенклатурата дойде правосъдие чрез СМС-и от нейните приемници.

Стигна се до там за главен прокурор да бъде издигнат човек с видими психически отклонения ("Тук е плод-зеленчукът") и нямаше сила, политическа или медицинска, която да се намеси години наред, а пациентът беше пратен да се лекува като посланик. За да не стигаме до зловещото убийство на прокурора Николай Колев, което прокуратурата съзнателно замете въпреки добилия международни и впрочем финансови измерения скандал.

Тежкият български абсурд

И тук е другият тежък абсурд на иженарицаемата ни държавност: няма предвидено решение за случай на извънредни кризи като настоящата. Не говорим за нападение на извънземни. Говорим за откритието, че ръководството на прокуратурата е заприличало на Коза ностра, където клановете изведнъж са се хванали за гушите. Как реагираме? Започват процедури. Искане за оставката на единия, контра искане за оставката на другия, разнообразни размишления за конституциоността на ставащото, дискретна помощ от партньорски служби, психлогически, лингвистични и театроведски анализи на главните роли. Вместо да започнем например със свикване на Съвета по национална сигурност.

Може би проблемът е в това, че цялата работа бие на бурлеска и политиците се боят, че ще станат смешни. В какво е обвинен г-н Гешев? Дали за това, че години наред целенасочено спира едни дела и задвижва други, с което ликвидира самата идея за правосъдие? Не, прегрешението му било уронването на престижа на съдебната система, какъвто тя отдавна няма (ха-ха, хванахте ли се?). Че държал един махленски език пред медиите (за разлика от изящната словестност на политиците ни!). Че окупирал някаква вила в Боровец... Не се сети г-н Сарафов да добави обвинение за правене на боклук на публично място със скъсаната оставка.

Междувременно се случва какво? Ами изтича животът на 49-ото НС. Това, че лъснаха подозираните от всички зависимости на прокуратурата от управлявалите доскоро ГЕРБ и ДПС прави още по-трудно съставянето на правителство - ПП-ДБ тъкмо бяха склонни да помислят за някакво сътрудничество с г-жа Габриел и ето я сега новата морална пиратка, която прави нещата невъзможни. ГЕРБ-ДПС пък, изпрани успешно пред публиката с искането на оставка за Гешев, имат оправдание да не подкрепят втория мандат. Помислете как в тази ситуация се намира квалифицирано мнозинство за допълване на Висшия съдебен съвет, как се гласуват законите на Зарков, за конституционни промени дори да не говорим. И много наблюдатели си задават въпроса cui prodest, т.е. кой печели от подобно развитие на нещата? По-точно от подобно не-развитие, защото сега рискуваме да увиснем насред различните процедури, а Гешев и Борисов да продължат да се държат взаимно за брадичките с папки и записи, докато не станем всички като онези костюмирани прокурори, които се въртят на 180 градуса според командата.

Ще ме обвинят, че не разбирам правната система, която по същество е мудна. Бедата според мен е, че в неразвити демокрации - като българската без съсловие със силни морални спойки - с процедурността лесно се злоупотребява. Вземете обществените поръчки - хубав, морален принцип. И как става така, че все едни и същи ги печелят? Вземете научните проекти. Какво проверяват по тях, дали съдържателните резултати или това колко пари са дадени за химикалки? Най-тежка е злоупотребата в най-важната сфера - правото. На пръв поглед всички се кълнат в запетайките на различни текстове, всичко трябва да върви по закон lege artis и ще чакаме с години, само и само да не позволим самозараждането от хаоса на някаква политическа воля. Ами няма да се връщаме във времето на комунизма, когато делата се решаваха с пряка намеса от властта, я!

Поемете отговорност, гласувайте закони!

Само че сегашният скандал ни показа, че всъщност процедурата е само фасада: зад нея текат едни договорки в стил аз му казах, той ми е приятел, тя пък ме предаде... Всъщност политическата власт продължава да управлява правосъдието, но скрито, имитирайки законовост. Тази театралност стигна до кулминацията си с последните събития, които карат неспециалисти като мен да казват все по-често: добре, управлявате прокуратурата политически, ама поне излезте на светло. Поемете отговорност, гласувайте закони, сменете конституцията, абе влезте им с бутоните! Да знаем кого да подкрепим на следващите избори.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    23 3 Отговор
    Днес, има още време ще бъде поискан имунитета на Борисов..
    Да видим- ще позная ли..
  • 2 Реалист

    20 0 Отговор
    С по шепа семски гледаме сеир на наш гръб:)
  • 3 ДяДо Ви КуРтИ от СелО ПиПеРкОвО

    39 2 Отговор
    Всичко това е благодаря на един прост пожарникар-мафиот от СИК..
    Цялата ни държава е на това дередже благодарение на тиквите...
  • 4 Майна

    31 3 Отговор
    ДВ да замълчи..
    Коя германска партия създаде ГЕРБ?!
    Коя германска партия го поддържаше в Брюксел?!
  • 5 Селянин

    41 1 Отговор
    Нещата са всъщност много по зле!
    Има ценоразпис за протакване на дела.
    Има ценоразпис за оправдателни присъди.
    Има ценоразпис за наказателни дела срещу конкуренти или врагове.
    И тези неща са публична тайна и се знаят от много хора и се ползват активно.
    И почти всички са в схемата. Дознатели, съдии, прокурори, вещи лица. Тези които изберат да не участват, биват много скоро отстранявани.
    И това е една от основните причини за емиграцията и липсата на добри инвестиции.

    Коментиран от #7

  • 6 Бивш левскар

    9 3 Отговор
    Голям неизвестен мислител. Аман от всезнайковци.
  • 7 Я дай

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Селянин":

    линк към наредбата и тарифата.
  • 8 геноцид

    16 1 Отговор
    " Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло. " И авторчето и баклава и халва , да се подкарат Урсулитка , нашите бандюги си ги знаем ! Сега е време да ни покажете , че има правосъдие и в евросъюза !
  • 9 ???????

    18 4 Отговор
    За цялата генерирана корупция в държавната администрация са виновни ,,Партиите ,, . Няма човек няма значение дали е в Изпълнителната или Съдебната или която и друга власт да не е партито обвързан,. Единственото спасение е промяна в изборното законодателство с Избор чрез мажоритарен вот".
  • 10 Хохо Бохо

    17 0 Отговор
    "Заместникът му си иска охрана, защото твърди, че началникът иска да го убива."

    Щом заместникът му има такива данни, кога ще бъде разпитан какво точно знае
    и ако е вярно, че Гешев иска да го убие, Гешев да бъде арестуван за подготовка на убийство.
  • 11 Това

    14 0 Отговор
    са техните методи ! Отсяването е неизбежно !
  • 12 Никой

    21 0 Отговор
    Ако добре се взрете в реалната политическа картинка ще видите ,че почти всички институции по отделно действат като ОПГ / организирана престъпна група / като най отчетливи са МВР, Прокуратура,съд,след които идват другите министерства ще ги разпределите по бюджетните средства с които оперират .Но всички имат един властови център. Някой биха познали от раз ,че това е кръгът Банкя,но пропускат тихото шумолене на ДПС. Дори бих казал ,че някои диктовки стават именно по волята на Сараите с одобрението на ГЕРБ. Симбиозата на двете партии в облагодетелстването от европейски и държавни поръчки средства ги държи на близки позиции с почти еднакви допирни точки. Те винаги са си разменяли тайно подръжка. Горанов-Пеевски,Цацаров -Пацо Терасо и др. В България Бай Ганьовците са повече от Алековците,ето защо масовото изтрещяване на този див и жесток балкански народ води до бързата му асимилация.

    Коментиран от #16

  • 13 Taka така

    10 7 Отговор
    Дв гледайте си жалка германия и ни оставете родината такава каквато е намира
  • 14 Ялчин

    22 0 Отговор
    До като Борисов и Пеевски са на свобода България ще продължава да е на първо място по бедност, на първо място по смъртност и на последно място по приходи. 12 години ГЕНОЦИД!

    Коментиран от #15

  • 15 геноцид

    19 6 Отговор

    До коментар #14 от "Ялчин":

    Значи според теб , предишните 21 години цъфтяхме и хубавеехме нали !?!? Хайде да си подготвите опорките по качествено ! За мен лично , майка България е подложена на разсипия , а българския народ на геноцид в последните 33 години на демокрация !
  • 16 Стършел

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "Никой":

    Така е, за голямо съжаление! Някои помним как Борисов казваше, че доган го е поръчал. И после ОПГто започна да работи в синхрон! Даже др. вежди се възмущаваше, как едно...(няма да описвам думите защото ще ме изтрият), като доган върти на пръста си цялата държава?! Ми на кратко казано; защото няма ЛУСТРАЦИЯ и ченгджийницата си играе необезпокоявана! Питаме се ДО КОГА????
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Нямаме Закон за НПО

    6 5 Отговор
    Напишете в нет търсачката :
    ГЕОРГИ МАРКОВ: КОЙ СГОТВИ ИВАН ГЕШЕВ - СОРОС! ВСС, КОЙТО Е С ИЗТЕКЪЛ СРОК, ЩЕ ГО СВАЛИ НЕЗАКОННО.

    ..за да имате представа за какво е всъщност "случая Гешев"
    Не се хващат клановете за гушите, а НПО-то иска да хване прокуратурата за гушата и използва за своя изгода като политическа бухалка.
  • 19 Дългият

    9 1 Отговор
    Симеоновският милиционер е мноооооого далеч от Коза ностра
  • 20 Никой не смее да каже истината, дори

    0 5 Отговор
    и тези, които я знаят ! А този другар дето е писал статията да вземе да се скрие, защото ще го определим като руско мекере !

    Коментиран от #21

  • 21 Руско мекере

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Никой не смее да каже истината, дори":

    Тиквата,Доган,Пеевски,другите ги знаем те са на светло.Сега които гласуват за Герб, ако не са разбрали ,кой е Боко и всички около него,туриму пепел,Радан Кънев и Светослав Малинов заедно с Христо Иванов служиха вярно на ББ 2014 под претекс съдебна реформа
  • 22 Ставри

    10 0 Отговор
    Най-после много от КОМЕНТАТОРИТЕ прозряха истината , макар Цяла България да знае , че рекета и мутренските похвати са навсякъде. Бойко Борисов, докато беше Главен Секретар, работеше съвместно с Подземния Криминалитет , като Главатарите на СИК и ВИС с възхищение коментираха „Ние вече си имаме Главен Секретар“(мемоарите на Г.Стоев ) , а после като стана Министър Председател, за 12 години завладя институциите чрез ПОЛИТИЧЕСКИ назначения и МУТРЕНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ , като все още се опитва да определя съдбата на България.Това доказва,че държавата се управлява от Организирана Престъпна Група. Трагедията ни е,че тези престъпници, пропити в Общинските администрации, Министерствата, Висшата администрацията ,МВР , Прокуратурата и Правосъдието, затънали в ЗАВИСИМОСТИ и ПРИНУДА , ни управляват и сега,вместо да са в затвора и налагат модел на управление без правосъдие и морал,безогледни кражби и лъжи и затова сме на дъното.Не можем да очакваме такава банда да я е грижа за хората и държавата,те мислят единствено за себе си и лошото е,че липсва гражданско общество, което да не ги търпи.
  • 23 ГАНЮ

    1 0 Отговор
    Това не е вярно
    защо се казва герб знаете ли?
    отговора е на един остров италиански
    стоит статуя с большого у....я
    оттам се създаде герб,оттам идват и бедите
  • 24 ганю

    1 1 Отговор
    там на юг отиваше и левчето от бензина и дизела при управлението на Кирю и Кокорю
    а сега де не е само Бою-гнило като блато всичко е в БГ
  • 25 ганю

    2 0 Отговор
    Много напредничаво изглеждаме в европа
    управление от шайка шарлатани, мутри,крадци и боклуци
    далавери с евро средства
    модерна страна сме
    където абитурентите се друсат с райски газ, а полицията гледа (пази ги) и не прави нищо
    море по една мотика и на нивата всичко ще им мине одма
  • 26 хммм

    2 0 Отговор
    Най-корумпираната държава според "политико".
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.